ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spina Hipodromului - Istanbul

TIPĂREȘTE URM de aici

In dorinta de a vedea palatul lui Ibrahim Pasa si Muzeul Mozaicurilor, pasii m au purtat si in Piata Hipodromului, in timpul City break ului pe care l am facut la Istanbul, in prima saptamana a lunii aprilie 2013. Cu acest prilej am revazut toate monumentele existe in aceasta piata. Imparatul Constantin I (324-222) a decis ca in timpul domniei sale sa reconstruiasca Istanbulul. Astfel multe monumente din diferite colturi ale imperiului au fost mutate din locurile lor de origine si aduse aici.

Hipodromul din Constantinopol a fost centrul social si sportiv al Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin. Astazi este numit Piata Sultanahmet, în orasul turcesc Istanbul, cu cateva fragmente ale structurii originale care au supravietuit pe axul ncentral al acestuia numit” spina”.

Pe axul central al Pietei Hipodromului din Constantinopolul de altadata, s a aflata si se mai afla si astazi urmatoarele monumente:

Fantana germana (Wilhelm al II lea)

Alman Cesmesi sau Fantana Imparatului german Wilhem al II lea, construita in stil neorenascentist, se afla in Piata Sultanahmet (Hipodromului), vis a vis de Moscheea Albastra (mausoleul sultanului al carui nume il poarta piata).

Inaugurata pa 27 ianuarie 1901, fantana a fost construita in Germania in anul 1900, transportata pe parti componente si montata in Istanbul.

Construita sub forma de dom, fantana are forma de octogon sprijinit pe opt coloane de porfir verde. In interior cupola este captusita cu mozaic.

In mijlocul fiecarei arcade vom gasi un medalion cu initialele celor doi conducatori: sultanul Ahmet si kaiserul german, Wilhem al II lea.

Inaugurarea sa, a marcat a doua vizita a imparatului german la Istanbul, a avut loc in ziua aniversarii kaiserului si reprezinta simbolul prieteniei turco-germane.

Astazi, in Germania, gasim cea mai mare comunitate de turci din afara granitelor Turciei.

Obeliscul egiptean

In vecinatea Fantanii germane se gaseste obeliscul egiptean.

Adus din valea Nilului de imparatul Theodosius al II lea (379-395 e. n.), Imparat al Imperiului Roman, Obeliscul egiptean este plasat pe Spina din mijlocul arenei fostului Hipodrom antic. Obeliscul se afla vis a vis de Moscheea Albastra din Istanbul (fostul Constantinopol) si reprezinta cel mai vechi monument din arealul respectiv si din Istanbul, ca marturie a unui trecut glorios.

Obeliscul a fost construit la porunca faraonului egipteanTuthmosis ai III lea in anul 1490, secolul al XV lea, pentru a cinsti victoriile militare din Mesopotamia, la sud de al 7 lea pilon al templului Amon aflat in orasul Karnak, provincia egipteana Luxor. Pana a junge in Piata Hipodromolului din Constantinopol, capitala Bizantului, monumentul a avut un traseu sinuos. Dislocat din locul constructiei lui de catre Imparatul roman Constantinus al II-lea, urmasul lui Constntin cel Mare si transportat la Alexandria impreuna cu obeliscul aflat astazi in Piata Lateran din Roma. In anul 390 e. n. acesta este plantat in centrul Pietei Hipodromului din Constantinopol. Obeliscul a fost lucrat intr un granit monolit Assuan roz. Obeliscul a avut inaltimea de 32,5 de metri. Pentru a fi usor transportabil s a indepartat 40% din inaltimea lui. Astazi are o inaltime de 20 de metri. Pe toate cele patru fete se vad heroglife care povestec gloriile repurtate de faraonul Tutmosis.

Inceputul textului este evidentiat de prezenta soimului Horus. Sustinerea obeliscului se face pe piese din bronz, interpuse in acesta si soclu. Baza acestuia este un piedestal din marmura realizat in anul 389. Pe fetele piedestalului sunt gravate basoreliefuri reprezentand evenimntele ce aveau loc pe Hipodrom. Se poate observa loja imperiala (vezi foto), ceremonia de ridicare a obeliscurilor, prmirea darurilor de catre imparat, dansul fetelor inainte de ceremonii, cursele de cai, inscriptii in limba latina si limba greaca veche.

In timpul perioadei otomane cand a fost ridicata Moscheea Albastra, nivelul hipodromului a fost ridicat, iar partile inferioare ale obeliscului situat pe spina au fost ingropate in pamant. Arheologul englez C. T. Newton a imprejmuit monumentul cu un grilaj de fier.

Coloana serpuita

Coloana serpuita (impletita, serpentina) este unul dintre ele care danuie si astazi pe spina hipodromului. Monumentul de invecineaza la nord cu Obeliscul egiptean, iar la sud cu coloana zidita. Fata de coloana zidita este mai veche, in schimb este mai noua decat Obeliscul egiptean, datand din anul 479 I. C. Coloana serpuita a fost adusa in Istanbul de la templul lui Apollon aflat in cetatea Delfi din Grecia de catre Constantin cel Mare. Acest monument a fost inchinat victoriei repurtate de greci impotriva persilor in luptele de la Palatea si Salamis. Legenda spune ca monumentul a fost turnat din armele, scuturile si coifurile capturate de la soldatii persi si reprezinta trei serpi rasuciti pe capetele carora se sprijinea un cazan imens din aur. Cazanul a disparut inainte de stramutatrea monumentului, iar capetele serpilor au disparut in timpul stapanirii otomane. Unul dintre capete se afla expus la British Museum din Londra, iar un altul se afla expus la Muzeul de arhiologie din Istanbul. Coloana originala avea o inaltime de 6,5 metri, iar in prezent masoara numai 5 metri. In timpul stapanirii bizantine coloana din bronz avea 29 de rasuciri s a fost folosita un timp ca fantana arteziana.

Evliya Celebi a scris ca monumentul are rolul de a proteja orasul Istanbul impotriva serpilor, scorpionilor si centipedelor.

Coloana zidita

Coloana zidita a fost restaurata la porunca imparatului Constantin al VII-lea Porphirogenetul (913-959) si a fiului sau Romanos, este inscriptionata cu reliefuri ce reprezinta victoriile lui Basilelios I (867-886), tatal imparatului.

Monumentul se afla in partea sudica a fostului Hipodrom antic din Constantinopol, Istanulul de astazi, pe aliniamentul central al Spinei, se apreciaza ca dateaza din secolul al X -lea, are o inaltime de 32 de metri si un varf piramidal asemanator Obeliscului egiptean. Este construit din blocuri de piatra zidite de diverse dimensiuni si seamana foarte bine cu obeliscul aflat in vecinatatea ei. In anul 940, la comanda impăratului Constantin al VII-lea Porphirogenetul, a fost acoperit integral cu placi de metal aurit, placi prelucrate si decorate manual, care contineanu reliefuri cu pescari si fermieri si inscriptii in limba greaca. In timpul cruciadei din anul 1204, placile aurite au fost smulse apoi topite si turnate in monezi. Pe toate cele patru fete ale monumentului se vad rupturi, urme ale smulgerii placilor din bronz si marturie a barbariei cruciatilor crestini apuseni. Piedestalul in trei trepte din marmura al monumentului a fost ingropat in pamant in timpul construirii Moscheei Albastre in anul 1856, atunci cand nivelul solului a trebuit sa fie inaltat. Coloana a fost restaurata (i sau inlocuit unele pietre lipsa) si inconjurata cu un grilaj de catre arhitectul britanic, Charles Newton. Piedestalul coloanei a fost descoperit (decopertat de pamant si expus) de catre arheologi. Acesta poarta pe laturi inscriptii care contin urmatoarele cuvinte: ”Constantin al VII lea a dorit sa creeze o minune care sa concureze cu monumentul gigant din Rodos”


[fb]
---
Trimis de ile57b in 13.08.13 14:43:15
Validat / Publicat: 13.08.13 19:17:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 SIT COLOANA ZIDITA
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

DB-01-VIN
[21.08.13 08:27:52]
»

Chiar apreciez persoanele care stiu sa scrie review-uri, si de la care mai si invatam franturi de istorie. Pe alte site-uri similare din strainatate nu gasesti decat informatii strict legate de anumite hoteluri/atractii turistice, si alea de o calitate inferioara a scrisului. Felicitari.

ile57bAUTOR REVIEW
[21.08.13 08:31:46]
»

@DB-01-VIN: Chiar ai gasit ceva nou in textul meu? Ma bucur! Unora nu plac scrierile mele, le considera seci... dar, poate batrana doamna, stie ea ce stie...

DB-01-VIN
[21.08.13 08:36:29]
»

@ile57b: Da, am gasit, recunosc. Despre fantana germana stiam destule, dar despre restul... nu prea, oricum nimic concret d. p. d. v. istoric, desi le-am vazut de multe ori. Si-mi place ca pe langa obiectivul X sau Y mai aflam si geneza, istoria respectivului obiectiv. Pt mine Germania, Turcia, Italia, Grecia (in acesta ordine) inseamna f. mult si citesc toate impresiile de calatorie din aceste zone. O zi buna, Radu Tgv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ile57bAUTOR REVIEW
[21.08.13 08:40:33]
»

@DB-01-VIN: Bine, Radu, dela Targoviste... si mie imi place Turcia. Am fost de 3 ori la Istanbul si o sa mai merg o data pentru Piata Taksim (sa o parcurg cu pasi marunti, pt ca din autocar am vazut o)

webmasterX
[14.02.19 09:36:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Hipodromul din Constantinopole» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DB-01-VIN
Alte impresii din această RUBRICĂHipodromul din Constantinopole:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050378084182739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1