ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 18 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

China 2010 - pas cu pas (episodul 11)

Ilustrație video-muzicală
Vanessa Mae - Mulan theme

TIPĂREȘTE

Articolul este parte a serialului China 2010 - pas cu pas ce continuă cu episodul 11 - Xian şi Armata de Teracotă

episodul anterior il gasiti aici

Ajungem în Xian pe la 8 dimineaţa. Am reuşit să dormim ceva, suntem aproape fresh. Trebuie neapărat să ne luăm bilete de tren spre Shanghai, a doua zi plecăm şi nu mai avem o marjă aşa mare de timp. La casele de bilete e coadă. În China, coada e un lucru absolut obişnuit, am simţit pe pielea noastră miliardul de oameni. Însă de data asta avem noroc. Găsim un ghişeu pentru străini, nu e nimeni acolo, întrebăm de bilet. La trenul pe care îl vroiam noi nu mai sunt. Există altul de un nivel inferior, cu o jumătate de oră mai târziu, ultimele 2 bilete la hardsleeper. Asta înseamnă că nu mai dispunem de compartimentul cu 4 paturi, vom sta ca sarmalele în paturi de campanie, ca în armată. Bune şi ele, Renate cam strâmbă din nas, dar nu stăm pe gânduri. Decât să dăm incomparabil mai mult pe avion, mai bine aşa. Facem şi de data asta economie la bilet faţă de bugetul propus. E din ce în ce mai bine, tronsonul 2 este şi el asigurat. Hai la hostel.

Gara e înţesată de lume. Dacă în Beijing oamenii ni se păreau modeşti, aici erau cu totul alte exemplare. Mulţi nespălaţi, lume pestriţă, cred că erau veniţi de prin zonele rurale din provincia Shaanxi (unde ne aflam acum). Mulţi dormeau acoperiţi cu ziare, pe paporniţe soioase sau direct pe jos. O atenţionez pe Renate că ăştia vor fi mâine tovarăşii ei de drum şi îi descriu în glumă o posibilă scenă cu un compartiment plin de găini, boraci urlând din toţi rărunchii şi posibilitatea de a juca o carte cu părinţii lor, să ne treacă de urât. Ideea nu o încântă deloc aşa că îmi înghit cuvintele şi încercăm să ieşim din gară. Dar şi zonele adiacente sunt pline. La tot pasul, indivizi dubioşi încercau să ne agaţe, oferindu-ne cazare sau transport. Parcă se repetau scenele din Shenzen de acum 6 ani. Se pare că nu prea sunt mulţi turişti solitari ca noi prin Xian, probabil vin mai ales în tururi organizate. Găsim taxi, mai ieftin ca în Beijing, însă şoferul este protejat de locurile din spate de un panou de gratii metalice. Băi nene, unde am aterizat... ? Am citit peste tot de Xian că este un oraş pe care merită să-l vizitezi. Bine măcar că hostelul e central, deşi e situat pe o stradă îngustă şi destul de dubioasă, iar clădirile au gratii la geamuri până la etajul 3. Ca în tot oraşul, aveam să observăm mai târziu.

Ne cazăm. În interior descoperim o oază, un hostel cochet şi o cameră curată, în total contrast cu ce era afară. Nu pierdem vremea, după un refresh rapid ne întoarcem la gară să prindem autobuzul care merge la Armata de Teracotă, aflată la aproximativ 50 de km în afara oraşului. De la geamul autobuzului avem ocazia să luăm pulsul oraşului. Una din cele mai vechi aşezări din China şi un mare centru comercial în trecut (de aici începea Drumul Mătăsii), Xian pare acum un oraş ponosit, învechit, destul de jegos. Zidurile vechii cetăţi înconjoară centrul istoric dar nu ne tentează. Sincer, aşteptam mult mai mult de la acest oraş care acum 1.500 de ani era cel mai mare din lume. 12 dinastii şi-au stabilit capitala aici. Acum numai oraş istoric nu e, plin de malluri aglomerate şi hoţi de buzunare. Încă de la hostel am fost avizaţi să ne ţinem rucsacii în faţă (nicăieri nu am mers în acest fel pe stradă) şi să fim permanent în gardă. Pe străzi erau mesaje de atenţionare. Şi într-adevăr, în zonele aglomerate şi la gară am văzut şi hoţii... păi ce să căutăm noi aici... ? Mâine plecăm.

Am reuşit în schimb să vizităm Armata de Teracotă, motivul principal pentru care am ajuns aici. Şi nu am venit degeaba, căci a fost extrem de interesant, unele voci susţin că e a opta minune a lumii. Au fost excavaţi 2.000 de soldaţi din totalul estimat de 8.000 din cele trei gropi. Toţi sunt diferiţi, nicio faţă nu seamănă cu alta. Un singur împărat care a vrut să fie înmormântat cu o armată... hmm, împărat tembel, a luat cu el concubine şi servitori, pe toţi... plus că i-a kilărit şi pe artiştii care au construit soldaţii. Fără această armată, Xian ar fi rămas un oraş oarecare din China.

Complexul se întinde pe multe hectare. Cea mai interesantă este groapa nr. 1, unde s-au descoperit cei mai mulţi războinici. O hală imensă îi acoperă iar turiştii îi pot admira de la distanţă. Până la urmă nu ne-am lămurit dacă erau originale sau doar copii. Din ce ştiam, fotografiatul originalelor era strict interzis. O cunoştinţă ne povestea acum câţiva ani că a făcut o zi de puşcărie pentru câteva fotografii, însă aici se poza la greu, fără nicio reţinere. Pe de altă parte, în situl arheologic al gropii am văzut echipe care săpau. Cu câteva săptămâni înainte fuseseră descoperite aproximativ 100 de noi piese. Oricum, copii sau originale, soldaţii erau spectaculoşi. Chiar şi pentru asta a meritat ocolul prin Xian.

Ne întoarcem destul de târziu la hostel. Nu ne rămâne prea mult timp decât pentru a vedea unul din simbolurile oraşului, Bell Tower. Din păcate este înconjurat de malluri aglomerate iar spiritualitatea locului este iremediabil compromisă de decibelii interminabili ce vin dinspre magazinele de muzică din apropiere. Preferăm să ne încheiem seara în hostel cu o cină delicioasă, o bere locală şi un meci de la World Cup, mulţumiţi că nu am venit degeaba până aici. Am văzut Armata de Teracotă.

Albumul complet de fotografii îl găsiţi aici

Urmează episodul 12 - Panda şi drumul spre Shanghai

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 01.12.10 11:04:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: China, Hong Kong, Macao
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2389 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Semaforul uman sau milițiencele din intersecție
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8801 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.12.10 12:31:53]
»

Intr-o eventuala calatorie in China, asi incepe cu acest obiectiv foarte interesant, imi doresc acest lucru inca de la sfarsitul anilor 80 cand am citit un articol in Magazin Istoric! Felicitari!

Sper sa placa melodia atasata!

ARA
[01.12.10 14:06:40]
»

O experienta de neuitat. Sunteti plini de curaj, felicitari!

webmaster10
[01.12.10 14:09:11]
»

Cu strangere de inima trebuie aplicat Regulamentul si de aceasta data retragand cele 1000 pma std, am insa convingerea ca voturile si mai ales aprecierea obtinuta vor fi mult peste cele 1000 puncte. Felicitari!

dorgo
[01.12.10 18:38:57]
»

E fantastica acea armata de teracota in care se pare ca nici un soldat chinez nu seamana cu celalalt... iar tu se pare ca iar ai recidivat cu un review interesant... felicitari!

popescu.borsa*
[01.12.10 19:38:15]
»

Pentru mine toţi chinezi seamănă unul cu altul. Soldaţii de teracota, cu atât mai mult.

Eşti o prezentă surprinzătoare si agreabila pe AFA.

Felicitări pentru toate rew-urile.

irma_ro*
[01.12.10 22:40:56]
»

foarte frumos si acest episod din experienta ta in aceasta tara;

felicitari pentru review

si pozele sunt foarte frumoase

un vot de la mine

ceasornicarul
[03.12.10 11:33:59]
»

Interesnat review-ul. Apropo berea este buna, ma refer la cea fabricata la ei?

badge®AUTOR REVIEW
[03.12.10 11:48:02]
»

E bună. Tsingtao e cea mai bună, se găseşte şi la noi prin hipermarketuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, badge®, ceasornicarul, dorgo, irma_ro*, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050019025802612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1