ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.08.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Locuri vechi si locuri noi in Dublin

TIPĂREȘTE

Am avut ocazia sa descopar Irlanda, in special orasul Dublin, sa o admir si simt nevoia sa impartasesc si altora din frumusetea acestei tari.

In primele zile dupa ce am ajuns in Irlanda, eram curios si dornic sa vad cat mai mul si cat mai repede. Apoi am inceput sa ma relaxez, sa vad, sa simt si sa percep lucrurile altfel, mai calm, mai profund, sa cunosc si oamenii. Oamenii care sunt cei mai importanti la urma urmei intr-o tara. Ei o fac sau o distrug; ei o ridica la rang de civilizatie si ei o fac sau nu, cunoscuta lumii.

Irlanda desi este mult mai mica decat Romania are locuri frumoase si istorice, valori culturale si oameni primitori.

Nici unui irlandez nu ii este rusine cu originea si cu tara lui. Milioane de irlandezi traiesc in lumea larga, multi dintre ei nascuti departe de casa parintilor si bunicilor lor, dar sunt mandri ca sunt irlandezi.

Irlanda e numita " insula verde sau de samrald "... frumos spus. Acolo, totul este verde tot anul pentruca ploua mult si nu sunt veri toride si secetoase dar nici ierni geroase. Toata Irlanda din ianuarie si pana in decembrie este acoperita cu un covor de iarba verde. Irlanda e o insula cu malurile stancoase, ciudate si interesante.

Sa vizitezi Irlanda nu iti trebuie mai muti bani decat in alta vacanta; iti trebuie doar curiozitate. O vacanta de patru zile cu transport cu avionul si cazare cu mic dejun costa in jur de 300 Euro; si atunci de ce sa nu te duci? Au locuri interesante si unice, povesti cu cavaleri si spiridusi, castele bantuite de fantome, orase curate si autostrazi cum visam sa avem si noi.

Irlandezii sunt oamenii atat de calzi si de deschisi la suflet si la minte, incat te simti bine intre ei; iti dau acel sentiment de relaxare, pe care il ai in prezenta prietenilor vechi. Nu te judeca dupa cum esti imbracat, nu se bucura de raul tau, iti sar in ajutor doar daca ai o privire ratacita (de turist pierdut), nu te clacsoneaza cand esti buimac cu condusul pe partea cealalta decat la noi, nu te injura nici daca treci strada pe unde nu trebuie, iti zambesc oricand si oriunde isi intalnesc privirea cu a ta si spun " sorry " daca esti cu capul in nori si dai peste ei pe strada.

Un oras mai putin vizitat de turistii romani, Dublin-ul este un oras pitoresc. Centrul vechi, pastreaza multe din cladirile istorice ridicate in vremea ocupatiei britanice. Intreg orasul are aerul englezec; multe case georgiene, mult gazon vesnic verde, autobuze etajate si oameni prietenosi, amabili, gata sa iti raspunda la intrebari. La inceput mi se parea ca aduce cu un oras de provincie, din cauza cladirilor in general mici, dar aerul sau linistit imi place. Cu exceptia unui cartier din centru, cartier de afaceri, unde sunt caldiri noi din otel si sticala, restul orasului Dublin, pare din sec. XIX. Mie imi place raului Liffey cu nenumaratele sale poduri, unele mai simple altele mari si frumoase, rau pe care sta ancorata Corabia Jeanie Johntson. Raul este de sute de ani un important loc de navigatie si de comert, este cel care a dat practic viata orasului.

Pana sa ajund in capitala Irlandei, nu am stiut ca intre anii 813 si 1014, Dublinul a fost una dintre cele mai importante piete de sclavi ale Europei. Imi este greu sa imi imaginez orasul in acea epoca, cu strazi murdare si cu sclavi vanduti in piete, cand eu vad atat curatenie si oameni de toate rasele si culorile, traind acum pasnic si in egalitate, unii langa altii.

Stiam cateva lucruri imbucuratoare despre Irlanda si despre Dublin inainte sa ajung acolo; cum ca este singura tara europeana in care nu creste nici o specie de serpi si ca nu am nici o sansa sa dau nas in nas cu caini maidanezi. Ce nu am stiut si nici nu am banuit, este ca voi vedea in Dublin vulpi. Am vazut o vulpe seara prin oras, libera si nestingherita de nimeni. Am aflat ulterior ca nu a fost un caz singular si ca sunt destul de multe curajoase care dau tarcoale prin oras; cam cum sunt ursii pe la noi prin Brasov si imprejurimi.

Shopingul in Dublin atinge cote nebanuite in perioada reducerilor. Cand am vazut prima oara coada la intrarea intr-un mare magazin de firma, ma uitam nedumerit si ma intrebam ce se intampla; apoi cand m-am apropiat si am vazut afisele mari de pe vitrine, care anuntau reduceri de 70% am inteles motivul. Din doua in doua luni, sunt astfel de reduceri; nu la toate magazinele in acelasi timp, dar suficient de multe incat tot omul sa fie bine imbracat cu preturi mici, chiar daca hainele sunt din colechia veche.

Pe langa ce s-a scris pe acest site despre Dublin, mai merita vazute si vizitate cateva locatii.

In Dublin am descoperit placerea pe care mi-o poate da o plimbare in parc. Gradina botanica a orasului imi place pentru ca este mare, are sere frumoase si permite statul pe iarba, desigur atunci cand este frumos afara si nu ploua. Dar oricat de incantat am fost de nenumaratele specii de plante de acolo, parca tot mai mult imi place Parcul Phoenix. Este imens; (are peste 700 ha.) are alei lungi strajuite de copaci inalti, are lacuri, are un obelisc inalt de peste 60m. (cel mai inalt din Europa) si pajisti nesfarsite pe care poti calca in voie. In acest parc imens, este resedinta presedintelui statului si cea a ambasadorului SUA. Desi inca nu am ajuns sa o vizitez, stiu ca in acest parc este si o gradina zoologica. O mare zona din parc este mentinuta ca o rezervatie naturala, in care traiesc aproape libere caprioare si cerbi. Intrarea se poate face prin mai multe poti; unele sunt deschise nonstop, altele doar ziua. Sunt uimit de cum este administat acest parc, tinand cont de cat de mare este si de faptul ca practic este deschis nonstop. Este impecabil de curat. Cine nu are, poate inchiria o bicicleta sa se plimbe in voie.

Am vizitat Castelul din Dublin, despre care cu parere de rau, nu imi gasesc prea multe cuvinte de admiratie, in afara de cele legate strict de vechime si de importanta istorica.

Nu am ramas nepasator nici la maretiea celei mai mari catedrale din Irlanda, Catedrala Sfantului Patrick, dar nici la distractia din cluburile din Temple Bar. In Temple Bar am fost de vre-o trei ori si cred ca mi-a ajuns. Ma mandresc ca nu pot tine pasul cu irlandezii cand vine vorba de bautura, asa ca ca pentru mine nu este prea fanny sa fiu inconjurat de oamenii atat de beti, cu care sa nu pot lega o conversatie. Poate sunt eu de moda veche, dar femeile bete care cad pe langa mese, asa cum am vazut acolo, imi lasa un gust amar.

Custom House - Ministerul Mediului, Comunitatii si Administratiilor Locale

Custom House este o cladire impunatoare, aflata pe malul Raului Liffey intre Butt Bridge si Talbot Bridge in care isi desfasoara activitatea Ministerul Mediului, Comunitatii si Administratiilor Locale.

Custom House este cea mai mare cladire publica din Dublin, construita in timpul ocupatiei britanice. Cladirea este impresionanata; are o fatada de-a lungul Raului Liffey in centrul careia este intrarea principala incadrata de patru coloane. Customs House poate fi vizitata partial; un bilet de intrare costa 2 Euro.

Famine Memorial

Undeva in dreapta fata de Customs House, in Custom House Quay, este un ansamblu statuar ce comemoreaza unul din cele mai grele evenimente din istoria Irlandei. Este vorba de Famine Memorial Tip - Memorialul Foamentei, care infatiseaza irlandezi care se indreptau, catre navele de emigrare catre America, cu ultimile puteri si sperante, ca nu vor muri de foame si ca peste ocean vor putea duce o viata decenta. Memorial a fost proiectat in 1997 si prin felul in care este realizat, are puterea sa transmita o puternica emotie.

City Hall– Primaria orasului Dublin

City Hall adica Primaria orasului Dublin se afla intr-o cladire georgiana construita la sfarsitul sec. XVIII pe Dame St., nu departede Castelul din Dublin, de Asociatia Comerciantilor. Este usor de recunoscut pe toata lungimea strazii, datorita celo 6 coloane ce impodobesc fatada principala. La inceput acolo era Royal Exchange si in ea se desfasurau cele mai importante discutii si afaceri din oras, ale comerciantilor care aduceau marfuri din coloniile britanice. In 1850 cladirea a fost cumparata de catre stat si transformata in primarie.

City Hall poate fi vizitata partial (subsolul si parterul) zilnic cantra sumei de 4 Euro. Pretul include un audio-ghid in engleza, franceza, spanioala, germana, italiana sau irlandeza. Turul dureaza aproximativ o ora. City Hall este o cladire frumoasa si pentruca poate fi vizitata in fiecare zi, orice turist sau localnic poate face cunostinta cu istoria orasului Dublin si a tarii.

In Dublin, mandatul unui primar este de doar un an, cu posibilitatea realegerii lui de un numar nelimitat de ori. Alfred Byrne a fost primarul cu cele mai multe alegeri - de noua ori consecutiv.

The Mansion House- resedinta primarului

Cladirea de pe Dawson St, a fost construita in 1710 de bogatul comerciant Dawson Iosua, a carui nume il poarta strada. Dawson Iosua, a fost un negustaor bogat care a cumparat un mare teren in partea de Est a Dublin-ului, pe o suma de nimic, pentru ca acolo era o mare malastina. Dupa doi ani, in care a drenat zona, au inceput constructiile. Acolo au ridicate multe vile si Biserica Sf. Ana care mai exista si astazi. In 1715 Mansion House a fost cumparata de Dublin Corporation, care i-a atribuit-o primarului ca si locuinta de serviciu, lucru care se intampla si astazi. In Camera Rotunda a resedintei, a fost proclamata la 21 ianuarie 1919 Declaratia de Independenta a statului irlandez.

National Convention Centre

Este una din cele mai noi cladiri din Dublin si a castigat premiul pentru cel mai bun proiect de inginerie al anului 2010. Cladirea din otel si sticla este pe malul nordic al raului Liffey pe North Wall Quay, la cativa metri de Samuel Beckett Bridge construit in 2009 pentru a facilita accesul catre acest centru de afaceri. Cladirea este din cate stiu eu, un model unic in lume si m-a fascinat de cand am vazut-o prima oara. Fatada este din sticla cu o multime de linii curbe, care par sa se rastoarne. S-au folosit tehnologii noi, care au redus emisiile de carbon, care stocheaza si recircula caldura in interior, un sistem inovator de aer conditionat si multe altele. In jurul acestei cladiri este un cartier cu cladiri de birouri din otel si sticla, care intregesc zona centrului de afaceri.

International Financial Services Centre - IFSC

Cladirile IFSC au fost primele din Irlanda prevazute cu instalatii de aer conditionat. Zona include spatii pentru birouri, Colegiul National, diverse, restaurante si centre comerciale de lux.

DunDrum Mall

DunDrum Mall este un ansamblu de constructii care generic poarta acest nume. Sunt opt cladiri mari, cu cate trei sau patru etaje care cuprind spatii comerciale, cinematografe si o multime de restaurante si cafenele si locuri de joaca pentru copii. Daca in fiecare cartier al Dublin-ului exista cel putin un mall, acesta este cel mai mare si mai moden din tot orasul si din toata Irlanda. Cladirile incercuiesc o curte interioara unde un lac cu o fantana arteziana, creaza o oaza de relazare pentru clientii mall-ului.

Este in Dublin 4 pe Sandyford Road si dispune de o parcare cu plata pentru mii de autoturisme. Cu atat de multe locuri moderne in care sa iti petreci timpul liber, DunDrum Mall este unul din cele mai aglomerate locuri din oras, in care recunosc ca ajung si eu destul de des.

Stadionul Aviva

Un loc pe care nu aveam cum sa il ratez, avand in vedere ca acolo a avut loc recent un concert al Rihanei, este Stadionul Aviva. Este o constructie noua, ridicata intre 2007-2010 si poarta numele celei mai mari companie de asigurari din Irlanda, care a finantat cu 40 mil. Euro lucrarea si care a primit dreptul de a-si denumi stadionul pentru o perioada de zece ani cu numele sau.

A fost construit pe locul fostului stadion Lansdowne Road, demolat in 2007. Are o capacitate de peste 50.000 de locuri si in 2011 a gazduit Europa League. O multime de autobuze au statie in apropiere, asa ca atunci cand sunt meciuri sau spectacole, nimeni nu are probleme cu acceasul la stadion. Este cel mai mare stadion din Irlanda si poate fi vizitat contra sumei de 10 Euro. Traseul turului, include vestiarele, tunelul de acces al sportivilor pe arena, cabinele presei, locurile vip si magazinul cu suveniruri. Eu nu am facut acest tur, dar cum spuneam am fost spectator la concert.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de gentleman30 in 29.08.13 13:56:22
Validat / Publicat: 29.08.13 20:44:10

VIZUALIZĂRI: 5842 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gentleman30); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aeroportul din Dublin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.08.13 20:43:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic
[29.08.13 22:38:56]
»

@gentleman30: Oare de ce am început să citesc cu atâta peseverenţă despre Irlanda? Îmi spune cumva subconştientul că e timpul să mă pregătesc pentru circuitul de anul viitor?

Ce nu am stiut si nici nu am banuit, este ca voi vedea in Dublin vulpi.

Şi eu am văzut o vulpe circulând nestingherită pe şosea, la o oră matinală, în Tallinn. Sunt animale şirete, cu tupeu şi nu se sfiesc să apară în locuri oarecum liniştite.

Mi-a plăcut relatarea ta despre Dublin. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[29.08.13 22:43:09]
»

@gentleman30:

Apropos de intalnirea cu vulpea... si nu cu serpii. Cand am fost in Dublin, o romanca ce lucreaza intr-o cofetarie mi-a povestit cum a ramas ea " stana de piatra " cu ochiii la o clienta pe care ar fi dorit sa o serveasca, dar care in acea clipa se chinuia sa isi indese intr-o cutie de carton, un serpisor neastamparat. Nu vreau sa imi imaginez ce s-ar fi intamplat daca ar fi scapat taratoarea pe jos...

mariana.olaru
[30.08.13 09:54:25]
»

Pacat ca un review atat de placut la lectura nu este ilustrat pe masura. Cateva fotografii in plus de prin locurile pe unde ai trecut ne-ar fi starnit si mai mult dorinta de a cunoaste si noi, candva, Dublinul si imprejurimile sale.

Vreun spectacol cu inimitabilele dansuri irlandeze ai vazut? Eu cred ca daca m-as afla acolo nu le-as rata, as abandona idea de a petrece in vreun bar alaturi de persoane mahmure si as cauta in schimb un loc unde sa pot admira perfectiunea dansului traditional irlandez Din punctul meu de vedere, merita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gentleman30AUTOR REVIEW
[31.08.13 13:06:02]
»

@iulianic:

Multumesc. Poate e momentul sa vezi cu ochii tai Irlanda.

@mariana. olaru

Am descoprit de putin timp acest site si pana acum am facut fotografii cu familia si filmulete care sunt personale, de aceea nu prea am ce posta pe site.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, gentleman30, iulianic, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047688007354736 sec
    ecranul dvs: 1 x 1