ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mânăstirea Shipka

TIPĂREȘTE

Cine nu a trecut sau nu a auzit de trecătoarea Shipka, Shipcenski prohod pe bulgărește, din munții Stara Planina, cea care este o mare spaima pentru mulți șoferi? Este un loc frumos dar puțin periculos pentru cei neexperimentați în tainele volanului, străbătut de drumul E85 care leagă orașele Gabrovo de Kazanlâk sau, ce interesează pe cei mai mulți, leagă România de Grecia pe cel mai scurt drum, din toamna lui 2014.

Nu știu dacă mulți ați avut curiozitatea să opriți pe unde este vegetația mai rară și să admirați pantele pline de fagi printre care sunt și stejari, mesteceni, pini și arbuști cu mure - mari și gustoase, vă asigur - zmeură sălbatică, mere, cireșe amare și, dacă vă depărtați puțin de drum, să ascultați trilurile unei privighetori. Și pentru cei tineri în special, o veste pe care probabil o știți: bulgarii vor face, cu fonduri europene, un tunel pe sub această trecătoare, în lungime de 3,5 km, ei zic că până în 2020 - mă îndoiesc că așa repede!

Acest drum cunoscut și folosit din antichitate, loc unde chiar Alexandru Macedon a avut de întâmpinat probleme în luptele lui cu tracii, avea să cunoască în secolul XIX cele mai aprige, disperate și sângeroase bătălii de eliberare a poporului bulgar de sub jugul otoman. Această luptă a bulgarilor de ieșire de sub otomani, avea să înceapă de fapt cu o altă luptă, aceea a emancipării culturale, de fapt ieșirea bisericii bulgare de sub influența și controlul dur al grecilor. Cu ajutorul rușilor obțin ceva drepturi, nu și autocefalia, Moscova având de atunci sprijinul marilor puteri europene pentru supravegherea statelor balcanice supuse Imperiului Otoman. În urma ororilor ce s-au produs în timpul răscoalei bulgarilor din aprilie 1876, Rusia ajutată de România intră în război cu turcii și reușește ca împreună cu voluntarii bulgari să înfrângă armatele otomane chiar în trecătoarea Shipka, în cele patru bătălii care s-au dat între 1877 și 1878. În urma luptelor, una în seara de Ajun a Crăciunului, 2500 de voluntari bulgari (opalchentsi) și 5000 de soldați ruși au învins o armată organizată de 30.000 de soldați turci, au reușit să ocupe pozițiile strategice și toate zonele fortificate și să-l captureze pe comandantul turcilor.

În memoria eroilor care și-au dat viața în acele lupte, bulgarii au ridicat pe vârful Stolevo un monument, Memorialul Shipka, cu o înălțime de 31,5 m. (acum peste 2 săptămâni, drumul către monument era blocat, se lucra dar nu știu la ce).

La inițiativa părții ruse, adică a Olgăi Skobeleva, mama generalului Skobelev ce a organizat și condus cea mai importantă bătălie de la Shipka și a diplomatului rus contele Ignatiev, se începe strângerea de fonduri pentru ridicarea mânăstirii ale cărei cupole aurite le vedeți astăzi de departe. Se spune că terenul a fost donat de localnici de bună voie, multe familii din zonă având bărbați căzuți în Razboiul de Independență din 1877-1878.

Construcția bisericii a început în 1885 și s-a terminat în 1902, lucrarea fiind făcută de arhitecții ruși și tot în acel an este decorată cu fresce. A fost târnosită la 27 septembrie 1902, la cea de a 25-a comemorare a eroilor ruși și bulgari din trecătoarea Shipka. Mânăstirea aparținea bisericii ortodoxe ruse care a donat-o în 1934 Bulgariei iar din anul 1970 a fost declarată monument arhitectonic și cultural.

Construită în stilul bisericilor ortodoxe ruse ale vremii, a fost bogat decorată căci și donațiile primite au fost fabuloase, atât din partea rușilor cât și a bulgarilor. Abia când ajungi aproape de ea îți dai seama că este imensă, grandioasă, că este de fapt un complex, la oarecare distanță fiind clădirile administrative. Ceea ce se vede de departe este domul central și cele patru mai mici, toate în formă de ceapă, caracteristică lăcașurilor de cult ruse, acoperite cu foiță de aur. În vârful fiecărui dom se află crucea bisericii ruse, adică cu mai multe brațe, cel înclinat se zice că este crucea Sf. Andrei, cel care a introdus creștinismul în Rusia iar bara superioară reprezintă "INRI" (Isus Nazaritenul, Regele Iudeilor) inscripționare scrisă la ordinul lui Pilat pe crucea lui Isus și care se trece și astăzi pe crucile ortodoxe. Și un mesaj ascuns, crucea a învins semiluna, dacă vă uitați la poze îl descoperiți (Generalul Skobelev a murit patru ani mai târziu în condiții misterioase într-o cameră de hotel. Era unul din strategii de preț ai armatei ruse, apreciat în toată Europa, în special în luptele contra musulmanilor) . Pe partea dinspre vest este clopotnița înaltă de 53 m, în interiorul ei fiind toate cele 17 clopote, cel mai mare având o greutate de 12 tone. Unul din clopotele are o ornamentație bogată, cred că nu este singurul. Se spune că la realizarea lor, o parte din metal a fost recuperat din cartușele goale adunate de pe câmpul de luptă. Decorarea exterioară este chiar generoasă, în culori de alb, cărămiziu și albastru, cu un brâu floral ceramic deosebit.

Pictura s-a făcut de două ori, odată în 1902, apoi în 1957-1959. Dintre figurile de sfinți și eroi ai Bulgariei și Rusiei, nu lipsesc Chiril și Metodiu dar și ucenicii lor valoroși. Mulți alți sfinți au fost pictați după chipurile ofițerilor eroi de aici. În interior culoarea dominantă a picturii este albastru.

Are pe pereții exteriori de pe dreapta intrării plăcuțe de marmură pe care sunt numele inscripționate a 18.491 de eroi căzuți la Șhipka dar și la Kazanlâk. De asemeni, la subsol este cripta, într-o capelă largă, acolo unde au fost strânse resturile pământești ale eroiilor.

Mănăstirea poartă hramul "Nașterea Mântuitorului Isus" și celebrarea este la 25 decembrie.

Înainte de a vizita locul acesta, am citit un material în care se spune că aici la Șhipka este Termopilele Bulgariei.

Drumul până la mânăstire nu este greu. Din E85 se intră în satul Shipka, urmăriți indicatoarele de monument și ajungeți în parcare. De aici urcați câteva trepte și în față este catedrala iar în stânga magazinul bisericii. De jur împrejur sunt aleile parcului național protejat și un loc bun de stat la umbră în zilele călduroase.

Vizitarea mânăstirii nu se plătește, nici parcarea, doar fotografiatul este 3 leve. Este și o taxă pentru folosirea toaletei, cred că 50 stotinki. Ghid nu cred să fie, când am fost noi nu le-a dat nimeni informații turiștilor veniți organizat.

Și cum shipka înseamnă trandafir sălbatic, așa și biserica aceasta monumentală este ca o floare în sălbăticie. Merită să vă opriți puțin să o vizitați.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 20.06.16 00:19:08
Validat / Publicat: 20.06.16 09:11:07

VIZUALIZĂRI: 2250 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere dinspre parcare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[20.06.16 15:08:32]
»

Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit posibilitatea să fac o vizită virtuală a acestui frumos așezământ de cult. Dacă ați ști de câte și de câte ori i-am văzut frumoasele cupole venind dinspre Kazanlak spre Gabrovo, ne doream să ne abatem din drum pentru o scurtă vizită, dar timpul ne presa, trebuia să ajungem la lumina zilei la granița româno-bulgară (evit să conduc noapte în străinătate). Foarte frumoase fotografiile. Eu cu soția vă mulțumim.

Cu bine.

elviramvioAUTOR REVIEW
[21.06.16 07:06:57]
»

@Mihai18 -

Multumesc mult. Merita sa va opriți, este impresionanta prin motivul ridicarii ei si monumentalitate și îmi amintesc ca acum ceva timp am vazut un reportaj la tv (când tv se ocupa si de cultura maselor) despre bisericile bulgaresti și despre motivele diplomatului rus in Bulgaria, atunci cand a inițiat proiectul. Mi-a placut desi eu iubesc bisericile mici si vechi.

O vara frumoasa sa aveți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și pasul Shipka:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065978050231934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1