BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheb - Trecut si prezent, frumusetea usor prafuita a unui oras
Azi vom merge intr-un loc diferit, a fost o destinatie de care nu reuseam deloc sa ma lipesc, cand nu puteam eu se tinea excursia, cand puteam eu nu erau suficienti doritori, desi excursia se organiza doar de 3-4 ori pe an. Pana la urma insa am avut noroc, excursia s-a tinut, asa ca intr-o dimineata la ora 4,30 luam autocarul si porneam la drum. Prima parte a drumului inseamna 30 km in o ora pentru ca autocarul ia turistii din diverse locuri. Prezentarea excursiei spunea atat:
“The journey goes via Munich and Regensburg to the German-Czech border to Eger / Cheb. The arrival will be around 10 am and promises to be an exciting experience. We start with a visit to the Czech market. Cheap shopping such as clothes, shoes or spirits make the shoping tour exciting and certainly successful. Take advantage of the visit to Eger to visit the historic old town. (do not forget a valid identity card or passport!). The trip includes a small onboard breakfast, so you are fortified for the day.”
Ce ma interesa pe mine de aici? „Take advantage of the visit to Eger to visit the historic old town.” Asa ca am accesat prietenul goagal care a inceput sa imi laude orasul de parca voia sa mi-l vanda:
- unul dintre cele mai vechi si istorice de valoare orase ale Cehiei
- o atmosfera medievala unica cu un numar mare de locuri istorice bine conservate
- martorul uneia dintre cele mai mari conspiratii din istoria Cehiei
- unul dintre cele mai frumoase orase ale Cehiei
Si cum aveam sa constat acolo, doar pe mine ma interesa asta, caci la Asian Market au coborat cativa si cand am ajuns in oras, la fel, ceilalti s-au oprit la shopping, numai eu am luat-o spre oras. Si acum continui putin cu aceasta tema, din punctul asta de vedere ii consider si pe austrieci si pe nemti (ca se vedea clar pe ei ca nu sunt alte natii) ca sunt avizi dupa aceste ciubucuri, conteaza ca au dat pe ceva 5 euro in loc de 50 de euro, calitatea nu conteaza. La plecare autocarul a oprit vreo ora in acest centru comercial ca poate vor si altii sa mai cumpere ceva (am vazut la final sacosele) si sper sa ma credeti ca nu am gasit un singur lucru care sa ma tenteze... scuze, doar niste condimente si dulciuri locale.
Revenind la excursie, avand in vedere ca dura cateva ore si se plecase dis de dimineata, la ora 8 se face o pauza de mic dejun am primit un pachetel de cereale, o briosa, un iaurt cu fructe si o cafea, apoi iar la drum. Soferul era dintr-una din tarile vecine si era insotit in calatorie de sotie si fetita (autocarul nu era nici pe jumatate plin), iar in benzinarie i-am oferit fetei o inghetata iar eu am primit mai tarziu de la tatic o bere :).
Am ajuns cam vreo 30 de minute mai tarziu fata de ora planuita, si am plecat spre oras, descoperind un oras micut, usor prafuit insa cu un farmec al lui. Dar mai intai sa cunoastem putin din trecutul acestui oras.
Orasul Cheb (Eger) este situat in regiunea Karlovy Vary, primele atestari documentare ale orasului provin din 1061 (desi istoria orasului este chiar si mai veche) si are o populatie de circa 33000 locuitori, iar denumirea dubla de Eger si Cheb o are din 1850.
Se afla la granita cu Germania (Eger este varianta germana) si pana in 1945 aici se vorbea limba germana. As vrea doar putin sa dezvolt aceasta perioada,
In octombrie 1918 se nastea un nou stat, Republica Cehoslovacia, prin declararea independentei fata de Imperiul Austro-Ungar. Zona fiind locuita de multi cetateni germani, acestia isi doreau anexarea la Germania, si au intrezarit aceasta speranta prin ascensunea lui Hitler incepand din ianuarie 1933, asa incat acest lucru s-a realizat in toamna lui 1938, prin acordul de la Munchen. Insa razboiul s-a incheiat in 1945 si zona a revenit din nou Cehoslovaciei, moment in care peste 80% dintre locuitori (de origine germana) au “ales” sa plece in Germania (de fapt li s-a impus). Cehoslovacia avea sa mai treaca prin alte incercari, pentru ca in 1993 sa se desparta in Cehia si Slovacia.
Cheb aflandu-se la granita a fost un loc care a jucat un rol important in istorie, si in oras sunt multe urme ale istoriei, ruine de cetati care au aproape 1000 de ani, au cunoscut diferite razboaie cu un rasunet recunoscut, si ca sa mai imbin istoria cu “celebritatea” orasului, am sa mentionez numele generalului Albrecht von Wallenstein, care s-a nascut la data de 24 septembrie 1583 si a fost asasinat in Cheb la data de 25 februarie 1634. Wallenstein a jucat un rol important in Razboiul de 30 de ani (un razboi inceput sub pretext religios), insa in cele din urma a fost ucis chiar de unul dintre ofiterii lui.
Si totusi ce sau cine mai precis l-a facut celebru sa fie celebru si astazi? Ei bine Friedrich Schiller l-a facut celebru in trilogia dedicata acestui general si pentru documentarea istorica a locuit o perioada in Cheb (intre 1854-1862).
Sa revenim insa la zilele noastre, am facut aceasta mica incursiune prin istorie ca sa intelegeti mai bine acest oras, de ce casele au aspectul caselor din Germania (desi pe strazi vezi un nivel de trai mai modest), de ce vezi o multime de panouri informative bilingv (ceha si germana) dar totusi destul de des am vazut si in engleza.
La ora la care am ajuns in oras, circulatia era inca destul de redusa, iar eu am incercat sa ma plimb pe strazi si sa decopar frumusetea unui orasel usor prafuit. Ce am observat in aceasta plimbare a fost ca pe multe dintre case exista montata o placuta si un numar, si aveam sa descopar astfel ca aproape toate casele au o insemnatate, acolo a locuit o personalitate poate ca nu neaparat cunoscuta international dar cel putin cunoscuta pe plan local, si o sa vedeti astfel ceva case cu vechimi diferite. De asemenea, multe dintre case au pe fatada, sau la unul dintre colturi cate o statueta. Ce am vazut sau as fi putut vizita, si o iau in ordinea pozelor.
Biserica Sf Clara, o cladire construita in stil baroc si care astazi este sala de expozitii sau concerte si care este relativ simpla atat in interior cat si in exterior, are insa diverse elemente care o fac sa fie cu atat mai interesanta.
Am ajuns mai apoi la un parc inchis cu ziduri asa incat prezentul si trecutul sunt puse in valoare in mod deosebit, asezarea terasata, am vazut aici si o terasa, alei frumoase cu flori minunate.
Castelul Cheb si Turnul negru. Castelul a fost construit in timpul domniei lui Barbarosa (sfarsit secol XII), imparatul Imperiului Roman, care mostenise acest tinut si a decis construirea aici a unei resedinte regale, insa nu a ajuns vreodata aici. Castelul este un punct de reper important insa cel mai mult se remarca Turnul negru, cu o inaltime de circa 20 m, culoarea lui nu poate scapa atentiei, si ese asa deoarece este construit din tuf vulcanic.
Biserica Sf Bartolomeu – dupa marele incendiu din 1270, Otakar al II-lea apeleaza la Ordinul Cavalerilor crucii cu stea rosie, ordin fondat de matusa lui, pentru a construi aici un mic spital cu o mica bisericuta, si asa este construita si o mica capela, iar locul devine refugiu pentru pelerini, pentru ca in 1414 sa fie construita biserica Sf Bartolomeu. De-a lungul istoriei acest loc a avut diverse destinatii, in perioada 1963-1997 aici fiind expozitii de arta plastica gotica, pentru ca din 1997 biserica sa fie restituita ordinului, asa ca in aceasta biserica sunt expuse elemente ale acestui ordin
Špalíček – un ansamblu de 11 locuinte de negustori provenind din secolul XIII, considerate a fi un simbol al orasului, aflate in Piata Jiří iz Poděbrady si unde gasim totodata cea mai ingusta strada, cu latimea de 1.50 m. Cea mai faimoasa casa de aici este Casa Gruner, unde poetul german Wolfgang von Goethe a petrecut ceva vreme.
In apropierea muzelui orasului se afla casa Schiller, despre care am povestit mai sus si in apropiere se afla Muzeul orasului, aflat in casa ce poarta numele de Pachelbel, fiind totodata si casa in care a fost asasinat Wallenstein
Biserica si manastirea dominicana- constructia a fost pornita de regele Wenceslas al II-lea in 1294 insa a fost terminata la inceput de secol XIV. Cladirea a ars in 1470, reconstruita ulterior la final de secol XVII si desfiintata in 1936, cand tot echipamentul interior este mutat in Pilsen.
Biserica Sf Nicolae ce dateaza din secolul XIII, stil gotic, este o biserica impresionanta cu adevarat, usor vizibila din oras, o sa vedeti si in poze.
In zona centrala a orasului se afla si Centrul de informare turistica si peste drum de el de afla Primaria, pe care nu as fi bagat-o in seama insa steagurile de pe fatada aratau ca este o cladire administrativa, asa ca google translate mi-a spus ce scrie pe cladire
Tot in zona aceasta se gaseste si Muzeul retro, ce prezinta aspecte din viata locuitorilor Cehoslovaciei in perioada anilor 1960-1980
Din pacate am omis faptul ca moneda locala nu este euro, insa am avut noroc in centrul de informare turistica unde am cumparat niste suveniruri si am putut schimba euro, cu care mai apoi am facut si niste mici cumparaturi, printre altele niste dulciuri locale, un fel de napolitane simple sau cu cacao, care aratau ca o farfurie de aperitiv, o sa le vedeti in poze.
Si sper sa va placa si pozele iar ca sa fiu si mai convingatoare, am rugamintea catre web sa ataseze acest filmulet youtube
Trimis de mishu in 16.10.20 00:15:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii 'opționale' din Karlovy Vary, KARLOVY VARY [KARLSBAD]" (deja existentă pe sait)
[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]
-- cred că aici are cea mai bună valoare documentară practică - e o bună variantă (sugestie) pentru cei care vizitează Karlovy Vary și se documentează despre alte locuri pe care le- ar putea vedea în zonă.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Felicitari, am citit cu drag si mi-a placut plimbarea (virtuala) in compania ta! In august imi rezervasem inca de acum un an sa petrec patru zile... n-am avut bafta ta. Am vizitat zona cand aveam 25 de ani... aici am ascultat primul concert de orga!!! Am amintiri frumoase... n-ai fost la fantana unde daca scufundai un obiect se depunea fierul?
Ca suvenir... cristalul de Bohemia este unul din cele mai populare produse pe care le achizitioneaza cei care viziteaza Cehia.
@balasa violeta: Am reusit anul trecut sa vad mult, anul acesta insa foarte putin prin comparatie, asa incat si anul trecut si anul acesta am incercat sa ma bucur de tot ce se poate. Excursia la Cheb a fost anulata de 3 ori din lipsa de turisti, asa incat cand am ajuns acolo am incercat sa profit si sa ma plimb mult pe strazi, am multe poze cu case si strazi, daca ajung doar pentru cateva ore intr-un oras incerc sa il cunosc la pas, si asa a fost si acum.
Im pare rau ca nu am stiut de fantana, cat despre orga, este o muzica ce imi place nespus de mult, iar aici in Kufstein, orga canta in fiecare zi la ora 12 iar vara si la 18, si de mule ori sunt difereite teme.
Sa asculti "It' s my life! " la orga, imi suna cunoscut in minte insa nu realizam
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Cateva ore la Marienbad — scris în 02.11.18 de pixooxiq din SIBIU - RECOMANDĂ