GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plimbare prin stațiunea Nisipurile de Aur
În această vară am ajuns pentru a doua oară în stațiunea situată pe malul Mării Negre cunoscută sub numele românesc de Nisipurile de Aur – denumire care are legătură cu cromatica aurie a nisipului fin de pe plajă. Pe vechi temelii greco-romane, bizantine ori monahale (Mănăstirea Aladja) care ar fi existat în zonă așezarea litorală s-a dezvoltat și a căpătat statut de stațiune pe la sfârșitul anilor '60. Apropierea de aeroportul din Varna, modernizările hotelurilor și schimbarea conceptului de vacanță au contribuit la dezvoltarea explozivă a stațiunii, mai ales în ultimii 20 de ani.
Nisipurile de Aur sunt situate la circa 16 km distanță de centrul orașului Varna și la aproximativ 90 de km de granița românească de lângă Vama Veche. Din București cele mai scurte trasee spre stațiunea bulgărească sunt prin Silistra-Dobrich (circa 270 km) și Ruse-Razgrad-Shumen (285 km). Le-am încercat pe amândouă și se prezintă în stare bună/acceptabilă din punct de vedere al calității covorului asfaltic (vezi impresii).
Printre chestiile pe care le puteți face pe litoralul bulgăresc se numără și o simplă plimbare (sau mai multe) prin stațiunea unde sunteți cazat. Este o bună ocazie de a căsca ochii la lucrurile cu care se laudă vecinii noștrii sau de a căsca baierele pungii pentru achiziții utile ori neutile (de cele mai multe ori). Pornind de la HVD Viva Club (vezi impresii) pe scările ce coboară în principala stradă comercială care traversează stațiunea Nisipurile de Aur ne înarmăm cu răbdare. Deși e abia jumătatea lunii iunie străzile stațiunii sunt pline de turiști străini. Din dreptul Hotelului Odessos începe înșiruirea tarabelor, teraselor și micilor magazine cu diverse produse ori activități artistice, supermarketuri etc.
Ne strecurăm prin mulțimea care se mișcă când spre magazinele din dreapta, când spre tarabele din stânga. Câte un plimbăreț se oprește brusc în fața unui stand, trebuie să fii atent pentru a nu îl călca pe „bătături”. Prețurile sunt „adaptate” turiștilor străini, destul de ridicate și fluctuante în funcție de poziționarea standului în cadrul stațiunii. Peste tot sunt panouri care ne invită la masaj, tatuaje ori excursii în împrejurimi.
Ajungem în preajma Hotelului Shipka unde ne abordează un tânăr care distribuie flyere cu imagini apetisante către cele două terase din apropiere: Shipka Steaks House și Ivan's place Restaurant. Reclama ne aduce un discount (20%) dar și o informație „caldă”: putem comanda un produs nou – „steaks on lava stone”. Depășim „The World of Cocktails”, case de schimb valutar, o farmacie și o sumedenie de tarabe cu suveniruri (nelimitate ca număr și imaginație). O puștoaică ne oferă o invitație la Muppet Bar unde urma să se desfășoare o petrecere nocturnă plină de antren. Upsss... puțin mai încolo se află un striptease bar, Go-Go-Girl, semnalat corespunzător :) atât pe fațadă, cât și în fața localului prin prezența sugestivă a două domnișoare.
Una din chestiile interesante pe care le poți vedea sunt studiourile foto în care te poți transforma în diverse personaje din epoca medievală sau modernă. Hainele și decorurile sunt simpatice, iar măiestria fotografului poate creea imagini reușite. Altă activitate artistică simpatică o constituie pictorii/artiștii care reproduc fotografiile turiștilor pe pânză/hârtie. Portretele sunt reușite și au prețuri cuprinse între 35 leva (în creion) și 80 leva (pastel color/1 persoană, 150 leva/2 persoane etc.).
În față la Hotelul Arena Mar găsiți câteva atracții pentru copii, și nu numai: un taur furios, mai multe mașinuțe electrice, trambulină, hamuri de sărit, un cinema 6D, tras la țintă etc. Și uite așa parcurgem această stradă, pe care mai trec din când în când autoturisme ori taxiuri, la pas mărunt pe lângă tone de textile, zeci de mii de suveniruri mărunte, pizza, clătite și kukuruz (porumb), minirestaurante și case de schimb valutar.
Într-un final ajungem pe promenada de pe faleză care pare (doar pare) ceva mai organizată și elegantă. Fațada Hotelului Admiral ocupă/captează privirea în acest punct al falezei; terasa cu mobilier din fier forjat e superbă. Pornim spre stânga ferindu-ne din când în când din calea trenulețului pe roți care șerpuiește în parte pe un traseu delimitat. Aici găsim magazine mai elegante și obiecte mai scumpe :)). Nu lipsesc standurile dedicate ihtioterapiei – peștișorii medicinali (Garra rufa) care îți „ciugulesc” picioarele. Și pe această porțiune găsim studiouri foto, pictori, supermarketuri, terase. De asemenea, locuri de joacă pentru copii de tot felul; de exemplu, Aqua Fun Rolba oferă pentru 22 leva/zi distracție la piscină pe diverse atracții gonflabile.
Ne oprim câteva clipe în fața unui panou cu ilustrate (unele cu forme inedite) și printre magazine zărim un teren de Mini Golf înțesat de personaje celebre din muzică și film. În apropiere se află și corabia-restaurant arătoasă bine la exterior (probabil și la interior).
Poți explora faleza utilizând triciclete electrice. Acestea se pot închiria cu 15 leva/30 minute sau 25 leva/1 oră. De asemenea puteți explora împrejurimile stațiunii prin excursii organizate și promovate în mai multe puncte de pe faleză (Balcic+Cap Kaliakra: 30 leva, Nessebar: 38 leva, Pădurea de Piatră+Izvorul Magic+Mănăstirea Aladja+masă de prânz: 59 leva).
Multe magazinașe oferă spre vânzare produse cosmetice realizate din trandafiri și lavanda, dar și dulceață, siropuri sau alte produse care au legătură cu trandafirul. Găsiți și săpunuri cu diverse arome, prețurile variind între 1,5-2,5 leva/bucată în funcție de locul achiziționării. Aceste produse din trandafir/lavandă le găsiți și în supermarketuri la prețuri sensibil mai mici. Ideea e să nu vă repeziți să cumpărați ceva de la primul stand întâlnit în cale, sigur veți descoperi un loc unde produsul/obiectul e mai ieftin :). Trebuie doar să faceți mai întâi o tură de „bazar” într-o seară-două și abia apoi să achiziționați ce vă place.
Centrul promenadei este constituit de cele două „simboluri” ale stațiunii Nisipurile de Aur: Roata Mileniului și Turnul Eiffel – de dimensiuni mult reduse. Este vorba de un mijloc atractiv de a privi stațiunea de sus, în primul caz, și o terasă aflată la înălțime, în cel de-al doilea caz. Nenumărate terase, cafenele, baruri, restaurante străjuiesc această promenadă, unele foarte ochioase chiar, altele cu muzică live (l-am văzut pe Elvis, jur!). În fața unora dintre localuri se află tineri/tinere care te îndeamnă cu amabilitate să le treci pragul sau îți prezintă oferte atractive.
Plimbarea pe faleza încărcată de atracții de tot felul (culinare, comerciale, artistice, distractive) sau pe strada dintre hoteluri (cu același specific) poate părea o „aventură” la ceas de seară, în mijlocul weekendului. Dar și aglomerația, multitudinea de zgomote și arome poate avea, la un moment dat și în accepțiunea unora, farmecul unei zile de vacanță reușite. Oricum, nu există turist care să nu se fi plimbat măcar o singură dată prin aceste locuri și să nu fi cumpărat un obiect (oricât de mic ar fi el). Aceste plimbări fac parte din vacanța de vară petrecută în stațiunea Nisipurile de Aur.
Vacanță plăcută și alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 26.07.17 08:52:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123:
Am citit cu interes reviewul tau.
Noi vrem sa mergem intr-un weekend prelungit in Bulgaria, la Nisipuri. Nu am mai fost pana acum si nu prea am inteles din ceea ce am citit cum este plaja deoarece am citit ca in unele zone sunt bolovani. As opta pentru hotel Erma (situat chiar langa Admiral). E cu intrare lina marea? Sunt bolovani?
Oare in zona aceea de plaja e obligatoriu sa rezervi sezlonguri?
Si inca o intrebare, sper sa nu para ciudata: sunt sanse sa fie alge?
@tripyy: Bună dimineața! Mulțumesc pentru aprecieri. Din cât am văzut în timpul plimbărilor, plaja este din nisip în partea centrală a stațiunii, chiar dacă nu așa de lată. Admiralul și celelalte hoteluri din zonă (unele) au plaje private în zonă. Dar am observat și zone dedicate rogojinilor/prosoapelor în spatele zonei de șezlonguri, dar în anumite locuri și în față (exact „în buza” valurilor).
Noi am avut plajă privată, aparținând de HVD Viva Club, în partea de N a stațiunii, spre Albena, în dreptul hotelului Luna. Nu am întâlnit pietre în apă, doar că adâncimea crește destul de rapid, copiii puteau sta daor până la 3-4 m distanță - în rest trebuiesc supravegheați. În a doua jumătate a lunii iunie nu era „picior de algă” în mare, dar și apa era destul de rece atunci.
Distracție plăcută și alegeri inspirate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Nisipurile de Aur, o experiență plăcută, cu bune și cu rele — scris în 04.10.21 de cod_gabriel din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Super dezamagitor inceput de vacanta — scris în 19.07.21 de robert31v din CăLăRAşI - nu recomandă
- Jun.2019 Plimbare de seară prin stațiunea Nisipurile de Aur — scris în 03.07.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- May.2019 Bisericuta Nasterea Sf Ioan Botezatorul, Nisipurile de Aur — scris în 10.05.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Nisipurile de aur la mijlocul lui august — scris în 18.08.17 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 O saptamana de vis — scris în 11.07.16 de alealexis13 din MARGHITA [BH] - RECOMANDĂ
- May.2016 Cum putem economisi 200 € în Nisipuri și ce schimbări au survenit în 2016 — scris în 08.07.16 de andreieu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ