GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Veliko Tărnovo. Manual de folosire. Day 4: Arbanasi
Motto: ”Atunci când călătorești, gândește-te că o țară nu este făcută pentru ca tu să te simți confortabil în ea. Este făcută pentru confortul oamenilor ei” – Clifton Fadiman.
Ultima zi petrecută în Veliko Tărnovo. Timpul a trecut atât de repede, totul a fost atât de alert, că nici nu ne-am dat seama, ba, mai mult, devenisem, parcă, oameni de-ai locului.
Pentru prima oară de când am ajuns acolo am gândit practic, nu m-am mai lăsat dus de emoții. Am stabilit că, dacă tot vom pleca din Veliko s-o facem trecând prin Arbanasi și, mai departe, Gorna Oryahovitsa.
OK, înainte de a preda camera am mai făcut o plimbare pe Str. Gurko (cum altfel), cred c-a fost cea mai frumoasă plimbare, am intrat în vorbă cu una din gospodinele de-și mătura strada din fața casei și care mi-a spus să-i fac fotografie, în care să iasă și florile ei. M-am executat, doar nu era să stric prietenia româno-bulgară ce unește cele două popoare. Apoi, în jurul orelor 11 am urnit Skoda din locul de parcare din fața hotelului. Și, da, îmi părea rău să plec !
De la Veliko Tărnovo la Arbanasi, în condiții normale de climă și temperatură, nu faci mai mult de 15 minute , mers civilizat, cu mașina.
Am intrat, de pe str. Tsanko Țserkovski în B-dul Vasil Levski și, de aici, am continuat drumul spre Tsarevets. Am rulat încet, preț de vreo 5 minute, încercând să-mi întipăresc în amintire imaginea unui oraș de neuitat.
Ieși, cumva, din Veliko Tărnovo, treci podul peste Yantra și urci dealul, trecând de intrarea în Trapezitsa, apoi, în cel mult 3 km, intri prin pădure.
La un moment dat, faci dreapta, așa cum te-ndeamnă un mare indicator care-ți arată că pe-acolo-i drumul spre Arbanasi. Și, cine-s io să contrazic indicatorul?! Am făcut, cuminte, la dreapta, am mers vreo câteva sute de metri și, gata, am ajuns!
Așa cum este și normal, orice localitate are legendele ei, în cazul de față, legat de nume. Așa și cu Arbanasi, inițial se numea ”Yailak”, adică ”pășune” dar, se pare că, întrucât aici locuiau mulți albanezi, turcii au dat, tot ei, numele de Arnavudkyoy (de la "sat albanez" în lb. turca).
Strict istoric, prima atestare a acestui sat este datată în anul 1538, an în care Soliman Magnificul a dat un decret prin care oferă vreo patru sate, printre care și pe acesta ,drept moșie ginerelui său, vizirul Rustem Pasha.
Se poate observa deci că încă din acele timpuri exista favoritismul.
Deși atestat cert în acel an, satul se pare că a fost întemeiat de către albanezi și greci, în jurul anului 1230, după ce țarul Ivan Asan al II-lea ar fi câștigat bătălia cu Tiranul Epirului.
Satul Arbanasi a devenit, încet -încet, un centru comercial important al zonei, mai ales între secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, când s-a bucurat de scutiri fiscale acordate de Imperiul Otoman, fapt ce a condus la îmbogățirea boierimii locale. Negustorii îmbogățiți ajung să aibă legături strânse cu Principatele Dunărene, Imperiul Austriac și cel Rus, ba ajung chiar și prin Persia. Adesea cumpără moșii în Țara Românească, iar Bucureștiul devine locul lor de reședință. La rândul lor, marile familii boierești românești cumpără moșii aici, pentru a avea loc de adăpostire în caz de prigoană.
Cei din Arbanasi dezvoltă meșteșuguri utile, cum ar fi tinichigeria, croitoria, vopsitoria, cizmăria, creșterea viermilor de mătase. Nu în ultimul rând, dealurile însorite ofereau condiții foarte bune de cultivare a viței de vie și de aici, comercializarea vinului.
Starea de bunăstare a negustorilor a fost remarcată prin locuințele construite, toate cu ziduri masive, din piatră. Casele par modeste sau chiar aspre, sărăcăcioase pe dinafară, fără a avea balcoane sau terase. Multe dintre acestea sunt prevăzute cu gratii la ferestre, iar porțile de acces în curte sunt masive, capabile să țină la respect o ceată de atacatori. Fiind casele boierilor îmbogățiți, în interior însă acestea sunt mult mai bogate,surprinzător chiar, oferind confortul vremii stăpânilor lor.
Practic ele asigură unicitatea satului Arbanasi și, mai cred eu, faptul că sunt construite în armonie cu mediul, doar piatră și lemn.
În plus, fiecare mare negustor sau boier a construit sau a contribuit la construirea de biserici. Acestea sunt construite într-un stil aparte, extrem de simple la exterior, spectaculoase, prin picturi, la interior.
Ulterior, evoluția istorică a fost dură pentru prosperul sat de altă dată și ca urmare a unor jafuri, din 1792 și din 1798–1810 când satul a fost prădat și ars, populația a început să se retragă de aici. Mai mult de atât, au urmat epidemii de holeră și ciumă, care au afectat sever numărul de locuitori. Iar în 1839 sultanul a dat un edict prin care a retras toate beneficiile fiscale acordate comercianților.
Nici după cucerirea independenței satul nu-și mai recapătă vechile puteri dar, rămâne un loc frumos, construit în armonie cu mediul natural. Dealtfel, ținând cont de acest aspect, din anul 1921 Arbanasi, a fost declarat stațiune turistică, în baza Decretului Regal.
Ei, aici este o problemă: satul este mic, are, înțeleg, vreo 300 de locuitori. Ca să se păstreze aspectul, noile case trebuiesc construite tot în stilul vechi întrucât, de prin 2000, satul a devenit ”așezământ istoric de importanță naționala ”.
Și-atunci, când e vorba ce-ai putea face ca să-ți umpli timpul odată ajuns aici ai două opțiunii: mergi și te plimbi sau, stai, practic nu faci nimic.
Am ales să ne plimbăm, normal, de-aia venisem acolo. Ca și la Veliko Tărnovo, am mers pe ideea de mă las purtat de fluxul celorlalți. Ei, aici nu e așa, foarte puțini oameni pe străzi. Am punctat și eu câteva locuri musai de ajuns iar acolo unde nu le-am găsit, am încercat să vorbesc cu cei de-acolo, arbăștinașii, adică. Vorbitul e simplu, cu înțelesul e mai greu, engleza noastră nu bătea cu cea a lor, așa c-am vorbit limba ”gimnastică”. Nu, nu-i adevărată faza cu particula ”tătă” adăugată la un cuvânt românesc care să pară un cuvânt de-al lor! Oricum, pe noi nu ne-a ajutat.
În atare situație, ca tot românu' întreprinzător, am apelat la tehnica din dotare, respectiv mobilul. Trăiască IPhone 6s cu aplicațiile sale, Google Maps fiind una foarte nimerită față de situația în care ne aflam.
Google ne-a dus la ”Konstantsailev House”, o casă muzeu, cea mai cu moț casă din sat, că așa i-am spus să ne ducă. 6 leva de persoană intrarea, bulgarii au un fix cu astea 6 leva, cam atât a costat cam peste tot pe unde-am fost!
Un mare grup de chinezi în fața noastră, deci, chiar mare, că nici China nu-i mititică! Ghidul de-i conducea îi oprea peste tot locul, ăștia făceau poze ca nebunii. Afară ne-am strecurat noi, cumva, dar în interior nu prea am mai reușit, tot timpul erau persoane cu ochii oblici care să apară-n cadru.
Am mai vizitat Complexul ”Izvora”, pentru că era în apropiere, așezământ frumos, practic, chiar am apreciat faptul că au încadrat natura în ansamblul clădirii, apoi, am mai mers la biserică , Sf. Dumitru, cam același peisaj peste tot. Străzi pavate cu piatră, verdeață și, cam atât !
Acuma, pentru ceea ce o să spun, o să-mi atrag o grămadă de huiduieli! Nu-i nimic, sunt obișnuit, am fost polițist. Arbanasi este un sat frumos, dar, sincer, plictisitor: vezi o casă, le-ai văzut pe toate!
Cei de-acolo au dezvoltat o afacere din asta, ceea ce, pentru ei, este foarte bine ! Dar, Muzeul Satului de la București, Dumbrava Sibiului sau Muzeul Satului Maramureșean de la Sighetul Marmației sunt , cel puțin, la fel de frumoase. Ba, fiindcă sunt patriot, parcă și mai...
Nu vreau să spun vreo erezie, bisericile lor nu-mi inspiră nicio emoție religioasă, deși am înțeles că toate sunt vechi, că au iconostase de pe la 1670 și ceva, fix. Nu, n-am avut tresărire, dar nu din cauză c-aș fi vreun neam prost (sper) ci pentru că nu m-a prins unda electromagnetică de-i spuneam noi empatie. Trăirea de-am avut-o vizitând Arbanasi a fost ca aceea de la Agapia, când vizitezi satul de lângă mănăstire, unde sunt casele măicuțelor : totul era foarte frumos,flori și ordine dar, pustiu. Nu erau copii pe ulițe, nu auzeai cârâit de găină sau cucurigu de cocoș, curățenie perfectă, obositoare și era o liniște nefirească.
Așa era și la Arbanasi, este mai mult un sat -muzeu decât un sat viu, nu-s copii pe ulițe, oamenii nu merg la magazine, nu vezi crâșme cu mușterii, alții decât cei străini. Altcumva,da, pot spune ,fără să mă contrazic, că Arbanasi este o destinație din clasa ”must see” a zonei, ar fi păcat să nu vedeți un muzeu un aer liber! Dar, dacă după o oră petrecută acolo o să vă plictisiți, asta să nu vă mire, ajungem să ne plictisească și frumosul!
De aici și referirea din motto-ul acestui review, confortul religios dat de aceste biserici este dat pentru cei ce locuiesc acolo.
Dacă e vorba despre servit masa, așa, din fuga calului, am văzut că satul avea destule restaurante. Am înțeles că cel mai bun ar fi cel de la ”Izvora”, o pensiune cu un interior de vis, ceva ca și cum ai fi acasă, la bunici, și ați pune masa în livadă. Da, orice-am spune, întoarcerea la natură este în noi, rămâne o aspirație permanentă.
Recenzii bune avea și ”Arbanasi Han” dar noi n-am abuzat de serviciile niciunuia, micul dejun fusese servit la Hotel ”Concord” pe la ora 9,00, deci, abia ce mâncasem iar prânzul îl planificasem la Ruse .
Așa că, final de final, spun că dacă din Veliko Tărnovo am plecat ca și cum aș fi plecat de acasă, dorindu-mi să mă întorc cât mai repede, de la Arbanasi am plecat ca de la muzeu, un muzeu impersonal, rece. E vina mea, nu trageți în cel ce scrie, face și el ce poate!
Cum am mai spus pe parcursul acestui mini-serial, am povestit trăirile mele , chiar dacă nu bat cu ale voastre, cei care-ați fost aici, mi le asum !
Când am plecat din Arbanasi am mai avut o surpriză, GPS rămăsese setat pe ”mers pe jos” și încerca să mă scoată din sat mergând pe o cărare ce trecea printr-o livadă, și-mi tot poruncea să ”virez la dreapta ” , arătându-mi că, până la Gorna Oryahovitsa mai am de mers 55 de minute. Pentru cei 13 km de știam de ei de pe șosea mi s-a părut cam mult așa că m-am uitat mai atent la utilajul de mă ghida și i-am găsit buba. Gâdilată în amorul propriu Ioana și-a revenit și m-a scos în șoseaua spre Gorna Oryahovitsa , corectând și timpul estimat.
Gorna Oryahovitsa am trecut-o rapid, nu prea ne mai interesa zona. Am ocolit, preț de vreo 25 de km, mergând prin niște sate terne, nimic de ținut minte, până am ieșit, înapoi, în E 85, în dreptul localității Polikraishte. De aici, am găsit TIR-ul turcesc de rigoare după care ne-am ținut, cu încăpățânare( a lui, a turcului, care nu te lasă să depășești, neam !) până pe la Byala. Aici am scăpat de el și am dat bice .Urma să mergem până la Ruse, unde aveam să văd un oraș frumos, despre care o să vă scriu mintenaș.
Până atunci, haidi, pa!
 
Web, te rog frumos: youtube
Trimis de Yersinia Pestis in 22.10.18 11:59:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Yersinia pestis:
Dobr den! ☀️
Te-ai uitat pe GPS cat faci pe jos pana la Marasesti? ???? De la Arbanasi.
Fain satul, mi-placut! ????
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Eh. ce să mai caut, nu-nțelegeam de ce mă tot trăgea dreapta, prin livada ăluia?! Probabil că dacă mă prindea-n livadă, bulgarul mă lua la pumni și, ca să scap, scurtam timpul de deplasare spre Gorna Oryahovitsa. Pân'la Mărășești n-avea rost să caut, nu ajungeam acolo!
Da, n-are cum să nu fie frumos, doar că, pentru mine, e cam ca atunci când pui sticla de whisky în vitrină și n-o bei, e la conservare!
Și la oameni, pe stradă, mă uitam cu atenție ca să văd: îs reali sau împăiați?
@Yersinia pestis: Aceleași trăiri am avut și eu în urmă cu doi ani la Arbanasi și m-a pus Aghiuță să le împărtășesc pe AFA, de mi-am atras oprobiul public... Exagerez
Nici eu nu m-am extaziat de ce am văzut acolo, mai ales că am intrat și în două biserici unde am plătit câte 6 leva de persoană unor doamne foarte țâfnoase care nu știau nicio boabă de engleză, și în schimb nu ne-am ales cu niciun pliant-ceva, o foaie xeroxată, nimic din care să înțelegem și noi ce vizităm. Plua că fotografiatul în interior era interzis...
În rest, ce să zic, priveliști frumoase, case mari din piatră etc. etc., și chiar cred, la fel ca tine, că noi avem locuri mai frumoase, mănăstiri și biserici mai impresionante, numai că nu prea ne pricepem să le punem în valoare
Să trăiești și să ne tot povestești!
@Carmen Ion: Este că am dreptate?
Am spus, fără ”răutăcisme”, Arbanasi este un loc frumos, dar ciudat prin asta! E o frumusețe artificială, ori o localitate în care nu vezi copii pe străzi, nu umblă lumea după mâncare, pâine, ceva, este o localitate moartă!
Bolovanii puși unul peste altul pot să arate un stil de-a construi, este interesant dar, nu mă impresionează, nu sunt marcat!
Ca o comparație, str. Gurko este vie, lumea iese afară, copiii vin sau se duc la școală, pe terasa de la restaurantul Gurko sunt și bulgari care rad ”una mică”, pisicile mișună, acolo sunt oameni, este viață!
Bisericile în care nu intră decât turiști, iarăși, nu-mi spun nimic, de aicea, și indiferența cu care-am vizitat.
Dar, să nu fiu (numai) cârcotaș, acuma știu ce este Arbanasi și n-o să mai înghit în sec când o s-aud la alții!
@Yersinia pestis: Ai dreptate, sigur că ai! E un sat-muzeu trezit din amorțire doar de turiști. Nici mie nu-mi plac locurile astea, de aceea nu m-am simțit în largul meu în Austria...
Vorba ta, mă uitam la oameni pe stradă să văd dacă nu sunt împăiați (o s-o scandalizez pe Mishu ). Mergeau la fel de țepeni ca tăntica de e prima ministereasa noastră și nu i se clintește niciun mușchi pe față pe sub stratul gros de fard.
@Carmen Ion: Nu mă provoca cu privire la primul ministru! E sait de turism și mă blochează admin-ul dacă-mi spun părerea!
Din Austria am amintiri diverse, și frumoase și nu prea. Prima e nasoală, am trecut, prin 2006, granița ,pe la ora 3 noaptea, nu eram încă în UE, așa s-a întâmplat. Mergeam în Germania să-mi iau ”Opelul” cel de toate zilele din vremea de atunci. Opel Astra Njoy, puțea România de ele! Vameșii austrieci se purtau cu noi de parcă eram ciumați, erau niște jegoși !
În Graz, vreo 2 ani mai târziu, eram cu un grup de prieteni și, fără să știm, am intrat în cartierul sau, mă rog, zona , frecventată de cei împotriva cărora am făcut un referendum , de-a picat ! Eu , ca eu, sunt urât ca dracu’ , dar , unul dintre colegii noștri nu mai scăpa de un ciudat din ăla... și era disperat să scape ! Îți dai seama cât am râs de el, mai ales când am văzut dezamăgirea austriacului de-l abordase!
Apropos, Graz, partea veche a orașului, este superbă, este conservată frumos, dar, nu ca la Arbanasi, acolo este viață!
Scheonbrunn-ul, nu mai vorbesc, Prater-ul este un loc interesant, Catedrala Sf. Stefan, da, uite, mi-ai stârnit nostalgii despre Austria...
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Arbanassi, ARBANASI" (deja existentă pe sait)
@webmaster26: saitul tău, regulile tale! Câtă vreme bântui pe-aici, le respect, mai ales că mi se par corecte! ????
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Yersinia pestis: Din nou am început ziua zîmbind!
Mi-au plăcut părerile, simțirile tale după plimbarea prin sat.
Dacă tot este un sat muzeu sau turistic, în engleză nu scria nimic pe plăcile informative? Numai în bulgareste?
Nu că aș ajunge eu pe acolo prea curând, dar așa ca informație!!!
Îmi doresc să văd și eu Velico, dar nu-l pot convinge pe soț, neam...
Nu vrea sejur la bulgari, nicăieri ???????? asta e...
Aștept să citesc trăirile tale de la Ruse.
Toate cele bune.
@ANILU: Nu, engleza nu prea există pe panourile lor turistice! Multă bulgară și rusă, în Arbanasi mai era ceva nemțește și, atât!
Bine, nici eu nu-s vreun Shakespeare, să știu engleză în subtilități dar, la ei, engleza era caz de targă!
Soțul tău ar trebui convins să meargă-n Bulgaria, sunt și multe locuri frumoase, ce merită văzute. Mă mir doar că tu, femeie fiind și soția lui pe de-asupra, n-ai reușit să-l educi?! Păi, cum se spune: în oricecasă cântă cocoșul! Muzica și versurile: găina!
@Yersinia pestis:
Şi Constantin Brâncoveanu a avut o casă pe acolo, există un panou în limba română.
Nici pe mine nu m-a dat gata Arbanasi, Veliko Târnovo da. Am mâncat foarte bine însă la Arbanasi.
@Yersinia pestis: Ce pot sa spun? Nu stiu, n-am vazut, nici pe-acolo n-am trecut!
Satul de piatra isi chiar merita numele: e impietrit in timp, e comercial. Acum, ca-n vremurile vechi a fost si el viu.
E frumos, e liniste, dar mai am si eu ulul acasa care, cand e prea ordine, se enerveaza! Deh, metehne (deformatii) profesionale!
As sta cam vreo trei zile pe-acolo, sa-mi linistesc neuronul. Dar sa fie vara, soare si placut de stat in livada aluia pe unde te trimitea Ioana GPS
Felicitări pentru excursia reușită în Bulgaria! Am citit și celelalte review-uri. Și mie mi-a plăcut Veliko Tarnovo deși plecasem la fel de sceptică ca și tine. Știam doar despre cetatea Tsarevets. De fapt pentru cetate am și mers. Și am avut o surpriză extrem de plăcută. Și pe noi ne-a plouat Din păcate n-am stat decât o zi, în drum spre Grecia. La Arbanasi n-am ajuns și chiar îmi părea rău. Acum după ce-am văzut părerea ta și a lui Carmen despre acest sătuc, mi-a mai trecut regretul.
Și, deși cu întârziere, îți urez și eu La mulți ani, multă sănătate și la cât mai multe călătorii frumoase!
@elviramvio: Nu numai Constantin Brâncoveanu, mai sunt case ale boierilor români. Și când te gândești că l-am bulit pe Ceaușescu c-avea conturi în Elveția! Era, iată, o practică de secole a boierimii române să-și disimuleze averile afară! Deci, obicei istoric, BOR o să-i canonizeze ca sfinți martiri, așa că, peste vreo 10 ani o s-avem “Sf. Dragnea”. “Sf. Becali”, “Sf. Băsescu”...
@Zoazore: Neah, nu reziști, soro, e caz de targă!
Tu nu-nțelegi că-i liniște de-nceput de lume? Ajungi să te-njuri singur doar ca s-auzi vorbe!
Ori, noi doi, io, fost gabor, obișnuit să fiu omenit cu cărămizi în șale și dumnezei pentru mama, tu, inginer petrolist situație în care dacă ai vreunul de vorbește și se poartă elegant îl dai afară, că-ti strică colectivul... hai, măi, mamă, ce vorbim aicea?! Dacă stai în Arbanasi 3 zile ai să sari la bătaie și la cel de te salută!
@RoxanaGRS: Mulțumesc mult pentru urări!
Cum spuneam, dacă vezi Arbanasi nu e vreo păcăleală dar, nici icre de Manciuria nu-i!
Pentru tine, da, du-te să vezi, dar nu-ți fă așteptări deosebite, nu-i vreun Heaven!
Veliko Tărnovo este altceva, e viață reală, trepidantă. Arbanasi e un stop cadru, e artificial! Așa l-am perceput eu! Sau, altfel zis, decât Arbanasi mai bine stau trei ore-n piața agri. A oricărei localități! ????
@Yersinia pestis: Felictari, Consul Yersiniuta!
Mai ai putin si te-seninezi!
Ai si n-ai dreptate! Cand eram pe campuri, imi urlau in cap 5 motoare de RABA odata, acum, la open-space birou, e ca la bursa! Toata lumea vorbeste cu toata lumea de se-ajunge la racnit sa se-auda. Nu suntem decat 50!
Mai ies afara sa-mi linistesc neuronul!
Asa ca eu cred c-as rezista. Poate nu trei zile, dar una jumate sigur. Chiar doua!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 ... Şi o dimineaţă în Arbanassi — scris în 16.10.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Pelerin la Arbanasi — scris în 27.06.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Doar câteva ore prin pitorescul Arbanassi — scris în 06.01.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Arbanasi - satul cu casele ca niste mini-cetati — scris în 19.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Arbanasi - satul de piatra — scris în 26.10.14 de dannaa din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Arbanasi - alternativa mare/munte — scris în 16.07.14 de DeReSe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 La pas prin satul Arbanassi — scris în 27.09.12 de bog68 din BUCURESTI - RECOMANDĂ