ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 6 MIN

Top 5 insule grecești în care nu am fost încă! Dar în care îmi doresc să ajung (iii)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

3. Naxos — insula de marmura

Prima imagine pe care-o intalnesti si te impresioneaza "ad-hoc", in "insula marmurei de Naxos", vestita in toata lumea, e Portara, o imensa poarta din marmura ce si-ar fi dorit, in urma cu 2500 de ani sa ne introduca in maretul templu a lui Apollo (care daca era finalizat, ar fi devenit, mai mult ca sigur, una din cele 7 minuni ale lumii antice).

Portara se afla pe o colina din apropierea capitalei Chora, loc de unde in fiecare seara, maretul soare, de peste mai bine de doua mii de ani incoace, se duce la culcare. Un apus de soare auriu ce cuprinde si cerul si marea si intreaga zare, atunci cand acesta se scufunda alene in mare, e poate imaginea care va va urmari mult timp si care aduna in fiecare seara multi turisti dornici de a-si lua "la revedere" de la nestinsul si vesnicul stapan al naturii.

Se zice ca Brancusi s-ar fi inspirat din "Portara" atunci cand a zamislit "Poarta sarutului". Posibil! Dar Coloana Infinitului, "bag mana-n foc", ca este creatia lui proprie. Poate doar Eminescu in poemul sau unic, "Luceafarul", a reusit sa explice inexplicabilul si sa defineasca infinitul. Brancusi a incercat s-o faca mult mai simplu. Ba, chiar si alte natii s-au inspirat din creatia lui Brancusi: chinezii au ridicat un "turn" (o cladire de birouri) care are forma Coloanei Infinitului. Turnul se numeste "Soho Gubei" si a fost construit in Shanghai. De fapt "revelatiile astea artistice" care-ti apar spontan, dand "copy-paste" dupa opera altcuiva, nu sunt decat niste schimburi de "amabilitati" dintre artisti, un semn de apreciere reciproca.

In Naxos, insula mare si bogata, se ajunge usor, am trecut si eu pe-acolo, prin port cu feribotul meu, ce ma purta din Santorini pana in Paros, si care facea escala in Ios si Naxos. In acel moment am amanat debarcarea pentru ca in Naxos, stiam ca n-as fi fost asaltat de o armata intreaga de localnici ce ofereau cazare, precum stiam ca gasesti in portul de ferry din Paros, urmarind niste imagini aparute pe AFA.

Asadar, cel mai bine e, in Naxos, sa nu mergeti "la plezneala" ci "la sigur", cu cazarea asigurata din vreme. Naxos, e o insula care are de toate si atractii turistice dar si un comert si o industrie puternica (exploatari masive si export de marmura si alte minerale) si o agricultura proprie prospera, insula nu are neaparat nevoie de turisti ca sa supravietuiasca, precum au nevoie alte insule mai izolate din Grecia.

Vantul Meltemi, dezavantajul "non-turistic" al Cicladelor, care e prezent si aici, (poate mai putin exprimat datorita muntelui Zeus, care-l ecraneaza partial), a fost transformat de localnici intr-un avantaj economic, au aparut astfel multe mori de vant (si eoliene) si unele sporturi acvatice de agrement ce folosesc forta eoliana (plimbari cu veliere, windsurfing si kitesurfing). Exista mai multe cluburi pe insula de sporturi nautice, inclusiv cele de tip "scuba, snorkeling" sau "diving".

In portul din Naxos veti intalni si destui "skipperi" (capitani) de veliere, si alte ambarcatiuni mai sofisticate, pe care le poti inchiria (prin negociere pentru o zi sau mai multe) si unde "capitanul" al carui nume se termina cel mai adesea in "os" (precum e si sufixul majoritatii Cicladelor), te va purta in punctele cele mai interesante din jurul insulei.

Meseria de "skipper" nu e usoara, trebuie sa cunosti cat mai multe limbi straine, sa fii un bun ghid si sa-ti intretii ambarcatiunea intr-o stare perfecta, sa stii sa gatesti si sa ai pregatite in cala vaporasului si cateva locuri pentru odihna.

Exista turisti (si mai ales turiste din friguroasele tari nordice) care prefera "olinclusivul turistic" cu vaporasul, adica excursie pe mare + casa + masa si daca e posibil ca "skipperul" (capitanul) sa fie si ghid. Si tanar. Si vesel. Si bogat. Si necasatorit.

Naxos, fiind o insula mare, cu multe obiective turistice, multe aflate "la mal", plus ca din Naxos ai si posibilitatea de a "evada si in insulele din jur", meseria de "skipper" e foarte raspandita in insula. Dar e-o meserie grea, solicitanta, fara zile libere, ce se practica mai ales vara, care e cam lunga in Grecia. Vacanta "skipperilor" e doar iarna.

Naxos e-o insula mare cu o oferta turistica si mai mare ce nu poate fi cuprinsa intr-o saptamana de sejur si preumblare prin insula. E bine sa inchiriezi o masina si sa vizitezi doar cateva locuri prestabilite.

Nici nu e prea bine sa retii numele tuturor templelor, bisericilor, plajelor sau localitatilor prin care treci, le vei uita curand si ai sa-ti incarci memoria degeaba. In concediu, trebuie lasat acest stres deoparte, concediul e facut pentru plaja, balaceala, mancare si relaxare sau pentru ce-ti face tie placere. In Naxos e de preferat, dupa ce ai vizitat cele cateva obiective pe care ti le-ai propus, sa admiri si sa savurezi tot ceea ce iti iese in cale... si-atat.

Dar de ce sa alegeti tocmai Naxos si nu alta insula? Pai, un motiv ar fi ca Naxos "iti sta in drum", atunci cand feribotul te transporta pe ruta Santorini-Ios-Naxos-Paros. Dar mai ales pentru bogata si diversa sa oferta turistica. O insula in care trecutul si prezentul si-au dat mana si fac casa buna.

In Naxos gasesti "de toate pentru toti", atat mori de vant ce fac casa buna cu centralele eoliene, ruine, situri arheologice, bastioane si ziduri de cetati roase de vreme sau biserici cu peretii albi ca zapada (ce parca ar fi fost trecuti zilnic prin masina de spalat), alaturi de asezari omenesti cu taverne, cafenele si hoteluri moderne sau strazi inguste tipic ciladice zamislite cu sute sau mii de ani in urma ce te conduc spre porturi de feriboturi, adevarate hoteluri plutitoare de 5 stele, construite doar in urma cu cativa ani.

Cand ajungem in Grecia, noi ne bucuram de mult soare si de lipsa precipitatiilor. Dar acest lucru nu prea-i bucura pe localnici. Cu apa sarata din mare, nu se poate iriga ogorul. Multe insule sufera din cauza lipsei umiditatii. Naxos este insa insula cea mai fertila a Cicladelor, caci muntele Zeus e inalt (are peste 1000 m) si e cel "ce-aduce ploaia" si apa dulce a ploii, asigura recolte bogate de

fructe si legume iar pajistile sale mereu verzi, au permis si dezvoltarea zootehniei.

Cateva situri, temple, sate si plaje

Un sit interesant aflat in nordul insulei este cel in care veti gasi vestitul Kouros din Apollonas, numit și Colosul lui Dionysus, nimic altceva decat o statuie neterminata de aproape 11 metri inaltime din marmura locala de culoare gri, cu o greutate de 80 de tone. Megalitii reprezentau de obicei, imaginea zeilor greci, dar cel mai imortalizat (marmorizat) zeu, era Apollo. Eu n-am prea inteles acest monopol de reproducere permanenta a unui singur zeu (poate pentru ca Apollo era zeul luminii si personificarea soarelui insusi, si... cu lumina, nu te joci!).

Nu se stie destinatia exacta a acestui "kouros", probabil ar fi fost folosit ca ornament al unui palat din insula. Aceste creatii gigantice erau zamislite chiar in interiorul carierelor de marmura si-apoi, transportate (tractate), precum marile blocuri de piatra ale piramidelor egiptene sau statuile din Insula Pastelui, pe busteni, cu ajutorul oamenilor si a animalelor de povara.

Plajele cele mai importante ale insulei Naxos, multe situate nu departe de Chora, sunt Agia Anna, Agios Prokopios, Aliki, Kastraki, Plaka, Orkos, Hawai Baech si Agios Georgios. Cea mai lunga si frumoasa plaja din Naxos, pare a fi Plaka Beach, plaja cu nisip fin si lunga de 4,5 Km. Dar nici Hawai Beach sau Orkos Beach nu arata rau deloc.

Localitati (sate) mai importante din insula Naxos sunt: Filoti, Apeiranthos, Apollonas si Halki dar nici una nu se compara cu orasul Chora, marginit de Portara si cateva frumoase mori de vant.

Clasamente

Am ajuns asadar si la insula nr 3 din "top"-ul meu cicladic dar... nu prea e bine sa faci clasamente, caci totul e-ntr-o permanenta schimbare si transformare (e pur si muove) si locurile din "top"-ul preferintelor, se pot modifica oricand.

Pentru Grecia, o tara cu multe insule frumoase, lumea turistica a facut deja zeci de clasamente de genul "Top 20 insule elene" sau "Top 10 locuri de vizitat intr-o insula" sau "Top 10 plaje din insula x sau y" (inca n-am auzit ca in Grecia sa existe vreo insula turistica, care sa nu aiba macar 10 plaje).

Nu prea e bine, asadar, sa facem prea multe clasamente, deoarece, pe masura ce vizitam noi insule, avem tendinta sa modificam "top"-ul personal.

In concluzie, fiecare turist, are preferintele si "top"-ul sau propriu, in functie de structura sa sufleteasca si de afinitatile si perceptiile sale.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.10.21 10:59:31
Validat / Publicat: 03.10.21 11:43:38

VIZUALIZĂRI: 419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 La plimbare prin Chora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 26 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[03.10.21 11:47:17]
»

@Web, daca se poate un videoclip, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=FsfDAWOY_vc

webmasterX
[03.10.21 12:51:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinad
[03.10.21 19:34:46]
»

Frumoase Cicladele, nimic de zis. De curând, am fost în Naxos Town într-o excursie de o zi, însă cred că mi-ar plăcea să revin altă dată pentru o vacanţă prin toată insula. Portara este un simbol, este de vis, având şi o poziţie excelentă. Dacă templul pentru care a fost construită ar fi fost ridicat, sigur-sigur ar fi reprezentat o altă minune a antichităţii. Cred că fotografia P04, cea cu morile de vânt, este din Chora Mykonos, nu din Chora Naxos. Sper să nu fie cu supărare!

Seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[04.10.21 08:15:54]
»

@irinad: Servus! Eu nu ma supar niciodata... ai dreptate, asa este, in poza nr. 4 sunt mori de vant din Mykonos. Sper sa ma scuze milioanele de admiratori din intreaga lume! Dar nu-i bai, o sa repar greseala!... la urmatorul reviu, cel care e tocmai din Mykonos (Nr. 2 in Top), o sa pun pe-un deal, in compensatie, o poza cu mori de vant din Naxos! ????????

Numai bine!...p.s. o sa sterg poza (@web, poti s-o faci tu?)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmasterX
[04.10.21 11:04:24]
»

@dorgo: P04 a fost ștearsă

dorgoAUTOR REVIEW
[04.10.21 17:38:47]
»

@webmasterX: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, irinad
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050907135009766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1