ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 13 MIN

De ce numai Bulgaria, Grecia şi Turcia?

TIPĂREȘTE

Poate că n-aş fi tocmai eu persoana cea mai îndreptăţită să ridice problema – la urma urmei, m-am alăturat companiei selecte a membrilor AFA abia de câteva luni. Între timp însă, am început să navighez aproape zilnic pe acest site de călătorii, pe care l-am descoperit foarte târziu, din păcate. Şi am constatat că marea majoritate a articolelor postate se referă la Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Chiar aş ruga administratorii site-ului, dacă se poate, să ne furnizeze o statistică a recenziilor din acest an , adică număr total de postări pe destinaţiile Bulgaria, Grecia, Turcia, comparativ – să zicem, cu Spania, Italia şi Franţa, ca să luăm trei exemple europene şi să nu ne avântăm pe tărâmuri mai „exotice”.

O precizare care, cred eu, se impune: am exclus deliberat din listă România, pentru că, fiind ţara noastră, presupun din start că suscită cel mai mare interes şi, prin urmare, cel mai semnificativ număr de postări. (Deşi, dacă tot veni vorba de statistici, poate primim lămuriri şi în legătură cu numărul articolelor publicate despre România – ar fi interesant).

Revenind la titlu, iarăşi, poate că n-aş fi persoana cea mai îndreptăţită să ridice problema, având în vedere că am contribuit eu însămi cu reviewuri pe destinaţii din Bulgaria, Grecia şi Turcia. Am scris însă (şi intenţionez să mai scriu) şi despre Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, aşa că pot să trag nişte concluzii cu privire la „atenţia” de care s-au bucurat articolele mele, concluzii bazate pe numărul de vizualizări: impresiile mele din Istanbul, Kavala sau Keramoti au fost mai citite decât cele din Sète, Perpignan, Siracusa sau Barcelona.

De ce se scriu (şi se citesc) atâtea reviewuri despre Bulgaria, Grecia şi Turcia? Simplu: pentru că sunt destinaţiile abroad predilecte ale românilor, fapt dovedit de statisticile oficiale.

De ce nu „se încumetă” românii în mai mare măsură să „atace” şi alte destinaţii? Ei, aici răspunsul e mai complicat.

Un prim motiv ar fi acela că Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt mai accesibile ca distanţă: din Bucureşti se ajunge în orice loc din Bulgaria în aceeaşi zi, la fel la Istanbul sau, de pildă, în Halkidiki şi Thassos. Iar timpul şi banii cheltuiţi pe transport reprezintă elemente foarte importante în planificarea unei vacanţe.

Şi dacă tot am adus vorba de timp şi bani, haideţi să zăbovim un pic asupra acestor două considerente. O deplasare cu o cursă low cost te duce în maxim patru ore în orice loc din Europa, iar dacă pândeşti cu răbdare, uneori chiar săptămâni în şir, promoţiile operatorilor de zbor, poţi obţine pentru orice destinaţie un preţ sub 150 de euro bilet dus-întors, cu tot cu un bagaj de cală. Sigur, e mai scump decât transportul cu maşina, mai ales dacă sunt trei, patru sau cinci pasageri, dar poate că suma plătită în plus de un cuplu nu e foarte mare şi efortul financiar chiar merită. Aş adăuga că începând din acest an, dacă nu mă înşel, şi companiile aeriene de linie au venit – prin ianuarie, cred – cu oferte speciale, foarte atractive, că de! , trebuie să încerce să facă faţă concurenţei. De urmărit pe viitor!

Aşadar, dacă problema timpului şi cea a costului transportului nu e chiar de nedepăşit, de ce preferăm în continuare Bulgaria, Grecia şi Turcia şi nu mergem, de exemplu, la mare în Italia, Franţa sau Spania? Sau de ce nu facem circuite în aceste ţări, care au – sper că aici veţi fi de acord cu mine – enorm de mult de oferit vizitatorilor?

Eu cred că o posibilă explicaţie stă în „obişnuinţă”. Ne-am obişnuit cu sistemul AI sau UAI, cu resorturile din Sunny Beach, Bodrum sau Kusadasi, unde ţi se pune totul la dispoziţie – casă, masă şi entertainment – şi nu vrem să încercăm şi altceva. Deşi nu sunt adepta sejururilor sau circuitelor organizate, prea restrictive, şi cu atât mai puţin a AI-ului sau UAI-ului (consider că gastronomia face parte din cultura unei ţări şi îmi place să încerc să o descopăr personal), îi înţeleg pe cei care le preferă. E, fără îndoială, mai comod să te duci cu avionul în Antalia, de la aeroport să te preia autocarul care să te ducă la hotel şi să te răsfeţi, fără nicio grijă, la spa, în apa mării sau piscinei şi de trei ori pe zi la bufetul suedez. Dacă eşti neînsoţit (ă) sau ai copii mici, este probabil soluţia ideală pentru o săptămână de totală relaxare. Înţeleg şi cuplurile fără copii sau grupurile care aleg această variantă pentru că după un an de muncă stresantă vor să stea liniştiţi într-un loc şi să se bucure de câteva zile de repaos şi distracţie.

O a doua explicaţie a preferinţei noastre aproape obsesive pentru Bulgaria, Grecia şi Turcia cred că stă în ideea încetăţenită că celelalte ţări sunt mult prea scumpe. Italia e scumpă, Spania e scumpă, Parisul te lasă lefter şi de Olanda nici nu încape discuţie. După părerea mea, o destinaţie o faci tu să fie ieftină sau scumpă. Nu neg că la restaurant vei plăti mai mult în Franţa decât în Grecia sau Turcia (cu toate că la Istanbul am văzut de curând că preţurile au cam luat-o razna, lucru confirmat şi de reviewurile pe care le-am citit pe AFA despre sejururile la malul mării din Turcia). Dar există varianta circuitelor organizate (cea mai convenabilă financiar, orice s-ar zice), de obicei cu demipensiune, iar la prânz poţi mânca ceva uşor, pentru că oricum după-amiaza vei fi din nou „fugărit” de ghid spre alte şi alte obiective. Iar pentru cei care, ca şi mine, preferă să călătorească pe cont propriu, există diverse modalităţi de optimizare a costurilor. Una din ele este cazarea la particulari, nu la hotel, în garsoniere sau apartamente care să aibă şi bucătărie: economie garantată cu două mese pe zi preparate acasă. Există site-uri englezeşti excelente specializate în astfel de închirieri: homeaway. co. uk; holidaylettings. co. uk sau homelidays. co. uk. Aici veţi găsi de toate pentru toţi, de la garsoniere modeste, la vile cu piscină pentru 16 persoane.

Dar hai să facem nişte comparaţii: pe site-ul AFA am văzut că un sejur de 7 zile pentru două persoane în Antalia cu avion şi UAI poate să ajungă undeva la 3.000 de euro. Anul acesta, în mai, noi am fost o săptămână la Napoli; total cheltuieli 1.400 euro (280 euro cazarea, 260 euro biletele de avion, 860 euro cheltuieli la faţa locului). În Sicilia, în iunie 2013, am stat 13 nopţi; total cheltuieli 2.200 euro: 250 euro avionul, 350 euro cazarea la particular în Siracusa (da, ştiu, a fost un adevărat chilipir), 370 euro închiriere maşină 5 zile, 150 euro benzina, 1.080 euro celelalte cheltuieli. În Andaluzia, cu avion şi închiriere maşină pe toată perioada sejurului, am cheltuit 4.200 de euro în 22 de zile. Sigur, sigur, una e să stai într-un hotel de cinci stele, şi alta în hoteluri mici sau garsoniere închiriate. Ce vreau să subliniez este că dacă te gospodăreşti, poţi vizita şi ţări mai scumpe, şi asta fără a mânca salam adus de acasă sau conserve şi permiţându-ţi o mulţime de capricii, dintr-acelea care fac sarea şi piperul oricărei vacanţe.

La concluzia asta am ajuns trecând de-a lungul vieţii prin diverse etape. Privind în urmă din perspectiva unei femei ajunse la aproape şaizeci de ani, îmi dau tot mai mult sema de adevărul spuselor unui coleg de-al tatei, pe care tata, Dumnezeu să-l odihnească în pace, îl cita mereu: „După familie şi prieteni, lucrurile cele mai importante în viaţă sunt cărţile şi călătoriile. ” Să mă explic (sper să nu vă plictisesc prea tare cu această digresiune, voi încerca să o scurtez cât mai mult): am avut norocul ca la opt ani părinţii mei să cumpere o maşină. Şi ce credeţi că am făcut în prima vară de după asta? Evident, ne-am suit în maşină şi am pornit spre nordul Moldovei, unde am vizitat întâiaşi dată mănăstirile din Bucovina. Dacă în privinţa numelor unor localităţi din Provence sau Andaluzia am uneori lapsusuri (o fi semn de senilitate?!!), fiind nevoită să apelez la computer şi la fişierele în Word în care îmi ţin de câtiva ani „documentaţia” cu privire la traseele parcurse, în schimb nu am uitat şi sper să nu uit niciodată încântarea care m-a cuprins admirând frescele de la Voroneţ sau spaima pe care am trăit-o pe serpentinele, neasfaltate la acea vreme, din Cheile Bicazului. De atunci, zarurile au fost aruncate: m-am îmbolnăvit iremediabil, am luat „microbul” excursiilor.

Până pe la vreo 20 de ani, vacanţele de vară petrecute cu părinţii au însemnat aproape invariabil şapte zile la mare şi două săptămâni de circuit prin ţară. Treptat am văzut şi revăzut mai toată România, cel mai adesea dormind în cort sau în căsuţe la camping. Pe urmă, din 1980, când s-a născut fiul meu, l-am dus în fiecare an la mare: 12 zile casă-masă, un ALL INCLUSIVE obligatoriu de pe urma căruia păstrez şi acum în nări mirosul de la sosurile cu ceapă şi care, desigur, nu se compară cu AI-ul actual. Ce vreau să spun este că ştiu ce înseamnă să fii constrâns să te prezinţi la masă între anumite ore şi să mânânci nu ce-ai vrea tu, ci ceea ce ţi se oferă. Sper că nu-i jignesc pe fanii sistemului AI cu aceste comentarii, sunt doar nişte constatări. După sejurul obligatoriu la mare, urma un sejur, la fel de obligatoriu, la munte: Poiana Braşov, Sinaia – Valea Prahovei. Cine a trăit acele vremuri ştie că benzina era raţionalizată, aşa că deplasările pe distanţe lungi erau o mare problemă. Chiar şi în aceste condiţii, în vara lui 1989 am pornit cu două maşini (şi cu portbagajale pline cu canistre de benzină şi frigidere de voiaj cu carne pe care am fript-o la grătar pe malurile râurilor), împreună cu o familie de prieteni cu un copil de vârsta fiului meu, într-un circuit care a cuprins Moldova şi nordul Bucovinei, cu întoarcere prin Vatra Dornei, Bistriţa, Reghin, Târgu Mureş, Târnăveni (pentru o realimenare cu canistre de benzină de la un prieten care ne-a sprijinit în această „aventură”), Mediaş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti. Nenumărate peripeţii, dar nu asta e important: am considerat că la 9 ani, băieţii noştri puteau să înţeleagă câte ceva din istoria şi geografia României, ca să mă exprim concis şi „didactic”.

În fine, după 1989 unul din primele lucruri la care m-am gândit cu bucurie că e un bun câştigat a fost posibilitatea de a călători în străinătate, după care tânjisem atât de mult. În perioada comunismului nu reuşisem decât să fac o excursie cu maşina cu părinţii în Ungaria şi Cehoslovacia şi o alta, organizată şi cu „All Inclusive”, în Uniunea Sovietică (Moscova, Leningrad, Riga şi Tallinn). Părinţii mei ajunseseră în Occident în două circuite cu maşina, lăsându-mă pe mine „garanţie” acasă. Aşa au fost vremurile... Prin urmare am dat mai întâi o fugă la Praga, apoi ne-am avântat până hăt departe, în Singapore, am făcut un circuit al Greciei şi o croazieră pe Nil şi am vizitat Luxemburgul, Bruxellesul şi Londra. Cum între timp ne îndrăgostiserăm de Grecia, o a doua vacanţă o făceam la mare, stând în vile cu self-catering, sistem care ne-a convenit de minune pentru că dimineaţa oricum nu zăboveam pe plajă după ora 12 şi după-amiaza nu reveneam la „prăjeală” decât după ora 5, aşa că aveam timp să ne pregătim prânzul acasă şi apoi să citim sau să lenevim. Atât de mult ne-a plăcut relaxarea asta totală, întreruptă doar de scurte incursiuni la Meteora, Skiathos sau Egina, încât în următorii 5-6 ani ne-am mărginit numai la câte zece zile pe an de concediu la mare în Grecia. Şi a mai fost ceva, un lucru important: atât eu cât şi soţul şi cumnaţii mei (însoţitorii noştri „tradiţionali”) aveam propriile firme şi eram al naibii de ocupaţi tot timpul, aşa că nu puteam lipsi mai mult de zece zile pe an de la serviciu şi voiam ca în vacanţe să ne odihnim şi să ne simţim bine. Vă recunoaşteţi cumva în acest scenariu?

Şi uite aşa am ajuns ca prin 2004 să-mi dau seama că din marea mea dorinţă de a vedea lumea se cam alesese praful, şi numai din vina mea. Nu văzusem mai nimic din Europa. Optasem pentru comoditatea sejururilor relaxante la mare, mă apropiam de cincizeci de ani şi nu ajunsesem în Franţa, Italia, Spania, Portugalia sau Austria. Trebuia să fac ceva, să schimb lucrurile. Atunci am decis ca toţi banii pe care aveam să-i câştig altfel decât din salariu, mai precis din munca de traducător, să-i investesc în excursii. În excursii atent planificate şi din timp, cu rezervări la cazare şi zbor (atunci când a fost cazul) făcute chiar din noiembrie sau decembrie din anul anterior. Ştiu, unii din voi au servicii care nu le permit să-şi planifice concediile cu atâta timp înainte; alţii, mai spontani, preferă să se lase conduşi de instinct şi să decidă ce vor face la faţa locului – e foarte bine şi aşa. Eu intrasem însă, ca să zic aşa, în criză de timp: eram conştientă că, cel mai probabil, fiecare loc în care urma să ajung aveam să-l văd o singură dată în viaţă şi pentru asta trebuia să mă pregătesc. Să studiez ghiduri turistice (noroc că tradusem eu însămi multe astfel de cărţi, aşa că mă documentasem vrând-nevrând) pentru a vedea care erau obiectivele cele mai interesante de văzut în zonă, să calculez distanţele, să stabilesc bazele de şedere în jurul cărora să ne putem deplasa, şi aşa mai departe. Ei, dacă aş fi descoperit mai din timp site-ul AFA, probabil că aş fi găsit aici surse de inspiraţie care mi-ar fi uşurat mult munca.

În fine, uite aşa am ajuns ca în ultimii zece ani să văd câte ceva din ceea ce mi-am dorit dintotdeauna să văd. Dar ştiţi ceva? Ei bine, aşa cum „iarna nu-i ca vara”, la fel de adevărat este că la cincizeci de ani nu te simţi la fel ca la treizeci. Încep să te doară picioarele şi mijlocul, să ai migrene, rău de maşină sau de avion şi insomnii sau să te trezeşti într-o dimineaţă că pur şi simplu n-ai chef de nimic. Şi atunci tragi de tine să te scoli din pat, pentru că nu-ţi permiţi luxul de a lenevi. Da, dar odată ajuns acasă, ce de amintiri minunate aduci cu tine, câte întâmplări haioase sau mai puţin haioase din locurile pe unde ai hălăduit de împărtăşit celor dragi şi iată, şi vouă, AFA-iştilor, câtă bucurie ţi-a produs vederea teatrului roman din Orange sau a râpei de la Ronda, plimbarea pe plaja de Cefalu, stridiile mâncate la Sète. Până şi scena aia incredibilă de la Grinzing, ăl mai popular cartier de restaurante din Viena, când chelnerii s-au apucat să pună scaunele pe mese la ora zece seara, sau greva ceferiştilor din Franţa, care ţi-a dat peste cap tot programul, nu te mai irită; s-au transformat în amintiri de trecut la capitolul „întâmplări imprevizibile”.

Nu vă refuzaţi plăcerea de a descoperi lumea (sau măcar Europa). Lumea nu se limitează la Bulgaria, Grecia şi Turcia. Vacanţele nu trebuie să însemne numai un sejur la malul mării, oricât de luxos ar fi hotelul. Mergeţi la mare, dar nu amânaţi excursiile, pe principul „anul ăsta sunt prea obosit(ă), vreau odihnă, las că mergem la anul”. Cu fiecare an ce trece, vă va fi tot mai greu să colindaţi. Umblaţi cât mai mult, pentru a vedea locuri noi, pentru a cunoaşte alţi oameni. Şi luaţi-vă cu voi copiii; de cum se fac mai mărişori, veţi vedea, vor începe să înţeleagă, şi orice astfel de „ieşire” va fi pentru ei, ca şi pentru noi, o adevărată lecţie de viaţă.


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 17.10.14 10:32:06
Validat / Publicat: 17.10.14 11:34:35

VIZUALIZĂRI: 2607 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

46 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22058 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

46 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 46
roth
[17.10.14 11:55:22]
»

Mult adevar spus intr-un context clar si explicit.Sunt pentru a vedea lumea, sunt pentru vacante "chibzuite" la buget, insa cel mai mult sunt pentru vacante care rasfata sufletul.

Cu atentie si grija ajungi departe si vezi lucruri minunate.

Felicitari

Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 11:58:29]
»

@roth - Mulţumesc

le_maitre
[17.10.14 12:05:30]
»

@Carmen Ion - Stimată Doamnă... mă regăsesc în majoritatea ideilor Dvs turistice şi, cu acest prilej, afirm sus şi tare cum că există numeroşi colegi de sait care funcţionează pe principiile menţionate în articol (recunosc... în minoritate faţă de "greci, turci, bulgari").

O "filosofare" turistică binevenită şi strong argumentată... in my humble opinion...

Omagii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 12:09:17]
»

@le_maitre - Mulţumesc frumos!

Costi
[17.10.14 13:09:56]
»

@Carmen Ion -

Sunt întru totul de acord și noi gândim la fel... cu o singură excepție:

Cu fiecare an ce trece, vă va fi tot mai greu să colindaţi.

Nouă, cu fiecare an ce trece, ni se face din ce în ce mai mult chef de plimbare ...

crismis
[17.10.14 13:42:01]
»

@Carmen Ion: "Maturizarea turistica" vine si ea odata cu varsta. Si sunt de acord ca poti sa faci o vacanta si scumpa, si ieftina. Si ca o calatorie te imbogateste spiritual, efectul amplificandu-se in timp, pe masura ce emotiile si impresiile de moment se decanteaza si se sedimenteaza in cunostinte. Daca te-a "prins" microbul calatoriilor, vei gasi si solutii, asta e cert!

Si da, m-am recunoscut si in situatia pe care ai descris-o, cea cu maxim 10 zile de concediu... Din pacate, cel putin pe moment sunt in aceeasi situatie, activez pe cont propriu, nu pot lipsi de la treaba mai mult de 9-10 zile, de obicei la sfarsitul unei luni calendaristice, cand activitatea e ceva mai restransa... Daca luam in calcul si concediul sotului, vacantele copiilor, perioadele propice pt haladuit nu sunt prea multe! Dar chiar si asa, nu ratam nicio ocazie, macar si pt 2-3 zile si de fiecare data, intorcandu-ne acasa, ne trezim zicand: "A fost cea mai tare vacanta ever! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster
[17.10.14 14:31:33]
»

@Carmen Ion -

Chiar aş ruga administratorii site-ului, dacă se poate, să ne furnizeze o statistică a recenziilor din acest an, adică număr total de postări pe destinaţiile Bulgaria, Grecia, Turcia, comparativ – să zicem, cu Spania, Italia şi Franţa, ca să luăm trei exemple europene şi să nu ne avântăm pe tărâmuri mai „exotice”.

Vineee, băiatuuu'

— 8.844 total impresii încărcate în 2014 (la "zi")

din care

— 2.807 = 31.73 % din destinaţiile Grecia (1322), Bulgaria (825), Turcia (660)

— comparativ, impresii din Spania 246 + Italia 226 + Franţa 115 = 586 (6.62%)

--

Merită menţionată, totuşi, şi partea.... "Cezarului", care e, evident, a impresiilor din ţară: România = 4395 total impresii (49.40%)

mireille
[17.10.14 16:14:12]
»

@carmen Ion... mă regăsesc si eu partial printre ideile prezentate de dvs... văd că avem si aceeași vărstă... pentru mine, fiecare an ce trece, mi-aduce si mai multe furnici in picioare, nu am astămpăr, poate eu nu prea îi caut pe greci si darurile lor, dar atunci cănd pun degetul pe hartă, la alte destinatii, simt că trăiesc o experiență unică, un nou test turistic... si -mi face o deosebită plăcere să împart cu prietenii mei de pe Afa, bagajul pe care il declar public... căti călători, atătea călătorii, fiecare cu paleta si cu perspectiva sa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Artana
[17.10.14 16:27:17]
»

@Carmen Ion

Si eu imi regasesc gandurile in spusele dumneavoastra... nici eu nu intelegeam de ce atata Grecia si Turcia... eu pana acum 2 ani nu fusesem niciodata in Gr In Tr doar Istanbul si chiar de 2 ori. Dar am la activ Egipt, Spania, Italia, Cipru, Cehia, Tarile Baltice, etc (chiar ma laúd ca Am Fost Acolo . Asa deci, vreau sa va spun ca de cand am descoperit Grecia, care e un sirag de perle scumpe, am zis, ca in fiecare an voi merge acolo, dar de fiecare data in loc nou, pt ca sunt atatea, si eu vreau sa le vad pe toate Grecia nefiind unica optiune din cele 365 de zile... macar incA o minivacanta in alta tara si macar un city-break, doar nu cer mult

Mai e un aspect al calatoriilor dese in Gr sau Tr, in afara de preturi si distante, timpul, care pt un circuit cum spuneti, ar trebui 2 sapt sau chiar 3 nu?

La cat mai multe calatorii si astept noi review-uri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 17:43:35]
»

@Costi -

Nouă, cu fiecare an ce trece, ni se face din ce în ce mai mult chef de plimbare...

Ce să zic, decât BRAVO!!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 17:48:31]
»

@Artana - Da, şi eu iubesc enorm Grecia şi aproape că nu concep să treacă anul fără să o revăd.

Cât despre lungimea unor circuite, asta depinde de ceea ce vreţi să vedeţi, de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie şi, nu în ultimul rând, de posibilităţile financiare.

Mulţumesc pentru precizări şi la cât mai multe călătorii şi postări pe AFA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 17:50:59]
»

@mireille - Neastâmpărul de care ziceţi e semn de tinereţe!!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 17:59:27]
»

@webmaster - Mulţumesc pentru promptitudinea răspunsului, care îmi confirmă din plin bănuielile.

Mă gândesc - e doar un gând, în niciun caz un reproş la adresa administratorilor unui site atât de inteligent conceput (vă place cum vă "perii"?) - dacă nu cumva AFA ar putea face mai mult pentru promovarea unor destinaţii altele decât din Bulgaria, Grecia şi Turcia. Am remarcat că pe Home Page tronează la loc de mare cinste anunţul de oferte speciale de EB etc. pentru aceste ţări plus Egipt, şi de curând a apărut şi Malta. Poate că printre aceste ţări preferate s-ar putea strecura şi altele, mai "defavorizate"?!! Desigur, în funcţie de solicitările firmelor cu care aveţi contracte de publicitate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.14 18:07:13]
»

@crismis - În cazul meu, într-adevăr, "maturizarea turistică", aşa cum atât de plastic te-ai exprimat, a venit odată cu vârsta. Dar nu este obligatoriu, şi tocmai asta am vrut să subliniez, îndemnându-i pe alţii, mai tineri decât mine, să nu-mi repete greşelile şi să-şi cultive cât mai de timpuriu curiozitatea şi bucuria de a explora lumea, pentru a-şi hrăni şi îmbogăţi sufletul. Cât despre tine, mi-e clar că nu aveai nevoie de un asemenea îndemn.

Multe călătorii frumoase îţi doresc în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michi
[17.10.14 21:42:06]
»

Carmen Ion... Ei bine, aşa cum „iarna nu-i ca vara”, la fel de adevărat este că la cincizeci de ani nu te simţi la fel ca la treizeci. Încep să te doară picioarele şi mijlocul, să ai migrene, rău de maşină sau de avion şi insomnii sau să te trezeşti într-o dimineaţă că pur şi simplu n-ai chef de nimic.

De acord cu excepţia ultimei formulări că la un moment dat nu mai ai chef de nimic. Dimpotrivă cu cât ai mai puţin timp biologic la dispoziţie, cu atât ai mai mult chef să cunoşti lucruri noi. Noi am ieşit pentru prima oară din ţară la aproape 60 de ani şi acum, la 80 de ani încă n-am renunţat la călătorii. În ultimii ani AFA m-a stimulat- am citit, am scris, - şi aşa am dat un sens după amiezelor în care mă dureau mijlocul şi picioarele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
zamolxe
[17.10.14 23:58:38]
»

Sunt perfect de acord cu cele scrise de dumneavostra. Merita intr-adevar si alte destinatii in afara de cele enumerate, as recomanda cateva dintre tarile din excursiile mele recente: Olanda, Elvetia, Muntenegru, Germania, Polonia, iar la Polonia, cu o mentiune deosebita pentru orasul Wroclaw. Fiecare excursie are farmecul ei si aici as mentiona: Chisinau si cramele Cricova.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.14 08:19:12]
»

@Michi - Tot respectul!

Gabise
[18.10.14 09:05:10]
»

Ca marea majoritate de acord cu dumneavoastra. Poate unii citind ceea ce ati scris se vor mobiliza si vor incerca si altceva pentru ca merita. Europa de vest are un alt tip de frumusete, de care multi se sperie la gandul preturilor mari.

Dar sa stiti ca mai este o categorie de turisti. Care pur si simplu nu vor altceva decat Grecia, Turcia sau Bulgaria. Asa se simt ei bine si in siguranta. Am facut un experiment cu niste prieteni, i-am convins cu greu sa iasa din acea carapace de Grecia (nici macar Turcia sau Bulgaria nu accepta) si sa faca un circuit lejer de cateva zile Austria, Germania, Cehia. I-am sprijinit si le-am dat informatii de cazare la pret bun, drumuri, directii, etc asteptam cu infrigurare sa vad schimbarea... era imposibil sa nu fie incantati.

Au venit obositi, dezamagiti (ca totul se inchide devreme, ca in week-end nu poti cumpara o paine, ca la muzeul nu stiu care era o coada ca au renuntat, localnicii sunt reci, etc) si foarte hotarati ca nu mai repeta experienta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.14 10:13:23]
»

@Gabise - De acord: există şi categoria celor care nu vor să rişte cu alte destinaţii. Eu însămi am trecut printr-o asemenea fază, pe care am relatat-o acum câteva zile: de şase ori am optat pentru un sejur la Neos Marmaras, la aceeaşi vilă. Chiar aici menţionez păţania din Grinzing (Viena), cu aşezatul scaunelor pe mese la ora 10 seara, iar într-o serie de articole despre Languedoc-Roussillon am povestit despre pauzele de prânz din Franţa şi închiderea localurilor la ora 7-8 seara.

În Roma, pe 15 august, de Sf. Maria, când totul era închis, era să murim pur şi simplu de sete. Noroc cu indienii, cu arabii, chinezii şi vietnamezii, care îşi ţin deschise prăvăliile până târziu. În multe locuri pe unde am umblat ei au fost "salvarea" noastră.

Astea sunt "amănunte" de natură să te enerveze îngrozitor şi chiar să-ţi strice concediul. La fel şi statul la coadă la muzee: dacă nu ştii că poţi face rezervare, te poţi trezi în faţă cu o coadă interminabilă. Dacă însă eşti suficient de isteţ, te prinzi repede şi la a doua excursie îţi iei măsuri de precauţie. Dar, sigur, îţi trebuie un pic de voinţă ca să treci peste întâmplările neplăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Costi
[18.10.14 10:23:05]
»

@Carmen Ion -

În Roma, pe 15 august, de Sf. Maria, când totul era închis, era să murim pur şi simplu de sete.

Păi nu știați ce apă bună și rece este la cișmelele stradale de care dați peste tot?

Asta mi-a plăcut la Roma, practic nu ai nevoie să cumperi apă, ea se găsește gratuit și este foarte bună!

Bine, e un fel de a spune, nu numai asta mi-a plăcut ...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.14 10:27:05]
»

@Costi - Ba da, chiar ştiam de cişmele, dar nu dai de ele peste tot. Oricum, marea noastră greşeală a fost să planificăm concediul în august, când la Roma e insuportabil de cald, şi să prindem acolo sărbătoarea de 15 august.

Eugenia55* †
[18.10.14 12:11:43]
»

Noi avem pata pusa pe o pensiune din Moeciu de sus, de 9 ani vacanta noastra se incheie cu 10 nopti aici.

De ce? Pentru ca aici gasim un tip de cazare mai altfel (va las sa ghiciti, in copac, intr-o claie de fan ) si gazde minunate din punctul nostru de vedere.

Aici venim sa ne odihnim DUPA partea de vacanta "activa"!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.14 12:40:15]
»

@Eugenia55 - Sigur, mulţi avem preferinţe iar chestia cu claia de fân e chiar grozavă.

Ideal este, după părerea mea, ca să poţi combina o vacanţă activă cu un sejur de relaxare.

johnnyredlabel †
[18.10.14 13:00:11]
»

@Eugenia55 - Interesantă chestia aia cu fânul! Chiar m-ar interesa, poți să-mi trimiți numele pensiunii prin PM?

webmasterX
[18.10.14 14:26:30]
»

@Eugenia55 -

Noi avem pata pusa pe o pensiune din Moeciu de sus, de 9 ani vacanta noastra se incheie cu 10 nopti aici.

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Eugenia55* †
[18.10.14 14:30:20]
»

Dragii mei colegi, oameni buni, se vede ca nu m-ati "citit" ) eu sunt, mai asa, mai cu... caterinca!

Nu "se exista" claie de fan (am pus emoticonul de veselie! , ia vedeti in primul meu ecou!) desi cred ca partea masculina a gazdelor v-ar face rost si de asa ceva, sunt niste adaposturi pline cu fan pe dealurile abrupte, e nitel de suit, de gafait, nah, "depande" de conditia fizica!

Colegul johnnyredlabel sigur le-a remarcat in plimbarile facute in minunatul si inegalabilul (pana la urmatorul, desigur, week-end petrecut impreuna (dar separat AFA Mistral martie 2014!

Acele adaposturi le vad din cerdacul unde ne odihnim!

Pensiunea de care vorbesc are review-uri pe AFA, ceva gen 5-6, media notelor 9,86, dar sunt taaare vechi, 2008-2011, si de toata jena, adica din alea de 5 randuri!

Am editat, (vazui "implorarea" web-ului de serviciu , o sa pun review (Amero si Mireille vor confirma pentru ca ne-am intalnit, dupa prima noapte de superintalnire AFA, fix in fata pensiunii cu pricina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mireille
[18.10.14 15:18:23]
»

@Eugenia55 - confirm ca ne-am intalnit fix in fata pensiunii, si zeii ne-au lovit in cap... am descoperit subit ca am fost colege de facultate... Eugenie, ma chere, de ce nu scrii, daca te implora web -ul? ... vezi, daca nu scriam pe Afa, nu ne intalneam niciodata...

buterfly*
[18.10.14 15:45:05]
»

Asa este! si eu am ajuns la aceleasi concluzii. Personal nu merg de doua ori in acelasi loc si scriu de obicei din zone pe care inca nu le-au calcat multi romani. Ma zbat si gasesc mereu low-costuri catre destinatii exotice, nu stiu de ce altii nu reusesc. Ma lovesc deseori de reticenta cu care sunt citite sau mai degraba cu care nu sunt citite articolele din zone mai exotice pentru care nu exista dorinta de vizitare la un moment viitor. Majoritatea articolelor cu numar mare de cititori si voturi apartin locatiilor din locurile mentionate de dvs. Dar ideea de baza este sa continuam sa scriem si sa prezentam si altfel de destinatii, cine stie... poate cu timpul lumea va mai iesi din perimetrul inchis al Marii Mediterane, Adriatice sau Ionice... sau macar va dori sa citeasca si despre alte locuri minunate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.14 16:50:25]
»

@buterfly - Absolut de acord.

amero
[18.10.14 16:50:28]
»

@Eugenia55 - m-ai bagat in seama, asa este ne-am intalnit, am povestit, noi, eu si mireille mai ales, dar asta nu te absolva, te rog lasa la o parte comoditatea si asterne in scris, caci tare frumos o faci. astept cu drag

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
16 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Artana, buterfly*, Carmen Ion, crismis, Eugenia55*, Gabise, giuliani, johnnyredlabel, maria55, mirmicu, nrs, robert, roth, voxtesa, zamolxe
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095782995223999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1