ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 12 MIN

    La plimbare prin sudul Pugliei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    În continuare voi descrie locurile văzute de noi, locuri care sunt situate în jumătatea de sud a provinciei Puglia. Deoarece am găsit destul de puține informații despre această parte a provinciei, voi concentra într-un singur review toate locurile văzute, pentru a putea fi mai ușor de urmărit. Sper doar ca lungimea acestui articol să nu vă plictisească. Ca să puteți vedea/vizita mai în detaliu această zonă veți avea nevoie de o mașină închiriată - pentru că nu cred că vă puteți baza pe autobuzele locale (deși există, că le-am văzut, dar probabil că sunt destul de rare), iar trenul nu prea ajunge mai jos de Lecce. Deși exista o linie de tren regională între Lecce și Otranto, acest drum presupune schimbări și un timp mare de parcurs. În articol, distanțele și timpii necesari parcurgerii lor, fac referire la deplasarea cu mașina. Noi am închiriat, rezervat și plătit (în lei) mașina integral din România, iar la fața locului am prezentat voucherul emis (bineînțeles și permisul și cardul de credit).

    Sincer, cred că nu sunt mulți doritori de a veni până aici, din România, cu mașina proprie, cale de vreo 2500 km (din București) cu trecere prin Ungaria, Slovenia - sau vreo 1200 km, apoi cu feribotul din Durres (Albania) sau Igoumenitsa (Grecia) până la Brindisi (Bari este mai departe și ferry mai scump). Plus că diferența de bani (dacă o exista vreo diferență) nu justifică alegerea acestei variante (de a veni cu mașina proprie) care presupune și o noapte de cazare/sens - nu mai iau în calcul oboseala, ajungi la destinație gata împăiat :) .

    Am studiat și eu variante de transport prin sudul provinciei Puglia (fără a închiria mașină), dar multe obiective sunt în afara ariei de acoperire, în special plajele, care reprezintă chiar atracția principală. Pentru cei care nu doresc să închirieze mașină, voi indica un site pentru transport public in Puglia - fseonline.it dar și unul unde vă puteți planifica întreaga vacanță în această zonă - salentointrenoebus.it

    Perioada aleasă de noi (16-23 septembrie) a fost/este una foarte bună - nu este prea cald (am avut temperaturi între 23-29 de grade în timpul zilei, iar apa are cam 23-25 de grade), nu este aglomerat (doar in weekend era ceva mai multă lume), iar prețurile sunt mai sexy (a se citi prietenoase). Localnicii spuneau că este cel mai friguros septembrie din ultimii vreo 20 de ani. Pentru cei care consideră că este nevoie de temperaturi mai mari, pot veni în prima jumătate a lunii septembrie.

    Rețeaua de drumuri este bine dezvoltată, și astfel nu este aglomerație - doar în apropierea orașelor mai mari este un trafic ceva mai intens. Drumurile sunt in general bune/decente/acceptabile - dar sunt și drumuri cu multe denivelări și/sau mici gropi (în special cele din orașe, dar și o parte din cele SP-strada provinciale). Veți întâlni foarte multe sensuri giratorii, unele fără indicatoare, dar cu un GPS sau telefon vă veți descurca fără probleme. Multe semne/inscripții/indicatoare sunt doar în italiană - cred că această zonă are peste 95% turiști din Italia. Aproape toate parcările se plătesc (la automate cu prețuri de la 0,4 euro/oră), dar sunt și zone unde se parchează fără taxă. Este recomandat să aveți în permanență fise/monezi la voi. Când introduceți monezile, pe ecranul aparatului va fi afișată ora până la care puteți sta - astfel că știți dacă mai trebuie să măriți suma introdusă.

    După această introducere, să trecem și la fapte. Vizitarea coastei de est a provinciei Puglia a început cu Roca Vecchia - bazine naturale cu apă limpede - locație situată pe malul mării, pe drumul SP 366. Aceste mini piscine sunt săpate de apă în malul stâncos. Dacă ajungeți aici mai devreme aveți șansa să fiți singuri într-o astfel de piscină (să aveți neapărat papuci de baie, pentru că sunt și pietre care vă pot răni). Apa este impecabilă, porțiuni din aceste mini-piscine având și nisip. Puteți sta la soare pe stânci sau vă puteți răcori in apă. În apropiere sunt și două localuri/restaurante unde puteți servi câte ceva. În sezon este amenajată și o plajă (Kum Beach) și zona este mai aglomerată, dar acum după 15 septembrie este foarte lejer - erau câțiva pensionari și turiști (toți italieni).

    După o ședință foto și ceva ultraviolete am plecat spre Torre dell’Orso. În micul orășel aflat pe coastă găsiți și o plajă având o zonă destul de mare la liber, dar și una cu sezlonguri, umbrele etc. Plimbați-vă pe Via Bellavista si veți vedea superbul colorit al apelor de coastă, dar și turnul care dă numele orășelului. Am văzut persoane care practicau snorkelingul în aceste ape limpezi. Am stat prin zonă aproximativ o oră, apoi am plecat să ne răcorim în apele Adriaticii - cale de circa 15 km pe SP 366 până la Spiaggia Alimini. În apropierea plajei sunt și cele două lacuri Alimini (Piccolo și Grande).

    În parcarea (cu plată - 0,4 euro/oră) am găsit un loc la umbră, și după 1 minut de mers pe jos, am ajuns pe frumoasa plajă de aici. La circa 50 m de apă este o pădure de pini unde cei care au scaune pliante pot sta la umbră, citi sau moțăi. Plaja cu nisip (și în apă) este împărțită în două de un pârâu care se revarsă direct în mare - în stânga este zona liberă, iar în dreapta este zona amenajată, cu sezlonguri și umbrele. Apa are multe nuanțe de albastru, și ca la multe alte plaje și aici intrarea în apă este lină și poți merge zeci de metri fără ca apa să treacă de 1,5 m. Estimez că lungimea acestei plaje este de peste 1,5 km, iar lățimea de circa 40-50 m. În jurul orei 13 soarele era destul de puternic, astfel că am strâns jucăriile și am plecat către ultimul obiectiv al zilei - orașul Otranto (situat tot pe coasta de est), aflat la o distanță de vreo 20 km/25 de minute.

    Am găsit o parcare (cu plată – 1 euro/oră) în apropiere de Centro Storico și am plecat în vizitarea acestui frumos oraș-port. Otranto mai este cunoscut ca și ,,cel mai estic oraș din Italia’’, iar atracția principală este Castello. O plimbare pe Lungomare (stradă paralelă cu marea, cu palmieri, cu magazine, dar și câteva locații unde puteți servi o gustare, prânzul sau cina) este obligatorie, iar de aici aveți acces rapid și către plaja orașului. Ca peste tot în Italia, Centro Storico are multe străduțe înguste, fermecătoare, iar la tot pasul vei vedea un mic magazin cu produse locale sau cu suveniruri, o Trattoria sau Osteria (fiecare cu 2-5 mese, pentru că sunt mici afaceri de familie), o gelaterie sau o cafenea. Dacă sunteți aici intre orele 14-17, veți găsi totuși câteva locații deschise de unde puteți cumpăra una-alta. După cum știți între aceste ore, cam totul este închis pentru siestă/odihnă.

    Artera principală din Otranto este Corso Garibaldi, unde veți întâlni multe magazine. Zidurile fortificate ale orașului sunt impresionante, iar dacă urcați până sus (și vă rog să o faceți) puteți avea o vedere panoramică excelentă (și) asupra portului, unde stau ancorate zeci și zeci de bărci mai mari sau mai mici. Tot plimbându-vă pe străduțele pitorești, veți întâlni cu siguranță și Catedrala (care datează din sec. XI), unde trebuie să intrați și să admirați superbul mozaic, dar și tavanul impresionant. În zona castelului era aglomerație mare (multe grupuri de turiști) astfel că am spus ,,pas ,,vizitării acestui obiectiv (acum că nu ne aude nimeni, vreau să revin în zonă pentru mai multe zile). Alte priveliști frumoase veți avea dacă vă plimbați prin zona de promenadă, în apropierea zidurilor orașului. Acest orășel cred că are un farmec aparte după lăsarea serii și dacă puteți rămâne, sunt sigur că nu veți regreta.

    Dar de la atâta plimbare și soare este posibil să vi se facă foame - pe lângă multitudinea de localuri din Centro Storico vă pot recomanda localul ,,Bar gelateria pasticceria Martinucci ,,situat pe Lungomare Terra di Otranto (strada de care pomeneam mai sus). Veți găsi o gamă extrem de diversificată de preparate și specialități (sărate sau dulci), gelato, prăjituri, ceai, cafea etc. Dacă sunteți grăbiți puteți lua și la pachet - martinucci1950.com. Cu siguranță veți găsi ceva și pe placul vostru, iar multitudinea de localnici și turiști de aici demonstrează că merită o vizită - afacerea a început acum vreo 66 de ani (în 1950). Impresii (dar și poze) ale celor care au fost pe aici puteți citi (din 736 recenzii, 692 sunt în italiană) - tripadvisor.com/Restauran ... cce_Puglia.html

    O altă zi a început cu vizitarea orășelului Gallipoli, un oraș port aflat la vreo 30 km de Porto Cesareo (despre care am scris aici - vezi impresii

    Orașul este împărțit in două părți – una nouă, modernă, cu clădiri înalte și partea veche (cu multe clădiri istorice), situată pe o insulă de calcar, legată de continent printr-un pod. Această parte veche este atracția principală pentru turiști – un labirint de străduțe cu monumente (Catedrala, Castello, o fântână Greco-romană etc), cafenele și terase, mici restaurante, gelaterii, magazine cu produse tradiționale și magazine de suveniruri. Chiar la intrarea în centro storico veți găsi Academia dell Gusto – aici intrați pe răspunderea voastră :) - găsiți gelato (recomandare - mandorla e fichi, cassata), iaurturi, granite dar există și o cafenea. Am stat și noi la terasa din față și am savurat gelato. Puteți face un tur motorizat al orașului cu. … un fel de vehicul cu 3 roți (voi atașa o poză) - cât timp am stat la terasă am văzut două astfel de vehicule plecând cu turiști.

    Cattedrale di Sant’Agata este chiar în centrul orașului vechi și aici este o zonă ceva mai aglomerată, cu multe magazine mici, deci și turiști. Toate străduțele sunt pavate cu piatră și multe dintre ele sunt înguste. Cel mai atractiv obiectiv este Castello. Acesta se poate vizita, iar priveliștea de pe terasa superioară este foarte frumoasă. Un tur al castelului dureaza cam 30-45 minute, cea mai impresionantă sală fiind cea in formă de dom, cu un ecou deosebit. În fiecare sală sunt panouri explicative și în limba engleză. Sus pe terasă este o sală de unde vă puteți lua de la automat apă si ceva snacksuri – tot aici este și toaleta (gratuit). Site castel (din păcate doar în italiană) - castellogallipoli.it

    Gallipoli are și o plajă, deci puteți sa vă răcoriți după vizitarea castelului. Probabil ca două ore sunt suficiente pentru vizitarea acestui orășel, asta dacă nu vă opriți să mâncați. Dacă nu dispuneți de prea mult timp, puteți sari peste acest obiectiv. Am plecat apoi către ,,vârful tocului cizmei ,,dar am oprit la una din multele plaje aflate pe acest traseu - și anume Torre Vado. Cu o lungime de circa 3 km, această plajă preia numele unuia din turnurile intâlnite pe toată coasta – mai sunt Torre Pali, Torre Mozza, Torre San Giovanni. În mare parte toate aceste plaje sunt la liber, dar există și plaje private cu club, bar, restaurant etc. Datorită lungimii apreciabile nu te simți deloc înghesuit (poate doar în luna august să fie aglomerat). Plaja este cu nisip fin, iar apa are o adâncime mică pe o distanță de zeci de metri de la mal, astfel că pentru familiile cu copii este foarte ok. Această zonă mai este cunoscută și sub denumirea de ,,Maldive di Salento ,,. Printr- o simpla căutare pe net după această denumire, veți găsi o mulțime de poze din această zonă. În linkul următor puteți vedea un scurt și frumos videoclip de prezentare - costedelsud.it/salento/le ... del-salento.asp

    Următoarea noastră oprire a fost Santa Maria di Leuca (pe indicatoare veți vedea S. M. di Leuca, uneori doar Leuca), cel mai sudic punct din Puglia. Aici este ,,locul de intâlnire ,,pentru cele două mări – Adriatică si Ionică. După o scurtă oprire în port, am urcat pe dealul din apropiere (se poate și cu mașina, dar și pe scări). De aici de sus se deschid panorame minunate și tot aici puteți vedea farul și Santuario di Leuca. La baza farului veți găsi și o zonă cu mici tarabe unde se vând produse făcute mai mult sau mai puțin manual.

    Într-o altă zi am plecat către orașul Lecce aflat la circa 30 km de reședința noastră. Am parcat în apropiere de Centro Storico (era duminică și fară să știm am ales bine – parcarea este gratuită duminica) și am luat la pas străzile pietruite (vă sfătuiesc să aveți încălțări comode). Orașul, supranumit și ,,Florența sudului’’, este plin de clădiri în stil baroc, iar Basilica di Santa Croce (construită între anii 1549-1679) este deosebită. Străduțe mai late sau mai înguste, cu multe localuri, unde puteți servi o cafea, o pizza sau o gustare, dar și multe magazine de tot felul pot face extrem de agreabilă plimbarea prin Lecce. În Piazza Sant’Oronzo veți vedea ruinele unui amfiteatru roman bine conservat, iar aici uneori se țin concerte. Puteți intra pentru câteva minute și in Giardini Pubblici - parcul orașului. O altă piață plină de clădiri emblematice este Piazza del Duomo. Cu siguranță că spre seară, orașul devine mult mai animat, noi l-am văzut duminica, între orele 14-17 și era destul de puțină lume pe străzi, în general turiști. Deși între aceste ore cam totul este închis, veți găsi și câteva localuri deschise, inclusiv, pentru amatori (eu nu fac parte dintre ei), un McDonalds.

    Dacă vi se face foame vă pot recomanda locația Come Vuoi Pane & Condimenti. După cum îi spune și numele aici vă puteți alege/personaliza ,,modelul” de panini (sandwich) dorit. Peste 40 de variante posibile cu compoziții diferite (mortadella, prosciutto crudo sau cotto, somon, ton, mozzarella, provolone, roșii, măsline, pesto, caracatiță, rucola etc). Tipul de bagheta poate fi de asemenea ales de client - albă, neagră, integrală, cu sau fară semințe. Prețurile sunt cuprinse între 4 și 5 euro pentru o jumătate de baghetă. Localul are reviewuri foarte bune, astfel că este foarte vizitat de doritori. Modul de servire este foarte interesant - intri, alegi o variantă de pe panou, comanzi la casă ce te atrage, plătești și primești un fel de token cu un număr. Aștepți afară câteva minute, iar când comanda ta este gata, acest token începe să vibreze astfel că poți intra să ridici ceea ce ai comandat. Site oficial - comevuoigroup.com

    Cu siguranță sunt și alte locuri sau plaje nevizitate, dar cred că le voi găsi acolo și peste 2-3 ani când planific să revin în această zonă. Mai jos aveți un link către plajele din Salento, care sper să vă facă alegerea mai ușoară.

    spiaggesalento.net

    Acestea au fost obiectivele vizitate de noi in jumătatea de sud a Pugliei, iar despre alte locuri interesante pe care le-am văzut, voi reveni în episodul următor.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 05.01.17 18:22:19
    Validat / Publicat: 05.01.17 19:18:54
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6028 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Câțiva turiști italieni la Roca Vecchia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [05.01.17 19:43:11]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [05.01.17 19:47:59]
    »

    @BOGDAN DSN: Excelent review, felicitări! Într-adevăr, zona aceasta din Puglia e mai puţin la îndemână şi poate fi cel mai bine cercetată cu maşina închiriată, dar citindu-te şi văzând fotografiile, parcă am fost şi eu acolo.

    crismis
    [05.01.17 20:35:06]
    »

    @BOGDAN DSN: Foarte incitanta destinatie (deja visez!), superbe fotografii!

    adryana
    [06.01.17 13:05:44]
    »

    foarte frumoase locuri, Bogdan, ma bucur tare mult pentru voi.

    mishu
    [06.01.17 13:59:21]
    »

    @BOGDAN DSN: Minunata destinatie, parca m-am relaxat si eu in timp ce citeam acest articol atat de placut. Cat despre utilizarea acelor dispozitive tip token se pare ca au inceput sa fie folosite si in Bucuresti, mi-a povestit o colega ca ar fi intalnit asa ceva la un local Fast Food din AFI (ceva deschis la sfarsitul lui 2016).

    Mi se pare mult mai civilizat asa.

    Felicitari inca o data pentru impresii si recomandari, votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ANILU
    [06.01.17 14:56:29]
    »

    @BOGDAN DSN: Felicitări pentru excursie și articol.

    În ultimul timp am luat un obicei când citesc asemenea articole, să stau cu atlasul pe genunchi (avem unul european foarte detaliat) și urmăresc traseul. Așa am făcut și acum, te-am urmărit pe atlas pe unde v-ati plimbat și mă minunam. Plimbarea voastră a fost efectiv în "tocul cizmei" și ați mers până în vârful tocului.

    Mi-a plăcut plimbarea când la Adriatica când la Ionica.

    Felicitări. Pozele sunt superbe.

    Un an bun Îți doresc.

    Toate cele bune.

    Dan&Ema
    [06.01.17 18:23:15]
    »

    @BOGDAN DSN:

    Mi-a placut mult aceasta plimbare. Articolul tau este un ghid veriabil. Si pentru poze nota 10. M-au impresionat bazinele naturale de la Roca Vecchia. Felicitari!

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [06.01.17 19:07:57]
    »

    Vă mulțumesc tuturor pentru aprecieri și vă doresc să ajungeți acolo.

    @Carmen Ion - așa este, această zonă poate fi văzută foarte bine doar dacă închiriezi mașină.

    @crismis - și nouă ne-a plăcut foarte mult, așa că peste 1-2 ani plănuim să revenim.

    @adryana - mulțumim mult

    @mishu - eu la fast food la mall-uri nu ajung, dar e bine că se întâmplă și la noi.

    @anilu - frumos mod de a urmări (cu atlasul în brațe) articolele de acest gen . Mă bucur că ți-a plăcut povestirea mea. Mulțumesc pentru urări. Toate cele bune și ție.

    @Dan@Ema - asta am și dorit să fie, un ghid care să fie de ajutor/folos celor care ajung prin acea zonă. Și ai dreptate - acele bazine sunt minunate când le vezi, dar dacă mai faci și baie totul e minunat.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adryana, ANILU, crismis, Dan&Ema, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin regiunea Puglia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069909811019897 sec
    ecranul dvs: 1 x 1