ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
TIMP CITIRE: 6 MIN

Iasi - Locuri si Oameni

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum spunea Camelia (@roth) aici in ecoul din 05.09 urmatoarea zi avea sa zburam la Iasi, destinatia noastra - copiii din sectia de oncologie a spitalului Sf Maria.

Emotii? - da, multe de tot si nu cred ca am dormit 3 ore in acea noapte.

In fine dimineata (pe racoare) paseam pragul aeroportului Henri Coanda pentru a incaleca un cal nazdravan care ca vantul si ca gandul avea sa ne duca in mai putin de o ora la 300 de km departare, si iata cum la ora 8.30 dimineata ne bucuram deja de racoarea diminetii la Iasi. Acolo ne astepta Marian (@Mario110) care s-a dovedit a fi un companion minunat pe durata intregii zile.

Avand in vedere ca vizita noastra la spital se putea desfasura numai in intervalul 16.00-18.00 programul nostru a cuprins si ceva vizita prin Iasi dar si intalnirea cu useri AFA, mai mult sau mai putin activi, insa de fapt nu asta a contat ci mai degraba faptul ca la apelarea lor de catre @admin au dorit sa ne intanim.

Asadar am pornit intr-o scurta incursiune prin Iasi si primul obiectiv vizitat a fost Manastirea Golia. Prima data am vazut Golia prin 1976 (am mai vazut-o apoi de cateva ori) insa stiu ca a fost unul dintre obiectivele care mi-a placut mult de tot. La fel de mult mi-a placut si acum, iar vremea minunata de afara facea parca sa straluceasca altfel acest lacas sfant.

Din exterior Manastirea Golia se infatiseaza ca o fortareata, cu ziduri groase si cu intrarea printr-o arcada prin turnul clopotnita, despre care am aflat ca a fost construit in 1855.

Istoria Manastirii Golia inseamna date putine pana in 1650 si dupa acest an transformarea acestui lacas sub domnia voievodului Vasile Lupu. Astfel incat acum regasim aici o biserica alcatuita din pridvor, cu usi spre pronaos din metal forjat, apoi asa cum se cunoaste organizarea unei biserici naos si altar.

Nu as vrea sa intru in amanunte as vrea sa remarc insa ceea ce te frapeaza de la intrare chiar, accesul spre altar care se face trecand pe sub o sculptura in marmura avand in partea superioara stema Moldovei.

Aici picturile pareau proaspete si am aflat de la preotul care se afla acolo ca sunt refacute, pastrand doar intr-un singur colt (o sa-l vedeti in poze) o bucata din pictura initiala.

In biserica pot fi admirate picturi deosebite, icoane, o catapeteasma minunata, care iti ia ochii.

Tot aici regasim insa si mormintele unor personalitati ale epocii. Am sa va las insa sa descoperiti toate aceste bijuterii in poze care spun mult mai mult decat o pot face cuvintele.

Iesind in curte am descoperit o casa in care a locuit in perioada 1866-1871 Ion Creanga, pe vremea cand era diacon aici.

Un alt obiectiv interesant vizitat a fost Pasajul pietonal “Sfanta Vineri” aflat in zona Halei Centrale. Acest pasaj are o istorie interesanta, finalizarea lui a durat cativa ani deoarece in timpul lucrarilor s-au descoperit ruinele unei case boieresti din secolul XVII (de fapt demisolul si pivnita) si pana s-a luat decizia daca sa fie pastrate sau nu a trecut ceva vreme. In final aceste ruine au fost pastrate, devenind chiar interiorul unui restaurant si probabil ca vor mai exista si alte spatii amenajate iar pe pereti sunt puse 2 placute indicand ca acest loc este monument istoric, insa fara alte informatii din pacate, deoarece daca nu-ti spune cineva ceva, nu stii nimic. Norocul nostru a fost ca noi eram acolo cu @Mario 110 si de la el am aflat cee ace v-am spus aici. Am facut poze aici insa poze cu mult mai frumoase puteti vedea aici

A urmat vizitarea bisericii Barboi construita in perioada 1841-1844 in locul unei alte biserici construita de vornicul Ursu Barboi in perioada 1613-1615.

Aceasta biserica poarta hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar accesul spre biserica se face de asemenea printr-un turn clopotnita.

Aici este inmormantat domnitorul Ionita Sandu Sturdza precum si alti membri ai familiei Sturdza dar si poetul Alecu Russo.

Aici nu era permisa fotografierea astfel incat pozele vor fi putine, asta nestirbind insa frumusetea acestei biserici.

Urmatorul loc a insemnat insa un popas mai lung si daca pana acum am vorbit de “Locuri” acum trecem la partea “Oameni” a acestui articol. Asa cum am spus @Mario 110 a fost ghidul nostru de nadejde la Iasi, un companion de toata isprava. Ne-am oprit la o terasa in spatele Facultatii de chimie, un loc numit “Master”, o terasa cu mese asezate in jurul unor pomi fructiferi, niste meri cu crengile grele de fructe, pruni cu urmele fructelor ce se gaseau pe crengi.

Aici am hotarat “Cartierul General” pentru intalnirea cu ceilalti useri care s-au aratat doritori de intalnire. Ce mi s-a parut foarte interesant a fost ca ne-am intalnit cu useri care nici macar nu mai stiau ce nume au, care doar se uitau eventual pe site pentru diverse informatii dar care au fost foarte receptivi la aceasta intalnire. Astfel incat pe parcursul catorva ore ne-am intalnit cu (nu aceasta este neaparat ordinea in care au venit ei): @Aliuta, @C. Todi, @sandybell, @ursul-alb, Cristina, Dan, o sa-i cunoasteti si voi din poze — am acceptul lor de publicare a pozelor asa ca fara comentarii :).

Daca tot eram la o terasa am si mancat cate ceva, pizza Quatro formaggi, cartofi prajiti, legume la gratar, am baut limonada dar si ceaiul casei care era foarte racoritor si ca desert ceva cu cafea, inghetata, frisca.

Binenteles ca - probabil de foame :) - va trebui sa ma credeti pe cuvant ca a fost buna mancarea, am uitat sa-i fac poza.

Am plecat de aici spre spital pe la 15.30 iar acolo ne-am intalnit cu inca un user – Lucretia, care era si ea venita cu niste cadouri.

De aici ne-a preluat Mariana, o tanara care cred ca avea putin peste 20 de ani doar, coordonatoare la Fundatia Little People (Camelia, daca gresesc rog corectare). Camera de joaca se gaseste la etajul 7 si aici am mai gasit 2 tineri (pareau de parca terminasera cel mult anul acesta liceul, desi aratau chiar si mai tineri de atat). Am aranjat lucrurile nou aduse (de care acesti 3 tineri se bucurau de parca erau pentru ei).

Am coborat apoi la etajul 1 de unde aveam sa luam copiii si sa-i aducem la locul de joaca. Aici am facut o cucerire de care sunt foarte mandra. In prima camera in care am intrat, ochii mi s-au lipit de un tanar tot numai un zambet, cu muschiuletii la vedere, niste ochi frumos, ce sa mai, dragoste la prima vedere, ghinion ca avea insa doar putin peste 2 ani si il chema David.

Pentru ca simpatia a fost reciproca a dorit sa mearga si el la camera de joaca (din spusele Marianei era prima data cand a vrut sa mearga acolo).

Camera de joaca insa nu reprezinta doar un loc in care copiii se pot juca, acolo ei invata sa se exprime, sunt ajutati sa spuna ce simt, sa gandeasca pe mai departe. Tema zilei a fost “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare”. Au ales meserii de la care deja descoperisera modele, Miruna care avea 4 ani si cateva luni dorea sa se faca infirmiera ca doamna Anisoara de acolo, un baietel dorea sa se faca paznic, sa pazeasca magazinul sa nu intre hotii, iar o fetita care era clasa a VI-a dorea sa fie invatatoare asa cum avusese ea invatatoarea.

Descoperi atata intelepciune la copii intre 4 si 13 ani cat aveau cei pe care i-am cunoscut ieri incat ei reprezinta adevarate modele pentru noi cei mari. Vizita noastra acolo a insemnat mai degraba o lectie de viata pentru noi ca si adulti, o lectie primita de la niste copii simpli pe care soarta ii incearca atat de greu.

Am plecat de acolo mai tristi dar cu noi invataminte si nu poti sa inveti aceste lucruri din experientele altora, trebuie sa iei parte la ele.

Iar cei care se ocupa de acei copii au atata intelepciune si o delicatete ij comportament cu copiii asa cum nu o au multi adulti cu experienta de viata.

Am plecat de acolo si in drum spre aeroport am oprit la Terasa Ciuperca Ciric, pe malul lacului pentru un frappe inainte de a parasi Iasi-ul.

Nu stiu cat a fost de organizat acest articol, sunt inca sub influenta zilei de ieri si nu am putut sa-i dau un nume mai sonor deoarece in final despre asta a fost vorba “Locuri si Oameni”, oameni care fac sa se intample lucrurile, oameni care stiu sa fie impreuna si de ajutor exact cand ai nevoie, astfel incat la final sa pot spune din tot sufletul:

Am Fost Acolo!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 07.09.16 10:55:48
Validat / Publicat: 07.09.16 13:54:06

VIZUALIZĂRI: 1796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P85 Iasi- Terasa Master - aici in ordine (sper sa nu gresesc) - @sandybell, @Mario 110, @ursul-alb, @roth, @mishu, Dan (pe care pentru ca nu mai stia ce nume de user are i-am spus Master) Aici am insa un dubiu si imi dau seama ca nu apare @C.Todi, sper ca cei pe care i-am trecut mai sus sa-i fi scris corect, imi cer scuze astept corectii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2042 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.09.16 13:52:20]
»

Am ezitat referitor la încadrarea acestui articol; l-am mutat totuşi la "Iniţiative de suflet" (şi nu la "Descoperă Iaşul") pentru că "subiectul" primordial al textului îmi par oamenii & copiii.

L-am adnotat, în plus, ca şi contnuare a firului "originar", de aici

mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 14:15:46]
»

@webmaster: Mi se pare foarte correct, asta era traseul si scopul nostru acolo si de aceea totul a fost inclus intr-un articol in care am povestit despre tot ce am trait noi intr-o zi acolo.

krisstinna
[07.09.16 14:26:59]
»

@mishu: Draga mea, sunt màndră că fac parte din AFA. Cei care nu ne cunosc trebuie să știe că AFA e o familie, membrii ei se întâlnesc nu numai pentru a petrece ci și pentru a ajuta, a aduce un zâmbet din partea noastră, a tuturor. Sunt bucuroasă că împreuna cu Cornel ați reușit să aduceți un zâmbet pe chipul umbrit al celor aflați in suferință. Și pentru că a fost o reușită, pentru că voi m-ați reprezentat si pe mine și pe noi toți (fizic vorbesc) nu pot să spun decât un umil: Mulțumesc vouă, Mulțumesc AFA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 14:44:48]
»

@krisstinna: Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, asa am simtit si noi acolo, eram niste oameni intre care singura legatura era AFA. Erau simpatici, spuneau ca au primit mesaj de la Cornel cum ca eu si Camelia ajungem acolo, daca vor sa ne intalnim si daca ne pot ajuta, si acei oameni au spus DA fara nici o urma de indoiala, Camelia va povesti si ea cum s-a desfasurat actiunea. Pentru mine a fost o experienta in plus asa cum am spus deja dar si pentru colegii nostri de acolo si asa realizezi ce poate face o familie cand este unita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
roth
[07.09.16 15:03:58]
»

Ma bucur ca ai scris cate ceva despre fiecare obiectiv, despre ce si cum s-a intamplat in interior, eu preferand sa stau deoparte fiind cu o rinita alergica, tocmai pentru a nu da emotii inutile vreunei mamici sau apartinator crezand ca sunt racita.

Putine au scapat atentiei si enumerarii tale asa ca indraznesc sa vin doar cu cateva adaugari spre deliciul cititotului

1* La Manastirea Golia, pictura din prima incapere este originala de la 1600 si putin, ea a fost restaurata sub atenta indrumare a preotului cu care am vorbit si care este de 20 de ani prin aceste locuri. Munca de restaurare este una extrem de migaloasa si solicitanta, curatarea fumului depus se face cu solutie de amoniac iar fiindca preotul nu purta masca precum restauratori a avut nevoie de mai multe zile de ingrijiri medicale.

2* Salvarea macar partiala a ceea ce am vazut in Pasajul Sf Vineri sufera din lipsa totala de informatii atasate. Cu exceptia a 2 placute cu" Monument Istoric" nimic nu mentiona valoarea acestor descoperiri.

Noroc cu @Mario 110 care este un excelent ghid pentru orasul sau si care a adaugat urmatoarele:ansamblul face parte din orasul subteran, s-au gasit strazi si urme de locuinte foarte bine conservate, parte din acestea putand fi vazute in acest pasaj

3* Terasa Master Club este nas pentru colegul Dan care va deveni @master... probabil.

Nu in ultimul rand titlul mi se pare foarte expresiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
krisstinna
[07.09.16 15:04:03]
»

@mishu: Sunt lăudabile acțiunile AFA. Tocmai asta am vrut să menționez: suntem oameni plimbăreți, petrecăreți dar un pic din sufletul nostru aparține AFA. Ne leagă nu numai dragul de a călători, de a ne distra, ci și acest spirit care ne-a permis să ne cunoaștem: spiritul AFA. Eu nu pot și nu aș putea să merg cu voi la copilași, nu aș rezista, aș plânge mult, nu m-aș putea abține. E adevărat că sunt o plângăcioasă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 15:17:25]
»

@krisstinna: In fata acestor copii te intaresti de nu te mai recunosti, nu stii ce sa le faci mai repede, imi venea sa ii pup, sa-i dragalesc. Sunt atat de intelepti la varsta pe care o au ca-ti dau ei lectii tie. Este a doua astfel de experienta si as continua-o fara retinere (in fine doar de retinerea data de probleme de serviciu).

Zoazore
[07.09.16 15:31:41]
»

@mishu: Am vrut sa dau EU SB-ul! Pentru ca meritati! Amandoua! Cristina a spus tot ce voiam eu sa spun. Doar ca eu nu mai plang asa usor! Asa ca subscriu la tot ce-a spus ea!

Am asteptat cu nerabdare aceste doua articole si le-am savurat!

Ma-nclin!

mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 15:45:16]
»

@Zoazore: Te pup si-ti multumesc pentru prietenia ta.

maria55 †
[07.09.16 15:47:30]
»

Maratonistele mele dragi! Daca va spun ca sunteti deosebite, este prea putin! Daca va spun ca implicarea este maxima, iarasi este prea putin... Asa ca nu fac altceva decat sa va felicit pe voi, pe admin si pe cei cativa useri din Iasi, pe care nu i. am citit... mea culpa! Dar promit sa fiu mai atenta!

mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 15:52:09]
»

@maria55: Multumim frumos Maria, sa stii ca si eu dupa ce le-am aflat numele am vru sa-i citesc si am descoperit ca nu prea am ce, fie nu scrisesera de mult (ca sa nu spun unii chiar niciodata) sau au scris foarte putin si asta ii face cu adevarat deosebiti, au venit sa ne intalnim cu cea mai mare deschidere.

adri-nico
[07.09.16 19:50:04]
»

Va felicit pentru curaj! Pe mine nu v-ati fi bazat daca nu veneam cu o rola groasa de servetele. Eu pling si la o biata serbare de copii... daramite intr-un spital.

Bravo, fetelor si nu numai!

mishuAUTOR REVIEW
[07.09.16 20:20:59]
»

@adri-nico: Multumim frumos, sa stii ca acei copii te intaresc, eu plangeam dupa gandindu-ma la cat de mult ofera ei de fapt, fara sa ceara, erau adevarati eroi.

lluci
[15.09.16 16:46:38]
»

Am fost incantata sa va cunosc (atat pe tine cat si pe Camelia), si recunosc, desi nu sunt chiar usor de impresionat, acei micuti m-au marcat. Acei omuleti chiar exista, pot fi copiii nostri, sau vecinii nostri, sau copiii colegilor nostri... Am promis sa tin legatura in continuare cu ei si voi incerca sa ma tin de cuvant. Desi cunosc adulti care au poate aceleasi suferinte (acelasi diagnostic), la copii de la Sf. Maria am vazut optimism. Poate mai mult optimism decat la copiii sanatosi. I-am ascultat si am incercat sa ii inteleg.

Sa inteleg ca ei viseaza sa ajunga adulti, sa devina profesori, medici sau politisti. Sa inteleg ca ei sunt niste eroi in lupta cu boala dar au nevoie de noi...

Va multumesc pentru ocazia de a ne cunoaste... Lucretia

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[15.09.16 17:58:03]
»

@lluci: Lucretia, si eu ma bucur tare mult ca te-am cunoscut, uite ca sunt diferite moduri in care poti cunoaste pe cineva si atunci toata lumea are de castigat. Cat despre acei micuti dovedesc intradevar ca sunt niste viteji. Acelasi fel de copii am cunoscut si aici la Fundeni si m-au impresionat.

Ma bucur ca te-am cunoscut si daca treci prin Bucuresti da de veste si poate ne vedem si pe aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
danielaluchian
[12.02.17 13:59:00]
»

@mishu: Felicitari pentru idee si pentru actiune! Mi-ar fi placut sa particip si eu, dar nevazut-necunoscut-nestiut... Sper sa mai veniti in Iasi si poate data viitoare sa pun si eu umarul. Mult succes mai departe cu aceste initiative!

mishuAUTOR REVIEW
[12.02.17 14:37:27]
»

@danielaluchi: Multumesc frumos pentru aprecieri, din pacate nu a fost ideea mea insa m-am bucurat sa pot participa si ceea ce ma bucura cel mai mult in astfel de actiuni este sa vad cum se implica ceilalti, asa am avut ocazia sa ne mai cunoastem si toti cei care au participat au facut-o cu cel mai mare drag.

Astept cu mare nerabdare intalnirea de la Slanic, va fi prima pentru mine insa din tot ce am citit toate au fost minunate si ceea ce a contat de fapt a fost ca niste oameni care impartasesc aceasta pasiune a calatoriilor se intalnesc si ceea ce astept cu foarte mare nerabdare este sa-i cunosc pe cei cu care deocamdata ma cunosc doar virtual.

Cat despre noi in masura in care va fi posibil vom putea sa ne cunoastem poate chiar mai curand deoarece in 4 martie sunt la Iasi, sar pastram legatura prin PM.

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
danielaluchian
[12.02.17 15:38:35]
»

@mishu: Sigur! Abia astept sa ne vedem. Si pentru mine intalnirea de la Slanic e o premiera. Desi virtual inca n-am afinitati (fiind boboaca in AFA), mi-am dat seama ca oamenii sunt deschisi, inimosi si mai ales dornici de distractie.

E minunat cand acestea se impletesc si cu altruismul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, danielaluchian, lluci, maria55, mishu, roth, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂInițiative de suflet AmFostAcolo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062449932098389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1