Ieri am primit un telefon si apoi inca unul de la amici, in timp ce ascultam pachetul de masuri de „relaxare” , ce va apare pe data de 15 mai 2020. Semne bune anul are!
Citez: „Austria va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, când va fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase, a anunţat marţi cancelarul Sebastian Kurz” . (Sursa-ziarul „Gandul” din 21.04.2020).
În Grecia, ministrul Turismului, Haris Theocharis, (citat de site-ul Greek City Times), spune că vizitatorii ar putea avea nevoie de un fel de pașaport de sănătate,” pașaport coronavirus” . E vorba de un document oficial din țara de origine, care să ateste că respectivii turiști nu sunt infectați. Regula ar fi valabilă și la ieșirea lor din Grecia.
Grecia și Croația sunt țările care și-au exprimat aceasta doleanța turistica. Este o măsură de salvare a economiilor celor două țări, prin primirea turiștilor straini, (fie ei si din zonele „rosii” sau” portocalii” -Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania), scrie dcnews.ro.
Cum se va proceda? Fie se ia o adeverință de la medicul de familie, cu cel mult 72 de ore înainte de vacanță, fie se face testul pentru COVID-19, (care, la noi, costă aproximativ 400 de lei de persoană).
Sezonul turistic din vara aceasta, va fi mai scurt, de doar trei luni, începând din iulie, dar ar putea fi prelungit în octombrie și noiembrie. (Sursa-Digi24 si Ziarul Bursa). În acest scop, Theocharis (care a inceput deja consultarile si negocierile cu marii TOUR-operatori privati ai Europei), a afirmat că a fost consultată si Uniunea Europeană, pentru ca orice cetăţean al ei, care doreşte să călătorească, să fie testat pentru depistarea coronavirusului. Testarea ar trebui să aibă loc în ţara de provenienţă. E bine de stiut ca o mare parte din PIB-ul elen, depinde de turism si de serviciile anexe lui.”
Parerea mea
Eu sunt cam sceptic. Am si eu deja doua excursii contractate in doua insule elene, ambele in iunie 2020, dar le voi amana pentru anul 2021. Ba, as merge si mai departe (poate gresesc) si as decreta anul asta ca „ANUL MONDIAL AL NON-TURISMULUI” . De ce?
Pai ia sa (simulam), adica sa „derulam” in anticipatie, filmul unei astfel de calatorii in Grecia :
Pornim in iulie sau august cu avionul. In primul rand, e clar ca, pornim cu inima stransa, caci e-o vacanta complet diferita de altele, plina de neprevazut. Te sperie orice si-ti pui multe intrebari… despre autocarul plin cu oameni mascati care te duce la aeroport, despre personalul de la „cheking” , care te controleaza si care e si el „bine imbracat” , despre stranutul unuia care sta la rand in fata ta si cu care stii ca vei sta doua ore in avion, despre aglomeratia din aeroport de la plecare si de la sosire, si despre autocarul plin care te transporta pana la vila sau camera ta de hotel. Ti se face foame. Oare ai curajul sa iei masa la restaurantul de la vila sau de la hotel (pentru ca nu cunosti conditiile de higiena ale unitatii) ci o fi mai bine sa-ti gatesti tu in chicineta ta din camera? Alta intrebare. Produsele le vei cumpara de la mini-market. Dar oare, acea vesela din camera, e curata? Iar din avion, dupa cum se stie, n-ai avut voie sa aduci solutii dezinfectante mai mult decat vreo 700 ml). Vei cumpara desigur detergenti si spray-uri de la un mini-market mai putin aglomerat si te vei tranforma intr-un bucatar. E mai sigur asa. Excursii optionale? Anul asta, le sarim! Nu vei avea curajul sa calatoresti in autocare sau vaporase aglomerate. Mai ales in autocare. Va fi cald, 30-35 de grade Celsius, se va da drumul la aer conditionat. Dar, credeti ca virusul din autocar e prost? El atat asteapta, sa pluteasca prin aer, de la un om la altul.
Transportul cu avionul
Alt citat: „Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a anunțat că în cursul lunii viitoare Comisia Europeană va prezenta o serie de reguli pentru transportul aerian, ce se vor impune după ce restricțile pandemiei se vor ridica. Printre măsurile pe care le vor lua companiile aeriene se vor număra distanțarea socială din aeroporturi și avioane, precum și purtarea de măști de protecție, reguli ce vor trebui respectate cu strictețe pentru ca pasagerii să poată zbura în siguranță. O altă măsură prevede dezinfectarea constantă a avioanelor și a aeroporturilor. De asemenea, se vorbește și despre obligativitatea de a lăsa scaunul din mijlocul rândurilor gol, pe zborurile pentru pasageri, pentru asigurarea distanțării sociale. Masurile vor rămâne în vigoare până când va apărea un tratament sau un vaccin împotriva virusului.
„Vom edita ghiduri şi vom prezenta strategia la care lucrăm pe la jumătatea lunii mai” , a mai anuntat comisarul european pe Twitter.
Transportul cu „automobilul propriu”
Tot dupa parerea mea, a merge in Grecia cu „automobilul propriu” , e o idee mai buna. Se elimina astfel stresul si riscul din spatiile inchise si suprapopulate. Cu masina, se poate ajunge la destinatie, in cele mai sigure condiții. Singura problema e, ca sa ne primeasca grecii. Daca vom fi " curati" , ne vor primi, dar daca insa vor afla ca venim din focarele de la Tandarei, Focsani sau Suceava, slabe sperante! Vor prefera turisti din Germania sau Insulele Feroe, care sunt departe de zona rosie.
Dar, daca ai trecut cumva de stresul transportului vamal, in orice insula din Grecia, eu cred ca e liniste si pace... vilele mici, cu 10-12 camere, vor fi la mare cautare. Zilnic, vei face cam acelasi traseu, cazare-plaja-taverna-somn-plimbare (fara vaporase si transport in comun pe insula). O cafea savurata dimineata pe terasa vilei tale, cu marea in fata, ti se va parea un vis, comparativ cu perioada de „izolare” (casa-market-farmacie) de-acasa. In aceasta vara, vei ramane, probabil, cat mai multe zile in Grecia, eventual 2-3 saptamani... ca sa simti si tu c-ai fost in concediu! Si, mai ales, pentru ca nu stii ce-ti va mai aduce si sezonul de toamna-iarna, poate inca o perioada de „stat in casa” .
Oricum, e-o vorba in lumea stiintei, „concediul trebuie facut in fiecare an” , daca nu „afara” , macar „in tara” , caci orice concediu pierdut, va fi regretat.
Dar? Oare chiar nu se poate sa traim un an fara sa mergem in concediu deloc?
Se poate, dar eu nu sfatuiesc pe nimeni s-o faca! Multi romani vor face anul asta concediile in tara, unde e mai sigur.
Dar ce credeti, daca mergeti cu masina in Maramures sau la Mamaia, sau la Felix, sunteti mai protejati decat in Skiathos, Corfu, Lefkada sau Thassos? Tot cu masina? Voi ce credeti?
La intrebarea asta, eu nu pot raspunde, nu dau sfaturi, poate imi raspundeti voi!
Sa stiti ca grecii ce detin pensiuni, nu par atat de innebuniti sa ne aduca la ei, sanatosi sau bolnavi, doar ca sa ne ia banii. Ei stau in expectativa, stau linistiti, asa cum le e firea, si asteapta sa se clarifice lucrurile. Grecii au gradini cu legume si fructe si livezi care pruduc, produc, produc, grecii au fructe de mare si peste mult. Ei pot usor supravietui un an si fara turism. Plus ca, fiecare „camera” de hotel sau vila nefolosita, primeste 20 euro/zi de la stat, ca sa nu dea faliment. Grecul nu vrea sa dea drumul in condiții de risc la pensiunea lui care are 10-12 camere. De ce ar face-o? Pentru a avea 4 camere ocupate? Pentru 80 Euro/zi pentru 4 camere? Oare renteaza? E clar ca nu renteaza sa platesti o camerista, o spalatoreasa, etc... ca sa ai vila, pe jumatate goala si sa lasi ca virusul sa se cuibareasca in ea. Nu e mai rentabil oare, ca sa tii hotelul inchis si sa primesti subventia de la stat? Grecii au investit ani multi intr-o afacere pe care vor sa si-o protejeze, nu sa o distruga!
Mai rau s-ar putea sa fie pe la noi, neam latin, unde nu cred ca se va tine prea mult cont de reguli, nici pe litoral, nici la munte si nici in statiunile balneare (sper sa gresesc).
E usor de zis " stati in casa" , mai greu e de pus in practica acest lucru!
Si, oare, poti sa-i impiedici pe oameni sa mearga in concediu? Nu!
In vara aceasta, eu prevad ca romanii nu vor mai prea calatori in concedii, ce depasesc 1000 de Km. Vor merge in Romania, Ungaria, Bulgaria si eventual in Grecia, daca, acestia din urma, ne vor permite. Grecia a luat măsuri dure pentru a opri coronavirusul. Si nu va risca acum, dupa atatea sacrificii, sa umple tara cu inamicul nevazut adus din Marea Britanie, Franta sau Romania (pana acestea nu-si rezolva focarele virotice). Elada, (spre deosebire de tara noastra, care are aprox. 3000 de turisti de „incoming” pe sezonul estival), are anual zeci de mii de turisti. Ea are de unde alege. Plus ca intr-o insulita mica precum Skiathos, care are 60 de plaje, si unde, daca vrei, poti sa stai chiar si singur pe-o plaja, esti mai” distantat” si protejat, decat la „Burj-el-Kalifa” , sau pe un pachebot de croaziera, unde, daca stranuta cineva, imbolnaveste intreg vaporul.
Si, „a propos” de insule, singura tara, care in momentul de fata, respecta prevederile internationale de „distantare sociala” , e Grecia. Toate cele 277 de insule locuite ale ei, sunt situate la mai mult de 1.5 metri, una de cealalta.
Turismul in Grecia, o „Cutie e Pandorei” ?
Dar, viitorul nu putu fi niciodata prezis, nici macar de catre Nostradamus, de oracolul din Delphi sau de catre celebrele ghicitoare in carbuni stinsi si tarot, Melissa si Mercedes. S-ar putea ca directorii din turismul elen, sa exagereze, sa riste si sa-si suprapopuleza tara, in cele 3-4 luni de vara. Ce se va-ntampla? E suficient sa apara un singur focar de infectie in frumoasa Elada si turismul elen, va muri. Daca vor aparea infectii prin hoteluri si pensiuni, va vui, daca nu chiar „va exploda” , toata lumea. Pentru o lunga perioada de timp. Se va duce naibii intreg turismul grec! Hotelurile si pensiunile vor fi date in judecata si vor intra direct in faliment! Si, mai ales ca, celelalte tari turistice din lume, vor avea grija, ca sa amplifice necazurile elene. Asta e concurenta. Nu intotdeauna loiala.
Pasaportul de sanatate
Acel asa-zis " pasaport de sanatate" poate fi bun doar daca ai facut boala si esti dotat pana-n maduva oaselor cu anticorpi si ai o imunitate proprie. Daca insa nu ai facut-o inca (si certificatul va iesi „negativ” , bine-nteles, exista un risc! Totul e relativ (precum afirma Einstein).
Sa va explic!
Sa zicem ca avionul tau pleaca din Otopeni, sambata dimineata. Certificatul de sanatate, primit vineri de la medicul de familie, e OK, el „certifica” faptul ca tu esti sanatos sambata dimineata, cand ai trecut de controlul vamal. Dar nu poate certifica si faptul ca, dupa 24 de ore, vei fi la fel de sanatos! Sa zicem ca, in preziua plecării, seara iesi in oras, te intalnesti cu cativa prieteni, unul cam stranuta. A doua zi, te simti perfect, te prezinti la aeroport cu certificatul si... treci. In doua ore esti in Grecia. Unde simti ca ai un pic de guturai, pe care insa, „il duci pe picioare” . Urmarea? Ai devenit contagios, desi ai certificat valabil (caci incubatia in cazul acestui virus, poate fi de 2, de 5 sau 14 zile) si incepi sa distribui „cu generozitate” boala prin hotel si prin taverne, poate si pe plaja. La ce mai folosește atunci " certificatul" ?
Sa presupunem totusi, ca, pana-n iulie, autoritatile vor reusi sa facă 40-50.000 teste/zi, la cei ce vor sa plece in concediu. Putin probabil!
Ce vor face grecii?
E posibil insa ca grecii se ia niste decizii turistice mai " prietenoase" . Adica: sa se plece de la ideea ca, „vrem, nu vrem” , coronavirusul exista si ca va trebui sa traim cu el si sa-l respectam. In avion sau autocar nu ai voie sa vorbesti, sa mananci, esti obligat sa porti permanent masca pe fata. Se vor deshide doar vilele, pensiunile si hotelurile mici, cu putine camere. Se vor impune masuri stricte de dezinfectie in unitatile de cazare, controale peste controale, prelevare de probe epidemiologice si… amenzi mari in caz de nerespectarea acestor masuri! Prin hotelurile mari, va bate vantul, ele vor caza maximum 50% din capacitatea disponibila. In hotel, obligatoriu masca, la taverne, mesele vor fi asezate din 2 in 2 metri, cu doar cate 2-3 persoane la o masa. Dar, in general, veti primi recomandarea ca sa mancati de la (mini) supermarket
Nu stiu daca anul acesta vor merge prea multi turisti in Grecia, caci ceea ce v-am povestit pana acum, nu prea mai seamana cu un concediu ci mai ales cu viata dintr-o cazarma... asta nu e relaxare, e-o oala de stres si-un butoi de anxietate... veti avea mereu sabia lui Damocles deasupra capului... Daca ma infectez? Sunt departe de casa! Plus ca in insule, asistenta medicala e cam precara.
Cred ca, pentru inceput, lumea va astepta sa vada ce se-ntampla... daca totul e OK... vor prinde curaj si vor merge mai multi... mai intai, e posibil, sa mearga turistii tarilor fara mari calde...romanii au insa litoralul lor, asa, ceva mai „second hand” , cum e el... se pot deschide si unele statiuni balneare sau trasee montane... sau lacurile sarate din sud... sau cele din Transilvania...
Mai vorbim dupa 15 mai!
Sanatate si concediu placut tuturor!
 
Mai incerc sa va pun cateva imagini colorate din Grecia, „de la mare, de la soare” , dupa ce ma-ntorc de la „plimbare” .
@Web, te rog videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=SCNNLmqWxNQ
Trimis de dorgo in 24.04.20 11:23:32
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@dorgo:
”Iar din avion, dupa cum se stie, n-ai avut voie sa aduci solutii dezinfectante mai mult decat vreo 700 ml
pe-asta de unde ai mai scos-o?!?
Pot pune în bagajul de cală și o canistră de 20 l dacă vreau, nu e nicio limitare în sensul acesta. Iar în bagajul de mână nu poți lua mai mult de 1000 ml (sau 1 litru, mai pre românește) , cu condiția ca să nu fie în ambalaje mai mari de 100 ml fiecare. Și să le arăți la security check.
În rest, ce-o mai fi... vom vedea. Zise orbul.
@ dorgo
Ar trebuii ca pesimistii si cei panicati sa nu mearga in vacanta anul asta, sa stea mai departe in autoizolare.
Intrebare? acest articol e scris pentru cei optimisti, pesimisti sau pentru cine?
Aici vad ca e foarte mult pesimism sau ma insel?
La final scrie asa , dupa ce ma-ntorc de la „plimbare”.
Pai ce s-a dat drumul la plimbare?
@dorgo: Eu sunt curioasă de unde ai această informație: fiecare „camera” de hotel sau vila nefolosita, primeste 20 euro/zi de la stat, ca sa nu dea faliment.
În rest, ai dreptate în multe privințe: va fi un an”altfel” în privința turismului. Mă abțin însă în legătură cu turismul pe litoralul românesc: la ce buluc e pe acolo, prefer să zbor în Grecia...
@Nicu: Plimbarea de 2 ore, de la 11 la 13, (pentru over sixtifaivisti). M-am intors. Acum caut niste poze optimiste.
@Carmen Ion: Informatia aia cu 20 de euro/zi/camera nelocuita, o am de la colegul nostru de pe AFA @motaneata, expert in Ciclade, care asteapta ziua de 15, sa-si umfle cauciucurile si sa porneasca spre Pireu si apoi spre ultimele 3 insule Cicladice (locuite) din 24, pe care inca nu le-a vizitat. Daca ai cumva si tu ceva pensiuni inchise sau vreun hotel prin Elada, verifica-ti contul! crad ca ti-au intrat ceva bani.
@Dragos: Pai daca ai dreptate, cu toate ca eu am vazut in mai multe aeroporturi semnul ala " X" tras peste flacoane inflamabile mai mari de 700 ml (iar astea anti-virale ce se vand acuma in comert, au 95% alcool) (gandeste-te, ce-ar fi sa transportam canistre de benzina in avion!!??), pai atunci ma gandesc sa duc cu mine in viitor, cate20 de litri de tuica, si s-o folosesc atat la dezinfectia exterioara cat si la cea interioara.
Acuma, pe bune, n-ai urmarit acel reportaj din seria "Air crash investigations" , cand un avion transporta in cala, mai multe acumulatoare pline cu un lichid inflamabil. Si s-a produs un scurt-circuit electric. (altii zic c-a fost un fulger). Si totul s-a transformat in molecule si atomi.
Dar tema acestui "reviu-intrebare" e alta... aveti sau nu curajul sa mergeti anul asta in Grecia? Inca nimeni n-a raspuns.
@dorgo: Sunt și nu sunt de acord cu cele expuse mai sus... Noi avem bilete de avion spre Atena pe 25 iunie, cu întoarcere în 4 iulie (de acolo, vizăm 2-3 insule). Încă mai sper să reușim să mergem.
Evident că va fi o vacanță altfel, dar nu mi-e teamă mai mult să merg în Grecia decât mi-e teamă să mă duc zilnic la serviciu. Ne vom lua ceva măsuri de protecție, probabil că și ei își vor lua și ne vor impune niște reguli, e normal. Cineva, azi dimineață, chiar îmi spunea că e posibil să fim singuri pe plajă și i-am răspuns : " De ce nu?! Dacă nu în Grecia, atunci unde ai șansa asta?! Și dacă nu acum, atunci când?! "
În fine, e mult de speculat în momentul ăsta și nu cred că are prea mult sens... Vorba lui Dragoș: om trăi și-om vedea...
@dorgo:
”Dar? Oare chiar nu se poate sa traim un an fara sa mergem in concediu deloc?
Ba se poate! Mie mi-a iesit doi ani! Dar eu sunt... altfel!
@Nicu are dreptate: vad mult prea mult pesimism in articolul tau! De ce te grabesti sa faci presupuneri negondate inca?
O(h)m are doua legi. Prima este : Om trai si Om vedea.
Hai sa nu mai lansam teorii prea pesimiste sau prea optimiste si sa lasam lucrurile sa decurga!
Nu e recomandat sa n-avem concedii, dar se poate si fara sa plecam in Grecia! Daca ti-e asa frica, nu merge si gata!
@dorgo:
”Dar tema acestui " reviu-intrebare" e alta... aveti sau nu curajul sa mergeti anul asta in Grecia? Inca nimeni n-a raspuns.
Eu nu am, in primul rand pentru ca mi-am facut rezervare in Turcia.
Dar nu cred ca voi merge nici acolo, desi rezervarea e in septembrie. Nu vad sensul ca sa dau niste bani si sa nu ma bucur de ei. Toate masurile astea de protectie pe care ar trebui sa le iau, nu fac decat sa-ti produca stres si frica si deci sa-ti creasca nivelul de cortizol si sa-ti scada imunitatea si sa-ti taie orice chef de vacanta.
Pe urma, daca ma duc in concediu nu vreau sa stau sa gatesc la chicineta. Vreau sa ma pot relaxa si bucura de concediu. La restaurant, nu poti sa stii cine a stat la masa inainte, nici cat de temeinic a fost ea dezinfectata. Acolo vin turisti din toate colturile lumii.
Anul trecut am fost In Turcia la Lonicera Resort & Spa vezi impresii. Hotelul era extrem de curat, totul lucea de curatenie si tot timpul vedeai personalul care stergea, freca, lustruia si spala. Si totusi, spre sfarsitul sejurului, coborand cu liftul, o matrioska rusoaica a stranutat la 60 cm de mine. Cum la ei nu e de bon ton sa pui mana in fata orificiului superior al tubului digestiv, ne-a improscat pe toti cu mucii ei. Tin minte ca m-am si gandit ca "sa vezi ce o iau eu de la asta" . Si am luat-o, desi am incercat sa-mi tin respiratia pana jos. Cinci etaje cu opriri, e cam greu... Si a urmat ceea ce se stie: tuse, stranut, te ustura in gat, nasul ba curge, ba se infunda, nu poti dormi, samd. Am epuizat toata rezerva de medicamente contra tusei, de pastile contra faringitei, de parasinus, samd, dar m-a mai tinut o saptamana dupa ce am venit acasa. Inca odata: nu am ce reprosa hotelului.
@Zoazore: Cand apare o problema serioasa, cu impact aproape mondial, care vizeaza bunastarea (sau chiar viata) aproape a tuturor, mai e o lege, pe care o aplica aproape fiecare tara cu scaun la cap: ia intotdeauna in considerare si se pregateste, ferm, pentru varianta cea mai neagra, cea mai pesimista si actioneaza in consecinta. iar cand va vedea, ca in final, rezultatul, datorita masurilor bine aplicate, a fost doar gri sau chiar roz, toti se bucura.
Se pare ca la noi s-a actionat corect si eu vad ca prin 15 mai, vom vedea viata in alte culori, in "roz-bonbon" , asa ca vom putea chiar si sa mergem in concediu la vara, macar prin tara noastra.
@crismis: Abia astept " Independence Day", adica 4 July, ca sa te-ntorci si sa ne povestesti cum a fost calatoria si sejurul.
@dorgo: E prea devreme pentru gânduri și planuri de vacanță, părerea mea.
Răspuns la întrebare: sunt Isaura acasă, de ce aș vrea sa fiu și in Grecia?
Acum te întreb eu: dacă nu sunt importante cazările și restaurantele/tavernele, ce nevoie avem de ele sau de recomandări? Propun sa fie închise toate spațiile de cazare și toate carciumile
Dacă nimeni, niciodată nu ar scrie nicaieri despre cazări și cârciumi ce sens/rost ar avea doar recomandările despre " dude și duzi, ape verzi sau albastre, munți chelioși și pășuni pentru văcuțe" ?
Vezi bine ca igiena e importantă și hrana bună asigura imunitatea unui individ.
Dacă dorm pe coclauri și nu mă spăl, dacă mănânc zacusca din traista și beau bere din sticla de plastic la doi litri se duce naibii și mama imunității.
Articolul tău e realist, nu am găsit nimic trist sau negativist aici. Sunt frământări și gânduri ale unui iubitor de călătorii, un iubitor împătimit al Greciei, sunt întrebările tale dar și ale noastre, ale tuturor. Răbdare și tutun-in cazul meu...
M-am saturat de hârtii și declarații, nu vreau ca in vacanță să văd termometre, măști, certificate, să fug de oameni asimptomatici și sa nu știu ce coronavirusat gătește pestele sau buiurdi.
Și să gătesc eu supa la plic in chicinetă grecească, exclus.
Și să nu merg in excursie cu vaporașul de frica virusului?
Ca sa nu mai pomenesc de piscinele in care urinează toți prichindeii, bazine de care eu fug in vacanțe. Cum să faci băi termale in abrambureala aia in care își înmoaie pielea toată lumea, virusată sau nu. Bașca scuipatul in apă-sport universal...
La o rulotă închiriată te-ai gândit? Ar fi mai sigura decât o cameră, ai și baie și bucatarie
Rămâne de văzut ce va urma, nimic nu e sigur deocamdată, vorbim vorbe.
Felicitări pentru moral și pentru articole!
@dorgo:
Ce mi-e Grecia, ce mi-e litoralul românesc în conjunctura pe care o traversăm? Teama se va manifesta în mod egal pe nisipul dintre Eforii, la Vama Veche, Mamaia, Corfu Thasos. Prin august aș fi jucat țurca la Nisipurile bulgărești, dar mai sigur voi juca bătuta cu strigături la cules de fructe și legume prin zona de obârșie. Nu e rău nici așa, doar e aer curat, grădinile sunt protejate, dar cum și când vom mai schimba macazul? Masca și mănușile vor putea fi " admirate" la mare și la munte, în sezon și extrasezon, cred că mult timp, chiar după ce vom scăpa de guvid.
În zona campestră în care am evadat de o zi (copiii au scăpat ca de la balamuc, mănâncă flori de gutui și beau direct din ciutură), " plimbarea" are o altă conotație, ușor " privată" , care dacă durează mai mult, se lasă cu amorțeli de pulpe...
Măi copii, chiar dacă faceţi pauză un an, aveţi toată viaţa în faţă.
Eu cred că e masochism să te duci undeva unde să fii obsedat de frici, de reguli şi să-ţi plângi de milă când compari cu concediul de anul trecut.
La o pensiune rurală cu ˝margarete˝nu v-aţi gândit? Departe de lumea dezlănţuită cred că prezintă cele mai puţine riscuri, înafară de faptul că după o perioadă de stres îi trebuie şi creerului un timp să se refacă.
După o vacanţă petrecută la ţară, veţi aprecia însutit concediul de anul viitor în insule sau unde veţi dori...
@krisstinna: Rulota e cea mai buna solutie, dar nu la noi in tara, unde n-ai decat cateva parcari pentru rulote, unde soselele sunt concepute mai ales pentru autoturisme, rulotele merg incet, incurca circulatia, mai ales prin intersectii sau prin orase, cel mai bun ar fi un " camping car" .
@dorgo: rulota e ca nechezolul faţă de cafea pentru un om ca tine care adoră plajele, lâncezeala la malul mării, confortul. Cei care mă cunosc ştiu că nu sunt pesimistă, doar realistă. De ce credeţi că a apărut declaraţia cu 15 mai? Pentru că românii fiind latini, nu mai au răbdare, au început acte de violenţă şi nesupunere şi la noi, nu numai la etnie. Declaraţia a aprins luminiţa de la capătul tunelului şi tuturor ni se pare mai uşor cu această speranţă. Nu am ajuns la vârf. Platoul ar trebui confirmat 7-10 zile. După aceea îmbolnăvirile încep să scadă, asta neînsemnând că tu sau eu, n-am putea fi atinşi în condiţiile că nu se fac suficiente teste ca să se ştie câţi sunt imunizaţi şi teoretic nu s-ar mai putea îmbolnăvi. Îmi pare rău dar la vară, concediul va fi o experienţă compromisă. Eu aş merge cu maşina proprie care e un mediu neinfectat, undeva în ţară şi aş începe un proces de autocunoaştere din care aş ieşi mai puternic şi aş accepta mai uşor provocările vieţii.
@Michi:
”"Eu aş merge cu maşina proprie care e un mediu neinfectat, undeva în ţară şi aş începe un proces de autocunoaştere din care aş ieşi mai puternic şi aş accepta mai uşor provocările vieţii. "
Perfect de acord. Si eu la fel voi face. Voi merge la cabana mea de pe valea Muresului (care am pus-o in vanzare dar n-a vrut s-o cumpere nimeni, atat de jegoasa era!) si la baltile cu apa sarata si namol din Ardeal. Excursiile in Grecia? Anul viitor.
@all Informatii utile pentru anularea sau reprogramarea calatoriilor : Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, vine cu câteva precizări importante:
voucherele de vacanță de anul trecut, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, se pot folosi ulterior încheierii situației epidemiologice actuale și a efectelor ei, până pe data de 31 mai 2021.
Voucherele de vacanță pentru anul în curs se vor emite exclusiv pe suport electronic dacă ați rezervat sau achiziționat un pachet de servicii de călătorie (o combinație de cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie, de exemplu, transport și cazare), a cărui executare nu a început încă, aveți posibilitatea să anulați călătoria fără penalități în anumite condiții.
Recomandarea ministerului este aceea de reprogramare a vacanței, cu acordul părților, astfel încât, după încheierea perioadei de pandemie și a efectelor acesteia, să puteți călători în aceleași condiții precum cele contractate inițial către destinațiile alese.
Dacă doriți amânarea călătoriei pentru o dată ulterioară încheierii perioadei de pandemie și a efectelor acesteia, vi se recomandă să faceți o cerere în scris către operatorul economic.
Dacă doriți anularea călătoriei și recuperarea sumelor achitate în avans operatorului economic din turism, vi se recomandă să faceți o cerere în scris către operatorul economic.
Dacă agenţia de turism organizatoare sau, după caz, agenţia de turism intermediară, nu a îndeplinit cerinţele în materie de informare cu privire la comisioanele, tarifele, penalităţile de încetare sau alte costuri suplimentare înainte de încheierea contractului privind pachetul de servicii de călătorie, conform art. 6, alin. (2) din OG nr. 2/2018, nu veți suporta aceste costuri.
Dacă ați achiziționat un singur serviciu turistic (exemplu: doar cazare cu eventuale servicii de masă incluse) și vă aflați în imposibilitatea de a beneficia de el din cauza condițiilor epidemiologice actuale și a efectelor acesteia, una dintre variantele pe care le puteți lua în calcul este reprogramarea.
Dacă doriți anularea sejurului și rambursarea sumelor achitate în avans, se menționeaza că nu pot fi aplicate prevederile OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate.
Rambursarea acestor sume, în cazul serviciilor singulare, intră sub incidența Codului Civil. în situația în care „circumstanțele inevitabile și extraordinare” intervin după începerea executării pachetului de călătorie și vă găsiți în imposibilitatea de a vă întoarce în condițiile stabilite prin contract, agenţia de turism organizatoare suportă costul cazării necesare, pe cât posibil de categorie echivalentă, pentru o perioadă care nu depăşeşte trei nopţi pe călător, conform prevederilor art. 14 alin. (16) din OG nr. 2/2018.
@dorgo: Ai o oportunitate pe care puţini o au: căbăniţa jegoasă. Tot s-o pui la punct şi apoi seara, epuizat de munca fizică, cu o tărie sau bere rece în faţă să te uiţi la cerul înstelat cu capul gol de idei.
Noi, cam 20 de ani am mers an de an cu cortul şi copiii la mare sau munte dar relaxarea de seară după ce cei mici adormeau, ne încărca un an întreg pentru a înfrunta privaţiunile care urmau. Cred că la vârsta ta nu ieşisem încă din ţară, ca după aceea să vedem lumea, atât cât am putut.
Parafrazând-o pe Scarlett, ˝şi la anul va fi un concediu˝
@dorgo:
”Am si eu deja doua excursii contractate in doua insule elene, ambele in iunie 2020, dar le voi amana pentru anul 2021.
Intrebare: esti sigur ca poti face asta?
Eu de exemplu am achitat un avans de 280 euro pentru un sejur la turci in septembrie, am luat legatura cu agentia si le-am spus ca vreau sa reprogramez pentru 2021, mi-au spus ca pot reprograma doar daca avioanele vor sta la sol iar hotelul de acolo va fi inchis, in rest atata timp cat hotelul functioneaza si ma primeste, insa eu nu vreau sa merg de frica, nu pot reprograma ci pierd banii de avans, asa cum de altfel scrie si in contract, ca pierzi avansul daca te razgandesti tu. Deci? Chiar nu stiu cum va fi... ramane de vazut!
Oricum eu prefer sa pierd banii decat sanatatea!
@ALL: Anul ăsta zic PAS la plajă Oriunde! Ia imaginați-vă cum am arăta cu mască, ochelari de soare și pălătiuță / șepcuță / bandană pe cap! Am fi toți bronzați, dar cu fețele albe! Distractiv!
Sau cu masca în apă! Și-n loc de creme, cu dezinfectanți! Ei?
@Zoazore: Fiecare procedează așa cum crede, dar eu zic să nu te grăbești cu luarea deciziei. Până în iulie-august mai e. Eu sunt convinsă că se va putea face plajă și fără harnasament.
... că m-au apucat vorbe de vorbit a-np... dar... scriu acest ecou oricât decretin va părea...
Căline,dragă...
Totul este o tâmpenie!! Teoharis... sau cum îl cheamă, ministrul lor, e un mare BOU. Habarnist este elegant, spus... Nu înseamnă că dacă TE-A PUS cineva ministru ai şi minte sau vocaţie... Asta cu pasaport de Covid, e cea mai mare cretinitate... Eu, de un par examplu... trebuie să traversez Serbia şi Macedonia, cu maşina... Ce să stau pe gânduri dacă ajung în Grecia! Dau de talibanii sârbi şi poate, mă şi bat ăia, ca să ţin minte, că le+am deranjat graniţa. Cum să AI CERTIFICAT DE IEŞIRE??? Teoharis ăsta, traieşte în bula de aer creată de el sau stă în vârful turnului propriu, de cleştar. E dus clar, băiatul... De intrare, DA... nu că ar certifica sănătatea dar, mă rog... dar DE IEŞIRE??? Păi... câţi vameşi poţi plăti să îţi controleze certificatele sau să îţi ia temperatura la ieşirea din Grecia??? . Sunt nişte costuri fulminante, pentru o ţară lovită din toate parţile de, datorii. Spun asta în tragismul meu de jumătate grec care iubeşte această ţară. Teoharis e ca virgina... nu şi-ar oferi corpul dar bani vrea!!! Este un fel de GRI. Aşa dar nu... aşa!... Adică, hai la mine să laşi banii dar intri şi stai cum vreau eu! Du-te, nene, de aici ca pe mine nu ma iei de fraier!!!..... Iau Guvidu' într-o benzinărie aiurea prin Macedonia... mă duc... intru în Elada şi... ar fi exact... cum s-ar rahăţii pisica în ventilator!!! . Luaţi fraţilor de la mine, că am eu " de vă ajunge la toţi" !! Hai luaţi de aici, Guvid că Macedonia mi-a dat-o şi mie. Sau... eşti la graniţă şi calci în că... scuze... mucozităţi sau în tusea cuiva... te urci în masina şi le duci peste graniţă, în Grecia. Este... este un imbecilism ministerial elen.
Şi ca final...
Anul ăsta, NICĂIERI !! Să mă duc... kilometri... indiferent, Grecia, România... Ca să ce? Să am tremolo în chiloţi că poate, când mă întorc dau cu virusul de pereţi şi îi îmbolnăvesc pe cei de acasă? Să stau şi să îmi curăţ părul din nas, la fiecare coborâre din maşină? Să îmi pun manuşi şi pe urechi? Să spăl cu detergent, fiecare lucru care îl cumpăr din magazinele greceşti sau aiurea? Să stau la jdă' mii de, discuţii cu vameşi, unii troglodiţi, unii nu, din trei ţări??? Să îmi spăl, până şi sprâncenele cu Domestos, la fiecare oprire prin aiurea benzinării? Voi răspunde ca, ghepardul ce nu poate ajunge şi mânca, babuinul din vârful baobabului : Vin şi mâine că tot ai aici vei fi!!! Poate, poate...
@Alex_Macedo: Lucid şi o expunere fotografică. Acum, dacă unora le place aventura şi palpitaţiile e autre chose.
@Alex_Macedo: timpenia asta cu ' ' certefecate' ' nu e numai la greci! O vehiculeaza si turcii
Asa cum ai zis si tu plec sanatos sa ma carantinez la aia sau cand ma intorc stau inca 14 zile in concediu in izolare?
Doamne fere de o revenire a covidului stam si ne rugam de ambasada sa ne repatrieze!
Si eu am renuntat la deplasari externe in concediu anul asta! Dar nu exclud total concediul intern! Poate reinventez canistra de benzina si cortul
Dar intai sa vedem cum evolueaza ' ' buba' ' si apoi decidem ce si cum!
@Michi: Mama Michi, va pup... de la distanta dar cu MARE DRAG!!! Acum oricata aventura as manca pe paine, nu ma duc! Am platit avansul in decembrie pentru iunie si daca pierd, asta e!! N-o sa stau in coate sa imi para rau... Prefer sanatos si fara stress... Eh... as vrea eu!!
@Nasshu: Corect! Poate iau din Grecia ceva si ma carantineaza la intoarcere. Aia cu, cortul... daca o las pe gandite... nici nu e idee rea. Stai izolat si nu iti amesteci eventualele stranuturi cu nimeni. Aoleo! Bate-n lemn...
@Alex_Macedo: E clar! Savurez faptul ca @all, gandim la fel. Dupa programul “stam in acasa” urmeaza vacanta intitulata”stam pe-acasa”. Anul asta e ca si mort.
Cautam”last minit”- uri (cu ultraolinclusiv) la cort. Treaba cu “ceferticatul” e curat-murdara, nea Iancule. Grecia nu pleaca nicaieri, romane! Nici Turcia. Si la anu’ viitor, tot acolo va ramane.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI