ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nisipurile de Aur la inceput de sezon (II)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ce nu mi-a placut la Nisipuri

In urma cu cativa ani, (2012) partea centrala, animata si zgomotoasa a statiunii Nisipurile de Aur, era legata de partea periferica a ei, ceva mai relaxanta, adica de zona hotelurilor Kabakum si Detelina, cu o sosea un pic valurita dar practicabila. Anul acesta, drumul era blocat cu o bariera, soseaua se surpase pe vreo 100 de metri, iar zona de “relax", era greu accesibila. Trei restaurante erau prabusite in vale, am retinut Moulin Rouge si Britannia (foto 2 si 3). Britannia ma duce cu gandul la soarta navei. Britannic, care, la 21 noiembrie 1916, dupa mai multe curse pline de succes, a "calcat" peste o mina, nu departe de insula greceasca Kea. Epava ei, se afla azi, la o adancime de120 de metri, fiind descoperita, 6 decenii mai tarziu, de capitanul Jaques Yves Cousteau.

Dar sa revenim la infernala bariera. Multi turisti isi lasau masinile in fata ei, si-o porneau pe jos, cale de inca un kilometru, la hotelul sau la pensiunea lor (si sunt pe-acolo destule, vreo 25-30). Poate si de aceea, in zona”relax”, animatia era foarte scazuta, fata de anul 2012, cand am fost la acelasi hotel, (vezi impresii) tot in iunie, si cand “all inclusivul” functiona normal, cand hotelul era aproape plin cu multi straini, nordici, nemti, rusi si multi romani. Nici trotuarul ce ducea spre plaja hotelului Detelina nu arata prea bine si nici plaja, unde se scurgea apa unui canal (foto 4 si 5).

Spuneam ca la inceput de sezon, statiunea e cam pustie, nici prin bazar nu prea era lume, nu auzeam vorbindu-se limbi straine, am vazut si cateva afise "for sale" pe hoteluri sau restaurante, aveam sentimentul ca nemtii si nordicii au plecat de pe-aici si i-au lasat pe bulgari sa se descurce singuri. Dar nu era chiar asa. Undeva pe o strada de langa zona “relax”, s-a inaltat un gigantic cartier de locuinte. Intreb cativa nemti in salopete, ce lucrau de zor, pana seara: “Ce va fi aici? ". Imi raspunde unul dintre ei facandu-mi semne “Vohnung! Aber, alle verkauft”, adica "apartamente dar toate sunt vandute". Mai sa fie! Unii vand si altii cumpara. Dar sa trecem peste toate acestea, Nisipurile au si lucruri frumoase de pezentat lumii.

Ce mi-a placut la Nisipuri

Preturile. Cu 100 de euro, stai intr-un hotel de 3 stele, acceptabil, cu o abundenta culinara pe care n-o intalnesti nici la noi, nici la greci, chiar daca se va renunta probabil la sistemul “all-inclusiv’. Sunt curios sa citesc si alte review-uri despre Nisipuri scrise dupa 15 iunie, daca s-a dat sau nu, drumul, la “all”. Nisipurile... chiar ca sunt de aur... plaja e lunga, larga, nispul e fin si auriu, apa a limpede, valurile nu sunt mari, intrarea in apa nu e periculoasa, vezi mereu fundul marii. Pe plaja gasesi 1001 feluri de scoici. Exista exasperant de multe sezlonguri sau umbrelute. Situarea plajei, in paralel cu “beach bar"-urile, cu marele bazar si minimarketurile, cu multitudinea de terase si restaurante si apoi cu hotelurile, situate nu foarte departe de mare, e un avantaj. Nisipurile de Aur nu sunt. galbene ci... verzi. Inca n-am vazut statiune litorala atat de inverzita si inflorata. De la plaja pana la hotelul tau, in zona centrala, strabati adeseori cate o padurice cu arbori mediteraneeni. Aici, la Nisipuri, vad ca se face totul pentru ca arborii ce-au trecut de varsta maturitatii, sa fie inca tinuti in picioare cu tot felul de artificii, gen “injectare de beton la radacina”, sau “parapeti si cerclaje de sprijin”, pentru ca clientii statiunii sa aiba parte, in zilele toride, si de o oaza de racoare. In centrul statiunii si nu numai, poti admira zeci de soiuri de flori, in culori vii, ce te incanta, te relaxeaza si te binedispun. Se pare ca aceste flori cresc peste tot prin lume, in mai toate statiunile litorale, mai putin pe la noi.

Risipa culinara a fost mereu un punct forte al litoralului bulgaresc. Chiar daca aveam doar “mic dejun inclus” in bilet, mancarea era “peste puterile noastre de multa” (la bulgari trebuie sa vii in valiza si c-un stomac de rezerva) si alimentarea (adaparea) cu deliciile lichide ale diminetii (cafea de mai multe feluri, ciocolata calda, etc), de la automat, era fara limita. Berea lor locala (Kamenitza), e ieftina si buna. Pe plaja centrala am vazut pe langa elegantele “beach bar”-uri, care te racoresc cu cate o bere ieftina (2 leva) sau cu un suc si cateva puncte de sporturi nautice. Pretul la sezlonguri (plus saltele si umbreluta), pe plaja centrala, nu diferea de cel de la periferia statiunii (16 leva).

Bazarul

Wow! Bazarul e-un basm din povestile Seherezadei. E pestera lui Aladin. Oricat de “anti-shoping” ai fi, nu te lasa inima sa nu intri si in bazar. Nu exista ceva de care ai nevoie intr-o statiunea balneara, pe care sa nu-l gasesti prin acel bazar. Creme de piele, slapi, prosoape, sapunuri, parfumuri (bulgarii sunt vestiti in acest domeniu), ochelari de soare, magneti de frigider (@Marian, de la Nisipuri ai luat macar un magnet?), standuri interminabile cu imbracaminte, incaltaminte sau chiar blanuri. In centru, bulgarii au avut o idee interesanta, sa reproduca 3 simboluri celebre al lumii antice sau prezente, “Turnul Eiffel”, unde la primul etaj este amenajat si un mic restaurant, “London Eye”, roata-simbol a Londrei si un templu greco-roman cu cateva superbe colonade ionice, ce adaposteste un "outlet". Undeva printre baracile inghesuite, gasesti si o oaza de racoare, e vorba de un restaurant, ce te atrage printr-o piscina in care se pravale, la anumite intervalea, apa unei mini-cascade. Sa nu mai vorbin de buticurile cu suveniruri, tatuaje, foto-instant, de multimea de case de schimb valutar (se schimba si lei in leva), standuri cu racoritoare, inghetatata, de poneii ca incanta copiii, de o caleasca cu doi cai frumosi ce incanta mai ales tinerii aflati in luna de miere si multe altele. Daca ai terminat-o cu somnul, plaja si cu masa, in bazar poti pierde ore bune, fara sa te plictisesti.

Excursiile optionale

Exista tineri si tinere care te abordeaza pe strada si-ti ofera pliante si explicatii pentru cate o excursie la Albena, la castelul si gradinile din Balcik, la o ferma de scoici, la Capul Kaliacra, la Nessebar, la Veliko Tarnovo, la “padurea de piatra”, la un “jeep safari”, la o partida de “piraterie” sau la una de pescuit, sau la vizitarea unui sat traditional bulgaresc. In acest domeniu, al “optionalelor”, bulgarii sunt insistenti, nu te lasa in pace deloc.

Din nou acasa

Ei si-acuma gata cu povestile, am si eu de facut cateva drumuri pe la toti amicii mei din oras, (pana nu dispare bronzul de pe mine) ca sa le povestesc pe unde am umblat si mai ales vreau sa-i aud cum ma lauda (cu oarece invidie)... ”Wow, da ce negru esti, iar ai fost la mare! ”... Fraza, pe care cand o aud, pleznesc de satisfactie. Satisfactie care face cat toata excursia.

Pe curand!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 16.06.15 13:53:59
Validat / Publicat: 16.06.15 17:54:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4965 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Ei, ce mai ziceti "scoicofililor", mai plecam de-aici?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[16.06.15 14:59:46]
»

@Web, daca se poate clipul, mersi...

https://www.youtube.com/watch?v=U9yr4rmTf7s

webmasterX
[16.06.15 18:04:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion
[16.06.15 18:26:19]
»

@dorgo - Înţeleg că la Nisipuri nemţii cumpără apartamente în blocuri noi. Ei bine, la Sunny Beach dar mai ales la Ravda, niţel mai la sud de Nessebar, englezii sunt cei care achiziţionează en-gros apartamente pentru vacanţele de vară. Cred şi eu - la banii lor, preţurile apartamentelor şi mai ales costurile unei vacanţe în Bulgaria sunt o nimica toată. Anul trecut am fost şocată de abundenţa de turişti englezi din Sunny Beach: unde întorceai capul auzeai vorbindu-se în engleză. Explicaţia mi-a fost oferită de o englezoaică cu care am conversat la balcon într-o dimineaţă devreme când amândouă sufeream de insomnie.

dorgoAUTOR REVIEW
[16.06.15 19:20:21]
»

@Carmen Ion - Pai cam asa-i, fostul mare imperiu in care soarele nu apuneo niciodata, tot im picioare a cazut, dar problema lor e ca ei nu prea vad acest soare, clima in Marea Britanie e ticaloasa rau, asa ca la banii lor (au printre cele mai mari salarii din UE), vin si cumpara tot ce e ieftin prin Est... (De fapt acum, Vestul a inceput sa cumpere Estul). In Spania, nemtii si englezii si scandinavii au cumparat kilometri de litoral, daca punem cap la cap apartamentele si salupele lor de lux, dar Sapania e scumpa si e cam full, de Sudul Frantei nu te poti atinge, nici francezii nu-si mai fac concediile pe coasta lor, in sudul Italiei, Corsica, Sardinia, Sicilia, asisderea... ei, si ce-a mai ramas? (Croatia nu... ca n-are plaje de nisip si fosta Yugoslavie e-un potential butoi de pulbere oricand), a ramas Portugalia si Bulgaria si Grecia (Grecia deja a ridicat preturile la proprietatile imobiliare pe coasta vestica, la ei, ca strain, e mai bine sa locuiesti in yaht)..... . si-atunci, da-i bataie nene, cumparam tot litoralul greco-bulgar, acum cat e ieftin, stabilitate juridica este, cumparam, azi ca maine poate c-o sa se destepte si aceste tari si ridica preturile... iar daca te gandesti bine, soarele e acelasi peste tot si marea, e la fel de calda peste tot in jurul Mediteranei sau in sudul Marii negre. Cu Portugalia nu stiu cum e treaba imobiliara dar cineva din Canada, caruia i-a intrat frigul in oase, zice ca si pe-acolo e ieftin...

dorgoAUTOR REVIEW
[16.06.15 21:31:49]
»

@dorgo - Si mai e ceva... Una din tarile UE, care nu-si face deloc probleme in privinta concediilor la mare (sau la munte), avandu-le pe toate in interior si fiindu-le accesibile in cateva ore cu TGV-ul in week-end, este Franta. Francezii, acest popor ce se intinde prin DOM-TOM-ul sau (Domaines Outre Mers=domenii de peste mari) care fac parte insa integral din Republica Franceza, se afla in trei oceane si pe 5 din cele 6 continente. DOM-TOM-ul e compus din (majoriatea insule calde) Guyana, Guadelupa, Martinica, Saint-Martin, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre-et-Miquelon, Polinesia franceza, Noua Caledonie, Wallis-et-Futuna, Clipperton, La Réunion, Mayotte, Éparses, Crozet, Saint-Paul-et-Amsterdam, arhipelagul Kerguelen si din Tara Adelie. La care se mai adauga si Corsica. Asadar, francezii, spre deosebire de anglo-saxoni, n-au nevoie sa-si cumpara o casa de vacanta sau pt. retragere la pensie intr-o tara calda. Nici macar pensionarii francezi din nord, adica din Normandia, Bretania, Picardia sau Pas-de-Calais, zone mai capricioase, n-o fac, pt. ca, cu pensia lor (mare), ei pot sta linistiti peste iarna (economisind "fuel"-ul", adica combustibilul lor lichid, cam scump), in tari calde si ieftine, precum Tunis sau Maroc, ex-colonii franceze, si de-acolo, dupa 3 luni de soare si mare, se mai intorc si cu bani acasa... Iata un popor fericit!

Carmen Ion
[17.06.15 08:44:39]
»

@dorgo - Ai dreptate, clima este principalul considerent pentru care popoarele din nordul Europei, aka englezii, olandezii sau germanii, îşi cumpără case de vacanţă în locuri însorite. Iar francezii au într-adevăr noroc cu fostele lor colonii; aş adăuga Marocului, Tunisului şi Algeriei şi ţări din Africa de Vest precum Senegalul sau Cote d'Ivoire, alte două destinaţii foarte frecventate de francezi în care limba lui Moliere este şi acum oficială şi unde francezii îşi petrec vacanţele în complexe hoteliere de lux, îngrădite şi bine păzite.

În legătură cu Portugalia, confirm că a fost şi ea "colonizată" de nord-europeni, în special regiunea Algarve, situată pe malul oceanului, cea mai sudică şi mai caldă de pe tărâmurile lusitane.

dorinakiss
[17.06.15 16:41:43]
»

Buna ziua. Doresc informatii despre Hotel Preslav 3*, daca stiti ceva despre el si preturile la marketuri, terase sau din bazar.

dorgoAUTOR REVIEW
[17.06.15 18:25:40]
»

@dorinakiss - in markeuri, preturile sunt mai mici, in general, decat in Grecia si la restaurante, la fel... si benzina... nici berea nu e scumpa... erau scumpe sezlongurile cu umbrelutze... in bazar, gasesti multe lucruri ieftine, poate ca dupa 15 iunie sa fie mai scumpe, dar in per. 1-7 iunie, erau mici... despre acel hotel nu stiu nimic, Nisipurile au peste 100 de hoteluri, e-o statiune imensa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
razvanmarius2k5
[26.06.15 07:14:16]
»

Ce preturi sunt la mc?

Claudia M
[09.01.19 11:00:25]
»

@dorgo:

Claudia M
[09.01.19 11:02:47]
»

Foarte frumos povestit periplul de vacanta la Nisipurile de Aur. Anul acesta ajungem si noi. Multumim mult pentru informatiile din articole, sunt sigura ca o sa ne fie de folos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Claudia M, dorgo, dorinakiss, razvanmarius2k5
Alte impresii din această RUBRICĂHoinărind prin Nisipuri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055766105651855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1