ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bascov [AG]
ÎNSCRIS: 28.05.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 10/12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mânăstirea Ostrog – Mânăstirea ctitorită printre nori

TIPĂREȘTE

În 2011, când ne-am făcut concediul în Muntenegru – Budva, vezi impresii, am decis să facem o excursie la Mânăstirea Ostrog -, în apropriere de Danilovgrad.

Coordonatele GPS sunt N42.675074, E19.029967, cocoțată pe muntele Ostrog, între Danilovgrad și Niksic. Traseul ales de majoritatea turiștilor – având în vedere că își petrec vacanța pe litoral - este șoseaua Podgorica-Niksic, aproape 50 km.

Drumul care începe în câmpia Bjelopavlic este foarte bun, peisajele sunt superbe, de-a lungul unei văi adânci, străbatută de râul Zeta. În satul Bojetici se iese de pe șoseaua principală (E65/E80) pentru a intra pe drumul spre mânăstire.

De aici se merge pe un drum foarte îngust, pe care nu există nici un parapet – chiar m-am întrebat cum se descurcă iarna când e acoperit de zăpadă - atât de îngust încât sunt foarte puține locuri pe unde pot trece două mașini una pe lângă alta. Ne-am întâlnit de câteva ori cu autocare și sincer ne-a cam ‘’ticăit’’ inima, însă fiecare (șofer/mașină) aștepta în porțiuni mai largi pentru a nu se forma blocaje.

Senzația de teamă este și la urcat, când în dreapta este prăpastie, dar și la coborâre când ai impresia că la următoarea curbă se termină drumul și în fața ta nu este decat un ‘’hău’’.

Se poate urca cu mașina până la mânăstire – dacă ai noroc – în poarta mânăstirii este o parcare mică. Dacă nu, la cca 2-3 km până să ajungi la mânăstire este amenajată o parcare, unde ești îndrumat/obligat să oprești de către cei care asigură paza – dotați cu stații de emisie – recepție, în cunoștință de cauză dacă mai sunt sau nu locuri de parcare la mânăstire.

Noi am găsit bariera pusă – cu toate că în parcarea mânăstirii mai erau locuri - așa că a trebuit să o luăm la pas spre mânăstire. Sunt două variante, fie urmezi drumul asfaltat, fie o iei la pas pe o cărare prin pădure, un urcuș abrupt care parcă nu se mai termina. După această aventură, recomand la dus drumul asfaltat, chiar dacă e mai lung, și la întoarcere drumul prin pădure. Din loc în loc sunt amenajate trepte din piatră, trepte care sunt foarte alunecoase, așa că recomand încălțăminte adecvată.

Cu chiu cu vai, cu pauze, am ajuns sus. Am vrut să facem o poză, însă nu am reușit - atât de tare gâfâiam, încât a trebuit să ne tragem mai întâi sufletul -, majoritatea turiștilor stăteau la umbră, sub copacii de pe terasa din fața mânăstirii încercând să își refacă forțele. Am băut un strop de apă rece de la fântâna de lângă mânăstire, apoi am mers să vizităm.

Sus puhoi de lume! Unii se inghesuiau la magazinul amenajat pentru a cumpăra diverse suveniruri, alții stăteau la coadă să viziteze mânăstirea. Nici nu vreau să mă gândesc (vizită/drum) – având în vedere ce am citit despre aceata destinație, unul din cele mai mari centre spirituale din Muntenegru, cel mai vizitat loc de pelerinaj ordodox din Balcani – ce e acolo când este vreo sarbătoare importantă pentru ei.

Mânăstirea Ostrog – ortodoxă- a fost ctitorită de către Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in secolul XVII, ale carui Sfinte Moaste se si afla in pestera din interior. Acesta murit la manastire, in anul 1671 si la cativa ani a fost canonizat si numit Facator-de-minuni.

Potrivit traditiei locului, la Ostrog, Sfantul Vasile l-a intalnit pe sihastrul Isaia, in a carui pestera Sfantul a si facut prima biserica de pe muntele Ostrog. Multe pietre si lemne a carat sfantul, la inceput, pentru zidirea celor de neaparata trebuinta, in varf de stanca.

Noi am fost pe cont propriu fără ghid. Însă ne-am “lipit” de un grup, al cărui ghid vorbea în engleză și am mai tras cu urechea la explicațiile oferite.

Astfel am aflat că mânăstirea – așa cum arată ea acum – a fost refăcută pe perioada a cca 3 ani (până în 1926), după ce a fost distrusă de un incendiu, în urma căruia cele două bisericuțe amenajate în peșteră au scăpat neatinse. În jurul celor două bisericuțe se află acum chiliile și restul clădirilor monahale.

Într-una din cele două bisericuțe se află moaștele SF. Vasile, din câte am înțeles este vorba de Biserica inchinată Maicii Domnului.

Când am fost noi, nu se vizita decât foarte puțin din mânăstire, mai mult la exterior și un mic tur interior. Am înteles însă că în zile de mare sărbătoare, se țin slujbe în bisericuțele amenjate în peșteri.

Până prin anii ’60 nu exista un drum amenajat pentru accesul la mânăstire, pelerinii fiind nevoiți să meargă pe o potecă, cei mai in vârstă putând apela la ‘’ajutorul’’ măgărușilor închiriați de la locuitorii satelor aflate la baza muntelui.

Nu știu ce o face unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din Balcani, însă personal mi-a plăcut datorită poziționării, modului cum a fost construită, din departare pare ca un tablou pictat pe stâncă, ieșind cu puțin în relief față de peretele muntelui aproape neted. Din balconul mânăstirii priveliștea asupra văii este superbă.

Este un loc pe care recomand să îl bifați în lista de excursii, dacă alegeți să vă relaxati în Muntenegru.


[fb]
---
Trimis de Nasshu in 10.12.12 21:16:57
Validat / Publicat: 11.12.12 05:38:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mânăstirea care din depărtare arată ca un tablou pictat pe stânca muntelui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[10.12.12 22:13:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianS
[11.12.12 10:36:37]
»

Foarte interesant obiectiv.

Sunt curios cum arata inauntru si cat de spatioasa e. Din cate inteleg, fatada alba e zidita si-n interior sunt mai multe pesteri? E un fel de mixtura intre pesteri in piatra si zidarie; sau toata biserica e scobita si sculptata in piatra; chiar si fatada?

NasshuAUTOR REVIEW
[11.12.12 11:03:58]
»

@TraianS: din păcate se vizitează foarte puțin, ce e amenajat în peșteri când am fost noi era închis. Am înțeles însă că atunci când se oficiază slujbe, s-ar deschide o parte din acele încăperi.

iulianic
[11.12.12 17:00:14]
»

@Nasshu: Cata asemanare este intre acest lacas si cel de la Hozeva (Israel) in care se pastreaza moastele Sfantului Ioan, calugarul roman de la Neamt care si-a petrecut multi ani acolo! Desigur, ma refer la aspectul exterior (peretele alipit stancii) si la dificultatile accesului. Merita facut cand si cand un efort de acest gen. Aduce diversitate si amintiri de neuitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dananecula
[11.12.12 21:23:03]
»

@Nasshu

Impresionanta manastire, impresionanta constructie... frumos povestit. Bravo!

Citindu-ti impresiile si admirand tototdata si pozele, gandul m-a dus la Manastirea Ialomitei crestinortodox.ro/biseric ... itei-68197.html, construita chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, pe care am vizitat-o in vara aceasta. Iti da impresia ca din depărtare arată ca un tablou pictat pe stânca muntelui, asa cum frumos ai afirmat tu. Impresionant tablou! Felicitari !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NasshuAUTOR REVIEW
[12.12.12 15:32:56]
»

Am reușit să gasesc un filmulteț pe youtube cu o parte din drumul către Mânăstire. Sunt mai multe, însa în acesta se vede cât de cât mai bine dificultatea traseului.

youtube, youtube

și cam așa pățeai dacă aveai baftă de un autocar youtube

cojocaru a.*
[04.08.14 11:04:07]
»

Buna ziua

Intrucat in toamna vreau sa ajung cu un grup de pelerini la m-rea Ostrog MNE, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri, in limita timpului Dvs. disponibil:

1. Ce punct de trecere frontiera imi recomandati venind dinspre Craiova? (de preferat rutier)

2. Se poate intra in Serbia si in Muntenegru cu carti de identitate sau trebuie neaparat pasaport?

3. Este bine indicat traseul pana la manastirea Ostrog începând cu intrarea in Muntenegru?

4. Gasesc cazare la granita sarbo-muntenegreana pentru 21 de persoane (aproximativ 20-30 euro/camera) ?

5. Care sunt taxele de drum pana in Muntenegru? (eventual daca stiti pentru un microbus cu 21 de locuri)

Mentionez ca merg pentru prima data pe acest traseu.

Va multumesc mult pentru eventualul raspuns.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NasshuAUTOR REVIEW
[04.08.14 13:33:30]
»

@cojocaru a. : 1. Traseul facut de mine a fost asta - click aici - poti vedea si punctele de frontiera (foloseste zoom).

2. In textul review-ului ai coordonatele GPS N42.675074, E19.029967, deci daca folositi un astfel de dispozitiv, nu cred ca veti avea probleme de orientare. Nu ma pronunt asupra semnalizarii, a trecut ceva vreme iar indicator catre Manastire gasesti, dar aproape de Danilovgrad. Dar nu cred sa ai probleme, daca iti pergatesti traseul din timp de acasa.

3. Adultii pentru Serbia si Muntenegru au nevoie doar de CI.

4. Taxe nu ai, decat eventual in Serbia, daca folositi autostrada - dar aici chiar nu stiu sa iti spun cuantumul lor (fiind vorba de alt tip de auto si nici cit anume autostrada folositi).

5. Despre cazare sincer nu stiu ce sa iti spun, pentru ca noi am cautat pentru mai putine persoane, dar am ales o locatie un pic mai scumpa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cojocaru a.*
[04.08.14 15:48:49]
»

@Nasshu: Va multumesc mult pentru raspunsul Dvs. Imi e de mare ajutor.

Eu vreau sa plec din Tecuci GL cu un Mercedes Sprinter pe urmatorul traseu: Tecuci - Ploiesti - Craiova - Portile de Fier II - Negotin - Zajecar -Paracin - Krusevac - Raska - Novi Pazar - Rozaje MNE - Mojkovac - Podgorica - Ostrog Manastir.

Mi se pare mai direct acest traseu. Nu stiu care e tronsonul de autostrada in Muntenegru, deci nu stiu daca voi merge pe el pentru a-mi face un calcul aproximativ.

Inca o data multumiri.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NasshuAUTOR REVIEW
[04.08.14 16:52:55]
»

@cojocaru a. :

Nu stiu care e tronsonul de autostrada in Muntenegru

Autostrada e in Serbia, in Muntenegru nu ai autostrada.

Pe traseul tau harta ies cca 782 KM (din Craiova) . Pe cel indicat de mine mai sus 792 Km (tot din Craiova) , diferenta e infima cel indicat de mine insa este mult mai frumos si mai spectaculos si mai frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cojocaru a.*
[04.08.14 16:54:54]
»

@Nasshu: Multumesc mult pentru raspuns.

Numai bine!

Ipisor
[21.04.15 19:17:05]
»

Buna ziua, ma numesc Liana. Îndrăznesc sa va întreb ceva, in speranța ca voi găsi raspuns căutărilor mele: am cumpărat anul trecut de ka Manastirea Cornu o cruce de lemn cam cât mărimea unei palme, umpluta cu mir (emana mir extraordinar! Are un dopulet la p inf a Crucii), si in celofanul de ambalaj era o poza cu Manastirea Ostrog si in lb macedoneana (sârba), scria despre Sf. Vasile de la Ostrog. Spuneti-mi dc ați găsit asa ceva la pangar. Mi s-a spus atunci ca le-au adus niște călugări de la Manastire.

De atunci caut pe cineva care a mers acolo sa-mi spună si mie.

Nu este niciun site despre Manastire care sa aibă magazin online, ceva... ca sa vad.

Va rog mult pt raspuns. Multumesc anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NasshuAUTOR REVIEW
[21.04.15 19:24:34]
»

@Ipisor - Îmi pare rău dar nu pot să-ți răspund la această întrebare.

Nu am cumpărat mir de acolo. De obicei nu cumpăr.

Ipisor
[21.04.15 19:28:24]
»

@Nasshu: voiam sa stiu dc ai văzut asa cruci din lemn pe acolo, si dc ma puteti ajuta cu un site sa caut acestea. Va rog. Multumesc anticipat.

rizzo36
[19.07.15 00:28:42]
»

Probabil ca multi nu stiu ca si in Romania exista un astfel de lacas de cult, este adevarat ca nu la aceleasi dimensiuni si renume, dar este cam acelasi lucru si destul de spectaculos. Ma refer aici la Manastirea Corbii de Piatra din judetul Arges.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cojocaru a.*, dananecula, Ipisor, iulianic, rizzo36
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ostrog:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.032159090042114 sec
    ecranul dvs: 1 x 1