Buna ziua
Stiu că este iarnă în toată regula dar mai putem îndulci puţin anotimpul cu ceva ganduri de vară.
De mai bine de 10 ani merg în Turcia aproximativ pe acelaşi traseu:
Ruse – Razgrad – Tirgoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo - Hamzabeyli – Edirne (centura) – Istambul
Sau spre mare Havsa – Uzunkopru – Kesan – Gelibolu (feryboat) – Lapseki (E 90 mult mai bun în comparaţie cu E 87) Canakkale – Kucukkuyu (Hotel Club Gultur 30 – 35 E / noapte cu cină inclusă) – Ayvalik – Menemen – Izmir (centura) - Soke – Milas – Bodrum
Anul acesta vreau să schimb puţin traseul (zona Razgrad – Tirgoviste nu îmi mai place deloc) şi mă gandeam sa o iau prin Byala - Velico Tarnovo (Pass of the Republic) – Gurcovo – Yambol ştiu că este puţin mai aglomerat dar din câte am înţeles este mai accesibil din punct de vedere al calităţii drumului şi parcă şi prin munţi mai uşor.
Mai nou am înteles că taxa de drum în Bulgaria se plăteşte direct în vamă.
Din 2009 circul cu acelaşi card HGS pe care nu îl mai deţin fizic (STICKER-UL).
In baza paşapotului şi talonului maşinii încarc contul cu câte 10 – 15 TRY pe an în funcţie de unde merg. Am cont pe situl lor (hgs.ptt.gov.tr) apar cu depunerile şi trecerile.
TAXA POD GIURGIUGiurgiu – Ruse – 13 ron (2 euro) Ruse – Giurgiu – 2 euro
VIGNIETA BULGARIA15 LEVA / 8 euro o sapt x 2 sapt = 16 euro sau 30 leva / 15 euro - o luna
TRECERE FERYBOOT (GELIBOLU – LAPSEKI) 30 TRY / 10 euro x 2 = 20 euro (TRECERE FERYBOOT)
TAXA AUTOSTRADA TURCIA izmirCARD HGS – 35 TRY = 10 euro (IZMIR – AYDIN – 3.50 TRY x 2 taxare)
Trimis de hanibalbogdan in 10.02.17 12:16:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hanibalbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@hanibalbogdan: este o intrebare? Aștepți ceva sfaturi?
Doar
”Buna ziua
Stiu că este iarnă în toată regula dar mai putem îndulci puţin anotimpul cu ceva ganduri de vară.
De mai bine de 10 ani merg în Turcia aproximativ pe acelaşi traseu:
Ruse – Razgrad – Tirgoviste – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo - Hamzabeyli – Edirne (centura) – Istambul
Sau spre mare Havsa – Uzunkopru – Kesan – Gelibolu (feryboat) – Lapseki (E 90 mult mai bun în comparaţie cu E 87) Canakkale – Kucukkuyu (Hotel Club Gultur 30 – 35 E / noapte cu cină inclusă) – Ayvalik – Menemen – Izmir (centura) - Soke – Milas – Bodrum
Reprezita un ''mini-review''!
Restul e doar o intenție! Deci cam nepublicabliă ca Review!
Dacă este o întrebare, spune ce anume te interesează, și mutăm noi textul unde trebuie!
Dacă se vrea a fi un review, eu zic să povestești despre traseul pe care le-ai facut, mai în detaliu, eliminând partea pe care o vei încerca anul ăsta.
Te rog să ne comunici decizia ta!
Mulţumiri pentru completări - deşi minimale, putem considera c-au fost suficiente pentru a trece "pragul" de publciare ca articol
@hanibalbogdan:
”Giurgiu – Ruse – 13 ron (2 euro)
De fapt, taxa de pod este de 3 euro.
”mă gandeam sa o iau prin Byala - Velico Tarnovo (Pass of the Republic) – Gurcovo – Yambol ştiu că este puţin mai aglomerat dar din câte am înţeles este mai accesibil din punct de vedere al calităţii drumului şi parcă şi prin munţi mai uşor.
Ca una care a încercat aproape toate variantele de traversare a Bulgariei în drum spre Turcia, şi simple şi combinate, mergând prin Veliko Târnovo nu ai mari avantaje, în afara faptului că îţi "cruţi" maşina evitând gropile şi drumul prost din zona Trapişte, calitatea asfaltului fiind mult mai bună. În rest, drumul este mai aglomerat, ai porţiuni lungi cu o singură bandă pe sens, pe care depăşirile sunt riscante sau chiar imposibile din cauza traficului. Traversarea munţilor nu mi s-a părut mai uşoară decât comparativ cu Pasul Shipka
”Din 2009 circul cu acelaşi card HGS pe care nu îl mai deţin fizic (STICKER-UL).
Din 2009???
Nu prea cred. Sistemul HGS a fost introdus abia pe la sfârşitul anului 2012-începutul anului 2013 înlocuind sistemul KGS
”15 LEVA / 8 euro o sapt x 2 sapt = 16 euro sau 30 leva / 15 euro - o luna
Uşor paradoxal. 15 BGN=8 EURO vs 30 BGN=15 EURO. Aritmetic vorbind, mie îmi dă "cu virgulă" Personal, prefer varianta plăţii cu card bancar în lei şi nu-mi mai bat capul.
Lira turcească fiind o monedă fluctuantă, tot mai fluctuantă în ultimii ani, preţurile transformate în euro devin tot mai aproximative.
Traversarea cu ferry pe la Gelibolu-Lapseki mie mi-a plăcut cel mai puţin, fiind cea mai lungă dintre cele trei variante şi preferata şoferilor de camioane. Eu nu m-am simţit confortabil pe ferry printre acei mulţi mastodonţi. În plus, traversând pe la Gelibolu pierzi un traseu frumos care urmează foarte aproape linia mării între Gelibolu şi Eceabat.
Bună seara.
Dragă coleg de sit, @ Nicole 33 este Consul onorific Turcia așa că, atenție la butoanele de la calculator ori laptoc. Nicole este cu ochii pe noi, citește și când greșești, nu tace. Remarca este în sens pozitiv pentru că contribuie la îmbunătățirea reviewului ori ecoului și aduce pe drumul cel bun pe cei care se rătăcesc.
Despre traseu. Fiecare s-o ia, pe unde vrea prin Bulgaria, dar eu știu un lucru. Cel mai scurt și bun drum, este cel cunoscut. Eu prefer Veliko Târnovo-Gabrovo-Stara Zagora-Hascovo ș. a. m. d.
Afirmați că ați fost în Turcia de mai multe ori, deci ați traversat Bulgaria, bineânțeles cu plata vignietei. Dar, după cumpărare, ați citit-o? Eu, niciodată, și o dată am pățit-o. Pe scurt (accept să râdeți ori să-mi zicei orice)
Era sfârșit de martie și soția, plictisită de o iarnă care nu se mai termina, a insistat să mergem la Edirne. Zilele fiind scurte, eram presat de timp. La intrare în Bulgaria am cumpărat vignieta din sensul giratoriu. Eram singurul turist și fiind ploaie, am oprit la 2-3 metri în fața chișcului fiind văzut de cel care vindea vigniete. Fiind grăbit, am plătit-o și apoi am dat-o soției să o lipească pe parbriz. Am ajuns pe timp de zi la destinație, a fost bine acolo și ne-am întors. La vama turco bulgară au început necazurile pentru mine. Trec de vama turcă și intru în vama bulgară. Acolo era control la vigniete. Mi se spune că vignieta nu este valabilă. Era pentru 7 zile, eu eram în a 4-a zi și încercam să-l conving ca sunt de bună credință. El susținea că vignieta nu este bună și trebuie să cumpăr alta. Eram contrariat și tot controlorul a lipezit lucrurile. Mi-a arătat pe vignietă că era pentru autocamioane (era un camion imprimat la mijlocul vignietei) și mi-a arătat că eu conduc atutorism, deci teoretic, al avea dreptate. Mai mi-a spus că așa, am plătit mai mult și m-a lăsat să trec.
Concluzia. Când primiți vignieta, citiț-o, examinați-o bine altfel vi se va întîmpla, așa cum mie mi s-a întîmplat.
Eu cred că vă este utilă pățania mea, tocmai de aceea am și scris-o.
@hanibalbogdan:
”Drumul spre Turcia 2017
Așteptăm impresii (după ce îl parcurgi/testezi/sofezi).
Nu prea am înțeles ce vrei?!
Să ne spui pe unde ai fost?! Sau pe unde vrei să mergi?!
”De mai bine de 10 ani merg în Turcia aproximativ pe acelaşi traseu:
Mai ai puțin și faci 10 ani de când nu ai (mai) scris nimic despre vacanțele petrecute în Turcia!
Salutare! As vrea sa traversez noaptea Bulgaria, ce îmi sugerați?! Apoi in Turcia de unde achiziționez vineta de autostrada? Eu vreau sa ajunga Izmir.
Mulțumesc!
@IDACO:
”As vrea sa traversez noaptea Bulgaria, ce îmi sugerați?!
Dacă tot ai întrebat, eu îți sugerez să traversezi Bulgaria pe timpul zilei . Noaptea drumurile sunt mai libere, deși nici ziua nu este cine știe ce aglomerație, dar semnalizarea rutieră este foarte proastă și aici nu mă refer doar la indicatoare, ci și la semnalizarea curbelor samd.
Dacă vrei să ajungi doar pana la Izmir, practic nu folosești autostrada, deci nu ai nevoie de HGS, drumul trecand prin oraș.
Buna!
Eu iti sugerezi sa traversezi Bulgaria in timpul dimineti.
De ani de zile facem lucrul acesta si am constatat ca nu este rau.
La 4.30 maxim 5 dimiineata suntem in vama Giurgiu apoi mers lejer cu opriri minime ajungem in Kusadasi in jurul orei 19 asta in cazul in care nu avem cazare intermediara.
Cu bine!
@hanibalbogdan: Bună Ziua,
Aveți idee/ a-ti observat dacă la trecerea în Turcia se cere procura pentru auto. Eu vreau sa trec în Septembrie cu mașina înmatriculată pe firma al cărei administrator sunt.
Va mulțumesc.
@Florin2017: Buna!
Sigur va trebuie procura tradusa si legalizata sau apostilata daca masina este imatriculata pe firma chiar daca sunteti administratorul firmei apartinatoare.
De anul acesta Consulatul Turciei a marit taxa astfel ca cea mai ieftina procedura am gasit-o la o firma de traduceri din Colentina la pretul de 210 lei.
Drum bun si vacanta frumoasa!
@Florin2017: mai bine zis ai nevoie de contract de comodat întocmit de un notar - nu se mai fac procuri/împuterniciri, tradus în limba turcă la un traducător autorizat apoi ai nevoie de apostilă - în cazul tău fiind din Craiova - sau dacă ai chef să te deplasezi în București te duci și îl legalizezi la Consulatul Turciei din Bucuresti.
Am observat că notarii fac acest contract de comodat pe 5 ani. Dacă tot dai banii poate reușesti să îl faci pe o perioada mai mare.
Biroul unde se pune apostila ține de Instituția Prefectului și pentru Craiova este la adresa :
Craiova, str. Unirii nr. 19,200585, jud. Dolj
Sper să fie corectă și actualizată informația. Oricum acolo suni și afli adresa exactă.
@Nasshu: Mulțumesc pentru ajutor. Eu am trecut de 2 ori un 2014 si 2015 cu procura tradusa in engleza si semnata de mine dar acum mie teama ca s au înăsprit controalele și nu vreau sa risc.
Salut.
Eu am tradus imputernicirea la un traducator AGREAT de consulatul Turciei (colentina Pantea Cosmina - scriu numele deoarece este o persoana extraordinara), iar cu traducerea am foat la consulat unde depui actele intre 10 si 12 + taxa 17 euro si le ridici a doua zi dupa ora 16. (30 lei + 79 lei).
Anul trecut portiunea de drum de pe langa Razgrad a fost inchisa drumul fiind in lucru, anul acesta drumul nu mai este inchis - e posibil sa fii fost reabilitat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 București - Turcia (Edirne) - retur / Nov-Dec 2023 — scris în 06.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- May.2023 București - Turcia (Kuşadası) - retur / Mai 2023 — scris în 04.06.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Aug.2022 Turcia cu masina 2022 — scris în 03.09.22 de zoro din IAşI -
- Jun.2022 Cu mașina Hai Hui prin Turcia, București - Canakkale - Kusadasi - Pamukkale - Istanbul - Edirne - București — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Jun.2019 Canakkale-Kusadasi sau prietenia turco româna — scris în 02.07.19 de vld79 din ROMANIA -
- Aug.2018 Din vestul României la Kusadasi — scris în 09.09.18 de Kirk din CARANSEBES -
- Jun.2018 Traseu Rm. Vâlcea - Kusadasi şi retur — scris în 07.08.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA -