Top 5 insule grecești în care nu am fost încă! Dar în care îmi doresc să ajung (i)
Azi va voi propune un top mai altfel. Este un top al insulelor grecesti in care... nu am ajuns inca. Dar in care imi doresc sa ajung.
In urma cu 5 ani am decis sa fac un turneu prin cateva insule din Ciclade. Nu se putea sa nu savurez si eu acest mic paradis insular al Greciei, raspandit in mijlocul marii Egee precum o comoara pierduta de piratii unor vremi apuse si care inca mai pluteste la suprafata apei, comoara elena mai putin cunoscuta si "batuta" de turisti. Si pe care putini incearca s-o descopere.
De ce sunt oare cele 24 de insule ale arhipelagului cicladic mai putin cunoscute de turisti? Pai, in primul rand, pentru ca in aceste minuni colorate in "ros-alb-albastru" ale Eladei se ajunge ceva mai greu.
In Ciclade nu ajungi precum in Skiathos, cu avionul din Cluj, sau Bucuresti, intr-o ora si jumatate de zbor, sau ca in Zakinthos, Creta sau Cipru, in "doar" doua ora si ceva, prin "zbor direct". Nu! Doar in doua insule din Ciclade poti sa ajungi "direct", in rest trebuie sa faci "escale". Pentru majoritatea cicladelor "escala" presupune sa te dai jos din avion la Atena, dupa care sa te indrepti spre Pireu pentru a urca pe unul dintre "orasele plutitoare", numite popular si "feriboturi", sau pe un catamaran rapid, dar scump. Iar ca sa mergi dintr-o insula in alta, trebuie luat iarasi feribotul, sau catamaranul.
Unii nu aleg asemenea vacante, motivand ca e scump. Altora le este frica sa mearga cu feribotul pe distante lungi, de aceea nici nu se gandesc sa mearga in Ciclade. Nici nu stiu ce pierd!
Aparent, majoritatea insulelor sunt mici, numai bune de strabatut cu piciorul. Exista insa si exceptii, pentru care un mijloc de transport este absolut obligatoriu. Dar, odata ajuns acolo, poti sa spui ca ai simtit si ai gustat "adevaratul spirit" al Greciei. Nici un sacrificiu nu e prea mare, pentru a simti, macar pentru o clipa, din infinitul de clipe ce le pierdem degeaba, o bucuria imensa, de nedescris in cuvinte si de nereprodus in imagini. Bucurie ce te va urmari intreaga viata.
Daca nu demult, "la moda" era dictonul "vedi Napoli e poi muori", pentru actualitate si posteritate dictonul este "Vedi Cyclades e poi mori", sau "Cine n-a vazut Cicladele, n-a vazut Grecia! " A nu simti spiritul cicladic, e ca si cum ai fi un patimas al calatoriilor care n-a savurat inca spiritul Romei sau al Venetiei, sau unul ce n-a urcat in Turnul Eiffel ca sa admire covorul alb al cladirilor pline de "șarm" si istorie ce se uneste cu albastrul orizontului sau, un calator, care nu s-a simtit precum o furnica, in fata piramidei lui Keops.
Cicladele sunt, poate, a 8-a minune a lumii, minune pe care, daca n-o trecem in agenda noastra de calatorie, putem spune ca ne-am nascut si am trait degeaba. Dupa ce-ai "facut greseala" sa savurezi macar o firmitura din spiritul Cicladelor, ai senzatia ca toate celelalte insule elene, palesc si trec pe locul doi. Se naste asadar intrebarea: "De ce au aceste insule o putere de seductie atat de mare? " Ce au ele "special", poate "unic"? Care sunt elementele lor definitorii? Plaje cu nisip de aur de 25 de carate, sau manastiri din marmura de Carrara, batuta in diamante aduse tocmai din adancul minelor din Capetown? Nu, nicidecum.
Nici nu stiu ce sa zic, inca mai caut si astazi, raspunsuri. Poate, "de vina" e linistea pe care ti-o da o "rataceala", fara o directie anume, prin oraselele cu strazi inguste, casele albe cu un singur etaj, cu ferestre si usi albastre si cu balcoane ce par ca se ating unele de altele, imbracate in leandri si bougainvillea rosii si mov, sau poate... poate... Nu! E mai bine doar sa-mi amintesc si sa nu mai pun atatea intrebari... frumusetea sau euforia nu pot fi cuantificate, n-au definitie, ele te bucura, si-atat! Asa ca, in Ciclade, e bine sa te lasi purtat de frumusete si sa n-o intrebi niciodata de unde a aparut.
Spuneam ca acum 5 ani am plecat in turneul cicladic. Trebuia sa ajung in mai multe insule, dar... socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ. Periplul meu cicladic prevedea o insiruire de insule, una mai frumoasa ca alta, imi propusesem un "hop on, hop off", dar celebrul vant cicladic, Meltemi, s-a opus! Ajuns in Ciclade, vantul cel furios tocmai incepuse sa bata, zi dupa zi, din ce in ce mai tare, astfel incat a speriat feriboturile si catamaranele si m-a facut sa imi schimb planul din mers.
Pana la urma am renuntat la planul meu "hop on, hop off", multumindu-ma atunci doar cu doua ciclade, Santorini si Paros. Dar am continuat sa visez la insulele care, cu siguranta, inca ma asteapta! Voi merge din nou in Ciclade, exista ceva care ma atrage acolo!
Unora le place sa mearga în vacanta într-un resort "all inclusiv". Pare atractiv si comod: avion, transfer cu autocarul, hotel de 5 stele, mancare-dormit-plaja-mancare-dormit, apoi iar... aceeasi plaja, si iar mancare si iar dormit si iar... aceeasi plaja! Dupa 7 zile turistul olinclusivist ajunge acasa odihnit si cu vreo 5 kg in plus. E, poate, singurul "câștig"! Acasa, incepe, din nou, cura de slabire!
Eu sunt altfel. Mie îmi place sa merg (pe jos), sa vad locuri noi, sa simt, sa miros, sa ating, sa cutreier, sa haladuiesc, sa respir, sa admir! De mancat si de dormit, doar atat cat trebuie, astea le pot face si acasa. M-am tot intrebat: care e insula cea mai potrivita pentru plimbari lungi si nespus de frumoase?
Care este insula potrivita pentru un "plimbăreț" ca mine? Documentandu-ma, am aflat raspunsul: este insula aflata pe locul 5 in "Top 5 insule grecesti in care nu am fost inca! Dar in care imi doresc sa ajung": Sifnos!
(5) Sifnos - insula "pedestrașilor"
In Sifnos se ajunge mai intai in portul Kamares, aflat intr-un mic golf. O plaja de forma semicirculara, dar intens "circulata", apare chiar langa port. "Kamares Beach" e o plaja cu nisip fin, fara pietre si cu intrarea foarte lina in apa, indicata mai ales pentru familiile cu copii mici. In jur, pe albastrul specific elen al cerului, se profileaza crestele unor dealuri, insula nu are inaltimi montane prea mari ci doar niste coline blande ce nu trec de 5-600 metri. Langa plaja, pe un deal, se zareste si-o bisericuta, unde ajungi pe o alee in "zig-zag". Asadar, inca din port, insula isi prezinta turistilor cartea sa de vizita: plaje cu nisp fin, drumuri pietonale si o bisericuta imaculata, intr-o insula la fel de imaculata, parca neatinsa inca de "binefacerile" civilizatiei actuale si ultramoderne.
Sifnos e-o insula excelenta pentru cei carora le plac plimbarile lungi, fiind renumita pentru aleile sale pietruite si marcate. Exista cam 100 km de alei special amenajate, motiv pentru care este recomandata pentru amatorii de hiking. Surprinzator, nu englezii sau italienii sunt turistii cei mai obisnuiti ai insulei. Sifnos este foarte populara printre francezi, acestia venind in Sifnos asa cum noi mergem in... Thassos! Sunt multi francezi care vin in Sifnos in fiecare an. Si cutreiera insula de dimineata pana seara, numai pe jos!
Din port porneste soseaua principala spre Apollonia, capitala insulei. Din sosea se desprind numeroase poteci ce duc, alene, in serpentine blande, spre alte plaje sau manastiri, poteci usor de strabatut "per pedes".
E-atata frumusete si liniste in Sifnos, incat pana si Timpului, parca, ii e teama sa alerge sau sa vorbeasca prea tare.
Capitala insulei, Apollonia, este situata la 6 km de Kamares (sau Kamari), chiar in mijlocul insulei. Langa Apollonia se afla Artemonas, o alta frumoasa localitate din Sifnos. Apollonia si Artemonas se afla pe soseaua principala, dar exista si o alee pietonala pietruita care leaga cele doua localitati.
Ce ne mai ofera Sifnos?
Insula Sifnos, este renumita ca fiind centrul gastronomiei grecesti. Aici s-a nascut parintele bucatariei grecesti moderne, celebrul Nikolaos Tselementes. In Apollonia sunt renumite "terasele de pe acoperis", de fapt terase ale tavernelor din insula. Se stie ca acoperisurile caselor si tavernelor din insulele Ciclade sunt plate. Pe unele dintre ele s-au amenajat terase pentru servit masa. Avantaj: in timp ce ia masa, turistul poate savura, de la inaltime, si panorama din jurul lui. Bani sa aiba! De pe acoperis, se vede si marea, sub linia orizontului! Despre hoteluri cu camere "see-view" s-a mai auzit dar despre terase pe acoperis cu panorama "see-view", nu prea!
Plaje si manastiri
Cea mai mare plaja din Sifnos este Platis Gialos. Pe plaja se afla 2 magazine de ceramica. Ceramica de Sifnos este vestita, cine n-a auzit de faimoasa "ceramica cicladica"? Aici, pe Platis Gialos Beach,
chiar si hotelurile "au iesire la mare", ele sunt situate chiar pe plaja.
O alta plaja frumoasa, dar mai intima, este plaja Faros. Langa plaja, se afla o alee pietruita care face legatura cu plaja Apokofto, dincolo de care, se afla celebra manastire Chrisiopigi, unde se ajunge pe o frumoasa alee "de coasta", situata pe malul marii, cam la o jumatate e ora de mers pe jos. O alta bisericuta celebra din Sifnos e "Biserica celor 7 martiri", aflata langa Kastro, vechea capitala a insulei.
Kastro e un obiectiv turistic de neratat. O plimbare pe langa zidurile de aparare sau pe stradutele vechii cetati, sunt un suvenir pe care nu-l veti uita niciodata. O alta plaja frumoasa a insulei, e plaja Vathi, care poarta acelasi nume cu plaja de langa Marble Beach din Thassos, dar asemanarile se opresc aici.
Vathi Beach este o plaja naturala, pe cand cele doua plaje "marmorate" din Thassos, sunt intersante, dar artificiale. Vathi, inseamna "adanc" (avertisment?). Sunt mai multe "Vathi Beach" in insulele grecesti.
Final
Ei, v-a placut acesta mica insula in care doar putini uzeri de pe saitul nostru au pus piciorul? Daca v-a placut, mai urmeaza si altele, Sifnos e de-abia pe locul 5 in topul insulelor grecesti unde n-am fost inca si unde mi-am propus sa ajung.
Trimis de dorgo in 18.09.21 11:05:36
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune cu regim de votare +/-1PMA
@dorgo: Frumoasă pledoarie pentru Ciclade și pentru această insulă. Și mie mi-ar place o excursie combinată, de fapt visez mai mult... de mers cu ferry dintr-o insulă în alta. Am și citit așa ceva pe un blog cu vizitare a mai multor insule. Aștept insula cu numărul patru...
Păi ce să zic? Se răsucește cuțitul în rană! ????
Eu de mult mi-am propus să văd cât mai multe insule grecești, fie din Egee, fie din Ionică. Am reușit în mare parte, un număr de 23 de insule este important, zic eu...
Dar... încă visez la foarte multe locuri, am căutat și anul acesta diferite rute cu ferry-ul, doar că dată fiind situația cu restricțiile, am lăsat-o mai ușor și ne-am oprit în Corfu!
Dar ideea de a merge dintr-o insulă în alta mă „bântuie” și pe mine, pe noi! Cicladele sunt într-adevăr aparte, mici și simple, dar... numai bune de luat la pas. Sigur că am fost în Santorini și vreau și eu în multe altele!
Sper ca vremurile să redevină favorabile călătoriilor, că doritori văd că suntem mulți!
@maryka: Grecia are peste 6000 de insule si insulite dintre care doar 227 de insule sunt locuite. Unele au doar cateva sute sau cateva zeci de locuitori. Ai nevoie de 2-3 vieti ca sa le parcurgi pe toate. Unele sunt de vanzare. In urma cu ceva vreme, emirul Quatarului a cumparat sase insule grecesti nelocuite, pentru cei 24 de copii si cele trei sotii. Astfel Grecia si-a platit o parte din datoria externa. Un deputat german a venit cu o propunere tentanta pentru Grecia: "Dati-ne Corfu si Germania va plateste toata datoria externa". Pana una-alta, insulele Greciei, sunt destinatia preferata a romanilor, mai ales cele care in care ajungi prin zboruri directe. Ai fost in 24 de insule? Wow! Felicitari! Esti un om fericit!
@mprofeanu : Insula cu numarul 4, cred ca va apare in week-end-ul viitor.
Mi-a picat mănuşă articolul tău! Tocmai ce m-am întors de câteva zile din... Ciclade! ???? Îţi dau dreptate întru totul, aceste insule sunt meleaguri cu un farmec aparte, aproape magice. Este imposibil să nu te îndrăgosteşti de ele şi să nu vrei să revii la sânul lor. Am luat contact demult cu Santorini, venind într-o excursie de o zi din Creta în 2010, apoi, anul trecut am beneficiat de o cursă aeriană directă petrecând acolo o săptămână de vis. Pofta de Ciclade fusese stârnită, aşa că ne-am decis ca anul acesta să ne întoarcem în insulele acestea minunate.
Voi aştepta şi eu cu răbdare celelalte patru insule în care nu ai fost, dar pe care ai vrea să le vezi! Toate cele bune!
@mprofeanu: A aparut, asa cum am promis, si insula cu numarul 4 - vezi impresii.
Putini uzeri de pe sait au fost prin Ciclade. Si mai putini au scris review-uri despre ele. In general, cine ajunge in 2-3 insule cicladice si simte parfumul lor, considera ca toate sunt cam la fel, cu aceeasi arhitectura rurala sau urbana si nu mai continua. Dar, daca ai rabdarea de a parcurge, mai ales "cu piciorul" si cateva mini-Ciclade, vei vedea ca ele au elemente comune dar si multe deosebiri, ce le fac "unice" pe fiecare in parte.
De aceea, poate ca e necesar sa apara nu un Top 5 ci un Top 26 al Cicladelor. Exista turisti care le-au "batut" pe toate (ba unele chiar de mai multe ori) si pentru care, atunci cand e sa aleaga, in concediu, dintre multele insule elene, aleg tot Cicladele.
Oricum, e bine ca Grecia nu e departe de noi. Cred ca, daca Marea Egee si mai ales Cicladele, n-ar fi existat, ele ar fi trebuit inventate, proiectate cu rabdare, pe-o mare planseta si intr-un final, construite, pe un mare santier acvatic, bucatica cu bucatica, de la zero! ????
@irinad: Multumesc pentru cuvintele frumoase! Insula nr. 4 a sosit - vezi impresii!
Incerc astfel (ajutat de prieteni si mijloacele de informare existente) sa starnesc interesul uzerilor pentru niste destinatii feerice si accesibile, din care am gustat si eu o mica bucatica si unde imi doresc si incerc sa revin, atunci cand toate problemele lumii actuale, vor fi doar o amintire.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI