ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Cluj-Napoca
    ÎNSCRIS: 10.07.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Cairo - 29 mai 2010

    TIPĂREȘTE

    Sper sa nu fac o prostie prea mare dar am sa folosesc o parte din informatiile postate la excursia la Luxor (informatii de interes general pentru Egipt) si aici, la Excursia in Cairo, pentru cei care sunt interesati numai de aceasta.

    Aceasta excursie a fost descrisa pe larg de altii inaintea mea, asa ca voi incerca sa vin doar cu noutati sau adaugiri.

    Inca de la prima intalnire, din aeroport, cu ghizii romani (reprezentantii turoperatorului cu care ati ajuns in Egipt), veti primi printre altele o lista cu preturile excursiilor optionale organizate de acestia, urmand ca pana la intalnirea de a doua zi sa alegeti si sa le platiti. Preturile sunt in euro si in dolari, stabilite, probabil, la inceputul sezonului, asa ca tinand cont de evolutia valutelor in ultimele luni sunt mai convenabile de platit in euro. Excursia la Luxor costa 75 de euro de persoana sau, daca iei un pachet de 3 excursii, pretul scade la 65 de euro, motiv pentru care am ales sa facem toate excursiile cu turoperatorul nostru. Am fost foarte multumiti de organizare, de mijloacele de transport si de pregatirea ghizilor, asa ca am considerat ca am ales bine. Desi e posibil sa gasesti un pret mai mic la agentii locale, din chiar spusele egiptenilor am inteles ca in spatele acestor tarife reduse s-ar putea ascunde unele carente, cum ar fi aerul conditionat din autocare, ghizi vorbitori de alte limbi decat romana etc.

    Inainte de toate tin sa va spun ca un sejur in Egipt de 7 zile, daca alegi pachet de 3 excursii optionale, numai odihnitor nu poate fi; excursiile la Cairo si Luxor sunt epuizante si paradoxul este ca desi ai platit sejur (ultra) all inclusive, ajungi sa rabzi foame prin optionale.

    Excursia la Cairo e foarte obositoare: se pleaca la 1.15 noaptea de la hotel si intoarcerea este la 10 seara. Foarte important este sa aveti la voi cat de multa apa puteti, aceasta se va pastra rece in compartimentul de bagaje de deasupra scaunelor din autocar; daca nu puteti aduce apa din hotel, o puteti cumpara de la soferul autocarului cu 5 lire egiptene doua sticle de 500 ml sau o doza de cola tot cu 5 lire (1$ = 5,65lire). In rest, la punctele de oprire si prin Cairo preturile sunt muuult mai mari.

    In autocar e foarte racoare de la aerul conditionat, deci cei care sunt mai sensibili ar fi bine sa aiba pregatita o esarfa si o bluza cu maneca lunga. Oprirea aerului conditionat sau cresterea temperaturii acestuia s-au dovedit a fi solutii inutile, avand efecte mult mai dezastruoase decat racoarea pe care o poti depasi cu o bluza. Nu uitati sa luati cu voi niste lire egiptene (puteti schimba la bancomatul din holul hotelului) daca veti dori sa mergeti la toaleta pe drum. Taxa este de 1 lira, insa de la 10 nu se da rest. Opririle sunt destul de dese, asa ca nu vor fi probleme, iar in situatii exceptionale se poate folosi toaleta din autocar.

    Nu cred ca mai are rost sa scriu si eu istoria fiecarui punct turistic vizitat ca deja au scris foarte multi, doar pe scurt relatez cum s-a desfasurat excursia: pana la prima oprire veti ramane socati de saracia din Egipt, de indolenta localnicilor, de mizeria pe care acestia o lasa peste tot, de muntii de gunoaie, de casele neterminate si netencuite, fara geamuri, de lipsa regulilor de circulatie sau nerespectarea lor, de multitudinea de militari, politisti, politisti turistici, paznici, arme prezente la tot pasul etc., dar chiar si despre astea s-a mai scris. Ca o paranteza, oricat de neterminate sunt casele egiptenilor si fara geamuri, nu le lipseste antena parabolica si televizorul.

    A, ceva important de stiut, ceva de care imi era groaza inainte de a ajunge in Egipt, un motiv pentru care chiar am avut retineri in a vizita Egiptul de cativa ani incoace: stiam ca se calatoreste in convoi, insotiti de armata, prin toata tara. Ei bine, din 2008 (se pare) s-a renuntat la convoaie pazite, insa, la fiecare intrare si iesire din orase si presarate din loc in loc, se gasesc puncte de control cu militari inarmati. De asemenea, toate obiectivele turistice sunt pazite de oameni inarmati. In excursii, la randul nostru, am fost insotiti in autocar de un politist (a fost foarte discret, nu l-am prea vazut si din spusele ghizilor, prezenta acestuia ne-a facilitat trecerea prin punctele de control si intrarea la obiective, nemaifiind necesar controlul pasagerilor).

    Inainte de oprirea la piramide, o mare parte din turistii din autocar vor avea parte de o mare si amara surpriza: la cateva sute de metri de piramide sunt blocuri, la fel de darapanate si neterminate ca de fapt aproape toate pe care le-am vazut pana acolo. E mare pacat ca li s-a dat voie sa construiasca atat de aproape de vestigii si ca trebuie sa te strecori pe niste stradute mizere ca sa ajungi unde iti doresti.

    Prima oprire la piramide - Cea mai mare este cea a lui Kheops si vizitarea acesteia costa 100 de lire egiptene; trebuie sa anuntati ghidul ca doriti sa o vizitati si nu e sigur ca veti reusi pentru ca intr-o zi se vinde un numar limitat de bilete. Piramida lui Kefren se poate vizita cu 35 de lire egiptene, fara a limita numarul de turisti. Pentru un bacsis (1 dolar sau 1 euro) platit unui paznic local, se poate intra intr-o piramida mai mica, aflata la baza celei a lui Kheops. Am intrat si eu: am coborat printr-o cale de acces destul de abrupta si foarte ingusta (incape doar o persoana), am ajuns intr-o camera in care se vad locasuri in care se aflau candva sarcofage. In rest, urme de picturi sterse de mult timp de pe pereti si... miros de WC. Pacat. Ghizii spun (nu ii pot contrazice, dar nici nu pot confirma) ca, in mare, cam asta gasim in oricare din piramidele cu taxa de intrare (mai putin mirosul).

    In jurul piramidelor gasiti o puzderie de arabi calare pe camile, magari, cai, murdari, urat mirositori, toti dornici sa faci poze cu ei (contra cost, bine-nteles) si de care cu greu poti scapa. Sunt foarte insistenti si agasanti, unii din ei intrand intentionat in cadrul pregatit cu greu al aparatului tau foto. Turisti... mii. Politie... plin. Aici au loc celebrele targuri: te urci pe camila sa iti faci poze gratis „No money, my friend”, si apoi, cand vrei sa cobori, iti cer euro.

    Am plecat cu autocarele 5 minute pana pe un platou la scurta distanta de piramide, de unde poti face poze cu acestea fara sa mai apara vreo camila sau magar.

    Urmatoarea oprire – Sfinxul. Din nou poze, politie, armata, vanzatori de suveniruri, turisti, aparate foto etc. La picioarele Sfinxului doi arabi lucrau: puneau cu lopata nisip intr-un cos din nuiele (nu stiu daca ce faceau se considera sapatura arheologica, dar cam la atat s-a rezumat toata activitatea de pe platoul Giza).

    Fabrica de parfumuri – o gluma. Nu voi intelege niciodata de ce sunt atat de multe magazine de parfumuri in Egipt. Si fiecare vanzator se lauda ca de fapt el este fatada unei fabrici de parfumuri, si ca aceste parfumuri sunt baza unor marci celebre. „Minunatele” lor esente nu tin nici macar 2 ore si nici nu seamana foarte tare cu marcile pe care cica le realizeaza. In afara de asta, ti-e groaza sa iesi din „fabrica” de parfumuri pentru ca zona in care te afli nu iti inspira deloc incredere. In 50 de metri facuti de la magazin pana la autocar am fost asaltati de copii si nu numai, murdari si toti cersind ceva, orice. S-au bucurat de orice le-am dat, ca era mancare, bautura sau bani. Te umfla plansul.

    A urmat pranzul pe care l-am servit (thanks God) la un restaurant american „Thanks God It’s Friday”, pe malul Nilului. Masa a fost buna, de incredere, insa bautura se platea si era foarte scumpa (ceva de genul o bere 30 ron). Atentie: este foarte frig in restaurant; luati-va o haina.

    Ultima oprire – Muzeul de egiptologie. O raita de vreo o ora, in care nu apuci sa vezi prea multe pentru ca muzeul e chiar mare; interesant, pazit ca o inchisoare, nu ai voie cu camere foto-video. Mie mi-a placut, altora nu. Se pare ca e mai sarac in exponate de sorginte egipteana decat alte muzee mari ale lumii (British, Louvre), dar, cum nu le-am vizitat pe acestea din urma, nu am de unde sti.

    Cairo, orasul, a reprezentat un soc si daca pe noi romanii ne socheaza, nu stiu ce impresie au nemtii, englezii. In oras era o aglomeratie de nedescris; ghizii ne-au spus ca am ales bine perioada in care am vizitat Egiptul pentru ca in miezul verii poti sta intr-o intersectie in Cairo si doua ore. La cum se circula nu ma mir. Nimeni nu respecta regulile de circulatie, in intersectie intra care cum apuca, toti se claxoneaza, fiecare pieton trece strada pe unde are chef, de fapt pe strazi, in centru, sunt la fel de multe masini ca si pietoni.

    In rest, prin oras, gasiti mizerie, masini despre care nici nu ati stiut ca au fost fabricate vreodata, sau pe care le credeati casate de mult, cladiri neterminate; cateva hoteluri mari, pentru elita (cica), dar care, cel putin din exterior, nu aratau cine stie ce nici ele. Si saracie...

    La fel ca si in cazul excursiei la Luxor, cea din Cairo a fost interesanta, obositoare, merita doar o data in viata.


    [fb]
    ---
    Trimis de crosbyx* in 14.06.10 22:11:33
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crosbyx*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Cairo, drumul spre piramide
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3800 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest review

    8 ecouri scrise, până acum

    ancamariagadea*
    [14.06.10 23:21:18]
    »

    Mi se par foarte utile toate informatiile pe care ni le-ai oferit. Despre aceste obiective putem citi cu siguranta, in multe locuri, insa aceste sfaturi sunt mai mult decat binevenite!

    Diaura*
    [14.06.10 23:22:57]
    »

    Primul vot vine cu o mare nostalgie pentru locurile descrise de tine; pentru Egipt in general. Tot ce ai spus este adevarat, pentru multe din "uimirile" de care au parte oamenii la prima intalnire cu Cairo, exista cel putin cate un motiv.

    1. Casele alea mici, din pamant (sau chirpici) nu au fereste; de ce ar face niste oameni saraci un efort sa puna ferestre cand oricum le-a tine deschise tot timpul? Si cu acoperisul aceeasi poveste; oricum nu ploua. Practic au nevoie doar de ziduri, care sa delimiteze proprietatea.

    2. Cine doreste sa faca excursii optionale nu isi ia niciodata ALL inclusiv; oricum mai plateste odata masa in excursia optionala.

    3. Casele zidite din caramida sau blocurile, nu se termina (nu se finiseaza) niciodata, pentru ca exista o lege (in majoritatea tarilor arabe este valabila) care spune ca nu se plateste impozit pana nu se termina casa, chiar daca se locuieste in ea, in primii 7 ani. Asa ca din 7 in 7 ani, fiecare mai adauga cate ceva la casa dar de terminat nu o termina niciodata.

    4. Despre fabrica de parfumuri; unele chiar sunt "pe bune". Eu cel putin am fost la cea a dlul. Alfayed (cel care era sa fie socrul Printesei). Esentele de parfum, chiar nu rezista mai mult de o ora; ele trebuie diluate in anumite procente si cu anumiti solventi pentru a deveni "parfumuri adevarate" Eu am adus acasa, am dat esenta unei farmaciste care a diluat-o ea. Mai am si acum parfum... si persista mirosul o zi intrega.

    5. Bineinteles ca circulatia este haotica din moment ce nu exista un cod rutier si nu au dupa ce sa invete; cred ca nici semne de circulatie nu exista. Permisul il ia oricine este capabil timp de 10 min. sa conduca o masina prin oras in prezenta unui politist. (poate fi... si de multe ori chiar este, analfabet).

    ancamariagadea*
    [15.06.10 11:28:38]
    »

    Cine doreste sa faca excursii optionale nu isi ia niciodata ALL inclusiv; oricum mai plateste odata masa in excursia optionala.

    Foarte buna remarca ta, @Diaura. Si eu consider ca pentru cineva care vrea sa faca multe excursii "AI" nu are niciun rost si sunt niste bani dati aiurea.

    babycris42*
    [15.06.10 14:08:40]
    »

    Fascinanta civilizatie; oare cum o putem intelege noi acum dupa atatea mii de ani? Nu putem sa ii intelegem prea bine nici pe egiptenii de azi . cu cultura si cu obiceiurile lor .

    crosbyx*AUTOR REVIEW
    [15.06.10 15:06:20]
    »

    Imi permit, desi initial nu as fi vrut, dar vad ca se formeaza o coalitie, sa va contrazic pe amandoua (referitor la regimul de masa ales), din urmatoarele considerente:

    1. Vorbim despre Egipt (nu de Turcia, Grecia etc. , unde pe fiecare straduta este cate un restaurant), asa ca demi-pensiune, in capatul lumii... "not for me, my friend". Nici nu am vazut vreun restaurant, dar nici nu as indrazni sa mananc in vreunul. Pana si la alegerea hotelului am tinut cont de review-uri, care sa confirme faptul ca restaurantele din cadrul lui sunt ok. Cunosc prea multi care au venit din Egipt cu probleme (diaree, voma).

    2. Am stat in Egipt 2 saptamani, asa ca pentru 3 excursii optionale nu ar fi meritat, indiferent de conditiile existente la fata locului, sa platesc HB si nu UAI. Nici pentru 7 zile nu as fi facut asa ceva; totusi, am pierdut doar 3 pranzuri si un mic dejun in cadrul hotelului.

    Problema mea e de fapt alta, dar incercand sa fiu cat mai concis in descrierea excursiei, si nu sa vorbesc despre nemultumiri personale, am mai scurtat. Ma refeream la faptul ca daca tot ai platit UAI, hotelul (de altfel foarte ok din punct de vedere al mancarii) ar putea sa ofere un mic dejun la pachet muuult mai consistent (asta fiind de fapt singurul „minus” pe care i l-am gasit hotelului). Pe de alta parte, in pretul excursiei (sau poate chiar pentru ceva in plus) ar fi putut intra inca o masa, un snack, ceva. Mai ales pentru ca am plecat asa devreme, am fi putut primi un mic dejun undeva pe traseu. In schimb, in jurul orei 8 am oprit la prima benzinarie in Cairo, cica sa mancam acolo pachetelele. Ce sa cobori? O mizerie ce era, niste mutre dubioase, doua mese in paragina... asa ca am mancat in autocar.

    Si daca tot am inceput... @Diaura – scuza-ma, nu vreau sa te contrazic defel (si iti multumesc pentru vot), dar totusi nu vreau sa para situatii normale ceea ce orice turist ajuns ajuns in Egipt vede ca anormal.

    Chiar credeti ca lipsa geamurilor (nu a ferestrelor) tine de saracie? Sau a acoperisului? Da, ploua rar, dar bate vantul, mai sunt furtuni de nisip, praf, galagie. Chiar asa de saraci sa fie sa nu isi permita geamuri, dar totusi sa aiba bani de TV, antene parabolice si telefoane mobile? Aici e vorba de altceva decat de saracie.

    Am auzit de acea reglementare referitoare la constructii neterminate. Si totusi nu pot sa ma obisnuiesc cu gandul ca o tara intreaga e „in constructie”. Credeti ca in alta parte a lumii legea respectiva ar avea acelasi efect?

    Despre parfumuri – ce sa zic? Doar ca la cate magazine sunt in Egipt ar trebui sa fie toata tara plina de livezi si gradini ori, in afara de florile din curtile hotelurilor, altele eu nu am vazut. Parca e putin suspect. Si chiar Armani, Versace etc. sa ia esentele pentru marcile lor celebre din maghernita in care am intrat in Cairo? Ca ei asa se laudau. Si cand, intr-un magazin din Hurghada ne-am exprimat surprinderea ca parfumul incercat in Cairo nu a tinut nici macar 2 ore, hurghadeanul ne-a zis ca ala era fals, indoit cu apa, pe cand „esentele” lui tin ore intregi. Dar probabil ai tu dreptate, referitor la dilutii etc.

    In Egipt exista legislatie referitoare la circulatia rutiera, dar nu e cunoscuta; intr-adevar, carnetul de conducere se obtine foarte usor, acest lucru neimplicand neaparat cunoasterea regulilor. Semne de circulatie exista si (asa cum se vede intr-o poza poastata) au atasate sub ele tablite pe care sunt scrise semnificatiile semnelor respective. Ce mi se pare mie „funny” e ca foarte probabil un sofer care nu cunoaste semnificatia unui semn de circulatie (un desen adeseori banal) nu stie nici sa citeasca.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ancamariagadea*
    [15.06.10 15:55:27]
    »

    @crosbyx, atata vreme cat nu stai in hotel in timpul zilei, plecat fiind in excursii (ca despre asta vorbeam, despre sejurul in care alegi sa faci toate excursiile importante, lipsind chiar si cateva nopti din hotel) nu vad de ce sa nu alegi demipensiune? Daca nu esti acolo, de ce sa platesti in plus? Toate marile hoteluri deschid dis-de dimineata pentru micul dejun, tinand cont de cei care pleaca in excursii sau chiar ofera pachete. Ceea ce spui tu nu este un argument solid la cazul despre care vorbeam eu si @Diaura. Nimeni nu a zis ca trebuie sa mananci in alta parte. Acuma, daca alegi sa pleci in excursii...normal ca iei masa in alta parte.

    Muffin2009
    [13.11.11 13:17:12]
    »

    @Diaura:

    Buna Diaura

    Imi poti spune te rog cum ai procedat cu esenta de parfum sau la ce farmacie din Bucuresti se pot face parfumuri? Si eu am cumparat de la Cairo din acelasi loc 10 esente. Am tot cautat pana acum si mi s-a spus ca nu au substante pentru diluarea esentelor...

    Bodybuilder
    [09.02.18 08:00:56]
    »

    @Muffin2009: La ce pret ai cumparat esentele? Dar parfumurile la ce pret sunt? La ce cantitate?

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    babycris42*, Bodybuilder, crosbyx*, Diaura*, Muffin2009
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursia la Cairo:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038666963577271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1