ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 30.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 19 MIN

    Catedrala San Pietro văzută altfel

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dacă știi câte ceva despre ce vezi, vezi altfel.

    Pentru iubitorii de can-can, de istorie și de artă, vă împărtășesc din pregătirile mele pentru vizita la Bazilica San Pietro de la Vatican.

    Pentru o maximă înțelegere aveți atașată și harta cu obiectivele descrise.

    1. Mozaicul Navicella – mozaic care îl arată pe Isus cum merge pe apele Mării și îl invită pe Petru să vină la el. Dar Petru, lăsându-se înfrânt de teamă, începe să se scufunde. Comandată pentru jubileul anului 1300, mozaicul actual este o restaurare din sec 17.

    2. Statuia ecvestră al lui Carol cel Mare – (1725) Charlemagne, este primul împărat încoronat în Sf. Petru, în ajunul Crăciunului anului 800.

    3. Ușa Morții - este numită așa pentru că este o ieșire pentru procesiuni funerare. Scenele sculptate între 1961 și 1964 de către Giacomo Manzù exprimă sensul creștin al morții în zece episoade.

    4. Ușa Binelui și a Răului – (1970-1977) Panourile din dreapta arată bunătatea, cele din stânga răutatea.

    5. Ușa Filarete – o ușă istorică, deoarece face parte din vechea bazilică. A fost făcută de artistul florentin cunoscut sub numele de Filarete (1400-1469) în anul 1455. Bogată și elegantă, este un imn pentru Cristos, Fecioara Maria și apostolii Petru și Pavel.

    6. Ușa sacramentelor – este ușa centrală, are o înălțime de 7,43 m și o lărgime de 3,8 m. A fost inaugurată în 1966, după 13 ani de muncă. În 7 panouri sunt reprezintate cele 7 sacramente: Botezul, Miruirea, Împărtășania, Pocăința, Alinarea bolnavilor, Căsătoria și Hirotonisirea, iar în cel de-al 8-lea Predicarea.

    7. Ușa Sfântă sau Porta Sancta este deschisă numai în timpul unui An Sacru (Jubileu), care are loc la fiecare 25 de ani (ultimul în anul 2000). În prima zi a unui an sfânt, Papa lovește zidul de cărămidă cu un ciocan de argint și îl deschide pelerinilor. Mesajul împărtășit de Ușa Sfântă este că mila lui Dumnezeu ajunge la fragilitatea omenirii. Din interiorul bazilicii ușa este zidită.

    8. Statuia ecvestră a lui Constantin – Capodoperă a lui Bernini, a fost dezvelită în 1670, deși îi fusese comandată încă din 1654. Împăratul pe un cal în galop se uită spre cer, uimit de apariția crucii. Statuia determină și numele colonadei.

    9. Pieta lui Michelangelo – sculptată de artist când avea 24 de ani (1499), este singura operă semnată.

    10. Monumnentul lui Leon XII (1823-1829) – foarte bolnav când a fost ales papă, a spus Conclavului: Alegeți un om mort. Este înfățișat dând binecuvântarea la Jubileul din 1825. Deasupra sunt statuile Religia și Justiția.

    11. Monumentul Reginei Christina de Suedia (1626-1689) - Regina a renunțat la tron în 1654, pentru a îmbrățișa catolicismul. (Documentul de abdicare se află în Arhivele Vaticanului). După ce a rezistat disprețului nobilimii suedeze, ea și-a părăsit patria și s-a stabilit la Roma până la moartea ei. De observat craniul încoronat - arătând viața trecătoare și coroana care ne așteaptă dacă suntem credincioși.

    12. Monumentul lui Pius XII (1939 - 1958) - gestul papei arată dorința sa de a pune capăt celui de-al doilea război mondial. Cuvintele sale profetice către șefii de stat înainte de izbucnirea războiului au devenit celebre Nimic nu se pierde odată cu pacea, totul se poate pierde din cauza războiului. Mantaua greoaie reprezintă greutatea mare a războiului și, de asemenea, simbolizează protecția pe care a extins-o asupra a nenumărați refugiați. În timpul războiului a comandat mii de certificate false de botez pentru evrei din Europa. În sute de mănăstiri din Roma, precum și la Vatican, s-au ascuns mii de evrei în timpul războiului. Semnul papal a fost pus peste sinagoga romană pentru a o face proprietate a Vaticanului și astfel să o protejeze împotriva confiscării și profanării de către germani. Monumentul a fost dezvelit în 1963. A fost acuzat că nu a denunțat holocaustul, deși a salvat mii de evrei de la prigoană ascunzându-i în Vatican. Exista un plan secret de răpire a lui, dacă ar fi făcut asta. La tratativele de pace de după război, Stalin a întrebat: Câte divizii are papa? La moartea lui Stalin (1953), papa a răspuns: Acum o să vadă câte divizii avem!

    În timpul războiului rece, a numit alți 6 episcopi greco-catolici români în locul celor arestați de comuniști. Cum niciunul din cei 12 episcopi romano-catolici nu a renunțat la fidelitatea față de Papalitate, l-a făcut pe Pius 12 să spună că Isus a avut doisprezece apostoli și unul dintre ei a trădat. Biserica greco-catolică din România a avut doisprezece episcopi și nu a trădat niciunul.

    13. Capela Sfântul Sebastian - conține altarul Sf. Sebastian, un martir creștin din Imperiul Roman. Sub altar se află rămășițele Papei Sf. Ioan Paul al II-lea, care au fost mutate în capelă în 2011. Pictura reprezintă Martiriul Sf. Sebastian sub împăratul roman Dioclețian (288). Sfântul Sebastian a fost cunoscut că are puterea de a evita boala. Potrivit legendei, ridicarea unui altar în numele lui a fost suficientă pentru a preveni o ciumă care a devastat Italia în secolul al șaptelea. Întrucât perioada Renașterii era plină de plăgi care devastau adesea comunități întregi, era destul de popular printre creștinii din acea vreme. Pictura a fost făcută între anii 1628-1631.

    14. Monumentul lui Pius XI (1922 - 1939) - Acest papă a fost autorul a treizeci de enciclice, primul care a folosit radioul, deținător a trei doctorate de la Universitatea Gregoriană și un pasionat alpinist. A fost și primul suveran al Statului Vatican, care a fost creat în 1929 ca rezultat al Pactului Lateran.

    15. Monumentul lui Inocențiu XII (1691-1700) - Această compoziție simplă într-un spațiu limitat este flancată de figurile alegorice ale Justiției și Carității (care este considerată o capodoperă). Inițiativa cea mai semnificativă a Papei a fost decretul său care impunea că papii nu pot acorda niciodată bunuri, funcții sau venituri rudelor.

    16. Monumental Matildei de Canossa (1046-1115) - Mormântul monumental al contesei, realizat de Gian Lorenzo Bernini (1633-1637) constă într-un sarcofag sculptat cu prezentarea împăratului Henric IV și a papei Grigorie VII la Canossa, o inscripție purtată de doi îngeri și statuia Matildei. Ea a fost eroina războinică a lui Grigore VII împotriva lui Henric IV al Sf Imperiu Roman. La castelul ei Papa s-a retras când împăratul a încercat să-l ia ostatec. Henric al IV-lea a îngenuncheat înaintea Papei la 28 ianuarie 1077 la Canossa, după ce a așteptat ridicarea excomunicării trei zile și trei nopți desculț în zăpadă.

    17. Capela Sfântului Sacrament - O notă spune: Doar cei care doresc să se roage pot intra. Cea mai prețioasă lucrare este Tabernacolul de bronz aurit, proiectat de Gian Lorenzo Bernini (1674). Aceasta este o capelă tăcută, plină de miros de flori și tămâie. Poate că este cea mai mistică din întreaga bazilică. Se intră printr-o poartă elegantă de fier, decorată în bronz, cu stema Papei Urban VIII, proiectată de Borromini. Cele patru arcade sunt împodobite cu statui alegorice reprezentând Abundența, Credința, Jertfa și Caritatea, care sunt încoronate de 16 statui de îngeri.

    18. Monumentul lui Grigorie XIII (1572-1585) - Realizat între anii 1715 și 1723, acest monument îl reprezintă pe Papă care dă binecuvântarea sa, pe urnă fiind o alegorie care arată promulgarea calendarului gregorian în 1582, când 4 octombrie a fost urmat de 15 octombrie. Acea dată a fost aleasă pentru ca sărbătoarea Sfântului Francisc - 4 octombrie - să nu fie ratată! Figura maiestuoasă, dar nu severă a acestui

    venerabil Papă, este flancată de statuile Religia și Înțelepciunea sau Știința (cu o referire mai specifică la meritele Papei) care ridică o draperie pentru a arăta basorelieful sarcofagului. Această lucrare ilustrează evenimentul pentru care Papa Grigore al XIII-lea este cel mai faimos: reforma calendarului, care este încă în uz. La bază este un dragon, parte din stema familiei din care făcea parte papa.

    19. Monumentul lui Grigorie XIV (1590-1591) - Pontificatul lui Grigore al XIV-lea a fost unul dintre cele mai puțin populare și mai puțin reușite din istorie, marcat de numirea nepotului său incompetent ca secretar de stat, de ciumă, de lipsa de hrană și înmulțirea fărădelegilor în Roma. Biografii menționează ca o trăsătură personală curioasă a lui Grigorie XIV o tendință nervoasă spre râs care, din când în când, devenea irezistibil și care s-a manifestat chiar și la încoronarea sa. Ca o curiozitate, pe piatra de mormânt scrie XIIII în loc de XIV! Se spune că este o piesă reciclată care a fost respinsă cu un an înainte pentru monumentul lui Grigorie al XIII!

    20. Altarul Sfântului Ieronim – conține mormântul papei Ioan XXIII (1958-1963) – în anul 2000, trupul papei a fost descoperit intact. A fost canonizat odată cu papa Ioan Paul II și îngropat sub acest altar.

    21. Capela gregoriană – este numită după patronul său Grigore XIII. A fost începută de Michelangelo

    și finalizată de Giacomo Della Porta. A fost descrisă ca fiind cea mai frumoasă capelă din lume. Domul său este înaltde de 42 m.

    22. Monumentul lui Grigorie XVI (1831-1846) – Grigorie al XVI-lea a fost ultimul călugăr care a fost ales Papă. Cele două figuri alegorice laterale reprezintă Înțelepciunea (capul încoronat de o flacără) și Prudența (cu o oglindă și un șarpe). Pe bază se află o ușă care duce la Capela Sfintului Sacrament.

    23. Altarul Maicii Domnului din Succor – Fecioara de Succor, a cărei imagine (pictură pe lemn) a fost mutată aici în 1578. Altarul Fecioarei de Succor, înfrumusețat cu cele mai rare pietre de alabastru, ametiste și alte pietre semiprețioase precum și patru coloane superbe de marmură africană și porfir verde.

    24. Altarul sfântului Vasile - Sfântul Vasile este atât de implicat în Liturghia din timpul sărbătorii de Bobotează din 372, încât nu observă că Împăratul Valentius intră însoțit de urmașul lui. Mozaic din 1745.

    25. Monumentul lui Benedict XIV (1740-1758) – Papa este reprezentat ridicându-se de pe tron pentru a-și da binecuvântarea. Jos sunt statuile alegorice Înțelepciunea Sacră (stânga) și Dezinteresul (dreapta). Prima figură deține o carte în mâna dreaptă și are un soare aurit pe piept. A doua este flancată de un înger mic, care oferă bijuterii și bani. Mâna stângă este la spate ținând un heruvim de păr - deși romanilor le place să spună că scutură resturile ultimei sale porții de tutun, de care era dependent. A fost ales după cel mai lung conclav din epoca modernă (șase luni). La un moment dat, plin de înțelepciune și îndrăzneț, a propus: Vă doriți un sfânt? Votați-l pe cutare. Un politician? Votați-l pe cutare. Dar dacă vreți un om bun, votați-mă pe mine! Deși era clar că doar glumea, cardinalii au decis în cele din urmă să-l aleagă. Monumentul a fost construit prin contribuțiile financiare ale celor șaizeci și patru de cardinali pe care îi crease în timpul pontificatului său.

    27. Altarul sfântului Wenceslas - Acest altar este dedicat sfântului Wenceslas, împărat și patron al Boemiei, care a fost martirizat (sec 10). Aici sunt îngropate rămășițele a 40 de mucenici.

    28. Altarul sfinților Processus și Martinian - Acești sfinți au fost doi gardieni romani ai Sfântului Petru în închisoarea Mamertină și care s-au convertit și botezat. Au fost la rândul lor arestați, bătuți și în cele din urmă, decapitați din ordinul împăratului Nero. Relicvele lor se află în urna de porfir sub altar. Cele două coloane din marmură antică, care flanchează altarul, sunt valoroase și rare.

    29. Altarul Sfântului Erasmus – mozaicul este o copie după o pictură pe care Napoleon a dus-o la Paris, dar acum s-a întors la Muzeele Vatican. Sfântul Erasmus a fost martirizat în sec 3 fiind supus unui îngrozitor supliciu – i-au fost scoase intestinele și rulate pe un tambur.

    31. Altarul Navicella – pictură cu Isus mergând pe ape. Petru se îndoiește de puterea de a merge și el pe apă și începe să se scufunde.

    32. Monumentul lui Clement XIII (1758-1769) - Mormântul monumental este făcut de Antonio Canova, care a lucrat la el din 1783 până în 1792. Papa este prezentat îngenuncheat, cu tiara lângă el, răpit în rugăciune și complet înfășurat în haina lui somptuoasă. În stânga este Religia, iar în dreapta, Spiritul morții, de o frumusețe apoloniană, care se odihnește, cu secera cu susul în jos pe sarcofagul pe care sunt sculptate figurile Carității și Sperantei. La bază se află doi lei, unul adormit, celălalt vigilent. Deși Clement XIII a susținut artele, a ordonat acoperirea anumitor nudități pe statui și picturi, inclusiv unele dintre frescele din Capela Sixtină.

    33. Altarul Sfântului Arhanghel Mihail

    34. Altarul Sfintei Petronela – fiica Sfantului Petru, deși e posibil să fie doar fiica spirituală a lui – aici este locul unde la 31 mai se adună comunitatea franceză pentru a o venera pe sfântă.

    35. Monumentul lui Clement X (1670-1676) – basorelieful reprezintă deschiderea Ușii Sfinte în timpul jubileului din 1675. În podeaua din fața monumentului, sub o piatră de mormânt simplă, se află rămășițele papilor Sixt IV și Iulius II. Monumentul este recunoscut pentru efectul său multicolor, obținut prin folosirea marmurei galbene și verde antic, cenușă albă și jasper negru, verde și, mai presus de toate, brecia cu șapte baze, cu adevărat o piatră rară.

    36. Altarul Sf. Petru ridicând-o pe Tabitha - Tabitha era o femeie din Jaffa, pe care Sf. Petru o învie.

    38. Monumentul lui Urban VIII (1623-1644) – a fost marele patron al lui Bernini, provenea din familia Barberini, a fost papa care l-a pus pe Galileo să abjure. Un piedestal înalt de marmură albă susține figura de bronz a Papei care dă o binecuvântare. Statuia din stânga cu copiii este Caritatea, Justiția este în dreapta cu sabia. Bernini a folosit un schelet pentru a reprezenta moartea. Scheletul scrie numele defunctului. Nu lipsesc nici albinele, stema familiei papei. Monumentul a fost terminat de Bernini în 1647.

    39. Altarul Catedralei – Cathedra Petri (Bernini 1647-1653) este un monument grandios de sculptură, creat pentru a închide tronul de lemn al Sfântului Petru. Cele patru statui gigantice (aproape 5m) ale Doctorilor Bisericii sunt: cele două statui din față sunt doi doctori ai Bisericii latine: Sf. Ambrozie și Sf. Augustin; cele două statui din spate, cu capete goale, sunt doi doctori ai Bisericii Grecești: Sf. Atanasie și Sf. Ioan Gură de Aur. Deasupra scaunului sunt doi îngeri care poartă tiara și cheile, simboluri ale autorității Papei. Întreaga compoziție este încoronată de Gloria cerească, cu o mulțime de îngeri printre razele de lumină și nori giganți. În mijlocul lor este fereastra din sticlă de Boemia, împărțită în douăsprezece secțiuni, ca un tribut adus celor doisprezece apostoli. În mijloc este un porumbel, simbolul Duhului Sfânt.

    40. Monumentul lui Paul III (1534-1549) - Acest papă a convocat Conciliul de la Trent în 1547 și l-a însărcinat pe Michelangelo să picteze Judecata de Apoi din Capela Sixtină și să dirijeze lucrările de construcție a bazilicii. Jos, două figuri de marmură reprezintă Justiția și Prudența. Se crede că cele două statui ar fi chipurile surorii (Giulia Farnese, una dintre amantele papei Alexandru VI Borgia) și mamei papei. Deși inițial Justiția a fost nudă, ulterior a fost acoperită cu o tunică metalică.

    42. Monumentul lui Alexandru VIII (1689-1691) – este renumit pentru marea varietate de marmură rară folosită.

    43. Altarul Vindecării - Altarul, numit și Tratarea paraliticului. Aici se află o reproducere în mozaic a unei picturi care arată cum Sfântul Petru vindecă un om din Ierusalim

    44. Altarul Sfântului Leo cel Mare (440-461) - primul papă care a fost îngropat în bazilică. Piesa din marmură sculptată descrie întâlnirea papei cu Attila regele hunilor, în 452. Papa a reușit să oprească invazia hunilor, salvând astfel Roma de la distrugere. Attila le-a spus trupelor sale că atunci când Papa a vorbit, el a văzut figurile amenințătoare ale lui Petru și Pavel, cu săbiile trase înaintea lui.

    45. Altarul Fecioarei din Coloană - numit după imaginea Fecioarei Fericite, pictată pe o coloană din vechea bazilică.

    47. Monumentul lui Alexandru VII Chigi (1655-1667) - Acesta, unul dintre cele mai cunoscute monumente papale și este ultima mare capodoperă a lui Bernini (finalizat în 1678, la aproape 80 de ani). Ușa de sub monument (Porta Santa Marta) duce la ieșirea din bazilică. Alexandru VII a fost papa care l-a însărcinat pe Bernini să închidă Piața Sf. Petru cu colonade. Draperia care acoperă ușa este ridicată de un schelet care ține în mână o clepsidră. Caritatea are în brațe un copil durduliu. Adevărul a fost un nud, nuditate acoperită ulterior. Fabio Chigi a murit la vârsta de 66 de ani de insuficiență renală. Și-a păstrat coșciugul în dormitor și un craniu (sculptat de Bernini) pe masa de scris, pentru că era întotdeauna conștient de faptul că într-o zi va muri.

    48. Altarul Inimii Sacre

    50. Altarul Sfântului Toma - un mozaic care arată scena neîncrederii sale. Sub altar se găsesc moaștele Sfântului Bonifaciu IV, papa care a consacrat Panteonul la ritul creștin.

    51. Altarul Sfântului Iosif - Un vechi sarcofag conține moaștele apostolilor Simon și Iuda Thaddeus.

    52. Altarul Răstignirii Sf. Petru – O tradiție veche pretinde că Sf. Petru a suferit martiriu exact unde este altarul, parte a Circului lui Nero.

    55. Statuia Sfântului Andrei (Duquesnoy, 1635) – Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru și primul ucenic chemat de Hristos. Sfântul Andrei a mers în Grecia pentru a predica Evanghelia, iar tradiția spune că a fost crucificat pe cruce sub forma unui X. Se spune că a fost legat, nu a fost bătut în ciue. El a trăit două zile în această stare de suferință, predând în continuare oamenilor care s-au adunat în jurul iubitului lor apostol.

    56. Statuia Sfântului Longinus (Bernini, 1635) – el a fost centurionul roman care a străpuns trupul lui Hristos cu o lance și de unde a curs sânge și apă. Se spune că el s-a convertit la creștinism după aceea.

    59. Statuia Sfintei Elena (Bolgi, 1635) - Sf. Elena a fost mama lui Constantin. S-a convertit la creștinism și a făcut multe acte de caritate, inclusiv construirea de biserici în Roma și în Țara Sfântă. Legenda spune că într-un pelerinaj în Țara Sfântă, Sf. Elena a descoperit adevărata Cruce.

    62. Statuia Sfintei Veronica – (Mochi, 1629) - a fost femeia care a șters fața lui Isus în timpul Căii Crucii. Relicvele păstrate în loggia de sus, conțin o bucată de material cu amprenta unui bărbat bărbos adus din Ierusalim în timpul cruciadelor, considerat a fi vălul Veronicăi. Sub acestă nișă, Papa Iulius al II-lea a pus prima piatră a noii bazilici la 18 aprilie 1506.

    64. Altarul Papal și Baldachinul - Bernini, 1624-1633 - Altarul Papal sau Altarul confesiunii a fost sculptat dintr-un bloc gigantic de marmură greacă care se afla în Forumul lui Nerva. Ridicându-se deasupra Altarului Papal, acolo unde doar papa celebrează Liturghia, baldachinul este înalt de 95 de picioare (28.95m). S-au folosit 6,2 tone de bronz (luat de la Pantheon). Mormântul vechi al Sfântului Petru se află chiar sub altar. Pe cele 8 plăci de la baza baldachinului, ornate cu stema familiei Barberini, se pot distinge într-un mic detaliu, chipurile unei femei în proces de naștere.

    65. Confesionarul - se deschide sub centrul domului. Această biserică subterană păstrează mormântul Sfântului Petru și este inima bazilicii.

    67. Monumentul lui Pius VIII (1829 - 1830) - Papa este înfățișat în genunchi, însoțit de o statuie a lui Hristos și de statuile Sf. Petru și Pavel. Alegioriile sunt Prudența și Dreptatea. A fost întemnițat în 1808 în timpul dominației franceze în Italia pentru refuzul de a depune jurământul de loialitate lui Napoleon. Sub monument este o ușă care duce la Muzeul Sacristiei și Trezorerie. În acest pasaj este o listă a tuturor papilor îngropați în Sf. Petru.

    68. Altarul Minciunii - mozaic reprezentând pedeapsa cuplului Ananias și Saphira. Saphira a căzut la pământ înaintea Apostolului. În fundal, doi tineri poartă corpul mort al soțului ei, Ananias.

    69. Altarul Transfigurării – cu o reproducere mozaic a uneia dintre capodoperele lui Raphael (1483-1520), ultima lucrare a marelui pictor. Isus, scăldat în lumină, se înalță între Moise și Ilie, de asemenea în extaz, în timp ce apostolii Petru, Iacov și Ioan se bucură, contemplând această minune a paradisului. În stânga, aproape ascunse, sunt două sfinte care sunt comemorate pe 6 august, sărbătoarea Schimbării la față. În partea inferioară, este prezentată vindecarea tânărului care era posedat, dând scenei un sentiment de agitație, în timp ce în partea superioară a imaginii se ia în considerare pacea profundă. O echipă de șase artiști a luat nouă ani pentru a executa mozaicul, terminat în 1767.

    72. Statuia Sfântului Petru – (cca. 1300) – portretizat în timp ce dă o binecuvântare și ține cheile împărăției cerurilor la piept. La 29 iunie, sărbătoarea Sfântului Petru, statuia este îmbrăcată în straie papale astfel încât, practic, pare să revină la viață. În spatele ei se află un mozaic care imită o draperie. Deasupra baldachinului, într-un mozaic circular este un portret al papei Pius IX (1847-1878), primul Papă care a domnit mai mult decât Sfântul Petru.

    73. Altarul Sf. Grigorie cel Mare (590 - 604) - Sub altar se află un sarcofag din marmură albă care conține moaștele Sfântului Grigorie cel Mare, Doctorul Bisericii. El a fost primul Papă care a adoptat titlul de slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu. Mozaicul îl reprezentă pe papă în actul tăierii unei pânze de in, care fusese pe mormântul Sfântului Petru și care sângerase.

    74. Monumentul lui Pius al VII-lea (1800-1823) – a fost și el închis de Napoleon și exilat. După eliberare, a făcut tot ce a putut pentru împăratul exilat la Santa Elena și a ajutat-o pe mama împăratului. Pontiful obosit se așează maiestuos pe tron și binecuvântează pe toți, prietenii și dușmanii. Pe lângă Pontif se află două figuri alegorice: Geniile timpului și al istoriei, care intenționează să înregistreze realizările Papei cu clepsidra și o carte; pe piedestal sunt alte două statui care reprezintă Curajul, cu pielea de leu și Înțelepciunea, cu cartea și cu bufnița.

    76. Monumentul lui Inocențio XI (1676-1689) - Cele două figuri alegorice reprezintă Credința și Forța, simbolizând virtuțile creștine arătate de papă în lupta sa împotriva turcilor, cu rugăciune, diplomație și ajutor financiar imens (inclusiv o donație de 5 milioane florini). Basorelieful arată eliberarea Vienei de turci în 1683 de către Ioan Sobiesky.

    77. Monumentul lui Leon XI de Medici (1605) - cuvintele sic florui scrise pe frizele laterale fac referire la perioada lui pontificală, această înflorire a lui Medici a avut o durată scurtă de viață – doar 27 de zile ca Papă - ca cea a trandafirilor care decorează monumentul. Alături de el sunt două alegorii feminine: Forța și Generozitatea. Basorelieful prezintă abjurarea protestantismului făcută de Henric al IV-lea al Franței când Leon era nunțiu apostolic.

    80. Altarul Concepției Imaculate – mozaic (1744-1747) care o arată pe Fecioara Imaculată în slavă, înconjurată de îngeri și venerată de sfinți. O coroană, formată din douăsprezece stele strălucitoare cu câte douăsprezece briliante, donate de diferite națiuni, împodobește fruntea Fecioarei. Sub altar sunt rămășițele Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântului Francisc și ale Sfântului Antonie. O lumânarea pascală se află pe o coloană de marmură cu baza de porfir. Se află în Capela Corului, unde este de admirat și tavanul.

    82. Monumentul lui Inocențiu VIII (1484 - 1492) – ridicat în 1498, monumentul îl prezintă pe papă ținând în mâna stângă lancea cu care a fost străpuns Isus. Lângă Pontif se află patru virtuți cardinale: Prudența, Dreptatea, Forța și Temperanța. Luneta superioară prezintă cele trei virtuți teologice: Credința, Speranța și Caritatea. Este cel mai vechi monument al basilicii. Inscripția de sub statuie conține inexactitatea că America ar fi fost descoperită în timpul său, deși el a murit la 8 zile după ce Columb a plecat în călătoria sa. Papa a primit Lancea Destinului de la sultanul Baiazid în 1492, ca semn de mulțumire că unul dintre pretendenții la tronul otoman era ținut prizonier la Roma.

    83. Monumentul Sf. Pius al X-lea (1903-1914) - fiul unui poștaș și a unei croitorease, a radiat o sfințenie care i-a impresionat pe contemporani. Poporul italian obișnuit l-a salutat ca pe un sfânt - un verdict confirmat de Biserică la patruzeci de ani de la moartea sa. Trupul său, purtând o mască de argint, poate fi văzut sub altarul din Capela Prezentării.

    86. Monumentul lui Ioan XXIII (1958 - 1963) – papa vizitează o închisoare din Roma. El le-a spus prizonierilor că, din moment ce ei nu au putut veni să-l vadă pe el, a venit el să-i vadă pe ei.

    87. Capela Prezentării – mozaicul arată Prezentarea în Templu a Fecioarei Maria de către părinții ei. Ea este portretizată ca o fetiță care se plimbă cu bucurie pe treptele Templului. Sub altar este corpul papei Sf. Pius al X-lea (1904-1914).

    88. Monumentul lui Benedict XV (1914 - 1922) - Pontiful este absorbit în rugăciune, îngenuncheat pe un mormânt care comemorează Primul Război Mondial pe care el la descris ca un masacru inutil. Mormântul este acoperit de ramuri de măslin, simbolul păcii. Deasupra statuii este Maria, arătând lui Iisus, Prințul păcii, lumea în flăcări.

    89. Monumentul Stuart - îi comemorează pe James III, pretendent al tronului englez și pe cei doi fii ai săi. Deoarece au rămas credincioși bisericii catolice, au fost îndepărtați de la tronul Angliei. Toți trei au murit în Roma, unde au fost exilați. În centrul stelei de marmură albă, o inscripție reamintește acești ultimii trei membri ai familiei Stuart. Pe ea sunt busturi-portret ale acestora în profil. Deasupra se află stema familiei Stuart. Jos, lângă o ușă închisă, sunt doi dintre cei mai frumoși îngeri triști, cu aripile lor pliate și capetele lor înclinate peste două torțe cu capul în jos, pe care sunt pe cale să le stingă.

    90. Monumentul Mariei Clementina Sobieska (1702-1735) – nepoata regelui Poloniei, care în 1719 s-a căsătorit cu pretenderul la tronul Angliei, James III Stuart. Prințesa este portretizată într-un medalion susținut de un heruvim și de statuia care reprezintă Caritatea. La vârsta de 33 de ani, a murit de tuberculoză și a fost îngropată în bazilică, fiind una dintre cele trei femei onorate cu monument aici. De la monumentul ei se iută la monumentul soțului și fiilor ei.

    93. Capela Botezului - mozaicul a fost realizat în 1722, reproducând o pictură care reprezintă Botezul lui Isus de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan. Pe lângă capela sunt încă două mozaicuri: pe dreapta, Sf. Petru botezând pe centurionul Corneliu, iar la stânga, Sfântul Petru botezând pe cei doi colegi de închisoare. Cupola este decorată cu mozaicuri ale celor patru continente care au devenit creștine: Europa, Asia, Africa, America și cu diferite scene legate de botez. Pe 16 octombrie 1994, noua stemă a Papei Ioan Paul al II-lea a fost așezată în pardoseala din marmură, în centrul capelei.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de spirid72 in 25.01.18 16:06:34
    Validat / Publicat: 25.01.18 16:43:22

    VIZUALIZĂRI: 6992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spirid72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    mihaelavoicu
    [25.01.18 18:17:00]
    »

    Bun de luat în seamă și de pus la buzunarul de la piept, la o eventuală călătorie la Vatican.

    Foarte interesante poveștile fiecărui Papă.

    Rețin frumoasa statuie a Reginei Kristina a Suediei. Ea a rămas singura moștenitoare și nu a suportat sălbăticia poporului viking, motiv pentru care l-a părăsit, plecând la Roma.

    Mulțumesc pentru informațiile foarte utile. Ce mai, am fost în elementul meu!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [25.01.18 18:47:28]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Jimmy1
    [06.02.18 15:11:24]
    »

    @mihaelavoicu: Subscriu! În plus mi s-a lămurit şi problema jubileului şi a uşii deschise, care nu e pentru tot natul.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Jimmy1, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042102098464966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1