GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În 2008, în luna noiembrie, am fost câteva zile la Istanbul. Am călătorit cu avionul, cu compania Tarom iar zborul a durat puţin, în jur de o oră şi am ajuns încă de dimineaţă. A fost un zbor plăcut aşa că la aterizare aveam un tonus bun şi eram pregătit pentru a înfrunta provocările marelui oraş.
Nu era prima data cind vizitam oraşul aşa că m-am bucurat mult de revedere. De la aeroport se ajunge uşor în centrul oraşului. Poţi lua metroul sau autobuzul. Dacă te grăbeşti bineînţeles că poţi lua şi un taxi.
Am stat în cartierul Taksim, văzut ca adevăratul centru al Istanbulului modern, buricul târgului - unde se găsesc foarte multe hoteluri, magazine de lux, restaurante, agenţii turistice, banci, case de schimb valutar, staţia de metrou, staţia funicularului, o staţie imensă pentru transportul în comun atât pentru rutele obişnuite cât şi pentru rutele turistice şi multe altele. Am locuit într-o zonă păzită, cu trafic auto foarte limitat şi controlat, unde sunt concentrate pe o suprafaţă destul de limitată zeci de hoteluri, restaurante şi magazine de suveniruri.
Am stat la hotelul de 4 stele, Grand Oztanik. Acest hotel se află foarte aproape de staţia de metrou Taksim şi nu e departe de bariera pe unde se intră în această arie păzită. Din cauza locului unde se află hotelul, chiar în zona centrală, nu am văzut să existe parcare.
Personalul hotelului, aşa cum mă aşteptam de la un adevărat hotel de 4 stele, vorbeşte mai multe limbi străine şi este foarte amabil şi săritor.
Recepţia este mare şi amenajată cu bun gust, în partea stângă având un bar şi un acvariu foarte mare încastrat în perete.
Hotelul are mai multe facilităţi cum ar fi săli de conferinţe, sala de fitness, baie turcească, saună, piscină, masaj turcesc. Din ce îmi aduc aminte, pentru saună, baie turcească şi masaj se plătea, celelalte intrând în preţul biletului de cazare. Am înţeles de la angajaţii hotelului că masajul turcesc costa 70 de dolari şedinţa.
Sala de fitness e măricică şi are tot ce ai nevoie pentru a te menţine în formă. Piscina, aflată undeva la etajul minus 2, este adâncă de aproximativ 140 - 150 cm şi are dimensiunile de 4X8 m dacă apreciez bine. Apa era putin cam rece când am fost eu, dar nu a fost o problemă ca să mă bălăcesc în câteva seri. Oricum nu eram niciodată mai mult de 2-3 persoane la piscină sau la sala de fitness.
Sala de mese este simplu aranjată, totul în nuanţe de maro. Monotonia e spartă de galbenul feţelor de masă. Mâncarea servită aici e bună la gust şi destul de diversificată. Ai de unde alege. Si mă refer mai ales la masa de dimineaţă. Am luat la hotel şi masa de seară, unde am avut meniu fix dar diferit în fiecare seară, în general mâncăruri cu specific turcesc, bine preparate. Am fost mulţumit de calitatea felurilor de mâncare, cu menţiunea că în Antalia am mâncat mai bine şi mai de calitate. Adică era loc şi de mai bine, mai ales seara. Dar asta nu înseamnă că mă plâng de ceva.
Camera este mare, dotată cu instalaţie centralizată de aer condiţionat, curată şi destul de aerisită. Şi aici predomină nuanţele de maro. Poate puţin cam mult maro dar nu este deranjant. Are şi un hol pe care se află şifonierul şi cuierul. Frigiderul din cameră este plin de bauturi alcoolice, inclusiv spirtoase şi soft, inclusiv apă minerală şi plată. Camera este dotată cu seif la care ai acces fără o plată suplimentară. Bineînţeles că există şi un televizor. Baia, cu cadă, este mare, curată, dotată cu tot ce este nevoie la pretenţiile unui hotel de 4 stele. Apă caldă, la discreţie la orice oră.
Accesul în cameră se face pe bază de cartelă. Curăţenia se face zilnic şi se face cu simţ de răspundere.
La recepţie puteţi întreba de ofertele turistice pe care le are hotelul pentru clienţii săi. Recepţionerii, amabili, vă vor arăta zeci de oferte unele foarte tentante. Se poate face turul turistic al oraşului pe parcursul căruia se pot vedea obiectivele turistice cele mai renumite cum ar fi Moscheea Albastră, Aia Sofia, Palatul Topcapî, Cisterne, Palatul Dolmabahce. Pentru cele două palate ai nevoie de mult timp pentru vizită, pentru că sunt foarte mari şi complexe dar sunt şi foarte interesante.
Foarte frumoasă şi interesantă este şi croaziera cu vaporaşul pe Bosfor, care durează undeva la 4 ore. Se trece pe sub cele două mari poduri care leagă Europa de Asia, podurile Bogazici şi Fatih Sultan Mehmet, unele dintre cele mai lungi poduri suspendate pe cabluri din lume, construcţii de o mare valoare arhitecturală.
O altă croazieră frumoasă, se poate face în apele estuarului Cornul de Aur, unde de asemenea se pot vedea câteva obiective turistice interesante, inclusiv Muzeul Marinei.
Nu rataţi Grand Bazar pentru cumpărături, e un oraş într-un oraş, un loc deosebit pe care nu îl veţi uita.
Mergeţi pe podul Galata care nu este departe de centrul Istanbulului. Este un loc cu multe restaurante, cele mai multe cu specific turcesc sau pescăresc, unde eşti servit întotdeauna regeşte şi unde se manâncă foarte bine. Foarte aproape de podul Galata se află Turnul Galata de unde ai o privelişte extraordinară a oraşului şi unde se găsesc două restaurante la înălţime.
Traversaţi Bosforul în partea asiatică, aveţi ce vedea acolo. Cartierele Uskudar, Kadikoi, Fener vă poartă prin locuri interesante cu bazaruri, moschei, restaurante şi alte atracţii turistice inedite. Tot acolo veţi întâlni renumitul Bulevard Bagdad, un fel de Dorobanţi de Istanbul.
Nu în ultimul rând, la hotel o să găsiţi ofertă pentru o excursie în sectorul insular al Istanbulului. Este o excursie de o zi, costa 50 de dolari şi merită toţi banii. Se coboară pe cea mai mare insulă din arhipelag, Buyucada unde se face un tur cu trăsurica şi se ia o masă la un restaurant undeva pe faleză. Insula este un adevărat Paradis terestru.
Tot de la hotel se mai pot achiziţiona excursii mai lungi, unele de câteva zile. Mie mi-a atras atenţia excursia de o zi în care se ajunge cu vaporul în oraşul Bursa de unde se urca apoi pe un munte cu telecabina şi unde te poţi bucura de o panoramă deosebită a mării Marmara.
În concluzie hotelul este curat şi primitor şi este aşezat strategic, în cartierul Taksim, de unde se pot lua o multitudine de mijloace de transport către foarte multe direcţii. Nu departe se află zona Kabataş cu portul cu acelaşi nume, de unde se poate pleca spre şi mai multe destinaţii, inclusiv spre zona veche a oraşului, peste Cornul de Aur, Bizanţul din vechime, devenit mai târziu Constantinopol.
Recomand hotelul Grand Oztanik pentru ospitalitate, curăţenie şi pentru locaţia centrală atât de râvnită în oraşele mari. Preţul nu mi-l mai amintesc dar ştiu că era undeva în jur de 100 de dolari pe noapte. Cam scump aş spune eu.
Recomand Istanbulul ca o locaţie excelentă pentru vacanţă sau măcar pentru câteva zile. O lume într-un oraş.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest review
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant, frumos si bine descris. Istanbulul e printre destinatiile care ma atrag mereu si cum nu am mai fost din 93, as fi foarte curios de schimbarile de acolo si interesat de o vizita mai lunga.
foarte bine documentat acest review... ma gandeam si eu sa ajung cu ofertele de 3 zile cazare sa vizitez orasul dar imi displace varianta cu autocarul desi costul e de 99 euro-autocar, hotel 3 stele cu mic dejun-iar cu avionul e cred prea scump... felicitari pt. review...
Excelent review, cu multe informatii pretioase.
Avand in vedere ca este un hotel curat se incadreaza in preferintele mele
Multumesc pentru aprecieri!
Hotelul a costat parca 125 de dolari pe noapte dar nu sunt foarte sigur. Ştiu că a fost oricum peste 100. Am plătit la grămadă că am fost mai multi şi parcă am beneficiat şi de o reducere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)