GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul Eilean Donan, cel mai romantic din Scotia
Dupa cel mai nordic punct vizitat, a urmat cel mai vestic, respectiv Eilean Donan Castle, situat la 100 mile de castelul Dunrobin. Dupa 2 ore de mers cu masina, am ajuns la una dintre cele mai populare atractii turistice din Highlands, castelul Eilean Donan.
Locatia este unica, situat pe o mica insula in punctul in care se intalnesc trei lacuri mari (loch Alsh, loch Duich si loch Long), inconjurat de splendoarea maiestuoasa a muntilor impaduriti din Kintail, cu vedere spre insula Skye, este considerat cel mai romantic castel al Scotiei. Din punctul meu de vedere, romantismul inseamna altceva, insa foarte multe cupluri de scotieni aleg castelul pentru a-si oficia aici casatoria.
Numele Eilean Donan provine din gaelica si inseamna insula Donan, cel mai probabil dupa Sfantul irlandez din secolul al VI-lea, episcopul Donan care a venit in Scotia in jurul anului 580 d. Hr. Exista mai multe biserici dedicate lui Donan in zona si probabil ca el a format o comunitate mica pe insula.
Prima structura fortificata a fost construita pe insula la inceputul secolului al XIII-lea de Alexandru al II-lea, ca masura defensiva, protejand tinuturile Kintail impotriva vikingilor care au controlat mare parte din nordul Scotiei intre 800 si 1266.
In aceasta etapa a istoriei, castelul original a cuprins intreaga insula si se crede ca a fost construit cu sapte turnuri conectate printr-un zid masiv tip cortina. De-a lungul secolelor, castelul a fost restrans si s-a extins din motive care raman inca un mister. La sfarsitul secolului al XIV-lea, dimensiunea castelului a fost redusa drastic, la aproximativ o cincime din dimensiunea sa originala. Motivul este neclar, desi s-a afirmat ca fiind mare, era nevoie de prea multi barbati pentru a-l apara. In 1719 a fost implicat intr-una dintre cele mai putin cunoscute revolte Jacobite. Cand guvernul britanic a aflat ca a fost ocupat de liderii iacobiti, impreuna cu o garnizoana a soldatilor spanioli, a trimis trei fregate din Navy Royal pentru a face fata revoltei. Pe data de 10 mai 1719, cele trei nave de razboi puternic inarmate au acostat la o distanta mica de castel si l-au bombardat cu tunuri. Cu ziduri de pana la 5 metri grosime, aceste tunuri au avut un impact redus, dar in cele din urma castelul a fost cucerit. Descoperind 343 de butoaie de praf de pusca inauntru, ofiterul comandant a dat ordin sa explodeze castelul, dupa care Eilean Donan a stat intr-o ruina pentru mai bine de 200 de ani.
Colonelul John MacRae-Gilstrap a cumparat insula in 1911 si a readus castelul la fosta sa glorie, incorporand o mare parte din ruinele distrugerii din 1719 si adaugand podul. Dupa 20 de ani de munca, acesta a fost redeschis in 1932.
Dupa sosirea in parcare, am ajuns la centrul de vizitare, care gazduieste casa de bilete, magazinul de cadouri si un restaurant. Conchra Charitable Trust, a fost infiintat in anii 1980 de familia MacRae si are rolul de a pastra castelul si artefactele sale pentru generatiile viitoare. Costul unui bilet este de 7,5 lire, programul de vizitare fiind diferit, in fuctie de sezon: orele 10-16 (1 februarie- 24 martie si 28 octombrie-30 decembrie), 10-18 (25 martie- 27 octombrie). In interior este intezis fotografiatul.
Am trecut podul pana la castelul de astazi (cea de a patra versiune), reconstruit ca o casa de familie si am inaintat in interior, vizita incepand cu aripa de Sud-Vest, unde o expozitie prezinta povestea castelului si a insulei pe care se afla. De aici se ajunge in curtea mare ce ofera privelisti superbe de-a lungul Loch Alsh. Turul continua, explorand trei etaje ale locuintei, camerele castelului avand un aer medieval. Parterul gazduieste The Billeting Room, cu un tavan fantastic, boltit realizat din piatra. De aici se ajunge in Great Hall sau Banqueting Hall, cea mai mare incapere din castel si locul in care se organizeaza nuntile, putand gazdui pana la 90 persoane. Sala are un tavan mare făcut din cele mai bun brad Douglas, expediat din Columbia Britanica in timpul restaurarii si o serie de găuri spion "secret". Desi foarte multi aleg castelul pentru a organiza nunti, mie mi se pare total nepotrivit pentru un asemenea eveniment, datorita spatiilor inguste si intunecoase, a zidurilor reci lipsite de culoare si caldura. Se mai viziteaza si dormitoarele, bucataria si un mic muzeu. In exterior, ocolind castelul se ajunge la Memorialul de război al membrilor clanului MacRae si se pot descoperi ramasite ale turnului medieval.
Datorita locatiei acestuia si a renumelui, castelul a aparut in multe filme populare de-a lungul anilor: Maestrul Ballantrae (cu Errol Flynn in anii 1950); Elizabeth: Epoca de Aur (cu Cate Blanchett in 2007); Highlander (cu Sean Connery in 1984); Loch Ness (cu Ted Danson in 1995); Lumea nu este suficientă (cu Pierce Brosnan ca James Bond in 1999).
Legenda spune ca Robert Bruce s-a refugiat in castel (in timp ce era vanat de britanici) in secolul al XIV-lea. Pentru ca in Scotia fiecare castel are povestea lui despre fantome, se spune ca si Eilean Donan este bantuit de fantoma unui soldat spaniol ucis in 1719, atunci cand castelul a fost distrus. El a fost vazut purtandu-si capul sub brat in camera care detine acum expozitia principala. Exista si o alta fantoma, Lady Mary, care bantuie unul din dormitoare.
Dupa ce am bifat si acest castel, am pornit din nou la drum, cu a noastra Candy, spre Loch Ness, cu speranta ca monstrul Nessie ni se va arata. Fabrica britanica de bere Guiness a promis o recompensa de 500.000 lire sterline celui care prinde monstrul.
Trimis de geani anto in 19.08.18 11:21:51
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Castelul Dunrobin, bijuteria Highlands-ului — scris în 17.08.18 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Castelul Balmoral, paradisul din Highlands — scris în 05.08.18 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Ruta NC500 - o călătorie incredibilă prin Highlands-ul scoțian — scris în 13.12.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Edinburgh - Glenmoriston / Dalchreichart, ziua intai — scris în 28.07.17 de ovi4x4 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Excursie pe un tărâm plin de magie (IV) — scris în 24.04.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Excursie pe un tărâm plin de magie (I) — scris în 19.04.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Periplu caledonian (IV) — scris în 14.08.15 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ