ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 22.08.18
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII -- v: 10, 14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Destinație de vacanță: Trogir, Croaţia

TIPĂREȘTE

Ca să ajungi din nordul Romaniei în Croaţia ai două variante: fie cu avionul, de la Cluj, până la Zagreb (capital ţării) sau Split (oraş situat în sudul Croaţiei, pe litoral), fie cu autoturismul, prin Ungaria (via Budapesta), apoi Croaţia (via Zagreb), pe o reţea impecabilă de autostrăzi, viaducte şi tuneluri, pe un traseu ce durează circa 14 ore. La vecinii maghiari, plăteşti vignetă (circa 60 de lei, pentru 10 zile), iar la croaţi plăteşti o taxă pentru fiecare tronson de autostradă pe care îl utilizezi. Nu e ieftin, dar merită.

Şi dacă tot veni vorba de plată, de reţinut că nici Ungaria şi nici Croaţia nu se află în zona euro, deci folosesc monedele naţionale (forintul, respectiv kuna). Cel mai convenabil (din punct de vedere al conversiei monetare) este să foloseşti un card bancar încărcat cu lei româneşti.

Opţiunea pentru Croaţia, ca destinaţie de vacanţă, s-a bazat pe recomandările unanim favorabile ale cunoştinţelor care au fost cel puţin odată în această ţară.

#Trogir

Trogir este o localitate “veneţiană”, a cărui centru istoric, perfect conservat din perioada medievală, se află în patrimoniul UNESCO. Este situată la malul Mării Adriatice, jumătate pe continent, jumătate pe o insulă, iar vara este eminamente invadată de turişti, majoritatea din Europa Centrală.

Aflat în zonă, una din întrebările care îţi vin în minte este: din ce trăiesc croaţii de la malul mării, pentru că nu se vede nici o urmă de industrie. Probabil exclusiv din servicii, turism şi pescuit. Terenul e arid, numai piatră. Câteva culture de măslini, prea puţini smochini şi mandarini. Legumele din piaţă sunt cultivate în solarii sau aduse din import.

Avioanele de linie, care decolează şi aterizează la Split, zboară uluitor de jos, deasupra Trogirului. Te obişnuieşti repede să îţi petreci vacanţa în vecinătatea uriaşelor păsări de oţel, mai ales că, pe insulă, în mod straniu, nu vezi nici picior de pescăruş. Abia într-a şaptea zi am văzut un pescăruş care zbura dezorientat deasupra plajei, purtat de curenţii de aer.

Malul apei e plin de pietre albe, în cel mai fericit caz de zone cu pietriş mărunt, gen terasit. Se spune că, în Croaţia, ar fi şi plaje cu nisip fin, dar cu siguranţă nu în Trogir. Apa, în schimb, e extraordinar de limpede şi curată. Peştii înoată până aproape de mal.

O altă caracteristică a zonei este acompaniamentul permanent al unor falşi greieri. În realitate, “greierii din Trogir” sunt nişte muşte mari şi disgraţioase, care au invadat copacii de pe insulă. Nu sunt periculoase, iar cu “cântecul” lor te obişnuişti repede.

În localitate, drumurile sunt înguste. Cu greu trec două maşini una pe lângă alta. Oraşul e înghesuit, nesistematizat, casele sunt una lângă alta, curţile sunt mici. Însă oamenii sunt amabili şi primitori, gazde impecabile. Ici şi colo am văzut inscripţii de susţinere a echipei naţionale de fotbal, care în vara acestui an a devenit, în mod surprinzător, dar meritat, vicecampioană mondială.

# Lacurile plitvice

Un obiectiv care nu trebuie ratat sub nici o formă, dacă vizitezi Croaţia, sunt aşa numitele “lacuri plitvice”. Un complex lacustru de o frumuseţe rară, alcătuit din 16 lacuri şi o mulţime de cascade, situate într-un parc naţional, pe care UNESCO l-a luat sub oblăduire încă din 1979.

În afară de traseele strict delimitate, pe care se deplasează puhoaiele de turişti veniţi din toate colţurile lumii, perimetrul pare a fi de neatins de mâna omului şi oferă numeroase oaze de natură cvasivirgină. Apa lacurilor are o culoare de un verde strident, neobişnuit de transparentă, plină de peşti şi raţe sălbatice.

Turiştii pot să opteze pentru unul din cele patru trasee, în funcţie de disponibilitatea la efort. Cel mai scurt e de 3 ore, iar cel mai lung, de 8-9 ore. Se merge pe jos, prin pădure, parţial cu un trenuleţ şi un vaporaş. În sezonul estival, preţul biletului de intrare depăşeşte 30 de euro, indiferent de traseul ales.

Una peste alta, Croaţia este o ţară prietenoasă, cu obiective turistice magnifice, bine organizată din punct de vedere al infrastructurii, o destinaţie de vacanţă ideală. (D. Ş., iulie 2018)


[fb]
---
Trimis de stefdorin in 22.08.18 17:25:51
Validat / Publicat: 22.08.18 19:11:27
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 5183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (stefdorin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[22.08.18 19:11:18]
»

@stefdorin: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 31&ridAnt=88888

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Trogir:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045508861541748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1