ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.01.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 7 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 12
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nisipurile de Aur, o experiență plăcută, cu bune și cu rele

TIPĂREȘTE URM de aici

O stațiune ticsită de lume, în care portul măștii a fost aproape interzis. Primul lucru pe care mi l-a zis recepționera de la Kaliakra Palace a fost că nu-i nevoie de mască. Și într-adevăr nimeni nu purta, nicăieri, cu excepția taximetristului hotelului (hotelul avea așa ceva) care o punea în mașină, probabil altfel risca vreo amendă. Nici n-am auzit acolo de COVID, singura problemă de sănătate a fost un caz de lipotimie pe plajă provocat de soare/caniculă, la un turist român. Intervenția ambulanței a fost destul de promptă. Cu siguranța au ambulanța în stațiune, nu putea veni din Varna atât de rapid.

Un urbanism haotic și cu siguranța corupt, mai rău decât la Mamaia, poate și din cauza reliefului. Circulația auto și pietonală e un coșmar datorită construcțiilor imense trântite unele lângă altele în condițiile unui relief natural accidentat mai ales în partea de nord. Nordul stațiunii este de fapt construit pe coasta unui deal. E un rând de hoteluri de-a lungul țărmului mării iar în spate vă cazați dacă aveți chef de ascensiuni pe sute de trepte sau pe străzi înguste pe care să circulați printre mașini și tomberoane.

Nu mai rețin unde am auzit că stațiunea ar fi fost concepută inițial pentru 15.000 de locuri de cazare și acum sunt 60.000. Treaba e credibilă pentru că se vede și se și miroase - fiecare gură de canalizare pute de-ți mută nasul și la fel a mirosit și în baie la hotel, posibil din cauza rețelei subdimensionate în raport cu dezvoltarea imobiliară capitalistă.

Pe plaja hotelului Kaliakra, care este de fapt în dreptul hotelului alăturat Riu Astoria, există o baltă împuțită care am crezut inițial că provine din canalizare, dar după ce am explorat mai bine stațiunea mi-am dat seama că e de la un pârâu care curge mai sus de plajă prin stațiune, dar a fost captat și băgat în subteran că nu aveau loc de el Riu Astoria și Melia Grand Hermitage. În loc să aibă un pârâu încântător care se varsă în mare pe plajă cum e râul Batova la Albena, s-au ales cu o baltă mizerabilă - ăsta da urbanism. Că era o necesitate imperioasă și o problemă de interes public în Bulgaria să existe peste albia pârâului hotelurile sus-numite.

Dacă sunteți amatori de mers la miting în Piața Victoriei vă puteți antrena în plimbările de seară de pe aleea de-a lungul plajei, dealtfel cam singura amenajată ca lumea în stațiune, dar pe care circulă și minicarele. Este atâta lume încât nu poți să întinzi mâna înainte că-l bați pe umăr pe cel din față.

După vreo două-trei plimbări prin puhoiul ăsta de oameni am preferat să ne petrecem serile și să întâmpinăm răsăritul de lună pe balconul cu vedere superbă la mare - am iertat toate păcatele hotelului și stațiunii pentru vederea aia și pentru alte plusuri despre care voi povesti în continuare.

Plaja e bunà, cu nisip, intrarea în apă la fel - nu chiar ca la Neptun sau la Mamaia înainte de extinderea (distrugerea) plajelor dar OK.

În stațiune găsiți cam tot ce vă trebuie - aproape lângă fiecare hotel mare de pe faleză găsiți un supermarket, o farmacie și o casă de schimb valutar.

Pe principiul "La mare-i vopsit gardul și în spate-i leopardul", stațiunea e îngrijită doar pe aleea principală de-a lungul plajei, în spate e murdar.

La fel ca și Albena, Nisipurile de Aur e amplasată lângă un parc natural, mai vechi decât stațiunea, declarat ca atare încă de prin anii 1940.

Este vorba de dealul împădurit de peste drumul european.

Se pot face plimbări relativ lejere prin pădure până la Mănăstirea Rupestră Aladja - e vorba de o drumeții de o oră - două în funcție de traseul ales și condiția fizică (banda albastră marchează traseul scurt, cea galbenă traseul lung). Se intră pe traseu în capătul străzii care începe din spatele hotelului Melia Grand Hermitage și se termină în drumul european într-un pasaj subteran. Traversați pasajul și ieșiți de partea cealaltă a șoselei direct pe traseu. Alături de pasaj e și o stație de autobuz.

Traseele bandă albastră și galbenă NU încep de la administrația parcului natural lângă Hotel Zora, cum eronat găsisem pe undeva pe net, ci la următoarea stație de autobuz după Zora, spre Varna - asta dacă veniți pe drumul european.

Pădurea e frumoasă, luxuriantă, fără zgomot de drujbe. Traseul merge în bună parte pe alei pietruite iar în rest e oricum bine marcat. Vă recomand măsuri anti-țânțari.

Mai sunt încă două trasee în rezervație, mai lungi: banda roșie Vinița - Aladja - Kranevo și banda verde Aladja - Panorama (în nordul stațiunii, capătul unor linii de autobuz care fac legătura cu Varna).

Pe banda verde am încercat să merg pornind dinspre stațiune (stația Panorama) dar nu am găsit decât un singur marcaj pe o piatră la început, chiar pe drumul european, apoi ioc. În dreptul stației Panorama, în sus pe deal e un cătun unde am urcat în căutarea zadarnică a benzii verzi. Dar a meritat totuși pentru vederea de sus asupra stațiunii.

Mănăstirea rupestră Aladja e pitorească, mai interesantă decât Basarabov - pentru cei care ați fost acolo. Sunt intrânduri, scobituri în rocă pe două nivele, nu le-aș zice chiar grote. Cândva erau grote dar o parte din peretele de rocă exterior s-a prăbușit și a lăsat chiliile expuse. De sus e o vedere frumoasă spre pădurea parcursă până la mănăstire și spre mare. Tot acolo e un mic muzeu și niște catacombe, dar nu cine știe ce interesante. Are o legătură cu Sfântul Spas, dar nu am înțeles dacă sfântul ar fi viețuit acolo sau doar a fost hramul mănăstirii pe când era activă.

În apropiere de Nisipuri mai puteți merge, chiar și cu autobuzul, la Eco Park Varna, o grădină botanică drăguță lângă stațiunea Sfinții Ctin și Elena și la palatul Euxinograd din apropiere, dar aici numai cu programare prealabilă prin e-mail pe site-ul palatului. Domeniul e mai interesant decât palatul, cu grădini superbe coborând spre malul mării, precum și vie. Veți avea ghid bulgar iar prezentarea va fi în bulgară. Dar a fost drăguța și ne-a mai zis una-alta în engleză.

Una peste alta, Nisiputile de Aur au reprezentat o experiența plăcută, cu plusuri care au compensat minusurile.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Parcul Natural Zlatni Pyasatsi, Palatul Euxinograd, Eco Park Varna


[fb]
---
Trimis de cod_gabriel in 04.10.21 00:50:15
Validat / Publicat: 04.10.21 07:55:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cod_gabriel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Răsărit de soare văzut din balcon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

ux125988*
[17.07.22 01:06:03]
»

Nu as mai merge niciodata in Nisipurile de aur! Ridica masini pe banda rulanta si daca nu parchezi pe locurile cu taxa! Efectiv te urmaresc. Este o statiune neîngrijita si scumpa! Nu recomand! Case neîngrijite, drumuri proaste și poliția și taximetriștii sunt mână în mână cu cei care ridica mașini. Parcările private costă mult și chiar si la hotelul unde ești cazat trebuie să platești parcarea in caz ca mai gasesti loc. Taximetristii nu folosesc ceasul si te taxeaza cu cat vor. Nu voi mai nerge niciodata acolo nici gratis!

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHoinărind prin Nisipuri:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065415143966675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1