ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 9 MIN

Arta de a calatori

TIPĂREȘTE

Nu am furat nimic, Alain de Botton este unic, ca de obicei, cu a sa "Arta de a calatori", eseul sau filozofic, psihologic, turistic, literar, etc. O carte care te poarta prin propriile tale vise, care iti aduce spre meditatie cauzele si scopul calatoriilor, dorinta de cunoastere si extazul in fata naturii, placerea destinatiilor necunoscute si arta de a ajunge la ele, bucuria multora de a cunoaste culturi noi, oameni noi, mirajul pregatirii unei calatorii, intalnirea diafana in paginile cartii cu filozofi, pictori, romancieri, in fine, un complex de idei parfumate si placute spiritual dar si cu sfaturi pe care le capeti nu direct, brutal ci cu sufletul catifelat al expertului.

Am ales acest titlu inainte de a-mi aminti de Botton, de aceea m-am simtit datoare sa scriu cateva cuvinte pentru a evita acuzatii.

Calatoria de placere este cu adevarat o arta, poate e bine zis un amalgam de arte. O calatorie sau o vacanta inseamna placere, odihna, cultura, sau cum spunea o colega, dragoste pe care o daruiesti evenimentului in sine si care se intoarce spre tine multiplicata. Dar toate sunt legate de munca de organizare a unei vacante, de bani, de mijloace de transport, de cazare, de masa, de securitate personala, de cum doresti sa-ti fie odihna (a trupului, a mintii, a ambelor), de cunoasterea destinatiei dar si a ce poti intalni pana acolo, de timpul pe care i-l ai la dispozitie, de multe altele. M-am hotarat sa scriu doar putin din felul cum imi pregatesc vacanta cea mai lunga, poate si unde am gasit aici dar si-n alte pagini, nepregatirea unora care vor sa aiba o vacanta de vis doar prin simplul fapt ca pleaca de acasa iar implinirea calatoriei sa vina asa ca un miracol de la un zeu.

Cum toamna si-a facut deja debutul si cum stiu ca in noiembrie sotul trebuie sa dea lista cu concediile pe anul viitor, incep si eu planurile. Planuri care de fapt au fost creionate usor chiar din vara dar acum incep treptat sa fie trecute in tus.

Primele schite sunt legate de zonele pe care vreau sa le vad si de clima locului, caci in functie de clima alegem data (avem noroc ca vara se imparte intre putini colegi iar noi nu iubim lunile foarte calde). Schitez traseul, care desigur va suferi usoare modificari pana la sezonul viitor. Apoi imi fixez obiectivele de vizitat si aici sunteti si voi partasi, cei care ati fost inaintea mea in acel loc; in functie de timpul mediu necesar vizitarii, imi fixez numarul de zile pentru o anume locatie. Si nu fara importanta, ba chiar foarte mare, imi fixez de la inceput un numar de km pentru zilele de drum lung, nr de km la care iau in calcul un plus, necesar in caz de greseala, blocare drum, vizitarea ceva nou intalnit, etc. Cand data vacantei e batuta in cuie (aprobata de sefi) si cand traseul este 80% sigur, incep sa-l perii pe booking.com (e preferatul meu) si-mi caut cazari nu foarte scumpe, nu foarte ieftine, care nu cer card sau depozit de siguranta timpuriu daca se poate, care au conditii de reziliere sau modificare date si camera favorabile si mie, care au parcare asigurata, gratis ori nu dar parcarea lor sa fie. Desigur ca atunci cand rezerv stiu ce vreau, adica hotel, pensiune, vila, bungalow, apoi camera cu pat dublu sau doua de o persoana, camera cu baie separata si dus sau cada (king, suite, junior, studio, etc), stiu abrevierile ce apar uneori fara explicatii (RO, BB, HB, SC...), stiu ca o "economy room" nu inseamna numai pret mic ci si spatiu sau vedere putina, stiu daca vreau balcon, aer conditionat si wi-fi, etaj sau parter, distanta fata de ce ma intereseaza pe mine, check-in/check-out, facilitati oferite de hotel clientului booking.com, etc.

Este necesar sa cunoasteti toti termenii unei rezervari, in special cei cu copii mici, hotelurile serioase va informeaza daca ofera sau nu pat copil, incalzitor biberon, loc pentru carucior si, important, sunt locatii in statiuni care nu primesc copii foarte mici, motivul, intemeiat de altfel, este linistea celorlalti turisti, sau sunt hotelurile tip cazino ce nu permit cazare sub varsta de 16 ani. O informare este necesara in prealabil si celor ce insotesc persoane cu dizabilitati, adica daca au camere la parter cu eventuala rampa pt carucior sau daca liftul permite, la hotel vechi, urcarea cu un carut mai lat. Despre animale stiti ca sunt trei variante: deloc, gratis sau contracost. De asemeni stiu ca din tot ce ofera hotelul, la fata locului pot fi surprize, sau rubrica "facilitati" si "politici" nu este mereu foarte clara, de aceea un mail e necesar, caci scripta manent, macar am cu ce argumenta daca Doamne fereste. Si tot asa stiu ca, desi imi ofera tot ce este contractat, calitatea poate diferi in bine sau in rau. Riscul sa gasesc un hotel care sa ma pacaleasca cu buna stiinta este egal cu riscul hotelierului de a fi pacalit de un client ce pare onorabil si solvabil, din ambele categorii abunda "literatura".

Inainte de a finaliza o rezervare, verific temeinic " politica de anulare si modificare a rezervarii", este foarte importanta caci sunt locatii care, odata ce ai contractat camera si perioada, nu poti modifica decat contra cost, chiar daca ai doua luni in fata pana la cazare. De asemeni termenul de plata trebuie retinut, daca sunt conditii de plata in avans si nu s-a efectuat la data scadenta, rezilierea se poate produce fara sa fii anuntat. O alta problema este taxa de statiune sau oras, taxa turistica, este procent din suma de cazare, mica in Grecia, Bulgaria dar care poate fi semnificativa in alte tari europene si, pentru cei cu buget limitat, este bine sa se informeze daca e inclusa in pretul camerei sau se achita separat (pe booking.com scrie). Hotelierii pot sa ceara garantii la telecomanda tv sau ac (n-am intalnit decat un hotel in vara trecuta, dar noi fiind clienti booking nu ne-au cerut).

Cei ce mergeti pentru plaja si doriti o cazare aproape de mare, verificati distanta hotel-plaja, de obicei se da in linie dreapta si putini hotelieri sunt sinceri, la fata locului constatati ca aveti stradute intortocheate de strabatut, pante sau scari. Si nu uitati sa cititi cat mai multe impresii ale celor ce au fost cazati, dar filtrati putin informatia, in special cand e vorba si de masa, caci romanii, nemtii, rusii, francezii... pot avea pareri diferite despre mancare, conforme gastronomiei tarii de bastina.

Plata cazarii este iarasi un aspect ce nu trebuie neglijat. Poate fi solicitat un avans sau toata suma prin transfer bancar sau poate fi blocata pe card. Prin Western Union sunt comisioane fixe, sunt informatii pe net, banii ajung aproape imediat (pana la max. 1 ora de la depunere), de asemeni prin transfer intre conturi sau depunere in contul hotelului, platiti taxe bancare iar banii ajung intr-un interval de timp mai lung. Eu prefer plata cu cardul si blocarea, daca e neaparat necesar, a sumei pentru garantie, caci este mult mai comod avand internet banking si sms, sunt anuntata la orice ora daca, unde si cine a blocat sau retras banii. Cum noi preferam cazarea in vile si pensiuni si nu hotel mare, la multe se cere plata cash. Oricum, cei ce vor sa plateasca cu cardul sa se intereseze in prealabil daca se accepta de hotel, chiar daca pe booking.com apare ca facilitate.

Clasificarea dupa numarul de stele nu ma pasioneaza. Imi fixez de obicei niste sume pentru cazare/noapte pe care pot sa le dau, la care atasez cerintele mele de comfort, apoi caut, desigur +/- la pret, dupa cum imi surade o locatie. Consider cam 50% inutila alegerea dupa numar de stele atata timp cat nu sunt clasificari internationale ci doar ale organismelor locale acreditate iar normele de clasicare difera chiar in interiorul aceleiasi tari. Pana acum nu am gresit alegand astfel, chiar am fost multumita. Si nu este de neglijat ca rezervarile facute din iarna au preturi mai mici chiar cu 25% plus ca oferta este mai bogata.

Despre masa nu spun decat ca prefer fara sau cel mult cu mic dejun si acesta numai daca ma atrage in mod special o cazare la care acesta este inclus. Altfel preferam sa cautam restaurante pt localnici sau cele mult laudate de turisti, la orele cand vrem noi, sa conversam cu cel ce ne serveste. INCA nu pot sa renunt la placerea asta desi sunt constienta ca vine si vremea all, dar nu pt ca ma atrage ci... din "intelepciunea argintului din par" sau poate la sfatul inginerului de dinti, de dragul ortopedului, cardiologului, oricum din dragoste de doctori.

Din moment ce am stabilit traseul si am asigurat cazarea, incep sa-mi pregatesc documentarea. Primul lucru este sa stiu cum sunt legile in materie de circulatie, apoi cum sunt "datinile" celor ce vegheaza sosele! Si nu ma bazez pe "lasa ca anul trecut a fost asa" ci ma informez atat cat se poate despre schimbari. Niciodata insa studiul de caz, adica de tara, nu acopera tot ce este necesar dar surprizele, bune sau rele, condimenteaza o vacanta. Imi actualizez aplicatiile pe telefon aproape de luna plecarii si pentru orice eventualitate printez si o harta la zi, sa fie daca ma lasa "mama omida" aia mica cu obraz de sticla falsa, care vede drumul pana la asternut (uneori nemernica nimereste totusi in paturile necunoscutilor) si verific "traducatorul instant" (destept dragutul de el ca o data a trebuit pus la treaba cu un bulgar si tare bine s-a descurcat). Rasfoiesc pe AFA sa vad ce se poate afla moca de la altii despre ce e musai de vazut, eventual ce-au patimit/platit pe acolo, caut si pe alte site-uri, recunosc, apoi bat zdravan la cap soferul sa nu lase pe ultima suta verificarea masinii si canistra de 10 l benzina, obligatorie si de multe ori de folos, caci ne-a scutit de timp pierdut aiurea de cateva ori si, cu nerabdare ce tot creste invers proportional cu scurtarea timpului pana la plecare, rezolv ultimele probleme: valiza, hrana pisicii, florile, cateii, facturile de plata, etc. A, nu va speriati, nu iau cu noi decat valiza, termosul cu cafea tare pentru mine, apa, suc si covrigei de toate felurile; covrigeii sunt vitali, soferul meu de lux, la drum lung uita cum se trage pe dreapta de buna voie si nesilit de nevasta.

N-am spus de bani nimic dar n-am uitat caci oare cine uita diavolestile hartii si metale fara de care azi nu faci un pas? La drum, in tara si afara, folosesc card cu internet banking si sms (asa stiu mereu ce si cui am platit dar si cat am in sold), card alimentat la cateva zile dintr-un alt cont .Folosesc un card in euro si unul in lei. Dar nu renunt la ideea de a avea si cash, s-a dovedit excelenta de multe ori cand nu se accepta card sau sistemul nu functiona; cash in euro dar si in moneda tarii respective, nu suma mare, desigur.

In ziua plecarii fac invers decat a zis Dante, doar eu plec spre raiul vacantei, iau cu mine speranta ca totul va fi bine, o asez imaginar pe bord, imi propun sa nu fiu o nevasta cicalitoare si uneori chiar reusesc (si va rog sa credeti ca e tare greu dar merita). Si ma bucur din plin de soare, de flori, de briza marii, de muzee si monumente, de norii ce ascund varfuri de munti, de un cantec popular din alt neam, de salutul unui batran, de asemanarea mea cu cei intalniti, cu intelegerea in asteptare a ceea ce a scris Botton:

"omul pare doar tarana-n amanare".


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 24.09.15 23:59:35
Validat / Publicat: 25.09.15 07:57:05

VIZUALIZĂRI: 1805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22056 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

37 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[25.09.15 08:21:56]
»

Frumos review! Felicitări pentru organizare și meticulozitate. Eu nu sunt capabilă de așa ceva. Drept e ca noi, din motive independente de voința noastră, nu știm niciodată când plecam în concediu (sau dacă vom putea pleca), așa că e imposibil să ne facem planuri în avans, nu mai zic de rezervare la hotel. Dacă situația ar sta altfel, poate as apela și la o planificare minuțioasă. Dar știi ce, e mult mai fain să lași unele lucruri la voia întâmplării... cu toate că poți avea și surprize neplăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Carmen Ion
[25.09.15 08:27:05]
»

@elviramvio - Mă regăsesc în multe dintre etapele premergătoare unei călătorii pe care le-ai descris, deşi - recunosc -, nu în toate: eşti mai meticuloasă decât mine. Articolul tău poate fi considerat un adevărat ghid de pregătire a unei excursii, foarte util pentru "începători" şi nu numai. Felicitări pentru ideea acestui review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 08:28:03]
»

@luciaoradea: Multumesc pt lectura. Stiu bine cum e sa pleci fara nici un aranjament, se intampla si acum dar am avut noroc cu sistemul asta de concedii la sot si ajuta. Drept e ca am si o valijoara cu strictul necesar pt genul "plecam in x timp, pregateste-te" si zau ca nu-mi displace.

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 08:33:58]
»

@Carmen Ion: Multumesc mult. Adevarul este ca trebuie continuat si voi puteti completa, invat si eu ce mi-a scapat pana acum. Despre masa sigur nu scriu, deja mi-am spus parerea, poate voi faceti un articol cu informari bune pt cei ce prefera sistemul all cu toate variantele lui.

puiutea
[25.09.15 08:49:01]
»

Mai exista o arta : aceea de a-i sfatui pe altii (daca, bineinteles, accepta asta!) ! Review-ul dvs. ar trebui trecut la o noua rubrica : "cum se face-procedeaza cand plecam hai-hui"! Felicitari multe, multe! ????

tata123 🔱
[25.09.15 08:57:47]
»

@elviramvio - Un ghid foarte bun despre cum se pregătește un concediu. Din când în când trebuiesc reamintite toate aceste lucruri utile pentru liniștea și relaxarea din vacanță. Din experiențele altora învățăm câte ceva ori putem adăuga un lucru/element/etapă. Ca și antescriitorii mei recunosc că nu trec chiar prin toate fazele descrise în articol. Uneori nu pot programa un concediu cu mult timp înainte, alteori ocaziile răsar ca ciupercile după ploaie. Cert este că mă documentez, chiar dacă plecarea este a doua zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
horachira
[25.09.15 09:25:15]
»

@elviramvio - Pentru mine aceste cautari imi provoaca o placere aproape de cea a concediului propriu-zis

apoi dupa ce am ramas la 3-4 variante imi bombardez nevasta sa aleaga

Dar faza cu canistra totusi m-a "ucis", nu am mai auzit-o de 30 de ani

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:28:13]
»

@tata123: Multumesc mult. Articolul stiu ca are si lipsuri, incerc sa completez zilele urmatoare cu cate ceva. Si sa stii ca nu mereu parcurg etapele, dar de documentat da, chiar si din mers daca am plecat in graba.

adryana
[25.09.15 09:29:43]
»

@elviramvio, am citit articolul si il consider unul complet, detaliat despre cum sa iti organizezi vacanta din vreme. O calatorie spre o destinatie dorita se pregateste cu ceva timp inainte, dar ce te faci cand ajungi la hotel, stii ce ai de facut, de vizitat, totul este in regula dar constati ca nu ai luat de acasa ceva si iti lipseste? Iata ca m-am gandit ca o lista cu lucruri care sa nu iti lipseasca dintr-un concediu este mai mult decat binevenita. vezi impresii.

Eu lista o pastrez in sertar si in fiecare vara cand fac bagajele o am in fata si ma folosesc de ea. Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:32:05]
»

@horachira:Multumesc de lectura. Pregatirea, intotdeauna are parfum dar si durere cand tragi linie si vezi ce nu poti atinge. Canistra e pt ocazii neprevazute, gen nu gasesc benzinarie sau coada e prea mare si de ce sa pierd timp, altfel se intampla uneori sa nu fie violata.

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:34:38]
»

@adryana: Multumesc. Buna completarea, face parte din omisiunile articolului meu si e bine de amintit tot ce ne ajuta.

elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:37:28]
»

@puiutea: Multam fain, fain, asta pentru diversificare. Buna idee, sunt multe de completat si fiecare oricat de expert se crede, tot afla ceva nou, eu de exemplu.

Mihai18
[25.09.15 09:38:04]
»

Eu am deja 332 de ecouri scrise în cca. 4 luni și cred că este destul de mult, de aceea în ultimul timp mă mai abțin. In cazul de față, nu pot să nu dau Cezarului, ce-i al Cezarului și scriu. Excelent reviewul, eu îl calific drept O carte de învățătură pentrucei care vor să facă călătorii. Dacă în urmă cu 7 ani știam de această compunere, ce bine ar fi fost. Prima noastră ieșire din țară acum 7 ani, nu am considerat-o excursie, ci un drum de probă și am ales o destinație apropiată. Începător fiind, foarte multe nu știam, GPS-ul îl aveam cde curând și nu-l stăpâneam bine, internet nu aveam și foarte, foarte multe nu știam. Astel, cu GPS-ul pe parbriz, am ajuns la hotel cu taxiul. Este jenant pentru mine, dar așa eram atunci. După check-in am ieșit din hotel și nu știam dacă o luăm în dreapta ori în stânga și încotro mergem. Finalul. In dimineața următoare ne-am întors în România și mi-am zis. Pune mâna pe carte apoi după aceea lucrurile s-au schimbat radical. Chiar și așa, dv. știți mult mai multe decât mine. Vă mulțumesc pentru valoroasa informare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:46:11]
»

@Mihai18: Multumesc mult. Nu sunt nici pe departe asa, dar anii aceia de care ne amintim toti m-au facut mai atenta si ordonata. Spuneam undeva intr-un ecou cum am plecat cu gratarul dar am uitat carnea in congelator si nici o cabana din munti nu avea ce sa ne dea. Acum radem, atunci vai de "pateul" nostru!

Corina70
[25.09.15 09:46:32]
»

Eu as mai adauga procurarea cardului de sanatate european (daca destinatia de vacanta este in UE) sau incheierea unei asigurari de calatorie, care sa includa si asigurarea medicala. Plus un minim de medicamente in bagaj (pentru raceala, dureri de cap, burtici deranjate sau la polul opus, alergii, cativa plasturi, etc.). Cei care urmeaza un tratament medicamentos de lunga durata - cu atat mai mult, isi vor lua necesarul de pastile pentru perioada vacantei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 09:51:43]
»

@Corina70: Este din lista de omisiuni, nu numai cardul acesta si cum vad ca problema intereseaza si ma intereseaza, voi face completare la articol. Despre partea cu sanatatea am scris in Preventie, tot vara aceasta.

mirmicu
[25.09.15 09:53:03]
»

Pe lângă planul expus de tine, pe care si eu il urmez in proporție de 95%, eu mai țin in excel cheltuielile fixe si estimate (functie de anii trecuti) dar si bagajul (haine, medicamente, mâncare, utile, acte-pe coloane dedicate) si mai scot si coordonatele obiectivelor.

Cazarea trebuie să fie cotată foarte bine spre excelent (indiferent ca merg la 2* sau la 5*).

Oi fi exagerată dacă vreau ca vacanța așteptată tot anul si pentru care facem un efort financiar atât de mare să iasă bine? Astfel, am avut an de an numai vacante extrem de reusite.

Planul tau este excelent si te felicit si pentru expunerea lui foarte bine structurată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mirmicu
[25.09.15 10:02:20]
»

@Corina70: Ai perfectă dreptate. Nu am plecat niciodată fară asigurare de calatorie si, mai nou, card european, in paralel.

Am intampinat ceva probleme vara asta când nu reușeam să-i asigurăm pe socrii mei, pe care i-am luat in Thassos. Majoritatea societăților nu asigură persoane peste saptezeci de anii, ei avand 73 si 78, dar, in final, am reusit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[25.09.15 10:02:41]
»

@mirmicu: Deja o invatatura buna iar partea cu stelele hotelui este reala. Sotul chiar a intrebat undeva de ce 1 stea cand aveau tot ce vrei, inclusiv lift la 2 etaje iar curatenia la superlativ. Raspuns patron: asa nu ma doare capul la reclamatii si controale! Multumesc de vizita.

Azi nu voi putea sa raspund la ecouri, asa ca va multumesc anticipat celor ce veti citi pt orice completare cat de mica. O zi insorita sa aveti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Corina70
[25.09.15 10:37:03]
»

Pentru cei care calatoresc cu avionul, avand una sau mai multe escale, prudent ar fi sa existe un ragaz minim de 1-2 ore intre zboruri, pentru a avea timp sa parcurga distantele de la un terminal la altul, incheierea anumitor formalitati, samd.

In plus, timpul de escala potrivit (ca durata) ofera cumva siguranta ca si bagajele sunt transferate dintr-un avion in altul, sa nu va treziti ajunsi la destinatie doar cu hainele de pe voi si bagajul de mana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgo
[25.09.15 13:40:25]
»

@luciaoradea - Nici eu nu pot planifica nimic, apar unele ocazii si le folosesc, cel mai sigur lucru la mine cand vine vorba de concediu, e ca nimic nu e sigur... mi-l fragmentez adesea... nu-mi fac nici un plan, uneori iau early-booking, alteori iau "last minute" si uneori iau "tzeapa". La "early", cu toate ca mai sunt 2-3 luni pana plec si pot cadea la pat sau din pod, iau masuri, am grije de mine, dupa ce-am luat biletul... merg numai pe trotuar, fac zilnic exercitii, respir numai pe nas, imi pun leucoplast pe talpile cizmelor ca sa nu alunec pe gheatza, nu fac abuzuri la mancare, ma imbrac bine, pentru ca trebuisa sa fiu apt pentru ziua plecarii. Si-apoi, mie-mi plac si surprizele neplacute, ca am ce povesti pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Mihai18
[25.09.15 14:07:02]
»

@elviramvio - Am promis că nu mai scriu ecouri, dar de vreme ce mă provocați, n-am încotro. Ați omis ceva. Să aibe omul în portbagaj și ceva de mîncare, gen conserve ori salam uscat, care rezistă bine, pentru că nu se știe ce te așteaptă. Au trecut vreo 35-40 de ani și nici acum nu uit, cum într-o seară, cu cazare la Motel Cinciș de lângă Hunedoara, ne-am propus să mâncăm la bufetul motelului. A fost o cină „cu noduri” Avea doar măsline și pâine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgo
[25.09.15 14:10:18]
»

@mirmicu - Reusita unui concediu mai tine si de noroc. Poti sa ai si 5 stele si jumatate, daca ploua, e frig si bate vantul, stai doar la televizor si-n piscina din hotel, ceea ce gasesti si acasa. Eu urmaresc meteo dar totul e relativ, cel mai exact e cel pe care-l vezi in acea zi pe fereastra. Sau, altceva... in acest an, italienii si nemtii au visat cu 11 luni in avans, probabil, despre concediul lor din Grecia, dar cel putin in Skiathos, nu i-am vazut deloc. Se povestea ca au ales in ultimul moment alte tari cu conditii si clima similara, caci in acea perioada grecii se paruiau in Piata Constitutiei din Atena. Sau... colega noastra @ileanaxperta, povestea odata ca a luat un hotel in Zakynthos, vecin cu un grup de englezi. Mai mare belea decat asta (tineri englezi alaturi) nici ca se poate. Azi, nu mai trebuie sa mergi in Scandinavia ca sa vezi "noptile albe ale Nordului", poti sa le ai oriunde, chiar si pe malul Mediteranei, (concediu combinat, "2 intr-unul"), cu englezi langa tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster
[25.09.15 14:23:47]
»

Împreună cu... ecourile de foarte bună consistenţă / utilitate (majoritatea covârşitoare), articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo [ş-atât]

mirmicu
[25.09.15 16:31:32]
»

@dorgo: Vremea nu ne poate strica un concediu. Anul trecut, în Thassos, a plouat câteva zile, rupere de nori, în sudul insulei au fost mașini luate de suvoaie. Cu toate astea din 12 zile tot am făcut vreo 7 plajă, iar în celelalte am prins și câteva ferestre când s-a oprit ploaia. Ne-am îmbrăcat adecvat și am plecat la explorat Kavala și alte locuri frumoase. Bașca, am petrecut mai mult timp la shopping și ce crezi... că, femeie fiind, nu m-am bucurat?

Cu situația din Grecia, de pildă, de-aia nu plecăm niciodată prin agenție și preferabil cu mașina... pierdem cel mult avansul.

Iar cu Zakynthos-ul... tocmai pentru că ne documentăm bine înainte nu vom întâlni astfel de situații.

Una peste alta, sunt mult mai multe șanse să ai o vacanță reușită când o pregătești amănunțit decât atunci când pleci "orbește".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Mihai18
[25.09.15 21:34:47]
»

@dorgo - Așa este dragă coleg. Dacă afară plouă și mai bate și vântul, nu-ți priește excursia. In Brussels noi ne-am cazat la un hotel foarte bun și doar o jumătate de zi ne-am plimbat prin ploaie, încât restul zilei am stat la fereastă sau la televizor și ne costa mulți bani. Sosiți acasă dintr-un asemenea circuit de 16 zile și raportând suma de bani cheltuită raportată la numărul de zile, rezulta că o zi de excursie ne costa în medie 200 euro. Într-o excursie de durată, na-i cum să prevezi vremea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[26.09.15 08:24:50]
»

@webmaster -

Multam fain (si nu s-o gatat)

Mihai18
[26.09.15 15:12:48]
»

La lista bogată pe care ne-ți prezentat-o, ați uitat să includeți un fund din lemn, micuț, două sticluțe mici cu ulei-oțet, ceapă, brânză, măsline, toate necesare la o salată bună, care merge la orice dacă uneori mâncați și în camera din hotel.

elviramvioAUTOR REVIEW
[26.09.15 15:52:32]
»

@Mihai18 -

Ma gandesc la o continuare, am promis si acum chiar cred ca merita. Daca va ploua si maine, n-am ce face in Arges decat sa scriu. Tema aceasta imi incoltise in minte cand cu furtunoasele dezbateri all incl. Cand totusi m-am apucat sa scriu despre arta de a calatori, eram dupa o pauza in care stersesem 1/2 articol despre Muscel, pierderea celui mai drag caine de aici m-a blocat putin, nu din nebunie ci pentru ca Bubulina era un simbol pt noi si vecini, o inteleapta, de o varsta greu de dovedit (pana sa ramana la noi, a fost multi ani cainele copiilor scolari) iar modul in care s-a produs despartirea a fost dureros. Am inceput articolul acesta fara sa-mi propun sa-l termin atunci (poate si pentru a-mi intra iar in forma), am scris fara sa-mi fac un plan cat de sumar, deci totul a fost "la liber" dar s-a finalizat intr-o 1/2 ora, asa ca multe au scapat, chiar din modul meu de a-mi pregati concediul cel lung. Si voi reveni si pentru a va explica de ce eu consider, chiar faptele mi-au demonstrat ca merita, ca o canistra de 10 l benzina te ajuta in concediu, de ce e bine sa ai si cash, 2-3 conserve si cativa pesmeti care tin la caldura, o patura care nu ocupa loc sau ce inseamna daca te bazezi doar pe "mama omida", "proasta mea" cum ii spune un prieten si nu stii sa te orientezi dupa o harta clasica sau indicatoare (si doar citind pe aici sau pe alte forumuri, uneori ma crucesc singura de durerile de cap ale unora). De cate ori gresim drumul si aici in tara? De destule ori, perfectiune nu exista dar nu ne pierdem, nu ne panicam, uneori dam vina pe drumari, alteori recunoastem ce cascati am fost... abia astept vara viitoare, de fapt luna mai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mihai18
[26.09.15 21:22:27]
»

@elviramvio - Am deja un avertisment de la Webmaster. Sunt cu cartonașul galben deasupra capului. Oare cât mă va mai tolera Webmaster, pentru micile abateri care le fac, pentru că nu tac când trebuie. Oare, cine-i vinovatul. Bineînțeles. @Elviramvio. Dacă tot mă provocați cu ecouri ca cel de mai sus, cum să tac. Știți cum ați scris acest ultim ecou. Ideea plecată din suflet s-a scurs prin mână, direct pe butoane. Rezultatul este un ecou natural % fără niciun fel de cosmetizare. Aceasta îi dă valoare. Citesc de ceva timp ce scrieți. Mie mi-au plăcut cel mai mult review-rile dv. din categoria Filozofări de suflet. Din cauza dv. am intrat și eu în păcat și am scris review-ul „Să iubim animalele” Vă stimez. Și acum să trecem la subiect. Despre fundul din lemn, care uneori prinde bine în excursie pentru a face o salată bulgărerască ca lumea, nu ați pomenit nimic. Noi avem unul micuț, cam cât palma și l-am avut mereu cu noi. Îl folosim des și acasă. Când îl scot din dulap îi spun soției că este cel mai plimbat fund din lemn din câte am avut noi, că a făcut turul Europei și corect ar fi să-l punem în ramă. Webmaster, rog din nou, clemență.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[26.09.15 22:52:23]
»

@Mihai18 -

Mie imi spuneti de cate ma fac eu vinovata? Stiu ce pacate am dar nu recunosc nimic! Iar webmaster cred ca e trist din cauza ploii si, in cautarea auriului soarelui, a privit spre cartonasul buclucas (daca nu l-ati zgandarit cu "grindina" de Ploesti).

O seara buna!

Mihai18
[27.09.15 21:20:16]
»

@elviramvio - Din când în când, pomeniți despre Muscel. Cred că este vorba de Câmpulung Muscel, localitate în care ce-l mai probabil v-ați născut ori chiar ați copilărit. Am ghicit?

elviramvioAUTOR REVIEW
[27.09.15 21:36:24]
»

@Mihai18:

Nu. Sunt braileanca, teleormaneanca. De muscelele argesene ne-am indragostit in 2000 in august, am vrut atunci 100 m pt o cabana si in octombrie 2000 eram propietari pe 1000 m cu casa veche ce ne-a mancat multi bani si concedii pt reconditionare dar nu regret nimic, aici parca e tot sufletul nostru. Asta e povestea pe scurt.

Mihai18
[27.09.15 22:34:16]
»

@elviramvio - Mulțumesc pentru răspuns.

mogly
[08.10.15 23:11:06]
»

@Mihai18 - Eu cand plec in concediu fie ca sunt vacante mai lungi fie excursii scurte de o zi, doua, urasc sa car mancare dupa mine, plec pe ideea ca oriunde mergem s-o gasi si ceva de ale gurii. In schimb am mereu discutii cu sotul meu care vrea sa luam mancare cu noi. Asa ca pana anul acesta am cedat si de fiecare data, am pus in straita si ceva hrana. Anul acesta am mers cu avionul in Grecia si m-am tinut tare pe pozitii, fara mancare in bagaj. Am refuzat categoric sa pun in bagaj o tabla de slanina, de care sotul meu nu se putea despartii nicicum. Pana la urma am castigat, sau cel putin asa credeam, insa cand am ajuns la hotel desi am servit o cina delicioasa, cu totii, atat sotul meu cat si copiii m-au certat pentru ca le venise cica asa o pofta de slanina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
elviramvioAUTOR REVIEW
[15.10.15 00:41:17]
»

@mogly -

Scuze ca raspund asa tarziu dar daca ai pomenit de slanina, de aia buna, poate si o ceapa rosie... Duc dorul slaninii de Ardeal, colesterolul nu ma sperie.

mogly
[16.10.15 09:06:12]
»

@elviramvio - În Ardeal e perfectă, îmi place şi mie, însă în Grecia parcă prefer peştele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Carmen Ion, Corina70, dorgo, elviramvio, Eugenia55*, hlli, horachira, luciaoradea, Mihai18, mirmicu, mogly, tata123 🔱, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070689916610718 sec
    ecranul dvs: 1 x 1