GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din nou, la mare în Turcia, după o pauză de patru ani
N-am mai fost la mare în Turcia din 2014, din motive diverse și lucrul acesta ne-a lipsit mult, fiindcă vacanțele în Turcia, la mare, au însemnat dintotdeauna pentru noi, vară, soare, relaxare, plajă, situri arheologice, gazde ospitaliere, turcii fiind recunoscuți ca fiind amfitrioni desăvârşiţi. În câteva cuvinte: bucurie, exuberanţă, reîncărcarea bateriilor. Am tânjit în adâncul sufletului să revenim într-o bună zi şi, iată, s-a întâmplat.
Am plănuit o vacanţă de două săptămâni și jumătate cu maşina, aşa cum fuseseră şi altele în trecut, când îndrăgiserăm Turcia de la prima vizită. În privinţa destinaţiei, n-am avut nevoie de prea multe deliberări, căci am reluat ceea ce nu reuşiserăm să ducem la împlinire în 2015, când un eveniment nefericit, survenit pe neaşteptate ne-a spulberat atunci planurile. Astfel, proiectul nostru a cuprins o revenire într-un oraş îndrăgit: Marmaris, pentru o săptămână, după ce ne petreceam primele şase zile într-o zonă nouă: Datça, aflată la vreo 75 km vest de Marmaris pe care puseserăm ochii şi în urmă cu patru ani. Un tărâm pe cât de necunoscut printre români, pe atât de uluitor prin frumuseţe.
Am ales şi trei cazări intermediare, prima în orăşelul cunoscut acum drept Behramkale, în antichitate fiind vorba despre Assos-ul grecesc, iar la întoarcere oraşul antic Aphrodisias, apoi actualul oraş Bergama, adică vechiul Pergam, un loc cu conotaţii istorice foarte importante, încheind cu Edirne, poarta de intrare/ieșire în/din Turcia. Desigur că m-am orientat la acestea pentru că ne doream să vizităm în special siturile arheologice aferente și vechiul Adrianopol, adică Edirne de astăzi.
Am aşteptat cu emoţie, aş zice, momentul plecării fiindcă nu mai fuseserăm cu auto propriu în Turcia de patru ani şi ne era dor de fiecare bucată de drum în parte, chiar şi de cel prin Bulgaria, de fiecare loc prin care treceam prin ţara semilunei, de peisajele cu Marea Egee pe dreapta la început, apoi, după scurtă distanţă, pe stânga Marea Marmara, de trecerea cu ferry la Kilitbahir, de drumurile turceşti absolut impecabile, o adevărată desfătare şoferistică.
Ne-am hotărât să „paştem iarba” pe care o cunoşteam din experienţa celor şapte ani consecutivi de mers în Turcia la mare, între 2008 şi 2014, adică să abordăm traseul clasic prin Bulgaria: Ruse, Razgrad, Tărgovişte, Omurtag, Kotel, Yambol, Elchovo, Lesovo, vama Hamzabeyli. După achitarea taxei de pod (14 lei) la Giurgiu, a urmat un adevărat război al nervilor cauzat de coada enormă de maşini, atât turisme, cât şi tiruri, pe partea de sens spre Ruse, creându-ne din start o întârziere de aproximativ o oră. Am cumpărat vigneta bulgărească valabilă pe o lună de la primul chioşc pe stânga, după vama din Ruse, plătind 30 leva, bani ce ne mai rămăseseră de la Revelion. Dacă n-am fi avut leva, puteam schimba acolo la cursul de 40 leva contra 100 lei, puteam s-o achităm în euro (15euro) sau puteam alege varianta achiziționării vignetei cu cardul de la vreuna dintre stațiile de alimentare cu carburant situate până la ieșirea din Ruse (Eko, OMV, Schell, de exemplu). Am alimentat cu benzină din Ruse de la a doua staţie ce ne-a ieşit în cale cu 2,09 leva/litru fiindcă în România este mai scumpă și am mai făcut plinul la ieșire din Lukoil cu 2,27 leva/litru, deoarece în Turcia este uşor mai scumpă, dar, am trăit s-o văd şi pe-asta! , mai ieftină un pic decât în România. Pe scurt, preţul benzinei l-am găsit între 6,08-6,32 TL/litru, în condiţiile în care am cumpărat lira turcească la începutul vacanţei la cursul de 5,20 TL/€, apoi spre finele celor aproape trei săptămâni acesta fiind de 5,30 TL/€.
Trecerea prin Bulgaria am făcut-o de data aceasta pe drumuri mai bune, cel puţin tronsonul Razgrad-Targovishte are o faţă nouă şi mult mai bună, cei 306 km prin ţara vecină de la sud de Dunăre, per total, fiind parcurşi destul de repede.
La Kilitbahir ne-am îmbarcat pe ferry pentru traversarea Strâmtorii Dardanele ce s-a făcut în circa 15-20 minute plătind 35 TL, bani ce ne mai rămăseseră de la recenta excursie la Istanbul, apoi am am făcut un mic popas la Çanakkale pentru a cumpăra lire turceşti şi pentru o mică vizită la Centrul de Informaţii Turistice.
Pe urmă, am dat bice către Assos sau Behramkale unde aveam prima noapte de cazare, cea intermediară, după mai bine de 820 km străbătuţi. Acolo ne propuseserăm să vizităm oraşul antic Assos, construit cu mai bine de 3.000 ani în urmă pe un vârf de colină de grecii veniţi din insula vecină Lesbos, chiar cu faţa către aceasta. Despre hotel şi orăşelul de astăzi, sper să scriu separat, fiindcă merită amândouă cu prisosinţă, fiind imprsionată plăcut şi de unul şi de celălalt.
A doua zi, după micul-dejun, ne-am continuat drumul către Marmaris pe traseul Küçükkuyu, Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Altınova, Aliağa, Menemen, Izmir, apoi pe autostradă până la Aydın, continuând apoi pe D550 până la Gökova, ulterior coborând pe D400 spre Marmaris pe care l-am lăsat deoparte pentru cea de-a doua săptămână de vacanţă, urmându-ne calea către Datça tot pe D400, oraşul-staţiune din peninsula cu acelaşi nume situat la 75 km vest de Marmaris.
Vacanţa a debutat cu o mare noutate în materie de destinaţii litorale turceşti, pentru aceasta alegând un meleag de care nu s-a prea auzit deloc pe la noi: Datça. Aceasta este o peninsulă ca o fâşie îngustă de pământ, lungă, ascuţită, ce începe la vreo zece km vest de Marmaris şi se termină la vreo 110 km cu capul Knidos. Se spune că este graniţa naturală dintre Marea Egee la nord şi Marea Mediterană la sud, aşa cum am găsit în mai multe ghiduri de călătorie, dar chestia cu graniţa am mai găsit-o şi când citeam despre Fethiye :), deci nu am aflat cu exactitate unde ar fi limita.
În prima jumătate are o îngâtuire (un istm) unde distanţa dintr-o parte în cealaltă a peninsulei este de numai 800 metri, de undeva de sus de pe drum, fiindcă este muntoasă bine, am reuşit să surprindem o imagine excelentă cu acest cel mai îngust loc al peninsulei şi cu şoseaua şerpuindă ce o străbate pe mijloc. Pe cât este de înaltă, pe atât este de verde şi plină de pini, aidoma zonei Marmarisului, în plus bougainvillea sau floarea de hârtie este prezentă peste tot în diverse nuanţe învelind clădirile într-o reală încântare a ochilor.
Cazarea am avut-o chiar în capitala peninsulei, oraşul Datça, o localitate nu foarte mare, dar dichisită şi elegantă, de unde am pornit în explorarea întregii zone. Am vrut să vedem cu ochii noştri câteva plaje vestite pentru frumuseţea şi naturaleţea lor, precum Aktur, Palamutbükü, Ovabükü, Kızılbük, Hayıtbükü, Ovabükü fiind declarată de jurnalul englez The Guardian în 2010 ca fiind cea mai frumoasă plajă naturală din Turcia.
Despre Datça credeam că este o regiune cu un turism preponderent rural, dar am rămas surprinsă să aflu că este o locaţie destul de selectă, fieful turcilor elitişti din Istanbul în special, din păcate cu prea puţini turişti străini.
Într-una din zile, am pornit 38 km spre punctul vestic extrem, acolo unde se află situl arheologic Knidos de a cărui existență ştiam din 2009, de la prima vacanţă în Marmaris, dar care putea fi abordat cel mai bine de aici.
Într-o altă zi, am reuşit să facem o excursie de o zi în insula grecească Symi, situată la 14 km distanţă pe mare, vizavi de Datça, spre care aveam privelişte din balcon. Spun că am reuşit, fiindcă nu este tocmai uşor să ieşi din Turcia fără autoturismul cu care ai intrat şi pentru care deţinătorul a primit o ştampilă în plus pe paşaport, presupunând ceva timp alocat formalităţilor şi încheierii actelor în port la căpitănie şi la poliţia portuară.
Am mai vizitat în jurul Datçei pe care am „călcat-o” zilnic cu sârguinţă, o vinărie ce datează încă din antichitate, micul sit antic Burgaz sau vechiul Knidos aflat la periferia oraşului şi satul Eski Datça (Old Datça) , situat la 3 km nord, o aşezare fermecătoare cu uliţe strâmte, case vechi, tradiţionale din piatră garnisite cu bougainvillea. Ireal de frumoasă această Eski Datça, sătucul părăginit și aproape părăsit acum vreo sută de ani renăscut în ultimele zeci de ani!
Marmarisul nu constituia chiar o noutate pentru noi, dat fiind că în urmă cu nouă ani ne petreceam o vacanță de vis, așa cum declaram într-un articol mai vechi dedicat stațiunii. Dar, rămăseserăm cu câteva „găurele” pe care am fi vrut să le astupăm, în plus nu strica să facem o actualizare generală a locului, dar pe un fond de relaxare și ritm mai lent.
Dacă în Datça n-am prea văzut turiști străini cu excepția câtorva italieni sau englezi, parcă rătăciți pe-acolo, în Marmaris era plin de ruși. Am mai întâlnit englezi, dar mai puțini decât mă așteptam și doar câțiva români în vreo două zile. Am văzut o singură mașină cu numere de RO și un autocar al unei mari agenții de turism care organizează sejururi cu tot cu transport în stațiune. După trei zile de la sosirea noastră acolo, ne-am reunit cu niște prieteni cu care ne dăduserăm întâlnire chiar din țară, timp de patru zile având sejururile suprapuse și, în acest fel, companie asigurată.
Am ținut să vizităm zona veche a orașului, inclusiv castelul din Marmaris, locul cu străduţe înguste și case vechi pe care atunci când le vezi, juri că eşti în Grecia. Castelul, renovat de mai multe ori după 1990, are în curte coloane de marmură de la Knidos, săli în care sunt expuse artefacte antice de la Knidos şi Burgaz, așa încât pentru noi a fost ușor să facem legătura cu siturile arheologice vizitate cu câteva zile în urmă, ba chiar ne-a ajutat să ne întregim imaginea de ansamblu asupra străvechilor așezări.
O altă zi a vacanței am dedicat-o Insulei Cleopatrei sau Sedir Adası, situată în golful Gökova spre care am plecat cu mașina înapoi pe drumul spre Muğla, vreo 22 km, după care am făcut stânga vreo 6 km până în satul Çamlı unde ne-am urcat pe una dintre bărcile ce ne-a transportat pe mare până la insulă. Insula, în sine, este un soi de obiectiv turistic istoric fiindcă deține și vestigii antice în cadrul unui sit arheologic destul de bine amenajat, iar totul este organizat în jurul unei plaje micuțe dar vestită pentru nisipul și culoarea ca de peruzea a apei mării. Plaja, ca atare, nu este folosită, ci este păstrată cu străşnicie ca și rezervație naturală, șezlongurile fiind dispuse în jurul acesteia, iar accesul în mare făcându-se pe laterale.
În urmă cu nouă ani, pe când am făcut excursia în delta Dalyan, de pe canalele navigabile, ni s-au indicat mormintele regale de la Kaunos, săpate în stânca muntelui, iar ghidul de atunci ne spusese că foarte aproape se află faimosul sit antic de la Kaunos. Am reținut acest lucru și am ținut să-l vedem, mai cu seamă că aveam posibilitatea, fiind veniți cu mașina personală. Așadar, într-o altă zi, am pornit din Marmaris spre Fethiye, apoi spre est printr-o zonă foarte pitorească, parcurgând 90 km până la Kaunos unde ne-am petrecut o bună parte a zilei, cercetând locul în detaliu.
În rest, în Marmaris cuvintele de ordine au fost plajă, bălăceală, relaxare, luat oraşul la pas, terapie prin shopping având în vedere că peste tot, la toate magazinele mari erau reduceri substanțiale cu ocazia Ramadanului (sau Ramazan) succedat de Bayramul ce a venit aproape cu noi deodată.
Plecarea către casă a fost plănuită din trei bucăți de câte circa 500 km fiecare, pe un traseu prestabilit, ușor ocolitor, cu două nopți intermediare, care urma să conțină vizite la alte „pietroaie” celebre.
Astfel, am pornit din Marmaris spre Muğla, în apropierea căreia am luat-o în dreapta, pe D330 în direcția Denizli spre Kale, Tavas unde ne-am lăsat în stânga pe D585 pentru a ajunge la Geyre sau orașul străvechi Aphrodisias, o bijuterie antică nu prea accesibilă din cauza unei amplasări mai izolate, nefavorabile, nepreafiind situat în calea traseelor turistice consacrate.
Repuși la drum, după ce am mai parcurs vreo 300 km pe traseul Karacasu (D585), apoi stânga pe D320/E87 spre Nazilli, Köşk, lansându-ne pe autostrada Aydın-Izmir, apoi Menemen, Aliağa, aveam aranjată prima cazare la Bergama, un alt orășel cu importante conotații istorice la care am ajuns pe seară având în plan să vizităm cetatea Pergam. După ce ne-am cazat, ne-am petrecut seara pe străduțele din centrul vechi al orașului, încercând să identificăm pe unde s-ar afla obiectivele pe care le aveam în program a doua zi.
După micul-dejun, vremea ușor mohorâtă din ziua următoare ne-a determinat să schimbăm ordinea obiectivelor de vizitat, așa încât deși ne propuseserăm să începem cu Akropolisul și să coborâm în oraș pentru Bazilica Roșie, Muzeul Arheologic, ca mai apoi să terminăm în Asklepion, am procedat exact invers pentru a beneficia de vreme bună sus, pe colină.
În jur de orele 14,00 am pornit-o din nou la drum cu destinația Edirne de care ne despărțeau încă 500 km, fiind inclusă și traversarea cu ferry. După un tur de forță șoferistic de care soțul meu a fost mândru să dea dovadă pe niște șosele excelente și după o trecere rapidă și norocoasă cu ferry de numai 15 minute pe la Çanakkale-Kilitbahir, la orele 20,00 ne cazam în Edirne, spre bucuria noastră că mai puteam prinde o scurtă vizită pe străduțele primei capitale a Imperiului Otoman.
Fiindcă ne plăcuse ce văzuserăm, ne-am continuat plimbarea și a doua zi după micul-dejun, ce-i drept și cu scopul unor mici cumpărături. Am mâncat çiğer tava, adică bucățele de ficat prăjit ca niște cipsuri, pare-se felul de mâncare tradițional în oraș, la recomandarea recepționerei dar și a lui @aurici făcută în minunatul său prim articol despre Edirne.
Pe la prânz, ne-am întors să ne facem decazarea și apoi ne-am îndreptat spre casă pe drumul pe care veniserăm, ultima bucată având tot cam 500 km. În total, am străbătut aproape 3.400 km, ceea ce s-a încadrat în parcursul nostru obișnuit, de peste 3.000 km/vacanță.
Multașteptata vacanță în Turcia a fost una reușită, pe placul nostru, organizată în cele mai mici detalii pentru a putea vedea și cunoaște cât mai multe, dar și pentru a ne odihni și a ne reîncărca bateriile, așa încât energia dobândită să ne ajungă o bună bucată de vreme, căci aceasta a fost tranșa cea mai lungă de vacanță din acest an.
Atât locurile noi, cât și cele în care mai fuseserăm, ne-au încântat, drept pentru care le recomand cu mâna pe inimă celor ce le-ar plăcea genul acesta de vacanță!
Vă rog, atașați următorul videoclip, o melodie în vogă pe timpul vacanței noastre:
https://www.youtube.com/watch?v=gi80-tmEduI
Trimis de irinad in 01.07.18 06:11:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Carmen Ion: Mulţumesc frumos Carmen, voi detalia, sunt multe locuri noi pe care le-am văzut şi m-au impresionat!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Marmaris, Cu mașina la Marea Egee" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@irinad: Să vă fie de bine! Dacă v-ați încărcat bateriile, este O. K. pentru încă o bucată de vreme aici, acasă!
Am „călătorit” cu voi în mașină, prin locuri pe care mi-aș dori să le vedem și noi, dar, fiind, doar, pietoni, cine știe dacă vom mai ajunge pe-acolo?
Mulțumesc că m-ați plimbat prin acele frumoase locuri!
Eu am văzut, doar, Istambulul, în 2012, și mi-a plăcut!
Să aveți călătorii frumoase și de-acum încolo”!
Am votat cu drag!
@irinad:
Foarte faine locuri vizitate la Ege Denizli cum ii spun turcii Marii Egee.
Am citit cu mare placere articolul caci ma setez mental pentru Turcia mea draga in sezonul estival tot dupa o iare are absenta de pe a ei meleaguri si nai ales coaste.
Pozele sunt superbe. Abia astept sa revin in Turcia luna viitoare.
Numai de bine! ????
@doinafil: Vă mulţumesc frumos, am călătorit în destinaţii pe care le-am pregătit îndelung şi cu minuţiozitate, tocmai pentru a face în vacanţă ceea ce ne place: soare, mare, plajă, plimbări şi vizite la siturile arheologice faimoase. Dacă am reuşit să vă iau cu mine, sunt bucuroasă, însă vă doresc şi dvs. să le vizitaţi "live"!
Toate cele bune!
@Dan&Ema: Mă bucur că ţi-am adus Turcia mai aproape, Turcia pe care o îndrăgeşti şi tu la fel de mult ca şi mine, mai ales zona litorală a Mării Egee. Înţeleg că nu mai este mult şi te vei bucura iarăşi de osptalitatea acestei ţări în care, iată, ne simţim ca acasă, cel puţin eu aşa o percep.
Mulţumesc pentru aprecieri, pozele au ieşit bine şi graţie luminii foarte bune!
Vacanţe frumoase îţi doresc şi de aici încolo!
@irinad: Minunată vacanță! Felicitări pentru munca de organizare și pentru tenacitatea de a duce la bun sfârșit un traseu atât de lung!
Sunt sigură că cele văzute merită din plin orice efort. Nici eu nu am mai fost în Turcia de mulți ani. Nu știu când va veni timpul să mă întorc acolo pentru o vacanță și nu știu nici dacă o vom putea face așa cum ați făcut-o voi, adică în doi, cu mașina personală. Când mergi în grup, cu autocarul, știu, sunt destule inconveniente, dar sunt alții care au grijă să rezerve cazări și să se încadreze în timp pentru a ajunge acolo.
Am citit cu plăcere și pe îndelete articolul tău. Aștept și urmările.
@iulianic: Mulţumesc frumos, a fost o reală plăcere să organizez totul, mă bucur că am făcut-o realist de data aceasta, fără a crede că putem face mai mult decât se dovedea în realitate, precum în alte dăţi.
Ştiţi, am alergat după "pietroaie" antice, în principal, fiindcă în Turcia se găsesc unele dintre cele mai valoroase situri arheologice ale lumii, şi cum nouă ne plac "bolovanii" antici, nu ne-am dat înapoi.
A merge cu maşina personală sau a merge cu autocarul, organizat, sunt două modalităţi care prezintă, fiecare în parte, avantajele şi dezavantajele sale. Noi am preferat să mergem cu maşina, fiindcă ne concepuserăm propriul traseu, nu foarte greu, dar destul de complex.
Voi mai scrie, am văzut câteva locuri noi, frumoase şi interesante, multe dintre ele încărcate de istorie!
Încă o dată, mulţumesc pentru ecou, lectură!
@irinad: De când te-aștept
Și eu sunt in pauză de Turcia, îmi doresc Marmaris, Fethiye, Cappadocia. Eu, că domnul C nu vrea decât UAI 5 stele, restul nu contează
Foarte frumos traseul, sunt curioasă pe unde ați hoinarit, ce cazări ați avut. Știi că eu pot sta și la două stele in Turcia, pur și simplu nu-mi pasă decât de baie și de balcon.
Pozele sunt superbe!
Te voi urmări , chiar dacă nu voi scrie ecou din lipsă de timp, sigur te voi citi și te voi aprecia, ai susținerea mea.
Vă pup pe amândoi, vă imbratisez cu drag
@mishu: Mă bucur că ţi-a plăcut, mulţumesc pentru aprecieri, ecou!
@krisstinna: Ce bine mă simt atunci când mi se spune că sunt aşteptată! (glumesc, desigur, nu sunt vanitoasă)
Ca să ajungeţi la o cale de mijloc, în toate destinaţiile menţionate de tine sunt şi hoteluri de UAI 5 stele, aşa că amândoi veţi fi mulţumiţi, dar depinde în ce proporţie!
Revenind la "oile noastre", am avut cinci cazări, două principale şi trei intermediare de câte o noapte, zic eu, reuşite toate. Îl voi posta cât de curând pe cel dedicat primei nopţi intermediare fiindcă sper să fie de ajutor unei colege care a cerut o recomandare în acest sens, în plus, chiar web-ul care a avut CMR-ul respectiv în arie m-a invitat s-o fac.
Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase de apreciere, voi ţine cont de spusele tale, eu ştiu că şi atunci când nu poţi să-mi scrii, ai fi vrut s-o faci!
Mulţi pupici şi multe salutări de la amândoi!
@irinad: Aseară am citit articolul colegei @mprofeanu și mi-am zis: "Gata, la anul mergem în Azore! " Acum îl citii pe-al tău și m-ai zgândărit tare cu Turcia, căci imaginasem acum vreo 4-5 ani un traseu de genul, dar nu mai știu din ce motive am renunțat la el. Și acum parcă îmi vine să zic: "Gata, la anul mergem în Turcia! "
Felicitări pentru concediu, să aveți cât mai multe astfel de reușite!
@crismis: Ai perfectă dreptate, şi eu mă las purtată de vânt, şi pe mine mă influenţează multe dintre articolele pe care le savurez pe AFA. Apoi, mă calmez şi mă orientez la ceea ce se pliază fix pe noi, dar nu încetez să visez la multe dintre destinaţiile respective.
Turcia este abordabilă pentru multe buzunare în momentul de faţă şi foarte ofertantă în ceea ce priveşte multitudinea obiectivelor turistice, foarte variate de altfel.
Ne era dor de Turcia litorală şi, cu ocazia acestei vacanţe, ne-am împlinit un vis mai vechi.
Mulţumesc pentru vizită, ecou, comentariu! O zi frumoasă!
Ce frumos! Abia azi am reușit să citesc articolul, pozele doar câteva, dar recuperez săptămâna viitoare. Scriu ecoul de pe plajă din Lesvos, săptămâna trecută a fost un tur de forță, cu multe vizite, acum ne relaxăm. Abia aștept să citesc detaliat despre obiective! Ţi-a plăcut Symi? Am văzut că aţi fost sus la castel? Frumoasă vacanță aţi avut, minunat traseu, mare și istorie, exact cum îmi place și mie!
Articolul tau a venit la fix pentru noi. Acum aproximativ o luna i-am spus sotului sa mergem la anu in Turcia si a fost incantat de propunere. Acum nu ne ramane decat sa stabilim traseul si ceea ce vom vizita. Va fi prima noastra vizita in Turcia. Am salvat favorit articolul si astept continuarile.
@maryka: M-am gândit la tine atunci când am avut prima cazare intermediară la Assos, fiindcă vizavi, la numai câțiva kilometri, se află insula Lesbos. Vedeam din situl antic sate din insulă, am și pozat cu zoom-ul. Nu prea mai rețineam când vă începeți sejurul, dar v-am pomenit în discuțiile noastre destul de des în acea zi, mai cu seamă că ascultam posturile de radio din Lesbos care aveau transmisia foarte puternică.
Mă bucur că ți-a plăcut vacanța noastră cu multă istorie și mulți bolovani, pe lângă mare și soare, dar știu că tu mă înțelegi foarte bine.
Symi m-a încântat realmente, iar faptul că am ajuns s-o vizităm a fost o reală aventură, având în vedere situația soțului cu o ștampilă în plus pe pașaport pentru mașină (voi povesti la un moment dat). Am urcat cele câteva sute de trepte (400 sau 500), până în punctul cel mai înalt, am ajuns la ruinele castelului și la o biserică de unde panorama îți tăia efectiv respirația.
Mulțumesc mult pentru lectură, ecou, știu că nu e ușor când ești în vacanță să interacționezi pe sait. Vacanță minunată în continuare, abia aștept să ne povestești la întoarcere!
@Denisa13: Mă bucur să aflu că ți-a plăcut articolul meu și genul acesta de traseu, Turcia are de toate: și resorturi în care te relaxezi total, și peisaje munte-mare superbe, plaje frumoase, vestigii istorice, etc, așa că îți poți alege ce crezi că vi se potrivește vouă. Vei vedea că după prima vizită, îți vei dori să revii, că dă dependență.
Mulțumesc pentru comentariu, vizită, ecou, voi mai scrie, cu siguranță!
@irinad: Să-ți fie de bine și sper că ți-a plăcut tava çiğer.
Aproape după fiecare articol despre Turcia, care mă atinge pe mine la corazon, mă duc într-unul din mall-urile din București, la un restaurant turcesc, ca să mă răcoresc cu un falafel cu humus și ayran sau orice altceva de-ale lor. Mi-e și groază de reacția soțului, foarte ocupat în perioada asta, când o să afle unde va mânca diseară.
@Aurici: Scuze pentru întârziere, am avut o seară cam ocupată, sper că te-ai delectat cu mâncăruri turceşti, dar nu ţi-ai supărat în vreun fel soţul!
Ficatul mi-a plăcut la nebunie, deşi când l-a întrebat soţul meu pe cel ce-l pregătea şi ni l-a arătat crud, aproape că mi s-a tăiat orice poftă, şi eu nu sunt mofturoasă deloc.
Apoi, după ce am mâncat supa-cremă de linte , ne-a adus cipsurile de ficat. La început, am mâncat destul de prudent crezând că nu-mi va plăcea, dar în scurt timp am fost cucerită de gust.
Chelnerul ne întreba tot timpul dacă ne place şi apoi am comandat şi cea de-a doua porţie, că la început am cerut doar una, de încercare.
Seară bună îţi doresc!
irina draga mea, am ajuns si eu candva in Marmaris, in prima mea excursie in Turcia.
Atunci eu am mers pentru mare soare plaja nisip piscina distractii.
Am descoperit un alt Marmaris acum prin acest articol al tau.
Imi este si mie dor de Turcia si chiar imi doresc sa mai ajung vreodata pe acolo.
Cred ca ai avut o vacanta frumoasa si plina de amintiri.
Marmaris mie una mi-a placut foarte mult, atat cat am reusit sa vad din el, imi amintesc cu placere de negocierea mea de la magazine, toata lumea din grup aproape ma punea sa negociez cu turcii pentru ca eram blonda... si ce crezi... mergea domle faza!!!
@flaviana77: Te-am atins un pic la coarda sensibilă cu acest articol despre vacanţa în Marmaris! Ştiu cum este fiindcă şi eu rămân nostalgică atunci când vine vorba despre prima mea vacanţă în Turcia sau prima mea vacanţă în Grecia.
De data asta am făcut o combinaţie între două zone relativ apropiate ca distanţă, dar total diferite ca stil, nu prea mă aşteptam să găsesc asta.
Marmarisul s-a mai schimbat, însă tot un oraş cosmopolit a rămas, aglomerat şi zgomotos, dar cu multiple variante de petrecut în vacanţă. Şi bazarul a rămas, în mare, la fel, sigur ai fi putut şi acum să te târguieşti cu negustorii, ştii că ei adoră chestia asta.
Mulţumesc pentru ecou, lectură, comentariu!
Acum am timp sa scriu si un ecou, dupa ce am recitit o parte din review. Tare frumoasa vacanta ati avut si tare frumos ne povestesti, incat mai ca-mi vine sa o iau pe urmele tale, cu masina in Turcia! Nu am fost niciodata in Turcia (spre rusine mea), nu am vazut Istanbulul si m bate gandul ca in anul urmator macar un city break in Istanbul sa avem in program.
Excursia pe care ati facut-o voi e si pe placul nostru, nu prea stim sa mergem si sa stam locului, de fiecare data, cand mergem cu masina sau inchiriem masina, km se aduna la bord.
Felicitari pentru superba vacanta si sa va fie de bine!
@DOINITA: Mulţumesc frumos pentru aprecieri, spre ruşinea mea eu nu am reuşit să-ţi scriu niciun ecou la articolele tale despre Rusia, deşi le-am citit şi mi-au plăcut.
Am sesizat că şi agreaţi vacanţele active, ca şi nouă. Cred că v-ar plăcea în Turcia, atât la Istanbul, cât şi la Marea Egee sau Mediterană, aţi putea s-o puneţi pe lista de aşteptare.
Şi vouă vă doresc să aveţi vacanţe minunate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Drumul amintirilor Marmaris + Kusadasi 2021! — scris în 22.07.21 de michaela_1961 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 In Marmaris cu masina - iunie / iulie 2019 — scris în 10.07.19 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Constanta - Çanakkale - Marmaris - Istanbul - Constanta — scris în 30.06.19 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Drumul spre Marmaris — scris în 22.06.14 de petrut din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cu auto, Bucuresti-Marmaris // Superb — scris în 22.08.13 de Emil58 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Brasov - Ölüdeniz: Un drum lung dar interesant — scris în 01.10.12 de lawrence* din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Cu masina in Turcia — scris în 28.07.12 de vio_andu_gaby din BUCUREşTI - RECOMANDĂ