GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In timpul vizitei noastre in Weymouth (vezi impresii), ne-am gandit sa trecem si pe la singurul loc din lume unde ne putem plimba prin colonia de cuiburi de lebede, Abbotsbury Swannery. Asa ca am luat autobuzul (X53) catre Abbotsbury, un loc micut din Dorset, plin de magazine ciudate, cafenele si colturi interesante de explorat. Pe drumul care ne ducea catre acest sat, am zarit si Osmington White Horse, figura in forma de cal sculptata in anul 1808 in calcarul dealului Osmington.
In cadrul satului pitoresc, Abbotsbury, se afla trei atractii turistice: gradinile subtropicale, ferma de animale si crescatoria de lebede. Noi am ales-o pe cea din urma din motive evidente, gradini tropicale mai vazusem, iar la ferma nu aveam varsta potrivita :) (ferma este destinatia ideala pentru copii, unde acestia pot invata despre diverse animale si le pot hrani chiar ei).
Crescatoria aceasta a fost pornita de calugarii benedictini care au construit prin anii 1040 Manastirea St. Peter. Acesti calugari foloseau lebedele pentru a produce hrana necesara banchetelor lor fastuoase. Manastirea cu pricina a fost distrusa in anul 1539, iar parti din ruinele ei inca se pot vedea in jurul bisericii St Nicholas. Din acel moment, Abbotsbury Swannery a intrat sub administrarea Domeniilor Ilchester.
Locatia aceasta de pe coasta din Dorset reprezinta un habitat unic si natural al faunei salbatice. Pe langa lebede, plaja Chesil atrage si o multime de specii de pasari de apa. O vizita aici este ideala pentru toata familia. Copiii pot hrani lebedele sau se pot aventura prin labirintul din apropierea crescatoriei de lebede. Acest labirint este format din salcii si este cel mai mare labirint de acest fel din Dorset. Am intrat si noi prin el, insa am gasit destul de repede iesirea. Dupa scurta vizita prin labirint, care se afla langa intrarea in crescatorie, am intrat pe taramul lebedelor unde acestea se simt libere. Poate si datorita faptului ca aici este un sanctuar si nu o gradina zoologica. Aici lebedele sunt libere sa vina si sa plece oricand, neexistand custi.
Crescatoria a devenit de-a lungul timpului atractie turistica, astfel ca lebedele s-au obisnuit cu prezenta oamenilor si iti permit sa te apropii de ele chiar si cand au oua sau pui, desi atunci sunt mult mai atente si mai protective. Pe timpul cat clocesc ouale, lebedele devin posesive si cuiburile trebuie pastrate la distanta unul fata de altul. Daca cuiburile sunt foarte apropiate, boboceii de lebede se pot atasa de mama gresita. Din cand in cand se mai dau si adevarate lupte, in care lebedele isi deschid aripile imense si danseaza provocator una in jurul celeilalte, cu scop de intimidare.
Pentru noi a fost o incantare sa putem vedea atatea lebede la un loc. Ne-am plimbat pe potecile special amenajate si am incercat sa suprindem in fotografii cat mai multe lebede in zbor. Si fiindca ratasem ora pranzului, am asteptat pana la ora 16:00 cand am asistat la masa celor aproximativ 600 de lebede. Copiii pot lua parte la aceste hraniri in masa, pana si noua, adultilor, ne-a facut placere sa le aruncam o portie mare de cereale. De la ghidul glumet care ne-a ajutat la hranirea in masa a lebedelor am aflat si un secret: toate lebedele de pe teritoriul Angliei care nu sunt marcate sunt proprietatea reginei. In Anglia exista si o traditie (de prin sec. XII), prin care lebedele de pe Tamisa sunt prinse, marcate si apoi eliberate. In trecut, cele care nu erau marcate, puteau fi folosite ca bucate pentru banchete si sarbatori printre nobili. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat aici este ca lebedele negre sunt considerate «extratereste» si nu trebuie eliberate. Daca vreo persoana ii da drumul unei astfel de lebade «nedorite», atunci persoana in cauza este amendata. Prin aceste masuri se doreste tinerea deoparte a lebedelor negre pentru a nu se imperechea cu cele albe.
Locul acesta reprezinta un adevarat paradis, atat pentru pentru lebede cat si pentru turisti si merita vizitat mai ales cand boboceii de lebada eclozeaza. Astfel, daca doriti sa vizitati aceasta locatie, celebra si din filmele cu Harry Potter, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet de intrare la Abbotsbury Swannery este £11.50 pentru adulti si £8.50 pentru copii. Programul de vizitare incepe pe 21 martie si se termina pe 1 noiembrie, intre orele 10:00 si 17:00.
Trimis de Cucu Bau in 11.03.15 08:36:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cucu Bau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind Albionul" (deja existentă pe sait)
Cititorii mai perspicace — şi e bine ştiut că ai noştri cititori sunt, mulţi/majoritatea — au intuit desigur că întrebări precum cele de mai sus sunt puse doar atunci când avem deja probe sau indicii solide (altfel spus când ştim clar X, Y, Z) şi doar pentru a da posibilitatea utilizatorului să-şi asume eventuale greşeli sau încălcări, intenţionate sau neintenţionate, ale Regulamentului.
Înainte vreme eram deseori destul de revoltat descoperind astfel de tentative; ajungând la o anumită maturitate — să-i spunem tăbăcită de experienţa de viaţă şi/sau de sait — am ajuns să percep altfel, mai detaşat, situaţia. Oamenii au încercat şi vor încerca întotdeauna să găsească "scurtături" pentru a ajunge mai uşor la "destinaţia" lor. Şi atâta timp cât şi-ar asuma voluntar riscuri şi ar recunoaşte, eventual, "bărbăteşte" — chiar nu aş vedea în aceste tentative ceva mult diferit de ceea ce societatea în general acceptă că "un prizonier e dator să încerce orice ca să evadeze"
Problema e, din păcate, că pe puţini îi mai găseşti "în picioare", la "momentul adevărului", asumându-şi greşeli intenţionate sau nu prea...
Spre regretul meu, aşa par să stea lucrurile și mai sus...
-
Cucu Bau este o clonă folosită de DarkAng3l, iar "turkist" este în cel mai bun caz o persoană apropiată a ei (iar în cel mai rău = altă clonă)
În consecinţă:
1. Toate voturile acordate de DarkAng3l şi turkist către Cucu Bau au fost anulate. Idem voturile acordate de Cucu Bau şi turkist către DarkAng3l etc.
2. Contul Cucu Bau a fost adnotat ca retras din concurs şi va fi închis definitiv prin banare, în 24 de ore. Se poate eventual continua de pe contul principal, DarkAng3l.
3. Conturile DarkAng3l si turkist au fost adnotate ca "ÎNRUDIT/Ă" (se elimină astfel posibilitatea votării reciproce)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Cornwall — Staycation 2021 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Clovelly - un sat şarmant — scris în 05.07.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cornwall - Itinerariu de vacanţă (IV) - Pe drum, la braţ cu soarele şi briza britanică — scris în 20.05.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cornwall - Itinerariu de vacanţă (III) Golowan Festival, Penzance — scris în 19.05.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cornwall - itinerariu de vacanţă (II) - St. Michael's Mount — scris în 19.05.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Plajă şi teatru înainte de capătul lumii — scris în 05.05.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cornwall - itinerariu de vacanţă (I) — scris în 01.05.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ