ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Aladzha, o vizită plăcută

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul precedent vorbeam despre plimbarea printre stâncile de pe fundul mării, acum voi vorbi despre plimbarea prin niște peșteri și grote din Parcul Natural Nisipurile de Aur, lângă Varna. Peșteri pe fundul Mării Sarmatia erau cu peste 10 milioane de ani în urmă, acum sunt grote – muzeu, mănăstire a fost în secolele 12 – 14, dar primii pustnici au fost în peșteri încă din secolul 4, din timpul creștinismului timpuriu.

Din Drumul 9 un indicator ne-a dirijat spre stânga pe un drum pe care am mers aproape un kilometru și jumătate până la o parcare unde era un indicator spre mănăstire. În parcare erau și indicatoare pentru traseele ce se pot face de acolo pe dealurile împădurite din jurul mănăstirii, dealuri cunoscute sub numele de „Hachuka” , „Muntele Crucii” , mă tentau și pe mine dar…, am lăsat mașina și pe o alee în ușor urcuș, pavată cu dale de piatră, uneori cu trepte, bordată de verdeață, printre ciripitul păsărilor, am găsit și o tarabă cu diverse, în câteva minute am ajuns la intrarea în Complexul Muzeal Aladzha alcătuit din Mănăstire, Catacombe și Muzeu.

Mănăstirea Aladzha este cunoscută sub acest nume din perioada ocupației otomane, cuvântul turco-persan „aladja, aladzha” semnifică „culoare” și se referă la desenele murale frumos colorate de pe pereții grotelor. Înainte se numea Mănăstirea Sf. Spas (Mântuitorul Hristos) .

Am achitat taxa de acces, 5 leva de persoană, copiii plătesc 2 leva, parcul fiind accesibil din mai până în octombrie între orele 9 și 22, din noiembrie până în aprilie de la ora 9 la ora 17, tot anul muzeul se închide la ora 17, dar duminica și lunea este închis.

Intrând în incinta complexului m-a frapat peretele stâncos și drept ce se vedea în față dar și cadrul natural frumos amenajat din interior. Am continuat să mergem pe o alee ca cea pe care venisem acolo ajungând la o scară metalică ce urcă la cele două nivele ale mănăstirii aflate la 40 de metri înălțime. Privind-o, mă gândeam ce greu ajungeau în aceste grote, în urmă cu multe sute de ani, călugării și pustnicii, dar și că erau protejați de animale și alți musafiri nedoriți….

Am urcat la primul nivel și am intrat în Biserica Mănăstirii ce avea hramul Sf. Treime unde am găsit un desen cu altarul bisericii și mai multe icoane. De fapt peste tot erau desene explicative ce prezentau foarte bine mănăstirea...

Am trecut pe lângă Chilia Starețului și Chiliile Călugărilor despărțite între ele cu pereți de lemn, pe pereții de piatră se văd mici nișe pe care călugării puneau icoane, cărți și alte lucruri de folos monahal, azi se mai văd doar șase chilii, apoi am ajuns într-o încăpere largă, altă dată Bucătăria și Trapeza Mănăstirii separate tot de un perete de lemn și în final am găsit Capela Funerală și Cripta interesantă prin doar cele trei morminte pe care le găzduiește; probabil se practica o tradiție mănăstirească mai veche, după șapte ani, rămășitele din morminte erau luate și puse alături de celelalte mai vechi, într-un osuar, la Aladzha nu se știe unde este.

Am urcat apoi la cel de-al doilea nivel alcătuit dintr-o încăpere, mare, Paraclisul unde aveau loc slujbele zilnice și Altarul singura parte din mănăstire zidită din cărămidă, și în care se mai păstrează fragmente din pictura originală, una din cele mai bine păstrată fiind fresca „Înălțarea la Cer” . În Altarul Paraclisului am văzut mai mulți lei printre alte monede și bilete în care credincioșii și-au pus rugăminți și dorințe în speranța că se vor îndeplini. Tot aici am văzut și Clopotul, copie care de sute de ani nu mai bate, nu mai cheamă credincioșii la rugăciune….

Câteva poze de la înălțime, perspectiva este vastă, și am coborât ușor impresionată de austeritatea în care trăiau vechii călugări, mult mai impresionată de frumusețea în care trăiau.

Ne-am continuat plimbarea prin curtea mănăstirii, un prim popas pe scaunele din micul Amfiteatru de unde mi-ar fi plăcut să văd și eu „Legendele Mănăstirii Aladzha” – Spectacol de sunet și lumină ce are loc doar miercurea și duminica, acum în extrasezon și cu pandemia!? ... eu Am Fost Acolo sâmbăta, costul fiind 15 leva de persoană, am văzut doar „zidul mănăstirii” , stâncile, pe care este prezentat spectacolul.

Nu am vizitat Muzeul, era închis…. ce prin numeroase înscrisuri şi obiecte bisericeşti prezintă istoria Mănăstirii și trecând pe lângă un călugăr, mai corect capul unui călugăr modelat în lemn, văzut-pozat, am pornit spre Catacombele aflate la circa 800 de metri, pe Traseu Dendrologic - Parcul Natural Nisipurile de Aur unde sunt prezentați arborii și arbuștii caracteristici parcului, unii dintre ei foarte rari.

Catacombele de la Aladzha sunt un grup de peșteri ce au avut aceeași soartă ca Mănăstirea, dar nefiind ca ea la înălțime au suferit mai multe stricăciuni produse atât de oameni, cât și de fenomene naturale. Și acolo au fost găsite obiecte de ceramică și monede din perioada creștinismului timpuriu, secolele 4 – 6.

Drumul până la ele a fost plăcut, permanent urcuș ușor printre copacii etichetați, dar ajunși la Catacombe am fost avertizați în engleză că zona nu este prea sigură, „cad pietre” , au loc „alunecări de teren” și „catacomba este închisă” .

Dispuse pe două nivele grotele sunt ascunse vederii de o vegetație abundentă și de grilaje încuiate, am văzut foarte puțin din ele, nu sunt amenajate și nici prezentate ca cele de la Mănăstire….

Nivelul doi, în poze l-am denumit Nivelul de Sus cel mai bine păstrat astăzi, adăpostea odiniară o Biserică creștină timpurie, o Criptă și o Necropolă cu trei morminte, probabil și aici se practica aceeași tradiție mănăstirească ca la Mănăstire, de fapt cele două au format împreună un Complex Monahal. Am putut să intru pe lângă un grilaj și am pozat în interior…. Niveul de Jos nu se poate vizita, am pozat puțin cu aparatul prin grilaj.

Văzut-pozat cât mai mult posibil, întorși la Mănăstire ne-am oprit puțin la Magazinul de Suveniruri, cumpărat magnet, pliantul Mănăstirii în limba noastră. În continuare am mers la mașina din parcare și apoi spre Balcic, următoarea noastră destinație din Bulgaria.

Mănăstirea Aladzha este interesantă de văzut, dacă ești în Varna, pentru unicitatea picturii ei colorate, pentru înălțimea la care se află și perspectivele oferite de sus, pentru cunoașterea condițiilor în care locuiau monahii în acele grote dar și pentru plimbarea lejeră prin parc spre catacombe…. O vizită plăcută într-o frumoasă zi de toamnă, merită…


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit ce îmbină o plimbare în natură cu o întoarcere în timp și cunoaștere a istoriei creștinătății...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.01.21 13:36:52
Validat / Publicat: 27.01.21 15:24:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 2131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Varna, Mănăstirea Aladzha, Scara anilor 2000 pentru accesul în Mănăstire, se văd puțin și cele două nivele....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50100 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.01.21 16:19:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianic
[27.01.21 18:48:12]
»

Până acum nu am auzit de Complexul Muzeal Aladzha, deși am fost de mai multe ori la Varna. Îmi plac astfel de obiective, iar dacă se întâmplă să fie și un anotimp potrivit vizitelor și plimbărilor în natură, cu atât mai bine. Vara aceasta avem în plan o minivacanță pe litoralul bulgăresc, dar - în vremurile astea confuze - cine știe dacă gândurile și intențiile noastre se vor materializa.

Mulțumim pentru această noutate pe care am și înscris-o pe lista de opțiuni turistice!

elenaadina
[27.01.21 18:59:13]
»

Foarte interesant loc si frumos descris...

De tinut minte pentru viitor.

Felicitari pentru articol! ​​

micutzuPHONE
[27.01.21 19:30:21]
»

Foarte interesant articolul dumneavoastră. Am fost de mai multe ori pe litoralul bulgăresc în regiunea Varna, dar în afara de plaja, mare și soare nu ma interesat altceva. Poate și din simplul fapt ca nu știam de existenta acestor obiective turistice. Sper sa ajung  pe 1 mai la Nisipuri și sa vad și eu aceste frumoase locuri în special manastirea.   Catacombele se aseamănă un pic cu cele din stâncile de la Meteora. Dupa concediul anulat în Georgia, programarea unei vacante sau al unui circuit este o loterie. Toate cele bune și multa sănătate.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.01.21 19:34:31]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.01.21 19:37:25]
»

@iulianic:  Mulțumesc frumos pentru ecou! Sigur vei ajunge acolo, merită!

Cu mare​ drag,  !  

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.01.21 19:39:43]
»

@elenaadina:  Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri! Cu drag, !  

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.01.21 19:49:51]
»

@micutzu:  Eu am fost în Varna și în zonă pentru prima dată, a fost un circuit doar de cunoaștere... Sper să mergeți acolo de 1 Mai și să vizitați și Complexul Mănăstirii Aladzha...

Încă este o loterie totul, mă refer la excursii, nu ai siguranță că țara respectivă este verde, deci poți să o vizitezi...

Să sperăm însă că vom avea și timpuri mai bune!

Mulțumesc frumos pentru ecou! ​ 

krisstinnaPHONE
[27.01.21 20:24:17]
»

@mprofeanu:  Normal, mi-am recitit și articolul meu, îmi e clar ca nu-s prea întreaga la minte, nici dusă la biserică

Un loc superb complexul acesta, pe gustul meu, recomand și eu cu inima deschisă o vizită acolo. Se pot face și trasee prin Rezervație, in dreapta mănăstirii sunt panouri cu indicații și cu poze.

Sigur ți-ar fi plăcut micul muzeu, icoanele și obiectele bisericești erau superbe iar mozaicurile expuse ți-ar fi încântat ochii.

Eu nu am ajuns la catacombe, domnul C a preferat sa mergem la o cârciumioara, fiecare cu preferințele lui​​

Dar mă bucur că ai ajuns tu, ai pus și poze, mi-ai satisfăcut curiozitatea.

Felicitari!

Mulțumesc pentru aduceri aminte

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.01.21 23:08:06]
»

Înainte de plecare în excursie am citit cele două articole ale tale despre Castelul Ravadinovo și despre această mănăstire și nu am mai stat pe gânduri, le-am inclus în programul meu...

Îmi pare rău de muzeu, era închis. Am văzut pozele puse de tine, este deosebit!

Cât privește catacombele nu numai domnul C ar fi preferat ceva rece, dar puterea de convingere a fost mult mai mare!? ... și a recuperat la sosire în Balcic.

Cu mare drag, !

Aurici
[30.01.21 22:44:32]
»

A început să picure când am terminat noi cu vizita mănăstirii, a muzeului și cât ne-am fâțâit prin curte. Dar tare ne-am necăjit că n-am mai putut să mergem spre catacombe. Mie îmi plac mult potecile prin pădure, cu atât mai mult cu cât duc și undeva. Dar Varna este atât de aproape, drumuri spre ea vor mai fi și ne-am consolat cu asta.  

Foarte frumos loc, ai văzut destul de multe în prima vacanță la vecinii noștri.  La și mai multe, că pare să-ți placă. ​

Numai bine, . ​

​​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[31.01.21 13:49:43]
»

@Aurici:  Ai dreptate, Varna este aproape și sigur vei mai reveni.

​Cât despre excursia la vecinii noștri bulgari... a fost o excursie doar de cunoștere la un început frumos de octombrie și voi mai reveni dar nu pe litoral ci în altă parte...

Cu mare drag, ​!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elenaadina, iulianic, micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Aladja (Aladzha):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051827907562256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1