ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sozopol, într-o zi ploioasă, amintindu-ne de Apollonia

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce la Rovadinovo am trăit o experiență dezolantă, nu am disperat și am purces către destinația principală a excursiei din acea zi - Sozopol. Auzisem despre micul orășel că rivalizează cu Nessebarul ca arhitectură originală veche și vestigii arheologice.

Am descoperit repede o parcare cu plată (chiar lângă „marina” - portul de iahturi) unde am lăsat mașina fără grijă și am luat-o agale pe jos spre orașul vechi.

Scopul principal (de ce să nu recunosc?), pe lângă ăla pur turistic, era să găsim un bancomat de unde să mai scot niște leva, că de data asta n-am mai făcut manevra obișnuită cu popasul din Ruse pentru același scop; acolo m-am limitat să cumpăr cele două viniete necesare drumului. Și am și găsit repede unul, așa că, odată scăpat de grija asta, am început și vizita propriu-zisă.

Am trecut pe lângă o biserică mică (Sf. Nicolae făcătorul de minuni), apoi de muzeul de arheologie al orașului (care avea același preț sau chiar mai mic la intrare ca „minunea” din Ravadinovo, dar mult mai multe de arătat) fără să pot intra - ultimii bani ca$h fiind „pierduți” la „castel”.

De aici se mai pot vizita, ocolind mica peninsulă în sens trigonometric (cum nu știți ce-i ăla?!? adică invers acelor de ceasornic! Cum?!? n-aveți ceas cu ace? păi și io ce vină am?!?) următoarele:

- biserica Sfinții Chiril și Metodiu;

- ruinele vechilor fortificații și ale bisericii Sf. Nicolae;

- biserica Sf. Gheorghe;

- muzeul etnografic;

- galeria de artă municipală;

Imediat după aceasta, e un loc viran folosit ca parcare, apoi niște ruine ale bisericii medievale Sfinții Apostoli. De aici avem și o frumoasă panoramă spre noul complex urbanistic „Sozopolis”, peste golful Korenyata.

Am continuat apoi plimbarea pe strada Morski Skali (Stâncile marine) și am vrut să ne așezăm să mâncam ceva, la una dintre multele cârciumioare ce stau agățate una lângă alta deasupra golfului Sozopol, având nu doar mâncare bună, ci și priveliști fantastice asupra insulei Sf. Ioan și a golfului, până la intrarea în rada portului Burgas.

Am intrat la restaurantul Neptun, dar era mult prea înghesuit, nu știu - ceva nu m-a atras acolo, așa că am pornit mai departe.

Am aruncat și o privire spre biserica Sf. Ivan Rilski, apoi am dat peste restaurantul Moara de Vânt (Вятърна мелница). Deși aveam A. I. la Duni, am preferat să mai facem puțină variație și să luăm masa în oraș. Așadar, pentru că aici și decorul, și personalul au fost cu „vino-ncoace”, am ales să rămânem și am luat ceva ușor, specific local. Cum nu era o zi prea aglomerată, am beneficiat de o masă chiar deasupra stâncilor și a mării (am putut zări și câțiva delfini jucăuși), serviciul a fost prompt și de nota 10, mâncarea la fel. Iar până la finalul mesei, a ieșit și soarele!

Am plecat deci mai departe, să închidem cercul, trecând pe la:

- capela Sfânta Duminică;

- capela Sfinții Constantin și Elena;

- biserica Adormirea Maicii Domnului (sec. XV);

... și căscând gura la toate casele vechi de pe toate străduțele înguste pe care nu te poți rătăci chiar de ai vrea.

Voi lăsa câteva poze să completeze puținele mele vorbe despre cele enumerate mai sus.

Zona e foarte frumoasă, merită o vizită, eventual ceva mai lungă, să puteți intra și prin muzee. Și pentru suveniruri (deși e greu să găsești ceva specific local, original) e un loc bun de răscolit.

Vacanțe plăcute!

===

Detalii mai „tehnico-istorice”, prin saiturile de mai jos:

wikipedia

wikitravel


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 26.12.15 22:19:41
Validat / Publicat: 26.12.15 23:46:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4010 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Sozopol, într-o zi ploioasă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[27.12.15 23:43:02]
»

Sincer, Nessebar si Sozopol sunt preferatele mele de pe litoralul bulgaresc. Sozopol mi s-a parut mai naturala (am fost in 2008), iar Nessebar mai traditionala. Ambelor li se potriveste epitetul "pitoresc".

iulianic
[19.06.18 08:23:36]
»

@Dragos: N-am avut timp să citesc tot ceea ce s-a scris despre Sozopol mai înainte de a ajunge noi acolo. De altfel, când ne pregăteam pentru vacanța la Nessebar, nici nu știam că vom ajunge și la Sozopol. Am citit articolul tău acum și mă bucur să constat că au apreciat și alții Restaurantul "Moara de vânt".

Cât despre minunatul castel Rovadinovo atât de lăudat de cei de la agențiile turistice locale, noi nu i-am trecut pragul. L-am văzut doar din autocar, de la distanță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[19.06.18 08:26:37]
»

@iulianic:

Cât despre minunatul castel Rovadinovo atât de lăudat de cei de la agențiile turistice locale, noi nu i-am trecut pragul. L-am văzut doar din autocar, de la distanță.

mare noroc ați avut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Sozopol:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05501389503479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1