GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Moscenicka Draga - un loc in care mi-ar placea sa locuiesc

Inca de cand ne faceam traseul pe care urma sa-l parcurgem prin Croatia si locurile in care urma sa ne cazam, mi-a ramas privirea atintita asupra acestei mici statiuni cochete si in sinea mea mi-am spus ca sigur nu o sa o “ratez”, insa nu am crezut ca o sa ma indragostesc de micuta statiune si ca o sa-mi doresc sa revin cat mai repede (mie foarte rar mi se intampla sa-mi doresc sa ma reintorc intr-un loc).
Venind dinspre Trogir si fiind in cautarea unui loc unde sa ne cazam, am oprit in Opatija la un punct de cazare, insa ofertele nu ne-au incantat, asa ca am plecat prin statiune.
Am oprit la cateva vile, insa preturile ni s-au parut cam piperate 50-60 euro/camera/noapte (mijlocul lunii septembrie) si zona ni s-a parut cam aglomerata, asa ca am hotarat sa ne incercam norocul in Lovran (statiune recomandata de gazda din Slunj).
In Lovran, preturile erau si mai mari (70 euro camera) si nu am stat pe ganduri si am plecat spre Moscenicka Draga, unde am si ramas 4 nopti.
Moscenicka Draga este un fost sat de pescari, situata la poalele muntelui Ucka (inaltime 1399 m, de unde in zilele senine se poate vedea mare parte din nordul Adriaticii, iar dupa ploaie, uneori se poate vedea si Venetia), care face parte din Parcul Natural cu acelasi nume.
Este amplasata pe drumul principal M2, E751, in golful Rijeka, pe coasta de est a Istriei, la 13 km de Opatija.
Locul este inconjurat de vegetatie densa, are 2 km de plaja de prundis si numeroase facilitati sportive in vecinatatea muntelui (ciclism, alpinism), dar si 2 centre de scufundari si facilitati nautice, un mic port interior unde doar navele mici pot ancora.
Foarte des aceasta statiune este asemanata cu Portofino din Italia (gazda noastra ne-a spus acest lucru), datorita asemanarii celor doua statiuni (eu n-am vazut Portofino, asa ca nu pot sa am un punct de vedere in acest sens).
In Moscenicka Draga, pe langa numeroasele apartamente, camere si vile unde se asigura cazare (aproape fiecare locuitor are un spatiu de cazare), exista si doua hoteluri (Marina de 4 stele in care am intrat ca sa inchiriem o ora de internet-14 kune si Hotel Mediteran de 3 stele), un camping destul de mare, dar si un parc destul de vechi, cunoscut sub numele de Contovo (dupa numele unui bogat conte, care l-a detinut).
Clima este foarte blanda: iarna temperatura medie este de 6 grade, iar vara 23 grade Celsius. Ne-am intrebat gazda daca iarna e zapada mare si ne-a aratat o poza din 1996 cand a nins abundent, insa in rest ne-a spus ca nu prea au zapada, dar mai sunt probleme cu poleiul.
Locul imbina excelent muntele cu marea, iar plimbarea pe faleza este insotita de mirosul de flora mediteraneana, sunetele marii si de nenumaratele terase si restaurante la care poti sa servesti masa si in mod special platouri cu peste si fructe de mare.
Din Moscenicka Draga se poate urca spre doua orase medievale, ridicate pe stanci: Moscenice 178 m deasupra marii si Brsec 157 m deasupra marii, inconjurate de maslini si smochini, care ofera o priveliste care-ti taie rapid respiratia.
Se spune ca locuitorii din Moscenice, pentru a putea ajunge la fasia de plaja si la mare, au construit o scara cu 760 de trepte, pe care au folosit-o mult timp in acest scop.
Acest mic orasel mi-a creat senzatia separarii de lumea tumultoasa; m-a facut sa ma imaginez pe rand: sportiva, artista (pictorita), extrem de romantica si foarte indragostita. Sunt senzatii pe care nu ai cum sa nu le “traiesti”, aproape ti se impun de peisajul, frumusetea si linistea acestei mici asezari.
In momentul in care ne-am cazat, proprietara ne-a spus ca in unul din cele trei apartamente este cazata o familie de nemti, care vine pentru al 5-lea an consecitiv si stau cate o luna.
Initial n-am inteles de ce acei oameni veneau de atata timp in aceiasi statiune, insa dupa doar o zi mi-am raspuns singura: pentru ca s-au indragostit de Moscenicka Draga!
Insa nu erau singurii in aceasta situatie...
Trimis de romanitzaa in 13.09.11 19:57:43
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (romanitzaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Iata propunerea muzicala, se poate schimba!
Interesanta locatie!
@webmaster13
Excelent fondul sonor!
Multumesc!
Mutat la rubrica "Lovran si imprejurimi" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Intr-adevar un loc idilic, unde gandurile romantice te pot acapara.
Ai scris:
”Clima este foarte blanda: iarna temperatura medie este de 6 grade, iar vara 23 grade Celsius.
Adica vara este atat de racoroasa si totusi lumea face plaja si presupun si baie, sau s-a strecurat o greseala?!
Oricum mi-a placut review-ul tau si descrierea si pozele si ajutorul dat de webmaster cu muzica foarte potrivita.
@nicoletass
”Adica vara este atat de racoroasa si totusi lumea face plaja si presupun si baie, sau s-a strecurat o greseala?!
Ai omis sa interprtezi cel mai important cuvant din fraza in discutie, anume: "medie"... Pentru a obtine o temperatura medie de 23 grade, e suficient sa avem noaptea minime de 16-17 grade (perfect posibil pe un litoral strajuit de munti) si maxime diurne de 29-30. Ceea ce iarasi, pentru litoral, nu pare exagerat, nici imposibil.
@Dragos,
mi-a scapat cuvantul medie, multumesc de atentionare si totodata pentru lamurire!
@nicoletass
Dupa cum am spus si in review, noaptea este racoare si uneori, chiar si vara, trebuie sa incalzesti putin camera.
In timpul zilei este suficient de cald cat sa faci plaja si baie in mare.
Multumesc pentru ajutor Dragos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2011 LOVRAN – oraselul scoicilor — scris în 04.07.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ