ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 24 MIN

Pământul făgăduinţei. Israel – profil de ţară

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Zis-a Dumnezeu către Moise: „Am văzut necazul poporului Meu în Egipt şi strigarea lui de sub apăsători am auzit şi durerea lui o ştiu. M-am pogorât dar să-l izbăvesc din mâna Egiptenilor, să-l scot din ţara aceasta şi să-l duc într-un pământ roditor şi larg, în ţara unde curge lapte şi miere... ”

Facerea, 3:7-8

Cum am ajuns în Ţara Sfântă

De mulți, foarte mulți ani mi-am propus să ajung în Israel, în primul rând pentru a vizita locurile sfințite de trecerea Mântuitorului prin Ierusalim și Bethlehem. Mereu am gândit că, aidoma musulmanilor, pentru care unul din cei cinci stâlpi ai Islamului este pelerinajul, măcar o dată în viață, la Mecca, și creștinii au obligația spirituală de a-și cunoaște rădăcinile religioase. Și ce cale mai bună decât aceea de a păși pe urmele lui Hristos?

În același timp însă, nu am dorit să mă supun restricțiilor unui circuit organizat, ci să umblu de capul meu, să vizitez numai ceea ce mă interesa și să încerc să-mi fac o imagine cât mai cuprinzătoare despre Israel în general și despre viața locuitorilor acestei țări, fără a mă limita la obiectivele turistice cu încărcătură istorico-religioasă. În plus, recunosc cinstit că studiind programele diverselor agenții, am ajuns la concluzia că fizic nu aș face față ritmului pe care le impun în ideea de a vedea cât mai mult într-un răstimp cât mai scurt. Mie îmi place să stau locului și să studiez în tihnă detaliile arhitectonice, să mă așez pe scările câte unei biserici pentru a citi din ghiduri, să fac pauze de cafea și o țigară-două, să mă holbez în stânga și în dreapta și să mă plâng de dureri de șale... =))

Cu alte cuvinte, nu sunt genul disciplinat, capabil să se plieze pe cerințele unei excursii planificate pe zile, ore și minute, și nici tânără și sprințară ca să pot ține pasul la un maraton. Și, ca fapt divers, în sprijinul acestor afirmații vă aduc o mică povestioară: în Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, am întâlnit un grup de români veniți în pelerinaj, însoțiți de un preot. La intrarea într-una din biserici, un bărbat de vreo 50 de ani s-a așezat pe o bancă, la umbră, în așteptarea colegilor... de suferință (era trecut de prânz și foarte cald). Peste un minut, când a apărut grupul în frunte cu preotul, acesta l-a luat la rost pe bărbat: cum își permite să iasă din rând și de ce stă și se odihnește, când toată lumea e în picioare, pregătită să ia cu asalt lăcașul religios? Imediat în minte mi-a răsărit propria imagine, în ipostaza de a fi muștruluită de un șef de trib năbădăios, fie el față bisericească sau mirean... Zău așa, cum mi-ar fi stat?!! :)

Nu în ultimul rând, prețurile acestor pelerinaje creștine în Israel mi s-au părut mereu descurajator de ridicate, motiv pentru care am tot amânat an de an luarea unei decizii, în speranța unei „replieriˮ - a se citi „scădere a tarifelorˮ, fapt care s-a întâmplat dar micșorând în același timp durata circuitelor clasice de la 7 la 5 zile! Și făcând bilanțul la finalul sejurului am văzut că suma pe care am „spânzurat-oˮ împreună cu soțul în 7 zile a fost mai mică decât am fi cheltuit în 5 zile de excursie în grup. Avantaj noi!

Pe de altă parte, după lecturarea celor două cărți care au constituit baza documentării mele pentru Israel (și pe care le voi menționa mai încolo în acest review), am fost ferm convinsă că țara asta se poate vizita numai în excursii organizate: la mijloc erau prea multe chestii complicate, prea multă logistică implicată în găsirea de mijloace de transport, prea mult timp necesar pentru stabilirea rutelor și obiectivelor de vizitat etc. Deci ar fi trebuit să mă înham la o muncă de cercetare foarte serioasă. Dar de când mi-e mie frică de muncă?!!

În fine, pentru a nu prelungi prea mult eterna discuție pe marginea avantajelor și dezavantajelor oferite de circuitele organizate de o agenție versus cele ale unei vacanțe pe cont propriu (sau DIY – Do it yourself, așa cum i se spune mai nou), vă voi spune ce compromis am făcut și cum am alcătuit

Programul

Decizia de a lua în piept greutățile vieții de turist și a-mi organiza singură excursia am luat-o încă din septembrie 2016, când compania noastră low-cost albastră a lansat zborurile pe destinația Tel Aviv venind cu o ofertă promoțională: 75 de dolari de persoană dus-întors. Am cedat impulsului și, fără a sta pe gânduri, am achiziționat două bilete pentru începutul lunii iunie 2017.

Bun!

Aveam la dispoziție fix 7 zile, cu plecare din București dimineața devreme și retur din Tel Aviv la ora 10.50, adică foarte convenabil. Cum aveam să gestionez perioada?

Din start am luat în calcul un număr mai mare de zile dedicate Ierusalimului, hotărâtoare în acest sens fiind uriașa sa bogăție de obiective, precum și posibilitatea de a ajunge de acolo relativ ușor, cu autobuzul, la Bethlehem. La un moment dat m-am gândit chiar să fac rezervarea la Bethlehem, unde prețurile la hoteluri sunt mai prietenoase, însă asta ar fi însemnat să facem naveta la Ierusalim – timpul pierdut și banii pe care i-am fi aruncat pe transport ar fi compensat diferența de la cazare. Așa că până la urmă am ales un hostel prăpădit în Ierusalim, dar cu niște atuuri incontestabile, pentru care am plătit 300 de dolari pe 5 nopți.

Ultimele două zile le-am rezervat Tel Avivului și Jaffei, destinații mai degrabă ocolite de pelerinajele și circuitele organizate dar pe care am ținut cu tot dinadinsul să le vizitez pentru a avea și imaginea Israelului modern, occidental. Și aici am optat pentru un hostel modest dar bine poziționat, pentru care am plătit 134,50 de dolari.

Cele 5 zile petrecute la Ierusalim le-am împărțit astfel:

- trei zile și jumătate le-am dedicat exclusiv orașului

- o jumătate de zi pentru Bethlehem

- o zi circuit, cumpărat online de la o agenție locală. Aici a intervenit compromisul de care vă vorbeam: cum soțul nu a fost de acord cu închirierea unei mașini, am optat pentru o excursie organizată care a cuprins vizita la Qasr el-Yahud, un loc de botez (baptismal site) pe malul râului Iordan, oprire la un magazin Ahava cu produse cosmetice de la Marea Moartă, rezervația naturală En Gedi, Masada și un popas la Neve Midbar Beach pentru scăldat în Marea Moartă. Turul ar fi trebuit să cuprindă și Ierihon, dar fiind programat într-o zi de vineri (sărbătoare la musulmani, Ierihonul fiind oraș palestinian), s-a sărit peste, spre marea mea supărare. Ce-i drept, cum excursia a durat zece ore și a fost destul de obositoare, nu știu dacă Ierihonul ar mai fi „încăputˮ. Mai precizez că prețul a fost de 59 de dolari de persoană, că transportul s-a făcut cu un microbuz climatizat și că șoferul ne-a fost și ghid, dar numai în mașină, nu și la locurile vizitate. Pentru detalii despre program, puteți accesa touristisrael.com/tours/m ... ea-jericho-tour, site-ul pe care am făcut eu rezervarea, însă alți participanți la circuit au cumpărat excursia de la Egged, principalul operator de transport israelian. Intrarea la plaja de la Marea Moartă a fost inclusă în preț; pentru En Gedi și Masada am achitat separat biletele.

După cum puteți observa, nu am ajuns în Galileea și nordul Israelului, la Haifa, Nazaret, Acra sau Tiberias, zone pline de frumuseți naturale și încărcate de istorie pe care mi-aș fi dorit să le pot vedea dar la care am renunțat din lipsă de timp. :(

O săptămână într-o țară străină e un răstimp prea scurt pentru a-ți face altceva decât o idee, iar când țara se numește Israel afirmația devine cu atât mai valabilă. Căci Israel este, așa cum fără îndoială știți, o țară aflată permanent sub amenințarea declanșării unui conflict armat, un stat divizat între evrei și palestinieni și înconjurat de state musulmane, un loc în care s-au întâlnit și se întâlnesc cele trei mari religii monoteiste ale lumii și în care totul se raportează la politică.

Cu alte cuvinte, o țară complicată.

Și tocmai de aceea, înainte de a vă prezenta impresiile mele de călătorie, am decis să consacru un review introductiv statului Israel, în speranța că experiențele mele din această țară vor ajuta pe aceia dintre voi care vor dori să o viziteze (fie pe cont propriu, fie în excursii organizate) să-și facă o idee mai corectă, să beneficieze de informații altminteri greu de obținut și să evite greșelile pe care le-am făcut noi.

Și voi începe cu

O scurtă prezentare generală

Statul Israel este situat în Orientul Mijlociu, ocupând o fâşie îngustă de teritoriu pe malul de est al Mării Mediteraneene şi având ieşire la Marea Roşie în dreptul orașului-stațiune Eilat. Se învecinează la sud cu Egiptul, la sud-vest cu Fâşia Gaza, la est cu Cisiordania şi Iordania, la nord cu Libanul şi la nord-est cu Siria. Fără Fâșia Gaza și Cisiordania se întinde pe o suprafață de 20.770 kmp și are circa 8.400.00 de locuitori, din care 75% evrei, 20% arabi (palestinieni) și restul de alte naționalități. În jur de 200.000 de evrei de origine română trăiesc în Israel.

Câte ceva din geografia locului am putut vedea cu ochii mei: câmpia de coastă de pe țărmul Mediteranei, cu terenuri agricole atent cultivate, am zărit-o pe drumul dintre Tel Aviv și Ierusalim, în timp ce cu Deșertul Iudeei, un peisaj halucinant de arid, întrerupt numai ici-colo de pâlcuri de tufișuri, palmieri și curmali, m-am întâlnit în circuitul făcut de-a lungul Mării Moarte.

Clima în Israel diferă de la o regiune la alta: dacă în Ierusalim și în zona deșertică verile sunt extrem de secetoase și caniculare, pe țărmul Mediteranei, inclusiv la Tel Aviv, pot confirma că briza răcorește iar serile sunt chiar plăcute până și la început de vară.

Un prim sfat, așadar: evitați deplasările în Israel în iunie-august, când căldura poate fi nimicitoare, dar și iarna, când e posibil să plouă. Perioadele optime de vizitare sunt primăvara și toamna.

Nu știu în ce măsură laptele și mierea promise de Dumnezeu poporului ales s-au dovedit a fi nu doar o metaforă a libertății, ci o realitate, dar de un lucru sunt sigură: mult sânge a curs și continuă să curgă și acum pentru acest pământ care, după mii de ani, nu își găsește încă liniștea!

Excavaţiile de la Ierihon arată că în jurul anului 10000 î. Hr. triburile semite nomade au trecut la agricultură şi şi-au construit în zonă aşezări permanente. Evreii consideră că istoria lor începe cu circa 2.000 de ani înainte de Hristos, odată cu Avraam, patriarhul care a condus triburile semitice în Canaan.

În jurul anului 1000 î. Hr., Ierusalimul iebusit este cucerit de regele israelit David, care îl transformă în capitala țării. Fiul lui David, Solomon, l-a extins şi a construit Primul Templu la nord de Muntele Moria între 960 şi 957 î. Hr. După moartea lui Solomon, uniunea celor douăsprezece triburi ale lui Israel s-a destrămat, Ierusalimul mulţumindu-se cu statutul de capitală a mai micului regat al Iudei, din partea de sud. Regatul mai mare din nord, Israelul (sau Samara), a căzut în 722 î. Hr. în mâinile asirienilor.

În 587 î. Hr. babilonienii i-au înfrânt pe regii asirieni şi au cucerit Ierusalimul. Au distrus Primul Templu, construit de Solomon, Chivotul Legământului a fost pierdut pentru totdeauna și evreii iudei au fost alungaţi.

În secolul al VI-lea î. Hr., sub domnia persană, evreii s-au întors în Ierusalim, unde au înălţat Al Doilea Templu. Orașul a trecut apoi succesiv din mâinile lui Alexandru cel Mare în cele ale seleucizilor, hașmoneenilor și romanilor. În 22 î. Hr. Irod cel Mare a demarat o reconstrucţie amplă a templului. Clădirea a fost însă rasă de pe suprafaţa pământului în 70 d. Hr., în timpul Marii Revolte a Evreilor, când romanii au distrus Ierusalimul.

După venirea lui Iisus Hristos la Ierusalim și întemeierea, după moartea sa, de către ucenici, a unei noi credințe, în 312 împăratul bizantin Constantin a adoptat creștinismul ca religie oficială iar mama sa, Elena, a venit în pelerinaj în Ţara Sfântă pentru a găsi cele mai importante locuri creştine, şi în special Calvarul, deasupra căruia Constantin a comandat ridicarea primei Biserici a Sfântului Mormânt.

Stăpânirea bizantină a luat sfârşit în anul 638, când oraşul a fost preluat fără vărsare de sânge de către arabi, califul Omar Ibn al-Khattan acceptând personal capitularea. Musulmanii considerau deja la acea vreme Ierusalimul drept al treilea loc sfânt în religia lor şi l-au făcut capitala unei jund (provincii) care ocupa aproape întreaga Palestină în cadrul imperiului lor iar covârșitoarea majoritate a locuitorilor s-a convertit la Islam.

Prima cruciadă, lansată în 1095, urmărea recâştigarea Ţării Sfinte de la musulmani. Cruciaţilor le-a luat patru ani pentru a crea Regatul Ierusalimului, însă nu au reuşit să-şi impună domnia. Saladin a recucerit oraşul în 1187 iar după alte șase cruciade, creștinii au fost definitiv alungaţi în 1291, odată cu căderea Acrei.

Mamelucii au stăpânit Palestina timp de 250 de ani, o perioadă de masive reconstrucţii. Victoria din 1516 a otomanilor a marcat începutul a 400 de ani de domnie. Sultanul otoman Suleiman Magnificul (a domnit între 1537-41) a refăcut zidurile şi a demarat un proiect de reconstrucţie pe tot cuprinsul Ierusalimului, dar în următorii trei sute de ani de pace oraşul a rămas un simplu avanpost provincial al unui vast imperiu.

Stăpânirea turcească s-a încheiat în 1917, când trupele britanice au ocupat Ierusalimul. În Declaraţia Balfour din acel an se afirma că guvernul britanic „priveşte favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin naţional pentru poporul evreu”. Pentru a-i linişti pe arabi, un an mai târziu s-a înfiinţat Transiordania.

La sfârşitul primei conflagraţii mondiale, Ierusalimul a devenit capitala Mandatului britanic în Palestina. Sub Mandat, extinderea oraşului în afara zidurilor cetăţii a continuat, atât arabii palestinieni cât şi noii imigranţi evrei întemeind cartiere rezidenţiale. În multe dintre acestea, evreii şi arabii au coexistat paşnic, dar raţiunile de ordin politic aveau să schimbe curând starea de lucruri.

Ca urmare a violenţelor dintre evrei şi arabi cauzate de migraţia masivă a evreilor înainte de al Doilea Război Mondial, britanicii au ridicat „probleme palestiniană” la ONU. S-a decis împărţirea Ţării Sfinte iar britanicii s-au retras pe 15 mai 1948. Cu o zi înainte, Ben-Gurion proclamase independenţa Statului Israel.

La sfârşitul războiului din 1948, Ierusalimul era divizat, partea vestică fiind ocupată de trupele israeliene iar cea estică de Legiunea Arabă Iordaniană, cu o linie de armistiţiu (Linia Verde) străbătând oraşul şi cu delimitarea unor zone tampon mari între poziţiile israeliene şi cele iordaniene, controlate şi patrulate de forţele ONU. Ierusalimul de Vest a rămas sediul guvernului israelian, Tel Aviv devenind centrul vieţii economice şi culturale a statului, în timp ce puterea administrativă pentru Ierusalimul de Est s-a mutat la Amman.

Prin Războiul de Şase Zile din iunie 1967 israelienii au declanşat o lovitură preventivă în urma căreia au cucerit Înălţimile Golan, Sinaiul, Fâşia Gaza, Malul de Vest şi Ierusalimul de Est. Majoritatea comunităţii internaţionale nu recunoaşte jurisdicţia israeliană asupra Ierusalimului de Est, considerând zona ca făcând parte din Malul de Vest, şi multe ţări (printre care și România) şi-au deschis consulate în estul oraşului pentru a administra relaţiile cu Teritoriile palestiniene. În plus, palestinienii înşişi consideră Ierusalimul capitala viitorului lor stat independent.

Prin acordurile de la Oslo din 1993, Autorităţii Palestiniene i s-a permis guvernarea oraşelor şi satelor de pe Malul de Vest. În 1994 Iordania şi Israelul au semnat un tratat de pace istoric. De atunci, procesul de pace a fost încetinit de asasinarea lui Rabin, a Doua Intifadă, Zidul de securitate şi avântul mişcării Hamas.

În 2006, după ce Hamas, partidul fundamentalist islamic, a câştigat alegerile pentru parlamentul Autorităţii Palestiniene, a izbucnit războiul civil, prin care Hamas a ajuns să controleze Fâşia Gaza iar Fatah, Malul de Vest. SUA, sprijinită de Rusia, UE şi ONU, a iniţiat o „foaie de parcurs”, prin care statutul Ierusalimului este lăsat ca unul din ultimele puncte pe agenda de lucru. De facto, statul Israel păstrează controlul asupra întregului Ierusalim.

Divergenţele dintre cele două părţi cu privire la soluţionarea principalelor probleme (securitate, frontiere, refugiaţi) nu au fost până acum depăşite. Atentatele, deși mai rare în ultima vreme, nu au încetat, și până la acceptarea variantei cu două state se pare că este cale lungă.

Capitala statului a fost stabilită, la proclamarea independenţei, la Tel Aviv, iar la 20 ianuarie 1950, în Ierusalimul de Vest. În 1980, Knessetul a adoptat o lege prin care Ierusalimul, în întregime, este proclamat „capitala unită şi veşnicăˮ a ţării. Comunitatea internaţională nu a recunoscut această lege, toate statele păstrându-şi ambasadele la Tel Aviv. Totuși guvernul, Parlamentul (Knessetul), președinția și celelalte instituții centrale își au sediul în Ierusalimul de Vest.

Cum îi afectează politica locală pe turiști?

În primul rând, prin aceea că Israelul este un stat militarizat și cel puțin în Ierusalim prezența forțelor de ordine este masivă. În afara armatei și poliției, am văzut și mulți civili înarmați, lucru care nu are cum să nu te pună pe gânduri și să-ți creeze o stare de disconfort.

Autoritățile israeliene iau măsuri pentru păstrarea liniștii publice la evenimentele sau întrunirile populare palestiniene. Un astfel de exemplu l-am trăit pe propria piele în excursia noastră: aflându-ne în Ierusalim de Ramadan (perioada obligatorie de post și unul din cei cinci stâlpi ai Islamului), în vinerea în care aveam planificat circuitul organizat o mare mulțime de palestinieni a „invadatˮ orașul pentru a merge să se roage la Domul Stâncii. Pentru a evita incidentele, poliția a instituit bariere și a blocat accesul pe străzile ce înconjoară Orașul Vechi, așa că n-am putut folosi autobuzul ca să ajungem la Hotel Mamilla, locul de unde urma să fim preluați cu microbuzul, și am fost nevoiți să mergem cu taxiul (pe căi ocolite).

Având în vedere ultimele evoluții din regiune, deplasările în Fâșia Gaza și Înălțimile Golan sunt în prezent total nerecomandabile.

Relațiile încordate cu statele musulmane și divizarea statului Israel între teritoriile controlate de evrei și cele controlate de palestinieni au efecte practice în privința regimului pașapoartelor.

Cetățenii UE nu au nevoie de viză pentru a intra în Israel, ci doar de un pașaport valabil 6 luni de la prima zi a sejurului. Viza turistică pe 90 de zile se obține direct pe aeroport și este însoțită de un permis de ședere (stay permit) de culoare albastră, personalizat cu fotografia posesorului, pe care trebuie să îl aveți tot timpul la îndemână - nouă ne-a fost cerut la check-in în hostelul din Ierusalim, nu și la cel din Tel Aviv. La plecare, veți primi un exit permit de culoare roz. Rețineți că viza de Israel aplicată pe pașaport creează probleme în unele țări, printre care toate cele musulmane (cu excepția Iordaniei și Egiptului), unde riscați să nu fiți admiși, la fel cum și vizele din aceste țări îngreunează sau interzic accesul în Israel. Lista completă și actualizată a statelor exceptate de la obținerea prealabilă a vizei, respectiv a celor pentru care aceasta este obligatorie, o găsiți aici: fisier pdf.

Trecerea din teritoriile controlate de israelieni în cele aflate sub jurisdicția Autorității Palestiniene și invers se face pe bază de pașaport, pe care trebuie să-l prezentați la check points. (Vă sugerez, de altfel, să aveți tot timpul pașaportul asupra voastră, pentru că nu se știe când vi se va cere să vă legitimați). Nu veți avea în mod normal probleme, dar veți fi martorii unor scene cel puțin neplăcute: la întoarcerea din Bethlehem, la punctul de control situat la intrarea pe teritoriul israelian, autobuzul în care ne aflam s-a oprit și cei mai mulți călători au coborât și au rămas lângă autobuz, în așteptarea verificării documentelor. Am intrat în vorbă cu o turistă de culoare care mi-a explicat că palestinienii nerezidenți în Ierusalim nu pot intra în oraș decât cu permise speciale și că procedura cere ca acestea să fie prezentate stând aliniați în șir, lângă autobuz. Cetățenii palestinieni de peste 50 de ani nu sunt obligați să coboare, dar au fost și ei controlați, ca și noi, de polițiștii urcați în autobuz. Totul a durat 5-6 minute, suficient însă ca să-mi umple sufletul de regrete și amărăciune. :(

„În contrapartidăˮ, ca să zic așa, evreilor le este interzisă intrarea în teritoriile palestiniene altfel decât cu autorizații greu de obținut. În excursia organizată, în apropiere de Betania am zărit un panou pe care scria: „Acest drum leagă satele palestiniene și este periculos pentru cetățenii israelieniˮ. Fără comentarii...

Să lăsăm însă pentru moment deoparte politica. A sosit momentul să detaliem alte aspecte.

Surse principale de documentare: cărţile „Rough Guide Ierusalim (include Bethlehem, Tel Aviv şi Marea Moartă) ” şi „Top 10 Israel, Peninsula Sinai şi Petra”, site-urile www.gojerusalem.com, www.goisrael.com, www.visit-palestine.com, www.touristisrael.com, www.netours.com, www.seetheholyland.net, www.visitjeru.com, numeroase bloguri şi – bineînţeles – articolele postate pe AFA pe această destinaţie. Mulţumesc, stimați colegi.

Vreau să precizez că Israel este probabil destinația pentru care m-am documentat cel mai mult la viața mea, alocându-i câteva săptămâni în care practic nu am făcut nimic altceva, fapt care nu m-a scutit de surprize, de situații neplăcute sau greu de înțeles.

INFORMAȚII UTILE

- Fusul orar: este același cu al României

- Sosirea în Israel și deplasarea de la aeroport: după cum probabil știți, mai multe companii de linie sau low cost operează zboruri între România și aeroportul Ben Gurion, situat la circa 40 km de Ierusalim și 25 km de Tel Aviv. Zborul durează circa 2 h 40ʼ și pe durata lui am fost serviți gratuit cu un sandviș, o prăjiturică Măgură și un pahar de cafea sau băutură răcoritoare. În aeroport există birou de informații, de unde am luat hărțile Ierusalimului și Tel Avivului, precum și birouri de schimb valutar.

De la aeroport către Ierusalim sunt următoarele variante de transport:

a) autobuzul 485 al firmei AFIKIM: se ia de la nivelul (level) 3 al aeroportului, adică de la Departures și circulă din oră în oră, cu plecare la fix. Noi am ieșit din clădirea aeroportului la 10:15 și am fost nevoiți să așteptăm trei sferturi de oră. Pe peroane există panouri cu numerele autobuzelor sau microbuzelor, deci nu aveți cum să vă rătăciți. Biletele se cumpără de la șofer și costă 16 shekeli. Drumul durează circa 50 de minute iar în Ierusalim autobuzul (în fapt un autocar modern, cu A/C și Wi-Fi) oprește vizavi de autogara centrală, de unde noi am luat tramvaiul sau metroul ușor, cum îi zic ei, până la Poarta Damascului, în apropiere de care se afla hostelul nostru.

b) autobuzele 947 sau 950 ale companiei Egged, care se iau de la intersecția (junction) El-Al cu șoseaua principală, unde ajungeți cu shuttle bus gratuit pus la dispoziție de aeroport. Înțeleg că biletul până la autogara centrală din Ierusalim costă 24 shekeli și că frecvența acestor autobuze este mai bună - la fiecare 15 minute.

c) microbuze/maxitaxiuri, denumit în ivrit sherut, cu avantajul că acest mijloc de transport te lasă la hotelul ales. Prețul transferului este de 60-65 shekeli.

d) taxiul – prețul este în jur de 200 shekeli

e) trenul, care trece însă prin Tel Aviv, mai precis pe la periferia orașului, așa încât până la gara din Ierusalim drumul durează între 1 h 40ʼ-2 h 30ʼ

Sherutul este mijlocul de transport cel mai utilizat între aeroport și Tel Aviv, precum și către toate celelalte orașe din Israel (Haifa, Eilat etc.).

Sabatul

Una dintre problemele majore de care se lovesc toți turiștii ce adăstează preț de mai bine de o săptămână în Isarel este sabatul, ziua liberă a evreilor, care pornește de vineri de la apus și se termină sâmbătă la lăsarea întunericului.

Fără a intra în amănunte pe care nu le stăpânesc bine, Sabatul e o zi de rugăciune și odihnă în care activitățile lucrative sunt interzise. În acest interval magazinele sunt închise în mare majoritate, mijloacele de transport în comun (inclusiv trenul) nu circulă și nu se folosește lumina electrică - atenție, deci, la lifturi. De asemenea, sunt închise și restaurantele kosher, semnalizate cu un sticker în vitrină sau pe meniu, care nu servesc atât carne cât şi produse lactate, ci ori una, ori alta sau nici una. Aceste localuri nu servesc porc şi crustacee iar carnea trebuie tranşată într-un anumit fel.

Aveți așadar în vedere aprovizionarea cu mâncare de Sabat și planificați-vă drumurile astfel încât să evitați pe cât posibil deplasările în ziua de sâmbătă. Cum noi ne-am mutat din Ierusalim la Tel Aviv într-o astfel de zi, am găsit printr-un noroc chior un microbuz palestinian care ne-a dus din fața hostelului până la autogara arăbească din Tel Aviv, de unde, la indicațiile șoferului, am luat un „monit sherutˮ arăbesc până la hotel.

Pentru musulmani, vinerea nu este propriu-zis o sărbătoare, aşa cum este Sabatul sau sâmbăta pentru evrei şi duminica pentru creştini, ci o zi dedicată rugăciunilor în cadrul comunităţii, astfel încât multe magazine și localuri rămân deschise, în special în zonele turistice. Totuși, cum noi am nimerit în Israel de Ramadan, postul ținut anual de musulmani timp de o lună de la răsăritul până la apusul soarelui, perioadă în care au interdicție la mâncare, băut, fumat (și sex), am remarcat că prăvăliile arăbești se închideau devreme, adică pe la 7 seara, și proprietarii se grăbeau să ajungă acasă la cină. Restaurantele lor abia seara prindeau viață. Rețineți că, la fel ca în iudaism, la musulmani animalelor trebuie să le fie tăiate întâi capetele şi sângele scurs şi uscat, abia apoi carnea fiind halal (permisă) și că sunt total interzise (haram) consumul cărnii de porc, alcoolul, jocurile de noroc şi cămătăria.

Comunicații

Ebraica modernă (ivritul) și araba sunt cele două limbi oficiale ale statului Israel. În afara acestora, populaţia mozaică folosește, într-o mică măsură, idiş (dialect iudeo-german) şi ladino (dialect iudeo-spaniol), precum și rusa, care a ajuns să fie a treia cea mai vorbită limbă în țară.

Nu e lipsit probabil de interes de amintit că ebraica, considerată „limba sfântă” atât în iudaism, cât şi în creştinism, ca limbă a Vechiului Testament, a fost socotită timp de 18 secole limbă moartă, pentru a deveni în secolul al XX-lea limba de stat a Palestinei sub mandat britanic (alături de arabă şi engleză), iar apoi limbă oficială a Israelului. Renașterea limbii ebraice, înscrisă drept element de importanță covârșitoare în cadrul mișcării sioniste din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a datorat eforturilor unor intelectuali în fruntea cărora s-a situat Eliezer Ben-Yehuda (1858-1922).

Ca turiști, veți observa că denumirile străzilor sunt scrise în ivrit, arabă și engleză, dar că, în afara liniei de tramvai din Ierusalim, în stațiile de autobuz traseele, atunci când sunt afișate, apar numai în ivrit și arabă. De asemenea, nici în Ierusalim și nici în Tel Aviv-Jaffa nu am văzut panouri cu harta mijloacelor de transport în comun, poate ca mijloc de prevenție a atentatelor.

Găsirea autobuzelor care să vă transporte de la un loc la altul este cu atât mai dificilă cu cât în teritoriile palestiniene nu circulă decât autobuzele arăbești, care au autogări proprii atât în Ierusalim cât și la Tel Aviv.

În schimb, nu veți întâmpina probleme la folosirea limbii engleze, vorbită nu numai în hoteluri sau la obiective, ci și pe stradă. În plus, localnicii, și în special palestinienii, sunt extrem de săritori: de câteva ori ni s-a întâmplat să fim abordați de oameni care s-au oferit să ne ajute cu indicații chiar și fără a le cere noi acest lucru.

Birouri de informații turistice sunt mai multe în Ierusalim și Tel Aviv, în Bethlehem la Peace Center iar în Jaffa în piața Kedumin.

În privința internetului, Wi-Fi este disponibil gratuit în marea majoritate a hotelurilor și în multe localuri. Dacă vreți să vă folosiți telefonul, rețineți însă că tarifele de roaming sunt destul de piperate: iată-le pe cele practicate de Vodafone și de Orange.

Moneda și cursul de schimb

Moneda națională este shekelul, prescurtat ILS (Israeli shekel) sau NIS (new Israeli shekel), iar moneda de referință este dolarul american, pe care îl puteți folosi la plăți în bazaruri sau la hotel – noi am plătit la hostelul din Ierusalim direct în dolari, dar la Tel Aviv nu ni s-a permis acest lucru.

Cel mai convenabil este să plătiți cash și să schimbați lei în shekeli acasă, în România. Pentru asta va trebui însă să vizitați asiduu casele de schimb, pentru că puține acceptă shekeli și sumele tranzacționate sunt de regulă mici, așa încât va fi nevoie de mai multe drumuri pentru a aduna suma dorită. Pentru că ideea ne-a venit târziu, noi nu am reușit să schimbăm decât aproape 650 lei la un curs foarte bun de 1,14 lei/shekel. În rest, am avut la noi dolari, cumpărați la un curs de 4,13 lei/USD.

Nu vă sfătuiesc să schimbați bani în aeroport decât dacă nu aveți încotro (deși va trebui să o faceți pentru a achita transportul): la USD cursul era de 3,65 ILS/USD iar la lei de 0,85 lei/shekel, însă cu un comision de 1,8 %. Peste tot în Ierusalim, Bethlehem și Tel Aviv noi am reușit să schimbăm dolarii la un curs de 3,50 shekeli/USD, cu comision zero. Am apelat numai la case de schimb valutar, nu la bănci, și nu am avut carduri cu noi pentru că nu am știut ce comisioane se percep la ATM-uri, dar pot confirma că acestea sunt suficient de numeroase.

Pe parcursul reviewurilor mă voi referi la prețuri în shekeli, pentru că așa am plătit, dar pentru a vă face o idee puteți lua drept bază de calcul următoarele parități:

- 1 ILS = 1,14 lei

- 1 USD = 3,50 ILS

- 1 euro = 3,90 ILS

Prețurile

Din acest punct de vedere, Israelul a constituit pentru mine o surpriză neplăcută: prețurile mi s-au părut neașteptat de mari la orice, de la cazare la mâncare, iar explicația nu putea fi decât puterea de cumpărare. Săpând un pic pe internet la întoarcerea din excursie, am reținut că economia lor se află într-un moment excelent, cu o rată a inflației sub 1 % iar cea a șomajului de 4,3 %. Salariul mediu lunar depășește în prezent 10.100 ILS (echivalent a 2.885 USD sau 2.590 euro), fiind mai mare, de pildă, decât cel din Italia (2.168 euro) și Spania (1.829 euro), dar mai mic decât în Franța (2.957 euro) sau Germania (3.745 euro). Sursa: tradingeconomics.com/israel/wages.

În aceste condiții, nu mă mir că un apartament într-un bloc turn din Tel Aviv sau Ierusalim depășește un milion de dolari! Poate că nu aș fi dat crezare taximetristului care ne-a povestit că aceste două orașe, precum și Haifa, sunt foarte scumpe, dându-ne exemplul cu apartamentul, dacă la Tel Aviv, în vitrina unei agenții imobiliare, nu aș fi zărit un anunț cu un apartament cu patru camere de 93 mp (cam cât are apartamentul meu din București) de vânzare la prețul de 2.690.000 ILS (aproape 769.000 USD sau 690.000 euro) !!! Pentru conformitate, vezi foto.

Și iarăși aproape că nu mă mir că olandezii cu care am stat vreo oră la taclale pe terasa hostelui nostru din Ierusalim s-au plâns că Israelul e mai scump decât propia lor țară, pe care eu îmi tot fac avânt s-o vizitez, fără ea reuși deocamdată în acest demers tocmai pentru că prețurile de acolo mă sperie. Dar acum mă simt un pic „încurajată.ˮ ;)

Deși rețeaua hotelieră este extrem de dezvoltată în Israel, cu greu găsești o cameră cu baie proprie sub 60 USD/noapte, hostelul din Ierusalim pentru care am optat în cele din urmă pentru că îndeplinea această condiție fiind unul extrem de modest în dotări (cameră cu suprafață mică, fără TV, cu o chiuvetă ca pentru păpuși etc.).

Lovitura de grație ne-a dat-o însă transportul: în interiorul Ierusalimului și Tel Avivului un bilet de autobuz sau tramvai costă 5,90 ILS (6,72 lei) - comparați cu 2,50 lei costul unei călătorii cu metroul în București sau (mai bine) cu 1,30 lei biletul de autobuz, tramvai și troleibuz.

Am fost nevoiți să apelăm de câteva ori și la taxiuri. Cele israeliene sunt albe iar cele palestiniene galbene, dar aparatul de taxat, deși obligatoriu montat, nu e folosit de nici unele. Nu vă rămâne, așadar, decât să negociați înainte de a vă urca în ele. Vă previn însă: e posibil ca pe traseu șoferul să vă explice că prețul negociat e valabil pentru un călător, nu pentru doi! Nouă ni s-a întâmplat atunci când, neștiind cu ce autobuz să ajungem la Muzeul Israel din Ierusalim și nereușind să aflăm de la trecători, am antamat un taxi la prețul de 20 ILS care s-au dovedit a fi în final 40!!! :((

Am avut curiozitatea și răbdarea de a face suma tuturor cheltuielilor noastre de transport și am ajuns la 478 ILS, adică aproape 137 USD, ceea ce mi s-a părut a fi foarte mult pentru o săptămână…

De prisos probabil să menționez că în bazaruri (sau souq-uri, cum li se spune) prețurile nu sunt de regulă afișate și trebuie să negociați la sânge, dar poate că mai „interesantˮ ar fi să vă atrag atenția că la tarabele și chiar în mini-marketurile palestiniene domnește aceeași neștiință: habar n-ai cât costă fructele, brânza sau pâinea, nu vei afla decât de pe bonul fiscal și numai atunci când costurile sunt defalcate, și astfel vei putea – eventual, pentru că totul e scris în arabă – să deduci cât ai plătit pentru fiecare produs cumpărat.

Și apropo de magazinele arăbești: în Ierusalim, pentru că am locuit în zona palestiniană, la niciun magazin sau restaurant de lângă hostel nu se comercializa bere sau vin – au fost de-a dreptul ultragiați când Adrian s-a interesat de acest mic amănunt (vital pentru el). În schimb, la Bethlehem, într-un oraș palestinian sută la sută, a putut să se răsfețe cu o halbă de bere rece și bună la prima cafenea la care ne-am așezat, lângă Peace Center. Pas de a mai înțelege ceva! :-??

Din seria de întâmplări neplăcute de care am avut parte mai menționez două, în ideea de a vă ajuta să nu pățiți ca noi.

Prima se referă la vizita noastră la Haram esh-Sharif (Muntele Templului) din Ierusalim, unde accesul nemusulmanilor atât în interiorul Domului Stâncii, cât și la moscheea Al-Aqsa este interzis. În timp ce eu mă îndepărtasem pentru a fotografia, Adrian a fost abordat de un arab care s-a oferit să îi arate un loc din care se putea vedea în interior moscheea. Nu știu ce a fost în capul soțului meu de a acceptat, așa că l-am zărit la un moment dat cum o ia la pas, însoțit de respectivul arab și fără să-mi spună nimic. Bineînțeles că m-am luat după ei, fără să am habar ce discutaseră. Am dat ocol clădirii și arabul s-a oprit în dreptul unor zăbrele, făcându-i semn lui Adrian să se apropie. Între timp am apărut și eu moț! și am vârât aparatul de fotografiat printre barele grilajului, obținând două poze acceptabile. Și deodată îl aud pe arab că-i zice consortului: „20 shekels per person, total 40 shekels. ˮ Iar Adrian s-a executat. Au fost cele mai scumpe fotografii din viața mea! =))

Nu vreți să știți ce a fost la gura mea, dar cred că bănuiți. Nu de alta, dar nici nu e nevoie de o imaginație prea bogată! ;) Așa că mare atenție la „binevoitoriˮ…

O altă situație cel puțin ciudată s-a ivit în ziua plecării spre casă, când, din cauză că atât eu cât mai ales Adrian ne simțeam foarte rău (am contractat o viroză sau o gripă rebelă), ne-am decis să luăm taxiul până la aeroport. La hotel văzusem încă de la check-in că aveau afișat un anunț „taxi to airport only 135 ILSˮ, așa că am apelat la recepționeră, care m-a informat că tariful era valabil numai cu programare prealabilă (?). „Și cât ne-ar costa dacă v-am ruga să ne chemați acum un taxi? ˮ am întrebat-o. „150 de shekeliˮ, ne-a răspuns ea. OK, 150 de ani să aștepți tu, mi-am zis în sinea mea și am ieșit din hostel. Am făcut semn primului taxi care trecea pe stradă (ce-i drept, taxiurile sunt foarte numeroase peste tot în Israel, din câte am observat) și am întrebat cât ne costă drumul până la aeroport. 120 ILS. Am fost atât de fericiți și ne simțeam așa de rău, încât nici nu am mai negociat. Ne-am urcat în taxi și în 30 de minute eram la aeroport. Cum presupun că hotelurile încasează comisioane de la companiile de taxiuri, vă sfătuiesc să verificați dacă nu ieșiți mai ieftin oprind direct un taxi pe stradă, mai ales că, așa cum am arătat, în mod normal nu veți avea probleme în a găsi unul.

Un lucru bun, în schimb, este faptul că la marea majoritate a obiectivelor turistice, care sunt în fapt lăcașuri de cult, nu se percepe taxă de intrare. De exemplu, din cele 5 biserici vizitate pe Muntele Măslinilor, numai la Pater Noster am plătit intrarea (10 ILS). Accesul este de asemenea liber la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și la cea a Nașterii Domnului din Bethlehem, precum și la Zidul Plângerii sau Muntele Templului.

Un lucru pe care nu l-am înțeles este politica prețurilor de intrare la muzee și alte tipuri de obiective: în timp ce la Muzeul Israel am beneficiat de reducerea de 50% aplicată persoanelor de peste 60 de ani, plătind numai 27 ILS biletul, la En Gedi și la Masada de această facilitate beneficiază numai seniorii cetățeni israelieni! Nu cunosc motivele și nici nu pot să le ghicesc :-?? , așa că mă limitez la a vă informa că prețul integral al biletelor a fost de 28 ILS la rezervația naturală En Gedi, respectiv de 37 ILS la Masada (aici intrând și prețul telecabinei dus-întors).

În privința suvenirelor, am remarcat că produsele cosmetice de la Marea Moartă sunt scumpe, cremele depășind în general 100 ILS, așa că am renunțat la idee, deși eram tentată. Cum scopul excursiei noastre nu era shoppingul, ne-am mărginit la a achiziționa tămâie (2 bucăți de mărime medie cu 15 ILS ambele), magneți (8-15 ILS), câteva tricouri bărbătești simpatice cu 40 ILS bucata, niște cruciulițe din lemn sfințite de la Biserica Sfântului Mormânt (10-20 ILS) și o farfurioară de ceramică pictată pentru care am plătit 35 ILS. De ziua mea m-am autocadorisit cu o ie despre care negustorul arab din souq-ul din Ierusalim s-a jurat că ar fi fost brodată manual de femeile palestiniene refugiate din Siria la Bethlehem. Nu l-am crezut dar oricum, prea mare importanță n-are: ce contează este că am reușit s-o obțin, în urma unor negocieri dure, cu 150 ILS și că, prin comparație cu prețurile iilor noastre autohtone (de care nu pot oricum să mă apropii din cauză că nu găsesc mărimea mea!), cred că am făcut o mică afacere. Aferim! :)

Și acum să vedem niște prețuri la mâncare.

Din start trebuie să vă mărturisesc că bugetul nu ne-a permis să batem cârciumile, experiențele noastre în domeniu fiind astfel limitate. Totuși, în prima zi ne-am regalat cu un prânz târziu sau o cină timpurie, cum vreți să-i spuneți, după ora 6 după-amiaza, la un mic local din Orașul Vechi din Ierusalim. Pentru o shaorma, un kebab, două siropuri de mentă și o sticlă mică de apă plată (nu serveau bere) am plătit 161 ILS. Mâncarea a fost foarte bună, cu excepția salatei de vinete, iar porțiile atât de mari încât am luat resturile la „doggy bagˮ și le-am consumat pe post de cină după 10 seara.

În altă zi, în Ierusalimul de Vest, am mâncat (eu) un falafel iar Adrian a băut 2 beri la sticlă și totul ne-a costat 45 ILS. La cafeneaua din Bethlehem ne-am hidratat cu câte o cafea arăbească (3,50 ILS), un suc de portocale (15 ILS), o apă plată mică (5 ILS) și o halbă mare de bere (25 ILS), iar la o terasă din Jaffa cu o limonadă și două halbe mici de bere pentru care am plătit 60 ILS. Aici a fost singurul loc unde am primit on the house o farfurioară cu măsline și castraveciori murați.

Cel mai adesea am mâncat în cameră, aprovizionându-ne de la mini-marketurile de lângă hosteluri, din supermarketurile din Ierusalimul de Vest, unde oferta era mai largă și prețurile mai bune, sau din piața Mahane Yehuda tot din Ierusalimul de Vest. Iată câteva prețuri: pâinea, extrem de scumpă, pleca de la 7 ILS lipia arăbească și ajungea pe la 12 ILS cea cu susan. Comparația cu România e aproape ridicolă! Mere și piersici 5 ILS/kg, cartofi și roșii 4-6 ILS, cireșe 8-15 ILS, struguri 6 ILS, pepene galben 2,80 ILS, fasole verde 8 ILS, carne de la 60 ILS/kg cea de pui până la 200 ILS/kg carnea de vită, o sticlă de vin de 750 ml începând de pe la 30 ILS, hummus la cutie de 500 g 5,5 ILS, brânză topită 400 g 11 ILS, cremșnit și „melcișoriˮ (patiserie) 3 ILS/bucata, covrig mare arăbesc 5 ILS, o bere la doză 11 ILS, o porție de șnițel cu cartofi prăjiți la pachet de la o tarabă de lângă hostelul din Ierusalim 25 ILS, o cupă de înghețată 6 ILS.

Am reușit astfel să ne gospodărim și să nu cheltuim excesiv pe mâncare, nu de alta, dar banii nu ne dădeau deloc afară din casă! ;)

Ar trebui probabil să adaug că ceea ce am mâncat a fost în general gustos, dar nu nemaipomenit, cu excepția roșiilor, care mi s-au părut complet fade.

Alte ponturi – lucruri de evitat

Israel, și în special Ierusalimul, reprezintă o atracție turistică de prim rang, vizitată anual de milioane de oameni, în special în grupuri organizate și pelerinaje. Am întâlnit lume de peste tot, de la SUA la Rusia și România, trecând (masiv, aș zice, spre mirarea mea) prin țări ca Mexic sau Columbia, pentru a ajunge în Japonia sau Fidji! Drept urmare, obiectivele turistice sunt extrem de aglomerate și poate că e mai bine să le vizitați după-amiaza sau seara. Noi așa am procedat cu Via Dolorosa. Spre deosebire de Biserica Nașterii Domnului din Bethlehem, unde am ajuns dimineața, la Biserica Sfântului Mormânt chiar am putut să ne reculegem și să ne rugăm în relativă liniște, feriți de zgomot.

Recomand, ca măsuri minime de protecție personală, să evitați marșurile și întrunirile politice și orice implicare în discuții contradictorii pe tema relațiilor dintre evrei și palestinieni, ținutele indecente sau provocatoare și manifestările publice de afecțiune în Ierusalim și în apropierea lăcașurilor religioase, purtarea de tocuri, care vă vor îngreuna mersul pe pietrele din Orașul Vechi, fotografierea evreilor ultraortodocși și a femeilor musulmane acoperite de văluri, expunerea la soare în orele amiezii.

Concluzii personale

Recitind acum cele scrise mi-am dat seama că multitudinea aspectelor negative subliniate ar putea conduce la falsa impresie că Israelul nu mi-a plăcut și că m-am întors pornită să critic această țară. Vă asigur că nu e așa! Am insistat asupra unor detalii pentru a oferi informații, sper eu utile, celor ce își propun să ajungă acolo, mai ales acelora care intenționează să o facă pe cont propriu.

Deși relativ scurtă, excursia mi-a oferit experiențe extraordinare: am văzut locurile sfinte pentru creștini din Ierusalim și Bethlehem dar și pe cele venerate de evrei și arabi, am vizitat țărmul Mării Moarte și Tel Avivul, un oraș nou și extrem de dinamic, am intrat în contact cu multă lume, m-am îmbogățit sufletește.

În același timp însă, sunt conștientă că este posibil ca unele detalii să-mi fi scăpat sau să le fi înțeles greșit, așa încât îi rog pe colegii de pe AFA mai cunoscători decât mine, eventual pe aceia care locuiesc în Israel, să mă corecteze și/sau completeze dacă va fi nevoie. Îi asigur că nu mă voi supăra, dimpotrivă, le voi aprecia contribuția. Mă repet, Israelul s-a dovedit a fi (pentru mine) o țară complicată.

***

Lucrul care m-a impresionat peste măsură și m-a mâhnit totodată profund a fost divizarea dintre evrei și palestinieni, două popoare cu origine semitice comune despărțite prin religie și politică. Granițe în cadrul aceluiași stat, discriminări, ură - toate acestea în secolul al XXI-lea, după ce veacul anterior ne-a demonstrat tuturor la ce acțiuni aberante și criminale poate duce intoleranța de orice fel…

În 2013, la aniversarea de 90 de ani a lui Shimon Peres (1923-2016), laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1994, alături de Yasser Arafat şi Yitzak Rabin, Barbra Streisand a interpretat Avinu Malkeinu – „Tatăl nostru, Stăpânul nostruˮ, o rugăciune recitată de sărbătoarea Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, și în cele zece zile ale penitenței care culminează cu Ziua Ispășirii, Yom Kippur. După cum explică Barbra Streisand, în acest cânt-rugăciune Îi cerem lui Dumnezeu să aibă milă de noi şi de copiii noştri, să pună capăt războaielor şi foametei, urii şi opresiunii.

Webmaster, rog atașați următoarea ilustrație muzicală:youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 19.06.17 17:19:02
Validat / Publicat: 19.06.17 23:50:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 7097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

51 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Una dintre cele mai fotogenice imagini din Israel este cea a plajei și falezei din Tel Aviv văzute din Jaffa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61850 PMA (din 67 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

51 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 51
webmaster26
[19.06.17 18:54:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.06.17 18:56:19]
»

@webmaster26: Mulțumesc

webmaster
[19.06.17 19:40:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[19.06.17 23:35:58]
»

P15 a fost ștearsă - prezintă date personale.

mishu
[20.06.17 00:00:37]
»

@Carmen Ion: E târziu însă cum de abia am ajuns in camera și nu am apucat sa intru azi pe AFA mai mult de 2 minute am zis ca e musai sa arunc măcar o privire.

Și a fost suficient ca sa las totul de o parte și sa citesc acest articol, și cu bucurie sa prind primul vot. Am citit ce-i drept pe repede 'nainte și in mod sigur va trebui sa-l reiau. Am admirat pozele listate pe FB și așteptăm sa ne povestești.

Felicitări, votat cu mare drag, aștept continuarea.

elviramvio
[20.06.17 00:07:44]
»

@Carmen Ion:

Felicitari pentru excursie si articol! L-am citit cu scobitorile la pleoape dar eram tare curioasa sa-ti aflu unele aventuri - pozele bine platite. L-am trecut la favorite si voi reveni la el si poze caci mi-ai starnit curiozitati. Astept povestile tale bine documentate.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 07:28:11]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri, ecou și vot. Vor veni și continuările.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 07:31:13]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 07:33:51]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru vot și ecou, Elvira. Pățaniile nu au lipsit, semn că oricât te-ai documenta, nu numai România, ci și alte locuri sunt mereu surprinzătoare...

Dan&Ema
[20.06.17 07:36:06]
»

@Carmen Ion:

Mi-a placut mult articolul asta. Este complet, are tot ce trebuie sa stii ca sa iti organizezi periplul pe aceste meleaguri, mai ales ca si eu sunt in afeptul de a-mi stabili propriile itinerare, de optimizare a vizitelor la obiective vs preturi dupa criteriile mele.

Acum, cand Ema va citi articolul, sigur va reactiva intrebarea, dar noi cand, ca stii cat de mult imi doresc?

Astept cu interes urmarea.

Felicitari! Numai de bine tie si sotului!

danup
[20.06.17 07:36:06]
»

@Carmen Ion: Superb, excelent documentat, ca de obicei!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 07:56:19]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc, Dan, pentru aprecieri, ecou și vot. Sper, într-adevăr, ca informațiile mele să se dovedească utile celor care, precum Ema, abia așteaptă să ajungă acolo.

Salutări ție, Emei și copiilor și să ne revedem cu bine și cât de curând!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 07:58:20]
»

@danup: Mulțumesc mult pentru aprecieri, ecou și vot.

AZE
[20.06.17 08:03:28]
»

@Carmen Ion: Felicitări pentru excursie.

Cat despre articol, este cel mai bun si complex citit aici pe AFA despre Israel!!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 08:31:35]
»

@AZE: Mulțumesc pentru aprecieri - sunt flatată!

crismis
[20.06.17 08:59:31]
»

@Carmen Ion: Israeul nu e (deocamdata) nici macar pe lista mea turistică medie, desi avem fini si pe acolo, care trag de noi sa venim. Pur si simplu ne trage ata inspre alte meleaguri...

Dar cand ni se va pune pata, voi sti ca voi gasi aici, pe AFA, acest articol nemaipomenit de bine documentat (precum si cele ce vor urma, vorba web-ului).

Felicitari, Carmen!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 09:11:06]
»

@crismis: Mulțumesc, Cristina, pentru aprecieri, ecou și vot.

Fiecare din noi are propria listă de favorite și chiar dacă Israelul nu a încăput deocamdată pe lista ta, m-aș bucura ca atunci când va sosi momentul, reviewul meu să-ți fie de folos.

Numai bine ție și lui Luigi!

Rodel
[20.06.17 09:43:37]
»

Un review complet și foarte util. Din aceleași motive expuse de tine, nici eu nu îndrăznesc să vizitez Israelul într-o excursie organizată, în care obiectivele sunt bifate la repezeală șisuperficial. Sunt același tip de turist ca tine: îmi place să admir minute în șir arhitectura unei clădiri, să mă bucur de frumusețea unui peisaj sau a unui obiectiv, să nu mă grăbesc. Dar n-am curajul unei excursii pe cont propriu.

Felicitări pentru excursie și impresiile postate!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 10:12:18]
»

@Rodel: Mulțumesc pentru aprecieri, comentarii și vot.

Așa cum am scris în review, și eu am ezitat îndelung - ani în șir - în luarea unei decizii privind o excursie pe cont propriu sau cu o agenție. Și până la urmă hotărârea am luat-o brusc, sub impulsul momentului (și al prețului biletelor de avion).

Mergând pe cont propriu am întâmpinat destule dificultăți, în primul rând cu transportul, și am avut parte de câteva incidente mai puțin plăcute, însă, pe de altă parte, am văzut destul de în tihnă tot ce mi-am propus să văd, multe locuri fiind aflate în afara traseelor obișnuite ale pelerinajelor, și am avut totodată ocazia să interacționez mai mult cu localnicii și să-mi fac o idee ceva mai cuprinzătoare cu privire la viața lor de zi cu zi. Pentru că, dincolo de obiectivele turistice, acesta este lucrul care m-a interesat cel mai mult.

Am avantajul unui companion de mare nădejde în persoana soțului. Soarta a făcut ca să ne pierdem mult prea devreme tovarășii de călătorie din anii tinereții și primei maturități , așa că acum, la vârsta a treia, am ajuns să hălăduim în duo și să ne bazăm exclusiv unul pe celălalt.

Îți doresc să-ți înfrângi teama și rezervele și să ajungi în Țara Sfântă!

Michi
[20.06.17 10:41:09]
»

@Carmen Ion: Ai dreptate Carmen. Excursiile făcute la vârsta II spre III, chiar şi cele de la vârsta IV individuale, au altă savoare. În primul rând nu mai eşti legat de un grup care uneori caută performanţă în viteză şi la bifat obiective, nu în contemplarea lor. Uneori vrei să ţii pasul şi nu vezi în faţa ochilor decât trotoarul pe care păseşti în speranţa că nu te împiedici. Noi, în anii din urmă am practicat o soluţie de compromis: transportul, cazarea şi deplasările între localităţi cu grupul iar programul turistic, de capul nostru. Alteori am mers singuri dar am avut şi unele dificultăţi. Era să uit esenţialul: felicitări pentru reviewul marca Ion Carmen.

maryka
[20.06.17 10:42:24]
»

Felicitări pentru excursie, pentru organizare, pentru sfaturile utile!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 10:53:30]
»

@Michi: Sărut mâna, Michi, mulțumesc pentru aprecieri!

De-a lungul anilor, eu n-am făcut decât două excursii cu agenții, ambele în urmă cu mulți ani (ceea ce nu înseamnă că exclud prosibilitatea de a reveni cândva la această variantă): prima în URSS în 1988, când nu se putea ajunge altfel acolo, iar a doua în 1993 în Egipt, unde iarăși aș zice că pe cont propriu nu ne-am fi descurcat cu ajunsul la Assuan sau Abu Simbel, de pildă, sau cu croaziera pe Nil. La Cairo și piramide e mai ușor de ajuns.

Am avut norocul ca de ambele dăți, dar mai ales în Egipt, să avem ghizi dedicați și un grup de colegi foarte interesați de vizite. Îmi amintesc cum în Egipt am mers CU TOȚII (eram 4 vapoare, peste 100 de oameni) în toate excursiile opționale, deloc puține la număr și destul de scumpe.

Cum am zis, e chestie de noroc: nu știi peste ghizi dai și ce fel de oameni vei găsi în grup, așa că pe moment cel puțin, prefer varianta sigură, cu Adrian pe post de unic companion

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.06.17 10:57:10]
»

@maryka: Mulțumesc pentru aprecieri, ecou și vot!

Michi
[20.06.17 11:30:38]
»

@Carmen Ion:Noi am vizitat Israelul acum aproape 20 de ani în Săptămâna Mare cu biserica Icoanei. Nu aveam aparat foto digital, am făcut poze-portret cu noi doi sau cu fiecare, nu am însemnări despre, deci Israelul s-a transformat într-o mare pată albă cu câteva flashuri disparate: botezul în Iordan, biserica Sf. Fecioare, Mormântul Sfânt, muntele măslinilor, Bethleem, manuscrisele de la Marea Moartă, rabini alunecând ca umbrele printre ziduri, fete tinere şi înalte la exerciţii militare, cazarea la chibuţ- totul în ceaţă. După cum ai început reviewul, documentat şi precis, ştiu că îmi vor fi aduse la suprafaţă mai multe amintiri. Încă o dată, felicitări!

mireille
[20.06.17 11:44:11]
»

@Carmen Ion: doamne ce lectură captivantă... felicitări pentru review-ul atât de complex... chapeau -bas.

M-am tot rugat la doamne -doamne să ajung pe tărâmul sfânt, dar nu am reușit să bat la poarta luminată din motive diverse... ideea unui circuit organizat nu prea îmi surăde nici mie. Deocamdată mă plimb cu tine prin Israel, articolul mă predispune la meditație și reflexie, rămân pe zidul plângerii și voi cuceri țara prin descrierile tale... așteptăm continuarea.

elviramvio
[20.06.17 12:11:54]
»

@Carmen Ion:

Ma regasesc putin in acest ecou al tau!

Costi
[20.06.17 12:15:25]
»

@Carmen Ion:

Când eram copil mic și o vedeam pe mama pregătindu-se să se ducă undeva, o întrebam mereu:

- Unde te duci?

Și ea îmi răspundea invariabil:

- În Palestina!

Dincolo de frustrarea provocată de faptul că nu știam nimic despre această destinație misterioasă, am rămas cu o nostalgie inexplicabilă pentru niște locuri despre care acum știu câte ceva, dar pe care nu am ajuns să le văd. Așa că îmi doresc să fiu și eu întrebat unde merg și eu să răspund, fără nicio umbră de ironie:

- În Palestina!

Dacă mai era nevoie, articolul tău vine să mai adauge ceva la noianul de nelămuriri pe care le am cu privire la eventuala mea vizită în Israel.

De ceva vreme, mă preocupă și pe mine ideea unei călătorii pe acele meleaguri și, la fel, înclin să cred că, deși nu-mi plac deloc excursiile organizate, pentru această destinație excursia organizată este de preferat.

Tot ce ai povestit (și ai povestit!) nu face altceva decât să-mi stârnească noi și noi nedumeriri...

Pentru că, dincolo de valoarea informativă de necontestat a impresiilor tale, conținutul acestora nu a reușit câtuși de puțin să mă facă să-mi răspund la întrebarea: excursie organizată sau pe cont propriu? Dimpotrivă!

Cu un lucru totuși, în mod cert, m-ai lămurit: planificarea/organizarea excursiei nu e deloc simplă și, cu atât mai puțin punerea ei în aplicare și asta în situația în care sunt, zic eu, destul de obișnuit cu mediul și mentalitățile musulmane.

Oricum, vă felicit pentru curajul de a întreprinde această călătorie în modul în care ați făcut-o!

Îmi închipui ce chinuri a trebuit să îndure Adrian pe căldurile alea, fără să poată bea (decât din când în când) o bere rece (și scumpă!)

Dar acum sunteți din nou acasă, așa că...

Bine v-ați întors! Așteptăm și alte povești din Palestina.

krisstinna
[20.06.17 12:55:39]
»

@Carmen Ion: Excelent e mult prea simplu spus. Super articol, foarte util pentru mine, mulțumesc frumos.

Mă bucur că ați putut ajunge acolo, la sănătate mă refer, aveai unele îndoieli în luna februarie. Dar, Domnul v-a ajutat și ați reușit.

Acum, să nu crezi că nu mi-am dorit să ajung acolo. Cândva mi-am, dar mi-a trecut după fiecare poveste a prietenelor care au pășit prin locurile acelea, sfinte unele, altele "minate".

Dacă eu sunt "aventuriera" familiei și dorința-mi este pierdută în ceea ce privește vizitarea acestor "chestii", domnul C a refuzat categoric orice excursie prin țara sfântă , el sigur era arestat sau pățea ceva, mereu atrage negativismul

Am tot citit pe la alții, am ascultat povesti de ambele părți, și de la evrei și de la palestinieni, poveștile prietenei mele care a organizat două excursii acolo, totul a devenit un întreg NU.

Citindu-te și pe tine, mă felicit pentru că nu am îndrăznit să le calc pământurile, să le văd fețele și armele.

Asta cu, curentul oprit în zi de sâmbătă, n-am mai auzit. Dar, nu mă miră nimic.

Părerea mea despre ei: își merită soarta și unii și alții, sunt doar pentru bișnițăreală, religia e doar un cuvânt. Cànd renegi și ucizi, liniștea va fi departe, doar în vise. Pacea? Nu cred că o merită, altfel o aveau.

Sunt la birou, cu telefonul în mână, de o oră mă chinui să citesc și să scriu câteva vorbe. Am lăsat câteva articole în așteptare, de dragul acestuia. Intrase și șeful, un copil, băiat bun

Carmen, atât de multe detalii interesante mi-ai oferit încât nu pot decât să îți mulțumesc si sa îți spun că aștept nerăbdătoare continuările.

Pozele nu le-am văzut, melodia nu, sper ca diseară să am puțină liniște pentru ele.

Felicitări!

mprofeanu
[20.06.17 13:06:24]
»

@Carmen Ion: Gând la gând cu bucurie! Acest review este pentru mine mană cerească. L-am trecut la favorite! Am găsit aproape totul despre Israel pe cont propriu.

Voi merge și eu acolo în februarie 2018 și acum sunt la capitolul căutat cazare și realizat programul excursiei.

Voi citi cu drag și mare atenție totul.

Mulțumesc mult!

diana2015
[20.06.17 13:26:18]
»

@Carmen Ion: Uhhhhh... am reusit L-am citit o data si apoi l-am luat iar la lecturat pentru a fi sigura ca am inteles tot (sunt blonda deh...)

Am o intrebare totusi : in lacasurile de cult ai voie sa faci poze sau este interzis?

Foarte detaliat si de foarte mare folos pentru o calatorie pe acelea meleaguri

Concluzia: mi-a placut extrem de mult si astept continuarea

Acordat votul cu toata inima

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
19 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alunelu69, ANILU, AZE, balasa violeta, Carmen Ion, CATAAS, crismis, Dan&Ema, diana2015, doinafil, elviramvio, maryka, Michi, Mika, mishu, mprofeanu, Rodel, stefan43, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10492587089539 sec
    ecranul dvs: 1 x 1