GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea de la Mayerling-o poveste trista
Rog fara PMA, nu am vizitat castelul si la interior.
Am aflat de la cei care au fost si inauntru ca se pot vedea mai multe tablouri si sicriul in care a fost depusa intai amanta printului, Maria von Vetsera.
Localizare: GPS: N: 48,04539 E: 16,09842
Este situat la aprox. 12 km de Viena, in sensul de mers de la Viena spre Salzburg, in localitatea cu acelasi nume Mayerling, langa Alland.
Cand ne intorceam de la Hart im Zillertal si mergeam spre Gyor si fiindca era oarecum in drumul nostru, ne-am abatut de la autostrada si am virat dreapta spre Mayerling sa vizitam si acest loc. Pentru cei care doresc mai multe informatii, de la Mayerling pana la Gyor mai raman 150 km, iar de la abatia Melk si pana la Mayerling sunt 75 km, asta daca doriti sa vizitati in aceeasi zi ambele obiective turistice.
Manastirea de la Mayerling ascunde o poveste trista. Pana in anul 1889 acesta a fost un castel de vanatoare al tanarului print Rudolf al Austriei, unicul moştenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar. Apoi in anul 1889 in conditii necunoscute nici pana in zilele de astazi moare tanarul print (21.08.1858-30.01.1889). Se spune ca este si acum un mister aceasta tragedie, sau se doreste sa ramana un mister deoarece intreaga documentatie, scrisorile de dragoste de atunci au fost distruse. Se presupune ca printul, casatorit fiind, s-ar fi sinucis dar inainte de a se omora si-a omorat intai amanta, o baronesa tanara de numai 18 ani, Maria von Vetsera (19.03.1871-30.01.1889). Astfel cei doi indragostiti au murit impreuna, in aceeasi zi, aici la castelul de la Mayerling...
Am aflat despre Maria von Vetsera, amanta printului, ca ar fi avut parte de o educatie nobila si ca l-ar fi cunoscut pe print intamplator la o cursa de cai in anul 1888, iar dragostea care s-a infiripat intre ei a fost deosebit de puternica. Dar la vremea cand cei doi s-au cunoscut printul era deja casatorit.
Avand o educatie aleasa si fiind in relatii bune doar cu mama sa, printul Rudolf, copilul cel mai mic al cuplului, sufera tot mai mult din cauza relatiei reci dintre el si tatal sau. Acesta, nefiind de acord cu viata plina de dezmat a fiului, singurul mostenitor la tron, hotaraste sa il casatoreasca fortat la 23 de ani cu printesa Stefania a Belgiei, sperand ca astfel fiul lor, mezinul cuplului sa se cuminteasca. Tinerii casatoriti au ulterior si o fetita pe nume Elisabeta. Dar casatoria printului a fost una nefericita fiindca era si impusa cu forta, lipsita de dragoste, de aceea imediat dupa casatorie printul se imbolnaveste de suparare si cade in patima alcoolului si a unei vieti desfranate impins fiind de dorinta tot mai puternica de a-si gasi pana la urma fericirea. Fiindca si amanta sa Maria von Vetsera ramane insarcinata, aceasta veste isca o cearta puternica intre print si tatal lui, cearta pe care printul o considera fara iesire.
Cu 2 zile inainte de a muri, cei doi indragostiti se retrag la castel sub pretextul unei excursii intre prieteni si dupa 2 zile acestia sunt gasiti impreuna morti.
Parintii printului, imparatul Franz Joseph al Austriei si mama sa imparateasa Elisabeta ( ,,Sissi’’) au hotarat ca tot in acel an 1889, dupa moartea celor doi indragostiti, castelul sa fie reconstruit iar in locul in care a fost dormitorul printului Rudolf sa fie ridicata o biserica. Altarul acestei biserici se afla exact in locul in care s-a aflat patul printului.
Nu a fost respectata nici ultima dorinta a printului, aceea de a fi ingropat alaturi de iubita sa. Asadar printul este inmormantat in cimitirul din Viena in cripta imperiala iar iubita acestuia este inmormantata aici la Mayerling. In locul printului Rudolf, tronul ii revine fiului fratelui imparatului, lui Franz Ferdinand.
,,Odată cu tragicul eveniment de la Mayerling, au dispărut o epocă, un imperiu şi o dinastie, toate legate de numele de Habsburg’’.
Ulterior castelul a fost transformat in manastire care anual este vizitata de mii de turisti, atrasi poate atat de povestea trista care se ascunde in spatele acestui castel dar si de frumusetea zonei inconjuratoare. Cei care au vizitat acest loc au putut admira si ei platoul verde si toata zona aceea, campiile si padurile frumoase care se gasesc aici la Mayerling.
Trimis de adryana in 11.06.12 17:15:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRIA
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Rog fara PMA, nu am vizitat castelul si la interior.
Ok., rezolvat!
Nota (media) rezultata este 7.50 din care Distractia@relaxarea = 50% (probabil din cauza tristei povesti pe care o ascunde manastirea/castelul). Autorul NU ar recomanda aceasta destinatie unui prieten sau unui cunoscut. Gata, m-am prins!
Universul lui Urmuz, abstract si derutant, trimite cititorul la originea absurdului lipsit de cauzalitate. In chip similar, aceasta relatare despre un loc ce nu a fost de fapt vizitat ci doar privit de departe, evoca absurdul recomandarii de a nu vizita un loc pe care nici userul nu l-a vazut. Zice Urmuz:
Ismail este compus din ochi, favoriți și rochie... Se plimbă însoțit de un viezure de care se află strâns legat cu odgon de vapor și pe care în timpul nopții îl mănâncă crud și viu, după ce mai întâi i-a rupt urechile și a stors pe el puțină lămâie...(atentie, subiect de bacalaureat!). Cine sunt eu sa-l contrazic pe Demetru Demetrescu? Daca vedea manastirea de la Mayerling sau doar fotografiile cu perspectiva zidurilor, statuile si programul de vizitare, el ar fi scris cam asa: "Turistul este compus din ochi, aparat fotografic si GPS. Se plimba relaxat insotit de alti turisti ca el, strans legati intre ei de odgonul de vapor al curiozitatii crude si vii, care ii mananca zi si noapte si ii stoarce ca pe o lamaie."
Eu ma pregatesc sa scriu un MiniGhidN-amFostAcolo si in acest scop il studiez intens pe Urmuz (ro.wikipedia.org/wiki/Urmuz) parandu-mi-se cel mai potrivit demersului meu. Restul e doar Besichtigung de vizitare...
Avand in vedere ca, autoarea acestui review a fost sanctionata cu cartonas galben (pauza 2 zile), pentru atitudine incorecta fata de un user, prin intermediul PM, voi inchide firul de conversatie, pentru a-i da autoarei posibilitatea de a raspunde ecourilor dupa ce revine din suspendare.
Voi redeschide firul de discutie la revenirea autoarei din "vacanta".
Conform promisiunii, am redeschis topicul pentru discutii. Ma astept ca acestea sa continue totusi pe un ton cat mai... ponderat.
Multumesc.
@TORA INGRID, interesanta cartea aia a lu' dom' Urmuz, am sa o iau si eu sa o citesc, dar pana atunci astept cu nerabdare acel minighid.
@adryana: nu, n-o lua, costa mult si nu cred ca ai s-o intelegi, are un grad de dificultate ridicat. La minighid lucrez de zor, citesc ce Nu ai mai vazut prin Austria, e principala mea sursa de inspiratie. Acum de exemplu sunt la capitolul Bolzano, in drum spre Innsbruk (unde de altfel am fost de vreo patru ori dar numai la ski si numai in sejururi scurte, de cate 7-8 zile). Marturisesc ca aceste must not see cause we can't enter pe care le descrii asa de frumos sunt principala mea sursa de inspiratie.
Avea dreptate @ioned, sa-l citesti pe @badge, dupa tine, sau invers, sa citim ce scrii tu dupa badge, curat murdar, coane Fanica!
asa este, nu toata lumea are bani, atunci daca zici ca costa mult, am s-o imprumut de la biblioteca. Mersi de pont.
Zice Galdos: "Banul il castiga toti aceia care prin rabdare si observatie atenta merg in urma celor care il risipesc."
A continua polemica aceasta sterila este ca in proverbul care spune ca daca te amesteci in tarate te mananca porcii . Imi place foarte mult paremiologia si am fost mereu de parere ca poporul roman, pe care atat de adanc il dispretuiesti dupa scurta ta vizita prin Austria, acest popor, curajos, adaptabil, muncitor si destept, are un proverb pentru orice situatie, cam asta e situatia. Eu n-am sa ma retrag ca @badge, nu mor caii cand vor cainii (asta e din Nichita Stanescu !)
pacat ca nu mai vrei sa continuam discutia ,,sterila'', imi formam si eu ,,cultura literara''.
@TORA INGRID:
citez: ... acest popor, curajos, adaptabil, muncitor si destept...
vorbesti de poporul roman?
data viitoare cand te intorci din strainatate si intri in tara pe la Nadlac (sau prin alta parte - nu face diferanta deloc) arunca-ti privirea in jur si vezi daca acele calificative pe care tu le atribui acestui popor, au ceva de-aface cu ce vezi...
fara sa fac pe advocatul adryanei, dar s-ar putea ca la fel sa se fi simtit atunci cand s-a intors din austria.
@Michaell: Pic si eu ca musca-n lapte, dar nu ma pot abtine. Eu n-am fost in Austria, si nu am iesit/intrat in tara pe la nici o vama cu masina. Ce am pierdut, ce se vede?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Castelele Laxemburg sau castelul Liechtenstein? — scris în 19.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Castelul Kreuzenstein, intre real si fictiune — scris în 17.11.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Viena văzută de sus și din depărtare, de pe colinele Kahlenberg și Cobenzl — scris în 11.11.22 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Wiener Neustadt - un popas interesant — scris în 09.10.16 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Un colț de natură superb, Naturpark Hohe Wand — scris în 30.08.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Istoria tumultoasă a unui oraș renăscut din propria cenușă, Wiener Neustadt — scris în 20.08.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Klosterneuburg, o nestemată în coroana habsburgă — scris în 04.06.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ