ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.12.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 21 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Gobekli Tepe - Primul templu al omenirii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

27 Octombrie 2018, o zi speciala!

Video: youtube

Astazi este ziua cea mare. Parca era ceva in aer.

Infulec rapid micul dejun numai cu gandul ca, in sfarsit voi ajunge la Göbekli Tepe. Motivul principal al acestei calatorii.

Iesim repede din oras (indicatoare peste tot) si cate ai zice peste, ajungem la locatie. Nici n-am simtit drumul pana acolo.

Video cu drumul: youtube

Ajungem la locatie si aflam ca-i inchisa, dar se poate vizita. Initial costa 50 de lire sa vizitezi.

Din parcarea auto (unde se afla si museul), urci mai sus si, dupa ce treci de statia de taxare, vei astepta un microbuz care sa te duca pana sus, la atractia principala.

Poti merge si pe jos.

A nu se vizita vara caci temperatura sare de 60 de grade, conform celor spuse de vanzatorul de la magazinul de suveniruri.

Apropos: vanzatorul de acolo este proprietarul terenului, fiind nepotul acelui fermier care a descoperit din greseala unul din stalpii care ieseau afara din pamant. S-a dus repede si a anuntat autoritatile care insa n-au dat asa de multa importanta locatiei.

9000 de ani a stat ingropat, pana in 1963...

Erau ocupati atunci cu sapaturile la Nevalı Çori, o locatie "mai tanara" care, ulterior a fost scufundata sub ape cand s-a dat in folosinta Barajul Atatürk.

Dar ii intelegem, avand in vedere ca la Nevalı Çori s-au descoperit primele seminte de grau domesticit din lume!!

Dupa cum am spus, oficial locatia este inchisa datorita unor infiltratii de apa in acoperisul care abia ce fusese cladit de nici doi ani. Se pare ca Dorel are rude si in Turcia. Doi ani a stat inchis pentru a se putea construi acoperisul.

Apoi a venit "lovitura de stat" si, din ce-am citit eu cand faceam research-ul pentru a vizita in sfarsit locatia, au fost arestati pentru participare la complot persoane care lucrau la acoperis. Asta a dus la alti cativa ani de stat inchis.

Un pic dezamagit pentru ca nu pot face poze 360, dar, este mai bine ca l-au acoperit. Apa este cel mai mare inamic acolo, dupa cum se poate vedea si in video-ul principal. 

Despre Göbekli Tepe sunt foarte multe de spus.

Cu o vechime de minim 12000 de ani, Göbekli Tepe este absolut fascinant.

In primul rand, vechimea constructiei plaseaza Göbekli Tepe cu mult inaintea aparitiei scrisului, a olaritului, chiar si a rotii. Stonehenge a fost construit la 6000 de ani dupa Göbekli Tepe. Insasi piramidele egiptene au fost construite cu 4000 de ani dupa Göbekli Tepe. Si agricultura isi dateaza originile dupa. Motivul abandonarii locatiei Göbekli Tepe, speculeaza arheologii, o reprezinta chiar aparitia agriculturii.

Mai mult timp a trecut de la construirea Gobekli Tepe la inventarea cuvantului scris decat de la Sumer pana astazi.

Pentru ca nu s-au gasit oseminte umane, doar de animale, (peste 100 de mii de oase animale gasite pana acum) teoria principala plaseaza Göbekli Tepe ca fiind un loc de intalnire anuala/periodica intre triburi cu scopul de a socializa, fiind si ocazia perfecta pentru a se intemeia familii noi.

Avem deci o constructie imensa, care a tot fost ingropata pentru ca apoi, sa se construiasca alte cercuri peste cele vechi, deja ingropate. Arheologii spun ca locatia necesita minim incă 150 de ani de acum incolo pentru excavare completa! Toate imprejurimile sunt bogate in continut arheologic.

Göbekli Tepe a fost folosit timp de 1000 de ani. In tot acest timp, cercurile au fost ingropate complet, apoi reconstruite altele peste.

Va dati seama cata arheologie se afla acolo?

Toate dealurile din zona, inclusiv cel unde sunt cercurile din video, sunt absolut man made, adica nu sunt naturale fiind ridicate de oameni, in timp.

Vazusem un documentar acu' mult timp in care spuneau ca s-au descoperit altare in case, altare care modelau la scara mica, arhitectura intalnita la Göbekli Tepe. Adica cercurile si pietrele asezate exact conform, insa la scara mica, cat ar incapea pe-un scaun de acum.

Nici nu mai vorbesc despre latura religioasa...

Exista la teorii care din care mai fantastice atat referitoare la religiozitatea locului, dar si despre presupusele intrebuintari.

Dificil tocmai pentru ca, intelegea locatiei presupune un mod de gandire prezent atunci, lucru de care suntem incapabili acum dupa atat timp de evolutie, educatie s. a. m. d.

Problema cu Göbekli Tepe este una simpla: conform conceptiilor moderne bazate pe dovezi arheologice gasite in timp, oamenii de atunci nu erau in stare sa poata construi asa ceva.

Aici e problema: Göbekli Tepe a fost construit de omul cavernelor practic, vanatori culegatori care abia iesisera din ultima era glaciara.

Pentru a putea construi asa ceva, este nevoie de socializare, matematica, organizare si nivel de gandire despre care oamenii de stiinta credeau ca au aparut mult mai tarziu datorita aparitiei agriculturii.

Devreme ce nu mai trebuie sa umblii de nebun toata ziua pentru a gasi mancare, era si normal ca in timp oamenii incepeau sa aiba timp pentru constructii care sa serveasca fie nevoilor sociale, fie religioase sau, pur si simplu, calendare care sa le spuna cand e vremea de plantat, cules etc...

Arheologic vorbind, nu s-a excavat nimic "mai vechi" de perioada Göbekli Tepe. Pentru ca nu s-a gasit.

Nici 5% din sit nu a fost excavat si se lucreaza la doar patru cercuri din cele 20. Imaginati-va ce se va mai descoperi in timp.

Eu continui "sa stau cu ochii" pe aceasta locatie cu planul de a o revizita atunci cand se mai face o descoperire majora.

Este un loc fascinant, internetul fiind plin de informatii, teorii si documentare.

Inainte de a pleca, stam de vorba cu vanzatorul despre care va spuneam mai devreme. Ne povesteste cum a fost descoperita locatia de catre bunicul sau, cum a fost afectata zona de turisti, cum se lucreaza arheologic si altye detalii pe care nu mi le mai amintesc.

Confectioneaza manual din piatra, acele "turnuri", dar la marime mai mica, de pus pe birou. 200 de lire mi se pare insa un pret prea piperat.

Poate daca veneam cu avionul doar sa vizitez locatia, era altceva, dar asa... mai avem lejer 2500 de km pana acasa si nu-mi permit sa dau 200 de lire pe un "turnulet". Mi-as fi dorit, totusi.

Dupa ce vizitam locatia arheologica, ne oprim si la muzeul de alaturi.

Nu-i cine stie ce, dar e gratis.

La intrare gasim Piatra Vultur...

Teorii speculeaza ca desenele reprezinta traiectoria unei comete care ne-a lovit provocand ultima era glaciara.

Oameni de stiinta, folosind calculatoare au descoperit ca animalele sculptate pe piatra reprezinta constelatii ceresti de atunci.

Arheologic vorbind, muzeul e praf... dar!

O camera acolo merita toti banii. Este o camera tip hol, rotund unde sunt proiectate imagini pe o muzica bestiala.

Daca Kitty a fost impresionata de un muzeu, credeti-ma, este mare lucru.

Majoritatea muzeelor le-am vizitat singur, Kitty asteptandu-ma la intrare, dupa ce, evident, i-am luat bilet. Ca doar n-o puteam lasa in strada.

Asta e... "unora nu le place jazul"... n-ai ce-i face.

Dar aici i-a placut.

Video cu proiectiile de la muzeu: youtube

Cu parere de rau, ma indrept spre parcare unde se afla motocicleta.

Bucuros ca am ajuns aici, trist in acelasi timp ca de aici incepem sa batem in retragere, adica sa ne intoarcem.

Dar pana atunci, mai avem ceva locuri frumoase de vizitat.

Primul dintre ele... Haran, orasul antic contemporan cu Ur.

Am trait ceva "aventuri" la Harran, dar nu pentru ca este aproape de Siria.

Vi le impartasesc in urmatoarea postare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de webSorin in 04.01.19 21:57:32
Validat / Publicat: 05.01.19 10:13:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 2288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webSorin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedere de ansamblu, printre ochiurile de plasa metalica. Vezi video principal ptr detalii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Rodel
[05.01.19 11:45:09]
»

Interesant! Acum aflu pentru prima dată despre acest templu. Nu cred că-l voi putea vizita, deoarece drumurile mele în Turcia se opresc în Antalya. Sau poate...

Michi
[05.01.19 15:57:18]
»

Mulţumesc că ne informezi şi pe noi care nu vom ajunge acolo. Foarte interesant review.

webmaster
[19.02.23 10:58:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Gobelki Tepe» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Turcia, altfel]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂGobekli Tepe:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056755781173706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1