ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 16 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Ia liubliu tebia, China! (part. I)

Ilustrație video-muzicală
Modern Talking-China in your eyes


TIPĂREȘTE

De milenii China exercita asupra europenilor o fascinatie constanta. Farmecul unei mari civilizatii extrem-orientale, prestigiul misterioasei istorii medievale, pitorescul peisajelor si al asezarilor atrag turisti de pe toate meridianele.

Dintotdeauna mi-am dorit sa ajung in ,,tara de mijloc'', iar cand visul a devenit realitate, am constatat ca frumusetea si exotismul ei intrec pana si cele mai minunate asteptari.

Niciodata nu este indeajuns sa vrei, viata este sclipitoare daca indraznesti sa visezi si apoi sa actionezi pentru a-ti atinge telurile!

Marele Zid, Orasul Interzis, Armata de teracota, Shanghai-ul ultra-modern, palatele, templele, gradinile cu parcurile imperiale - toate sunt marturiile artei unice, ale uneia dintre cele mai vechi si importante civilizatii din lume, unde trecutul se imbina armonios cu prezentul.

Dar China inseamna mult mai mult!

Faima farmacopeei medicinii traditionale si metodele de tratament sunt acum la indemana calatorilor, savoarea aromatica a bucatariei chinezesti, festivalurile folclorice, matasurile fine si ceaiurile tamaduitoare, au caracter insolit si sunt atat de deosebite fata de alte civilizatii, devenind atractii irezistibile pentru milioanele de turisti care se perinda prin China in fiecare an.

Fara indoiala, a fost o experienta unica, aterizarea pe aeroportul din Hangzhou fiind si prima pe continentul asiatic.

Ma asteptam sa fiu izolat si-mi imaginam tot felul de scenarii acasa, dar adaptarea s-a produs uimitor de repede. Optimismul generalizat al chinezilor, a contribuit la imbogatirea cunostintelor mele social - culturale si aveam sa descopar la scurt timp dupa ce am ajuns aici, ca ei traiesc intr-un ritm activ, chiar de la primele momente ale rasaritului si retragandu-se in case spre apus.

Sigur, e dificil sa cuprind intr-un articol, vastitatea si imensitatea Chinei, asa ca am sa-l despart in doua parti distincte, ca sa nu va pun rabdarea la incercare!

Avand in vedere ca in curand incepe Noul An Chinezesc (Sarpele de Apa), o sa va dedic acest material incercand sa cuprind si sa va impartasesc, cat mai succint posibil, o particica din traditiile si locurile impresionante, o parte din viata si aceasta societate, vazuta relativ la pas, dezvaluind o fata mai putin cunoscuta a uriasei, China...

Putina geografie

Aflata in partea de est a continentului asiatic, China are o suprafata de 9,6 milioane kilometri patrati (a III -a din lume) cu o populatie estimata de 1,3 miliarde locuitori, fiind prima din lume!

Lanturile muntoase Himalaia, Pamir, Kunlun si Tianshan din partea de vest, scad treptat in inaltime spre est. Astfel, raurile principale curg de la vest la est, unde in centru se intalnesc cu fluviul Yangtze sau Huanghe, Amur (la nord-est) si uneori spre sud cu fluviul Perlelor, Mekong si Brahmaputra. Majoritatea lor se varsa in Oceanul Pacific sau in Marea Galbena.

In China totul este la superlativ: varful Everest are 8848 de metri, fiind cel mai inalt munte din lume; Desertul Gobi, este al doilea ca marime din lume dupa Sahara; Podisul Tibetan sau ,,acoperisul lumii'' este cel mai inalt platou din lume cu 5000 de metri, de unde izvoresc marile fluvii Yangtze (Fluviul lung) si Huanghe (Fluviul Galben). Al treilea fluviu din lume, Yangtze (Chang Jiang), are 6300 de kilometri si este cea mai navigabila cale maritima a tarii ce trece prin mai multe orase principale.

Fluviul Huanghe, considerat leaganul civilizatiei chineze, a trecut prin vechile capitale Xi'an, Luoyang si Anyang.

Lacul Aydingkol din Depresiunea Turpan (Provincia Xinjiang), este cel mai jos loc din China, la 155 de metri sub nivelul marii si al doilea din lume, dupa Marea Moarta (- 390 metri).

In 1997 are loc preluarea Hong Kong-ului.

Putina istorie

De-a lungul impresiilor mele, v-am tot ,,plictisit'' (poate!) cu dinastiile care au condus regatul de mijloc.

Pana-n secolul XX, istoria Chinei, a fost dominata de familiile imperiale care a inceput cu Huang Di (Imparatul Galben), creatorul poporului, iar urmasii sai au infiintat Dinastia Xia.

Au urmat in ordine:

Dinastia Shang (intre 1700 - 1100 i. H.) este cunoscuta pentru mestesugul prelucrarii bronzului si drept perioada dezvoltarii caracterelor chinezesti si a aparitiei primelor carti pe placute sau bambus.

Dinastia Zhou (1100 - 256 i. H.) a fost cea de incepere de construire a oraselor pe bazele unor planuri urbanistice. Sunt vremurile lui Confucius (551-479) si a parintelui taoismului Lao Zi.

Dinastia Qin (221 - 206 i. H.) este reprezentata de imparatul Qinshi Huangdi, care domneste peste o China unificata, dand forma Marelui Zid. A standardizat moneda, greutatile de masura, s-a inventat arbaleta, betisoarele pentru mancat si pensulele pentru caligrafiere.

Dinastia Han (206 i. H - 220 d. H) introduce examanele imperiale pentru functionarii de stat. Se construieste Drumul Matasii pentru schimburile comerciale si se inventeaza hartia, seismograful (Zhang heng), se calculeaza numarul Pi si apare tehnica acupuncturii. Budhismul se raspandeste cu repeziciune si trei regate (Wei, Wu si Shu) se lupta pentru suprematie.

Dinastia Sui (581 - 618) muta capitala la Xi'an si incepe construirea Marelul Canal lung de 1800 de kilometri, care leaga sudul de nord, de la Hangzhou la Beijing.

Dinastia Tang preia puterea in anu' 618 si incepe epoca de aur a Chinei. Economia infloreste datorita raspandirii comertului in lume, iar in anul 868 se consemneaza prima carte tiparita din lume. Productia de portelan si de matasuri, capata valori insemnate.

Luptele interne pentru putere cu numeroase rivalitati, duc la o perioada de 50 de ani de conducere a celor Cinci Dinastii (907 - 960). Inventiile revolutionare isi urmeaza cursul, astfel ca din anul 910, sunt introdusi in circulatie banii de hartie, iar in anul 919 se consemneaza prima folosire a prafului de pusca in scopuri militare. Din pacate, aceasta perioada v-a schilodi generatii de femei, care in conceptia chinezeasca, trebuiau legate la picioare, pentru a avea o ,,locomotie'' finuta. Barbaria a incetat de-abia in anul 1950!

Dinastia Song (960 - 1279) stabileste capitala la Kaifeng, economia este revitalizata si apar noi cuceriri de teritoriu. In anul 1271, Marco Polo isi incepe periplul prin tara, care dureaza pana-n 1292. Tiparul se raspandeste cu vreo 200 de ani inaintea Europei, iar cartile ajung sa fie citite nu doar de curteni. Rezista timp de 150 de ani navalirilor mongolilor, pana cedeaza in fata acestora, care infiinteaza Dinastia Yuan.

Dinastia Yuan (1279-1368) a oferit la inceput momente dramatice in viata chinezilor, invadatorii au cedat insa in fata civilizatiei! Capitala este mutata pentru prima data la Beijing, care va fi proiectat conform reguluilor urbanistice pe principiul feng shui. Confucianismul continua sa fie doctrina majoritara si spre sfarsitul perioadei, incepe sa se invioreze sentimentul de unitate nationala, ducand la rasturnarea agresorilor mongoli.

Dinastia Ming (1368 - 1644) a avut o perioada in care a restrans relatiile cu lumea occidentala, iar portelanul Ming (alb-albastru) se contopeste cu numele dat tarii.

Dinastia Qing (1644 - 1912) este ultima in istoria Chinei. In anul 1644, manciurienii din nordul tarii preiau controlul si-si insusesc cultura superioara a chinezilor. Pe vremea imparatilor Kangxi si Qianlong, se ajunge la cea mai mare intindere a imperiului.

In timpul dinastiei au fost Razboaiele opiumului, Rascoala Taiping si Rascoala boxerilor.

1911 este anul in care Dr. SunYat Sen infiinteaza Republica Chineza a carei istorie, pana in zilele noastre, o cunoastem cu toti.

Populatia

In prezent, sunt recunoscute oficial 56 de grupuri etnice, han fiind cea mai mare. Alaturi de nationalitati precum cea manciuriana, Hui, Zhuang, Miao, Yi si mongola - formeaza o cincime din populatia lumii, ce a crescut exploziv in perioada regimului lui Mao Zedong.

Guvernele ulterioare a luat masuri de limitare a natalitatii, acum fiecare familie are dreptul la un singur copil!

Nasterea unui copil de sex feminin sau cu probleme medicale, poate duce la o exceptie, dar doar cu multe aprobari si cu o monitorizare speciala!

Religia

Taoismul, samanismul si budhismul sunt principalele forme religioase dezvoltate in China.

,,Oamenii sunt mostenitorii faptelor lor '' - spune cea mai mare zeitate, Budha.

Poporul chinez nu a conceput niciodata puterile supranaturale intr-o forma umana. In reprezentarile lor religioase, zeitatile erau abstracte si la inceput nu le-au personificat si nici nu i-au dat vreun chip.

Ei mai cred in practici precum astrologia, geomantia si a regulilor feng shui.

Religiile lor, nu solicita practicantilor aderare exclusivista, ei se pot ruga la templele budhiste in timp ce respecta principiile taoiste si iau parte la ceremonii confucianiste de venerare a stramosilor.

In anii '90, a aparut cultul Falun Gong, o practica spirituala, avand un sistem de exercitii in meditatie facut public de Li Hongzhi.

In cadrul acestei structuri, fiecare parte din Univers este compus din aspecte complementare, cunoscute sub numele de Yin si Yang, iar trecerea de la o extrema la alta, da nastere la ritmul din natura si la continuitatea fara sfarsit...

Clima

Cea mai mare parte a teritoriului se afla in zona temperata, dar clima este dominata de musoni.

Marile deosebiri de latitudine, longitudine si altitudine dau nastere la diferente de temperaturi si precipitatii.

In zonele desertice se inregistreaza furtuni de nisip, iar fenomenele extreme naturale, precum taifunul, lovesc tara cam de cinci ori pe an.

Transport

Carnetul de conducere international nu este recunoscut in China! Oricum, ar fi greu de sofat din cauza traficului haotic, a indicatoarelor in limba chineza, a biciclistilor...

Infrastructura ultimilor 10 ani este de domeniul fantasticului si ceea ce m-a uimit a fost colosala lejeritate cu care se tot construieste!

In China este greu sa-ti inchipui ceva ce nu poate fi realizat, mai mult, sa fie realizat cat mai repede!

Ca sa pot sa va lamuresc despre viteza de lucru, am sa dau exemplul metroului din Beijing, care in anul 2000 avea doua linii, iar acum dispune de 15, cu peste 190 de statii!

Transportul urban, atat cel de suprafata, cat si cel subteran, dispune de cel mai complex sistem, cu frecvente uluitoare. Toate sunt dotate cu sisteme interne de televiziune, ce urmaresc in orele de varf, buletinele de stiri, informatii meteo sau de transport.

Accesul in metrou, in gari sau la obiectivele turistice importante, se face numai trecand prin sisteme de siguranta, la fel ca la aeroport.

Autostrazi cu cinci -sase benzi, mega- poduri vezi impresii.) si tuneluri sapate in munte cu tehnologie science- fiction, doboara record dupa record!

Se circula cursiv cu o limita de viteza de 100 km/h pe a treia banda, dar nu mai putin de 80 km/h, iar pe celelalte tot cu 100 km/h dar nu mai putin de 60 km/h, cu toate ca prinzi usor 300.

(Ma rog, asta nu-i nimic! Eu am prins o data 30 la ora pe Valea Prahovei, intr-o duminica seara!!! , ... si daca nu ma-nsel, am mers chiar o jumatate de ora cursiv!)

Trenurile de mare viteza sunt cele mai sigure din punct de vedere tehnic (vezi impresii Maglev - trenul ,,glont'') si dispun de o retea diversificata.

Orasele importante dispun de cel putin un aeroport.

Arhitectura

Se bazeaza in principal pe conceptul chinezesc al geomantiei, in relatia armonioasa mediu inconjurator / constructie.

Traditia straveche dainuie si-n zilele noastre. A fost folosita initial ca o metoda de planificare a mormintelor si formelor, apoi s-a extins la amplasarea campurilor de lupta, la proiectarea templelor, palatelor si s-a ajuns la cea a oraselor.

Stilul siheyuan se caracterizeaza printr-o incinta rectangulara cu cladiri care formeaza o curte interioara patrata si a atins apogeul in constructia Orasului Interzis.

Pagodele sau lacasurile de cult sunt in forma de turn piramidal octogonal, compus din mai multe etaje, care se retrag succesiv, avand in final streasini intoarse in sus (vezi foto).

Cat despre urbanismul ultra modern, acesta a imprumutat stiluri arhitectonice din intreaga lume, care intr-un amestec eclectic, este combinat de cele mai multe ori cu cele traditionale chinezesti.

Sarbatori importante

Fara indoiala, Anul Nou Chinezesc (Sarbatoarea Primaverii) este cea mai importanta sarbatoare celebrata, fiind echivalentul Craciunului pentru noi.

In aceasta perioada, guvernul a decis ca toata lumea sa aiba doua saptamani libere, fiind o adevarata binecuvantare pentru poporul chinez, deoarece ei nu dispun decat de o singura zi libera pe luna!

Calendarul chinezesc se bazeaza pe o combinatie de cicluri ale Pamantului si a Lunii si se opreste undeva la 29,5 zile. In scopul de a-l potrivi cu calendarul solar, o data la sapte ani chinezii ii mai insereaza o luna, ceva similar cu adaugarea unei zi in plus a unui an bisect. Acesta este motivul pentru care, Anul Nou chinezesc cade la o data diferita in fiecare an.

Cele 14 zile de odihna au cate o semnificatie, astfel ca:

In prima zi, oamenii se abtin sa consume orice fel de carne.

A doua zi, chinezii aduc rugaciuni zeitatilor si stramosilor, iar animalelor din gospodarii li se ofera un supliment de hrana, deoarece se crede ca ar fi ziua de nastere a tuturor vietatilor.

A treia si a patra zi sunt rezervate relatiilor inter-familiare, in care copii fac cadouri parintilor.

Po Woo, cea de-a cincea zi, este dedicata zeului bogatiei si nimeni nu merge in vizita, considerandu-se un gest aducator de ghinion.

Urmatoarele cinci zile sunt consacrate prietenilor si rudelor, iar in temple sunt invocate zeitatile purtatore de noroc si sanatate.

Zilele 11 si 12 sunt rezervate agriculturii si a simbolului longevitatii, taiteii, preparati in toate felurile posibile. De asemenea, se aduc rugaciuni Divinitatii Cerului si ofrande imparatilor din jad.

A 13 zi este veganista! Se consuma doar orez simplu, verdeturi si legume.

In cea de-a 14 zi, incep pregatirile pentru Festivalul Lampioanelor, sarbatorit in aceeasi noapte.

O alta sarbatoare pe care o consider importanta, este Ziua Mortilor desfasurata pe 3-5 aprilie, zile pe care le-am cuprins in sejurul meu. Sunt primele zile libere dupa Anul Nou, in care membrii familiilor isi venereaza stramosii, fiind intr-o comuniune cu spiritul lor.

Astrologie

Zodiacul chinezesc a aparut mult mai devreme si imparte aceeasi ecliptica cu douasprezece zone egale, dar cu alte denumiri. Aici personalitatea, destinul sau norocul sunt calculate de an, luna, zi si ora nasterii.

Fata de zodiile clasice cunoscute de occidentali, chinezii i-au adaugat un ciclu de 12 ani, care la randul sau, include un alt ciclu mai lung, de 60 de ani. In acest caz, fiecare an a unui astfel de ciclu, poarta denumirea unui anumit animal.

Trierea animalelor are o legenda in care spune ca, in prag de An Nou, Budha a chemat la el toate animalele. Dintre toate acestea au venit sa sarbatoreasca cu el doar: sobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, sarpele, calul, capra, maimuta, cocosul, cainele si mistretul.

Gastronomie vezi impresii

Trebuie lamurit faptul ca chinezii mananca sanatos si de fiecare data preparatele sunt proaspete si calde.

Exista prejudecati ale occidentalilor, deoarece nu sunt obisnuiti sa consume aceleasi alimente, asa cum nu poti compara firea nici unui om cu a altuia. In consecinta, nici stomacul nu poate fi tratat la modul general.

Hotarat lucru, in China mancarea este ieftina, acest lucru fiind o conditie obligatorie pentru a pastra atitudinea sociala. Firesc, nu vorbesc de posibilitatile de a merge la restaurantele care se respecta.

Strada este locul in care chinezii isi potolesc foamea si setea, motiv pentru care se gasesc atat de multe bucatarii ambulante.

De asemenea, au aparut multe fast-food-uri consacrate in occident, Mc Donald's, KFC, Piza Hut (unde pe langa piza sau paste se servesc diverse supe de rosii, ciorba de fasole uscata, crema de ciuperci, etc), Subway sau cele chinezesti ,,hotpot'', precum Gongfu si Dongfang. Evident ca toate aceste produse, nu au gustul pe care-l cunoastem noi!

Aici este paradisul celor care doresc sa experimenteze cele mai ciudate chestiuni, care in necunostiinta de cauza, sunt declarate... alimentare!

Caracatite, serpi, insecte, gandaci, lacuste, scorpioni, stele de mare... intr-adevar se gasesc in fata unor vitrine, dar nu i-am gasit decat o justificare de a face spectacol, deoarece rar mi-a fost sa vad macar un localnic sa fie atras de aceste curiozitati culinare. Unde mai pui ca majoritatea vietatilor sunt vii!

Nu mai vin cu alte recomandari, deoarece am dezbatut mai pe larg subiectul in impresiile mele.

Totusi, un lucru vreau sa-l evidentiez! Fireste ca dupa o mancare, merge si o bauturica, nu?

Fie ca bei un moutai, bere sau vin (toate se gasesc aici, c-ar rezolva toata planeta de acest viciu!), curios lucru, n-am vazut un chinez... dezechilibrandu-se!

Masaje

Linistea adusa dupa aceste masaje sunt o adevarata binecuvantare!

Exista mii de scoli de masaj, fiecare abordand o tehnica diferita, care in principal se axeaza pe reflexoterapie in masarea talpilor.

,,Medicul de familie'' se regaseste in aceasta parte inferioara a piciorului, care prin atingere, sensibilizeaza toate organele vitale ale corpului omenesc, iar o astfel de sedinta auto -vindecare, dureaza trei ore indiferent de varsta!

Masajele osteopate are o metoda terapeutica foarte complexa, cu peste 100 de manevre osteo-articulare.

Am trecut prin diferite distorsionari ale corpului, care trebuiesc foarte bine controlate, iar terapia duce la o corectura a oaselor. Am aflat, ca doar din masarea coloanei poti ameliora 250 de boli!

Efectele masajului tonifiant sunt multiple in functionarea aparatului locomotor si au rol in a-ti reda tonusul muscular, in tegumentarea si fermitatea lor.

Am avut privilegiul sa beneficiez de astfel de procedee medicale, in care erai stimulat si destins, indepartandu-ti astfel celulele sucombate sau imbatranite.

Credeti-ma ca in ziua urmatoare eram revitalizat si regenerat, de puteam sa scot toate bordurile din Bucuresti ale lui Videanu!

Cum se obtine viza!

Cei care doresc sa calatoreasca in China pot obtine usor viza de la Consulatul din Bucuresti, existand 2 tipuri de vize: una valabila pe 3 luni si cu o singura intrare si alta valabila 6 luni, cu 2 intrari.

Cererea de viza se depune individual, daca deplasarea se face pe cont propriu (se completeaza in plus un formular personalizat in care descrii scopul vizitei), fie de catre agentia de turism.

Taxa de viza este, pentru oricare dintre acestea, 75 de dolari si se achita la ridicarea pasaportului de la Consulat.

Pentru a intra in posesia vizei am depus copie de pe biletele de avion (se accepta si biletele electronice, printate), o fotografie tip pasaport, pasaportul in original si o copie dupa pasaport, un extras de cont si un formular pentru viza.

Pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin inca 6 luni de la intrarea in China.

Taxa de urgenta este de 25 de dolari (2-3 zile lucratoare) sau 35 de dolari pentru a ridica pasaportul in aceeasi zi. Cei care doresc viza cu 2 intrari in China trebuie sa faca dovada faptului ca vor intra de atatea ori in aceasta tara.

Traditiile Chinei s-au pastrat si au fost pazite timp de veacuri, cu mare sfintenie. De la cultul stramosilor, la cultul oficializat actualizat, de la limba si scriere pana la arta, ... nimic din toate acestea nu s-au pierdut, ba mai mult, s-a transmis in timp!

Si or avea ei cele mai bune si mai moderne autostrazi din lume, dar noi stim sa le inauguram mai bine pe ale noastre!!!

Urmeaza un al II-lea episod, in care voi evidentia orasele cele mai importante din punct de vedere turistic!

Va multumesc ca ma cititi! Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 31.01.13 21:07:18
Validat / Publicat: 01.02.13 09:02:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Hangzhou, Suzhou, Yiwu, Wuzhen, Guangzhou, Shanghai, Beijing
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3741 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Au ramas doar cele cinci stele...comuniste!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.02.13 06:46:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Nicu V
[01.02.13 09:46:50]
»

Ca de obicei un review amplu si foarte util.

Ma uitam la poza P04, aceea din magazin, si ma gandeam daca or avea si produse de alta provenienta decat "Made in China".

Stii cum se zice: la masinile chinezesti toate piesele de schimb sunt originale.

balasa violeta
[01.02.13 09:56:11]
»

@Marian Preda: o veritabila lectie de istorie. Multumesc!

webmaster13
[01.02.13 10:06:30]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 10:51:33]
»

@webmaster:

Va multumesc pentru apreciere!

O zi faina!

Pami*
[01.02.13 11:45:28]
»

eu zic ca intretimp se merita sa publici un ghid de calatorie pentru China; -) daca aduni toate articolele tale cred ca iese o carte intreaga - oricum felicitari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 12:04:40]
»

@Nicu V:

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si ma onoreaza ca ma citesti!

Se zice ca, Noul An la chinezi, v-a aduce cu el abundenta de toate felurile si reduceri de tot felul!

Am sa-ncerc si eu la ,,Dragonul Rosu '', poate apar ceva promotii!

Cat despre provenienta altor produse, n-ai nici o sansa sa mai descoperi ceva! Sunt atat de ,,autoritari '' pe pietele mapamondului, incat eficienta produselor lor, se regaseste in fiecare casa!

Sincer, nu cred sa existe gospodarie de pe toata Terra, sa nu posede vreo chinezarie!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 12:26:25]
»

@Pami:

Semnul mai sus mentionat, de suras imprejur, se datoreaza faptului ca, aceeasi opinie si-a manifestat-o si ,,colega mea de camera '' aseara, cand scriam articolul!

Poate ideea prinde contur, mai ales ca... ,,ma-nvart'' printre cateva edituri!

Acum, nu stiu ce comision practica AFA, ca doar voi m-ati consacrat, nu?

Meritul deosebit il au cei ce administreaza acest site si le voi ramane vesnic indatorat!

Cine ma cunoaste, stie ca nu scriu pentru a revendica vreun premiu, o fac doar din dorinta ca este musai, sa va impartasesc si voua din experientele mele, si de ce nu, din lacunele si greselile mele, pe care dumneavoastra trebuie sa le evitati!

Multumesc din suflet, Pami!

Ein schöner tag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 12:41:45]
»

@webmaster13:

Clubul pe care-l frecventez in ultimii ani, este AFA-ist si recunosc ca am doar un singur DJ preferat!

Imi pare sincer rau, ca nu pot ajunge la intrunirea comunitatii, sa cunosc o parte din cei care inobileaza site-ul si cu mare rabdare ne accepta prejudecatile!

Din pacate, la fel ca si anu' trecut (cand ma pregateam sa plec in China), actiunea coincide cu o alta excursie: Portugalia!

Prietenii stiu de ce!

Dragul meu Web, iti multumesc pentru... TOT!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pami*
[01.02.13 13:49:27]
»

@Marian Preda: Portugalia? daca ai nevoie de indrumari poti sa-mi scrii si pe adresa privata - eu am facut o tura in septembrie anul trecut - din Faro pana la Porto cunosc acum aproape toata tara: -)

amero
[01.02.13 14:43:05]
»

ca de fiecare data colegul -specialist- in China ma informeaza si documenteaza intr-un stil elegant si complex.

despre un taram foarte indepartat pe care probabil voi pasi si eu... intr-o alta viata. multumesc ptr. prezentarea unei lumi speciale.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 14:54:06]
»

@Pami:

Pai, ce pot sa fac!

Din Orientul indepartat, am ales celalalt capat al lumii civilizate, Cabo da Roca!

Sper sa-mi fi facut temeinic temele, pentru aceasta destinatie ideala pentru orice sezon turistic!

Cu siguranta, te voi contacta!

M-au uscat cercetarile despre aceasta tara, care are similitudini cu China! Si aici ai parte de un amestec incitant al trecutului, cu cel al prezentului!

Nu stiu cat am sa pot asimila in cele 7 zile, dar sigur am sa va destainuiesc aventura mea!

Toate cele bune, Pami!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 15:14:24]
»

@balasa violeta:

Asa cum va cunosc, sunt convins ca ve-ti trece peste toate obstacolele!

Dumneavoastra m-ati invatat in intalnirile AFA-iste, cum sa... dansez!

Chiar daca avem coordonatori, ritmul pasilor trebuiesc intotdeauna sa aduca la un fel de vals, in care ritmul sau doza de maiestrie nu conteaza, cuvantul de ordine este... seriozitatea!

Instructorii ne initiaza si avem o senzatie de placere, chiar daca suntem novici, au rabdare cu ideile noastre preconcepute, iar competitia trebuie sa dovedeasca multa demonstratie de miscare...

Cu consideratie, dar eu, va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.02.13 15:25:31]
»

@amero:

Am mai spus-o de atatea ori: ,,never say never ''!

Cele mai frumoase momente vin aproape inopinat si parca au mai multa... savoare.

Cu sase luni inainte de aceasta deplasare, nici nu visam sa mananc pe ,,hutong-urile '' din China!

Acum am alt proiect de anvergura, iar recenziile tale imi sunt de real folos!

Iti multumesc pentru privilegiul de a te cunoaste! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
johnnyredlabel †
[02.02.13 03:04:46]
»

Ohoho! Se pare ca avem parte de un roman, o alta serie din Shogun sau Tai Pan!

My friend, da' n-am inteles: ce treaba are limba rusa cu China?

Zau daca inteleg...

Minunata seria pe care ai inceput-o!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[02.02.13 11:11:20]
»

@johnnyredlabel:

Scriitorul James Clavell a fost unul dintre preferatii mei in adolescenta!

Cat despre titlul ales, am dorit sa fac o corelare cu aceasta ,,limba de fiere comunista'' (care mi-a mancat sufletul vreo 8 ani la scoala!), la prezentul capitalist din China!

Totusi ei merg pe aceeasi doctrina ideololgica marxisto -leninista - maoista, dar reformata, incat si cea mai puternica tara democratica, nu ii mai face tirani cu apucaturi dictatoriale...

Multumesc! All the best!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[02.02.13 12:26:13]
»

Ca excepție de la regulă ("maxim 5 seturi de poze punctabile per destinaței"), se vor restitui PMA aferente setului de poze, chiar dacă e depășita limita de mai sus. Și chiar dacă nu e setul "depășitor" cel mai relevant dintre cele văduvite de PMA std. E un fel de "reparație morală"; limita respectivă e instituită automat prin program, iar "gândirea mecanică" a unui program trebuie câteodată ajustată de un filtr (mai) uman.

Nu aș vrea însă să consacrăm aceste excepții ca și precedente. Asemenea măsuri vor rămâne cu caracter "excepțional", doar în cazuri deplin-justificate.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[02.02.13 16:31:56]
»

@Admin:

Va multumesc!

O zi faina!

TORA INGRID
[09.07.13 09:06:44]
»

Am citit si rascitit toate articolele tale... La noapte zbor spre China, bine informata datorita rew-urilor tale si deosebit de curioasa. Desi cred ca e greu sa mai scrii ceva dupa tine, poate impresiile mele vor releva ceva nou. Multumesc oricum pentru relatari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.07.13 17:55:37]
»

@TORA INGRID:

Ma bucur tare mult pentru aceasta realizare, stimata colega!

M-am straduit sa ofer informatii complete, exacte, intr-o forma... adusa la zi! Totusi, intr-adevar unele detalii se pot schimba, chiar de la o zi la alta (orare de vizitare, mijloace de transport, guverne...), si-ti voi fi recunoscator, daca ne vei comunica toate acestea, ce schimbari marcante au intervenit.

Sunt convins ca farmecul acestei civilizatii, se va exercita asupra ta, cu o fascinatie constanta, iar visele tale vor deveni realitate sau poate iti vor intrece asteptarile...

Te pot ajuta cu anumite conexiuni in diferite orase, asa ca imi poti scrie... aici!

Sejur nemaipomenit si vacanta frumoasa!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, balasa violeta, Marian Preda, Pami*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056185960769653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1