ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe Ring of Kerry, în sud-vestul Irlandei

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam într-un articol anterior că Limerick este un bun punct de pornire spre Bunratty Castle & Folk Park sau spre Cliffs of Moher - uimitoarele stânci de la țărmul Atlanticului.

Tot din Limerick se poate pleca într-o fascinantă incursiune de o zi în peninsula Killarney situată în sud-vestul Irlandei, tot la Oceanul Atlantic. Pe Ring of Kerry, un drum lung de 179 km - cel mai frumos drum panoramic din Europa (după spusele unora) - care înconjoară Killarney National Park, ne vom bucura privirile cu peisaje minunate, cu lacuri, cu păduri, cu foarte vechi vestigii istorice, cu apele agitate ale oceanului și… cu ce-o mai fi.

Pentru că aveam multe de făcut și de văzut în ziua aceea (19 august 2016), am părăsit devreme The Pier Hotel care ne găzduise în Limerick. Atât de devreme încât nu am avut timp nici măcar pentru un frugal mic dejun. Am plecat cu el la pachet. Moțăind în autocar atât din cauza somnului neîmplinit, cât și din cauza vremii închise, cu un cer pâclos care nu prevestea nimic bun, după mai bine de două ore (timp în care se dezlănțuise o ploaie irlandeză adevărată) am oprit la The Red Fox Inn, un pitoresc restaurant cu bar, situat lângă Kerry Bog Village.

The Red Fox Inn este o afacere de familie (familia Mulvihill) a cărei întreagă istorie o aflăm privind tablourile care decorează pereții. N-am oprit pentru masă. Era mult prea devreme. Auzisem despre cafeaua irlandeză căreia i s-a dus vestea în lume, dar nu avusesem încă ocazia să o degust. Aici, la "vulpița roșie", toți cei care am dorit, am primit câte o cafea tare, cu whisky și cu multă frișcă adevărată, pe care am savurat-o în ritm de cântec irlandez. În alte condiții destul de scumpă (6 euro), de astă dată cafeaua irlandeză chiar a meritat. Ne-a trezit din somnolență, iar de ploaie nici că ne mai păsa. Plus că - cel puțin pentru mine - a fost o nouă experiență.

Waterville un sătuc cu numai vreo 500 de locuitori, amplasat la țărm, a fost pentru noi un alt loc de popas. Acolo, în bătaia vântului turbat, i-am aflat toată povestea.

Cândva, pe la sfârșitul sec. XVIII, familia Butler și-a încropit o gospodărioară chiar la gura de vărsare a râului în ocean. A numit-o "Waterville" și Waterville se numește și acum așezarea care s-a dezvoltat ulterior în jurul vechii gospodării a lui Butler. Se spune că această localitate liniștită, dar adesea bătută de vânturi, a fost pentru Charlie Chaplin și familia sa destinația de vacanță preferată. Ei au fost aici pentru prima oară în 1959 și au revenit apoi, periodic, timp de peste zece ani. În semn de recunoștință, statuia de bronz a lui Charlot este amplasată pe faleză, alături de o placă explicativă. Brațul său drept este oferit galant oricui vrea să facă o plimbare cu el. Și au fost destui.

Cum spuneam, Ring of Kerry este o foarte populară rută turistică, circulară, din sud-vestul Irlandei. De-a lungul celor 179 km, pornind de la Killarney, pe N71 se ajunge la Kenmare, apoi pe N70 se continuă până la Killorglin de unde, pe N72, se revine la Killarney. Pe tot acest traseu, în afară de peisaje, se văd multe castele părăsite, aflate într-un stadiu avansat de ruinare. Unele dintre ele mai păstrează doar câte un zid înalt în care se profilează găurile fostelor ferestre. Sunt multe puncte de interes de-a lungul acestui traseu, cu locuri amenajate pentru popas, cu tot ceea ce are nevoie un turist aflat la drum lung. Iubitorii de drumeție, dar și bicicliștii, se pot bucura de "Kerry Way" un traseu special, bine stabilit, care folosește pe anumite porțiuni și drumuri mai vechi, mai puțin circulate. Am aflat că în perioadele de vârf, pentru că drumurile înguste fac dificilă deplasarea, toate tururile cu autocare pe Ring of Kerry se fac în sens invers rotirii acelor de ceasornic, adică pornind mai întâi spre Killorglin, în timp ce autoturismele fac circuitul invers, deci îndreptându-se mai întâi spre Kenmare.

Killarney National Park, primul parc național din Irlanda, aflat în apropierea orașului Killarney, în 1981 a fost desemnat de UNESCO Rezervație a Biosferei.

Istoria parcului începe în 1932 când proprietatea - mult mai mică decât în prezent - a fost donată statului irlandez.

Americanul William Bowers Bourn cumpărase proprietatea Muckross în 1910 pentru fiica sa, ca dar de nuntă. În anii următori s-au făcut îmbunătățiri și s-au amenajat frumoase grădini, dar în 1929 fiica moare, iar doi ani mai târziu, în memoria ei, familia hotărăște donarea proprietății. Acest parc memorial, public, a fost nucleul imensului parc în care ne-am oprit și noi.

Din păcate, noi am nimerit într-una dintre cele 223 de zile din an în care fronturile atmosferice mereu schimbătoare în Irlanda și-au cam făcut de cap. Nu doar că ploua destul de tare, dar vântul în rafale puternice, care însoțea stropii grei de ploaie, ne izbea în față și ne întorcea pe dos umbrelele astfel încât plimbarea prin parc, în vecinătatea Muckross House și a lacului, nu a fost o prea mare plăcere pentru noi. Și dacă ați ști cât este de frumos acolo!

Zona Muckross House & Gardens din vecinătatea Lacului Muckross (unul dintre cele trei lacuri existente în Killarney National Park) este bine amenajată, cu alei, cu parcare și cu marcaje. Muckross House este un vechi conac restaurat care, împreună cu vastele sale grădini, atrage numeroși vizitatori în special în perioada de vară.

Conacul înălțat în prima jumătate a sec. XIX a beneficiat de o atenție deosebită din partea proprietarului care, în 1861, a fost onorat de vizita reginei.

Camere mobilate în stilul epocii, grădini frumos amenajate, o fermă tradițională care amintește de viața rurală irlandeză de acum 100 de ani, minunate peisaje la margine de apă, calești cu care poți face plimbări prin parc, iată cam ceea ce poți vedea la Muckross House & Gardens.

Ladies View este un minunat punct de belvedere din Killarney National Park, pe Ring of Kerry, între Kenmare și Killarney. Se spune că în 1861 când regina Victoria a întreprins o călătorie în zonă, împreună cu doamnele de onoare care o însoțeau, s-a oprit tocmai în acest punct. Atât de impresionate au fost de imaginile superbe cu lacuri, văi și dealuri încât locul a căpătat și un nume: Ladies View. Mi-au plăcut și mie peisajele care le-au impresionat de doamnele din suita regală, dar mi-am aplecat privirea și asupra porțiunilor pietroase în altenanță cu cele acoperite cu o vegetație abundentă, asupra scurgerilor de pâraie în vaduri stâncoase, asupra stratului gros de mușchi care crește pe stânci, precum și asupra dealurilor pe alocuri bine împădurite. De altfel, aceste imagini te însoțesc pretutindeni pe Ring of Kerry și indiferent dacă plouă sau dacă este vreme bună, din autocar totul ți se pare nespus de frumos.

La Ladies View există un loc de popas bine amenajat, cu parcare, cu cafenea și bar, cu toalete, dar și cu magazin de suveniruri la care, bineînțeles, am pierdut și noi ceva timp.

Mă opresc aici pentru că, dacă aș continua, aș ieși din limitele pe care mi le-am impus în titlu. În aceeași zi, terminând explorarea sud-vestului, ieșind de pe Ring of Kerry, ne-am îndreptat spre est. Spre seară trebuia să părăsim Irlanda și să traversăm în Țara Galilor. Cu destule peripeții (despre care am mai amintit în scierile mele de până acum), am ajuns în Țara Galilor. Nu înainte însă de a mai face un popas, la Rock of Cashel, una dintre cele mai importante atracții turistice ale Irlandei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 18.11.16 16:47:09
Validat / Publicat: 18.11.16 18:15:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.

VIZUALIZĂRI: 2929 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Ring of Kerry - Muckross House & Gardens.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.11.16 06:34:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[19.11.16 19:46:56]
»

@iulianic: Foarte frumos tot ce ai prezentat in acest articol iar un pahar cu Irish coffee , as zambi in orice conditii, parca ii si simt aroma, mmmm

iulianicAUTOR REVIEW
[20.11.16 16:00:27]
»

@mishu: Un ghid turistic pe care l-am studiat și înainte de a pleca în Irlanda m-a informat că Irish Coffee s-a născut nu departe de locul în care am făcut și noi degustarea și anume la Limerick. Se spune că în iarna anului 1942, într-o noapte furtunoasă, din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile, un avion care zbura spre America, a fost nevoit să se întoarcă la Foynes Airbase - Limerick. Mai pe scurt, Joe Sheridan, bucătar la Foynes Airbase, a oferit pasagerilor reîntorși o băutură specială, menită să-i încălzească și să le redea buna dipoziție: cafeaua tare, fierbinte, cu whiskey și friscă.

Rețeta de cafea irlandeză este știută acum și nu se face un secret din asta, chiar acolo, la The Red Fox Inn fiind afișată la vedere (P02). Dar numai acolo o poți bea pe cea adevărată. În plus, frișca de la The Red Fox Inn nu aducea câtuși de puțin cu frișca din spray-urile noastre. În lume, rețeta a fost adaptată la ingrediente autohtone, se fac variațiuni cu coniac sau lichior de cafea… toate sunt bune, dar nu sunt cafea irlandeză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gregorio
[31.07.19 22:18:23]
»

Cu o mica observatiune: numele peninsulei fiind Iveragh,

intr-adevar, Ring of Kerry nu trebuie ratat insa cu multe si adanci rugaciuni inainte de plecare pentru induplecarea zeilor ploii... mai bine zis pentru aburirea lor. Zona este superba, drumurile, peisajele...

Muckross House e de poveste, daca te lasa ceata sa vezi ceva. Noi am prins vreme amestecata insa am reusit sa vizitam gradinile (zici ca esti in cretacic), aleile pierdute prin padure si ne-am plimbat pe malul lacului pentru ca... statuse ploaia.

Cat despre Irish coffee... ce sa spun, am baut acest sortiment de cafea pe unde s-a putut insa precum chiar irlandezii spun, cea mai buna Irish coffee nu se bea in Irlanda. Nu stiu de ce spun ei asta insa as fi tentat sa le dau dreptate deoarece dupa parerea si gustul meu, cea mai buna irish coffee am baut-o la... Luvru.

Foarte bun articol, votat.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.08.19 20:06:46]
»

@gregorio: Mă surprinde și totodată mă bucură foarte mult faptul că articolele mele mai vechi sunt încă citite și apreciate Mulțumesc!

Am rămas cu amintiri frumoase din periplul nostru prin Irlanda. Într-adevăr, cam umedă atmosfera și cu toane, dar știam ce ne poate aștepta așa încât – cu echipament corespuncător – am făcut față cu brio oricărei provocări meteo.

Despre Irish Coffee… ce pot spune? Pentru mine a fost cea mai bună acolo, la The Red Fox Inn, pentru că a fost prima pe care am gustat-o. Și singura deocamdată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gregorio, iulianic, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin comitatul Kerry:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047729015350342 sec
    ecranul dvs: 1 x 1