Top 5 insule grecești în care nu am fost încă! Dar în care îmi doresc să ajung (ii)
4. Antiparos - insula florilor
Daca doriti sa va cumparati o proprietate in Ciclade, se pare ca Antiparos e insula ideala. In insula obisnuiesc sa-si faca concediul sau macar un "city-break" si unele vedete, precum Madonna sau Tom Hanks, care si-a cumparat aici chiar si o proprietate.
Insula nu e mare, asa incat orice localnic stie sa va calauzeasca pasii spre "Tom Hanks house", "dupa moara, o luati la stanga si mai mergeti, asa, vreo 3 km", dar sa nu va asteptati ca Tom sa stea in fata cerdacului si sa v-astepte ore intregi ca sa va dea un autograf.
Casa lui Tom, se poate admira mai ales de pe mare. Casa, care nu e nicidecum un palat sau macar o vila de lux, ci mai degraba "coliba unchiului Tom" se afla pe malul marii, intre plaja Psaliraki si plaja Glypha (si intre localitatile Glypha si Chora). E o casa simpla, tipic cicladica, cu peretii albi, usile si geamurile albastre (culorile drapelului elen) si acoperisul plat.
Daca nu-l intalniti pe Tom acasa sau facand "jogging" pe cararile insulei ("run, Forrest, run! "), ei atunci precis e plecat cu iahtul său prin alte insule si insulite ciclade ca sa faca probabil un "Top 26" al Cicladelor si sa-l trimita pe AFA sau... sa pescuiasca creveti cu "locotenentul Dan Taylor", secret pe care i l-a destainuit pe frontul din Vietnam, bunul sau amic de arme, Bubba (vezi filmul Forrest Gump).
Forrest Gump, filmul cel mai "Oscar"-izat a lui Tom Hanks, e un film unic, inimitabil si irepetabil ce a cucerit inima intregului mapamond si a facut ca insula Antiparos, sa mai fie cunoscuta de catre multa lume, si ca "Insula lui Tom Hanks".
Dar Antiparos nu e numai "insula lui" ci si a florilor. Chora, capitala insulei, unde ajungi "una-doua" din portul de feribot, strabatand o frumoasa faleza si trecand pe langa multe iahturi tot atat de frumoase, este imbracata intr-o minunata haina colorata de leandri si bougainvillea, floare care, pare a fi, floarea "simbol" a insulei. Inca n-am vazut (urmarind multe documentare elene pe "youtube"), insula mai "bougainvillizata" decat Antiparos. Bougainvillea? De unde vine oare denumirea (deloc greceasca) a acestei incantatoare flori? Pai sa va povestesc. Francezul Louis Antoine de Bougainville a facut o lunga calatorie "circum-terestra", devenita celebra, intre anii 1766 si 1769, pe care a descris-o in lucrarea sa "Voyage autour du monde", calatorie care l-a inspirat si pe Jules Verne, (care, intr-o zi fara inspiratie, s-a jucat nitel cu "Google"-ul si a dat un "copy-paste" al titlului lucrarii con-nationalul sau. Si-a scos capodopera "Ocolul pamantului in 80 de zile"????. Botanistii expeditiei "Bougainville", Philibert Commerçon si iubita sa, Jeanne Baret, au descris aceasta planta originara din America de Sud, si au contribuit, prin lucrarile lor, la raspandirea ei in intreaga lume. Bougainvillea, sau "floarea de hartie", e o planta rezistenta si se replanteaza usor. In Thassos sau Lefkada, am vazut multi turisti care "ciunteau" cate-o tufa in ultima zi de sejur si "aduceau" acasa cateva lujere, pentru a le planta intr-un ghiveci de pe balcon.
Insula Paros a reusit o benefica "infratire" cu orasul Paris, (de care-o desparte doar o litera). Nici nu stiu care dintre ele are o suprafata mai mare. Ideea a fost stralucita caci insula Paros, din acel moment, a fost invadata de turisti francezi.
Antiparos-ul, a avut si el, aceeasi soarta dar din alte motive. (Sunt grozave infratirile astea... si cand ma gandesc ca si noi, romanii, avem in tara doua localitati, numite Paris si Roma!) Exista excursii organizate din Franta (mai ales), in insula Antiparos. Exista zboruri din Hexagon, pana-n aeroportul din Paros, si apoi, transfer in Antiparos cu autocarul si feribotul, prin portul Pounta. Se poate ajunge in Antiparos si pornind din Atena (Pireu), si dupa 4 ore "de feribot", se ajunge in Paros iar de-acolo, in jumatate de ora, in portul Antiparos.
In "Paros-town" (Parikia) exista taverne cu afise de genul "Ici on parle francais" si, ati ghicit, bucatarii locali au invatat tainele bucatariei franceze. De "francofonie" s-a molipsit si insula Antiparos. In trecut, insula Antiparos era vestita pentru plajele sale destinate nudismului frecventate mai ales de tineri (si nu numai) din Germania, Italia sau Tarile Scandinave. Plaja "Camping" din Antiparos este vestita pentru asa ceva.
Plaja se afla langa Paralia Sifneiko in vestul insulei. Suprematia (sau exclusivitatea) "nudistica" din Antiparos n-a tinut insa prea mult, caci a intrat si "concurenta pe fir". Au aparut si alte insule cu plaje pentru nudism (un exemplu este insula Skiathos, cu vestita Banana Beach). Acum "brand"-ul insulei Antiparos a devenit insa altul, "bougainvillea si Tom Hanks".
Antiparos, ca suprafata (36 Km2) e si ea, ca si Sifnos, o insula pietonala, pe care o poti parcuge si "per pedes", e cu putin mai mica decat insula Skiathos (care are 40 Km2-10 Km lungime si 4 latime), pe care eu am reusit s-o "bat la pas" si de-a lungul si de-a latul.
In centrul orasului "Chora", capitala Antiparos-ului, pe "main street", nu prea exista locuinte, gradini, taverne sau magazine care sa nu fie invaluite de tufe de landri sau bougainvillea. Din "strada mare" se desprind o sumedenie de stradute mici, multe dintre ele pavate cu dale de granit, tipic cicladice, stradute feerice cu case albe si ferestre si usi albastre, cu un singur etaj sau fara etaj, care-ti incanta privirea. Pe artera principala a orasului, pe langa spectacolul floral, nu lipsesc nici lucrurile utile turismului: tavernele, cafenelele, barurile, agentiile de turism si magazinele sau standurile cu suveniruri. Nu lipseste nici macar vechea capitala a insulei (Kastro), (fiecare insula are un "kastro"), capitala pe care mai mult "o ghicesti", privind niste ziduri si cateva case stravechi, dupa ce-ai trecut pe sub o inalta bolta din piatra (poarta principala). In Antiparos, vechea capitala a fost "inghitita" de noua capitala, Kastro se afla in interiorul perimetrului Chorei sau mai bine zis, noul oras a fost construit in jurul vechiului oras.
Mi se pare (era sa scriu "mi se paros"), ca locuitorii din Chora (numit si Antiparos-town) participa la un etern concurs de prezentare a modei, numit: "Cine reuseste sa-si "imbrace" mai frumos casa, terasa sau gradina in flori de bougainvillea sau leandri". Dar, in Chora, cel mai placut lucru ce-l poti face, e sa te pierzi, fara o tinta anume, pe strazile ei mici, strazi, pe care, plimbandu-te, esti cuprins de o singura dorinta: "sa nu ajungi nicicand la capatul lor"!
Aici, te simti ca intr-un muzeu in aer liber, cu intrare gratuita, muzeu al frumusetii si al arhitecturii simple, fara pretentii. Muzeu al culorilor alb-albastru si rosu, scaldate zilnic intr-o lumina vie si calda, tipic mediteraneeana, imagine pe care o intalnesti doar aici, pe sub balcoanele si boltile inflorate din Ciclade (si pe o sumedenie de carti postale). E-un loc in care, uiti repede de toate grijile si necazurile de-acasa, de traficul infernal, de poluare, de privirea severa a sefului sau de taxe si impozite.
Dar Antiparos nu are doar atractii urbane ci si litorale. Sau subterane. Plajele cele mai cunoscute sunt: plaja Theologos (plaja pentru nudisti), plaja ce se coboara lin intr-o mare turcoaz, culoare pe care, parca e si pacat s-o poluezi cu costumele multicolore de baie, plaja langa care se afla si un camping, apoi, plajele Faliraki si Fanari, nu departe de Chora.
In sudul insulei se afla plajele Garbis si Faneromani iar undeva in partea de centru-sud a insulei se afla "grotele" insulei, structurate pe mai multe nivele, ale caror stalactite si stalagmite se aseamana cu cele din grotele din Kefalonia dar le intrec in exuberanta si frumusete. Ele se afla pe dealul Agios Ioannis. La intrarea in grote exista
si o capela inchinata Sfantului Ioan. Grotele au o adancime de 90 metri si au fost vizitate si admirate si de Otto, primul rege al Greciei si de celebrul Lord Byron. Dar si de nazisti, care au intrat aici "cu cizmele" si au distrus numeroase stalagmite si stalactite. Poate ca vroiau sa le transforme in depozite de rachete teleghidate "V" sau sa sape un tunel submarin pana-n insulele cu numarul 3,2 sau 1, ca sa afle primii (inaintea voastra) ce insule am pus eu pe "podium" in Top 5!
Sau poate ca, au ascuns pe-acolo o comoara.
Dar nu! Comoara e tocmai grota insasi! Exista insa si o legatura mai directa intre insula Sifnos si Antiparos. Pe plaja Agios Giorgios din Antiparos, se afla un mic port, mai mult un "debarcader", de unde poti ajunge intr-o ora, direct in insula Nr. 5 a "top"-ului, Sifnos. Si dac-am mai pomenit numele unei plaje, sa mai pomenesc si altele. O plaja frumoasa si mare (lunga si lata) e plaja Soros formata din doua parti (Mikro si Makro-Soros). E-un mic colt de paradis, un loc scaldat de-o mare limpede, pe-ale carei margini, se sprijina in departare, greoi, (aici si numai aici) intregul cer albastru. Un loc in care, nu trebuie decat sa te asezi comod pe nisipul ei si sa admiri cele doua nuante relaxante de albastru, la care visam un an intreg, albastrul "fonce" al marii si albastrul "bleu-ciel" al cerului. Nu, sa nu credeti ca plaja apartine magnatului George Soros, ar fi prea de tot, ca atatea personalitati din lumea larga, sa puna ochii pe aceasta mica insula. Plaja e publica, poate fi folosita de oricine.
Livadia este o alta plaja, unde se practica si sporturile acvatice.
Antiparos e inconjurata de cateva insule mai mici sau foarte mici. Cea mai "valoroasa" dintre ele, este insula Despotiko, unde sapaturile arheologice au scos la iveala (si o mai fac inca), numeroase
vestigii arheologice.
In concluzie, Antiparos este un cocteil de golfuri mici, grote marine, plaje frumoase, scaldate de turcoazul prietenos al unei mari "de top", de sate cu strazi si case tipic cicladice aflate in jurul unei "bijuterii" numita Chora, biserici si manastiri ce "fac casa buna" cu numeroase amenajari turistice moderne, atat de necesare turistului de azi. In aceasta mica insula, trecutul a dat mana cu prezentul si a reusit sa atraga, prin diversitate, o multime de turisti din lumea larga. Antiparos nu e doar o "anexa" sau "sora mai mica" a insulei Paros, ci insula Antiparos are personalitatea ei, pe care, de-abia asteapta s-o descoperiti. Personalitate pe care o au si alte multe mici insule cicladice.
Asadar, cumparati-va un iaht (sau incepeti de pe-acuma sa adunati ceva bani) si... la drum!
 
(@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube)
Trimis de dorgo in 23.09.21 15:38:29
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@webmasterX: Mersi @Web! In general, e foarte greu pentru un simplu turist inarmat doar cu un telefon mobil sau cu un aparat foto (oricat entuziasm ar avea el) sa surprinda imagini reprezentative ale unei destinatii turistice. El are acces doar la imagini de la nivelul solului, aflate in jurul lui. Un videoclip, realizat de specialisti in turism, poate transmite imagini subacvatice, de la nivelul solului si din aer (prin drone). Un videoclip ajuta mult si completeaza un review.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI