Acum 2 milioane de ani în urmă, din cauză de cine știe de ce, una dintre ființele de trăiau pe Pământ și-a dat seama că, dacă împinge mai tare cu degetul mare de la picioare în pământ, se poate ridica, din 4, în 2 labe.
Foarte puțin timp după, acea ființă a învățat să stea, țanțoșă, în alea două picioare, care fuseseră, până nu de mult, picioarele din spate și, brusc, această poziție i-a schimbat perspectiva : orizontul părea mult mai aproape și, de aici, tendința de a-l atinge, motiv pentru care, arătania a început să bage mare la mers, spre diferite destinații.
Astfel s-a inventat turismul!
Este drept, inițial turismul nu avea la bază dorința de a vedea frumosul (nici nu știm reprezentarea frumosului în conștiința acelor ființe) ci, era izvorât din dorința de a umple mațele cu plăntuțe ce creșteau în locuri dintre cele mai variate. Cu plăntuțele era relativ ușor, ele stăteau pe loc, cumva pasive. Când omul a vrut și proteină animală în mâncare, ei, atuncea a fost dezvoltat mersul rapid, alergatul ușor și, atunci când era caz de targă, alergatul de crăpa inima-n tine, să nu devii din vânător, vânat. Mersul extrem de rapid avea și un dezavantaj, vedeai foarte repede și numai cu colțul ochiului anumite peisaje, dar, na, te grăbeai, pen'că ,din spate, te fugărea un ditamai dinozaurul!
Deplasarea a ajuns să se facă, în scurt timp, în grupuri organizate, organizate nu de agenții de turism ci, mai degrabă, de apartenența la o hoardă de hominizi, Nu râdeți, era bine să fii cu mulți, pentru că, în caz că alte ființe încercau să te transforme în hrană, aveai pe cine să-mpingi în față, în locul tău. De aia este bine, în ziua de azi, să-ți păzești spatele!
Cazările se realizau în peșteri cu confort diferit, dat de gradul de ocupare și utilități de care te puteai bucura : ocupat numai de oameni sau, de oameni și animale, cu ramura ”animale sătule” caz în care te puteai caza sau, ”animale flămânde”, situație în care, nu-i nimic, dormim afară!
Peșterile mai puteau fi cu foc la intrarea-n grotă ori, fără foc. Nici nu știu dacă Prometeu făcuse darul său către oameni, pe atunci!
Nevoia de frumos a făcut ca unii hominizi să deseneze diferite trăznăi pe pereții peșterilor, desene de s-au păstrat până-n zilele de azi, ca să ne dăm și noi seama cam cum era fauna pe atunci.
Nu râdeți, astăzi, în unele locuri, vedem desene făcute cu același talent de către alți hominizi, care, știind că n-au talent la desen, scriu ce au vrut să reprezinte. Mda, mesajele sunt la nivelul preistoriei! Adică, da, se poartă ca-n peșteră !
Întotdeauna turismul a trecut prin diferite stadii, după modă : cum se auzea cât de frumos este undeva, hop și doritorii de văzut. Au fost cazuri când ăia de veneau nu prea înțelegeau ce văd și, de aceea, stăteau cu secolele. Erau vremuri tulburi, fiecare năvălea care pe unde și peste cine putea, situație de-o întîlnim și astăzi: noi, românii, năvălim, vara, peste bulgari și anume la malul Mării Negre, dar, oriunde-am fi, suntem și noi asupriți de cocalarii (o specie de români, tot din peșteri) cu manele și semințe de bostan și ”sorică” sparte așa, de-a dreacului, contra vântului, care trimite cojile exact pe tine!
De pe urma turismului s-a câștigat bine : englezii au câștigat America, Africa și India, spaniolii și portughezii, America de Sud, rușii au câștigat trei continente, ca-n bancul : ”Cu cine se învecinează U. R. S. S. ? ”, ”Cu cine vrea ea!”. Cu asemenea câștiguri, înțelegem și de ce sunt popoare atât de relaxate.
Această relaxare o căutăm permanent, mai ales că avem, cu toții, servicii dătătoare de stress și creatoare de dependență medicamentoasă, extrem de necesară în a-ți forma o mutră de om inteligent și nu pe aceea, confort trei, pe care am ajuns s-o avem mai mereu, de oboseală.
În zilele noastre turismul a devenit, ca umorul, un lucru extrem de serios! Muncim, spuneam, 10-11 luni pe an doar pentru a avea o lună de concediu, concediu pe care îl vrem deosebit! Așa am ajuns să schimbăm stressul cotidian cu cel privind organizarea concediului, care, nu râdeți, e mai abitir decât ăla dat de nepredarea, la termen, a unei lucrări. Ia gândiți-vă, cum e să stai pe cearceaf, pe plajă la Mamaia, cu nevasta și cu progenitura familiei, intrindu-ți în meclă tot nisipul litoralului iar Popeștii, lângă piscina vreunui hotel cu mai multe stele decât are Constelația Ursa Mare, prin Antalya? Bine, tu, ca organizator al concediului te poți declara mulțumit că ești la Mamaia dar gândește-te la ce pătimești din partea familiei, că n-ai fost și tu în stare să... !
Este cumva ciudat faptul că, atunci când ești în concediu și ar trebui să fii degajat, devii extrem de atent la o grămadă de chestii cărora, altminteri, nu le-ai da nicio atenție : la ce etaj al hotelului este camera, dacă ai aer condiționat..., dacă frigiderul..., dacă dușul..., vaaaiii, nu merge wirelessul, nt, nt, nt!
Devii iritat dacă ospătarul nu vine, ață, la tine și se duce mai întîi și-o servește pe blonda de lângă tine (ce proastă inspirație ai avut să te așezi cu spatele la ea și s-o lași pe nevastă-ta s-o vadă :(, dacă bate vântul și face valuri, dacă marea n-are valuri și apa e prea caldă, mă rog, omul are o capacitate infinită de a cârcoti! De fapt, căutăm motive pentru a ne strica, singuri, acel concediu despre care credeam și speram că va fi perfect! ”La anu' știu ce fac! ” ne spunem, mai mereu, înciudați că socoteala de-acasă ne-a dat un rezultat cu zecimale, la fața locului unde comitem concediul, și nu a mai rămas rotundă, așa cum voiam.
Normal că, ajunși la serviciu, ascultăm ofticați cum Popeștii au avut concediu de vis dar, nici nu te lași! ”Românul s-a născut poet”, zis-a Alecsandri și bagi și tu, din top, despre aventura pe care-ai avut-o cu blonda pe care, de fapt, ai văzut-o la masă și la care te-ai uitat cu grijă, să nu se prinză soața. Iar hotelul, hm, când începi să povestești cum ai trăit la hotelul tău, Burj al Arab devine o cocioabă nenorocită! Tips: ”Este bine să fii totuși, ponderat în minciuni, uneori pământul nu mai rabdă, deschide falia și-i înghite pe mincinoși!”
De-aia-i bine că există AFA : nu poți să bagi harneală că, imediat, ți-o trage un altul de-a fost și el, taman acolo, ba, mai rău, poate e și soțul blondei, îți află numele și adresa și ai ocazia să mănânci buzat ceva vreme!
Ce vrusăi să spun cu pologheala asta, n-aș putea să vă explic, exact! Poate doar faptul că a merge spre a vedea, spre a te bucura de ceea ce natura, atâta cât am mai lăsat din ea, ne dezvăluie, ar trebui să ne fie suficient. Să acceptăm că nu poți merge în Polonia și să ceri la masă sărmăluțe și, atunci când le mai și primești, să te superi că nu-s ca alea de le făcea bunică-ta! De fapt, să învățăm să ne bucurăm de turism și să nu fim cârcotași, cel puțin, nu cu mai mult decât prevede regulamentul !
Iar despre AFA, să ne bucurăm că suntem aici, că avem răbdare unul cu altul, voi, cu mine, aveți chiar foooaaarte multă, mulțumesc! :D Și să începem să ne facem planuri pentru concediul de stă să vină, că, uite, acuma vine vara și trebuie să mergem la mare. Mergeți deci oriunde vă e drag, dar, dacă ajungeți la Mamaia, nu vă cazați la ”Perla”, e de rău! :D :D :D
A, uitam, aș vrea să primesc 52 de voturi, sau, de ce nu, 102 ! Dar, cel mai sigur, votați-mă de 2 ori, pe urmă, gata, o să am și eu un punctaj normal, nu ăla de se termină, mereu, cu ”8”! Să mă uit pe numerologie, să văz ce-o fi cu optul ăsta?!
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 16.01.15 00:00:26
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@căpcă1 - Foarte tare! Bravo! In cazul meu planurile de calatorie sunt facute din septembrie-octombrie anul trecut, astfel ca prin noiembrie aveam si toate rezervarile facute, pentru toate iesirile de anul acesta. Sa nu care cumva sa mi-o ia altul inainte!
@căpcă1 - Buna dimineata si sa traiesti pe anul asta!
Pai cum sa nu raspund cand m-ai mentionat de cateva ori in review, ia uite:
”... iar Popeștii, lângă piscina vreunui hotel...
”... ascultăm ofticați cum Popeștii au avut concediu de vis...
”... nu ăla de se termină, mereu, cu ”8”! Să mă uit pe numerologie, să văz ce-o fi cu optul ăsta?!
Ma rog, asta pentru ca recent am vazut harta celor mai comune nume de familie din Europa, pe tari, si Popestii sunt la noi ca Garcia la spanioli. Nu ca m-as simti identificata cu concediul ala de vis si piscina de la Burl al Arab (desi nu ma plang de concediile mele, sa fie clar! ).
Cat despre numarul opt, iar m-ai nimerit, e numarul meu, dom'ne, asa ca daca nu-ti place, iti poti cere altul. Ah, de fapt tocmai ai facut-o. Al meu a fost cu 6, poate-ti convine mai bine, eu stiu?
In concluzie, indiferent de faptul ca m-ai pomenit atata (intentionat sau nu), mi-a placut filozofeala ta de vineri dimineata si inceput de an, desi trecura doua saptamani din el.
Weekend placut, turist cu doua picioare. Eu una ma bucur ca esti aici. Sa traiesti.
Io te-am votat chiar de 3 ori, dar mi-a dat site-ul peste degete! Mi-a plăcut cum ai întors-o din condei, vasăzică turismul e de cînd lumea și lui îi datorăm mersul istoriei. Nici nu e prea departe de adevăr, motorul dezvoltării fiind umbrela sub care intră și turismul, anume economia, cu nevoile sale.
Primelor 2 forme de turism apărute (după teza matale), anume vînătoarea și cotropirea (practicate și azi de Țiriac, Putin și alții), cred că trebuie să le adăugăm încă una, care e posibil să le fi precedat, și care a fost mai pașnică - turismul speologic. Reprezentat de primul curios care a dat foc unei crengi și a părăsit focul de tabără de la gura peșterii, avîntîndu-se în adîncimi, să vadă ce e acolo. Apoi au apărut și alte forme neagresive, bunăoară mersul la băi și împachetările cu nămol.
Tot turismului îi datorăm zestrea culturală. Ce-ar fi fost Eminescu dacă n-ar fi cutreierat pădurile și iazurile de prin jurul satului? Ce-am fi știut de Creangă dacă nu l-ar fi trimis maică-sa în voiaj cu telegarii lui Moș Luca din Humulești la Iași, unde a dat peste „caracuda Junimii”? Ce Mioriță aveam noi dacă nu se transhumau ciobanii din vechime de colo-colo prin spațiul nostru carpato-danubian?
Pai da, cat datoreaza criminalistica "turistei" Vitoria Lipan...
@Aurici: Păi, cam am dreptate, te stresezi! Bine, voi, fetele, sunteți niște perfecționiste in mai tot ce faceți! Noi, bărbații, suntem mai flușturatici, vezi faza cu blonda! Aaa, să nu uit, vrem și noi perfecțiunea in varii de probleme care, de cele mai multe ori vi se par, vouă, neinteresante! Hm, bătălia dintre sexe!
@alinaro: păi, ai dreptate: și mie-mi plac concediile tale!!! Dar, cu numerologia-s in ceață deasă, mai ceva ca-n Jebeleanu, nu mă lămuriși: o să fiu veșnic tânăr și ferice sub semnul astral al cifrei 8?! Cât despre faptul că te invidiez, nu mă cunoști, sunt galben la față de câte fiere înghit! Sărut mâna, un an cât mai bun, aștept să mă plimbi prin Spania!
@abancor: ei, eu am dat tonul, tu faci variațiuni pe temă dată! Deci, așa, idei, mai am și io, nu de idei duc lipsă!
@Eugenia55: ha, ha, ha... Vitoria Lipan nu rezolva nimic daca nu era baciul vrâncean să-l dilească pe bărbat'su! Deci, Vrancea este miezul, mai ales pe la vreo 130 de km. Adâncime!
na, ca am picat la tanc... ca sa te satisfac. sint a 52-a... te simti bine?
@adri-nico: mai trebe un'na". Ritmul, deh!
@căpcă1 - bre, n-ai ureche muzicala! aia era la Life is life!!! tanananana!
@adri-nico: deci, dupa cum am spus, chestie de ritm!
@căpcă1 - esti intr=o ureche! de la vinul in reviewul alalalt!!!
@DaRKruCS: Aaa, am uitat, matematică știu câte degete am! Atata pot socoti!
@adri-nico: Da, arăt ca o ureche imensă! Atâta doar ca sunt surd!
Nu e grea matematica... Mana dreapta are 5 degete, la fel mana stanga. Toate sunt sus? Aku lasa jos degetzelu ce tre' sa poarte verigheta - parca e pe mana stanga - si, musai, degetul pe care mi l-ai arătat ???? iti iese rezultatul? Daca nu... Lasa si mijlociul de la dreapta jos ????
@DaRKruCS: frate, ma bag la somn! Noapte-bună!
@luciaoradea: Da, în sensul că am așteptat mult până să mă votezi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI