GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“Etna sau dezlantuirea primordiala a naturii…”
INFORMATII GENERALE:
Cel mai inalt si cel mai activ Vulcan din Europa, Etna detine circa 400 de cratere si erupe periodic, aproape la fiecare 4 luni. Cu toate acestea nu este considerat ca avand un grad ridicat de periculozitate, asezarile umane intinzandu-se pana la poalele vulcanului. Cutremurele si eruptiile ce zguduie Sicilia din temelii nu par sa faca victime in randul localnicilor, cat in ceea ce priveste satele, culturile si casele acestora. In ciuda vicisitudinilor intampinate de localnici, probabil va intrebati de ce oamenii continua sa locuiasca in zona de desfasurare a vulcanului si sa-si reconstruiasca cu indarjire casele peste ruinele ramase in urma lavei nimicitoare. Raspunsul este simplu: cenusa si lava vulcanica favorizeaza agricultura (taranii culegand aproape 5 recolte in decursul unui sezon) si ii confera solului o fertilitate deosebita prin aportul de substante prielnice. Se cultiva in general vita-de-vie, maslini, pomi fructiferi, dar si fisticul pentru care este renumita zona de la poalele Etnei.
LEGENDA:
Eruptiile relativ dese ale vulcanului Etna, care conform unor cercetari, odata la 100 de ani distrug din temelii cate o localitate au avut nevoie de explicatii mai mult sau mai putin stiintifice. Conform unor legende acesta a fost sediul zeului focului si a Cyclopilor. Nu departe de regiunea Catania, se observa printre valurile marii 3 stanci colosale (Scogli dei Ciclopi) pe care ciclopul Polifem se pare ca le-a aruncat pentru a-I nimici corabia lui Ulise. In ciuda acestor zvonuri si legende, intamplarea relatata este inradacinata in realitate. Craterul unic al vulcanului se aseamana cu ochiul ciclopului Polifem, iar puterile nebanuite ale monstrului mitic par a fi intrecute de Etna care nu o singura data a ‘demonstrat’ sicilienilor ca poate arunca ‘stanci’ gigantice din lava si isi poate revarsa furia asupra localnicilor.
O alta legenda pune eruptiile si cutremurele generate de vulcan pe seama lui Typhon, fiinta mitologica cu o infatisare infioratoare, care in urma unei confruntari cu Zeus va fi ingropat sub Etna. Protectoarea sicilienilor, Sant’Agata se pare ca a izbutit in a opri extinderea lavei fierbinti cu ajutorul unui simplu val, salvand astfel de la ruina cateva sate.
EXCURSIE PE VULCANUL ETNA:
In ceea ce priveste numarul turistilor straini interesati de misteriosul vulcan activ, zona Nicolosi si imprejurimile Etnei au fost declarate regiuni cu un potential turistic ridicat si transformate in Parc National. Cei care doresc sa exploreze vulcanul si sa admire Catania de acolo unde cerul si pamantul se contopesc intr-un mod armonios, pot achizitiona excursii de la agentiile de turism sau pot merge pur si simplu cu autoturismul pana in zona Nicolosi- Rifugio Sapienza (de unde se pot inchiria echipamente corespunzatoare si bilete pentru a urca cu telefericul pana la cota 2600). In cazul in care alegeti varianta ‘pe cont propriu’ va recomand sa luati unul din autocarele ce ajung in Nicolosi aproape de poalele vulcanului. Dupa inchirierea echipamentelor si achizitionarea biletului de teleferic, un ghid va va insoti de-a lungul traseului. La circa 2600m altitudine veti fi preluati de unul dintre Jeep-urile aprobate de administratia locala Nicolosi si condusi pana la craterul de sud-vest. De aici se va merge pe jos pana in apropierea craterului central. La intoarcere ghidul va va indrepta pasii catre autocarul cu care ati venit aici. Trebuie sa va marturisesc ca la intoarecere, traseul nu va ia nici mai mult nici mai putin de 4-5 ore, distant parcurgandu-se de aceasta data pe jos, pentru a putea observa bucatile de lava si pentru a lua cateva si acasa (in bocanci) drept suveniruri. Pentru a admira vulcanul, peisajele din varful acestuia si craterele formate cu sute, zeci de ani sau chiar cu cateva luni in urma nu trebuie sa aveti decat o zi intreaga la dispozitie si 50 de euro (echivalentul biletului) de persoana. Din ceea ce am mai citit si auzit din experientele altora, trebuie sa fie fabulous sa poti explora Etna pe timpul noptii, atunci cand luna mangaie pamantul cu razele sale.
PARCO DELL’ETNA (pentru mai multe informatii accesati link-ul http://www.parcoetna.it/)
Parco dell’Etna este un parc regional situat in Nicolosi pe Via del Convento nr. 45 in imprejurimile vulcanului Etna. Zona este dominata de statii si aparatura moderna care monitorizeaza activitatea vulcanului si care sunt capabile de a detecta orice eruptive exploziva in timp util. In cadrul parcului se afla si un mic muzeu ce detine drept ‘exponate’ portiuni de lava si cenusa vulcanica, fotografii ale eruptiilor marcante in istoria Etnei etc.
Link-uri utile:
http://www.etna.it/
http://www.etna.com/
http://www.parcoetna.it/
--------------Nota webmaster99: impresii inserate ulterior la rugamintea autoarei:)
IMPRESIE PERSONALA:
Odata ajunsa in cel mai inalt punct (ce constituie un vulcan activ) de pe continentul european, ma simteam asemenea unui fluturas: usoara, mica si neinsemnata, dar mai ales efemera (in comparatie cu Vulcanul Etna care dainuie pe acele meleaguri din vremuri milenare). Acolo unde muntele de cenusa pare a fi inghitit de nori, acolo unde parca si ingerii pleaca urechea pentru a-ti asculta dorintele, acolo unde nici soarele nu mai arde cu putere, acolo exista un singur element dominant: lava.
Vulcanul Etna este singurul loc in care notiunile de timp si spatiu nu se regasesc, este singurul loc care poate genera atatea sentimente contradictorii, este singurul loc care emana atat furie, dezlantuire haotica a naturii, cat si descatusare a emotiilor, libertate, putere. In momentul coborarii, o usoara stare de disperare pune stapanire asupra intregului meu corp datorita senzatiei de afundare intr-un univers fara margini, intr-un abis cenusiu. Continuarea!?!? Am ajuns in cele din urma in autocar… insa de aici incolo nimic nu mai merita povestit…
Trimis de Miss Butterfly in 30.01.10 16:41:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Miss Butterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.75222300 N, 14.99463700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
impresii , ca la carte , le-am citit dintr-o suflare , felicitari 50 pma ....ar mai fi fost inca 50 daca gaseam si ceva din trairile si emotiile tale de acolo .
Inca o data felicitari !
Merci Cristian. Adevarul este ca acolo sus mi-au inghetat toate sentimentele si emotiile (si la propriu si la figurat) ; nu am avut echipamentul adecvat de care pomeneam in review, iar frigul mi-a patruns pana in interiorul oaselor; si parca nu ar fi fost suficient, nu am avut la indemana nici o pereche de ochelari de soare ca sa ma pot proteja de praful nisipos care imi intra in ochi la coborarea de pe vulcan; chiar si asa a fost o experienta unica. Nu cred ca am mai coborat 5 ore in continuu de pe un 'munte')
Faptul ca nu imi descriu sentimentele si emotiile pe care le-am avut intr-o anumita calatorie... ce sa spun?!?! e defect din nastere ) inca nu pot vedea AmFostAcolo ca pe un 'jurnal'; da' cand o sa-mi fac un blog incarcat dpdv emotional/afectiv fii sigur ca iti trimit link-ul
P.S. Mai sus vorbeam obiectivismul din mine :-J
pentru ca impresiile sa fie "ca la carte" si nu "ca din carte" revin cu niste completari pe care as dori ca web sa le mute in continuarea review-ului propriu-zis.
IMPRESIE PERSONALA:[........Nota webmaster99: continuarea impresiilor personale le regasiti in cadrul impresiilor de mai sus!]
Merci pentru modificari web99. Intre timp am gasit si un clip ce prezinta mai multe imagini ale Etnei si pe care mi-as dori sa-l atasezi. (mai ales ca eu nu mai am fotografiile si in format electronic).
http://www.youtube.com/watch?v=EsflwyinjuE&feature=related
P.S. Rog a nu se puncta ecoul
De toate pentru toţi. Descriere frumoasă a vulcanului Etna, fotografii sugestive, ecouri pe măsură mi-au dat prilejul să mai întârzii puţin în faţa calculatorului pentru a fi şi eu acolo. Măcar virtual.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Drumetie pe vulcanul Etna — scris în 30.06.24 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Urcare pana la 3000 m pe Muntele Etna — scris în 15.10.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Etna – o experienţă deosebită — scris în 08.07.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Ceata totala pe Etna — scris în 22.11.18 de CORINABRAS din PLOIESTI
- Oct.2018 Etna pe cont propriu, din Catania — scris în 19.10.18 de IoanBI din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Etna, provocarea celui mai mare vulcan activ din Europa — scris în 09.07.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Etna - paznicul Cataniei, merita pe deplin vizita! — scris în 18.10.15 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ