ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 29.10.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 2 zile
team-building
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin pusta ucraineana

TIPĂREȘTE

La sfarsitul lunii septembrie a aparut necesitatea unui schimb de experienta la un terminal din HERSON, Ukraina. In consecinta am purces la drum, de langa Galati, doua persoane intr-un pick-up Mitsubishi L200.

Calatoria a inceput cu trecerea prin Giurgiulesti, Cahul, Vulcanesti (Rep Moldova MD). Pana aici totul seamana cu partea rurala moldoveneasca a Romaniei (drumuri proaste, sate putine).

Frontiera in Ukraina am trecut-o langa Bolgrad (UA). Timp nu am pierdut, doar bani: vamesii ukrainieni au vrut sa incadreze masina noastra DOAR la camioane mici!!! (normal, pt ca era vorba de o taxare mai mare).

Din Bolgrad am mers spre Tatarbunar si apoi spre Odesa. Acum am gasit drumuri bune, late si cu multi copaci mari si frumosi de o parte si cealalta. Campiile erau TOATE cultivate si bine ingrijite (au niste tractoare cat doua tancuri la un loc). Preponderent erau cereale. Normal ca am pastrat viteza legala deoarece fusesem atentionati ca politaii UA taxeaza dur si fara chitanta!

Un aspect simpatic a fost faptul ca, la un moment dat, soseaua intra iar in MD (pentru 4 km) si apoi iar in UA - aceasta se intampla in zona de varsare a Nistrului in Marea Neagra.

Am intrat in Odesa si am incercat sa ajungem pe litoral, dar ne-am incurcat in nenumaratele constructii ridicate (sau in curs de ridicare) in acea zona a orasului. Erau blocuri, dar si multe vile... Le-am fotografiat si am plecat mai departe.

PS: Odessa arata (de pe sosea) exact ca un mare oras sovietic, cu multe blocuri, strazi mari si incapatoare, multe biserici...

Drumul cel mai bun (aproape o autostrada) ne-a dus prin Nicolaev (oras aflat la varsarea Donului in M. Neagra. Acest oras-port concureaza cu Odesa la marimea santierului naval, nu stiu daca si la marimea tranzactiilor comerciale.

Din masina, acest oras a parut mai frumos, mai verde, cu mai multe cladiri tip interbelic.

Drumul intre Nicolaev si Herson a fost la fel de larg, dar mai aglomerat si cu un asfalt ceva mai unduitor! Noroc ca eram cu masina de santier!

Pe acest drum am fost impresionati de multitudinea de negustori de legume si fructe - aceasta zona fiind plina de terenuri cultivate cu asa ceva: extraordinar de multi pepeni, rosii, ceapa, mere, vinete etc. Nu exagerez ca erau insirati pe ambele parti ale drumului pe kilometrii intregi. Deasemenea incarcau incontinuu in camioane si le trimiteau care incotro.

In Herson ne-am cazat aproape de faleza raului Dnepr, deoarece speram sa fie frumos, dar era si aproape de telul calatoriei noastre.

Primul fapt ce mi-a sarit in ochi au fost iahturile de lux care erau ancorate la mal: multe, mari si frumoase...

Hotelul la care am stat: FREGAT (www. hotelfregat. com) este un vechi hotel comunist, dar bine renovat. Cazarea cred ca a costat cam 20 euro/persoana. Aveam balcon, de unde am fotografiat raul si un rasarit de soare; se vede si zona terminalului cerealier.

Seara am servit masa la restaurantul lor de 3* aflat la ultimul etaj. Priveliste frumoasa si un meniu bogat!

Ei nici nu concep sa nu inceapa masa cu o salata (toate sunt frumos asezonate si racoroase) ; abia apoi am servit o supa - care era mai groasa decat obisnuim noi romanii, dar gustoasa. Urmatorul fel ales a fost o portie pe baza de peste, dar servita insotita de o garnitura cum nu gasesti in RO: dovedea o bogata inspiratie si o buna cunoastere a imbinarii gustului! Nu cereti detalii deoarece nu sunt un bun bucatar - ce conteaza este ca nu numai limba a fost impresionata de gust, dar si ochii au fost impresionati de aranjament!

Berea (doua sticle de Tuborg) s-a potrivit peste tot, iar pretul ne-a uimit peste masura: echivalentul a 45 lei romanesti!!!

Mi-a placut cum au amenajat pe laturile raului zone de incarcare/descarcare sau de reparatii ale vapoarelor - astfel incat sa nu afecteze navigatia pe canalul principal: efectiv au sapat dane in mal si le-au echipat cu macarale si transportoare!!!

Pt ce va intereseaza pe dvs. , pot sa va spun ca in urma schimbului de experienta am fost sfatuiti sa cumparam, NEAPARAT, pepeni de Herson! Sfat pe care l-am si urmat, pe drumul de intoarcere "arestand" 6 bucati enorme (cam 7-9 kg fiecare) - pretul era ridicol (0, 1 lei/kg)...

In curtea terminalului am gasit si o relicva de cladire din 1906, pe care proprietarii (americani) doresc sa o refaca!

Drumul la intoarcere a fost pe jumatate schimbat, astfel ca inainte de Odesa am gasit o iesire la mare in dreptul orasului Yushnie (care inseamna tanar-tinerete). Acest oras a luat fiinta in ultimii 30-40 ani si s-a dorit a fi o locatie a tinerilor sportivi de performanta.

In ciuda unei temperaturi modeste pe plaja chiar erau oameni, iar unii chiar intrau in apa! (brrr)

Apoi din Odesa am coborat spre Izmail, Reni, Giurgiulesti, Galati. Drumul mai ingust, dar bunisor si ceea ce este frumos la el este ca parcurge o multime de meandre facute de Dunare, soseaua fiind la nivelul apei - senzatia este excelenta!

Inca odata vamesii UA si-au dat in petec si, pana nu au gasit seria de sasiu, nu ne-au dat drumul! Era ora 23, 00 si era o frumusete de circ sa-i vezi cum se tavaleau pe sub masina incercand sa gasesca numarul! Abia atunci am invata si eu unde era trecuta.

In schimb au fost dezamagiti ca nu aveam alcool sau tigari la noi! Pepenii nu le-au creat nici o impresie! Apropo de gustul pepenilor: poate ca era doar o impresie creata de reclama, dar chiar era un gust deosebit de cel al pepenilor nostri: parca era consistent, iar din felie chiar muscai...

In total 500km intr-un sens, 500km inapoi! La vara doresc sa merg cu familia pe litoralul UA intre Odesa si Izmail (intre Galati si acel loc este aceeasi distanta ca pana la Eforie...). Sper sa ies mai bine la buzunar, daca nu macar mai trec aici o experienta!

Alt PS: la o benzinarie ne serveste un moshulica! Am vazut noi ca prea stramba din nas, dar nu intelegeam de ce! Intr-o masina langa noi erau doua perechi de tineri care au inceput sa rada; unul din ei stia engleza si ne-a explicat ca mosul era suparat ca nu vorbim limba lor: "de ce mai vin tara noastra daca nu vorbesc ukraineana!!! " Cred ca daca avea un pistol ne si impusca:))) In rest absolut toti au fost oameni normali, serviabili si fara resentimente.


[fb]
---
Trimis de gushpi in 25.01.10 11:54:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gushpi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drum prin MD
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5750 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[25.01.10 13:14:04]
»

Inteleg ca doar pentru cine stie zona si traseul poate fi o destinatie de vacanta.

Exista oferte turistice acolo? Sau se merge doar pe cont propriu? Am cautat pe harta orasul si am vazut ca este la Delta Niprului....dar nu imi amintesc prea multe lucruri despre aceasta delta.

gushpiAUTOR REVIEW
[25.01.10 15:53:41]
»

Nu este chiar o zona turistica!

In schimb mai sus de Izmail (Primorske parca) exista litoral amenajat. Daca ajung acolo, sigur va scriu!

Admin
[25.01.10 16:46:22]
»

Interesant si inedit subiect; foarte reusita prezentarea - felicitarile mele si pentru tine, gushpi. Bravo!

gushpiAUTOR REVIEW
[26.01.10 10:43:43]
»

Multumesc!

lizuk
[26.01.10 15:26:47]
»

Am citit de la cap la coada ce ai scris tu mai sus. Intr-adevar, interesanta destinatie, frumos descrisa

david
[27.01.10 15:29:53]
»

Ai uitat sa scrii ce ai facut dupa ce ai baut berea (ceva distractii nocturne, ucrainience etc)

gushpiAUTOR REVIEW
[27.01.10 16:15:03]
»

Codusesem peste 500 km, destul de incordati sa nu gresim drumul, sa nu cadem prada radarelor politiei! Am apucat sa facem, dupa cina, o plimbare pe faleza, apoi un coniac mare (pt somn linistit) si apoi firul s-a taiat (mai ales ca la ora 7 trebuia sa fim la intalnire!).

Deci, aspecte picante nu au fost!

balasa violeta
[02.01.12 19:05:03]
»

Mie imi plac rusii! Cei din Rusia, Ucraina, acestea le-am vizitat. Nu-mi plac cei intalniti in Turcia, Spania, in Franta nu am intalnit nici unul, probabil de sarbatori stau acasa.

Imi place literatura rusa, au niste colosi! Nu incepeti cu comunismul, si-au platit tributul iar arta a ramas arta. Cred ca mai comunist arata orasul Galati, la fiecare poza pot pune imaginar alta asemanatoare. Nu sunt rea, incerc sa fiu corecta. Avem si noi atatea probleme... si suntem rai si... cu noi, nu mai spun de altii. Am stat cand am venit din Praga, in Otopeni, cat a durat zborul. Avem pacatele noastre...

Imi plac pozele 17,18 si 20. Am citit demult, foarte multe despre Don si despre taranii din localitatile care le traverseaza.

Eu nu mai sunt impresionata demult de arta din muzeele lumii. Mereu compar si compar cu ce am vazut la rusi. Am primit explicatii ca au fost furate, pe mine nu ma intereseaza provenienta ci valoarea!

Imi doresc mult, sa ma ajute Dumnezeu sa mai vizitez Kievul cu complexul monahal Sf. Lavra, Sankt Petersburgul cu Ermitajul, cu feeria pe gheata, Petrodvoretul si cate si mai cate si nu sunt comunista si nici nu am fost. In 1968 am fost facuta pioniera si apoi UTC-ista la Galati, gen. 11. Am indurat ore si ore de pregatire cu cercuri, cu esarfe pe stadionul de vis-a vis de Gradina Publica si pe Faleza, cu ocazia zilei de 1 Mai si 23 August.

Citesc cu drag despre rusi!

La multi ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gushpiAUTOR REVIEW
[13.01.12 11:44:14]
»

@balasa violeta:

ce legatura este intre ce scrii tu si review?

a zis cineva ca rusii n-au cultura?

si oare ce legatura ar fi intre "pioneratul" tau si Herson? : O?

scuze, dar doresc sa inteleg de ce ai postat la prezentarea mea si nu ai deschis un topic adecvat!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, david, Diaura*, gushpi, lizuk

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0290970802307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1