ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2008
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Kaunas, 'capitala temporara' a Lituaniei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Până să ajung aici, nu ştiam mai nimic despre Kaunas.

Mai exact, auzisem doar de celebrul Basketball Club Žalgiris (Jalghiris, în română).

Cum doream să aflu cât mai multe despre locul unde urma să ajungem, evident am umblat puţin pe Internet, pentru a afla câte ceva.

Oraşul este aproape de două ori mai mare (peste 350. 000 locuitori) decât Piteştiul, oraşul în care locuiesc şi amândouă sunt amintite în documente cam din aceeaşi vreme, adică de-acum vreo 600 de ani.

Aflat la confluenţa a două râuri (Nemunas şi Neris), Kaunasul este un oraş tipic lituanian şi se mândreşte cu asta. A fost o vreme, între cele două războaie mondiale, chiar capitala vremelnică a Lituaniei (Vilnius şi regiunea din care face parte fiind sub administraţie poloneză), motiv care i-a atras porecla de "capitală temporară".

Oraşul a avut o istorie zbuciumată, încă din vremuri străvechi. Legenda spune că aici s-a aşezat un grup de romani refugiaţi de frica lui Nero, în frunte cu un patrician. Unul dintre fiii acestuia, Kunas, a devenit conducătorul ţinutului, dând şi numele actualului oraş.

Aflat la răscruce de drumuri înre marile imperii, oraşul a fos atacat şi, uneori cucerit, de Cavalerii Teutoni, de suedezi, de ruşi, chiar şi Napoleon fiind în trecere pe-aici, în timpul campaniei sale în Rusia.

Cu toate acestea, oraşul s-a dezvoltat mereu, mai ales după ce a devenit membru al ligii hanseatice.

Deşi este şi un centru economic şi comercial important, al doilea oraş al Lituaniei are şi o componentă turistică substanţială.

Din acest punct de vedere, atracţiile turistice importante ale oraşului se împart în două zone:

Oraşul Vechi (centrul istoric), situat la vest, exact în V-ul format de confluenţa celor două râuri amintite anterior şi

centrul modern, situat la estul centrului istoric.

Hotelul Best Western Santakos (la care am stat şi despre care am scris click aici) se află practic între cele două zone, pe strada Gruodžio, aşa că vizitarea oraşului am făcut-o în două etape, corespunzând celor două zone.

Centrul modern este grupat de-a lungul axei est-vest, constituite de strada pietonală Laisvės alėja, adică Aleea Libertăţii, lungă de aproximativ 2 km şi pavată cu dale de beton. Aceasta este de fapt o stradă dublă, având pe mijloc o zonă verde, plantată cu tei.

De la hotel, am ieşit pe lângă o mică biserică, Sf. Gertruda pe Aleea Libertăţii, spre capătul dispre vest al acesteia, chiar în dreptul Muzeului de Zoologie.

Ştiam deja, din numeroasele materiale de informaţii turistice luate de la hotel, că strada pietonală centrală are 2 km lungime, aşa că ne-am pregătit de o plimbare mai lungă, făcută pe-nserat.

De o parte şi de alta a străzii se înşiruie restaurante, cluburi de noapte, magazine, sedii de bănci, şi multe alte locuri interesante, aşa încât nu ai nicio şansă să te plictiseşti, chiar şi o zi întreagă. Din loc în loc, sunt amplasate bănci, compoziţii de artă plastică şi fântâni arteziene.

La vreo 200 m de locul unde am ieşit în Aleea Libertăţii, pe stânga mergând spre est, se află Primăria, având în faţă monumentul lui Vytautas cel Mare, conducătorul Marelui Ducat al Lituaniei din prima jumătate a secolului al XV-lea, eroul naţional al Lituaniei, considerat ca făuritorul statului lituanian.

Pe strada perpendiculară pe Aleea Libertăţii, faţă în faţă cu Primăria, se află Bomba Records, un (să-i zicem) mall tocmai bun de făcut cumpărături, aviz amatorilor de shopping.

De partea cealaltă a Aleii Libertăţii, pe dreapta, se află Grădina Publică, Teatrul Muzical de Stat şi Teatrul de Păpuşi. Tot aici se află şi monumentul ridicat recent (prin 2002, dacă-mi aduc bine aminte) în memoria unui student, Romas Kalanta, care şi-a dat foc în acest loc, în 1972, în semn de protest împotriva ocupaţiei sovietice.

Drumul continuă tot aşa, cale de 2 km, cum spuneam. La capătul Aleii Libertăţii se înalţă biserica romano-catolică Sf. Arhanghel Mihail, veche de peste 100 de ani, construită în stil neo-bizantin, pentru că iniţial a fost o biserică ortodoxă. Cu cei 50 m înălţime, domină întreaga zonă.

Oraşul Vechi l-am vizitat în ziua următoare, după o scurtă revenire de-a lungul Aleii Libertăţii (pentru a o vedea şi la lumina zilei). La capătul de vest al acesteia, am intrat pe strada Vilnius.

Pe partea dreaptă, mergând spre est vreo 200 de metri, am ajuns la o clădire construită la jumătatea secolului al XIX-lea, devenită Palat prezidenţial când Kaunas a devenit capitala Lituaniei, din 1920 până în 1940. În prezent aici se află un muzeu dedicat foştilor preşedinţi interbelici, Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis şi Kazys Grinius, ale căror statui se găsesc în parcul palatului.

Am continuat tot pe strada Vilnius şi ea stradă pietonală, echivalentul, pentru Oraşul Vechi, al Aleii Libertăţii, din centrul modern. Aici însă aspectul este cu totul diferit: case vechi, cu arhitectură de Ev Mediu. La capătul ei, pe dreapta, se află Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel, cea mai veche construcţie gotică din Lituania, aflată în plină renovare în timpul vizitei noastre. Cu toate acestea, am putut vizita catedrala şi în interior, singurele inconveniente fiind zgomotul făcut de diverse unelte folosite de restauratori şi lumina slabă. Stilul construcţiei, între gotic la exterior şi baroc-renaissance în interior arată practic istoria ei: începută în secolul al XV-lea, a fost afectată de incendii şi războaie, pentru ca în secolul al XIX-lea să capete forma actuală, caracteristică multor biserici catolice din Lituania.

Ieşim din catedrală şi intrăm în scuarul Primăriei, unde se află Lebăda Albă, vechea clădire a Primăriei, în prezent folosită în principal ca loc de oficiere a căsătoriilor. Aici, la etajul al doilea, a avut un apartament ţarul Alexei al II-lea al Rusiei.

Cobărâm pe strada Aleksoto spre malul râului Nemunas. Admirăm casa Perkūnas, una dintre cele mai vechi construcţii din Kaunas (din secolul al XV-lea), cu o arhitectură deosebită. Clădirea, numită aşa după descoperirea într-unul din pereţi a unei statuete identificate ca reprezentând zeul Perkūnas, adăposteşte în prezent un gimnaziu iezuit şi muzeul poetului Adam Mickiewicz, care a frecventat şi el această şcoală.

Ne continuăm drumul şi ajungem pe malul râului, unde admirăm unul din cele 34 de poduri ale oraşului, podul Vytautas cel Mare, ce leagă Oraşul vechi de cartierul Aleksotas.

Aici se găseşte şi cea mai veche biserică din Kaunas, biserica franciscană Înălţarea Maicii Domnului, ridicată de Vytautas cel Mare în stil gotic. Pe zidul bisericii se află o riglă ce marchează nivelul la care s-au ridicat apele râului la marile inundaţii ce au lovit Kaunasul în 1946.

Revenim în scuarul Primăriei, în spatele căreia se află o clădire ce adăposteşte Muzeul de istorie a comunicaţiilor

Alături se află sediul Episcopiei şi Mănăstirea Bernardinelor, cu biserica Sfintei Treimi, datând din secolul al XVI-lea şi folosită ca depozit în perioada sovietică. Ceva mai în spate se află altă biserică, Sf. Gheorghe, construită în stil gotic, dar având şi elemente baroce şi renaissance. La data vizitei noastre, această biserică nu era funcţională şi se afla într-o stare precară.

Pe lângă această biserică intrăm în Santakos Park, zona nordică a acestuia. Aici se află ruinele Castelului, vechi de 16 secole, în prezent parţial restaurat, după două distrugeri complete, prima de către Cavalerii Teutoni, a doua în timpul campaniei ruse a lui Napoleon. Într-unul din turnurile refăcute se găseşte acum biroul de informaţii turistice.

De aici revenim pe altă stradă din Oraşul Vechi, Gertrūdos, foarte asemănătoare cu strada Vilnius, cu care se întâlneşte exact la capătul vestic al Aleii Libertăţii.

Din păcate, timpul scurt avut la dispoziţie nu ne-a permis să vizităm mai pe-ndelete frumosul oraş Kaunas, astfel că am lăsat pe data viitoare câteva locuri (enumerate în ordine aleatoare) care, după cele aflate din ghidul oraşlui, cred că merită cu siguranţă a fi vizitate:

- Muzeul lituanian al războiului

- Parcul Ąžuolynas

- Kaunas Zoo

- Muzeul lituanian al aviaţiei

- Grădina botanică

- Funicularul Žaliakalnis, cel mai vechi funicular din Lituania

- Funicularul ce urcă pe dealul Aleksotas

- Fortăreaţa Kaunas, cu situl Holocaustului, în Fortul al IX-lea;

- dealul lui Napoleon

- Sinagoga

Din păcate, în timpul acestui sejur am avut o problemă cu aparatul de fotografiat, aşa că nu pot ataşa decât nişte capturi din filmul făcut cu această ocazie, care nu au o calitate prea grozavă.


[fb]
---
Trimis de Costi in 10.05.10 21:46:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4125 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palatul prezidenţial. În stânga, intrarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7750 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[10.05.10 22:30:38]
»

De fapt, din greşeală am inversat titlul review-ului cu cel al rubricii. Dacă se mai poate face ceva, rog WM să shimbe între ele titlurile.

De asemenea, aş vrea să fie ataşată melodia de la această adresă:

http: //www. trilulilu. ro/guritica/c4b2f82ffd4c7a

Mulţumesc!

webmasterXY*
[10.05.10 23:03:27]
»

Cred că am rezolvat cu titlurile, am ataşat şi melodia solicitată.

ancamariagadea*
[10.05.10 23:36:26]
»

Un review marca Costi, plin de informatie si foarte bine structurat. Lituania este o destinatie interesanta, despre care s-a scris destul de putin pe site, deocamdata.

presario
[11.05.10 10:19:33]
»

Costi - foarte interesant. Mai ai un vot.

Sanziana
[11.05.10 10:54:14]
»

frumoasa locatie, tu aduci in prim plan locatii mai putin mediatizate,de abia astept sa vad cum te descurci cu Croatia ai grija sa nu uiti sa faci o revizie aparatului tura asta,pana atunci 400 de ....poale-n brau

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, presario

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033846855163574 sec
    ecranul dvs: 1 x 1