ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 18.02.11
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    MAR-2011
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    In vizita la Papa Benedict al XVI-lea

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cum am mai spus si in alt review, in luna martie a acestui an am avut ocazia sa vizitez Roma. Si bineinteles, ca ar fi pacat sa fii la Roma si sa nu vizitezi si Vaticanul- cel mai mic stat din lume care atrge anual milioane de turisti si care este la o aruncatura de bat de Roma. De la Roma la Vatican se poate ajunge si pe jos, traversand raul Tibru (depinde unde stai in Roma) sau cu metroul, coborand la statia Ottaviano- S. Pietro. De la gura de metrou o iei pe Via Ottaviano si ajungi la poarta principala a Vaticanului. Aici exista restrictii privind imbracamintea, nu aveti voie cu umerii goi, pantaloni scurti sau fuste scurte.

    Iti trebuie cel putin o zi ca sa vizitezi Muzeele Vaticanului si Basilica San Pietro, mai ales ca se formeaza cozi interminabile. Noi am ales sa mergem duminica ca sa asistam si la un moment comemorabil- iesirea Papei la balcon- VA RECOMAND!

    Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori, ocupand o suprafata de 0,44 km patrati si fiind resedinta pentru 800 locuitori, insa nici unul nu este rezident permanent. In Orasul Stat sau Vatican locuiesc preoti, calugari, demnitari de rang inalt, si bineinteles Papa. Vaticanul nu a fost mereu atat de mic, in secolul al XIX lea avea o suprafaya de 44000 km patrati, insa prin unificarea Italiei majoritatea statelor au devenit parte ale Italiei. Orasul Stat al Vaticanului este aparat de propria sa armata, Garda Elvetiana Pontificata- cea mai mica si mai veche armata din lume, a carei uniforma este un mixaj intre culorile albastru, rosu si portocaliu. Rolul Garzii Elvetiene este in primul rand siguranta Papei, supravegand non-stop apartamentele palatului papal.

    Vaticanul are o puternica semnificatie culturala deoarece Bazilica Sfantul Petru si Capela Sixtina gazduiesc cateva din cele mai frumoase opera de arta din lume, opere ale artistilor precum Botticelli, Bernini si Michelangelo.

    Intrarea in Vatican se face prin Piata San Pietro (Sfantul Petru), o impresionanta piata ce este strabatuta de toti turistii care ajung in Statul Papal. Piata San Pietro a fost proiectata sub indrumarea renumitului arhitect Gian Lorenzo Bernini intre 1656-1657, la ordinele Papei Alexandru al VII-lea. Piata are forma elipsoidala, iar frumusetea pietei este data in primul rand de cele patru randuri de coloane, in total 284 coloane, in varful carora exista 140 sfinti.

    In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean din granit rosu. cu o inaltime de 26 metri, adus in Roma de Imparatul Caligula si sustinut cu jutorul unor lei realizati din bronz. De-o parte si de alta a obeliscului exista doua fantani arteziene realizate de Carlo Marderno si Carlo Fontana.

    Basilica San Pietro este situata in mareata piata San Pietro, fiind rezultatul unor lucrări de-a lungul mai multor secole. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde apostolul Petru, considerat drept primul papa al Romei, ar fi fost martirizat şi înmormântat. Basilica San Pietro este al doilea lacas al crestinitatii, avand o suprafata totala de 15 000 metri patrati, o lungime de 186 metri si o cupola cu inaltimea de 119 metri.

    Se poate urca pe terasa acoperisului fie pe scari fie cu liftul. Noi am mers pe scari, insa nu recomand alegerea asta persoanelor supraponderale, claustrofobe sau care nu rezista la efort. De aici poti admira tot orasul, este extrem de frumos! Pacat ca atunci cand am fost noi a plouat si a batut un vant teribil de rece si am stat maxim 5 minute sus, mai mult nu am rezistat. Insa, intr-o zi senina cred ca este extrem de frumos sa poti admira de la o asa inaltime tot Vaticanul si Roma.

    Interiorul bazilicei este în forma unei cruci latine cu trei ,,nave’ adapostind numeroase statui din marmura sau bronz sau morminte celebre precum mormantul Papei Alexandru al II lea sau mormantul Papei Inocentiu al VIII lea. In prima capela pe partea dreapta la intrarea in bazilica se gaseste o frumoasa statuie a lui Michelangelo numita ,,Pieta’’ de o valoare inestimabila, ce o intruchipeaza pe Fecioara Maria, tinand in brate pe Iisus Hristos dupa crucificare. ,,Pieta’’ este singura lucrare semnata de Michelangelo si a fost realizata pentru cardinalul Jean de la Billheres. De-a lungul timpul statuia a suferit numeroase deteriorari: in timpul unei mutari 4 degete de la mana stanga a Fecioarei au fost sparte, iar in anul 1972, un nebun a atacat statuia cu un ciocan strigand ,,Eu sunt Iisus Hristos. ’’ Atunci numeroase bucati din statuie au fost sparte si s-a incercat o restaurare cat mai corecta. Momentan Pieta este protejata cu un geam blindat.

    Muzeele Vaticanului. Aici se formeaza niste cozi foarte mari, asa ca va recomand sa va cumparati bilete online inainte. In mod normal costa 15 euro, iar daca le luati online platiti in plus 4 euro, insa scapati de timpul pierdut in zadar la coada. Copii pana in 13 ani si studentii pana in 26 ani din Uniunea Europeana au reducere, biletul fiind 8 euro. Pe timpul verii Muzeele Vaticanului se pot vizita si seara, intre orele 19-23, ultima intrare 21.30, insa este nevoie o rezervare in prealabil pe site-ul oficial.

    Muzeele Vaticanului se afla in Piata san Pietro si chiar daca nu esti indragostit de sculpturi si tabluri trebuie sa vizitezi aceste muzee mai ales pentru interiorul cladirilor decoarate cu fresce si marmura.

    Muzeele Vaticanului isi au originea din anul 1503, cand Papa Iulius al II lea a expus diferite sculpturi antice in gradina Belvedere. In 1734, Papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin, iar Papa Clement al XIV lea si Pius al VI lea au ordonat formarea muzeului Pio- Clementin. Cu trecerea anilor, mai multi papi au adaugat lucrari colectiei deja impresionante a Vaticanului. Astazi exista 13 muzee si colectii si inca 14 Palate ale Vaticanului care sunt incluse in tururile complexului de muzee. Aceste muzee conțin colecțiile de artă strânse de-a lungul timpului de către Biserica Romano Catolică ale unor nume celebre ale lumii precum: Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Caravaggio, Titian, Raphael. Turul este impartit in 5 galerii si începe cu muzeul Gregorian Egiptean unde sunt expuse mumii și artefacte aduse direct din Egipt, continuă cu expoziția Gregorian Etruscă, zona de artă antică greacă și romană, Pinacoteca cu tapiserii, ceramica și piese de mosaic, camerele decorate de Raphael și se încheie cu Capela Sixtina.

    Capela Sixtina este unul din cele mai vizitate locuri de la Vatican, gasindu-se in partea dreapta a Basilicei San Pietro si reprezentand una din cele mai frumoase bogatii ale lumii. Aici se tin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou Papa, fiind zidita ca loc de taina si reculegere. Si aici Michelangelo si-a pus amprenta pictand tavanul Capelei Sixtine ce depaseste 500 metri patrati. Michelangelo a muncit la aceasta pictura murala mai bine de patru ani, insa rezultatul este impresionant: peste 3000 de personaje. Peretele de est al Capelei Sixtine reprezinta celebra pictura a lui Michelangelo- Judecata de Apoi, ce contine in jur de 300 personaje. La vremea cand a fost pictata era cea mai mare pictura din lume. Este absolut fabuloasa!

    Peretii laterali au fost pictati de numerosi artisti, precum: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli. Aceste picturi murale sunt impartite pe trei mari perioade, potrivit gandirii vremii respective, care impartea istoria in trei mari perioade, si anume: perioada de la Facerea lumii si pana la darea Celor zece Porunci, perioada de la Moise si pana la Nasterea lui Iisus Hristos si perioada crestinismului, de dupa Hristos

    Capela Sixtina este de forma paralelipipedica, cu lungime de 41 de metri, o latime de 13,41 de metri si o inaltime de aproape 21 de metri, corespunzand cu dimensiunile Templului lui Solomon. Cel care a proiectat aceasta cladire a fost Baccio Pontelli, dar cel care a supravegheat ridicarea ei a fost Giovannino del Dolci. Capele Sixtina e impartita in doua parti: o parte mai mare ce impreuna cu altarul sunt rezervate ceremoniilor religioase si una mai mica pentru credinciosi. Daca ajungeti la Vatican trebuie neaparat sa vizitati Capela Sixtina!

    Biblioteca secreta a Vaticanului nu este deschisa publicului larg, ci numai un numar redus de cardinali apropiati Papei au accesul permis. De-a lungul timpului s-au pus numeroase intrebari si ipoteze privind secretele care s-ar putea ascunde aici si majoritatea persoanelor de specialitate cred ca documentele ascunse aici ar putea ,,schimba’’ lumea.

    Iesirea Papei la balcon are loc in fiecare duminica, cand am fost noi a iesit la ora 12. Birourile Papei se afla in cladirea din dreapta, la ultimul etaj, ce-a de a doua fereastra din dreapta. La inceput a salutat multimea in cel putin 10 limbi diferite, dupa a tinut o predica si s-a rugat pentru sanatatea crestinilor. Cel mai emotionant lucru a fost atunci cand a amintit de dezastrul din Japonia (tocmai se intamplase), moment in care ploaia s-a oprit brusc pentru cateva minute in care Papa s-a rugat pentru japonezi! Intr-o secunda nu a mai cazut nicio picatura, iar toata lumea a aplaudat. Emotionant mai mi s-a parut momentul cand Papa a salutat un grup de sute de motociclisti veniti la Vatican pentru a-l vedea. Atunci motociclistii au turat motoarele la maxim si cred ca zgomotul s-a auzit din centrul Romei.

    Toata ziua a fost de vis, chiar daca timpul nu a fost de partea noastra. Insa minunatiile care le-am vazut au facut sa uitam de frig si ploaie. La iesire din Vatican exista foarte multe magazine de suveniruri, insa preturile sunt foarte mari. Daca ajungeti la Roma nu ratati sub nicio forma Vaticanul, mai ales Duminica!


    [fb]
    ---
    Trimis de guesswhoo* in 26.08.11 23:25:28
    Validat / Publicat: 27.08.11 06:10:12
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4846 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (guesswhoo*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Piata San Piatro, o coada infernala pe timp de ploaie
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    guesswhoo*AUTOR REVIEW
    [27.08.11 00:22:12]
    »

    Admin,

    te rog sa adaugi acest clip

    http://www.youtube.com/watch? v=i0VLtAnlYfo

    multumesc

    webmaster
    [27.08.11 05:29:39]
    »

    Am atasat clipul solicitat, vizionare placuta!

    webmaster15
    [27.08.11 06:09:57]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    magdalena
    [27.08.11 07:12:04]
    »

    Probabil ca ai vizitat Muzeele Vaticanului duminica dimineata, pentru ca duminica este program redus, pana la 14.00 (click aici). E bine de stiut pentru cei care aleg ziua de duminica.

    Pentru a vizita muzeele, poti cobori si la statia de metrou Cipro - Musei Vaticani. Eu asa am facut, dupa ce am citit recomandari pe site si am vazut Bazilica Sf. Petru ulterior, iesind direct din Capela Sixtina in curtea bazilicii (o "scurtatura" recomandata..., pe usa prin care ies grupurile organizate).

    guesswhoo*AUTOR REVIEW
    [27.08.11 23:44:57]
    »

    multumesc pentru adaugari!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    guesswhoo*, magdalena
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068924903869629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1