ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 19 MIN

    Dolomiții! [zona Val di Fassa]

    TIPĂREȘTE

    Incerc sa mai scriu cate ceva de pe unde am mai fost.

    Restante sunt muuulte, foaaaarte multe, nu cred ca voi reusi sa scriu despre multeee.

    De exemplu despre vacanta in Dubrovnik, de anul asta, am incercat sa scriu dupa sejur, am schitat cam jumatate de scriere, dar acolo a ramas.

    Pentru vacanta de vara de anul acesta am ales ca destinatie Tirolul, cu Tirolul de Est si cu Tirolul de Sud.

    Adica o parte a vacantei prin Austria de Jos si o alta parte a vacantei prin Dolomitii din nordul Italiei.

    Testasem anul trecut potentialul acestor zone, cand am fost cazati in zona Alta Badia, in Colfosco in Dolomiti, si zona Hallstatt din Austria.

    Anul trecut am ales zona Alta Badia si cazare in Colfosco. Anul acesta am ales Val di Fassa si cazare in Campitello di Fasa, : fassa.com

    De asta data am ales 3 zone de cazare in Austria si una in Italia.

    Ca itinerariu al vacantei am ales o noapte de cazare in centrul vechi in Budapesta, ok din toate punctele de vedere.

    Apoi am ales o noapte de cazare in sudul Austriei, in Tirol, chiar in apropierea granitei cu Italia. Am ales aceasta cazare pentru a putea face o excursie si o drumetie in zona Lacului Misurina si Tre Cime di Lavaredo din Dolomitii Italieni. A fost mai convenabil in a ne caza in Austria din punct de vedere al preturilor dar si din cauza faptului ca urmatoarea cazare era pentru 3 nopti tot in Austria, in Tirolul de Est, in zona Matrei in Osttirol, la doar vreo 70km distanta de prima cazare. Apoi ne-am mutat pentru alte 5 nopti in Tirolul de sud, in Dolomitii Italieni, in zona Val di Fassa, alegand statiunea Campitello di Fassa. De aici ne-am mutat pentru alte 4 nopti tot in Austria, dar un pic mai sus, in zona Salzburg, tot intr-o zona de munte. Pentru intoarcere alesesem o cazare intermediara, in Ungaria, pentru o noapte, langa Szeged. Dar cu cateva zile inainte de data rezervarii am primit un email de la proprietar in care imi spunea ca din motive tehnice nu ne mai poate primi. Nu a dorit deloc sa detalieze ce motive, fapt ce m-a facut sa cred ca de fapt a inchiriat unui grup mai mare toata pensiunea. Cert este ca am luat legatura cu cei de la booking.com care in nici macar o ora au reusit sa gaseasca o alternative de cazare in zona respective, e drept ca la un pret mai mare, dar oferindu-se ca dupa sejur sa le trimit documentele de plata si sa-mi returneze diferanta de pret platita. Am re-analizat situatia creata si ne-am hotarat sa rezervam noi la o alta pensiune, pe langa Arad. Am socotit ca lungim drumul cu vreo 70km dar castigam a doua zi la plecare acest timp. Am multumit celor de la booking.com pentru suportul si promptitudinea avuta si i-am informat ca am gasit eu alternativa. Si intr-adevar socoteala noastra a fost corecta, castigand in final aproape 2 ore, in ultima zi, cand am plecat spre casa.

    Dar sa revenim la oile noastre. Daca despre Budapesta nu stiu daca voi avea timp si chef sa criu cateva randuri, cu toate ca ne-a placut tare mult aici, iar despre zona Tirolului de Est voi scrie cu alta ocazie, sper, incerc a ma concentra asupra vacantei din Tirolul de Sud, din Dolomitii Italieni.

    Si as vrea sa fac referire in cateva randuri, comparativ, si la vacanta avuta in urma cu un an tot in Tirolul de Sud. Nu stiu daca voi reusi sa scriu un articol separat doar despre vacanta de anul trecut din Dolomitii Italieni.

    Cum am ajuns in Dolomiti

    Anul trecut am ales varianta prin Ungaria si Slovenia.

    Am ales tot o noapte intermediara in Budapesta, avand cam 850km in prima zi, apoi inca vreo 550km si ne-am oprit pentru 4 nopti in Slovenia, in zona Parcului National Triglav, la Ratece, un micut satuc turistic din vecinatatea mai cunoscutei Kransjka Gora. Dupa cele 4 nopti petrecute aici, despre care nu stiu daca voi gasi timp sa povestesc un pic, am plecat spre Dolomiti, alegand ruta direct prin Italia strabatand Dolomitii prin Auronzo si Cortina d’Ampezzo, ajungand in Pasul Falzarego la 2100m. De aici am coborat spre San Casiano si am urmat spre Corvara in Badia si Colfosco. In total vreo 215km dar care sunt facuti numai prin munte, in cam 4-5 ore. Un drum foarte frumos, care ne-a placut tare mult.

    Anul acesta am avut o cazare intermediara tot in Budapesta, pentru o noapte, in centrul vechi, apoi am mers pentr 3+1 nopti in Tirolul de Est In Austria. De la ultima cazare din Tirolul de Est am ales varianta de a merge in Tirolul de sud, in Campitello di Fassa din Zedlach, de langa Matrei in Osttirol, prin Pasul Stalle. Mai era varianta prin Lienz, Sillian si apoi sa intram in Italia trecand prin San Candido, Brunek si apoi Corvara di Badia, Colfosco, Pasul Gardena, Pasul Sella, Campitello di Fassa. Sau tot urmand drumul prin Lienz, san Candido iar de aici urmand spre Cortina D’Ampezzo, apoi Malga Ciapela, Lago di Fedaia, Alba, Canazei, Campitello di Fassa. Sunt cam 160-170km pe oricare din variantele alese. Dar daca pe varianta prin Lienz, Brunek mai fusesem anul trecut cand am plecat din Colfosco spre sejurul din Austria, de la Hallsttat. Iar pe varianta prin Cortina D’Ampezzo jumatate de drum fusesem anul trecut, iar cealalalta jumatate o faceam chiar in vacanta asta cu ocazia excursiei spre Lacul Misurina si Tre Cime di Lavaredo, iar prin Malga Ciapela urma sa ajungem in zilele urmatoare cu ocazia urcarii pe Ghetarul Marmolada, am zis sa alegem varianta prin Pasul Stalle.

    Zis si facut. Am plecat dimineata, pe la 9,00 spre destinatia noastra. Drumul este foarte frumos, si incepe sa urce destul de sustinut, ajungand in Pasul Stalle la vreo 2100m. Ideea este ca daca pana in pas se ajunge pe un drum ok, cu cateva serpentine, odata ajuns sus, in pas fiind chiar granita, te intampina un panou informativ si un semafor. Acest panou te informeaza ca pe sensul de cobarare spre Ialia se poate circula 15 minute la fiecare ora, iar restul timpului de 45 minute din fiecare ora este alocat masinilor ce urca. Asta pentru ca pe partea italiana latimea soselei este strict cat o banda, si are virajele foarte stranse. Din acest motiv se circula alternativ. Ideea este ca daca abordezi drumul de pe partea austriaca in urcare si coborare pe partea italiana drumul este mai usor abordabil pentru ca urcarea este mai lina, treptata, si curbe nu foarte stranse. In schimb pe partea italiana coborarea/urcarea este foarte abrupta si stransa, cu serpentine dese si in ac de par. Iar daca masinuta ta nu prea are cai sub capota cam tragi de ea, tinand in spatele tau inclusiv pe motociclisti. Ai cam 3km in care cobori de la 2060m la aprox1750m. De acolo ne-am indreptat spre Bruneck si Corvara in Badia, apoi spre Colfosco. Colfosco, unde am fost cazati anul trecut pentru 5 nopti, este de fapt mai mult un sat turistic situat la altitudinea de aprox 1625m, intre localitatile mai cunoscute Corvara in Badia si respectiv Selva di Val Gardena. Adica in cam 2 km urci 200m diferenta de nivel, apoi dupa inca vreo 7km ajungi in Pasul Gardena la aprox. 2100m. De aici se coboara cam 10km pana in Selva di Val Gardena, pana la altitudinea de aproape 1550m. Din Val Gardena se urca iar pana in Pasul Sella pe la vreo 2175m, de unde se coboara alti vreo 11km pana in Canazei la vreo 1450m. De aici se poate continua inca aproape 2km pe Val di Fassa si ajungi in Campitello di Fassa.

    Din Canazei te poti intoarce un pic inapoi spre Pasul Sella, cam 4 km dar apoi faci dreapta si urci in Pasul Pordoila vreo 2240m altitudine. De acolo dupa alti vreo 9km de coborare ajungi in localitatea Arabba la vreo 1600m altitudine. De aici dupa alti vreo 9 km, trecand prin Pasul Campolongo, la vreo 1900m, ajungi inapoi in Corvara in Badia.

    Pasul Gardena impreuna cu Pasul Sella, Pasul Pordoi si Pasul Campolongo fac parte din circuitul Sella Ronda, un circuit fain ce se poate face atat auto, dar si cu bicicleta sau motocicleta, fiind cam 52km de urcusuri si coborasuri, foarte faine. Poti alege si o varianta inedita, cu transportul pe cablu, fie cu telecabina, telegondola sau telescaunul. Te urci intr-o gondola de la baza muntelui, ajungi sus pe un versant, si poti lua alta gondola de pe varf sis a cobori pe un alt versant, si tot asa. Dolomitii sunt impanziti cu asemenea mijloace de transport pe cablu.

    Toate aceste urcusuri si coborasuri sunt bineinteles in curbe mai stranse sau mai largi, si in numar mare. Cu peisaje superbe de o parte si de a alta. De fapt alaturati vreo 4-5 Transfagarasanuri de ale noastre si aveti o imagine apropiata de ce inseamna sosele prin Dolomiti. Nu degeaba este patrimoniu UNESCO.

    Cand ajungi in fiecare pas, e musai sa opresti pentru privelistile minunate ce se vad de la inaltime, iar vara este foarte aglomerat pe sosele. Se circula foarte civilizat, daca intalnesti biciclisti in urcare (si intalnesti la tot pasul), astepti cuminte in spatele lor, pana reusesti sa-I depasesti in siguranta.

    Ajunsi in Campitello de Fasa, trecand prin Canazei, putem spune ca prima impresie a fost foarte, foarte buna.

    Deja cunosteam cateva din statiunile din Dolomiti, cu ocazia sejurului de anul trecut, eram familiarizati cu aspectul cochet al statiunilor, cu animatia din ele, cu imaginea superba a versantilor din jur, dar Capitello ne-au impresionat aspectul cladirilor a desenelor si picturilor de pe fatadele lor. Foarte vesele si placute ochiului.

    In zilele urmatoare ne-am plimbat pe firul vaii, trecand de Campitello, trecand dintr-o localitate in alta, pracurgand cam 20 km intre Canazei si Moena. Practic mergi pe firul unei vai flancata de versanti superbi. Alta zi am luat-o in sens opus, spre Canazei, si am urmat dreapta prin Alba, Penia, pana in Malga Ciapela. Dar putem spune ca dintre toate localitatile si statiunile prin care am trecut, cel mai mult ne-a placut Campitello. Datorita numarului foarte mare de cladiri pictate pe exterior. Doar Canazei mai are un numar mare de cladiri, dar parca mai multe sunt in Campitello.

    Cazarea a decurs super rapid, am beneficiat si de parcare subterana, cu acces securizat cu cartela de acces si cu parcare alocata camerei.

    La procedura de check-in am primit pe langa carduri de acces si 2 carduri.

    Un card turistic cu o serii de facilitate pentru diferite activitati Val di Fassa Card. Nu enumar facilitatiile incluse pentru ca le veti gasi in link-ul urmator: fassa.com/EN/Card. Singura facilitate pe care as dori sa o precizez este ca acest card faciliteaza un discount la achizitia cardului Panorama Pass: fassa.com/EN/PanoramaPass. Cu acest card ai acces nelimitat la toate instalatiile de transport pe cablu din zona Val di Fassa, pe perioada aleasa. Costul acestui card este de 65 euro pentru 3 zile din 6, iar cu reducere este 56 euro. Si este 92 euro pentru 6 zile din 6,79 euro fiind redus.

    Celalalt card pe care l-am primit de la receptie a fost un card care ne facilita niste discounturi la cateva restaurante cu care avea parteneriat hotelul nostru. Si bineinteles ca le-am testat pe toate, pe langa alte cateva ce nu figurau in lista respectiva.

    Iar instalatii de transport pe cablu sunt multe in zona. Cine nu doreste a se plimba pe jos, sau cu masina poate adopta varianta pe cablu. Ajungi intr-o zi foarte departe, peste vai si culmi muntoase, din instalatie in instalatie.

    Ca si pentru rezervarea de anul trecut din Colfosco, am inceput sa cautam informatii si cazari cu aproape un an inainte. Stiam deja ca zona Dolomitilor si a Tirolului Austriac sunt zone scumpe. Iar luna august este varful. Cel mai scump. Anul trecut am rezervat incepand cu 15 iulie sejurul, iar anul asta am rezervat incepand cu ultima saptamana din august, plus o saptamana inceputul lui septembrie. La noi vacanta de vara, de ani de zile, are musai 2 saptamani, minim 15nopti, nu mai putin.

    Stiam deja ca oricum am cauta cazari sub 60 euro/noapte, camera dubla cu mic dejun, conform criteriilor noastre de alegere, nu vom gasi. Anul trecut am stat in Colfosco cu aprox. 78 euro/noapte, acum cu aprox. 86 euro/noapte. Ambele cu mic dejun inclus, tip buffet.

    Cazarea pe care am avut-o anul trecut la jumatatea lui iulie a fost aprox. 78euro/noapte, iar anul acesta, in august era aprox. 150 euro/noapte. =))

    Mai stiam inca de cand ne-am hotarat sa ne cazam in zona Val di Fassa, ca in Canazei si Campitello este o comunitate mare de romani veniti la munca aici.

    Credeam ca sunt multi, dar doar la fata locului ne-am dat seam ace inseamna multi. La tot pasul auzeai vorbind romaneste in Campitello, persoane care se vedeau ca nu sunt turisti. Inclusiv in hotelul nostru lucrau 4 romani, lucru aflat de la unul din baietii din “echipa suport” de la micul dejun.

    Acest baiat a fost o prezenta tare placuta, un baiat stilat, placut, In a doua dimineata cand am coborat la masa, cand a venit sa ne intrebe ce cafea dorim, ne-a intrebat direct in lb.romana observand anterior ca vorbim romaneste intre noi. Mai mult, s-a scuzat ca in prima dimineata nu ne-a identificat, stiind de la receptie ca sunt turisti romani in hotel. In diminetile urmatoare ne-a intampinat direct cu cafeaua preferata a fiecaruia. Tot el ne-a confirmat ca procentul de romani veniti la munca aici este foarte mare.

    Ce poti face in Campitello di Fasa si Val di Fassa

    Sunt cateva magazine cu haine tehnice de munte, gasesti un supermarket maricel, pe 2 etaje, in centru, dar si mai multe magazine cu suveniruri si produse specifice zonei.

    La capitolul restaurante Campitello sta foarte bine, gasesti pentru toate gusturile si toate buzunarele. De la restaurante elegante si sofisticate pana la terasute si pub-uri unde poti manca o pizza rapid.

    Singurul inconvenient, pentru noi, al majoritatii restaurantelor din Campitello, ca si din restul Dolomitilor de altfel, este programul lor.

    Dupa pranz, marea majoritate a restaurantelor nu mai servesc mancare ci doar bauturi. Unele mai servesc doar dintr-un meniu extrem de redus, cu pizza si bruschete. Se deschid sau incep sa serveasca si “mancaruri serioase” incepand cu orele 18-19. Dar nici asa nu tin deschis foarte tarziu in noapte, multe se inchid in jurul orei 21,30-22,00.

    Asa ca daca ti se facea foame undeva dupa ora 14,00 nu aveai prea multe optiuni. pizza, paste, bruschete si alte cateva similare.

    In rest farniente, dolce farniente, dupa amiza!

    Dintre restaurantele pe care le-am incercat noi as aminti:

    Restaurantul Kamerloy: kamerloy.com/en, unde aveam si o reducere de 10% prin cardul oferit de la hotel. Ne-a placut aici, atmosfera fiind placuta, calda, primitoare, cu servire prompta. In seara in care am fost noi restaurantul era plin.

    Restaurantul Ladin ar fi urmatorul testat pe lista noastra: hotelladina.it/en/ristora ... valley-flavours

    Aici am dorit sa ajungem si prin prisma denumirii restaurantului: LADIN.

    Intotdeauna in locurile in care mergem cautam sa incercam preparatele specifice locurilor vizitate.

    Ladinii sunt o minoritate etnica din Dolomiti, foarte veche pe aceste meleaguri, despre care a scris si Nicolae Iorga, care s-ar zice ca sunt inruditi cu vlahii.

    Tirolul de sud este o regiune autonoma, in care cam 69% sunt vorbitori de germana, 27% vorbitori de italiana, si 4% de ladina. Ladina este lb. oficiala si in administratia locala, in locurile cu populatie majoritara ladina. Oricum Tirolul de Sud, care a fost lipit Italiei dupa Primul Razboi Mondial, are o autonomie totala fata de restul Italiei, PIB-ul sau fiind cu peste 30% mai mare fata de cel mediu al Italiei, si dublu fata de Sicilia, de exemplu.

    90% din taxele si impozitele colectate sunt reinvestite in plan local, doar 10% se duc catre “centru”.

    Revenind la oile noastre, la mancare, ne-am amintit ca anul trecut cand am fost cazati in Colfosco, si acolo fiind o zona cu populatie ladina, mancasem cateva preparate cu specific ladin, foarte gustoase. Si am zis sa incercam si aici. A fost ok mancarea, dar parca aceasta carciumiara nu avea acel ceva, cu care sa rezonezi. Si aici am avut un discount de 10% prin cardul de la hotel.

    As mai vrea sa amintesc de un singur restaurant, si el pe lista cu 10% reducere de la hotelul nostru.

    Este vorba de Villa Ruggero Wine Hotel: villaruggero.com/en/home-en

    Aici ne-a placut cel mai tare, incat am revenit si in serile urmatoare.

    Un restaurant micut, cochet, cu un aer de veche carciumioara, elegant si rustic in acelasi timp.

    Manacare foarte, foarte buna, gustoasa, diversificata, iar la capitolul vinuri, nu-si faceau casa de ras. Pentru toate gusturile. Bineinteles ca la loc de cinste stateau si podgoriile locale.

    Acest restaurant chiar il recomand, pentru atmosfera, mancarea si vinurile sale.

    Iar daca doresti sa trandavesti ziua pe o terasuta faina, sorbind dintr-o bere buna, la draft, recomand cu caldura Stua Anthilia, chiar in centru, langa supermarket. Ai ocazia sa vezi aici fotografii/panouri cu imaginea localitatii in perioada interbelica. Foarte fain acolo.

    Restaurante sunt multe, foarte multe, timp si chef sa ai (si parale in buzunare ????)

    Iar ca preturi, o cina, pentru 2 persoane, cu ceva bautura langa se pozitioneaza undeva in jurul a 40-45 euro. Nicioadata nu am platit mai putin de 40 euro, in cele 10 nopti petrecute in Dolomiti in cele doua sejururi.

    De fapt as pozitiona pe acelasi palier preturile la mancare in Tirolul Austriac, Dolomitii si Triglavul Sloven. Iar la cazare cel mai scump este in Dolomiti, in Tirolul Austriac si in Slovenia fiind ceva mai ieftin.

    Si gata cu mancarea si beutura! :)

    Din Campittelo poti urca pana la Refugiul Col Rodella cu telecabina, diferenta de nivel fiind de aprox. 1000m, ajungand pana la altitudinea de aprox. 2450m. costul unei urcari este de 12 euro/persoana.

    Aceasta telecabina este excelent pozitionata, pentru ca nu este nevoie sa te mai deplasezi din statiune pentru a urca pe culmile montane. Plus ca de la capatul superior sunt foarte bine pozitionate si inlantuite alte cateva instalatii de transport pe cablu ce te poarta peste alte cateva culmi. De aici ai priveliste faina spre Vf. Sasso Piatto si Sasso Lungo

    Coborarea este 9 euro, dar poti opta si pentru un bilet dus- intors care costa 19,5 euro.

    Am folosit si noi aceasta oportunitate pentru o drumetie, intr-una din zile urcand cu telecabina si economisind cam vreo 3 ore de urcat pe jos, iar de acolo am plecat intr-un circuit pastrand oarecum o altudine constanta, dar care era cu urcusuri si coborasuri repetate. Nu grele, dar dese. ????

    Intentia era de a urca si pe Vf. Sasso Piatto, la 2969m. Dupa cam 5,5k am ajuns la Refugiul Sasso Piatto, la 2300m altitudine, plattkofel.com/en/rifugio ... to/welcome.html, trecand intai pe la Refugiul Friedrich August si Refugiul Sandro Pertini, pe o portiune foarte usoara, cu poteca larga. Privelistea este superba unde-ti indreptai ochii, pe un versant sau pe altul, vremea superba la inceput, dar care cand am ajuns dupa vreo ora si jumatate la refugiu deja dadea semne de schimbare.

    Am analizat un pic problema socotind ca pana pe varf mai facem cam 2 ore plus coborarea care ne mai lua si ea probabil vreo ora si jumatate. Urcarea este sutinuta, destul de abrupta, ai cam 2km si vreo 600m diferenta de nivel. Iar nori se adunau amenintator chiar pe varf.

    Am renuntat in a urca dar am zis sa nu ne intoarcem pe acelasi drum. Mai aveam varianta de a cobori direct de la refugiu pe o poteca ce cobora pe firul unei vai direct in Campitello, in cam 1h30’-1h45’, dar am zis ca e cam devreme totusi si sa mai lungim un pic tura. Asa ca am continuat cam pe acelasi profil de inaltime si am zis sa mergem pana in Pasul Duron sis a coboram pe firul unei alte vai, Val Duron si Refugiul Micheluzii. Priveliste faina pe culme, varfuri semete si pasuni faine, marmote curisoase ici si colo, multe vacute ce pasteau linistite pe intinsele pasuni alpine. Tot aici am vazut pentru prima data iaci ce pasteau linistiti. Statul Italian s-a implicat in aclimatizarea acestor animale in zona Dolomitilor.

    In aceasta vacanta, in Dolomiti am intalnit pentru prima data un iac in libertate, in Tirol, cand am fost intr-o drumetie spre un ghetar, am intalnit ibexul, acea capra salbatica cu coarne lungi, iar in drumetia de langa Salzburg am intalnit un superb exemplar de vipera neagra. Nu punem la socoteala multele marmote intalnite sau caprele negre vazute in aceasta vacanta.

    Revenind la drumetia noastra, ne-a mai luat cam 6 ore sa ne intoarcem in Campitello, pe ultima portiune de drum, cam 2km de drum forestier, prinzandu-ne si ploaia. Am facut in total cam 20km, in cam 7h30min, de mers agale, admirand si fotografiind natura. A meritat din plin.

    Alta zi in care a se anunta cu ploaie si vreme rea dupa pranz am dedicat-o Ghetarului Marmolada.

    Marmolada este cel mai inalt varf din Dolomiti cu cei 3343m ai sai. Se zice ca exista si o legatura intre momarlanii nostril din Valea Jiului si Marmolda. Ca momarlan ar veni de la marmolan, muncitorii italieni care venisera sa munceasca in minerit pe Valea Jiului gasind multe asemanari intre bastinasi si pastorii din jurul Marmoladei.

    Pe Marmolada, care este un ghetar de fapt, se poate ajunge cu telecabina, urcand din localitatea Malga Ciapela. Sunt cam 21km pana acolo, trecand prin Canazei, Alba, Penia, ajungand la -b]Lago (Lacul) di Fedaia si Pasul Fedaia.

    Aici lasi masina in parcarea gratuita, si te urci in telecabina. Sunt de fapt 2 telecabine. Prima te urca de la 1450m altitudine pana la 3000m, iar urmatoarea te urca pana pe ghetar la 3265m, funiviemarmolada.com/en

    Stiind de vremea rea anuntata am plecat foarte de dimineata de la hotel, pe la 9,15 fiind deja cu biletele cumparate. Un bilet dus-intors pana sus este 30 euro/persoana. La statia intermediara de la 3000 m exista si un muzeu dedicate luptelor grele din Primul Razboi Mondial, ce s-au dat pe aceste inaltimi.

    Tot aici poti face o tura pentru a vizita fortificatiile ridicate de cei ce au aparat aceste ametitoare inaltimi. Vezi transee sapate in stanca, poteci in stanca, adaposturi sapate in peretele muntelui. Acestea ca si muzeul se pot vizita fara taxe suplimentare, fiind incluse in pretul biletului de telecabina.

    De fapt majoritatea traseelor de via ferrata amenajate in prezent sunt de fapt vechile cai de acces amenajate in timpul razboilului. Dolomitii sunt brazdati de urme, de marturii ale primului razboi Mondial.

    Noi am lasat vizitarea lor la coborare, grabindu-ne sa ajungem sus sa nu se strice vremea.

    La statia finala este amenajata o platforma metalica de unde ai deschidere la 360 grade in jur. Se vede “la doi pasi” Vf. Marmolada, dar si Lacul si Pasul Fedaia pe langa care am trecut cu masina, si o gramada de varfuri semete. Privelistea este superba, nu se poate descrie in cuvinte. Aici mai poti vizita si o micuta capela si potu cobori direct pe ghetar. Lucru care l-am facut sin oi. Este o senzatie deosebita, sad ai de zapada. Nu ne-am mai aventurat si sa urcam pe Vf. Marmolada, pe de o parte ca teebuia sa mergem pe zapada, iar pe de alta parte din cauza vremii. In nici 30 minute de cand am coborat pe ghetar a inceput sa se ridice o ceata destul de groasa, care a taiat efectiv campul vizual. Practic nu mai vedeai decat la vreo 50m in fata. Nimic din frumusetile ce ni se dezvaluisera privirii nu mai vedeau acum.

    A fost exact la timp sa urcam sis a apucam sa vedem splendoarea din jur. Am coborat apoi la statia intermediara, am vizitat muzeul in tihna, am facut si o tura scurta prin fortificatiile din stanca, dar a trebuit sa restrangem vizita pentru ca deja a inceput o burnita rece cu un vanticel taios.

    Noi oricum ne-am declarant foarte multumiti de acesta excursie. Vacanta de anul acesta din Dolomiti si Tirol, putem spune ca a fost si vacanta ghetarilor, pe langa acest ghetar, fiind si pe Ghetarul Dachstein din zona Salzburg dar si facand o drumetie pe un alt ghetar din tirolul de Est, pe Innergschlöss.

    Alta zi care s-a anuntat tot cu ceva vreme rea am dedicate-o unei ture cu instalatiile pe cablu. Doream sa ajungem si pe Sass Pordoi o terasa stancoasa la 2950m. Pentru a ajunge aici ai urmatoarea varianta: telecabina Campitello - Col Rodella, imediat la vreo 100m luai un telescaun Rodella des Alpes ce te cobora un pic pe alta versant, de unde te lasa telescaunul luai o gondola ce cobora pe firul unei vai pana in Pradel, de aici o alta gondola in forma de butoi te urca pana la 1926m, la Pecol. De aici cam in 30 minute de mers pe jos, urcand usor ajungi pana in zona Col dei Rossi, unde gasesti si un Refugiu unde poti manca sau bea un suc ori o bere si in a admira in toata maretia sa Marmolada care se arata peste haul vaii din fata. Din aceasta zona ar fi trebuit sa coboram cam 30 minute pana in Pasul Pordoi la 2240m de unde ar fi trebuit sa luam o telecabina care ne urca pe Sass Pordoi la 2950m. Apoi sa coboram cu acceasi telecabina sis a urcam la loc in Col dei Rossi. Dar vremea iar ne-a jucat feste, Sass Pordoi era invaluit in ceata, nori se adunau amenintatori, asa ca am reconfigurat.

    Aceasta terasa stancoasa o vazusem totusi cu alta ocazie, anul trecut. cand am facut o drumetie din sens opus, din Corvara in Badia pana pe Vf. Piz Boe, la 3152m altitudine, acest varf fiind chair deasupra lui Sass Pordoi. Am ales sa coboram cu telecabina in statiunea Penia, care de fapt este la doar vreo 6km de Campitello, darn oi am ajuns aici dupa ce am facut un ocol larg pste versanti si vai, cu instalatiile pe cablu. Ne-am plimbat un pic prin ploaia marunta ce incepuse si am urcat inapoi cu telecabina sperand ca poate pe partea cealalta de munte s-a mai indreptat vremea. Din pacate nu era asa, asa ca am ales tot de aici o alta telecabina ce ne-a coborat spre Canazei, cu o statie intermediara de unde a trebuit sa luam o gondola.

    Din Canazei dupa ce am mancat o pizza la un restaurant care mai servea mancare, fiind deja trecut de ora 14,30. De acolo pana in Campitello am plecat pe jos, pe la marginea padurii, pe un traseu amenajat pentru pietoni si biciclete, cale de 1,5km.

    Toate aceste plimbari cu instalatiile pe cablu au costat 32euro/ persoana, putand achizitiona o cartela cu care te puteai plimba nestingherit toata ziua.

    Nu am descris aici, in acest articol, drumetia pe care am facut-o la Lacul Misurina si Tre Cime di Lavaredo, pentru ca pe acestea le-am facut cazat fiind in Tirolul Austriac, iar din zona Val di Fassa este destul de lung drumul sunt cam 84km. Se poate faceaceasta excursie mult mai usor din zona Cortina D'Ampezzo sau din zona de unde am ales eu sa o fac.

    Revenind la Campitello, afara acestor plimbari pe jos sau cu telecabina, poti beneficia si de pistele de biciclete care sunt peste tot, intre localitati.

    Ce pot sa va spun doar: mergeti cu incredere in Dolomiti, cu siguranta veti fi incantati.

    Noi putem spune ca deja Dolomitii isi au locul lor bine stabilit in sufletul nostru, am rezonat cu aceste locuri.

    Vacante faine!

    P.S.1

    Am atasat si costurile cazarilor pe care le-am avut in Vacanta 2019 (25aug-08sep)

    Nr. nopti / Unitate cazare / Cost Dubla / Tip masa / Localitate / Regiunea

    1 / OktoHome Suite / 45 / FM / Budapesta / Centrul Vechi Budapesta

    1 / Bauernhof Untergrafer / 60 /FM / Innervilgraten / Tirol

    3 / Zedlacherhof / 150 / FM / Zedlach / Matrei in Osttirol / Tirol

    5 / Garni Aritz / 432 / MD / Campitello di Fassa / Dolomiti

    4 / Bauernhof Krahlehenhof / 305 / MD / Filzmoos / Tirol - Salzburg

    1 / Ráday Apartman / 28 / FM / Szeged / Szeged Ungaria

    Total 15 nopti =1020 Euro

    P.S.2

    Am atasat si costurile cazarilor pe care le-am avut in Vacanta 2018(07iul-22iul)

    Nr. nopti / Unitate cazare / Cost Dubla / Tip masa / Localitate / Regiunea

    1 / Riverside City / 38 / FM / Budapesta / Centrul Vechi Budapesta

    1 / Apartments Oman  / 170 /FM / Ratece-Kransjska Gora / Triglav Slovenia

    3 / Pension Mirandola  / 395 / MD / Colfosco / Dolomiti

    5 / Pension Leprich / 225/ MD / Bad Goisern/ Hallstatt Austria

    4 / Rooms Marijanović / 75 / FM / Vrelo Korenicko / Plitvice Croatia

    1 /Etno Kompleks Kapetan Mišin/30/MD/Donji Milanovac/Cazanele Dunarii Serb

    Total 15 nopti = 933 Euro

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Testosu' in 03.11.19 01:32:44
    Validat / Publicat: 03.11.19 05:25:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Tre Cime di Lavaredo
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [03.11.19 08:57:16]
    »

    Excepțional review-ul.

    --

    AI putea te rog menționa o estimare a costurilor acestor 6 zile / nopți în zona Dolomiților?

    Ne poate ajuta -- îi poate ajuta pe eventualii interesați în a participa la ”Caravana AFA 2020

    Mă poate ajuta și pe mine -- mi-ar confirma intuiția că am reușit să obțin prețuri BUNE pentru cele 3 nopți de cazare în „etapa Dolomiți” (avem 2 variante, dintre care „recomandabilă” ar fi cea cu HB, mic dejun și cina)

    webmaster
    [03.11.19 09:02:53]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [03.11.19 09:12:34]
    »

    @Admin: Caut, pentru ca am ramase in laptop centralizatoarele de costuri cazare din Dolomiti, atat din cele 5 nopti (dar si restul de 8 nopti din Tirolul Austriac) de anul acesta, cat si din cele 5 nopti de anul trecut (si cele 3 nopti din Austria). Revin!

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [03.11.19 09:18:52]
    »

    @Admin: Acest articol l-am scris in fuga, vazand postarea cu Caravana, exact cu scopul de a reusi sa pot oferi o cat de mica informatie folositoare, usurarii organizarii Caravanei. Altfel nu stiu daca reuseam sa ma adun sa mai scriu vreun articcol. Cred ca am vreo 3-4 articole incepute, schitate, dar ramase neterminate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Admin
    [03.11.19 09:26:32]
    »

    @Testosu :

    Acest articol l-am scris in fuga, vazand postarea cu Caravana, exact cu scopul de a a reusi sa pot oferi o cat de mica informatie folositoare, usurarii organizarii Caravanei.

    Am intuit asta -- mulțumiri!

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [03.11.19 10:34:40]
    »

    @Admin: am atasat articolului si costurile cazarilor din vacantele 2019 si 2018 din acele zone.

    Mika
    [03.11.19 12:29:11]
    »

    @Testosu: Felicitări pentru review și pentru destinația aleasă! Am in plan o vacanță in Dolomiți ca să incerc câteva din traseele de Via ferrata, așa că review-ul tău a fost binevenit. Dolomiții - un loc de vis.

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [03.11.19 14:28:16]
    »

    @Mika: Chiar merita încercat. Am admirat un asemenea traseu chiar din șaua de sub Tre Cime. Era un grup pe versantul opus. I-am urmărit și fotografiat cu zoom-ul aparatului foto.

    Fain traseu. E drept ca sunt și variante dificile ce nu pot fi abordate decât de o anumita categorie de turiști, dar sunt și multe pentru o larga categorie. Pe traseul de care am amintit erau și copii.

    Multumesc pentru aprecieri.

    Vacante faine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    roth
    [03.11.19 19:29:23]
    »

    @Testosu : Minunat si bine structurata vacanta ta. Pica la fix pentru doritorii de caravana si nu numai.

    PS

    Poza 3, "o vacuta" ???? pe bune...

    Testosu'AUTOR REVIEW
    [03.11.19 22:36:05]
    »

    @roth: ???? o vacuta bine crescuta ????

    Dana2008
    [04.11.19 10:41:29]
    »

    @Testosu: Buna!

    Felicitari pentru articol, destinatia minunata si fotografiile splendide!

    Dolomitii sunt in planul de vacanta de mult timp, sper sa ajungem sa ii vedem cat mai curand... ma refer in cativa ani, pentru anul viitor ne-am inscris la o croaziera si atunci ne concentram efortul in acea directie. Poate peste doi ani... dar pana atunci am adnotat articolul pentru ca este foarte bun si la momentul oportun vreau sa il am la indemana.

    Noua ne plac foarte muntii, ne plac drumetiile si piscurile tot mai inalte.

    Calatorii placute! Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Testosu'AUTOR REVIEW
    [10.11.19 19:43:31]
    »

    @Dana2008: Și noi am avut anumite destinații pe care le-am urmărit 4-5 ani pana am reușit sa le și materializam.

    Pentru iubitori de munte, ca voi, Dolomitii cred ca ar trebui sa fie pe lista scurta.

    Munți faini și chiar la îndemână atât în ceea ce privește costul dar și distanta sunt Munții Tatra. Atât pe partea slovaca, cât și pe partea poloneza.

    Vacante faine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Mika, roth, Testosu'
    Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Dolomiți:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10167407989502 sec
    ecranul dvs: 1 x 1