ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Capri, insula sirenelor

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Vizita la Capri am aranjat-o printr-o agenţie turistică locală, la pachet cu cea la Pompei, unde de altfel s-a format grupul ad-hoc şi s-a făcut şi comanda. Preţul, 40 euro de persoană, asta însemnând intrarea la Pompei, biletul la feribot Napoli-Capri dus-întors, transportul cu autobuzul Capri-Anacapri dus-întors şi, bineînţeles, nepreţuitele servicii ale ghidului.

    Pe Fabio, un napoletan la vreo 30 de ani, ghidul local pe care l-am "angajat" la Napoli pentru a ne conduce prin ruinele Pompeiului l-am întâlnit chiar la intrarea în situl arheologic. După vizita la Pompei, tot el a fost cel care ne-a dus şi la Capri. De fapt, Fabio este un freelancer, care îşi oferă servicile de ghid în zona Napoli, prin intermediul unor agenţii turistice care apelează la el când au nevoie. Aşa am ajuns şi noi să beneficiem de serviciile lui şi nu am fost dezamăgiţi. Nu ne-a mai interesat procurarea biletelor de feribot (Traghetto), singurul lucru pe care l-am făcut a fost să mergem în port (Porta di Massa), la locul de îmbarcare, să trecem pe lângă cei aflaţi pe cont propriu şi care stăteau la coadă pentru îmbarcare (asta după ce stătuseră la coadă şi pentru bilete) şi să ne facem comozi, pregătindu-ne pentru traversare.

    Am făcut această introducere pentu a sublinia faptul că, de foarte multe ori, este util să apelezi la serviciile unei agenţii locale, scutind astfel timp şi beneficind de servicii de calitate. Asta este valabil doar pentru ţările civilizate, care ştiu să facă turism, iar România, din păcate, nu se numără printre ele.

    ...

    După vreo 45 de minute, iată-ne ajunşi la Capri. Admirând peisajul şi respirând aerul tare, plin de mirosuri de mare, nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul şi am ajuns pe vestita insulă aflată la intrarea golfului Napoli.

    Capri, o stâncă de vreo zece kilometri pătraţi, acoperită de o luxuriantă vegetaţie mediteraneană, o pată verde între albastrul mării şi cel al cerului primeşte permanent mii de turişti, atraşi de renumele de necontestat, creat şi consolidat de-a lungul anilor.

    Primul contact este cu orăşelul Capri, în al cărui port, Marina Grande, debarcă toţi turiştii. De aici, înghesuiţi într-un mic autobuz (înghesuiala era datorată dimensiunilor mijlocului de transport, impuse de îngustimea drumului, altfel fiecare membru al grupului lui Fabio având locul asigurat), am plecat spre Anacapri. De altfel, întregul aranjament cu transportul pe insulă a intrat tot în sarcina ghidului nostru, nouă nerămânându-ne altceva de făcut, decât să ne bucurăm de peisaj şi de faptul că ne aflam la Capri.

    Insula nu are decât aceste două orăşele "rivale": Capri, la malul mării, în partea estică a insulei şi Anacapri, cocoţat "la munte", la o altitudine de aproape 600 m, în partea vestică a insulei. Pentru a ajunge de la Capri la Anacapri (patru km distanţă unul de altul), odinioară nu exista decât o scară abruptă, de vreo 800 de trepte săpate în stâncă de către fenicieni. În prezent, există şi un drum îngust şi şerpuit, care urcă pe marginea prăpăstiilor. Anacapri este, tot atât de liniştit şi desprins de lume, pe cât este de turistic şi efervescent Capri.

    Drumul este pitoresc, dar foarte îngust, te şi miri cum şoferii reuşesc să se strecoare, iar peisajul este mirific. Ajungem în Piazza Vittoria din Anacapri, care cred că este singurul loc din orăşel unde este ceva mai mult spaţiu. Aici, pe lângă staţia terminus pentru autobuze, se află şi staţia de plecare a instalaţiei de telescaune spre Monte Solaro (Seggiovia di Monte Solaro).

    Conduşi de Fabio, ajungem pe Rampa Capodimonte, la Belvedere, locul de unde ni se desfăşoară în faţa ochilor panorama ce a făcut celebră insula Capri.

    La întoarcere, pe Viale Axel Munthe, ne oprim la Villa San Michele, singura vilă privată de aici deschisă vizitării, pentru că ea adăposteşte muzeul Axel Munthe.

    Aţi citit "Cartea de la San Michele? " Dacă nu aţi citit-o până acum, vă recomand cu insistenţă să o faceţi, cu siguranţă nu veţi regreta. Această carte este una dintre cărţile preferate ale adolescenţei mele, cartea din care am aflat de fapt despre insula Capri.

    Vila San Michele şi Muzeul Axel Munthe

    San Michele este o instituţie culturală suedeză cu sediul pe insula Capri şi care, pe lângă vila San Michele, cuprinde un muzeu înconjurat de o frumoasă grădină, un grup de locuinţe pentru scriitorii, artiştii, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii suedezi şi un parc natural, "Muntele Barbarossa", pentru protecţia păsărilor migratoare şi a vegetaţiei mediteranene.

    San Michele este creaţia medicului şi scriitorului suedez Axel Munthe (1857-1949). Era un tânăr medic, atunci când a decis să-şi realizeze visele şi ambiţiile, instalându-se într-o vilă din Anacapri devenită celebră în lume mai târziu, datorită cărţii scrise de el, "Cartea de la San Michele" (publicată în 1929).

    Medic de profesie, Axel Munthe îşi datorează totuşi renumele activităţii de scriitor. A fost un amator de artă, filantrop şi un iubitor al animalelor.

    Cu excepţia unor scurte perioade, Axel Munthe a trăit la Capri timp de peste 56 de ani.

    Pentru a proteja păsările migratoare din Capri, care riscau în acea perioadă să fie exterminate ca urmare a vânătorii, Axel Munthe a achiziţionat terenul pe care se găseşte Muntele Barbarossa, pentru a oferi păsărilor migratoare o zonă protejată.

    ...

    Am rămas în zonă, de capul nostru, pentru că Fabio ne-a dat program de voie, nu înainte de a ne spune ce ar mai fi de văzut şi cum vom proceda pentru întoarcere.

    În plus, ne-a recomandat şi un local unde să mâncăm la preţuri promoţionale. "Mergeţi la Stefania şi spuneţi acolo că v-a trimis Fabio, veţi beneficia de preţuri speciale", ne-a spus el. Şi aşa a fost.

    Ne-am regrupat în Piazza Vittoria la ora stabilită şi am revenit în Capri. Aici, aveam planificată o vizită la Grota Albastră, exact la ora potrivită, dupăamiaza, când lumina cade cum e mai bine. Tocmai în toiul bucuriei, Fabio ne dă vestea: grota e închisă, pentru nu ştiu ce probleme "tehnice". Vă imaginaţi, să ajungem la Capri şi să nu vedem Grota Albastră? E bine, da, noi am avut ghinionul să nimerim într-una din foarte rarele ocazii când grota nu se poate vizita. Aşa că Grota albastră a rămas pe altă dată. :((

    Ne-am mulţumit cu o plimbare prelungită prin Capri (câţiva s-au dus la plajă). În afară de o gustare de "limoncello di Capri" (un fel de lichior de lămâie, dacă vă interesează reţeta, o găsiţi aici; click aici, nu ne-am permis alte cumpărături deoarece trebuie să ştiţi că la Capri pot face shopping doar cei bogaţi.

    Oricum, nu era asta o problemă, noi am fost (aproape) fericiţi că am văzut CAPRI.


    [fb]
    ---
    Trimis de Costi in 26.03.10 22:01:58
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5683 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Vedere de pe feribot spre portul Napoli şi Vezuviu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8800 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    CostiAUTOR REVIEW
    [26.03.10 22:47:02]
    »

    Deşi spune că "s-a terminat" şi el, cel care cântă nu va mai reveni la Capri, melodia este frumoasă şi consider că e un bun fond muzical pentru tema discutată.

    Iată linkul pentru "Capri c'est fini", varianta interpretată de Hervé Villard:

    http://www.trilulilu.ro/mirelad/91cbb902d19013

    Mulţumesc WM pentru ataşarea melodiei.

    webmaster13
    [26.03.10 22:49:47]
    »

    iata si melodia propusa de Costi, lectura si auditie placuta!

    cc_iordachescu
    [27.03.10 08:34:23]
    »

    De fiecare dată când citesc impresiile tale îmi vine să-mi fac bagajele şi s-o iau din loc, din păcate momentan rămân doar cu dorinţa şi cu votul nostru drept apreciere pentru locurile frumoase pe care ni-le prezinţi.

    CostiAUTOR REVIEW
    [27.03.10 09:28:06]
    »

    Recitind review-ul meu postat aseară târziu, în afară de faptul că am "mâncat" o literă, am constatat şi că nicăieri în text nu apare explicaţia titlului.

    O fac acum, cu scuzele de rigoare.

    Capri era, în mitologia greacă, insula sirenelor.

    Nu ştiu de ce nu au fost validate decât 11 din cele 22 de fotografii încărcate aseară.

    @cc_iordachescu

    Mulţumesc pentru aprecieri, şi reciproca este valabilă, deşi pe mine nu m-a muşcat niciun scorpion.

    Nu veniţi la Suceviţa? Noi ne-am înscris deja!

    Scuze, webmaster pentru off topic-ul din ultima parte a ecoului!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    cc_iordachescu
    [27.03.10 09:58:09]
    »

    Nu putem veni, in jur de 20 mai nasc! Data viitoare.

    CostiAUTOR REVIEW
    [27.03.10 10:17:55]
    »

    @cc_iordachescu

    Naştere uşoară şi să fiţi cu toţii sănătoşi!

    georgiana
    [29.03.10 16:40:36]
    »

    @Costi,

    Ai fost in insula Capri si nu ai amintit pana acum nimic!!!

    Mai ales la intalnirea de la Bran, poate mai schimbam cateva impresii, mi-as fi dorit acest lucru, deoarece e o destinatie mai indepartata si nu prea usor accesibila!

    Am vazut ca ai venit cu ferry-boatul din Napoli si ma intreb- cei care aveau masini, oare ce faceau cu ele acolo, fiind o insula pietonala???

    Nici n-am stiut pana acum ca fac si asemenea curse, deoarece eu am venit cu vaporasul in doar 20 de minute din Sorento.

    De obicei- sunt pentru a avea ghid intr-o excursie intr-o tara straina!

    Dar aici- ori nu v-a dus unde erau cele mai importante locuri de vazut in Capri, ori nu ai amintit tu de ele???

    Vad ca mai mult in Anacapri ati stat! Si imi pare rau ca nu ati putut intra in Grotta Azurro!

    Simbolul insulei erau Faraglioni, cele trei stanci ce tasnesc semet din apa, cu inaltimea de aproximativ 100 de metri.

    Mai era important de vizitat Via Krup, Gradinile lui Augustus si Arco Naturale. Apoi cateva biserici importante.

    Dar portul Marina Grande te-a incantat?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    CostiAUTOR REVIEW
    [30.03.10 09:25:20]
    »

    @georgiana

    Am văzut că ţi-a plăcut insula Capri, unde ţi-ai petrecut a doua lună de miere şi, într-adevăr, ai dreptate că mai erau multe de vizitat, dar pentru timpul scurt petrecut acolo, nu se putea face mai mult.

    Nu am ajuns în partea de sud a insulei, pentru a vedea Faraglioni, ne-am petrecut mai mult timp exact în partea opusă a insulei.

    Cei care vin cu maşinile cu feribotul, fie sunt locuitori ai insulei, fie sunt din bogaţii lumii, care au şi vreo vilă pe-aici.

    În orice caz, Capri este un loc ce nu poate fi descris complet în cuvinte, oricât ai încerca, trebuie neapărat să mergi acolo. Capri este o stare de spirit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [30.03.10 10:12:33]
    »

    @Costi.

    ... ''Capri este o stare de spirit! ''... cata dreptate ai!

    Vreau sa-ti spun ca din Piazzeta, nu faceai nici 10 minute pana in partea de unde se vedeau Faraglioni, de sus, de langa Gradinile lui Augustus, deoarece in acel loc insula se ingusteaza foarte mult.

    Si tot de acolo, din acel punct de belvedere, puteai admira in voie drumul acela sapat in piatra, ca o mare opera de arta, care se numeste Via Krupp!

    Stii ce nu stiu eu?

    Unde e plaja la Marina Grande ca, sincer, nu am vazut-o, dar nici nu am cautat-o!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sursy2003
    [06.04.10 14:22:35]
    »

    Citind impresiile postate si frumos narate... mai ca-mi vine sa dau o fuga pana acolo! Ai talent! Tine-o tot asa!

    Sanatate maxima si excursii placute!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cc_iordachescu, Costi, georgiana, sursy2003
    Alte impresii din această RUBRICĂImperiala insulă Capri:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061854839324951 sec
    ecranul dvs: 1 x 1