GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frankfurt, capitala financiară a Germaniei
Categoric, Frankfurt nu se defineşte drept un oraş turistic.
Atunci când, după al doilea război mondial, ca mai toate oraşele germane, distruse de bombardamente, Frankfurt a trebuit să aleagă un model de reconstrucţie, aici s-a adoptat varianta construirii de la zero a unui oraş modern, aşa că el nu se poate lăuda cu prea multe obiective turistice de importanţă istorică. În schimb, oriunde te-ai afla în oraş, vezi zgârie-norii din Westend, care domină cerul în partea de vest a oraşului.
Dacă ajungeţi în Frankfurt, cea mai bună alegere pentru vizitarea oraşului este cea pe care am ales-o şi noi, fiindu-ne recomandată la biroul de informaţii turistice din Römerberg (römer = roman, de la Roma), centrul istoric al oraşului, singura zonă reconstruită, prin anii '80, după aspectul antebelic. Ca un paradox, deşi oraşul nu este unul prin excelenţă turistic, fiind destinat în primul rând călătoriilor de afaceri, el are un număr incredibil de mare de birouri de informaţii, eu am numărat vreo zece.
Am început deci plimbarea noastră din Piaţa Primăriei, numită de localnici Römerberg. Cea mai importantă clădire de aici este primăria (Römer), cu o arhitectură veche şi interesantă. De cealaltă parte a pieţei, alte case cu arhitectură deosebită, în spatele cărora se află o construcţie modernă, Schirn Kunsthalle Frankfurt, galeria de artă construită tot prin anii '80. În centrul pieţei se află Fântâna Justiţiei.
Din Römerberg trecem în altă piaţă, Paulsplatz, în care se găseşte Paulskirche, biserica Sf. Paul. Ieşim în Berliner Strasse, facem un mic ocol, pe Bethmannstrasse, prin faţa Karmeliterkloster (Mănăstirea carmelitelor) şi ieşim pe Großer Hirschgraben, la Goethe Haus (casa natală a lui Goethe, unde acesta şi-a petrecut tinereţea şi a scris "Suferinţele tânărului Werther" şi a început "Faust"). Continuăm pe Kleiner Hirschgraben până pe Liebfrauenstrasse şi intrăm în piaţa Liebfrauenberg, unde admirăm biserica Maica Domnului (Liebfrauenkirche).
Mergem mai departe pe Liebfrauenstrasse şi ajungem pe Zeil, celebră stradă pietonală şi comercială, unde chiar în faţă se află Kaufhof, Zeilgalerie (shopping center proaspăt inaugurat) şi, ceva mai încolo, MyZeil, cu faţada sa de sticlă şi o gaură în ea, ca un tunel al timpului, gata să te absoarbă.
Facem o plimbare pe Zeil, până la capătul dinspre piaţa Konstablerwache şi revenim la celălalt capăt, unde se află piaţa Hauptwache, în mijlocul căreia tronează clădirea Hauptwache, un fost sediu al corpului de gardă şi închisoare în secolul al XVII-lea, în prezent o paşnică cafenea. Tot în această piaţă, pe latura sudică a sa, se află Katharinenkirche, biserică evanghelică din secolul al XVII-lea, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial şi reconstruită în anii următori. Intrăm pe Schillerstraße, tot o strată pietonală şi comercială, unde se află FWB Frankfurter Wertpapierbörse, bursa din Frankfurt, una din cele mai mari din lume. La capătul străzii se află poarta şi turnul Eschenheimer.
Continuăm pe Hochstraße şi ajungem în Piaţa Operei (Opernplatz), unde, în faţa clădirii Vechii Opere (Alte Oper), se află o frumoasă fântână, Lucae-Brunnen vor der Alten Oper. Între Opernplatz şi Hauptwache sunt alte două străzi, strada pietonală Fressgass, cu terase, restaurante, cafenele şi Goethestrasse, cu magazine de lux.
Intrăm apoi prin parcul de la Opera Veche, care desparte oraşul vechi de Westend. Acest parc este, de fapt, o parte din Frankfurter Green Ring, inelul verde al oraşului, care închide în interior oraşul vechi.
Ajungem apoi la Main Tower, un obiectiv pe care nu l-am fi ratat în ruptul capului, pentru că aici se poate urca până pe platforma turnului, de unde, de la înălţimea celor 200 m ai săi, care îl clasează ca a patra clădire ca înălţime în Frankfurt, se poate admira panorama oraşului. Inaugurat în 2000, turnul este sediul Hessische Landesbank şi al studiourilor televiziunii regionale Hessische Rundfunk.
Pentru cei interesaţi de amănunte, inclusiv de orarul de vizitare şi preţuri, puteţi merge la pagina web:
http: //www. maintower. de/hlb/generator/Sites/Maintower/wwwroot/hpMaintower. en. html
După câteva orepetrecute admirând panorama, profitând şi de vremea excelentă, coborâm şi continuăm plimbarea printre zgârie-nori, până în Willy-Brandt-Platz, unde se află actuala Operă din Frankfurt. De aici, ajungem la Untermainbrücke, un larg pod peste Main, de unde continuăm pe Mainkai, pe marginea fluviului, pe lângă Historisches Museum, revenim în Römerberg şi de aici ajungem la Kaiserdom St. Bartholomäus, Catedrala Imperială Sf. Bartolomeu, aflată în renovare, cu turnul său de 95 m parţial acoperit de o husă.
Vizităm catedrala şi pornim grăbiţi la debarcader, pentru o plimbare cu vaporaşul pe Main. Ghinion! toate biletele erau vândute cu câteva zile înainte. Era Mainkai Festival, organizat anual în prima săptămână a lunii august, un festival al vinului şi al fripturii de vită. Ne-am mulţumit cu plimbarea de-a lungul Mankai, printre tarabe cu vin şi bere şi tonete cu cârnaţi şi fripturi preparate pe loc.
Dacă doriţi să faceţi un astfel de "city tour", merită, dar trebuie să ştiţi că trebuie să-l faceţi pe jos şi vă ia o zi întreagă, fără să includeţi vizite la muzee, pentru asta adăugaţi timp suplimentar.
Plimbare plăcută!
Trimis de Costi in 27.11.09 14:50:23
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2014 La pas prin Frankfurt — scris în 28.01.15 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Schwalbach am Taunus prin ochii mei — scris în 27.01.15 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Bamberg, tablou medieval — scris în 12.02.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Limburg an der Lahn — scris în 02.04.14 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Zborul spre Frankfurt — scris în 26.07.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Seligenstadt, orasul german al lui Traian — scris în 23.07.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Saalburg - pe urmele strămoșilor romani — scris în 19.06.13 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ