ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    SEP-2010
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 12 MIN

    Templu, necropolă sau un loc învăluit total în mister?

    Ilustrație video-muzicală

    the source of secrets - instrumental
    TIPĂREȘTE

    Introducere (a se citi opțional)

    După experiența corfiotă care ne-a dus la epuizare totală, ne propusesem ca în Malta să ne odihnim, chipurile, ca doi leșinați, într-o nepăsare totală, pe vreun sezlong, cu privirea ațintită spre nicăieri. N-am făcut trebșoara asta niciodată și, în prostia mea, că inocență ar suna prea bine, chiar eram ferm convinsă că vom reuși. Și uite așa, am încercat noi să ne păcălim, renunțând la majoritatea opționalelor și încercând, după fiecare mic dejun, să eșuăm ca două balene vreo plajă, pe la vreo piscină sau SPA. Dar, după vreo oră de lene și nepăsare, tot în stația de autobuz ajungeam, cu rucsacul în spate și harta-n mână, spunându-ne că ne vom întoarce repede la hotel, la frecat menta. Evident, întoarcerea se efectua seara, terminți de oboseala și cu burțile lipite de spate.

    Vestitele temple megalitice dar și hipogeurile din Malta erau o mare și veche curiozitate de-a mea. Și această curiozitate mă rodea încă din țară, înainte de-a pleca. Știam însă că, pentru a intra la Hipogeul Hal Saflieni, de la Paola, era mare bătaie. Acolo intră doar 80 de persoane pe zi, la ore fixe, în grupuri de maximum 10. Este nevoie de rezervare și plată din timp, pe internet. Frate, parcă mergeai sa-l vezi pe Dalai Lama! Evident m-am trezit târziu că vreau să cumpăr, evident locurile erau ocupate până la sfârșitul lui octombrie (și era 1 septembrie) când am butonat eu internetul în acest scop. Și uite așa... mai tare mi s-a pus pata și mi s-a gâdilat curiozitatea. Adică... mă gândeam... Stai puțin, ce minune minunată o fi acolo de se bat ăștia care să ajungă primul? Adică, alții să se ducă să vadă ditamai maimuța de aur și eu nu? Apoi, investigând problema la fața locului, în Malta, mai exact, am aflat, destul de târziu, totuși, că există și câteva locuri care se vând pe undeva prin capitală, pentru intrările de la orele 12:00 și 16:00, tocmai pentru cei care n-au apucat s-o faca dinainte pe internet. Pentru asta trebuia să mergi cu o zi înainte la Muzeul de Arte Frumoase din La Valleta și să iei bilete, bineînțeles la un preț mai mare.

    Da, dragi prieteni, m-am dus și acolo de două ori: prima dată, cică, am venit prea târziu și se dăduseră cu noapte-n cap (și noi ajunsesem la 11:00) iar a doua oară, deși am ajuns la 9:30, cel de la intrare parcă-mi făcea in ciudă și cu o mutră satisfăcută m-a anunțat: "Sorry, an important group came 10 minutes ago and bought all 10 tickets. ” Mă luase cu leșin, era ultima mea șansă, fiind penultima zi de ședere, și o ratasem. Îmi venea să mă războiesc cu toată lumea. Soțul meu, într-o lene maximă, se uită la mine cu milă și-mi spune: "Lasă, iubito, venim altă dată și luăm din timp... ”Altă dată? Când altă dată? ”, spun eu, "Peste câțiva ani??? Tu te auzi ce aberații zici? Malta e aci, la doi pași, nu?”

    Și după ce am cerut 5 minute de reculegere, fără zumzăit la urechi, ca să-mi fac ordine-n gândurile răvășite, o idee genială mi-a străbătut creierașul creț: "Și dacă ne-am duce noi mâine acolo, și am sta de la 9:00 la 16:00, pe toată durata programului... și am aștepta sa vedem... poate poate vreun rătăcit nu ajunge și putem intra noi... sau măcar eu? Ahhh? ” Evident, a tunat: "Femeie, tu te auzi ce spui, să stăm acolo ca tâmpiții, să pierdem o zi? Și dacă nu sunt locuri? La 20 de euro intrarea crezi că sunt nebuni care au plătit și nu vin? ” Dar eu aveam altă părere: "Da, eu cred că mai sunt și din ăștia care nu pot ajunge și eu chiar vreau să merg. O să fiu o nefericită dacă nu văd și eu locul ăla. ”

    Am un soț minunat care a fost de acord să mergem, în final, și, să nu vă imaginați că a făcut-o uitându-se la fața mea de miloagă. Nici vorbă! A declarat sec: "Decât să te-aud 2 luni de-acum încolo că dai vina pe mine ca n-ai ajuns tu acolo, mai bine merg cu tine. Dar te trezesti la 7:00, să fie clar! Și nu stai 1000 de ani la baie!!! ” Am pus fața de motan din Shrek. A doua zi mergeam acolo și știam că o să am noroc.

    ---------------------

    Știind ca nu am reușit să cumpărăm bilete nici de pe internet, nici cu o zi înainte, de la Muzeul de Arte Frumoase din La Valleta, ne-am trezit dimineața la ora 7:00, hotărâți să ajungem la Hipogeul Hal Saflieni din Paola și să ne încercăm norocul. Regula în ceea ce privește acest obiectiv este foarte strictă: intră doar 80 de persoane pe zi, in grupuri de câte 10, din oră in oră, între 9:00 și 16:00.

    La ora 7:45 eram în stația de autobuz din Mellieha. Deși recepționera de la hotel ne-a sfătuit să mergem pâna în La Valleta cu autobuzul 45 și de acolo să luăm unul dintre multele autobuze care merg spre Paola, am vrut să fim noi mai catolici decat Papa și, uitându-ne pe harta liniilor de autobuz malteze, am ales un alt traseu, chipurile, mai scurt. După 30 de minute de așteptare, am luat autobuzul 45 doar până în Mosta, urmând ca de acolo să așteptăm autobuzul 427. L-am așteptat de ne-a venit rău. Primul care a trecut, deși i-am făcut semn, nici măcar nu a oprit iar al doilea a venit dupa un total de o oră de așteptare. Așadar, dacă plecați din această zonă, sau din oricare alta, mergeți în capitală și găsiți acolo autobuze gârlă spre Paola. La întoarcere așa am făcut și a fost mult mai bine.

    În Paola am ajuns la 10 fără ceva, șoferul autobuzului ne-a spus exact unde să coborâm și încotro s-o luăm. Oricum, din piața centrală găsiți indicatoare peste tot. Clădirea, din afară nu-ți spune nimic, este una obișnuită, destul de mică, cu o plăcuță pe ea care te anunță că ești în fața unui monument UNESCO. Am intrat, am întrebat ce șanse avem de-a lungul zilei să găsim două locuri libere și răspunsul nu a fost favorabil. Însă, am revenit acolo din oră in oră, în speranța că steluțele noastre norocoase nu ne vor lăsa baltă. Și așa a fost! La ora 14:00 au lipsit două persoane din cele zece și am intrat. M-a cam durut sufletul când soțul meu a hotarât să cedeze locul lui unui student la istorie din Austria care, la fel ca noi, încerca din răsputeri să vadă hipogeul. "El își dorește mai mult decât mine săracul", mi-a spus, și m-a lăsat să intru singură.

    Recunosc că am pășit cu emoție înăuntru. Am fost 10 persoane și însoțitoarea. Ghidajul se face prin intermediul unui aparat, cu posibilitate de alegere a câtorva limbi de circulație. La intrare este o mică expoziție cu câteva explicații scrise, se vizionează un film despre acest edificiu și apoi urmează vizitarea propriu-zisă, pe un culoar metalic special creat tocmai pentru a proteja și conserva comorile care se află aici. Zona este extem de bine supravegheată. Totul este bine controlat: temparatura, umiditatea, circulația aerului, contactul cât mai redus cu omul.

    A fost descoperit accidental, în 1902, perioadă în care se construia intens în această zonă. Au săpat, în încercarea de a face o fântână/cisternă și au dat de o gaură imensă. Spărseseră, de fapt, acoperișul edificiului și pătrunseseră la primul dintre cele trei niveluri. Descoperirea nu a fost raportată autorităților, probabil nici măcar nu știau ce găsiseră, și au folosit gaura descoperită ca loc de depozitare pentru resturile rămase în construcții. A durat ceva vreme până ce s-a au aflat de existența sa. Când în lumea întreagă s-a mediatizat această descoperire, s-a creat mare vâlvă, fiind cel mai impresionant monument de acest gen descoperit vreodată.

    Hipogeul de la Hal Saflieni, cartier al orașului Paola, aflat aproape de La Valleta, este un complex imens de camere, legate prin pasaje, scări și culoare subterane care acoperă aproximativ 500 metri pătrați. A fost construit in diferite etape, între 3600 și 2400 î.e.n, perioadă în care metalele nu erau cunoscute și utilizate. A fost realizat începându-se din vârful unui deal calcaros, săpându-se în adâncime cu unelte din os și cremene. O muncă titanică, pare-se. Cuprinde un număr de peste 30 de camere, dispuse pe 3 niveluri, primul suprateran și celelalte două subterane, atingându-se o adâncime de aproape 11 metri.

    Cele trei niveluri au fost construite în perioade diferite, și asta ne-o spun datările cu carbon. Nivelul de sus datează din perioada 3600-3300 î.e.n și este format dintr-o cameră centrală mare, în jurul căreia au fost săpate o mulțime de camere funerare. Pe aici se făcea și intrarea. Peste acesta exista un acoperiș din blocuri inelare de piatră, suprapuse despre care nimeni nu știe cum au fost aduse aici și nici cum au fost cioplite atât de perfect.

    Nivelul de mijloc datează din perioada 3300-3000 î.e.n și este mult mai bine finisat, mult mai impresionat, cu pereți pictați cu ocru, cu diferite motive în formă de spirală. Acest nivel, deși pare a fi avut și camere mortuare, seamănă, mai degrabă, cu un templu subteran foarte mare, cu camere foarte interesante. Are o acustică deosebită. În camera centrală, numită Holy of de Holies, a fost găsită celebra statuetă The sleeping lady, care reprezintă o femeie cu trup mare, rotund, cu capul mic, culcată pe o parte, dar ale cărei semnificații nu sunt clar cunoscute. Se presupune a fi o zeitate, o mare preoteasă întâlnită în atâtea culte la care se rugau sau care îi ajuta să treacă de la existența materială la o altă dimensiune; se presupune a fi un simbol între lumea vizibilă și cea invizibilă, cea adormită; se presupune a fi un simbol al fertilității dar... nimeni nu știe nimic concret. La nivelul din mijloc s-au găsit în camerele laterale oseminte alături de tot felul de obiecte personale: obiecte de ceramică, amulete, pandante din piatră. Ultimul nivel, cel mai de jos, datează din 3000-2400 î.e.n, și este format din camere săpate-n piatră dar înăuntrul cărora nu s-a găsit nimic. Se pare că imediat după ce a fost realizat acest nivel, acest cult misterios a dispărut.

    Din camerele mortuare de la primele niveluri, în special de la primul, au fost scoase un număr impresionat de bucăți de oase, un amalgam de oase umane și animale, ajungandu-se la concluzia că aici au fost depuse cadavrele a peste 6000 - 7000 de persoane. Din păcate, nu s-a putut face reconstrucția decât a unui singur schelet complet. Au existat camere extrem de mici din care s-au extras oase aparținând a peste o sută de cadavre. Erau așadar, aruncate cadavrele, în majoritatea lor, unul peste altul, cât mai înghesuite. Când o cameră se umplea, o alta era săpată.

    Se pare că există o legătură între Hipogeu și Templele supraterane de la Tarxien, ale căror ruine le puteți vizita la câteva sute de metri de aici și pe care le-am vizitat în aceeași zi. Se pare că există legături între aceste temple și diferite fenomene astronomice. Ce a fost de fapt acest loc? Un templu, un cimitir? Un loc unde se făceau diverse ritualuri pentru a intra în legătură cu cei adormiți și care erau tocmai de aceea depuși atât de aproape? Era acest loc un altar pentru sacrificii? Ori un loc de inchinare la diverse zeități? Cine erau cei care l-au creat? Se pare ca nimeni nu știe concret nimic. Putem doar banui, putem face presupuneri și nimic mai mult. Tot ceea ce ți se explică când vizitezi acest loc sunt, în mare parte, supoziții. Ramânând ca fiecare să decidă, să-și pună întrebări, sâ-și dea răspunsuri.

    Misterul ce învăluie acest loc a creat multe controverse. De ce Fratele Emmanuel Magri, cel care a facut primele cercetări și excavări, a fost trimis ulterior în misiune la Sfax și a murit misterios acolo? De ce întreg raportul său, foarte laborios, cel care făcea lumină asupra acestui loc, nu mai este de găsit? De ce au fost găsite aici cranii care au o formă ciudată, alungită? De ce din cele unsprezece pe care le avea Muzeul Național de Arheologie din La Valleta, au rămas șase, celelalte dispărând fără urmă? De ce au fost găsite oase de oameni și animale la un loc? De ce osatură dinților ne indică oameni extrem de sănătoși, când noi știm că cei din vechime traiau puțin, măcinați fiind de boli? Din moment ce nu s-au găsit urme de torțe, de fum, cum era luminat acest palat subteran?

    Sunt atâtea întrebări fără răspuns cărora fiecare dintre noi trebuie să le căutam răspunsul nostru propriu. Avem o imagine poate distorsionată despre antecesorii noștri, crezându-i poate prea puțin evoluați din multe puncte de vedere când, de fapt, atâtea descoperiri spectaculoase ale vremurilor recente ne arată că aveau cunoștințe vaste în domenii diferite, că au clădit edifiicii impresionante folosindu-se de acestea și că bogăția lor spirituală este de necontestat.

    M-a impresionat profund acest loc unde am inceput să-mi pun zeci de întrebări despre trecutul omenirii și unde am început să înțeleg că omul a fost o ființă specială și complexă, dintotdeaua. V-ați gândit vreodată câte lucruri mărețe au făcut, și, deși noi ne lăudăm că deținem tehnologia supremă, nu le putem copia? V-ați gândit vreodată că poate erau mult mai înțelepți și cu o spiritualitate muuult mai complexă decât a noastră? Mi-a răsărit atunci o întrebare în căpșor: am evoluat oare sau este o evoluție aparentă?

    Țin minte că atunci când am ieșit nu mai aveam cuvinte. Nu mai știam sa-i explic nimic soțului meu. Îmi venea să plâng dar ma simțeam și foarte liniștită, în acelși timp. Habar nu am de ce. Încă încerc să înțeleg.

    Nu regret nicio clipă că m-am dus!


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 26.10.10 23:03:43
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5595 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P15 Templele de la Tarxien, Paola, considerate a fi fost in legatura cu Hipogeul
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [26.10.10 23:17:48]
    »

    Uluitor si super interesant!!!

    Sper sa faca placere melodia atasata!

    dananecula
    [26.10.10 23:32:09]
    »

    Ancuta, m-a lasat fara replica review-ul tau! Exceptional, nemaiintalnit, nemaivazut... ne-mai-uluiesti mult cu peripetiile tale din luna de meire ?

    Nu pot decat sa-ti spun jos palaria pentru a ta povestirea si sincer, imi pare nespus de rau ca Danut nu a putut sa te insoteasca in acest templu plin de mister, dar sunt sigura ca si acum ai inca multe sa-i povestesti sau sa-i arati de ce-ai vazut acolo. Chiar, uitam sa te intreb, poze ai putut face sau n-aveati voie?

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [26.10.10 23:39:27]
    »

    Draga Dana, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Pentru Dan am cumparat o carte, cu multe poze edificatoare, pe care a rasfoit-o apoi, ca sa-si dea seama cam despre ce este vorba. Din pacate fotografiatul si filmatul sunt cu desavarsire interzise acolo

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [27.10.10 00:11:03]
    »

    Am luat cateva fotografii de pe net si le-am atasat, pentru a-si face o idee cei care citesc despre ce este inauntru. Imi pare rau ca nu am putut face fotografii acolo, dar sunt sigura ca stiu ei de ce au impus aceasta regula. Oricum, ceea ce am vazut nu este redat in nicio fotografie de pe net.

    Rog ca cele 7 foto de pe net sa nu fie punctate. Fiecare are precizata sursa de unde le-am luat.

    Multumesc.

    webmasterXY*
    [27.10.10 07:15:26]
    »

    Odata cu validarea, s-au retras PMA standard pentru cele 7 foto.

    biancuta
    [27.10.10 09:07:12]
    »

    Ce interesant! Cu siguranta voi merge si eu acolo daca ajung in Malta, dar pana atunci ma multumesc cu ce citesc aici. Foarte util acest review!

    ascent
    [27.10.10 10:24:44]
    »

    Citind povestirea ta parca aveam impresia ca este vorba despre un film. Uluitoare descoperire...

    am evoluat oare sau este o evoluție aparentă?

    Si eu mi-am pus de multe ori aceasta intrebare.

    Felicitari pentru ca ai reusit sa vizitezi aceste locuri!

    anadragusin
    [27.10.10 15:45:06]
    »

    Exact cum tu ai iesit fara cuvinte, asa am ramas eu fara cuvinte. Felicitari din suflet pt. un review perfect. Il mai citesc o data, poate imi revin.

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [27.10.10 15:46:53]
    »

    Multumesc pentru aprecieri! Tare greu m-am urnit sa scriu despre acest loc, parca nu-mi gaseam deloc cuvintele ca sa descriu ce este acolo si emotiile care te incearca.

    Astfel de necropole mai exista in Malta. Una se afla in insula Gozo, la Xaghra, si este, de asemenea, un loc foarte controversat tocmai pentru ca a fost descoperit mult mai devreme (1820) insa s-a tot incercat ascunderea lui de ochiul public. I s-a pierdut urma, apoi a fost reexcavat in 1964, apoi iar lasat in uitare (?), iar deschis si tot asa. oricum, dstul de ciudat.

    O alta necropola, mai mica, s-a gasit la Santa Lucia, la un kilometru dinstanta de Hipogeul de la Paola. Acesta a fost descoperit in 1970 insa, in scurt timp a fost acoperit iar acum acolo s-a facut un cimitir.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    georgiana
    [28.10.10 16:32:49]
    »

    Pe tine observ ca te fascineaza teribil astfel de locuri! Parca si in Sicilia ai fost intr-un loc asemanator cu sora ta, din cate imi amintesc eu.

    Ma bucur ca ai reusit, in final sa ajungi unde ti-ai propus!

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [28.10.10 23:24:19]
    »

    @georgiana, intr-adevar, am o mare atractie pentru locurile foarte vechi si putin intelese, si in special pentru cele invaluite in mister. Cum aud ca undeva s-a conturat o mica teorie a conspiratiei, ca se pun multe intrebari, hop si eu acolo! Visez cu ochii deschisi sa ajung la Machu Pichu, la piramide, la Stonehenge, in Insula Pastelui, la Biserica Fecioarei de la Fatima si... lista este lunga tare. Na, fiecare cu paserelele lui sau, in cazul meu, cu stolul lui

    Si ai dreptate si in cealalta privinta: in timpul vacantei in Sicilia, la Palermo, am vizitat impreuna cu sora mea Catacombele Capucinilor, adevarate culoare ale mortii si mortilor, un loc fascinant care poate da pe fiecare dintre noi peste cap si care ne face sa ne punem multe intrebari asupra complexitatii mintii umane, si nu numai.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TORA INGRID
    [16.05.12 07:57:49]
    »

    Pentru cei interesati, biletele on line se cumpara de aici

    booking.heritagemalta.org

    de la jumatatea lunii iunie sunt locuri libere in fiecare zi.

    TORA INGRID
    [16.05.12 11:55:34]
    »

    Mi-e foarte greu sa inteleg de ce un asemenea review, care aduce in atentie un obiectiv unic, "scapa" interesului celor ce citesc si voteaza de zor. Malta este o destinatie deosebita de multe altele prin istoria zbuciumata, prin caracterul multicultural si multilingvistic al poporului ei, prin vestigiile arheologice unice. Malta are capodopere arhitectonice si as indrazni sa afirm ca are o densitate a obiectivelor turistice (arheologie, arhitectura, arta) unica. In cei 8km latime si 27 km lungime gasesti de toate: catedrale extraordinare, palate si resedinte aristocratice, temple antice, cladiri si fortificatii ridicate de cavalerii maltezi, plaje, grote, dar mai ales intalnesti o populatie care a luat cei mai bun de la toate popoarele care au trecut peste pamantul maltez.

    ariadnaminos
    [18.07.14 21:57:17]
    »

    @ancamariagadea: buna

    m a ajutat mult articolul tau... ma pregatesc pt august si am inceput sa ma informez, sa caut, sa citesc, sa fac programari-Hal Saflienii...

    de abia astept, ... mai ales ca Egiptul..., l am ratat pana una alta, ... si la fel ca tine imi doresc sa vad Machu Picchu

    multuumesc!!

    nanaadi
    [16.07.17 22:42:01]
    »

    Multumesc pentru articol. A fost o placere sa-l citesc. Voi vizita Malta in august si abia astept sa ajung si la Hypogeum. Am facut rezervare pentru 11 august. acum pretul e de 35e. dar cred ca la fel de ocupat ca acum ceva ani. Multumesc inca odata.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    anadragusin, ariadnaminos, ascent, biancuta, dananecula, georgiana, nanaadi, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂHipogeul Hal Saflieni [Paola]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062258005142212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1