GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Borgosesia / Festivalul folcloric international 'Folkestate'
![](/images/printer_off_32.png)
Borgosesia este un oras cu cca. 14 mii locuitori, situat in zona Italia de nord-vest, regiunea Piemont, provincia Vercelli.
Am poposit aici vreme de 10 zile la sfarsitul lunii iunie a anului 2006, impreuna cu ansamblul folcloric si de dansuri populare al Casei de Cultura a Sindicatelor Pitesti – “Plaiuri argesene”, invitat atunci de ansamblul similar local “Citta di Borgosesia” la editia jubiliara (a zecea) a festivalului folcloric international “ Folkestate”.
In ce ma priveste, eram doar un membru al “staffului” ce a organizat deplasarea, dar zilele petrecute la Borgosesia le-am trait aidoma si dupa acelasi program ca al celorlalti participanti, fie ei dansatori, solisti vocali, membri ai tarafului sau coregrafi. Faptul ca nu prea am avut loc de initiative personale sau deplina libertate de miscare pentru a valorifica toate obiectivele turistice din zona, a fost de fapt o binecuvantare, caci programul pregatit de gazde a fost ales in modul cel mai fericit, impletind plimbarea cu munca si relaxarea cu distractia.
Autocarul nostru a ajuns in Borgosesia la primele ore ale diminetii, cand nici soarele nu rasarise bine. Localnicii inca nu se trezisera, asa ca am fost nevoiti sa asteptam vreo trei ore pana ce “bunele maniere” ne-au ingaduit sa-i sunam pe organizatori si sa le anuntam sosirea. In tot acest timp am hoinarit pe strazile pustii, facand o prima cunostinta cu orasul: cladiri vechi dar foarte bine intretinute, stradute pavate si perfect curate, ferestre, garduri si gradini pline de flori; multa verdeata in jardinière si in parcuri; terasele restaurantelor desteptandu-se in racoarea diminetii: se desfaceau umbrelele de soare, se rearanja mobilierul, se asterneau fete de masa colorate si vesele. Era liniste si pace, era atmosfera pe care o rememorez si acum de multe ori dimineata foarte devreme cand se intampla sa savurez o ceasca de cafea, asa cum am savurat-o acolo, la Borgosesia, alaturi de o delicioasa prajitura de casa si frisca pe saturate.
Dupa prima intalnire cu binevoitoarele noastre gazde am fost condusi la locul de cazare. Nu era vreun hotel, pensiune, nici macar un internat ca pe la noi sau vreun camin studentesc. Cu totii (vreo 40 persoane) am dormit urmatoarele zece nopti in sala pentru manifestari sportive a orasului. Desi la prima vedere parea a fi o locatie neinspirata si incomoda, zilele petrecute acolo ne-au dovedit ca nu era asa, ba dimpotriva, a fost ca intr-o familie , cadrul perfect pentru a ne cunoaste mai bine, noi intre noi si noi cu gazdele noastre. Nici in privinta confortului nu ne-am putut plange. Sala de sport fusese amenajata admirabil: paturi cu saltele si lenjerie noua, mese, unelte pentru autointretinerea curateniei, dusuri si grupuri sanitare incapatoare, separate pentru barbati si pentru femei, difuzoare conectate la reteaua de radio, detergent si masina de calcat pentru reinprospatarea hainelor. Nu aveam televizor, dar s-a dovedit ca nici nu am fi avut ce face cu el : in toate zilele eram plecati , iar seara cand reveneam era prea tarziu si eram prea obositi ca sa mai avem chef de vizionare.
Zilele ce au urmat au fost desavarsite. Am calatorit de multe ori prin tara si prin strainatate, dar niciunde nu m-am simtit ca acasa, asa cum mi-a fost dat sa simt atunci. Pentru ca una e sa vizitezi un oras, un obiectiv turistic, o opera de arta sau a naturii si sa le contempli pe dinafara ca pe niste exponate puse pe rafturi si alta este sa le cunosti din interior, sa traiesti in mijlocul lor. Numai astfel chiar si cele mai banale locuri devin de neuitat. Asa am simtit eu in cele 10 zile petrecute la Borgosesia, in atmosfera prieteniei si generozitatii desavarsite. Spun asta, rememorand programul fiecarei zile, derulat totdeauna in compania membrilor ansamblului folcloric “Citta di Borgosesia”: micul dejun pregatit chiar de acestia (si ce asortat mic dejun!! ), deplasare intr-una din localitatile din provincia Vercelli (in fiecare zi alta), unde se servea si pranzul, de cele mai multe ori intr-un décor rustic dar foarte sofisticat. Pana la spectacolul nocturn prezentat de toate formatiile artistice invitate la festival, aveam program de voie, adica timp suficient pentru a vizita imprejurimile, a face fotografii sau pentru discutii si schimb de impresii cu gazdele sau membrii altor ansambluri. Nu cunosc limba italiana, dar atunci am invatat foarte multe cuvinte si expresii din aceasta limba. Am reusit astfel sa comunicam foarte bine, folosind cate putin din italiana, franceza, engleza si chiar romana, care seamana atat de bine cu italiana. Seara, in centrul special amenajat al localitatii, in prezenta localnicilor (n-am crezut ca intr-o tara occidentala sa existe un asa mare entuziasm si interes, o atat de mare participare la un eveniment cultural dedicat unor traditii considerate de unii invechite si ca atare de multe ori uitate sau ignorate) se desfasura spectacolul comun al tuturor formatiilor artistice participante la festival (din alte tari: Bulgaria, Letonia, Grecia, Rusia si Argentina, iar din alte provincii italiene cele din Calabria, Sicilia si Toscana). La finalul fiecarui spectacol localnicii ofereau o cina comuna in aer liber, in cursul careia participantii fie porneau un concurs ad-hoc de cantece si strigaturi, fiecare pe limba lui, fie incercau sa invete unii de la altii pasii dansurilor traditionale. Ce mai, pana spre miezul noptii, distractia ii unea pe toti.
Despre bucataria locala ce sa mai spun! ? Desi doar la micul dejun nu se serveau paste, varietatea si gustul lor cu totul special, m-au determinat sa adopt si acasa meniul cu paste (am notat chiar si cateva retete de la prietenii mei italieni). Nu am avut ocazia sa mananc pizza la mama ei acasa, in schimb m-am desfatat aproape la toate mesele (excluzand micul dejun, desigur) cu diverse sortimente de vin rosu italian, pe care gazdele noastre il considerau, in cantitati rezonabile fireste, nu o bautura, ci un aliment absolut necesar digestiei.
Si iata ca a venit si momentul inchiderii festivalului! La final, ansamblul “Plaiuri argesene “ a fost rasplatit cu locul I, primind diploma de onoare pentru prestatia sa. In plus, organizatorii ne-au pregatit o surpriza: o ultima vizita la Alagna – statiune turistica asezata la poalele Alpilor, chiar in vecinatatea varfului Monte Rosa si a Zermattu-lui elvetian. Dar despre aceasta excursie va voi povesti altadata.
Ce spun despre satisfactia acestei calatorii? Nu gasesc pe moment un superlativ, dar de fapt ce nevoie am de el? A fost cel mai frumos si de ce nu, mai roditor concediu, pentru ca atunci mi-am facut prieteni noi cu care inca mai corespondez, atunci am fost invitata pentru prima data (si ultima) in casa unei familii de italieni, atunci am descoperit ca nu exista granite intre generatii si nici intre etnii, atunci am inteles ce frumoasa este lumea cand e pace si intelegere …
Fotografiile facute la Borgosesia nu sunt de cea mai buna calitate. La acel moment nu dispuneam de o camera foto digitala, iar la scanare calitatea lasa de dorit. Oricum, va puteti face o impresie.
ACCES: Autostrada A4 Torino-Milano pana la Biandate, apoi A26 Genova - Simplon Voltri pana la iesirea din Romagnano Sesia-Ghemme. De aici se intra pe A 299 spre Alagna.
Trimis de mariana.olaru in 08.04.10 18:48:19
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
avand in vedere ca deja exista pe site sectiune pentru zona Veneto - Lombardia - Piemont, am mutat aici si acest review.
mariana, sper sa-ti placa coloana sonora atasata, daca in schimb ai alta propunere, scrie aici un ecou!
Am participat la un astfel de festival in Finale Ligure, in Liguria, intre Genova si San Remo.
M-am simtit extraordinar, datorita celorlalti spectatori care stiu sa faca atmosfera (o mare parte pensionari italieni aflati in sejur acolo). La varsta lor nu aveau nici o retinere sa danseze, sa-i binedispuna pe cei din jur. Nu lipsesc tarabele cu tot felul de carnati, bere, vin. Pentru copiii se amenajeaza locuri de joaca ingradite, unde animatorii se ocupa de ei, in timp ce parintii urmaresc linistiti festivalul.
La ore rezonabile totul se incheie, fara scandal, fara betii, se strange tot si ramane curatenia de care ne tot minunam atata.
Pentru piti
Asa este. Atmosfera de la un astfel de festival si toate cate se intampla acolo nu se pot descrie in spatiul necesar restrans al unui review. Mai aveam multe alte impresii de impartasit , dar ce e mult strica si in cele din urma plictiseste, chiar daca poate este ceva inedit.
Multumesc mult pentru vot. Inca nu m-am dezmeticit bine dupa "debut" si n-am apucat sa parcurg pe indelete mai multe reviewuri. Voi incepe cu al tau!
Cu bine, Mariana Olaru
Pentru webmaster13
Fundalul sonor ales de tine este foarte vesel, asa cum a fost si atmosfera de la Borgosesia. Multumesc pentru el , dar si pentru cel de la Simfonia lalelelor.
Pentru ca nu sunt o cunoscatoare foarte buna a site-ului si pentru ca gandesc ca tu te ocupi de sectiunea media a reviewurilor, poate ma poti indruma cu privire la modalitatea practica de a incarca filme atasate reviewurilor.
Pentru Borgosesia nu prea am avut fotografii, in schimb am un film. Se poate incarca si ulterior inscrierii reviewului, chiar cu riscul de a nu fi punctat?
In orice caz , multumesc!
Cu stima, Mariana Olaru
Citind impresiile tale, chiar simt atmosfera festivalului. Un vot norocos!
Votul numarul 8 a venit de la o mare iubitoare de Italia, alaturi de felicitarile mele pentru descrierea frumoasa a locurilor!
Pentru biancuta
Multumesc pentru vot! Sper sa fie intradevar norocos!
Si mie imi plac review-urile tale. In orice caz, admir faptul ca esti o buna romanca: destinatiile tale de calatorie sunt (daca nu gresesc) toate din Romania! Frumoasa osteneala de a-ti cunoaste tara! Felicitari!
Pentru georgiana
Multumesc pentru vot!
La randul meu, m-am delectat cu o parte din lectura review-urilor tale si l-am votat pe cel cu parcarea, pentru ca-mi place stilul tau si pentru ca am fost si eu la Lido di Jesolo. Impartasesc impresiile tale, nu numai pe cele de acolo, ci toate cele legate despre mirajul Italiei.
Cu stima, Mariana Olaru
mariana.olaru, in legatura cu intrebarea despre film:
Pe site nu se pot incarca direct de catre utilizatori ilustratii muzicale sau video ale impresiilor.
In schimb, in cazul in care respectivul film se poate accesa printr-un link pe care tu il poti posta (de exemplu se afla pe siteuri gen youtube sau trilulilu, acestea ar fi recomandabile), webmasterii vor atasa continutul mutimedia setului de impresii.
Pe scurt, daca ai un link catre filmul respectiv posteaza-l intr-un ecou si incercam sa ne ocupam noi.
Numai bine!
@Maria Olaru,
Stii, dimineata m-am trezit mai devreme ca de obicei si, mintea, cum niciodata nu sta linistita... a luat-o la galop!
Mi-am amintit la acea ora foarte matinala, de trotuarele din statiunea Lido di Jessolo, in zona Piata Marina, cat de frumos erau amenajate de proprietarii magazinelor pline de obiecte de sticla de Murano si de alte lucruri dragute pe care noi turistii le cumparam, vrand parca sa luam cu noi acasa, macar un dram din bucuria pe care am trait-o in cele cateva zile pe care le-am trait fericiti acolo!
Si... m-a coplesit din nou dorul de pinii aceia batrani, care dadeau un farmec deosebit orasului, fiind chiar sinonimi cu insasi numele orasului... apoi de cel mai bun ''melone'' (pepene galben, deosebit de aromat, servit foarte rece)... de muzica aceea in surdina pe care o auzeam plimbandu-ne pe langa fiecare terasa... de italienii care obligatoriu erau fiecare cu un pahar de vin in fata... si, am tras concluzia ca este cea mai frumosa si mai eleganta statiune pe care am vazut-o!
Si, ca sa fac o comparatie, daca as avea de ales intre o vacanta la Londra sau una aici, cu siguranta as alege-o pe cea din urma, fara sa stau prea mult pe ganduri!
Cred ca randurile tale si muzica atasata de webmaster 13, m-au sensibilizat si... o sa ma apuc si eu sa mai scriu un review, tot despre Italia!
Chiar daca fotografiile nu sunt de calitate, locurile sunt superbe si asta conteaza! Ai reusit sa surprinzi frumusetea lor...
buna ziua. va rog mult de tot daca aveti vreun nr de telefon sau o adresa a dirijorului saxofonist... Alfredo Conti sau de la ansamblul borgosesia... lucrez la teatrul davilla din pitesti si am nevoie de dansul... va multumesc. va las maill-ul meu ...
@lorypri29: Pe AmFosAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2008 Un concediu activ & reusit — scris în 04.10.08 de crisxx din 000000 - RECOMANDĂ
- Jun.2007 Minicroaziere - Nu ratati o tura de barca cu motor — scris în 28.01.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ