ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Canionul Matka - prilej excelent de evadare din Skopje

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă tot ești în Skopje și ai timp de mai multe vizite, musai să o iei spre Canionul Matka, săpat în stânci de apele râului Treska după o muncă asiduă de milenii.

Se află la 18 km de Hotel Arka, pe un drum ce te duce din centru spre suburbii pe una din străzile principale ale capitalei nord macedoniene, iar după ce parcurgi încet șoseaua pe patru benzi faci, la un moment dat, stânga.

Drumul e pigmentat de harababura traficului rutier: treceri pe roșu, virări la stănga de pe prima bandă ce îți taie pur și simplu calea de nu ești atent și lipsa oricărei intenții de semnalizare a multora dintre șoferii locali.

Șoseaua este înghesuită și aglomerată până în prima localitate, apoi o parcurgi cu ușurință ghidându-te după marcajele bilingve și te conduce până în prima parcare, acolo unde majoritatea turiștilor lasă să se odihnească mijloacele de locomoție motorizată.

Centrul de vizitare e închis lunea. Iar noi am fost pe acolo taman în prima zi a săptămânii…

Ai posibilitatea să mai înaintezi cu autoturismul câteva sute de metri până la intrarea în canion, dar ai venit aici pentru o plimbare. Cred că unii ar fi intrat cu mașina – de era posibil – și pe cărăruia pedestră.

Traseul pornește din parcare. La cât e de vizibil și bătătorit nici nu e nevoie de marcaj. Te iei după cei ce se află înaintea ta, îți potrivești mersul cu al lor sau îl parcurgi în ritmul tău.

Prefer să nu am pe nimeni în fața mea în asemenea momente de relaxare – adică să merg eu în spatele lor – din motive ce țin de simțul olfactiv. Unii fumează iar destul de mulți fac anterior drumeției o adevărată baie cosmetică, aromele diverselor parfumuri surclasând pur și simplu cee ace ne oferă natura în dărnicia ei măreață.

În imediata apropiere a parcării găsești o zonă ceva mai plată, amenajată pentru un scurt traseu cu caiacul, apoi drumul devine mai strâmt, paralel cu albia râului, ambele arătându-ți calea către pontonul bărcilor ce te transportă până la Peștera Vrelo ori altele mai mici și al caiacelor ce pot fi închiriate pentru o plimbare pe apa verde. Pe aceleași coordinate o iei și spre hotelul aflat lângă minidebarcader.

Barcagiii nu preau aveau clienți în ziua drumeției noastre, însă dacă dorești să vizitezi peșterile e musai să apelezi la serviciile lor, acestea fiind accesibile doar de pe apă. Le plătești 400 denari o cursă, iar dacă vrei să plutești cu un caiac achiți 150 denari pentru 30 minute sau 300 denari pentru 60 de minute la proba single sau 250 denari pentru 30 minute și 500 denari pentru 60 minute dacă împarți ambarcațiunea cu încă cineva.

Pentru a ajunge la toate cele enumerate anterior e musai să treci pe o aleea pietruită care, parcă, devine puțin gâtuită când se strecoară prin preajma microhidrocentralei a cărei construcție a creat acest paradis natural.

O senzație plăcută ai când pășești pe drumul ce șerpuiește de la mica bisericuță spre frumoasa terasă a restaurantului amenajată deasupra apei, cu un perete montan cenușiu pe o parte și aranjamente florale compuse din mușcate magenta și ghivece de verdeață pe cealaltă parte, așteptat fiind în capăt de indicatoare geografice înspre mari orașe și distanțele pe care le-ai avea de parcurs ca să le vizitezi (Barcelona, Rio de Janeiro, Panama, Tokyo, Paris).

Nu arătăm niciun interes pentru vreunul dintre ele – momentan, că o parte dintre ele se perindă prin visele noastre de ceva vreme – și înaintăm în pas de turist către poteca ce devine mai îngustă și începe a se gudura pe lângă poala muntelui, astfel încât acesta, într-un semn de mărinimie, se lasă cioplit pentru a permite celor interesați să își minuneze ochii cale de încă vreo câțiva kilometri, pe albia apei.

Ai noroc cu balustrada montată întru sprijinul celor ce se deplasează mai anevoie și a celor gură cască ce se zgâiesc pentru a surprinde cele mai deosebite cadre foto, altfel te-ai putea prăvăli în apa de dedesubt.

Doar că această construcție metalică te protejează pe unele porțiuni de traseu, pe altele te descurci singur… Așa că, atenție! Sincer să fiu, în vreo două locuri mi-au tremurat și mie genunchii, locul de călcat fiind cam de dimensiunea a două tălpi marimea 43 puse una lângă alta.

Traseul realizat în prima parte pe un cadru metalic acoperit cu pietre și ciment continua cu o potecă de pământ, mult mai comodă, după care starea lui se schimbă brusc și înaintăm cu greu printre arbuști, care atentează serios la fața și picioarele descoperite.

Ieșirea în natură, mișcarea și cadrul natural superb contribuie la petrecerea unei jumătăți de zi într-un mod extrem de plăcut.

Poți observa câteva căsuțe pe malul opus al râului, pitite între stânci ce ajung până pe mal, și încadrate de copaci și sălcii ale căror plete se scaldă în apă, amenajări la care poți ajunge doar cu barca. Sunt așezări idilice!

Dacă privești pereții canionului ai senzația că ghearele unui urs au încercat să îl agate, să ridice muntele dar l-au scăpat.

După 5 kilometri și 103 minute de mers facem stânga împrejur și ne întoarcem. În a doua jumătate a traseului am mai întâlnit doar o familie din Brașov și patru tineri macedonieni gălăgioși, localnici zic eu, care se îndreptau undeva mai departe de distanța parcursă de noi. Aveau plăcerea să arunce bolovani în apă de la înălțimea la care ne aflam și nu mi-a rămas decât să sper că prăvălirea în apă se va rezuma doar la asemenea obiecte și nu o să aibă în vedere trupuri umane…

Din moment ce am apucat să vă relatez povestea asta, intuiți că am scăpat teferi!

Revii la ponton pe același drum și ai ocazia să privești peisajele și dinspre amonte, să faci fotografii din care să reiese excelenta amplasare a hotelului și debarcaderului.

Pentru o evadare din oraș sau pentru o haltă de 3 ore către alte destinații din Macedonia de Nord, Canionul Matka reprezintă un prilej excelent de dezmorțire, de savurat priveliști minunate și de alimentat plămânii și sufletul cu bogățiile puse gratuite la dispoziție de natură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 19.07.21 19:51:48
Validat / Publicat: 19.07.21 21:27:06

VIZUALIZĂRI: 7398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Debarcaderul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

iulianic
[20.07.21 09:07:03]
»

În urmă cu câțiva ani, cu prilejul unei minivacanțe în grup AFA cu destinația Ohrid (Izgrev Hotel Spa & Aquapark Struga) am vizitat și noi mai multe locuri frumoase din Macedonia. Unul dintre acestea a fost Canionul Matka – o ieșire în natură care ne-a binedispus și ne-a arătat câteva din frumusețile ascunse ale Macedoniei de Nord.

Timpul nostru fiind drămuit (ca să nu mai amintesc de condiția fizică diferită a fiecăruia dintre noi), nu am parcurs traseul în întregime. Fascinați de frumusețea locului, am trecut de biserică, de restaurantul cu terasă spre apă și de debarcader, am mai avansat puțin, apoi am făcut cale întoarsă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[20.07.21 17:08:47]
»

@Marius 72: Superb loc, exact pe gustul meu, pledoarie pentru Macedonia de Nord! Văd din poze că se merge pe lângă o balustradă solidă din metal. Din ce ai prezentat nu am înțeles eu prea bine, sunt porțiuni foarte înguste... dar era totuși rezerva de siguranță cred balustrada!??

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[21.07.21 07:47:46]
»

@mprofeanu: Poteca era sigură și în destule locuri balustrada îți era sprijin.

Dar au fost vreo două porțiuni - scurte, de 1 sau 2 metri - care necesitau o atenție și grijă puțin mai sporite. (înguste și fără balustradă).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Marius 72, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Skopje şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.034147977828979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1