ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
TIMP CITIRE: 13 MIN

“Răţuşca cea urâtă” sau “Cenuşăreasa” insulelor Greciei

TIPĂREȘTE

M-a lovit deunăzi o curiozitate. Deşi bănuiam răspunsul, m-am întrebat:

“Care sunt cele mai căutate, solicitate insule greceşti, de către turiştii români? ”

Pe lângă acest punct de pornire în scrierea acestui review, m-a mai stimulat o problemă pusă de unul (chiar mai mulţi, de fapt) dintre colegii de pe AFA. Si anume:

S-a scris atât de mult despre Grecia şi destinaţiile sale, încât este foarte greu să apari cu “ceva nou pe piaţă”, adică pe AFA, căci destinaţiile turistice ale Greciei au fost descrise, şi răs-descrise.

Aşa să fie, oare?

Am făcut zilele trecute o statistică AFA. E drept, au trecut de atunci 10-12 zile. Dar nu e chiar aşa de mare intervalul de timp scurs de atunci, ca datele problemei să se fi schimbat semnificativ, şi veţi înţelege despre ce este vorba.

Si anume: am contorizat TOATE review-urile de călătorie scrise pe AFA în decursul anilor, pe insule greceşti şi pe arhipelaguri. Bineînţeles, în destule cazuri, a trebuit să adun. De exemplu, pentru a rezulta totalul review-urilor despre “insula X” a trebuit să adun: “Descoperă insula X” cu “Plajele insulei X”, cu “Descoperă staţiunea Y din insula X”, cu “Drumul spre/dinspre insula X” şi aşa mai departe.

Cum AFA este în opinia mea cel mai complex şi reprezentativ sait cu profil turistic din România, această statistică este automat o adevărată oglindă asupra turismului în insulele Greciei, practicat de către turiştii noştri, în ultimii 8-10 ani.

Deci, ce a rezultat? Ce spun cifrele seci ale statisticii? Clasamentul celor mai “descrise” insule greceşti pe AFA (ceea ce – sunteţi sper de acord cu mine – în linii mari coincide cu cele mai vizitate insule de “ai noştri”) este următorul:

1. Thassos 432 rw-uri de călătorie

2. Corfu 179

3. Lefkada 173

4. Zakynthos 169

5. Creta 121

6. Santorini 51

7. Skiathos 44

8. Rhodos 43

9. Kefalonia 38

10. Kos 16

11. Paxi (+Antipaxi) 16

12. Evia (Eubeea) 15

Thassos este clar, de departe, “regina insulelor Greciei” pentru turiştii români.

Aşa cum ziceam şi în rw-ul meu despre Thassos, această insulă este poate insula cu cel mai bun raport preţ/frumuseţe/distanţă faţă de România dintre insulele Greciei.

In consecinţă, tronează solitar pe primul loc.

Corfu, Lefkada, Zakynthos sunt perle ale Insulelor Ionice. Sunt foarte apropiate ca număr de review-uri una de alta, pot face rocadă între ele in clasament de la o săptămână la alta.

Ce caută ele în faţă în clasament? Simplu: frumuseţe, diversitate, multe obiective turistice, multă verdeaţă, plaje tentante, preţuri moderate, distanţa rezonabilă şi automat costuri ponderate etc.

Creta este cea mai mare şi mai complexă insulă a Greciei. Mai ales în ultimii ani, există multe şi diverse oferte ale agenţiilor turistice, tentante mai ales în extra-sezon şi îndeosebi pentru partea central-nordică a insulei. Climă caldă, generoasă, din mai până în octombrie, obiective turistice multe şi atractive, plajele unele de-a dreptul fantastice, fac ca această insulă să fie tot mai solicitată de “ai noştri”.

Santorini “regina Cicladelor” e bine în faţă în clasament. Caldera, unică în lume, plus plajele interesante, atât ca şi culori cât şî ca peisaj, arhitectura cicladică combinată cu Caldera şi apusul de soare, serviciile, unicitatea şi aspectul straniu, cu totul aparte, au început uşor-uşor să îi tenteze şi pe “ai noştri”. Pe când oare şî celelalte Ciclade? Dacă nu ar exista Caldera, Santorini ar fi “bătută” ca frumuseţe de alte insule Ciclade.

Rhodos: o altă insulă mare, frumoasă, complexă, cu pachete turistice diverse şi atractive, din România.

Kefalonia: este, cronologic, ultima insulă ionică din “The Big Four” intrată în circuitul turistic românesc. Minunată insulă, mai are însă drum lung (şi multe review-uri de scris) până să le ajungă pe celelalte trei ionice din faţă.

Skiathos: iniţial “excursie opţională din Paralia Katerini”, a ajuns, iată, o insulă “la modă” şi în România, inclusiv din punctul de vedere al pachetelor turistice ale agenţiilor de turism. Frumoasă, plină de plaje nisipoase, e “vedeta Sporadelor”.

Kos: e a doua insulă ca importanţă inclusiv ca pondere turistică din Arhipelagul Dodecanezelor, după Rhodos. De asemenea, există pachete turistice din România. Merită atenţie mai mare (mai multe review-uri), părerea mea.

Paxos + Antipaxos: insule mai mici din Ionice, aflate la umbra celor “patru mari şi tari”. Iată, sunt destul de vizitate, mai ales ca şi excursii opţionale.

Evia: o insulă mare a Greciei. Nu este extrem de turistică, totuşi ocupă un surprinzător pentru mine, loc 12, remarcabil. Ajută, pentru această clasare, poziţia geografică favorabilă, dar şi câteva locuri frumoase, atractive, de pe cuprinsul insulei.

După ce am trecut succint în revistă aceste 12 insule din top review-uri de călătorie pe AFA, hai să comparăm un pic aceste insule “de top” pentru turiştii români, cu zonele turistice neinsulare “de top”.

Peninsula Chalkidiki are un total de 195 reviewuri de călătorie. Deci ar veni pe locul doi, după Thassos, dar tot la mare distanţă.

Reviewurile pe cele trei braţe: Kassandra 42, Sithonia 84, Athos 21, plus review-uri generaliste despre Chalkidiki 33, plus alte 15 rw-uri despre Nea Vrasna, insula Amouliani etc, ca să defalchez puţin rw-le de Chalkidiki.

Zona Katerini sau “Riviera Olimpului”: surprinzător doar 111 rw-uri de călătorie, dar multe-multe de cazare.

Si tot surprinzător, insa doar la prima vedere, în cadrul acestei zone turistice, Paralia Katerini, doar 44 rw-uri de călătorie. Dar despre Paralia Katerini nu e uşor să scrii un review de călătorie, o spun din proprie experienţă. A trebuit de fapt să scriu un review despre… şi nu prea, sau mai puţin despre… Paralia Katerini in sine.

Totodată, Riviera Olimpului a fost “paradisul grecesc” pentru turiştii noştri prin 2000-2005. Pe vremea aceea, AFA încă nu exista. Intre timp, gusturile şi topul destinaţiilor turiştilor noştri s-au mai modificat.

Ei bine, până în acest punct sunt de acord cu ideea că este greu să scrii un review nou despre insulele greceşti. Mai exact, e greu să scrii ceva nou despre cele 12 insule enumerate anterior, ca şi despre cele 2 zone turistice neinsulare amintite.

Deşi, trebuie să precizez: sunt anumiţi colegi care scriu atât de frumos şi interesant reviewuri, încât, chiar dacă vor merge în continuare 10-15 ani în aceeaşi insulă, spre exemplu Thassos, şi vor scrie despre ea, eu le voi citi cu aceeaşi plăcere noile review-uri.

Totodată, cititorii au nevoie de informaţii noi, proaspete, de la faţa locului. O ştiu inclusiv de la ne-membri AFA, dar constanţi cititori ai saitului, care citesc cu mare interes ce apare nou despre Thassos, sau Chalkidiki, sau orice loc în care vor să meargă, şi are rw-uri noi. Nu contează că au mai apărut 200 sau 500 de review-uri despre acel loc! Părerea mea este că sunt binevenite toate! Cititorii sunt cei care vor alege ce îi interesează, şi trebuie să aibă de unde alege!

Abia acum am ajuns la “oile noastre”. Mai exact, la … “oile negre” ale turismului insular grecesc, din perspectiva turiştilor români. Si anume, la insulele care beneficiază de puţine, sau chiar deloc, review-uri de călătorie (bineînţeles şi de cazare) pe AFA

Aceste insule sunt nişte “cenuşărese” din mai multe motive.

In primul rând, în nici un caz nu este vorba de lipsa lor de atractivitate, în majoritatea cazurilor, ci mai degrabă de … lipsa de reclamă turistică sau de oferte turistice ale agenţiilor de turism. Este vorba de un cumul de factori: distanţe mai mari fată de ţara noastră, automat deseori preţ mai mare, lipsa ofertelor turistice ale agenţiilor, ceea ce implică mersul pe cont propriu. Asta nu ar fi o mare problemă pentru turiştii noştri, care s-au orientat, mulţi dintre ei, şi pe această direcţie. Dar deja intră în calcule costuri suplimentare cu avion, feriboturi, lipsa sau deficit de documentaţie asupra obiectivului, deşi aceasta există dacă o cauţi cu adevărat, teama de necunoscut, de zone încă nestrăbătute de “prieteni, cunoştinţe”, “specialişti în turism” care să te îndrume, să te teleghideze, să-ţi arate unde, de ce şi cum să mergi în vacanţă, ce si unde sa mananci si sa bei acolo si ce sau unde nu etc.

Astfel încât, turiştii noştri se “resemnează” cu cele vreo 10-12 insule greceşti aflate “la îndemână, acestea dealtfel ocupă primele locuri ale clasamentului după numărul de review-uri, pe care l-am prezentat.

Dar hai să privim situaţia pe arhipelaguri.

Am luat în calcul un total de 73 de “insule principale” ale Greciei, adică insule semnificative, suficient de mari, dar şi populate (excepţie Delos, care … e o insulă celebră, vizitată, fără populaţie permanentă dar mai specială), astfel încât să suscite interes pentru o vizită, începând cu o vizită de o zi, până la … ani şi ani de zile! Pentru că, altfel, Grecia are un total de câteva mii de insule şi insuliţe, că-s 3 000 sau 8 000, nu mai contează, depinde ce “cioturi insulare” iei în calcul :)

1. Insulele Ionice: un total de 578 reviewuri de călătorie, aplicate la 7 insule dintr-un total de 8 insule, Paxi şi Antipaxi fiind în rw-uri “la pachet”.

Corfu 179 rw-uri, Lefkada 173, Zakynthos 169, Kefalonia 38, Paxi+Antipaxi 16, Kythira 2, Ithaka 1, Antikythira 0.

Aici, în cel mai străbătut arhipelag al Greciei de către turiştii români, aş remarca o insulă frumoasă, dar care nu este prea băgată în seamă, datorită probabil distanţei mai mari: Kythira. De altfel, e subiect de controverse între specialişti inclusiv încadrarea ei sau nu între ionice. Merită mai multă atenţie această insulă, zic şi eu, nu daţi cu parul :).

2. Insulele Egeei de Nord: 448 rw-uri pentru 7 insule, dintr-un total de 11 insule.

Thassos 432, Samothraki 4, Samos 4, Limnos 4, Lesvos 2, Chios 2, Ikaria 1.

Zero rw-uri: Agios Efstratios, Oinouses, Psara, Fourni.

O remarcă am: insula Lesvos (sau Lesbos, sau Mytilini) este a treia insulă ca mărime a Greciei. După unii, este cea mai frumoasă şi mai complexă insulă a Greciei! Si nici nu este foarte departe. Dar, până să arăt “bârna” din ochi a celor doar 2 rw-ri de pe AFA, hai să văd “parul” din proprii mei ochi: nici eu n-am văzut-o :). Aşa că, ciocu’ mic! :) Dar zic şi eu, totuşi…

3. Creta 121 rw-uri

Creta, cea mai mare insulă a Greciei, e socotită ca un … arhipelag de sine-stătător.

Este ca suprafată cât … următoarele 5 insule la un loc: Evia, Lesvos, Rhodos, Chios, Kefalonia. Ai ce vedea şi scrie despre Creta, nene!

De remarcat: zona de sud a Cretei, mai puţin turistică, mai greu accesibilă, dar minunată, nu prea a fost vizitată de ai noştri.

4. Insulele Ciclade: 94 rw-uri, despre 18 din cele 24 insule principale luate de mine în considerare.

Santorini 51, Mykonos 9, Naxos 5, Paros 4; Amorgos, Milos, Tinos 2; Anafi, Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos, Syros, Delos, Ios, Andros, Antiparos, Folegandros 1.

Nici un rw: Kimolos, Sikinos, Iraklia, Schinousa, Koufonisia, Donousa.

Ei, aici "am luptat" si eu, "din greu", ca Adamita Dandanache, "si da-i si lupta", ca sa mai "echilibrez" ca numar, comparativ cu alte arhipelaguri, rw-le despre Ciclade! :)

O remarcă despre Mykonos: este singura insulă cu pachete turistice avion charter din România cu mai puţin de 10 rw-uri de călătorie! După unii, este cea mai celebră şi cunoscută insulă a Greciei! Are plaje excelente, nisipoase, aglomerate şi ne-, pentru toate gusturile şi … orientările :), are un oraş cicladic încântător (după majoritatea specialiştilor Mykonos Town fiind prototipul portului şi oraşului cicladic desăvârşit ca şi arhitectură), este cea mai cosmopolită, strălucitoare şi … scumpă insulă a Greciei! Dar sunt şî oferte speciale, cu preţuri tentante, în extra-sezon. Adică în septembrie, când sunt … 30-32 de grade în aer, şi nici o picătură de ploaie, iar insula încă e plină de turişti (majoritatea occidentali).

5. Insulele Dodecaneze: 71 rw-uri despre 10 din cele 18 insule principale.

Păi… de ce sunt 18 insule, şi nu … 12 cum le zice numele? E o poveste şi cu numele“dodecanezelor” ăstora, nu e acum momentul să intrăm în astfel de amănunte. Dar unanim, se consideră că sunt între 13 şi 18 insule “de bază”, şi nu 12, eu am considerat un total de18.

Rhodos 43, Kos 16, Symi 5; Astypalea, Kastelorizo, Lipsi, Tilos, Karpathos, Leros, Patmos câte 1 rw.

Halki, Nisyros, Kalymnos, Telendos, Pserimos, Arki, Agathonisi, Kasos nici un rw.

Bine, spre exemplu Nisyros sau Kalymnos sunt excursii opţionale din Kos, şi s-o fi scris despre ele, la “excursii opţionale din Kos”, dar … nu apar cu rw-uri de călătorie de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că de exemplu nu prea s-a înnoptat în aceste insule.

Dar eu altă “cenuşăreasă” vreau să evidenţiez de aici: Karpathos. A doua insulă ca mărime a arhipelagului, un pic mai mare decât Kos! Dar, nu cred că e singura ei calitate. Zic şi eu “cred”, şi nu zic adevărul, adică faptul că “sunt sigur”, deoarece încă nu am vizitat-o, aşa că, precum la Lesvos, … ciocu’ mic!

6. Insulele Sporade şî Evia: 69 rw-uri; integraliste: 5 din 5 au rw-uri!

Skiathos 44, Evia 15, Skopelos 7, Skyros 2, Alonissos 1.

Aici, zic şi eu, Skopelos si Alonissos merită mai multă atenţie. Invitaţie pentru vizitarea lor! :)

7. Insulele Argo-Saronice: 7 rw-uri (4 insule abordate dintr-un total de 5).

Aegina 4, Poros 1, Hydra+Spetses 1, Salamina 0.

Aici ceva pare că nu este în regulă. Probabil, dat fiind că aceste insule de regulă se vizitează ca şi excursii opţionale de o zi din portul Pireu, nu-i exclus să se găsească rw-uri despre ele ca şi “excursii opţionale”, pe la alte secţiuni.

Invitaţia mea este de a le vizita, cu înnoptare, şi rw-uri în consecintă! Sunt prea puţine articole, pentru notorietatea acestor insule, aflate la doi paşi de Atena.

Mai ales Aegina şi Hydra, sunt două dintre cele mai celebre insule ale Greciei, şi nu zic acuma de ce.

8. Insulele Peloponezului. Sunt 3 rw-uri despre insula Elafonissos.

E una singura, dar ... buna! :)

Aici, o remarcă: rw-ul despre Hydra+Spetses în prezent pe sait la rubrica “Descoperă Tolon”, eu l-am contorizat la “Argo-Saronice”, de care aparţin insulele respective.

Concluzie

Pe AFA s-au scris 1391 de rw-uri de călătorie până pe la mijlocul lunii august 2015, despre 53 de insule greceşti, din totalul de 73 de insule pe care eu le-am luat în calcul.

Doar 12 insule “beneficiază” de un număr de minim 10 reviewuri de călătorie.

Un număr de 41 insule au între 1 şi 9 rw-uri, în timp ce 20 nu au deocamdată nici unul!

Trebuie să precizez că şi dintre insulele cu 1 sau 2 rw-uri, multe beneficiază de articole scrise de userul @webmaster.

Concluzia e simplă: sunt 12 insule greceşti despre care s-a scris mai mult. Dar asta nu e o problemă, niciodată nu este … prea mult!

In schimb, sunt 61 de insule “cenuşărese” sau “răţuşte urâte”. Dar ştim din poveste că “răţuşca cea urâtă” de fapt era un pui de … minunată lebădă!

Cât despre “Cenuşăreasa”… Ea doar aşteaptă să apară “Prinţul” să o descopere, pentru a deveni dintr-o umilă fată simplă şi oropsită, ceea ce merită a fi: Prinţesă!

Aşa încât, tu, cel ce ai rezistat să citeşti până la capăt acest articol, poţi oricând să fii “Prinţul din poveste”, cel ce poate transforma … 61 de “cenuşărese” în adevărate “prinţese” ale turismului românesc în insulele Greciei!

Cât despre impasul simpaticilor noştri colegi care nu mai găsesc inspiraţie şi subiecte pentru review-uri despre insulele greceşti…

Eu zic că le-am dat … 61 de subiecte, nu-i aşa? Voi ce ziceţi?

P. S.

1 Sper ca n-am gresit prea tare pe ici pe colo...prin punctele esentiale cu numaratoarea voturilor - pardon, a reviewurilor - , ca om sunt si eu, nu masina.

Cer mii de scuze pentru eventualele erori, sper ca nu sunt majore.

2 Rog @webmaster-ul “în cauză”, dacă se poate :), să acorde (dacă cumva printr-o minune avea altceva în gând) doar puncte simbolice pentru eventualele voturi primite de acest review. Si am cel puţin 2 motive:

Primo: Deşi este despre insulele Greciei, este un review cvasi-statistic, nu descrie o destinaţie turistică anume, vrea sa fie o simplă analiză statistică AFA.

Secundo: Un conducător de club de fotbal din România, întrebat fiind de un reporter: “Ce obiectiv are echipa dvs. pentru sezonul în curs? ”, a dat un răspuns simpatic:

“Obiectivul nostru este … evitarea locului întâi în clasament! ”

Ei bine, acelaşi obiectiv îl urmăresc şi eu :))


[fb]
---
Trimis de zuftim in 22.08.15 21:06:21
Validat / Publicat: 23.08.15 01:38:33

VIZUALIZĂRI: 3261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22068 PMA (din 68 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

sunflower
[23.08.15 07:52:53]
»

Multa munca, felicitări, iar finalul este... de poveste! Vorba vine, e... de haz! Mi-a plăcut maxim. Dacă neuronii mei au stau încordați pe parcursul citirii acestor rânduri - mai ales ca dimineață plec și eu într-una din insulele situate in top 3 -, în final a survenit descretirea

zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 09:15:38]
»

@sunflower

Multumesc! Da, intr-adevar, poate ca citirea rw-ului implica mai multa concentrare. Asa ca un pic de "descretire " a fruntii la final, am considerat si eu ca nu strica.

Drum bun, vreme minunata si o vacanta cat mai frumoasa!

Astept cu nerabdare, dupa vacanta, sa ne impartasesti impresiile.

Larissa
[23.08.15 10:11:01]
»

Excelentă analiză, felicitări! Abia m-am întors din Thassos, a 2 a oară, ciocu mic însă că mai am o viață până devin specialistă în insule grecești...

marocanu21
[23.08.15 10:19:13]
»

@zuftim - Mersi maestre! L-am notat la favorite! Nu ştiu de ce, dar aşteptam o asemenea statistică (nu de la tine, ce-i drept!) care-mi poate servi ca sursă de inspiraţie pt anul viitor!

Dan&Ema
[23.08.15 10:31:22]
»

E timpul statisticilor pe AFA. Peste cateva zile " debutez " si eu in Grecia. Prima incercare va fi Thassos evident destinatia cea mai agreata de " romani " in insulele grecesti. Pe AFA si in general.

Interesant articol

Cristian_h*
[23.08.15 10:32:50]
»

Cam în toate clasamentele din U. E... pozitive (să ne înţelegem) România este pe locuri codaşe, eu cred că şi la procentul turiştilor, raportaţi la întreaga populaţie, ce aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării suntem tot pe undeva pe la coadă.

Deci,

1- puţini sunt aceia ce-şi permit acest lucru, dintre aceştea mai mult de jumătate au copii şi aici intervine o altă problemă, nu te duci cu copiii să explorezi, te duci la un loc sigur, cunoscut, încercat de alţii.

2- oamenii cu bani aleg destinaţii scumpe, exotice şi foarte puţini dintre aceştea vor intra să-şi scrie impresiile pe diverse forumuri.

3. Câţi dintre români stăpânesc bine o limbă străină de circulaţie largă astfel încât să se aventureze în locuri mai puţin cunoscute? Eu cred că puţini, ... ca un fapt divers în Tailanda dintr-un grup de 36 de persoane eram singurul vorbitor de limba engleză (ghidul ştia doar pe hărtie engleza !!!

În concluzie... răţuştele cele urăte mai au de aşteptat pănă să devină lebede!!!

P:S:

promit să reluăm această discuţie în octombrie, după ce voi încerca să dublez numărul impresiilor la 3 insule greceşti, avănd la dispoziţie un buget normal pentru un sejur în una dintre destinaţiile greceşti de top din clasamentul actual, deci vom mai vorbii pe tema asta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
luciaoradea
[23.08.15 11:21:29]
»

@Cristian_h - excelent punctat, toate cele 3 situații sunt extrem de reale!

@zuftim

Felicitari pentru review! Foarte bine gândit și alcătuit, ca de altfel toate celelalte articole de ale dvs. Și eu cred, ca și @Cristian-h de mai sus, că insulele grecești din"top 12" se vor menține acolo, iar rățuștele cele urâte vor mai rămâne destul de urâțele, din punct de vedere al turismului romanesc. Nu pentru că nu ar fi interesant de văzut, sau pentru ca romanii nu sunt dornici sa le viziteze, ci din cauza distantelor mari, ferry-urilor necesare și implicit a costurilor ridicate, pentru multe destinații mai îndepărtate.

Noi suntem acum în Zakynthos, și am făcut 1500 km până aici. Sincer, dacă mă întrebi acum, cred că nu mai venim în grabă prin zonă. Am pornit duminica trecută din Oradea și ne-am cazat aici miercuri, cu o noapte dormita în Nei Pori și încă 2 în mașină. Nu a fost distractiv deloc, pentru o familie cu copii, de exemplu, asta iese clar din discuție. Noi însă ne alegem destinația, urcăm în mașină, și ajunși acolo ne căutăm cazare la fața locului. Până acum a funcționat, în Corfu, Thassos, Sivota și Zakynthos. În Lefkada nu . Astea sunt însă zone turistice mai accesibile, nu m-as aventura sa plec așa în insulele mai îndepărtate. Noi mai avem de văzut Kefalonia, și apoi putem sa ne întoarcem liniștiți în Corfu .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Cristian_h*
[23.08.15 11:36:51]
»

@luciaoradea - Skyros, Kea, Andros, Kythnos sunt cam la aceeaşi distanţă ca şi Zante, Serifos, Sifnos, Syros Tinos sunt cu 100-150 km mai îndepărtate

zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 14:29:04]
»

@larissa2015

Multumesc! Nu-i probpema, cat traim, invatam! Ma bucur sa aud asta! Deci, sa sper pe curand la relatari despre vacanta?

zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 14:31:27]
»

@marocanu21

Ma bucur ca o simpla... filozofare statistica poate fi de folos din punct de vedere turistic.

zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 14:34:08]
»

@Dan&Ema -

Mersi de aprecieri. Ma bucur sa aud asta. Insula "de smarald" inseamna ca isi va consolida pozitia! Pacat ca mai sus de locul 1 nu se poate!

O vacanta minunata va doresc!

zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 14:41:54]
»

@luciaoradea

Multumesc pentru aprecieri.

Da, cu copii, mai ales mici, e mai complicat.

Sunt convins ca ati lasat in toate insulele enumerate si cateva locuri nevizitate, pentru viitoarele vacante. Daca nu, oricum, merita sa le revezi, mereu si mereu, sunt atat de frumoase!

Vacante placute, si... bafta pe viitor la cazare, nu ca in Lefkada!

Din pacate, se mai intampla uneori si incidente in privinta asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 15:14:48]
»

@Cristian_h -

Perfect de acord cu problemele punctuale.

Cat despre "ratusca cea urata": bineinteles ca mai are de asteptat! Doar in poveste totul e roz, perfect, cu happy-end, dar realitatea e mai altfel. Poate indemnul " si tu cel ce citesti poti fi... etc" a fost cam...

La mine insa a functionat. Eu m-am autoindemnat, si acum... "vanez cenusarese"

Dar nu am vrut sa starnesc contradictii sau polemici din textul articolului, acesta s-a vrut cat mai neutru posibil, invartindu-se in jurul statisticii respective, fara sa o comenteze prea mult.

Ba chiar o accept - statistica -, o inteleg, e logica, si o... incurajez!

Dar pozitia mea personala in problema asta rezulta din alte review-uri.

Totodata, e suficient sa fie cativa useri care sa " dubleze" numarul rw-urilor despre "cenusarese", decat deloc, e bine ca sunt si acestia!

M-am ocupat si eu cu astfel de lucruri, cu " dublari", desi uneori pe zero e cam greu sa il dublezi si sper sa o fac si pe mai departe, de exemplu tot anul acesta.

Mai vorbim, intr-adevar. Subiectul "buget" este interesant, dar si aici cred ca turistii opereaza cu unitati de masura diferite. Fiecare are propriile sale standarde, sau propriile sale prioritati pentru anumite tipuri de cheltuieli. In cazul meu personal, nu mai fac calcule comparative, caci nu imi sunt favorabile. Pe banii unei vacante in 3-4 insule in Ciclade nu mai calculez si nu mai spun cate vacante de Thassos (de pilda), as putea face . Dar logica e simpla: iti place, se merita, nu-ti place, nu se merita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
zuftimAUTOR REVIEW
[23.08.15 17:03:08]
»

@Cristian_h -

Desi nu sunt eu avocatul vreunei insule, nu am nimic de castigat din asta, totusi, hai sa discut un pic si serios o problema ridicata "la fileu" aici.

Problema “copiilor mici” la mare, in insule “de top” respectiv insule din afara topului. Topul din perspectiva noastră, bineinteles, ca despre asta era vorba. Hai sa vedem cum sta treaba.

Insula Lefkada este o insula de top 3 in clasamentul conform statisticii mele: cu peisaje si plaje minunate, indeosebi pe partea vestica etc.

Pe de alta parte, insula Naxos este o “cenusareasa”: are 5 rw-uri scrise de 4 useri. Daca ii scoatem din discutie pe autorul acestui ecou si pe destinatarul sau, rezulta “impresionantul” numar de 2 reviewuri scrise de doi useri!

Bine, destinatarul e un fel de a spune, eu nu ii comunic nimic nou lui @Cristian_h, el a “trait” aceste experiente inaintea mea, destinatarii acestui ecou sunt de fapt toti cei interesati sa afle despre insule “cenusarese” cu plaje bune pentru copii mici.

Revin: Doua reviewuri despre Naxos, pe care orice turist serios din lume o include in top 10, daca nu top 5 insule grecesti! Dar nu acesta e subiectul, mi-am promis sa nu merg pe directia aceasta.

Ce vreau sa arat este ca Naxos pentru noi face parte dintre “cenusarese”, conform statisticii, nu-i asa?

Bine, despre Naxos au mai scris inca doi useri, in rw-uri incadrate la “Vacanta in Ciclade”, deci un total de sase suflete, nici macar cate capete are balaurul din povesti.

Daca cineva ar recomanda insula de top Lefkada pentru familiile cu copii mici, ar face o mare greseala. Copiii mici iubesc nisipul abundent in care sa se joace, intrarea lina in mare etc. Ei, la varsta prescolara, inca nu pot aprecia Porto Katziki sau Egremni, ba chiar ar fi o adevarata aventura sa ii “cobori” pana jos… Desi, asa te inveti cu greutatile vietii, de mic, nu-i asa?

In schimb, dupa parerea mea, dar nu numai a mea, Naxos este cea mai potrivita insula greceasca pentru familiile cu copii mici! Iar cine a fost pe plajele Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka, chiar si Agios Georgios (plaja orasului Naxos) stie la ce ma refer.

Sau, o poate inlocui cu acelasi succes vecina insula Paros, tot o “cenusareasa” a turistilor români. Si mai am in minte inca cel putin 10 nume dintre insulele “cenusarese”, dar nu mai exemplific, ma limitez la doua insule vazute si “verificate” de mine.

Veti zice: dar confortul copilului unde este?

Exact! Ii place copilului sa stea ore si ore in sir in masina, conducand in tromba pana in Lefkada? Posibil, da. Dar… Ma indoiesc. Unii copii, nu stiu cum se face, dar devin fani masini si circulat cu masina abia bine de tot dupa ce invata sa vorbeasca…

Sugestie pentru o astfel de familie: Ce-ar fi sa urcam in Bucuresti in avion, sa coboram in Atena dupa 1 ora si 40 de minute, sa urcam in Atena in avion “domestic” grecesc, si dupa alte 35 de minute sa fim in Naxos? Sau, daca vrem sa evitam avionul Atena-Naxos, sa mergem usor, linistit, pe mare, vreo 5 ore, pe un feribot mare, sigur si stabil, din Pireu pana in Naxos, asa cum fac destule familii cu copii?

Veti zice: dar costa! Si voi raspunde: da, intr-adevar, costa mai mult.

Dar cine are impresia ca ceva bun si frumos in viata, este pe gratis sau macar foarte ieftin? Eu nu cred asa ceva.

Dar cand “ne-am dus” in Mallorca, Tenerife, Cancun, Seychelles, nu a costat?

“Pai… alea sunt zone turistice “serioase”, care merita investitii” veti zice.

“Grecia este asa… o destinatie banala, de buget, pentru anii cand stam prost cu banii… ”

Asa este, ne-am obisnuit sa vedem Grecia ca o destinatie “low-cost”, pentru ca de multe ori alegem tocmai … destinatiile low-cost ale Greciei.

Grecia, desi foarte vizitata de noi, românii, a devenit “cenusareasa” turismului românesc, atunci când ne decidem cati bani vrem sa investim cand mergem in vacanta, si la buget mic, alegem Grecia!

De fapt, asa ne-am invatat din acele celebre si deja cu vechime “vacante in Grecia de o suta de euro” sau “doua bilete la pret de unul” etc. Ca Grecia e ieftina, si ca acolo te duci "cand nu ai bani".

Apoi venim acasa, si decretam: “nu este nimic de capul Greciei asteia, nu se merita sa mergi acolo… ” Aici nu ma refer la discutii de pe AFA. Ci:

Am auzit zeci si zeci de astfel de concluzii, in discutii din viata de zi cu zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dan&Ema
[23.08.15 18:16:31]
»

@zuftim - In privinta motivului pentru alegerea Tahssoului ai avut perfecta dreptate: raportul preturi / distanta fiind un criteriu esentuial pentru o prima destinatia greceasca selectatat de noi. daca ne va place, poate a doua va tine cont si de alte aspecte, astfel ca articolul acesta are o valoare speciala. Sau poate vom reveni tot in Thassos. Sau poate nu vom reveni in Grecia ca sa mai vizitam si altceva. sau...

Impresionanta diversitatea ofertelor pe destinatia Grecia insule si nu numai.

Ah! Era sa uit sa remarc tenta umoristica din finalul articolului, amprenta ta de neconfundat. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
luciaoradea
[24.08.15 10:16:32]
»

@zuftim:

Poate ar mai fi un aspect de luat în considerare -afinitatea pe care o dezvolta (sau nu) turistul pentru o anumita destinație. Dacă ai fost intr-o insula și ti-a plăcut, te-a fermecat sau doar mulțumit din mai multe puncte de vedere, vei fi tentat să repeți experiența. Dacă nu, ei atunci vom citi review -uri pe AFA despre cât de rău a fost, ce urât se poartă grecii astia șamd. Și, după o experiență nefericita, cred că putini oameni mai rămân cu spiritul de aventura, dornici să exploreze locuri noi. Mai bine "merg la sigur ", ori unde au mai fost deja și le-a plăcut, ori unde li se recomandă de către prieteni sau oameni de încredere. La o adică e de înțeles, tot anul te-ai gândit la concediu, ai pus bani de -o parte, ti-ai făcut speranțe, așa că parcă nu ai chef să te cerți cu nevasta /soțul /copiii din cauza locației alese.

Multă lume vrea doar să se odihnească, e greu să te plimbi în fiecare zi pe o altă plaja sau să explorezi toate coltisoarele unei insule, mai ales dacă drumurile sunt mai dificile. Uite noi acum, în Zakynthos, am bătut aproape toată insula în 5 zile, de când am ajuns aici. Drumurile sunt complicate, nu există șoseauaprincipala care sa înconjoare insula pe maluri, ca în Corfu sau Thassos. Ne-am rătăcit de câteva ori, ne-a scos gps -ul prin tot felul de locuri, ne-am certat cu harta în față... Am văzut câteva locuri minunate, însă o gramada de "plaje "nu au de fapt aproape deloc plajă, altele sunt dezamăgitoare, în altele e imposibil de stat din cauza vântului puternic sau a valurilor mari. Ce vreau să demonstrez cu asta? Că vom merge în zilele rămase doar pe plajele care ne-au plăcut, aproape de cazarea noastră. Comoditate? Da, probabil, dar concediul asta înseamnă, nu? ???? Și odihnă, nu numai plimbare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
ANILU
[27.08.15 11:01:49]
»

Interesant si util articol.

Noi am fost in Grecia de 4 ori.

Chalkidiki - Bratul Kasandra - cu masina

Corfu - cu masina

De aici am zis stop nu mai vrem cu masina, este prea lung drumul si obositor.

Kos - cu avionul

Skiathos - tot cu avionul.

Tare mult ne-a placut.

Recunosc ca si eu am facut o lista a insulelor Grecesti si imi doresc in viata asta sa reusim sa le vedem.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
horachira
[27.08.15 11:30:54]
»

@zuftim - Excelent acest comentariu ulterior articolului!!! Aplaud si subscriu. Vrem cu 3 lei totul si cind nu putem satisface acest lucru comentam ca e naspa

zuftimAUTOR REVIEW
[27.08.15 20:25:55]
»

@ANILU:

Despre modalitatea optima de transport pentru a vizita Grecia, si - subiectul review-ului - insulele Greciei, ramane la latitudinea fiecaruia: ce si cum ii convine, din ceea ce exista la dispozitie.

Eu personal, am circulat spre si prin Grecia in multe variante: prin agentii de turism, dar si pe cont propriu. Cu autocar, avion, autoturism, feribot...

Indiferent cum am facut deplasarea, si indiferent care zone le-am vizitat, niciodata nu am fost dezamagit de vreo vacanta in Grecia. Bineinteles, nu mi-au placut la fel de mult toate vacantele si toate zonele vizitate. Nu fac un secret din faptul ca imi plac insulele in mod special, iar dintre insule, febletea mea este arhipelagul Cicladelor.

In ultima vreme m-am axat pe urmatoarea varianta: avion pana in Atena, apoi cu feribotul din portul Pireu prin cateva insule. A devenit varianta mea preferata, dar fiecare alege ce ii place si ce i se potriveste.

Multumesc pentru aprecieri. Succes in "bifarea" tuturor insulelor de pe lista!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[27.08.15 20:55:07]
»

@Dan&Ema:

Thassos e o insula frumoasa. Unii o subestimeaza in mod nedrept, dezamageascadica in slavi in mod nejustificat. Eu va sfatuiesc cu toata sinceritatea, si toata simpatia posibile: bucurati-va de aceasta insula, profitati la maxim de tot ceea ce va ofera, nu cred ca veti regreta vizitarea ei! Dar... nu va rezumati la Thassos! Grecia este atat de frumoasa, are statea zone si locuri minunate, si totul - zic eu - la un pret excelent, daca avem grija si inspiratie, incat... E o tara fascinanta! N-o voi putea scoate din calculele mele turistice toata viata mea! Trebuie sa stii exact ce iti place, iar Grecia e imposibil sa nu-ti ofere ceva pe gustul tau, optiunile sunt atat de diverse si complexe! Dar mai e un aspect: exista riscul sa te seduca cu ceva, ceva ce nici nu te astepti din start. Sa iti acapareze atentia, sa-ti modifice gusturile, sa te schimbe din punct de vedere turistic. Sa te faca dependent. Am "patit''" si eu asta cu Cicladele. E acolo ceva, o vraja imposibil de descris in cuvinte, ceva misterios ce poate sa te subjuge, sa-ti doresti sa revii de cate ori poti. Atmosfera, aerul, specificul locului.

Sfatul meu: incercati cat mai multe insule posibil din acel top 12 prezentat de mine, ca si preferate ale turistilor romani. Toate sunt insule frumoase! Nu degeaba sunt vizitate de ai nostri, si nu numai de ai nostri!

Cat despre Ciclade, revin la ele: Santorini, Mykonos, Paros si Naxos - cele mai turistice dintre ele - nu au cum sa dezamageasca un turist cu gusturi... standard.

Cumulat in astea patru, gasesti tot ce-ti poate pofti inima.

Succes, inspiratie si vacanta minunata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
horachira
[28.08.15 11:51:58]
»

@Dan&Ema - Imi permit citeva consideratii personale pentru Dvs. despre Thassos in genul " grad de satisfactie"

Noi am gresit mergind in anul imediat urmator dupa Corfu

Mi s-a parut un pas inapoi mare.

-marea 100%

-plaja 100%

-cazari ieftine 100%

-taverne 100%

-romani multi 100%

-cadru natural 100%

-preturi bune 100%

-relaxare 100%

-distractie 0,00%

Am avut cu mine 2 tineri a 17 ani care s-au plictisit de moarte. Din pacate la fel si noi

Cu toate ca sint huliti mie imi plac englezii. Nu cei de pina in 25 ani, care se imbata rau, ci cei de peste 40, ca mine

In Corfu dupa masa servita la taverne ieseam la baruri cu diferite feluri de muzica live, cu quizz-uri pe diferite teme.

Atmosfera era foarte intima, cintaretii bunicei.

Din pacate acest tip de distractie nu l-am regasit nici in Halkidiki anul asta.

Deci depinde ce vrei si ce te astepti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pmanuela
[28.08.15 13:21:41]
»

@zuftim

Felicitari pentru acest articol de exceptie!

L-am citit cu mare placere si l-am trecut deja la favorite. A venit la momentul potrivit.

Din topul celor mai "descrise" 12 insule ale Greciei, cinci dintre ele le-am vazut in anii trecuti (Corfu, Thassos, Lefkada, Zakynthos, Skiathos), dar mi-e greu sa decid care e mai frumoasa, pentru ca fiecare dintre ele are un farmec personal.

Dar, pentru ca mai avem o multime de locuri frumoase de explorat, anul acesta am ales una dintre "Cenusaresele " nord-Egeene, mai precis Samos, iar la intoarcere sper sa va conving ca merita un loc in inimile voastre.

Au mai ramas cinci zile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[28.08.15 13:42:13]
»

@pmanuela

Felicitarile mele! Atat pentru alegerile precedente, cat si pentru cea viitoare.

Multumesc pentru aprecieri.

dorgo
[29.08.15 16:54:42]
»

@zuftim, cred ca esti in perioada de debut entuziastic si AFAeuforic, am trecut si eu prin ea, asa precum e Soarele nostru care-si consuma energia ca sa ne lumineze si incalzeasca si inca n-a ajuns nici macar la jumatatea existentei sale. Cu timpul si energia depuse pt a scrie statistica aceasta (care era genul de activitate a lui @Costi), ai fi putut sa mai scrii un review... ceea ce nu inseamna ca reviul tau nu era necesar, ba dimpotriva chiar daca intuitia ne punea demult ca Thassos le-a devansat cu mult pe celelate insule... Eu cred ca ajunge sa mergi in Thassos si-n alte 2-3 insule grecesti, ca sa compari si-apoi, ai sa jinduiesti sa revii in Thassos. Unele insule extra-thassiene, ajunge sa le vezi o singura data si gata, juri ca n-ai sa mai dai pe-acolo, ba te-nvinovatesti ca sejurul de o saptamaa e prea lung si vrei acasa. Thassos e complexa si completa (are si o clima grozava si apa limpede si calda-e situata intr-un golf situat intr-un al golf, mai mare, (Marea Egee), are si sate de munte-unele din piatra-, si plaje nisipoase si pietroase, si marmura si verdeata, si izvoare, si-o sosea circuminsulara de pe care sari direct pe plaje si mancare buna si ieftina si bazaruri si minimarketuri si plaje aglomerata sau dimpotriva plaje pustii (si laje pt familisti) si ciudatenii-Marble Beach, Giola, Cap Aliki) si-un cortegiu de pescarusi rotitori de la Keramoti la Limenas. Poa' sa vorbeasca gurile rele ca nu e lux pe-acolo, ca e sindicalista, ca e insula saracilor Europii, adica si a noastra... etc... ea are un vino-ncoa, care nu-ti da pace... eu in Thassos ma simt ca acasa, adica bine... va mai merge inca multa lume in Thassos (care va ramane insula de suflet a romanilor) si de fiecare data cand vom vedea scris acest cuvant, vom citi review-ul sau vom privi macar fotografiile cu placere... poate fii si a 10-a oara... de ce? ... nu stiu... "nu cerceta aceste legi'... Thassos place si atat!... iar despre Grecia, eu as zice ca dac-ar fi sa aleg intre Spania, Italia si Franta, eu as alege Grecia, iar dintre Lefkada, Zakynthos si Skiathos, eu tot pe Thassos as alege-o, lucru ce darama toate calculele matematice...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
zuftimAUTOR REVIEW
[29.08.15 22:21:16]
»

@dorgo:

Entuziasm...

Da, simt ca mai este loc de entuziasm in cazul meu, poate nu mereu. In aceste momente sigur sunt entuziast, deoarece merg in vacanta!

Dar ca in orice alt obiect de activitate, inceputul coincide cu entuziasmul maxim. Iar de la acel inceput, sau debut, parca deja a trecut o eternitate.

Thassos... Ai facut o descriere succinta incontestabila a unor atuuri primordiale ale Thassosului.

Stiu ca e insula ta preferata. Respect aceasta alegere de suflet. Si mie imi place insula Thassos. Nu o data m-am luat "in gura" cu diversi contestatari ai insulei- nu e vorba aici de AFA, ci de diversi oameni cu care am discutat.

Deci: si eu iubesc Thassos. Dar... cu parere de rau, Thassos nu e insula mea de suflet. Nu degeaba am scris pe AFA despre Ciclade. Asa s-a nimerit: aparitia mea aici intre voi pe AFA sa coincida cu 3 ani consecutivi in care am mers in aceste insule mirifice - din punctul meu de vedere: 2013,2014 si 2015.

Daca debutam in 2009,2010 sau 2011 scriam despre Muntenegru, Croatia, Turcia, sau Italia, sau alte zone ale Greciei, si asa mai departe.

Da: chiar maine plec intr-o noua aventura cicladica, pe cateva insule noi. Sufletul meu freamata in asteptarea lor. In aceste momente, nu ma pot gandi nici la Thassos, nici la... spune tu ce alte nume de insule vrei.

Nu voi incerca sa ma justific. Dar am incercat sa explic in destule alte ocazii. Tot ce pot sa spun este ca - deocamdata, cat va tine asta nu stiu, poate toata viata, poate mai putin - insulele cicladice vazute pana acum (in numar de 7) sunt intruchiparea aspiratiilor mele turistice litorale. Acolo ma regasesc. Acolo este spatiul meu de relaxare totala, de euforie, de fericire turistica daca vrei - dupa un an de munca.

Asta este. Nu invit pe nimeni sa imi urmeze exemplul, in fond e riscant sa investesti bani semnificativ mai multi decat intr-o insula ca Thassos, si sa te intorci dezamagit de acolo, cu obiectii de genul: "Au fost cam aride", " casele si bisericile au fost cam prea albe", "vantul a batut cam prea tare", " plajele au fost frumoase, curate, nisipoase, apa a fost intr-adevar curata si albastra... nimic de zis, dar ceva ne-a lipsit: de exemplu aglomeratia, frenezia maselor mari de turisti, cea cu care ne familiarizam din frageda pruncie, cand aterizam la Mamaia, sau la Costinesti, si careia fara sa vrem ii ducem dorul peste tot in lume, unde mergem la mare. " s. a. m. d.

OK: respect si aceste puncte de vedere. Fiecare are dreptatea lui. Accept pana si ipoteza ca dreptatea mea, fiind in minoritate, poate fi considerata o minciuna.

Dar in acest caz este frumoasa, minunata mea minciuna!

Deci: Cicladele sunt "Thassos-ul" meu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgo
[30.08.15 18:29:22]
»

@zuftim - E-o chestie curioasa cum se leaga oamenii, ce-au trecut prin 3-4 insule grecesti diferite, de una singura sau de un arhipelagutz, cum e Cicladele sau Sporadele... eu am fost in Thassos de 3 ori (am stat acolo, in total, 31 de zile) si stiinta explica acest fenomen... oarecum... corpul preia o parte din faramele (atomii, moleculele) aerului, apei, solului acelui loc si le revendica dupa un timp. E ca si dorul de casa pentru cei plecati departe... dupa un timp, ceva nevazut te trage spre casa... de ce? pentru ca corpul tau e impregnat cu faramele mediului in care ai trait ceva mai mult... sunt aproape convins ca daca voi merge si eu de 3 ori in Ciclade, Thassos-ul s-ar putea sa cada pe locul doi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Camelia19
[31.08.15 14:55:36]
»

@zuftim - Pfuuu, ce articol era sa ratez Acum m-am intors din concediu (anul asta nu in Grecia dar tare mi-e dor de ea, sper ca la anul nu mai scapa) si incep sa trec in revista noutatile. Acum ma apuc si de Santorini, ti-am asteptat de mult review-ul si a venit fix cand nu aveam timp de citit. Cat despre concluzia articolului, obiectivul tau este si obiectivul meu si anume evitarea locului 1 si a multora din cele 12. De fapt, doar doua din ele: Creta si Skiathos ma atrag momentan, iar Skiathos neaparat in combinatie cu cateva "Cenusarese", asa cum le-ai numit tu. Pentru mine ele vor fi "Broscoii", iar eu imi voi lua rolul de "printesa din poveste", ca sa schimbam putin personajele basmului

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
calatorul
[03.09.15 16:16:19]
»

Nu stiu de ce nu am citit pana acum acest rw, dar bine ca nu l/am pierdut. Este remarcabil si ca informatie si analiza, si ca rezultate si comentariu.

Sunt si eu de acord cu opiniile formulate, imi confirma si atitudinea pe care am avut/o pana acum de a alege mereu alte noi destinatii pentru vacantele grecesti, caci si asa sunt multe de vazut ca sa perzi ocazia repetand locatiile anterioare.

Si pana acum am facut bine si nu mi/a parut rau, incerc sa/mi fac timp sa scriu mai mult despre cele vazute, dar pana atunci mai studiem aceasta statistica memorabila. Multumim pentru datele adunate si concluziile formulate, sau sfaturile bune de urmat. Vacante frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[12.09.15 06:35:04]
»

@calatorul50 -

Multumesc pentru urari si aprecieri. De asemenea: vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calatorul, Camelia19, Dan&Ema, dorgo, hlli, horachira, luciaoradea, marocanu21, pmanuela, sunflower, zuftim
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066080808639526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1