ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizitați România!

TIPĂREȘTE

Acesta este articolul cu numărul 100 ce îl postez pe AmFostAcolo.ro și am dorit să fie ceva deosebit, un îndemn către toți cititorii și cei ce scriu pe acest sait de cultură turistică.

Chiar dacă petreceți o vacanță în străinătate, vă rog nu uitați și de meleagurile românești așa cum sunt ele: și cu bune, și cu rele. Chiar dacă infrastructura lasă de dorit (și mă refer aici în principal la drumuri), chiar dacă comportamentul unor semeni nu este cel adecvat, chiar dacă modul de a face turism nu e perfect – totuși să nu uităm că și pe plaiurile românești există locuri extraordinare, oameni buni și calzi, mâncare ca la mama acasă și un spirit mai rar întâlnit.

Vizitați România! Vizitați monumentele, muzeele, casele memoriale, lăcașurile de cult, fenomenele naturale, mănăstirile din România – tot ceea ce are o cât de mică însemnătate pentru poporul nostru. Putem călători prin țară atunci când suntem mai tineri, căutând aventura și distracția, ori atunci când mai îmbătrânim și avem timp liber pentru a savura peisajul și liniștea, pentru a înțelege semnificații și rosturi. Nu ezitați să petreceți măcar un weekend pe an undeva în România; nu uitați să vizitați o cetate, un muzeu, o mănăstire, o cascadă, etc.

Soarta multor asemenea monumente/locuri/obiective este pecetluită. Zone pe care le-ați vizitat acum câțiva ani nu mai sunt acum la fel, se schimbă de la an la an chiar. Unele chiar au dispărut cu totul. Catastrofele naturale, retrocedările, nepăsarea umană – sunt doar câteva elemente ce contribuie la dispariția unor valori. Aș dori să dau doar câteva exemple: Mănăstirea Rătești este distrusă în proporție de 80% din cauza alunecărilor de teren (mediafax.ro/social/manast ... e-foto-12956423), cula Greceanu din Măldărești-Vâlcea este scoasă la vânzare de către proprietari (mediafax.ro/cultura-media ... teleki-14112602), Moara Asan din București care e în colaps de mai mulți ani (historia.ro/exclusiv_web/ ... moniu-n-capital), o mulțime de biserici declarate monumente istorice sunt neglijate de autorități (ex. Rotonda de la Geoagiu - septemcastra.cluj.travel/ ... ns-sala-de-curs), complexul rupestru de la Basarabi-Murfatlar este într-o stare de degradare avansată (financiarul.ro/2013/07/15 ... arabi-murfatlar). Dacă lecturăm Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale din 2009 vom afla mai multe amănunte privind monumentele „agresate” – dezinteresul autorităților centrale și locale este mare (patr.presidency.ro/upload ... brie%202009.pdf).

Dar să revenim la fapte mai bune. În ultimii ani au fost restaurate/refăcute/consolidate o serie întreagă de monumente și alt tip de obiective istorice și turistice. Un proiect de amploare, încheiat cu succes, este Cetatea Alba Carolina (agerpres.ro/destinatie-ro ... europa-12-25-42). Alt exemplu este Cetatea Neamț, restaurată între anii 2007-2009 (revistaconstructiilor.eu/ ... i/#.VT4DME8rjcs), cetatea Rupea (adevarul.ro/locale/brasov ... e8fd/index.html) și mai recent Cetatea Sucevei, ce ar trebui să se redeschidă în această primăvară (crainou.ro/2015/01/13/cet ... itie-permanenta). Și aceste exemple sunt doar din domeniul fortificațiilor.

Bineînțeles, nu discut aici de calitatea și fidelitatea restaurărilor diverselor monumente (romaniateiubesc.stirilepr ... ti-la-deva.html). Anumite lucrări se pare că au fost efectuate ilegal, fără toate avizele, de către firme neautorizate în domeniul restaurării.

Să nu uităm monumentele românești înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: situri sătești cu biserici fortificate din Transilvania (Câlnic, Prejmer, Dârjiu, Viscri, Saschiz, Valea Viilor, Biertan), bisericile pictate din Moldova (Arbore, Moldovița, Humor, Probota, Pătrăuți, biserica „Sf. Gheorghe” din Suceava și nu în ultimul rând - Voroneț), Mănăstirea brâncovenească Hurezi, rezervația biosferei Delta Dunării, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș (Desești, Bârsana, Budești, Ieud-Deal, Poienile Izei, Plopiș, Rogoz și Surdești) și cetățile dacice din Munții Orăștiei (Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Căpâlna și Banița). Mai avem incluse în cadrul patrimoniului cultural imaterial al umanității: jocul călușarilor și doina.

De-a lungul timpului diferite locuri și obiective turistice/istorice/religioase au fost incluse de publicații ori saituri străine în diverse topuri. Iată câteva exemple:

Orașul Sibiu a fost declarat de revista Forbes pe locul 8 în topul celor mai frumoase locații din Europa – Capitală Europeană a Culturii (2007);

• Jurnaliștii de la Off to Europe au scris: România deține trei din cele mai frumoase 25 castele din Europa: Castelul Peleș, Castelul Bran și Castelul Corvinilor;

• Saitul The World Geography situează Transfăgărășanul pe locul 8 din 12 în topul celor mai șerpuite drumuri din lume. De asemenea, plasează pe locul 7 turnurile Tricule de pe Dunăre, de la Șvinița, într-un top al clădirilor scufundate. Același sait pune pe locul 1 din 8 cascade spectaculoase: Cascada Bigăr. Alt top de pe acest sait precizează: fluviul Dunărea se află pe locul 3 într-o ierarhie a celor mai adânci râuri/fluvii din lume;

• În 2014 publicația Business Insider a plasat pe locul 1 Salina Turda într-un top al celor mai cool subterane din lume;

• Revista National Geographic Traveler plasează Maramureșul în topul celor mai frumoase 20 destinații turistice din anul 2015;

• În 2012 Transfăgărăşanul a fost declarat cel mai frumos drum din lume de publicaţia americană CarsRoute, care a realizat un top al primelor 15 drumuri din lume cear trebui parcurse de orice pământean;

• Curând saitul gipsy.ninja.com includea pe locul 4 din 10 plaja Corbu în topul celor mai pure/curate/sălbatice plaje din lume.

Bineînțeles că majoritatea obiectivelor românești prezente în aceste topuri au fost văzute/vizitate/străbătute de mulți dintre noi. Dar avem atât de multe bogății naturale, locuri ascunse, puțin promovate și vizitate de turiști, ca de exemplu: culele boierești, insula Ovidiu, trovanții de la Costești, vulcanul și coloanele de bazalt de la Racoș, schituri și mănăstiri ascunse în păduri (Stânișoara, Bunea etc.), cetăți pierdute pe drumuri de țară (în Dobrogea, de pildă) și multe altele. Multe nu sunt amenajate adecvat, unele sunt în stare de degradare avansată, altele au beneficiat de atenția autorităților competente.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2014 România a fost vizitată de aproximativ 1,9 milioane de străini, majoritatea în interes de afaceri. Probabil unii și-au alocat ceva timp și pentru a vizita câte ceva din România, chiar dacă doar preț de câteva ore.

Să nu uităm să ne vizităm țara. Ne așteaptă oameni, locuri, tradiții și legende.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 28.04.15 12:23:09
Validat / Publicat: 28.04.15 15:43:12

VIZUALIZĂRI: 1886 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Alba Carolina - Poarta III
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22064 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[28.04.15 16:06:53]
»

@tata123 - felicitări pentru articol și idee! La mai multe articole scrise frumos și documentat. Mi-e drag să citesc un review care ne îndeamnă să ne vizităm, iubim și prețuim țara. Din păcate, în ultima vreme am citit pe site câteva articole care prezintă intr-un mod nu foarte măgulitor diverse locuri sau orașe din România. Sunt de acord cu afirmația ca se poate și mai bine, dar nu îi înțeleg pe cei care merg intr-un loc nou și nu pot trece de neplăcerile mărunte, inerente, nu văd pădurea de copaci și critica permanent lipsa drumurilor, praful de pe stradă sau prezenta cerșetorilor. Nici mie nu îmi plac astfel de lucruri, dar încerc să mă focusez pe partea bună, să apreciez ce avem frumos și să nu bag în seama părțile slabe. O pledoarie pentru România, ca cea de față, va avea întotdeauna votul și aprecierea mea. FELICITĂRI!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
crismis
[28.04.15 16:09:05]
»

@tata123: Felicitari pt idee si... la cat mai multe sute de articole!

Aurici
[28.04.15 16:24:37]
»

@tata123 - Nu uitam niciodata sa ne vizitam tara si nu exista an in care sa nu facem macar un drum si prin tara noastra. Chiar daca mai alegem sa petrecem vacante prin strainatate nu inseamna ca ne-am uitat meleagurile. O facem din sete de cunoastere si drag de calatorie. Admiram la altii, dar stim si cate frumuseti avem acasa. Romania este mereu pe lista, indiferent de conditii.

Felicitari pentru initiativa si din partea mea si la cat mai multe plimbari care sa conduca la cat mai multe sute de review-uri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Floryn81
[28.04.15 17:32:06]
»

Bravo! O idee excelentă! Mă bucur mult că în fotografiile tale este reprezentat și Buzăul, prin câteva dintre frumusețile sale! Așteptăm o nouă sugestie remarcabilă la borna 200 (de articole) !

iulianic
[28.04.15 18:13:02]
»

@tata123 - Te felicit cu prilejul împlinirii celor 100 de articole publicate pe AmFostAcolo şi îţi doresc să scrii încă multe alte sute!

Chiar dacă petreceţi o vacanţă în străinătate, vă rog nu uitaţi şi de meleagurile româneşti aşa cum sunt ele: şi cu bune, şi cu rele. … Vizitaţi România!

Nici eu nu uit că România este acasă la noi. Monumentele, muzeele, casele memoriale, lăcașurile de cult, munţii, peşterile noastre sunt cele mai frumoase din lume pentru aici este ţara noastră. Mi-am propus (nu ştiu dacă voi reuşi, dar mă voi strădui) să scriu anul acesta al 100-lea articol despre România. Pentru că îmi place să călătoresc în ţara mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michi
[28.04.15 19:25:53]
»

Noi, începând de acum doi ani, după ce timp de douăzeci de ani am vizitat multe ţări străine am simţit un sentiment de vinovăţie faţă de ţara noastră. O străbătusem în lung şi în lat în tinereţe acum 40-50 de ani dar nu mai stiam cum arată acum. Astă vară am făcut 5000 km prin ţară în mai multe reprize şi în majoritatea cazurilor am fost mulţumită, alteori încântată de ce am văzut. Vara asta ne-am programat alte regiuni ale ţării. Felicitări pentru iniţiativa de a trage un clopoţel de alarmă dar şi pentru documentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.04.15 19:30:55]
»

@luciaoradea - Mulțumesc pentru aprecieri. Sunt multe lucruri negative de scris/povestit despre diverse obiective sau orașe dar trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor. Sau chiar să ne bucurăm mai mult de latura pozitivă.

@crismis - Mulțumesc. Sper ca cele scrise de mine de-a lungul timpului să fie utile.

@Aurici - Am ieșit târziu din țară și îmi doresc să văd multe în lume. Deocamdată România a fost baza. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.04.15 19:38:37]
»

@Crazy_Mouse - Mă bucur dacă cele scrise și fotografiile își ating scopul. Am citit cu mare plăcere articolele tale despre zona Buzăului, dar și cele din Moldova (mi-a plăcut în mod deosebit la Cârnu și Poiana Mărului).

@iulianic -Cuvinte frumoase din partea unei persoane care a călătorit și a scris mult, atât despre România, cât și despre alte țări. Mulțumesc pentru lectură și încurajări. Succes... nu mai e mult până la 100 de articole despre România.

@Michi - Mulțumesc. Țara natală ocupă întotdeauna un loc special în sufletul fiecăruia. Îmi închipui că doriți să revedeți locuri dragi din România, dar și alte zone noi. Felicitări pentru tenacitate și spiritul mereu tânăr.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
danup
[28.04.15 19:52:51]
»

Bine punctat! Felicitari! Am reinceput sa vizitez Romania, pentru a o vedea prin ochii copiilor mei, si ai face sa se simta mandri ca au o asemenea tara!

Sindrom
[28.04.15 22:59:09]
»

Felicitari pentru "aniversare", dar eu nu sunt convins sa mai vizitez Romania.

Si o iau asa:

Plaja Corbu - drumul de la autostrada pana in sat este execrabil. Cazare se gaseste greu pentru cei ce nu sunt amatori de cort, iar drumul dintre sat si plaja... e o aventura pentru cei cu masini fara garda la sol mai ridicata.

Transfagarasan - la fel infrastructura pe partea de AG este praf, plina de gropi, drum denivelat, carute, drum nesemnalizat

Moldova... or fi lucruri faine de vazut, dar ajung mai repede in Budapesta.

Pe scurt, pe mine infrastructura ma face sa nu vizitez tara. Nu distantele sunt o problema (fac cam ~6000km intr-o vacanta prin Europa), dar ma intorc cu masina intreaga si eu odihnit si relaxat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Michi
[29.04.15 00:12:30]
»

@Sindrom -M-am hotărât foarte greu să-ţi scriu poate pentru că eşti atât de tânăr. Ai mare noroc că la vârsta ta ai posibilitatea să ieşi 6000 km în Europa şi s-o compari cu situaţia de la noi. Noi am început să vedem lumea (nu numai Europa) în apropierea vârstei de 60 de ani. Până atunci am bătut ţara cu motocicleta, apoi cortul şi Dacia 1100,1300 pentru că nu aveam voie să ieşim. După douăzeci de ani de excursii în străinătate am simţit nevoia să ne întoarcem la rădăcini. Aşa ţi se va întâmpla şi ţie. Poate că fiind obişnuită cu drumurile de dinainte de ´89, cele de acum, cu excepţia celor spuse de tine plus transalpina fără apărători, plus câţiva zeci de kilometri între Cârlibaba- Borşa şi încă două-trei alte porţiuni, mi se par destul de în ordine pentru o maşină cu garda medie iar în Moldova şi Bucovina spre mănăstiri chiar că sunt drumuri bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sindrom
[29.04.15 13:36:42]
»

@Michi - E posibil ca odata cu trecerea timpului sa-mi de de gandit, dar e greu. Mai ales dupa evenimentele din ultimii ani si cateva incercari esuate.

De exemplu anul trecut, mers la Corbu... probabil frumusetea zonei m-a facut sa uit de caile de acces, dar 6 ore jum din Cta (dum seara pe la 9-10 seara, deci nici chiar la pranz) pana in Buc si alea facute mai mult ilegal decat legal, m-au facut sa abandonez orice dorinta de Romania.

Si mi-e greu pentru ca ma simt mai apropiat de Elvetia, Germania, Cehia si febletea mea Austria, ba chiar si de Italia decat de Romania. Pentru ca acolo fie ca esti intr-un satuc, fie ca esti intr-un oras mare, te simti bine, ferit de rautatile conationalilor si oarecum respectat.

In ziua de azi, vecinii de la bloc numai stiu sa dea buna-ziua (nici batranii, nici tinerii), in trafic bine ca n-avem liber la impuscat, la coada e un motiv bun sa mai barfim putin, in magazine daca nu ai vreun lantoc de "haur" sau hArmani pe tine se poarta vanzatoarele de parca le-ai fi dator si ele niste dive, iar exemplele pot continua, ca sa numai zic de institutiile statului unde mergem toti cu "mica atentie" in permanenta in buzunar. N-o dam tot timpul, dar odata si odata, stransi de situatie, trebuie.

Practic valorile romanilor sunt cele de mahala. Scandal, tipete si barfe. Normal mai sunt si exceptii, dar prea putine si resemnate.

Cat despre faptul ca imi permit sa fac 6000km cred ca tine putin si de faptul ca nu tanjesc sa dorm intr-un hotel de 4* si sa mananc la restaurante cu 5* Michelin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
abancor
[29.04.15 15:47:00]
»

Nu-ți rămîne decît să consideri că drumul de Constanța durează 6 ore și să te bucuri dacă îl faci mai repede

Nu e vorba să scotocești toată țara dacă drumurile și oamenii îți provoacă disconfort, dar e păcat să ai aproape de tine un Voroneț, un Peleș, un Horezu, o Sighișoară, o Peștera Urșilor, și să nu le vezi. Oricum ar fi drumurile, ajungi mai repede la Suceava decît la Viena.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Camelia19
[29.04.15 19:01:36]
»

@tata123: Frumos articol si ar fi bine daca toti am avea acelasi elan si entuziasm in a ne vizita propria tara. O fi si din cauza varstei (poate noi astia tinerei suntem mai pesimisti de fel sau avem asteptari prea mari), dar si eu ii impartasesc parerea lui @Sindrom in proportie de 100%. Nu neg ca avem si noi locuri frumoase (ar fi si culmea sa nu avem daca tot ne-a fost data o tara atat de mare, as zice chiar prea mare fata de cat putem noi gestiona), dar au trecut ceva ani buni de cand nu am mai simtit nicio placere in a o vizita. Prea multa bataie de joc, manelism si proasta crestere, incat am renuntat sa mai sper si sa mai vreau ceva de la tara asta. As vrea doar sa-mi permita sa-mi duc traiul cu demnitate. Ma bucur sincer cand mai vad oameni ca voi care inca sperati in viitor. Daca nu ati fi voi, totul ar fi cu adevarat pierdut. Si pentru acest entuziasm ti-am si votat articolul. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.04.15 20:28:27]
»

@Camelia19 - Mulțumesc pentru ecou și vot. Generațiile se schimbă permanent, așteptările sunt altele. Ar trebui să sperăm toți într-un viitor mai bun, indiferent de vârstă. Sunt multe lucruri care nu merg bine, vorbim aici de infrastructură și turism, dar există și excepții care ne fac să credem că situația se va îmbunătăți.

Încă mai am destule locuri și obiective de vizitat în România, unele chiar deosebite. Mie îmi place România!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sindrom
[30.04.15 09:02:58]
»

@abancor - Multe din ele le-am vazut. Fie m-au dus parintii cand eram mic, fie in studentie.

Dar uite, dau exemplul Sighisoarei, unde in studentie, mergeam in fiecare an, fie la festival, fie pur si simplu ca-mi placea.

Am fost acum 1 sau 2 ani si numai era la fel. Numai avea acel ceva ce ma facea sa revin in fiecare an.

Erau lucruri ce nu-si aveau locul acolo si stricau din ceea ce inseamna o cetate medievala. (ma refer mai ales la termopane, mult ciment, terase cu umbrelute care mai de care mai colorate, numai bune pentru litoral si lista poate continua).

@tata123 - Putem sa speram ca se vor imbunatati, dar speram degeaba. A inceput sa miste treaba cu cateva sosele/autostrazi pentru ca sunt presati de marii investitori din tara si de catre cei din UE, in rest, eu vad lucrurile ca merg din rau in mai rau.

Si ca o paranteza legat de infrastructura, dau exemplul Ungariei, respectiv Budapestei, unde pe centura, la dus am mers intr-un fel, la intors in altfel si dupa 4 luni alta varianta mai rapida. Pai la noi, se chinuie de 10 ani s-o lateasca cu 2 benzi, nu cum este la vecinii nostri unguri cu 4-5 benzi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
iulianic
[30.04.15 10:14:48]
»

@Sindrom - Sighişoara? Ai fost de prea multe ori acolo de aceea acum nu ţi-a mai rămas de văzut decât "gunoiul de sub preş".

Dragul meu @Sindrom, ai sindromul "extraRomânia" şi cred că e păcat ca o persoană atât de tânără să nu-şi iubească deloc glia. Oricum ar fi, ăsta este pământul pe care călcăm, aerul pe care îl respirăm. Priveşte cu optimism în viitor dacă vrei să fii fericit!

Şi, dacă-mi permiţi o întrebare: Ce ţi-a plăcut cel mai mult în România?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sindrom
[30.04.15 10:38:25]
»

@iulianic -

Zona - Drobeta Turnu Severin-Portile de Fier si Alba Iulia-Cetatea de balta (Palatul Jidvei) + parte din Drumul Vinului din aceasi zona.

P. S. : In Viena am fost ca tot de atatea ori ca-n Sighisoara. Uneori am stat mai mult, alteori mai putin, dar de fiecare data m-am reintors cu placere. Si abia astept anul acesta sa ma reintorc.

PS2: Sper sa nu se inteleaga ca nu recomand vizitarea tarii. Ba chiar o recomand mai ales strainilor si am mai facut si pe "ghidul" de cateva ori cand a fost cazul , dar din motivele enumerate mai sus, ma simt din ce in ce mai indepartat de ea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michaell
[30.04.15 12:03:48]
»

@tata123 - Felicitrai ptr. aceasta descriere frumoasa. Mi-as dori sa am si eu acest dar... din pacate nu mi-a fost dat. Deasemenea nici de optimismul si gandirea pozitiva care reiese din randurile tale, n-am avut parte.

Da, tara este frumoasa, splendita... dar acest aspect este patat de atitudinea si comportamentul celora care locuiesc pe acele meleaguri. Spun asta la modul general, deci fara intentia de jignire sau ofensare a cuiva precis.

De mai bine de un sfert de veac vizitez Romania ca turist deci am un tezaur de patanii cum poate greu vei gasii.

De partea frumoasa tine faptul ca m-am nascut acolo si ca imi sunt drage meleagurile unde am copilarit.

Partea negativa din pacate e atit de mare, incit, daca ar fi posibil sa astern totul pe acest site, ma tem ca ar ingenunchia server-ul. Evident, putin exagerat, dar nu mult...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.04.15 12:13:22]
»

@Michaell - Mulțumesc pentru aprecieri. Întotdeauna pe lângă lucrurile frumoase mai suntem „loviți” și de experiențe mai puțin placate. Sperăm, și sperăm, și sperăm...

@all - Mulțumesc pentru voturi. Cu acest articol am „bătut” câteva recorduri personale: este cel de-al 100-lea articol scris pe AmFostAcolo.ro, este primul articol postat în Zstratoferă și este primul articol ce depășește 50 de voturi și obține Zuperbonus.

Mâine plec în vacanța de 1 Mai, pe meleagurile Olteniei... cea de sub Munte... dacă vremea tine cu noi voi avea de povestit lucruri frumoase despre zonă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Michaell
[30.04.15 14:13:53]
»

@tata123 - Este bine ca inca poti face acest lucru, deci sa speri. Eu unul am ajuns la concluzia ca doar din sperante nu se va schimba nimic.

N-am intentia de a intra in subiecte politice actuale din Romania dar vreau totusi sa aduc un exemplu care cred ca este semificativ si care are de-aface NU PUTIN si cu turismul.

Toti anii, s-ar putea zice ultimii 25 de la revolutie incoace, s-a tot sperat ca coruptia si furtul sa se opreasca si societatea romaneasca in frunte cu politicenii sai sa parcurga, asa din senin, deci fara vre-o presiune, o schimbare spre bine, o renastere in gandire si fapte. Nu s-a intimplat NIMIC si cu siguranta ca asa ar fi fost si mai departe daca nu s-ar fi recurs la demersurile la care suntem, sau bine zis SUNTETI, martori aproape zi de zi si anume la arestariile virfurilor politice din tara.

Salut si ma bucur ca s-a ajuns la asemenea pasi si sper ca si oamenii de rand sa inteleaga ca doar asa merge si sa nu mai sustina coruptia si furtul. O tara care are in virful ei personaje ca fostul primar al sect. 5 care cu chiu cu vai isi poate scrie propriu nume sau catastrofa de (fost) primar al Constantei care se afiseaza cu bareta rosie in cap, etc. pe cand cladirea Cazino-ului da sa cada, de situatia litoralului nu mai vrobesc.

Acesti oamnii care stau in functii cheie nu s-au alesi singuri ci au fost alesi de cetatenii tarii. Deci omul de rand trebuie sa-si schimbe gandirea si atitudinea.

Unde mai pui ca, nu demult, mi-am permis sa aduc o critica asemanatoare la adresa personaj-ului amintit mai sus, cel cu Jaguar-ul si bareta rosie in cap. Indata un user mai vechi de pe acest site s-a simtit nevoit sa intervina si sa-i ia apararea...

In urma cu doar citeva luni am fost din nou turist in Romania. De data aceasta in Bucuresti, nu in Ferentari ci in buricul orasului, intr-o institutie care m-a costat pe doua nopti suma pe care cumnatul meu din Ardeal o cistiga ca leafa pe o luna...

Aceasta suma maricica, zic eu, nu le-a ajuns responsabililor ci au incercat sa ma mai fure de inca 200 €uro. Am reusit sa ma apar si sa nu platesc pentru ca, pesimist cum sunt si cu gandul la naravul celor din bransa, venisem ,,pregatit de acasa,, cu toate hirtoagele necesare ptr. a dovedi pretul stabilit. In momentul cand au vazut ca nu merge au inceput sa se scuze si s-au facut micuti de tot.

Din pacate mie si familiei mele mi-au stricat sederea si SPERANTA pe care si eu tot incec s-o mai am...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
abancor
[30.04.15 17:57:37]
»

@Sindrom -

Multe din ele le-am vazut. [... ] Dar uite, dau exemplul Sighisoarei, unde in studentie, mergeam in fiecare an [... ] acum 1 sau 2 ani si numai era la fel [... ] Erau lucruri ce nu-si aveau locul acolo

Foarte bine! Asta cred că e și ideea articolului: să vedem și locurile importante sau valoroase de prin preajmă, din jurul casei. Cel puțin eu așa citesc titlul, și nu ca un îndemn să ne facem cu orice chip toate vacanțele în țară.

Despre Sighișoara am citit acum cîteva zile că riscă să iasă de pe lista UNESCO (nu știu cît de acut e acest risc, și cît e exagerare jurnașistică), din cauza a nu știu ce construcții nepotrivite cu ambaința istorică a cetății. Ar fi culmea să își dea în felul ăsta cu stîngul în dreptul, acum, după ce a supravieșuit aproape întreagă elanului a-toate-demolator-și-transformator comunist.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
iulianic
[30.04.15 19:06:03]
»

@abancor -

Despre Sighişoara am citit acum cîteva zile că riscă să iasă de pe lista UNESCO … din cauza a nu ştiu ce construcţii nepotrivite cu ambianţa istorică a cetăţii.

Cu UNESCO nu prea e de glumit. Cel mai bun exemplu în această privinţă este oraşul Dresda. Inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2006, oraşul Dresda a pierdut această onoare în 2009 din cauza construirii unui pod de autostradă care traversează Elba la numai 2 km de centrul istoric, în opinia UNESCO acesta distrugând peisajul cultural al oraşului vechi.

Autorităţile locale puse în încurcătură, au iniţiat un referendum în care cetăţenii au fost invitaţi să-şi exprime opţiunea: pod sau lista patrimoniului UNESCO? Deoarece cetăţenii - practici - au optat pentru construirea podului, Dresda a fost exclusă din lista UNESCO devenind astfel primul oraş din Europa şi al doilea din lume care pierde această onoare.

Deşi aş regreta foarte mult, nu m-ar mira să o păţim şi noi. La modul haotic în care s-a construit şi se construieşte…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Cesere
[02.05.15 19:28:19]
»

buna ziua... ce mai dezbatere... privesc e ceva timp pe eurosport la diferite tururi cicliste catalunia, flandra, polonia, mai putin la cele clasice il giro sau vuelta deoarece au devenit cam prea comerciale... dupa mine... in fine apreciez comentariile sportive sau gastronomice din fiecare zona. ce ma frapeaza este ca eu nu vad si inca nu am nevoie de ochelari... eu nu vad un pet, un gunoi un rest de plastic pe marginea drumului inclusiv pe la polonezi. nu as crede ca se curata special pentru ciclisti. ori vedeam azi 02.05 o stire cu asa zisii turisti de la vama veche iar ce era pe acea plaja... incredibil cata mizerie... cum sa lasi asa ceva in urma ta tu ca turist? vino de la ploiesti spre mare si mergi pe centura bucurestiului... capitala ue... rupi masina in doua, pe marginea drumului munti... de pet si plase si multe alte exemple. da, ne iubim tara dar cu ce pret?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michaell
[02.05.15 22:30:00]
»

@Cesere - Am mai spus-o in alta ordine de idei si la fel iti raspund si tie... cu un exemplu. Le iau de data aceasta apararea fostilor mei concetateni romani si iti spun ca nici alte natii nu sunt mult mai bune si uite ca nu ma refer la Polonia sau Slovacia ci la Germania. In urma cu citiva ani santurile si locurile publice erau pline de PET-uri si doze goale de bere. Sti cum s-a rezolvat problema? Nu prin disciplina si faptul ca nemtii ar fi de fel mai educati si curati - NU!! S-a introdus un sistem de garantie pe fiecare PET si doza de bere sau racoritoare. Platesti aceasta in plus la cumpararea produsului si la inapoierea sticlei primesti suma in forma unui bon valoric. Asa nu mai arunca nimenea nimic in sant. Si daca totusi se intimpla atunci se gasesc destui necajiti care isi inbunatatesc ajutorul social care la ora actuala este de pers. de 1015€ (total intret. - sursa BILD din data de azi)

Deci asta este una din explicatiile pe care poate TU, uitindu-te la TV in RO nu ai cum sa le sti. Deci n- are loc vre-o vraja sau miracol ci tine totul de o solutie gandita si practica. Fara ea te-ai ineca si aici in mizerie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
calatorul
[12.05.15 16:40:24]
»

Frumoasa invitatia din titlu si interesanta relatarea, dovada si discutiile pe care le/a inspirat. Si, asemeni unei vechi parabole orientale, cred si eu ca dreptate are toata lumea, si @sindrom si @Michael sau @Cesere cand sunt nemultumiti de ce vad in Romania, caci vedem cu totii lucrurile triste care ne inconjoara. Dar au dreptate in egala masura si cei care considera inca Romania un loc demn de vizitat si de admirat, opinie pe care o impartasesc si eu.

Insa devine tot mai inacceptabil comportamentul bezmetic al multor conationali lipsiti de educatie si bun simt, ca si cel impardonabil al multor autoritati incompetente sau indolente. Acelasi comportament ne face sa suferim cand vedem cum arata aceasta frumoasa tara a noastra, dar si din cauza felului in care traim in ea. Culmea este ca avem de suferit si ca turisti in alte tari, unde comportamentul unor romani ne/a adus un renume nefericit si rusinos uneori.

La fel de interesant este ca autoritatea romana pentru protectia monumentelor acuza degradarea putinelor valori de patrimoniu arhitectonic ramase in tara, care se cam distrug simultan cu padurile romanesti. Ce rezulta de aici? IN niciun caz o concluzie imbucuratoare. Ce ar trebui facut? Foarte multe si foarte mult timp, poate nu doar de catre autoritati, ci si de catre noi, cetatenii. Eu sunt inca optimist si ma plimb cu bucurie prin tara de cate ori pot, preocupat sa le/o arat si copiilor, dar suparat pe drumurile ei si revoltat de hotiile din turism si nu numai. Asa ca salut orice initiativa care ar putea misca spre mai bine cele criticate mai sus, si va invit si eu, asemeni autorului, sa nu uitam sa vizitam Romania, si daca nu reusim sa o facem mai buna si mai frumoasa, macar sa o pastram pe cat de frumoasa a fost.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, calatorul, Camelia19, crismis, danup, iulianic, luciaoradea, Michaell, Michi, Sindrom, tata123 🔱
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079928874969482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1