ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Comino si Cominotto

TIPĂREȘTE URM de aici

In a doua zi a excursiei din Malta, dornici de soare si inot am decis sa mergem la vestita Laguna Albastra, aflata in Insula Comino.

Numele ei inseamna chimen (chimion) in malteza, aceasta era singura planta care crestea acolo. Am preferat sa mergem pe cont propriu pentru a nu fi legati de un orar fix.

Se ia autobuzul spre Cirkewa si penultima statie se cheama Marfa si este cea pentru vaporasele care duc spre insula Comino (ultima statie este pentru vaporul de Gozo). Vaporasele sant din 45 in 45 minute din fata hotelului Riviera iar firma era United Comino Ferries. Pretul este 10 euro dus intors.

Insula Comino este situata intre Malta si Gozo si are si o surioara mai mica : Cominotto, care este nelocuita.

Dupa 25 minute am ajuns pe insula, ancorarea se face chiar la laguna. Insula este stancoasa, iar portiunile relativ plane sant pline de sezlonguri. Fiind destul de dimineata (pana in 10), am gasit unul din putinele locuri plane pe stanci. Privelistea este foarte frumoasa, totul este sa nu fii in drumul valurilor de turisti care apar din ce in ce mai multi. Apa este cristalina, e perfecta pentru snorkelling.

De aici se inoata cam 200 metri pana la Cominotto, daca aveti ochelari de snorkelling, veti fi condus de grupele de pestisori de diverse tipuri. Apa este limpede, se vede perfect fundul ei, adancimea maxima fiind de circa 10 metri.

A fost cel mai fain loc de inot din toata excursia din Malta.

Insula Cominotto este o bucata de stanca nelocuita, cu o plaja mica pietroasa, buna pentru cei ce vor un pic de intimitate. Se poate ajunge pe ea si cu barca (5 euro este pretul).

Pe la ora 12 au inceput sa apara corabiile cu turisti si zona a devenit enervanta. din cauza galagiei turistice.

Va recomand sa faceti excursia cat de dimineata, altfel s-ar putea sa va intoarceti dezamagiti.

Pentru ca imi place sa explorez un loc nou, am pornit sa vad cum arata insula cu 3 locuitori. Mai ales ca citisem ca exista si un hotel pe ea. Dupa 30 minute de mers pe un drum prafuit am dat si de hotelul Comino in golful St Nicolae. A fost ca o oaza in care ne-am reincarcat bateriile cu mancare si bere rece! Hotelul este situat intr-un mic golf, are o plaja cu pietricele si se adreseaza celor care vor un loc foarte intim.

Transferul se face din Malta cu vaporul sau cu elicopterul. Angajatii sant de pe celelalte insule, cred ca fac naveta.

Dupa aceasta pauza am reinceput explorarea, mergand spre sudul insulei. Intre timp am fost depasiti de o masina cam veche. Dupa 10 minute am regasit-o in fata singurei case de pe insula, unde un cocos canta nonstop. Familia care locuieste acolo este subventionata de stat ca sa nu paraseasca insula care are 4 km patrati.

Totul este foarte arid, nu cresc decat cactusi pe acolo si niste tufe, noroc ca vara este lume. A mai fost o incercare de populare a insulei in secolele trecute, dar toti au preferat sa plece.

Mai sus de casa este un spital in care erat tratati soldatii englezi bolnavi de holera, la inceputul secolului 20. A fost folosit si in al doilea razboi mondial, dupa care a fost abandonat.

Exista si un turn construit in 1620 unde erau stationati soldati pt protejarea insulei. Cavalerii care aveau un comportament neadecvat erau trimisi in Comino ca sa isi revizuiasca atitudinea. A functionat si ca inchisoare pentru soldatii francezi si maltezii care au facut spionaj in favoarea Frantei, cand insula s-a eliberat de sub ocupatia franceza.

De acolo am pornit spre laguna. Cararea ducea prin zona de stanci si pesteri, pe unde merg si vaporasele cu turisti. Privelistea spre Cominotto si Gozo este spectaculoasa, asa cum se vede in poze.

Dupa patru ore de hoinareala ne-am intors in laguna hiperaglomerata si cu greu ne-am gasit loc pe pontonul de unde am luat vaporasul inapoi. Traseul inapoi spre Malta a trecut si pe langa pesterile si locurile de facut fotografii.

Chiar daca insula nu e chiar pustie, explorarea ei fara prea multe informatii, la nimereala m-a facut sa ma simt ca un mic Robinson Crusoe. Din fericire, nu am fost abandonat acolo, ca atunci nu mai puteam scrie articolul!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vgaby in 26.10.14 09:26:00
Validat / Publicat: 26.10.14 13:45:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 3769 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vgaby); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 din vaporas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

crismis
[26.10.14 19:02:17]
»

@vgaby: Utila descriere, extraordinare poze! Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii în Comino:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04235315322876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1