GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Rozafa din Shkoder, legenda si mandrie albaneza
Fiind ploios in Budva am decis sa facem o vizita de o zi in Albania, la cetatea Rozafa de langa Shkoder. Voi incerca sa imbin impresii din aceasta calatorie cu unele recomandari.
Vamile. Am iesit din MNE pe la Sukobin. Am stat la o coada de 25 de min, ne-au verificat doar cartile de identitate si talonul auto. In Albania se trece doar cu CI sau pasaport pentru copiii sub 14 ani. Asigurati-va insa ca aveti Cartea Verde cu AL inclusa (majoritatea asiguratorilor romani va ofera asa ceva). Vama aceasta are control unic muntenegreano-albanez, a fost deci rapida. La intoarcere am iesit din AL prin vama Hani i Hotit, ne-au verificat sumar insa si albanezii si muntenegrenii. Aici am stat cumulat cam 35 de minute. Probabil ca in sezon, vara (noi am fost in apr 2017), durata mai variaza.
Cetatea - istoria reala. Cercetarile arheologice au aratat ca primele fortificatii au fost ridicate de triburi ilirice, din neamul tracilor, rude indepartate cu daco-getii si care se intindeau pe mai toata zona Balcanilor de vest. In sec II i. e. n. cetatea a fost cucerita de catre romani, apoi de bizantini, constant atacata si jefuita de pirati, unii fiind vecinii lor din Ulcinij. In Evul Mediu a ajuns sub stapanire venetiana si apoi otomana. Ultimul asediu major a fost facut de muntenegreni in 1912, in timpul primului razboi balcanic.
Cetatea - legenda. Localnicii spun ca trei frati vlahi au ridicat cetatea, insa tot ce construiau ei ziua se surpa noaptea asa ca au hotarat sa puna o jertfa la temelia cetatii, mai precis pe sotia unuia dintre ei, cea care va veni prima cu merinde. Prima a venit Rozafa, sotia celui mai mic dintre frati si ea a fost si cea sacrificata. Asemanarea cu legenda mesterului Manole este izbitoare, ba si cu unele detalii tari in plus; Rozafa a cerut sa-i fie lasata mana dreapta afara, sa-si mai poata mangaia copilasul, sanul drept, sa-l mai poata alapta si piciorul drept, sa-l mai poata legana. Impresionanta legenda si asemanare cu legenda noastra.
Cetatea - impresiile. Este cocotata pe un varf stancos si golas de munte. Accesul se face astfel: dupa ce treceti pe podul peste apa Buna (frumoasa denumire, nu?) dinspre vama spre Shkoder faceti stanga la sensul giratoriu, apoi pe o bretea spre dreapta, Rruga 6 Maji si iar dreapta spre cetate. Sunt semne indicatoare. Cand ati ajuns aproape, incercati sa parcati mai din timp, stradutele devin inguste si mai abrupte; mai bine mergeti pe jos daca este aglomerat.
Accesul in cetate. Biletul este 200 LEK, aprox. 6,7 RON sau 1,5 eur, indiferent daca sunt adulti sau copii. Noi am platit in eur, cam neoficial dar posibil datorita generozitatii angajatului de la intrare. In cetate veti gasi si un muzeu, ruinele moscheii sultanului Mehmet, ruine ale bisericii Maicii Domnului si cateva tarabe cu suveniruri ieftine. Eroul lor local, Skanderbeg, contemporan cu Stefan cel Mare, este regasit pe multe dintre acestea. Panorama este extraordinara, se vad atat orasul Shkoder cat si lacul rezervatie cu acelasi nume, muntii, valea raului Buna si, in zare, Marea Adriatica. Cetatea este curata, verde, ca un parc istoric. Nu exista ghidaj.
Orasul si traficul. Veti intra printr-o mahala mai inestetica insa imediat apar si cladirile moderne. Se circula foarte mult cu... bicicleta pe contrasens, de fapt prima banda este destinata parcarii, conversatiilor, bicicletelor, gunoaielor, aprovizionarii si mai putin traficului. Aici am gasit primul sens giratoriu din viata mea cu banci si parc, vezi foto :). Daca vre-un biciclist merge in raspar prin sensul giratoriu sa nu va speriati, treburile se rezolva la mica intelegere si cu viteza mica :). Altfel, traficul este destul de lejer.
Iesind din oras spre vama Hani i Hatit am remarcat o tara relativ curata, cu peisaje deosebite, cu case nu mari dar ingrijite, cu multe spalatorii auto :) ! Se pare ca albanezii sunt indragostiti de masini (fapt explicabil, deoarece ei nu au putut detine oficial o masina decat din 90 incoace; pe vremea comunismului, sub tovarasul Enver Hodja, singurii care aveau masini erau statul si intreprinderile, restul aveau... biciclete :)). Vitezele legale sunt 40 km/h in localitate, 80 in afara. Un GPS va ajuta caci in oras nu sunt multe semnalizari.
Restaurante. Sunt doua trei restaurante cu bucatarie locala, inainte de iesirea din tara spre Muntenegru: restaurant Dardha, Kalaj Francesk.
Vacanta frumoasa! Albania nu este o tara riscanta ci accesibila, cu unele contraste pitoresti. Daca doriti sa retraiti senzatii din trecut (nu zic comuniste :) ), cu orase, culori si comportamente de atunci dar si sa fiti claxonati zdravan de vre-un Tuareg de pe contrasens inseamna ca ati venit unde trebuie :)!
Trimis de Radix7 in 23.04.17 13:43:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale în/din Budva, BUDVA" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Radix7: Felicitări şi pentru acest articol.
Noi am avut ˝cartierul general˝ la Budva şi de acolo am pornit în vizitarea întregului (aproape) Muntenegru. În sudul ţării am fost până la Ulcinj (unde e plinde Albanezi) dar nu am trecut în Albania.
Sincer nu ştiam despre cetatea Rozafa şi în planurile mele am un concediu în Albania şi atunci o msă vizităm şi acestă cetate.
Toate cele bune şi multe concedii reuşite.
@zlatna: Multumesc frumos, asemenea. Am fost si in Ulcinij, voi scrie un review in curand... Cele bune.
Felicitări pentru articol și fotografii!
Informațiile sunt interesante și fotografiile Cetății Rozafa sunt frumoase!
Călătorii plăcute!
@Radix7: Foarte interesant si relaxant totodata si acest articol. Felicitari, votat cu placere.
@Radix7: Impresiile despre circulatie sunt din orasul Shkoder?
In general, orasul Shkoder merita vizitat?
Da, impresiile sunt din oras. De vazut este in primul rand cetatea si panorama, apoi lacul rezervatie. Si daca tot esti acolo... si orasul. Nu pot sa-ti spun foarte multe despre el, doar ca este o mica si pitoreasca intoarcere in timp.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Calatoriile, ingredientul ce trebuie adaugat unui concediu in Muntenegru! — scris în 17.09.17 de dhedes din MăGURELE [IF] - RECOMANDĂ
- May.2016 Excursie de o zi in Dubrovnik — scris în 08.07.16 de Pucca din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Sveti Stefan - Bar - Ulcinj — scris în 22.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Excursie in Dubrovnik - Croatia — scris în 29.07.10 de lolo78* din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Excursii pe care le puteti face din Budva — scris în 26.07.10 de lolo78* din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Croaziera pe Adriatica si Golful Kotor - Nu ratati croaziera cu vaporul pana la Kotor — scris în 31.01.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ