ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 08.02.18
STATUS: PREMIUM
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 8,10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 5 MIN

Festivalul Florilor Giula si Szanazug

TIPĂREȘTE

Matusa mea, "fanatica de flori" si rezidenta in Beius, a decis sa viziteze Festivalul Florilor din Giula. Pe scurt, acest festival este organizat anual incepand din 2015, si in acest targ se strang producatori de flori la un loc, ca sa poti achizitiona flori si plante de diverse specii. Si, desigur, acest eveniment, chiar daca nu este unul gastronomic, este prilejuit de tarabe cu inghetata, cotlete, alune, porumb fiert si vata de zahar pentru curiosii infometati.

Cum noi oricum nu am avut ce face in aceasta duminica, am decis sa ne uitam si noi ce este prin Giula si sa mergem si la Szanazug, un loc de agrement care apartine comunei mari Doboz (in Ungaria exista langa comunele clasice, "comune mari", titlu atribuit comunelor mai mari si mai dezvoltate decat comunele simple-un exemplu pentru cei din Capitala ar fi Chiajna, care ar merita pe deplin acest titlu, daca ar exista).

TRASEUL-Am decis sa mergem spre Giula pe cea mai simpla ruta catre Giula=Oradea-Inand-Salonta-granita-Mehkerek (in romana Micherechi) -Sercad-Giula. Drumul a luat aproape un ceas.

GYULA SI FESTIVALUL-Dupa ce am gasit cu greu un loc de parcare, ne-am avantat in multime si in festival. Oriunde te uitai, vedeai o taraba cu flori si/sau plante. In partea superioara a festivalului, care se intindea vreo 370 m pe o strada, imobilizand traficul pe ulita respectiva, vedeai numai tarabe cu plante, cu greu observai o "insulita de altceva" inrre florarese. Pe partea inferioara, cum mergeai inainte, florile dispareau, fiind inlocuite cu tarabe cu gem, compot, dulceata, vinuri, vita-de-vie, ba chiar ai putut observa si o taraba unde primeau copiii baloane gratis si puteai lua o mostra de bucata de pamant de flori :)) )). Apoi, pas cu pas, au aparut si tarabele cu mancare:vata de zahar, porumb fiert, alune si migdale turcesti prajite, suc inghetat, inghetata, cocktailuri, cotlete si delicatese unguresti si tarabe cu acadele, bomboane si fructe uscate. Noi, cum nu suntem mari simpatizanti ai florilor, si cum au fost si preturile piperate, am decis sa nu cumparam nimic de la festival. Apoi, ne-am intalnit in festival cu unchiul si matusa, care se uitau cu curiozitate peste flori. La sfarsitul ulitei ocupate de festival a fost montata o scena cu boxe si difuzoare, unde au defilat copii care jucau dansuri populare si multe altele. Dupa ce ne-am indepartat de festival am pornit putin printre corsourile orasului de pe Crisuri:o parte mare a orasului fiind amplasata pe malul stang al Crisului Alb, iar un cartier-Varoserdo-Padurea Orasului-este un mic cartier paduros amplasat pe malul stang al Crisului Negru-este un loc frumos, fiul meu fusese in tabara acolo de 3 ori cu clasa. Asadar, am pornit putin pe pietonale. Am vazut canalul Eloviz (in trad. libera=apa care traieste), curs de apa care colecteaza apele de surplus ale revarsarii Crisurilor si a precipitatiilor pe sesurile din regiune, care trece prin alte doua mari orase:Bichis si Bichisciaba, bisectand aceste orase impreuna cu Giula si care este navigabil pentru barcute intre Bichis si Bichisciaba. Plimbandu-ne, am intrat si la Szazeves Cukrazda (Cofetaria de O suta de ani) -denumirea nu este aplicabila cofetariei, ci cladirii in care acesta opereaza, ea fiind construita acum vreo un veac. Si, cum probabil achizitia cladirii nu a fost ieftina, preturile urmeaza exemplul ei :Destul de mari, dar, in unele situatii, acceptabile. Noi, nu prea mari fani de produse de cofetarie, am trecut mai departe. Dar, ne era foame. Ne-am asezat la Restaurantul Bols, unde este o varietate de feluri maghiare (supa de taitei "csontleves") cat si internationale (pizza, hamburger, supa chinezeasca). Dupa ce am mancat si am baut Canada Dry, am mers spre masina.

TESCO

Dupa pranzire la Restaurantul Bols, nu am putut uita de activitatea preferata a romanilor cand trec granita, cel putin a romanilor din Crisana, Banat si Satmar:CUMPARATURILE. Intr-un articol intitulat "La cumparaturi in Berettyoujfalu" am prezentat TESCO si centrul comercial care strajuie hipermarchetul, acum va prezint si TESCO+mall din Giula. TESCO-ul este normal, se apropie celorlalte TESCO-uri intalnite de mine in Ungaria ca marime. In minimall este un Deichmann, un magazin chinezesc, un restaurant unguresc/chinezesc/fast-food numit Sherry, un magazin de console Playstation, ceva magazin de telefonie, cred ca Vodafone, Orange sau Invitel, toalete, automate de jucarii si de Hell-energizant produs in Ungaria, si, bineinteles, hipermarketul de nelipsit:TESCO. La TESCO am achizitionat ziare, o bere de ghimbir 0.5 L Kinley, trei sucuri de tip nectar "Sio", doua pachete de TUC Bites (bucatele), un Cheetos Stix cu ketchup (echivalent cu Kubeti de la noi), pogacele cu cascaval si ceva bomboane pentru musafiri. Am achitat 1772 forinti maghiari la casa de marcat.

SZANAZUG

Dupa ce am umplut proviziile cu hrana si bautura, am pornit spre Szanazug (pron. Sanazug). Szanazug este un "cartier" al comunei mari Doboz (in trad. libera="cutia"). Cartierul propriu-zis se afla pe malul drept al Crisului Dublu. Acolo poti ajunge cu masina, conducand 15 km in plus si tranzitand Dobozul (satul propriu-zis). Insa, exista un minibac pentru pietoni care te duce de pe partea din Ghiula spre partea din Doboz pentru 200 forinti, si 300 forinti maghiari pentru ciclisti. In cadrul partii din Ghiula se afla o plaja libera cun nisip, potrivit pentru scaldat pe un loc marcat, deoarece mai incolo de acel prag de piatra apa este foarte adanca, motiv pentru care traversarea inot a Crisului este interzisa. Acuma nu mai zic Crisul Negru sau Alb, deoarece exact langa debarcader se afla unirea celor doua rauri, permitand navigabilitatea ambarcatiunilor mici pana la Bichis, pana la un cartier numit "Danfok (se pronunta "danfoc"), unde este un dig care "umfla" apele Crisului Dublu. Crisul Dublu este o denumire maghiara ("Kettos Koros" originalul) pe care o preia Crisul dupa unirea Crisului Alb si Negru, de la Szanazug pana la Gyomaendrod (pron. Ghiomaendrod), unde se formeaza Crisul Triplu (Harmas Koros) prin varsarea Crisului Repede care trece prin Municipiul Oradea cu afluentul sau pe masura Barcau. De la Ghiomaendred zic ungurii "Cris" la aceasta fuziune de ape. Noi, romanii zicem Cris de la Sanazug pana la orasul Csongrad (pron. Ciongrad), langa care se afla varsarea Crisului in Tisa. In alta ordine de idei, Ciongrad este pe partea dreapta a Tisei, cand Crisul se varsa pe partea stanga, pe aceeasi parte varsandu-se in Tisa aproape toate raurile principale din Romania de Vest:incepand cu Viseu, Iza (Maramures), Tur, Somes, Crasna (Satmar), Cele Trei Crisuri cu Barcaul (Crisana), Muresul, Aranca si Bega (Banat), exceptii fiind raurile, incepand cu Timisul, care se varsa deja direct in Dunare, nu prin transportul Tisei. Iar asa, cele mai apropiate localitatati de confluenta Crisului cu Tisa sunt Szeleveny (pron. Seleveni) si Nagytoke (pron. Naghitoche). Debarcaderul din Szanazug adaposteste barcute care pot fi inchiriate pentru agremet, cat si o barca mai mare, inscriptionata "Szanazug". Am urcat pe barci, insa nu am dat o tura cu ele, scopul iesirii noastre in Szanazug fiind cercetarea locului pentru o eventuala escapada de vara in locatia respeciva. Pe mine m-a impresionat mult Szanazug, deoarece am apreciat foarte mult iscusinta ungurilor pentru navigatie chiar si intr-un loc precum Giula, in sanul campiei. Deja planuiesc sa stam vara cateva zile la Giula, la Baile Cetatii, la Aquapark si la Sanazug, si sa navigam pe Cris cu ambarcatiuni inchiriate. Am facut poze, si incarcati de imagini si cumparaturi, am pornit spre casa.


[fb]
---
Trimis de Marcumandru in 13.05.18 19:20:16
Validat / Publicat: 13.05.18 20:53:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Budapesta, Sopron, Mestecanis-Nyiregyhaza

VIZUALIZĂRI: 2365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 O pereche de gaste si malul opus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[13.05.18 20:53:05]
»

Mutat în rubrica "Festivaluri, evenimente în Gyula, GYULA" (nou-creată pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

Zoazore
[13.05.18 21:16:46]
»

@Marcumandru: Mândrule, frumoasă plimbare, dar și interesantă lecție de geografie! Uite că p-asta cu Crișul dublu și Crișul Triplu n-o știam

Poze cu târgul de flori n-ai făcut?

Mi-a plăcut cum ai scris, cum ai descris și cred c-a fost o zi tare plăcută: mătușa și-a luat florile dorite, voi v-ați făcut provizii și Daniel a fost un vașnic marinar!

Bravo vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
MarcumandruAUTOR REVIEW
[14.05.18 18:19:04]
»

@Zoazore: Multumesc! Am facut cateva si cu festivalul!

Ne-am simtit bine si am explorat zone noi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marcumandru, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050064086914062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1